גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלוואות אישיות באינטרנט - רווח, סיכון והסבירות שזה יקרה גם אצלנו

אם אפשר לקנות ולמכור כל דבר (כמעט) באינטרנט ולעקוף מתווכים גוזרי קופונים, למה שלא ניישם זאת גם במתן ובקבלת אשראי. הרעיון שנשמע הזוי (לתת כסף לזרים?) כבר פועל באתרים בחו"ל, שבהם נפגשים לווים ומלווים

אפשר להניח די בביטחון, כי מנהלים רבים בחברות תקשורת רבות בעולם, ולא רק בישראל, מקדישים לא מעט זמן בשבועות האחרונים לשאלה שהיא מאוד חשובה להם - עד כמה תחום האינטרנט יהווה חלופה נאותה לכל אותם שירותים שעליהם הם נדרשים היום לשלם בכסף טוב ויקר.

מה שעומד כיום על הפרק בישראל בנושא זה, הוא העניין המדובר מאוד - שידורי משחקי המונדיאל בכדורגל, שייערכו בחודש יוני. סוגיית השידורים האלה מצטיירת כאירוע מכונן, אשר תביא את תוכנות שיתוף המדיה לבשלות, ואשר תשאיר חברות לא מעטות עם סימני-שאלה גדולים לעתיד.

הרעיון הוא בעצם די פשוט - עוקפים את המפענחים, את הכבלים ואת יתר המכשירים שבאמצעותם חברות המדיה שולטות ומפרידות בין המוצר לבין הצרכן. אותו רעיון עצמו מיושם באתרים של מכירות פומביות, באתרים של מכירת מוזיקה וגם בשורה שלמה של שירותים ושל מוצרים.

הרעיון הזה נשמע כל-כך פשוט, עד אשר ישנם כבר גורמים לא מעטים אשר חושבים שאת אותו רעיון אפשר ליישם גם למתן ולקבלת אשראי, ולהוציא את הגורם המתווך, כלומר את הבנקים, מתוך המשוואה. כי אם אפשר לקנות ולמכור כמעט כל דבר באינטרנט, באתרים כדוגמת ebay ואחרים, מדוע אי אפשר ללוות כספים ולהלוות כספים, בלי שיהיה בנק באמצע, אשר ייקח לעצמו מרווח לא קטן מהכסף שלנו?

למען האמת, עד לפני כמה שנים, או אפילו עד לפני כמה חודשים, הרעיון הזה היה נשמע קצת הזוי, כי בסך הכול הרי מדובר בהלוואה לאנשים אלמונים, אשר אפילו את שמם המלווה לא תמיד יידע. ועם זאת, ישנם מי שחושבים אחרת, ושגם יש להם את הכסף הדרוש לנסות ליישם את הרעיון.

לדברי אסף בוכנר, העוסק כאנליסט של חברת ג'ופיטר ריסרץ' בניו-יורק, לפחות קרן הון סיכון אחת בדקה ומצאה, כי כדאי להשקיע בפלטפורמת אינטרנט שבה ייפגשו לווים ומלווים אפשריים, תוך שהם משאירים את הבנק מחוץ לעסקה.

שתי פלטפורמות כאלה כבר קיימות. האחת, זופה הבריטית (www.zopa.com) והשנייה, פרוספר בארה"ב (www.prosper.com). העיקרון הוא אותו עיקרון בשני האתרים - מפגש בין מלווים, אשר לעיתים ברצונם לגוון את השקעותיהם ואף לנסות לקבל ריבית יותר גבוהה, ובין לווים אשר לא רוצים, או לא יכולים, לפנות לבנק, או שהם מבקשים להוריד עלויות. המפגש הזה הוא אפשרי מכיוון שהמרווח - במקרה זה העמלה של הפלטפורמה - הוא נמוך.

בוכנר מוסיף לרשימה אתרי הלווים-מלווים, אתר אמריקני נוסף, סירקל לנדינג, (www.circlelending.com), שבו לא מדובר בהלוואות בין אלמונים, אלא דווקא בהלוואות בין בני-משפחה אשר היו רוצים להשאיר עורכי-דין וגורמים חיצוניים נוספים מחוץ לתמונה בענייני ההלוואות שביניהם.

לא מגביל את סוגי הלווים

למרות היישום של עיקרון דומה, שני האתרים להלוואות בין אלמונים, שונים בפרטים שלהם ובאופן פעולתם. לדברי בוכנר יש בהם יישום של תרבות עסקית שונה, לצד חיפוש מודל אשר ייתן את התוצאה הטובה ביותר. אתר זופה בבריטניה מתבסס על עסקאות שבהן הלווים הם, מראש, בעלי דירוג אשראי גבוה. כל מועמד לקבלת הלוואה מוסר את פרטיו, וסוכנות של דירוג אשראי יחידים, אשר עובדת בשביל הפלטפורמה, מבצעת את הבדיקה. רק כאלה אשר זוכים לדירוג A או B - שתי הקטגוריות הגבוהות ביותר בדירוג - יכולים לפנות כדי לקבל את האשראי.

חברת זופה דואגת, שכל הלוואה שניתנת על-ידי לקוח תהיה מפוזרת על פני 50 לווים, ובדרך זו מושגת ירידה נוספת בסיכון להחזר ההלוואה. ההלוואות משולמות בחלקים שווים, בתקופות שנעות בין שישה ל-60 חודש, באמצעות חברה מיוחדת שנשכרה על-ידי בעלי האתר, וכל החובות החוקיות של חוזים עסקיים חלות גם על העסקה הזאת. בעד שירותיה גובה זופה עמלה בסך חצי אחוז מערך ההלוואה מהלווים, וכן חצי אחוז מיתרת ההלוואה לשנה מהמלווים.

האתר האמריקני, פרוספר, מפעיל כללים שונים די שונים בפעולתו, אשר מזכירים, בדרך זו או אחרת, את המודל של ebay. ראשית, האתר לא מגביל את סוגי הלווים שיכולים להשתתף בו. כל אחד יכול להירשם, ואחרי שנרשם, רושם את הסכום שאותו הוא מעוניין לקבל או לתת כהלוואה, ומה הריבית שהוא מוכן לשלם או לקבל תמורת ההלוואה.

בדומה למקרה של זופה, גם כאן ישנו דירוג אשראי וישנה התחייבות חוזית, אלא שפרוספר מדובר במפגש שבין לווים ומלווים אשר מבינים מה הסיכון, מה הריבית ומה תקופת התשלום, שהיא 36 חודש בתשלומים שווים. העמלה שמשלמים הלווים מגיעה לאחוז אחד מהסכום, ואילו המלווים משלמים חצי אחוז מהיתרה השנתית מדי שנה. העסקאות מתבצעות בדרך-כלל בין שני פרטים, ואין פיזור של לווים, אלא במקרים שבהם המלווה מסדר זאת בעצמו. בסירקל לנדנינג האמריקנית, הוותיקה יותר - קיימת כבר חמש שנים - הפרטים הם שקובעים את אורך ואת תנאי האשראי. כאן מדובר בהלוואות אישיות, במשכנתאות או בהלוואות עסקיות.

אשראי צרכני דרך כרטיס-אשראי

צריך לזכור, כי קיומן של הפלטפורמות האלה, במיוחד של זופה ושל פרוספר, תלוי בדבר, כלומר, בפעולה של סוכנות לדירוג אשראי אישי. משום כך, ספק אם פלטפורמה כזו אפשרית בישראל, כל עוד אין גוף דומה אשר יכול לבצע את מיון הצרכנים על פי מידת הסיכון שבמתן אשראי להם. וצריך לזכור דבר נוסף, והוא, שהבנקים המקומיים לא בדיוק מעוניינים בהקמת גופים כאלה, אשר יכולים לסייע לקיומה של תחרות במקטע שבו תלויה הרווחיות שלהם, הבנקאות הקמעונאית.

אלא בשווקים הפיננסים הישראליים כבר התחוללו בשנים האחרונות כמה וכמה מהפכות, ואין לפסול את האפשרות כי בקרוב יקום גוף אשר יקדם את היוזמה הזאת. צריך לקחת בחשבון, כי קיומו של גוף לדירוג אשראי של פרטים, אמור לסייע להקל על פרטים במעבר מבנק לבנק, ובעבר כבר נשמעו יוזמות להקמתו של גוף כזה בישראל.

אבל האם מדובר בתחרות כוללת בבנקאות קמעונאית?

בוכנר מסופק בעניין הזה, ומזכיר כי מי שמסוגל להמציא ביטחונות להלוואה, קרוב לוודאי שהוא גם יוכל לקבל אשראי מבנק בעלות שתתחרה עם מה שניתן להשיג באותם אתרים.

התחרות האמיתית היא עם אשראי אשר אינו מבוסס על ביטחונות, ובמקרה זה מדובר יותר באשראי צרכני באמצעות כרטיסי-אשראי, לדוגמה. במקרה של פרוספר, האתר פותח אפיק לכל מי שאינו מסוגל לגייס הלוואות משום גורם אחר, כולל בנקים. השאלה היא, אם יימצא אותו אדם אשר יהיה מוכן ליטול על עצמו את הסיכון תמורת ריבית גבוהה במיוחד. לכן, אפשר להגיד כי האתרים החדשים מתחרים על פלחי שוק מוגדרים, כאשר אתר זופה "משחק" הרבה יותר בטריטוריה המוכרת של הלוואות ליחידים על-פי קריטריונים מוכרים; ואילו אתר פרוספר הוא יותר פורץ-דרך לפלחי שוק חדשים.

שאלת השאלות היא - מה הוא באמת הסיכוי של הצלחה של פלטפורמות כאלה. מדובר באתרים שפעילים תקופה קצרה מאוד - במקרה של פרוספר לא יותר משלושה חודשים - ועל כן עדיין מוקדם מאוד לקבוע אם מדובר בניסוי שיש לו סיכוי. לחברת זופה, אשר פעילה כבר תקופה יותר ארוכה, יש כמה עשרות-אלפי אנשים רשומים, מה שמצביע על כך שישנם פרטים אשר מוכנים לשקול את הצורך בהלוואה כזו.

באופן טבעי, לפחות בתחילת הדרך, הסכומים שהמלווים יהיו מוכנים להשקיע יהיו קטנים, ויעבור זמן ארוך-יחסית עד שיהיה מדובר בפעילות ובסכומים אשר יוכלו למשוך את תשומת-ליבם של בנקאים ו/או של חברות כרטיסי-אשראי. אלא שלאותם בנקאים כדאי לשאול את אנשי האנציקלופדיות המקוונות - מה הם חשבו על ויקיפדיה בתחילת הדרך; ולשאול את המו"לים של העיתונים - מה הם חשבו על תופעת הבלוגים. אנחנו רק בתחילת הדרך, ומן הסתם עוד יופיעו מודלים אחרים, אשר יתבססו על הניסיון של אלה שכבר קיימים.

לכאלה שיכולים לוותר על הבנק

בוכנר טוען, כי אחת הבעיות המרכזיות של האתרים האלה היא, שהם בנויים יותר כדי להתאים לצרכים של הלווים ופחות של המלווים, ועל כן מספרם של מבקשי אשראי הוא גדול יותר מאשר של אלה שמבקשים אפיקי השקעה. לא מדובר כאן רק בהתגברות על בעיית הסיכון, אלא גם בדרך שבה ההלוואה מתופעלת.

למלווים רבים הדרך והתקופה של פירעון החוב אינה נוחה. ייתכן שיהיה מי שירצה לקבל את כל כספו בסוף התקופה, בתשלום אחד, בתוספת הריבית, ייתכן שיהיה מי שירצה לקבל את ההחזר בתקופה שונה ממה שמצויה באתר. במקרה זה, אפשר יהיה לתת מענה לבעיות האלה באמצעות איגוח של הלוואות או באמצעות מנגנונים דומים, אשר מוכרים למדי הן באנגליה והן בארה"ב.

בעיה נוספת היא עד כמה הפרטים יטמיעו את כללי המשחק של האתרים השונים. חברת זופה מציבה את עצמה, בבירור, כאפיק של השקעה עבור פרטים אשר רוצים ואשר יכולים להתנסות בדרך חדשה של פיקדון. אין הדבר שונה מאוד מדרכים אחרות להשקיע, והמנגנונים של מזעור הסיכון אמורים לסייע למשקיעים להתגבר על עכבות אפשריות. מרחוק זה נראה יותר כמועדון אקסקלוסיבי לכאלה אשר יכולים לוותר על הבנק, אם כי אלה הם בדיוק האנשים שאסור לבנקים להפסיד אותם.

לעומת זאת, אתר פרוספר הוא מועדון פתוח לכול, אשר יכלול גם כאלה אשר הבנק כבר מזמן לא מזמין אותם להימנות עם לקוחותיו. מי שקונה מוצרים במכירות פומביות בין פרטים בארה"ב, כבר מכיר את הכללים, והוא כבר יודע במה מדובר. המרחק המנטלי שהוא יצטרך לעבור, כדי ליישם את הדבר על עסקאות עם כסף הוא לא גדול, אם כי הסכומים יכולים להיות גדולים יותר.

כך או כך, צריך להדגיש את מה שכבר נאמר - העובדה היא, שגופים עסקיים החליטו שיש היגיון בהקמת פלטפורמות חדשות, ושייתכן כי העתיד טמון בהן. אם הגופים האלה אכן צודקים, החיים של לא מעט אנשים - ביניהם בנקאים לא מעטים - עומדים להשתנות.

עוד כתבות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

השופט בדימוס אורי שהם, נציב תלונות הציבור על שופטים היוצא / צילום: ליאור מזרחי

נציב השופטים פורש ללא מחליף נוכח התנגדות לוין למנות שופט עליון בדימוס

שר המשפטים יריב לוין מבקש לשנות את השיטה הקיימת ולמנות לתפקיד נציב התלונות שופט מחוזי בדימוס - ולא שופט עליון בדימוס כפי שהיה ב-20 השנים האחרונות ● מ"מ נשיא העליון עוזי פוגלמן מתנגד לכך ● הנציב הפורש אורי שהם כתב ביקורת קשה על כך שטרם מונה לו מחליף: "פעילות הנציבות נגדעת עתה במחי יד וללא כל הצדקה"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

רכיב ההשקעה שנמצא בשיא: איפה רוב הישראלים שמים את הכסף

מה קרה במגמות ההשקעה של הציבור בשני העשורים האחרונים, האם התהפוכות בשווקים הפיננסיים או לחלופין אירועים מקומיים השפיעו על העדפותיו ושינו את טעמו ● ומה גורם בעיקר למשקיעים לחפש הזדמנויות בשוקי חו"ל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

פועלים של חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

100 שעות בלי חשמל: הדוח שחושף את הנזק מאי הקמת תחנות כוח חדשות

דוח שהגיע לידי גלובס מונה את ההשלכות של העיכובים הנוכחיים בהקמת תחנות כוח חדשות בישראל ● לפיו, ב־2028 יתגברו הפסקות החשמל שיגרמו לנזק כלכלי של מיליארדי שקלים

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

איור: גיל ג'יבלי

תל אביב 125 מול S&P 500: איזה מדד יציג תשואה עודפת השנה?

אחרי שנה בה בורסת תל אביב השתרכה הרחק מאחורי וול סטריט, מדד תל אביב 125 מתחיל לצמצם את הפער מול S&P 500, והתחזיות לתשואה עודפת במדד הישראלי הולכות ומצטברות ● דודי רזניק מבנק לאומי אופטימי לגבי השוק המקומי, אבל מזהיר: אם תהיה הסלמה במלחמה, התמונה תתהפך ● מדור חדש

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?