גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אני רוצה להיות נערת אלמודובר

נערת אלמודובר היא חושנית וצעקנית. נערת אלמודובר חופשיה לגבי המיניות שלה. נערת אלמודובר היא לא אינטלקטואלית ולא משכילה. נערת אלמודובר לא צריכה אף גבר שינצל אותה. נערת אלמודובר לא צריכה אף גבר בכלל. חוץ מאת פדרו אלמודובר > פבלו אוטין

בפסטיבל קאן האחרון צוות השופטים לא העניק את פרס השחקנית הטובה ביותר לאישה אחת, אלא לחמש - כולן השחקניות של סרטו החדש של פדרו אלמודובר, "לחזור". למעשה, השופטים לא נתנו את הפרס לשחקניות, אלא למושג. בעת הענקת הפרס הסביר ראש צוות השופטים וואן קאר-וואי: "לא רצינו להעניק פרס לשחקנית. רצינו להעניק את הפרס למשפחה של שחקניות ולצורת משחק מאוד ייחודית". "משפחת השחקניות" אליה התכוון וונג קאר-וואי עונה לשם "נערות אלמודובר": שחקניות כמו כרמן מאורה, ויקטוריה אבריל, פנלופה קרוז, מאריסה פארדס וססיליה רות', שלא רק שיחקו בסרטים של פדרו, אלא גם, בהדרכתו, עיצבו סוג מסוים של אישה קולנועית, וסוג מסוים של נשיות בחברה ובתרבות העולמית שקשה להתעלם ממנו. עולם הקולנוע הכיר השנה בהמצאתו הגדולה ביותר של הגאון הספרדי.

חואקין סאבינה, אחד הזמרים החשובים והפופולאריים בספרד, כתב בתחילת שנות ה-90 שיר שנקרא "אני רוצה להיות נערת אלמודובר" (אני רוצה להיות נערת אלמודובר/ כמו פפי, כמו לוסי, כמו בום/ למכור בזול את סודות חדר המיטות שלי/ להיות באבל בגלל מטדור), ואכן כך מרגישות נערות ושחקניות רבות מזה 20 שנה. עם זאת, הנערות האלמודובריות הן גם שנויות במחלוקת: האם הן אמיתיות? האם יש בהן ממד פמיניסטי או שהן שם בשביל המבט וההנאה הגברית? האם הן מתוחכמות ומרתקות, או שמא מדובר בדמויות מקרטון, חיקוי זול של כוכבות קולנוע מן העבר?

מחשוף מרהיב

המושג "נערת אלמודובר" נולד יחד עם הקריירה הקולנועית של הבמאי הספרדי. סרטו הראשון "פפי, לוסי בום, ועוד נשים מן ההמון", סיפר את עלילותיהן של שלוש נשים עצמאיות, מפוזרות, חזקות ומלאות מרץ. הנערה המרכזית, פפי, גולמה על ידי כרמן מאורה, אשר הפכה למוזה של אלמודובר בסרטיו הראשונים והייתה לנערה האלמודוברית החשובה הראשונה, זו שלמעשה גרמה להמצאת המושג. מאורה כבשה את הצופים והצופות בזכות האנרגיות שלה, ההומור הבוטה, החוצפה, השקדנות, תפיסת החיים האופטימית, הגישה המחוספסת לסקס ואופייה החופשי והעצמאי. ספרד הייתה בשנותיו הראשונות של עידן של חופש ופתיחות בתום כארבעים שנות פשיזם. במדריד צמחה תנועה תרבותית שדגלה בחופש, אופטימיות וגישה פתוחה למיניות שנקראה "לה מובידה", ואלמודובר היה חלק ממנה. מדריד החופשית והמשתוללת אימצה את סרטיו הבוטים של אלמודובר ואת היחס שלו לסקס. עם זאת, העולם בו הנערות שלו מתקיימות הוא לא עולם עליז. הנשים בסרטיו סובלות, וצרותיהן נגרמות ברוב המקרים על ידי גברים, והחברה הנצלנית והמאצ'ואיסטית. אלמודובר מטפל בעולם הזה באמצעות הרבה הומור שחור, וכן באמצעות קיטש, מלודרמה, פרודיה והומור צעקני המהווה את הסביבה המושלמת לנערות שלו.

כותרות סרטיו הראשונים נותנות ביטוי לעולם הנצלני בו נשותיו נאלצות להתקיים: "מה עשיתי שזה מגיע לי?", "מבוך התשוקות", "נשים על סף התמוטטות עצבים", "באפלה". למעשה, המאפיין המרכזי ביותר של הנשים בסרטיו של אלמודובר הוא שהן "שורדות": הן נמצאות בעולם כדי לשרוד, להתמיד, להחזיק מעמד, ובמשחק ההישרדות הכול מותר. מה שגורם להן לסבול הוא הנצלנות הגברית, אכזריות העולם, ותשוקותיהן העזות ורגשותיהן החזקים. מה שעוזר להן לשרוד הוא האחווה הנשית (הנשים תמיד מתלכדות בכדי לעזור אחת לשנייה), החוכמה והיצירתיות שלהן, וכמובן - מיניותן, המנוצלת על ידן במודע. בכדי לשרוד הן יעשו מעשים כמו לרצוח גברים, לשקר, ולבנות תכסיסים ותוכניות לא ממש חוקיות. להיות נערת אלמודובר זה סגנון, אורח חיים, אישיות, גישה לעולם, עמדה מול החברה.

הנשים של אלמודובר הן לא משכילות, אינטלקטואליות, או מן המעמד הגבוה. אדרבא, הן זונות, קוקסינלים, עקרות בית נואשות, נשים מוכות, נזירות, ספריות. בנוסף, הן לא מייצגות את אידיאל היופי הנשי כפי שהוא נתפס בקולנוע ובחברה המערבית בכלל. מדובר בנשים שהאופי הייחודי שלהן והסקסיות שלהן הם אלה שהופכים אותן ליפות ומעניינות. לצד כרמן מאורה הופיעו רבות ומגוונות: ביבי אנדרסן, טרנסקסואל שהפכה לכוכבת גדולה בספרד בקולנוע, בטלוויזיה ובמוזיקה. ביבי הינה בלונדינית מושלמת שכבשה את ספרד כולה ואף הופיעה בעירום מלא באחד מסרטיו של אלמודובר כדי להראות את פלאי הרפואה המודרנית. רוסי דה פאלמה, האישה שנראית כאילו נלקחה מציור של פיקאסו. כיעורה הייחודי הוא למעשה יופי שאין דומה לו. רוסי הופיעה תמיד בתפקידי משנה אצל אלמודובר ובמקביל פיתחה קריירה אינטנסיבית בעולם הדוגמנות. ססיליה רות הארגנטינאית, המוכרת בזכות תפקידה הראשי ב"הכל אודות אימא", דיבבה דמויות רבות בסרטיו של פדרו והופיעה בסרטיו בתפקידי אורח ותפקידי משנה. ססיליה גילמה את דמותה של סקסיליה בסרט "מבוך תשוקות". שם הדמות אומר הכל.

הנערה האלמודוברית יוצאת הדופן היא פנלופה קרוז, שניחנה ביופי טבעי אידיאלי. אלמודובר אמר לאחרונה לעיתונות הספרדית שהוא חושב שפנלופה נמצאת היום בשיא היופי שלה. "העיניים, הפה, הצוואר, והחזה! יש לה את אחד המחשופים המרהיבים בקולנוע העולמי". בסרטו החדש, "לחזור", אלמודובר מנצל את גופה של פנלופה ומתמקד ברגליה הארוכות והמושלמות, מחשופה והישבן שלה. על פי עדותו של אלמודובר, הדבר היחיד המלאכותי של פנלופה בסרט הוא התחת - הוא שם לה תותבת מאחור כדי להגדיל את נתוניה האחוריים. אלמודובר נהנה להראות את היופי הנשי וזה כולל לעיתים מבטים פולשניים, פטישיסטיים, נצלניים. אחרי הכל, למרות עצמאותה, הנערה האלמודוברית נמצאת שם בשביל הגבר ובשביל מבטו. היא לא יכולה לברוח מהגבריות המאיימת.

גברים הם מיותרים

אלמודובר צוטט לא פעם כאומר "אני לא סומך על גברים. הגבר היחיד שאני סומך עליו הוא אנטוניו באנדרס". הקשר של נערות אלמודובר עם הגברים מורכב. הן שם בשביל ללמד את הגבר, לספק אותו, לחשוק בו, לסבול בגללו, להיות מנוצלות. ב"נשים על סף התמוטטות עצבים" כרמן מאורה שורפת את המיטה לאחר שהגבר עוזב אותה. התמונה של המיטה העולה באש היא אחת התמונות הבלתי נשכחות בסרטיו של אלמודובר. אל מול הנערה האלמודוברית ניצב הנער האלמודוברי, אשר גולם בסרטיו הראשונים על ידי אנטוניו באנדרס. מדובר בחנון חסר ביטחון, שמסוגל לבכות ולהיות רגיש, אך מתגלה במיטה כחסון ומכונת מין. זהו גבר נשי, כמו השחקן מיגל בוסה ב"עקבים גבוהים", אשר מסוגל בעת הצורך להפוך גם לאישה. הגבר השני בסרטיו הוא המאצ'ו הספרדי. הפאשיסט, זה שבמבט ראשון מגרה ומעורר תשוקה בגלל הגבריות השופעת שלו, אך במהירות רבה מתגלה כגבר נצלני, גס, חסר התחשבות, אגוצנטרי. הלקח הגדול ביותר שלומדות הנערות האלמודובריות הוא שהן לא זקוקות לגברים בכלל, שקהילה נשית המושתתת על אחווה יכולה לספק אותן. לכן, ברוב הסרטים, הנערה האלמודוברית לומדת להיפטר מן הגבר ולחיות בחברת בנות מינה.

הפריצה הבינלאומית הגדולה של אלמודובר הגיעה בסוף שנות ה-80 בזכות "נשים על סף התמוטטות עצבים", אשר היה מועמד לאוסקר לסרט הזר. עם זאת, אלמודובר לא רק יצא מהטקס בידיים ריקות, אלא גם ללא המוזה שלו. כרמן מאורה ואלמודובר נפרדו לדרכיהם עקב חילוקי דעות, ריב שאת סיבותיו הם מעולם לא חשפו בפומבי. במשך 17 שנה לא עבדו יחדיו. השנה, הסרט "לחזור", מסמן את חזרתה של מאורה, הנערה האלמודוברית המקורית, לשורותיו של המאסטרו.

בעקבות המשבר עם מאורה, מצא לעצמו אלמודובר נערה חדשה - ויקטוריה אבריל. הנערה האלמודוברית הפכה למינית והזויה יותר. "קשור אותי, אהוב אותי" מראה נחטפת המתאהבת בחוטף שלה, אנטוניו באנדרס. שנתיים מאוחר יותר, שילובה של השחקנית מאריסה פארדס כגיבורת סרטיו באמצע שנות ה-90 סימנה את השינוי הגדול ביותר שעברו הגיבורות שלו: הן הפכו מ"נערות אלמודובר" ל"נשות אלמודובר". פארדס לא רק בוגרת יותר, אלא גם דרמטית יותר. אלמודובר החל להתרחק מהקומדיות וסרטיו הפכו לאפלים יותר, רציניים וכואבים יותר מקודמיו. "עקבים גבוהים", "פרח הסוד שלי" ו"הכול אודות אימא" מראים נשים בוגרות, משכילות ואלגנטיות יותר שכבר לא מסוגלות לקחת בקלילות את העולם האכזר. העולם הפך למלודרמטי, וההומור וצורת ההישרדות למעודנים ופחות עליזים.

מאמא אלמודובר

"נשים הן חזקות יותר מאיתנו", כך מסביר אלמודובר את המשיכה שלו לעסוק בהן. הוא אומר שהן משעשעות וזוהרות יותר, אבל שלמעשה הוא לא יודע למה הוא מעוניין יותר בנשים מאשר בגברים, ולא מעוניין ללכת לפסיכולוג בכדי לגלות זאת. "גדלתי בלה מאנצ'ה, אחד האזורים המאצ'ואיסטים ביותר בספרד. הגברים שם הם כמו אלים בביתם. אני זוכר את אימי רוחצת את רגליו לאבי. זה נראה במבט ראשון כמו עבדות, אבל זה נורמלי". אלמודובר מוקסם מהיכולת של האישה לשרוד ולשלוט בחייה למרות המסורת של שליטה גברית. קוסמת לו היצירתיות בה נשים מצליחות למצוא את החופש שלהן, והאופן בו הן מתחברות אחת לשנייה בעת צרה.

בפסטיבל קאן אמר אלמודובר שהוא לא מרגיש כמו הבמאי של השחקניות שלו, אלא כמו האימא שלהן. ומאמא אלמודובר צודק. הוא המציא אותן, הוא נתן להן חיים, ואפילו אם הן אינן אלא הזיה, פנטזיה נשית אישית המתקיימת אך ורק בסרטים, הן הפכו לסמל תרבותי, הקצנה פרודית אך מלאת רגש שכובשת את לבבות העולם בכל סרט מחדש. "

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?