גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"העופות הושלכו לבור, ואנחנו לבור כלכלי"

שפעת העופות איננה אסון טבע על פי הגדרת משרד החקלאות. אבל, בענף בו שולי הרווח נעים בין 5% ל-10% דרישה לחסל לולים השווים מיליוני שקלים היא מכת מוות למגדלים, שרבים מהם מוגדרים עסקים קטנים ובינוניים. בדרום, לא סומכים על הבטחות הרשויות ובצפון, המגדלים דואגים וממתינים בדריכות > ספיר פרץ וזיו קריסטל

מגדלי עופות בדרום מלקקים את הפצעים. שפעת העופות חיסלה עד כה 1.2 מיליון עופות. המגדלים, מרביתם עסקים קטנים ובינוניים, טוענים שהנגיף הקטלני הכניע, במידה רבה, גם אותם. הם מדברים במונחים של ייאוש ואובדן אמונה ברשויות המטפלות. "העופות הושלכו לבור, ואנחנו הושלכנו לבור כלכלי", הם אומרים. לפי שעה, הנזק הכספי מוערך בכ-25-28 מיליון שקל.

בעוד הדרומיים מגדירים את המחלה 'יום כיפור של הענף', המגדלים במרכז ובצפון הארץ מדווחים על זינוק במפלס החרדה. למרות הריחוק ממוקדי האסון, הם לא לוקחים סיכונים והטילו הסגר על הלולים. "מלבדנו, אין יוצא ואין נכנס", הם אומרים. חלקם אף דאגו לבטח את בעלי הכנף בביטוח מיוחד.

בדרום - קוברים ובוכים

"זהו. הלכו 140 אלף עופות שהיו צריכים להיכנס לשוק בפסח". משפט זה של דני אלפסי, 37, ממצה את תחושות התסכול של תושבי עמיעוז, השבוע. 15 משפחות, רבע מכלל המשפחות במושב הקטן שעל גבול מצרים, מתפרנסות מענף הלול. המגדלים מסתובבים בתחושה שגם הם, בדומה לעופות, הושלכו לבור. 'בור כלכלי' ששאב עשרות בעלי משקים ב-7 ישובים בדרום: עין השלושה, חולית, עמיעוז, ניר עוז, נחשון, שדה משה ובקעות שבבקעת הירדן.

מעט מאוד אמון ברשויות, מצאנו בעמיעוז. המגדלים, שברובם חויבו להשמיד להקות בריאות כצעד מנע, לא מאמינים שיקבלו פיצוי ריאלי. "התנגדתי לחתום על צו ההשמדה", אומר אלפסי שחויב לחסל 140 אלף פטמים בריאים, עקב התפרצות המחלה בחווה של השכן. "אמרתי, אתם רוצים שאשמיד? אני רוצה לראות נספח לצו, מה אקבל לאחר ההשמדה. זה לא רק 1.7 מיליון שקל, עלות העופות שגידלתי. מי יפצה אותי על הפסד התשומות, על תערובות המזון, הנסורת והחיסונים?"

אלפסי ביצע בסופו של דבר את ההשמדה, בעזרת 40 פועלים תאילנדים. הוא לא סמך על הקבלנים שגויסו ע"י משרד הביטחון לסייע במשימה, "סיימתי את העבודה ביומיים. במקומות אחרים נתנו לקבלנים לבצע את העבודה. לקח להם זמן כפול להשמיד להקה קטנה משלי. השמדתי להקה יפהפייה, להקה שאתה יודע שהולך להצליח לך איתה. העופות אכלו מינימום תערובת והגיעו בזמן קצר למקסימום בשר".

" איך אתה מתמודד עם המצב?

"לא ישן. אני חייב הרבה כסף. לא מזמן הרחבתי את החווה בהשקעה של 700 אלף דולר. לא הכל מהון עצמי, לקחתי הלוואות. עכשיו יש לי חור, ואין לי בשר לשווק כדי לסתום את החור. אני מקווה שאנשים יהיו סבלניים ויעזרו לנו לעבור את התקופה הזו. הפחד שלי, שנקבל נוק-אאוט, שממנו לא נקום".

" אתה אמור לקבל פיצוי

"אני רוצה שיאפשרו לי לחזור לעבודה כמה שיותר מהר. לפני השמדת העופות הבאתי שמאי שיתעד ויבנה לי תיק מסודר של כל הנזקים. לכותבי טבלאות הפיצויים במשרד החקלאות יש תחשיבים מצחיקים. אני לא מאמין לאף אחד. בדרך הביתה אני עובר הרבה בצומת יד מרדכי ורואה שם את עיר האוהלים של מפוני עזה. אלה בני אדם שעקרו מהבתים, ועדיין לא פוצו כמו שצריך. אז מי אני שידאגו לי? אני בסה"כ חקלאי".

" איך הפרנסה, בימים רגילים?

"יש לי 6 מחזורי גידול בשנה. לפעמים אני מפסיד בשני מחזורים ובארבעה אחרים מרוויח, ולפעמים ההפך. בשנה קשה אני מהדק את החגורה, חוסך בהוצאות וממשיך הלאה, זה העסק. חקלאות היא בעקרון לא דבר יציב. יש הרבה תנודות וקיצוניות. השנה זה סיפור עצוב: אני מגדל גם עגבניות. החורף היה קטסטרופלי, היה מזג אויר חם, העגבניות הבשילו מהר, והמחיר על הקרשים".

שפעת העופות הגיעה לעמיעוז, יומיים לאחר שאובחנה בחולית הסמוכה. שלום בוארון, 67, קם בבוקר וגילה תמותה בחווה כמוה לא ראה ב-40 שנותיו בלול: מאות עופות, מתוך כ-10,000, מתו באחד הלולים. "כשחמישה מתים, זה נורמלי. כשמתים 500 יש פאניקה".

בוארון, המגלגל 11 מיליון שקל בשנה, מגדל בעמיעוז 80 אלף מטילות בשתי חוות, ומוכר את הביצים שלהן למדגרות. חווה שלישית, של פרגיות לפני הטלה, הוא מגדל למזלו במקום מרוחק, בסמוך לכרם שלום (לשם המגפה טרם הגיעה). אחרי שהשמיד את העופות בעמיעוז, ששוויים כ-4.5 מיליון שקל, הוא מודאג מהעתיד: "חווה אחת תעמוד ריקה עכשיו ארבעה חודשים, עד שהפרגיות הגדלות בכרם-שלום יתבגרו ויהיו מוכנות להטלה. חוות הטלה נוספת תמתין למחזור נוסף של פרגיות, בעוד שנה. זה אומר שאני מובטל עכשיו. כבר פיטרתי 10 עובדים. כל חודש ללא עבודה, זה נזק של עשרות אלפי דולרים. מתקשרים אלי אנשים, חברי כנסת. אומרים לי: שלום, תחזיק מעמד".

את דוד צרויה, יו"ר ועד המושב בעמיעוז, ולולן בעצמו, מצאנו במצב רוח ציני וכמה רגעים אחרי שקיבל מאנשי השירותים הוטרינריים את צו ההשמדה. "מה לעשות? לקפוץ לבור יחד עם העופות? בבוקר עוד הייתי בלולים ונתתי להם אוכל. לא השתמשתי אפילו במיגון מיוחד, לא מעבר לרגיל. כואב הלב, העופות שלי בריאים, צריך להשמיד אותם בגלל החווה הנגועה של בוארון. יש לי 60 אלף הודים ו-80 אלף פטמים ב-7.5 מיליון שקל. הנזק יהיה עצום בטווח הרחוק. זה כמו אבן בשלולית מים: לא רק אנחנו נפגענו. הנזק יתרחב גם למדגרות, לספקים ולמשחטות". אחרי שסיים את השמדת העופות, בשישי בצהריים, צרויה, המגלגל כ-20 מיליון שקל בשנה, איבד תקווה: "עכשיו באו אנשי משרד הביטחון ואמרו: 'לא טוב. עכשיו תשמיד את הזבל והדשן'. אני לא יודע מה לעשות. אני אקח בלוני גז ואתאבד עליהם".

תושבי הישובים, הסמוכים למוקדי המחלה, דרוכים. אליעזר ארד, ממושב עין הבשור, ביקש מאתנו לא להגיע אליו, כששמע שבקרנו בעמיעוז הנגועה. "נדבר בטלפון", הוא הציע, "מספיק שתבוא לכאן אחרי שדרכת על בוץ בחצר הבית של צרויה, בוץ שהוא הביא איתו מהלול".

ארד המגדל 85 אלף הודים, ומוכר למילועוף והוד חפר, לא נדרש להשמיד בינתיים, אבל הוא חרד. המושב שלו נמצא ברדיוס של עד 10 ק"מ מעמיעוז, ולכן הוטל עליו הסגר. השירותים הוטרינריים מאשרים בינתיים המשך גידול ושיווק העופות תחת מעקב הדוק ובחינות קפדניות של ה'תוצרת' היוצאת מהלול. ארד: "אני חושש שאם הגזירה תנחת עלי, המדינה לא תיתן לי גיבוי. יש לנו כבר ניסיון. כשדרשו מאיתנו לקצץ במכסות המים, אמרו, 'קודם תקצצו ואח"כ ניתן'. החקלאים עמדו בחלק שלהם, ואח"כ כשהגיע היום לשלם לא שילמו. אמרו לנו: 'לא עכשיו, אח"כ'. עד שפנינו לבית המשפט".

" גורמי הפיקוח חוששים מהברחת בשר נגוע. יש בסיס לחשש?

"זה כמעט נבזי, איך שציירו אותנו. החקלאים ברובם ותיקים, מקצוענים ורציניים. אין לולנים קטנים וחאפרים בענף. כולם כבר יצאו מהמשחק. המשחטות הממוסדות עובדות מול המגדלים הגדולים".

בצפון - דואגים ודרוכים

מפלס החרדה של מגדלי העופות במרכז ובצפון הארץ - הרחק ממוקדי המחלה - גבוה. התפשטותה מדרום המדינה לבקעת הירדן, לתחומי הרשות הפלשתינית ולירדן, מדירה שינה מעיניהם. למרות הריחוק הגיאוגרפי ממוקדי המחלה, הם מביעים דאגה רבה. עם זאת, בסוף השבוע הזה הם נשמו מעט לרווחה כשדגימות שנלקחו מהלולים של בועיינה נוג'ידאת שבגליל, שללו חשד למחלה.

אחד הדואגים הוא נתן יצהר, המגדל להקות הודים בחדרה (13 אלף) ובמושב עין עירון (32 אלף). "רמת החרדה שלי כל כך גבוהה, שאני לא מסוגל אפילו לכסח את הדשא של הגינה. פרנסתי תלויה בגורם חיצוני שאין לי עליו שליטה", הוא אומר.

יצהר, העוסק בגידול עופות, ובעיקר הודים, מזה 18 שנה, היה בין המגדלים הבודדים, מחוץ למוקדי האסון, שהסכים להתראיין. רבים מעמיתיו למקצוע בחרו לשמור על שתיקה כי, "אנחנו לא רוצים לפתוח פה לשטן". אחרים הסבירו שהם נוקטים בימים אלה משנה זהירות, ומונעים מכל גורם זר, כולל עיתונאים, מלהתקרב אל הלולים. בדרך דומה, נוקט גם יצהר. את הצילום לכתבה ביקש לעשות מחוץ לגדר החיצונית המקיפה את הלולים, ואת הראיון עצמו לקיים בביתו שבכרכור.

יו"ר סקציית ההודים בארגון מגדלי העופות, אלי אוחנה, שבבעלותו לול הודים במושב אביאל, מסביר: "מגדלים במרכז ובצפון הארץ לא לוקחים סיכונים. כולם מצמצמים מגע עם הלולים. כולם מושקעים בהרבה מאוד כסף בלולים, ולכן החשש".

"מחלות היו ותמיד יהיו"

כבר בגיל 5 פיתח יצהר אהבה גדולה לבעלי כנף. "למרות שגדלתי כעירוני, היה לי ברור שאני הולך להתפרנס מחיות". ואכן, בשנת 1988 קנה שטח אדמה בחדרה והקים עליו לול. "באותן שנים, הוסרו המכסות בענף ההודים, אז גידלתי הודונים (הודו מגיל יום עד 6 שבועות)". חמש שנים מאוחר יותר, הקים לולים נוספים במושב עין עירון בשותפות עם בן המושב, דוד הילמן.

לדבריו, רמת הרווחיות בענף באותם ימים היתה גבוהה לעין ערוך מזו כיום.

"אם שולי הרווח נעו אז בין 25% ל-30%, היום מדובר ב-5%-10%. לזה, תוסיפי את רמות הסיכון הגבוהות שבעסק חי תרתי משמע".

" האם שקלת הסבת מקצוע נוכח שולי רווח נמוכים ורמות סיכון גבוהות?

"אילו יכולתי למכור את הקרקע החקלאית בחדרה לאנשי נדל"ן, הייתי עוזב. לצערי, זה בלתי אפשרי. עובדה מצערת נוספת היא שאין לנו דור המשך. ילדיי לא רואים בעסק הזה את עתידם. ככלל, מגדלי עופות נחשבים למשוגעים בגלל רמות הסיכון. אנחנו כמו שחקני בורסה, היום יש להקה, מחר היא יכולה למות".

" כיצד הגבת כששמעת לראשונה על התפרצות המחלה בארץ?

"הייתה לי נטייה לחשוב שמדובר במחלה אחרת. רציתי לחשוב כך מתוך הדחקה. לא רציתי להאמין שזה הגיע אלינו. מצד שני, לא הופתעתי כי מחלות בבעלי כנף, היו ותמיד יהיו. כמו שיש בבני אדם. יש חיים, יש מחלות. יש כל מיני מחלות שלא מותירות ברירה אלא להשמיד את הלול. שפעת העופות הספציפית שונה בגלל הסיכון שלה בהדבקת בני אדם".

" האם נקטת בצעדים חריגים?

"אני לא יכול להגיד שנקטתי בצעדים חריגים כלשהם, כי זה לא עובד כך בענף שלנו. אני נוקט באמצעי זהירות בכל ימות השנה. אי אפשר לעשות משהו שימנע לחלוטין הידבקות במחלה, אם זו תתפשט צפונה. בעצם, אני נתון לחסדי שמיים".

" מה בדבר ביטוח?

"לפני כמה שנים ביקרתי בחווה באיטליה שעברה את המחלה. משם חזרתי עם כמה מסקנות, בין היתר, לבטח את הלולים בביטוח נזקי טבע שהוא ביטוח יקר מאוד. ידעתי, שאם המחלה תגיע לארץ לא אוכל להתמודד איתה לבד".

" האם נגרם לך נזק כספי עקיף כתוצאה מפגיעת המחלה עד כה?

"כרגע לא. הבעיה עלולה להתעורר בעוד כשבועיים, כשאתחיל לשווק את להקת ההודים שאני מגדל לשחיטה. אם המחלה תמשיך להתפשט והמשחטה שאני עובד איתה תהיה בהסגר, כמו משחטת 'עוף קור' בשדרות, אז אנזק. מצד שני, עשוי להיווצר מצב של מחסור בבשר עוף שיגביר את הביקושים. אבל, תחושת הבטן שלי אומרת שצריכת העוף תרד".

" מה הנזק הכספי שעלול להיגרם לך במקרה של הידבקות הלול?

"נזק של מיליוני שקלים. צריך להבין שגידול להקת הודים הופך לעסק לא כלכלי אחרי 20 שבועות. זכרים מפסיקים לגדול ולהניב יותר בשר בגיל 20 שבועות ונקבות בגיל 14 שבועות. לכן, ככל שאתה מתעכב בהעברתם לשחיטה, אין מה שיכסה את עלות אחזקתם".

" אתה אוכל עוף?

"כמובן". "

עוד כתבות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם