גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צעצוע של ייצוא

ב-2005 גדל ייצוא ענף הצעצועים ב-18% והסתכם ב-27 מיליון דולר. יותר ויותר חברות צעצועים ישראליות פונות לשוק העולמי. שלושה יצרני צעצועים ממוקדי ייצוא מספרים על היתרונות, העבודה הבלתי פוסקת והתחרות מול הייצור הסיני > זיו קריסטל

השוק העולמי מאיר פנים לחברות הצעצועים והמשחקים הישראליות. יותר ויותר חברות רואות בישראל שוק משני וקטן, יש שיאמרו זניח, וממקדות את מאמציהן בעולם. נתוני מכון הייצוא מלמדים על פריחה בענף: ב-2005 גדל ייצוא החברות הישראליות ב-18% והסתכם ב-27 מיליון דולר. בייחוד אמורים הדברים לגבי השוק האירופי, שהייצוא אליו גדל ב-30% בקירוב, ל-14.4 מיליון דולר.

חודשים ינואר-מארס הם האינטנסיביים ביותר עבור חברות הצעצועים. בשבועות האלה מתקבלות ההכרעות שיעצבו את פני חנויות הצעצועים לקראת ה'פיק' העולמי של סוף השנה. בתקופה זו חורשים היצואנים אלפי קילומטרים, בשש תערוכות גדולות, הנערכות כמעט בזו אחר זו בכל רחבי הגלובוס. זה המקום לחשוף מוצרים חדשים, להיחשף לטרנדים עולמיים, לרענן יחסים ולצבור הזמנות.

בינואר נפתח הסבב בהונג-קונג, ונמשך בפריז ובלונדון. בפברואר עובר המוקד לנירנברג, לתערוכה העולמית המרכזית - ה-toy fair. בתערוכה משתתפים 2,700 מציגים מ-65 מדינות, מתוכן 20 חברות מישראל. בסיום השבוע בגרמניה, נפתחת תערוכה נוספת בניו-יורק. במארס נערך האירוע האחרון בשרשרת, בסידני אוסטרליה.

"זו התקופה הקשה ביותר בשנה, אבל היא גם הכרחית וקיומית", אומר קובי דיאמנט, מנכ"ל משותף ובעלים של diamant toys, מהיצואנים הגדולים בענף שהסתייע בנירנברג בשירותי מכון הייצוא. "אתה לא יכול להסתגר בדלת אמותיך. העולם הפך להיות באמת כפר גלובלי, לא גדול. אתה מקים תערוכות ורואה לקוחות מבוקר עד ערב. כל לקוח הוא עולם ומלואו, ולכל אחד צריך להיות נחמד, נינוח ולהפגין אנרגיות. חוק מרפי - אנחנו פוחדים ללכת לשירותים באמצע היום, שמא בדיוק יגיע לקוח חשוב. כשמגיע הערב, לוקחים את הקניינים לארוחה, ושוב, על מה מדברים? לא פוליטיקה, לא סקס, אלא ביזנס. בעשר בלילה (במקרה הטוב) אתה מגיע לחדר גמור, רצוץ ודבר ראשון בודק את תיבת האי-מייל. אחר כך צריך להגיש הצעות מחיר".

עם מחזור של כ-10 מיליון דולר, diamant toys לא משקיעה שום מאמץ בשוק הישראלי, מתוך אסטרטגיה ברורה. 92% מפעילותה מתרכזת ב-40 מדינות, ויש לה חברות-בת בארה"ב ובקנדה. "כל מוצר חדש שלי יוצא קודם כל באנגלית, צרפתית, גרמנית, ספרדית, הולנדית ורק אחר-כך בעברית. לחלק מהמוצרים אין בכלל אריזות בעברית. אני לא משקיע במערכי שיווק ולא מפרסם בארץ. כשצוות הפיתוח יושב על מוצר, הוא חושב על המנטאליות הגרמנית, האמריקנית, האוסטרלית. אני לא נכנס פה בכלל לענייני פטריוטיזם. מה הקשר? אני מייצר בארץ, לא עברתי לסין. אבל בגרמניה חיים 100 מיליון איש וכאן 5 מיליון, אז תגיד לי אתה, איך לחלק את העוגה. זו חוכמת העסק, סדרי עדיפויות: בארה"ב אני אשקיע לפני ניו-זילנד. השוק הישראלי מבחינתי שווה ערך לניו-זילנד".

" אין לך שום יתרונות בשוק הישראלי?

"זה עניין של ביצה ותרנגולת. מלכתחילה בנינו ורישתנו את עצמנו בחו"ל. כל השקעת אנרגיה בשוק הישראלי, תבוא על חשבון שוק אחר ואין בה שום הגיון מסחרי".

diamant toys שהוקמה כחברה משפחתית ב-1963, ממוקדת ייצוא כבר 30 שנה. החברה התמחתה במשחקים בקטגורית arts&crafts, אמנויות ואומנויות, וב-2000 עשתה קפיצת דרך, כשרכשה מכונס נכסים את החברה הקנדית amav, שהייתה אחת הגדולות בעולם בקטגוריה זו. דיאמנט כמעט נחנק עם כוס המים, כשאני שואל אותו על מחיר הקנייה של amav. "כשאתה רוכש חברה מבית-המשפט, אתה קונה לפעמים דולר ב-10 סנט", הוא אומר, "חוץ מזה, לא רכשנו נכסים פיזיים, רק קניין רוחני. היום אנחנו בליגה אחרת".

תעשיית הצעצועים המסורתיים בעולם ידעה בשנים האחרונות תקופת שפל. ילדים מעדיפים את קונסולת המשחקים Xbox ושאר צעצועים טכנולוגיים. עם זאת, בשוק עולמי של 20 מיליארד דולר, הנפגעים העיקריים הם השחקנים הגדולים. ליצואנים הישראליים יש לאן להתרחב, כל עוד הם יצירתיים ומשקיעים בחדשנות. "אנחנו אחד מ-12 יצרנים בעולם של מכוניות חשמליות ממונעות לילדים", אומר דיאמנט. "וחשפנו בתערוכה האחרונה חידוש שזכה להצלחה אטומית, שהתקבל בהשתאות". הוא מתכוון ל- Luminart, דמות בעל חיים להרכבה, שהילד תוקע בה סיבים אופטיים והיא זוהרת בחיבור למקור תאורה.

המפעל של diamant toys ממוקם באשדוד ועובד, מסביב לשעון, 364 יום בשנה, מעסיק 120 עובדים קבועים ומוסיף כוח אדם על-פי הצורך. "רק אמא יהודיה קונה לילד שלה צעצוע כל כמה שבועות, וביומולדת, בחנוכה ובפסח", הוא אומר. "בעולם יש פיק שנתי אחד של סוף שנה, שמרכז 75% מהמכירות. אני חייב לפזר את העבודה בכל השנה, אחרת לא אוכל לעמוד בלחץ. באפריל-מאי בדרך כלל מתחילה זרימת הקונטיינרים המשוגעת".

" יש משחקים שמצליחים יותר במדינה אחת ופחות באחרת?

"יש הבדלים, שהם פועל יוצא של מנטאליות, תרבות ומצב כלכלי. במדינות קרות נוטים יותר לשחק בבית. בארצות כמו אירלנד והולנד, יש מסורת שהילדים מפעילים את הידיים, רוקמים, תופרים, מציירים, במקום לשבת כל היום מול המחשב, כמו הילד הישראלי המצוי. אנחנו חזקים מאוד גם במדינה ענייה כמו מקסיקו, ולכן כמעט הייתי מעז ואומר שאין קורלציה בין המצב הכללי במדינה, למכירות. בשוק של מאות מיליונים, מספיק שתמכור לאלפיון העליון".

התקרה יורדת והרצפה עולה

"העבודה הקשה מתחילה עכשיו. נגמרה התערוכה ומתחיל שלב הפולו-אפ", אומר ראובן גרף, הבעלים עם אשתו צביה, של החברות הוותיקות משחקי יצירה ואורדע. גרף השתתף עם אנשיו בחמש תערוכות בחודשיים האחרונים, בהשקעה שמגיעה להערכתו ל-80 אלף דולר (כולל הוצאות נסיעה, הלנה ואירוח קניינים). לכל אחת מהחברות, משחקי יצירה ואורדע, שנרכשה לפני 7 שנים מקיבוץ מלכיה, יש מפעל ייצור עצמאי. פעילות הייצוא שלהן תופסת נתח הולך וגדל, ומגיעה ל-40% מהמכירות. המשחקים של גרף מתורגמים, בין היתר, לצרפתית, ספרדית ופורטוגזית, והיעד שלו השנה הוא לנסות ולהבקיע סוף-סוף את חומת השוק הגרמני.

" מהם היתרונות שלכם, כחברה ישראלית בשוק המשחקים העולמי?

מנהל שיווק חו"ל, דני תמים: "65% ממשחקי הילדים בעולם הם תוצרת סין. קניינים לפעמים שומעים ישראל ועוברים הלאה, כי איך יוכלו להתמודד מול התוצרת הזולה. אני מנסה לעצור אותם, לשכנע שהצרכן יהיה מוכן לשלם יותר. לכן, אנחנו חייבים ליצור בידול ברעיון, בעיצוב, בערך החינוכי. לב החברה הוא מחלקת הפיתוח. יש כאן פסיכולוגים, מהנדסי מכונות, גרפיקאים ומעצבת מוצר. יש כאלו שאומרים, למכור לסינים משחקים, זה כמו למכור קרח לאסקימוסים. אנחנו מוכרים משחקים בסין".

מנכ"ל משחקי יצירה, גרי שטיינמן: "עכשיו אנחנו יושבים בנחת, אבל מתנהלת כאן מלחמה. מתרחש תהליך שאני מכנה אותו: 'התקרה יורדת והרצפה עולה'. התקרה - אלה מחירי השוק. הרצפה - אלה עלויות חומרי הגלם והייצור".

" הילדים של היום עדיין משתעשעים במשחקי קופסא?

גרף: "הילדים היום הם שונים. כל חמש שנים, כשמסתכלים אחורה, רואים ילדים אחרים. הילדים של היום לא רוצים יותר דברים של הילדים. לכן, אנחנו פונים לנישות שיש בהן יותר עניין. הלהיט העכשווי שלנו הוא creative fashion, ערכה להכנת תכשיטים: הילדות מרכיבות לעצמן צמיד, שרשרת, רצועות לשעון. כך החזרנו אותן לחנויות הצעצועים. חוץ מזה, יש לנו משחקי מדע, למשל: ערכות לבניית רדיו, מנוע או גלאי מתכות".

"החוזקות של החברות הישראליות הן בצעצועים מתוחכמים, משחקי חשיבה ומשחקים חינוכיים, כי במשחקים הפשוטים, ובבובות הפלסטיק יש למזרח יתרון ברור", אומרת דפנה שטרנפלד, מנהלת חטיבת מוצרי הצריכה במכון הייצוא.

צביקה רט מ"עולם הילד", הוא יצואן מסוג אחר. 3 אנשים בסך הכל עובדים בעסק: הוא-עצמו, בנו ובתו, מורה לחינוך מיוחד בעבר והיום יועצת בית-ספר, והרעיונאית של החברה.

רט ייבא ומכר משך שנים ציוד משחקים לגני ילדים, עד שבתו שאלה אותו יום אחד לפני 12 שנה: "למה שלא תתחיל לייצר משחקים?" בעבודת הגמר של לימודיה פיתחה משחק התמצאות במרחב. זה היה המשחק הראשון שייצר רט, ומאז הוציא עוד כ-50 משחקים חינוכיים לילדי גן, ותורגמו, בין השאר, לשבדית, פולנית, ערבית ויוונית.

"תראה", הוא אומר ומצביע על "משחק חמשת החושים", המצליח ביותר שלו, המופיע בקטלוג של חברה אוסטרלית. "הם כותבים שזה בסט-סלר. אין הרבה כאלה".

לדבריו, "זו פרנסה טובה ויציבה", אם כי יש לו טרוניה על מוסר התשלומים בישראל: "הרשויות המקומיות (שרוכשות ציוד לגנים) משלמות גרוע, מושכות תשלומים משך חודשים". אבל יש גם פתרון: "70%-80% מהמכירות שלי הן לייצוא, בגרף עולה כל הזמן. השנה אני מעריך שאייצא במיליון שקל".

את ייצור המשחקים מוציא רט החוצה. ההרכבה הסופית מתבצעת על ידי בעלי מוגבלויות ב"מרכז קשת" בחולון. "היתרון הגדול הוא בגמישות. המרכז מספק לי את מספר האנשים שאני צריך - לפעמים 5 ולפעמים 50".

לא מעתיקים משחקים רעים

גם קודקוד הוותיקה, בבעלות מיכה ומריאנה הרצנו, לא שוקטת על שמריה. משחק הרמיקוב שהמציא אפרים הרצנו ב-1950, הוא עדיין ספינת הדגל של החברה, וכנראה המשחק הישראלי המוכר ביותר בעולם. כדי להמשיך להיות רלבנטי, מתפתח המשחק לפלטפורמות חדשות, בשיתוף גורמי תוכן מתחומי הטכנולוגיה. תוך מספר חודשים, מגלה מיכה הרצנו, ייכלל הרמיקוב בקונסולת המשחקים Xbox של מייקרוסופט. חברת סלולר קוריאנית כבר רכשה זכויות, ומאפשרת לשחק בו מכשיר מול מכשיר. לאחרונה עלה המשחק גם בערוצי המשחקים של HOT. הרצנו שמח על ההתפתחויות, למרות "שזה לא היה החלום של אבא שלי, משחק של אדם מול מכשיר. הוא ראה במשחק כלי להפגיש בין אנשים".

קודקוד, שמייצאת ל-54 מדינות, ממשיכה להחזיק במפעל ייצור בערד, על-אף שההצדקה הכלכלית מוטלת בספק. לדברי הרצנו, "תעשייה זה משהו בדם, זה חלק מהגאווה שלנו". הוא ממשיך להשקיע בפיתוח משחקי אסטרטגיה, משחקי חשיבה וברכישת זכויות על מותגים שונים. העתקות? "יש בלי סוף", הוא אומר, "ככה זה, לא מעתיקים משחקים רעים". "

עוד כתבות

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות