גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתחם הרכבת במנשיה: שימור בזווית שיווקית

הרכבת הראשונה בארץ ישראל יצאת מתחנת מנשיה שעל גבול יפו לכיוון ירושלים; המתחם ננטש לאחר קיצור הקו ובשנות ה-60 השתלט עליו הצבא, ובכך נמנעה הריסתו * עם העברת המתחם לידי העירייה התגלה מקום קסום המשלב מספר תרבויות וסגנונות בנייה: ערביים, יהודיים וטמפלריים; המתחם ישומר בקפדנות לפי הסגנונות השונים, ישווק ליזמים ומיועד להיות מתחם העסקים והבילוי החדש של העיר - על התפר בין תל-אביב ליפו

קו הרכבת הראשון בארץ ישראל ובמזרח התיכון כולו נבנתה על-ידי העותומאנים בסוף המאה ה-19, וחיבר את יפו לירושלים. המבנה העיקרי של הרכבת באותם ימים היה תחנת הרציף שעמדה בלב שכונת מנשיה שמצפון ליפו. במקרה או שלא, מיקום התחנה ריכז סביבו את שלושת האוכלוסיות הגדולות דאז ביפו: היהודים ישבו מצפון, בשכונת נווה צדק (לימים תל-אביב), הערבים בצד מערב בשכונת מנשיה (אזור כרם התימנים) והמתיישבים הטמפלרים שישבו ביפו.

תחנת הרכבת של מנשיה היתה הראשונה במזרח התיכון, עוד לפני הרכבת החיג'זית למכה (וההסתעפות המפורסמת שלה בארץ: רכבת העמק). הקו שלה נקרא JJ, על שם שתי הערים שהיא חיברה: יפו וירושלים. גם התחנה בירושלים נבנתה על-פי אותו מודל של מנשיה, והשוני בין המבנים כיום נובע מתוספות הבנייה שנעשו במבנה התחנה הירושלמית לאורך השנים.

מבנה התחנה במנשיה עומד מוזנח מתחילת שנות ה-60, לאחר שהרכבת מירושלים לתל-אביב נעצרה בתחנת הדר בת"א, ולא המשיכה למנשיה. בעקבות כך הצבא השתלט על המתחם והאזור, והשתמש בו לצרכיו. השתלטות הצבא למעשה הצילה את המבנה, כיוון שהמתחם כולו נסגר בפני אזרחים והקהל הרחב (מעניין לציין מקרה דומה, בו נשתמרה בשלמותה תחנה של רכבת העמק ליד עפולה, הודות להימצאותה בין כותלי כלא שטה).

המבנה עמד נטוש וללא שימוש בחסות הצבא תקופה ארוכה, עד שהגיע למקום באחד מסיוריו ראש העיר תל-אביב, רון חולדאי. חולדאי ביקש את אישור משרד הביטחון וקיבל את האחריות למתחם לידי העירייה, במטרה לפתח את רעיון השימור ופתיחת המקום מחדש.

"הרעיון שעומד מאחורי השימור האורבאני של מתחם התחנה הוא החיבור מחדש של יפו ותל-אביב, חיבור בין נווה צדק המשוחזרת למתחם", אמר אמנון בר אור, אדריכל השימור בפרויקט. "המיזם המתוכנן כעת יהפוך את האזור כולו למשהו אחר לגמרי. עד היום הטיילת הסתיימה הרבה לפני יפו ושדרות ירושלים. המתחם התוסס שאנו הולכים לפתוח יעורר לחיים את כל האזור שכרגע רדום, ויקשר באופן טבעי, במיוחד לאור ההיסטוריה שלו, בין תל-אביב ליפו".

לדברי בר אור, "מבנה התחנה עצמו הוא המבנה הבולט במתחם, והוא זה שמיועד לשימור מחמיר. תיעדתי את המקום ברגע שהמתחם נפתח, והיה בו סוג של קסם... כאילו חזרנו עשרות שנים אחורה, לגלות את המבנים ההיסטוריים הללו בין סבך הצמחייה והעזובה. העמודים שמחזיקים את מבנה התחנה למשל - ההטבעה עליהם מראה שהם יובאו במיוחד מפריז על-ידי השלטון העותומאני, למעשה מאותו מפעל פלדה שהקים את מגדל אייפל. אנחנו אפילו נשמר את גרם המדרגות הלולייני שהיה במתחם, והוביל ללשכתו של מנהל התחנה".

מבנה נוסף שמתוכנן לשימור במתחם הוא מחסני התחנה בעלי הצורה העגולה, ששימשו עבור הציוד והסחורה שהועלתה מיפו לירושלים. מבנה זה רצוף בעץ ארז מלא, שהובא מהרי הלבנון.

השימור במתחם בשלב הראשון מתמקד בשני מבנים: תחנת הרכבת ומחסני הרכבת. את המבנים הנוספים לשימור מתעדת החברה העירונית עזרה ובצרון לשמר כשייכנס היזם הפרטי למתחם. מדובר בעיקר במבני המתיישבים הטמפלריים שנכנסו למתחם בתחילת המאה ה-20. שני המבנים הטמפלריים החשובים הם בית הווילה ובית החרושת של וילנד. המתיישבים הטמפלריים (גרמניים) הם אלו שהכניסו לפלשתינה דאז את המודרניזציה - דבר המשתקף גם בבתים שלהם, כשלראשונה אפשר למצוא בנייה טרומית.

הווילה שימשה כמבנה המגורים של משפחת וילנד, והיא מחולקת לחדרי שינה עם קומה שנייה מפוארת וריצוף צבעוני שיוצר בבית החרושת של חומרי בנייה, לבני מלט ומרצפות מעוטרות שבבעלות המשפחה. מעבר לבתים אלו, שאר המבנים לשימור הם מבנים ערביים שהטמפלרים השתמשו בהם זמנית בבואם לבנות את שכונת המגורים שלהם ליד תחנת הרכבת.

"הטמפלרים למעשה עירבו את סגנון הבנייה שלהם עם הבתים הערבים אליהם הם נכנסו", אומר בר אור. "לכן השימור במתחם הזה מורכב. השימור מערבב תקופות שונות של טכניקה וטכנולוגיית בניין. זה לצד זה אפשר לראות בניין מורכב מאבן כורכר וסיד, שמשתלב עם בנייה טרומית מודרנית, ושוב מצד שני טיח שעשוי מבוץ. מדובר בעבודה זהירה על בניינים מתפוררים הדורשים עבודה רבה".

לדברי בר אור, לצורך השימור יש ציוד רב וצוותים מומחים המגיעים מחו"ל, מומחי טיח, בוץ, נגרים לצורך שחזורי דלתות הענק של התחנה עצמה, אריחים ומרצפות ממספר מקומות באירופה, נפחי פרזול ועוד. "בגלל ערבוב התקופות שבו דורש המתחם עבודה רבה עם מספר רב של מיומנויות. הערכה שלנו היא, שלאחר שלב התשתיות, שיסתיים בעוד כחצי שנה, יידרש לקבלן השימור שנה עד שנה וחצי לסיים את העבודות במתחם, ולהראות מוצר משוחזר לבאים", מסכם בר אור.

מתחם "התחנה" מיועד להיות מתחם העסקים והבילוי החדש של העיר תל-אביב-יפו. המתחם משתרע על שטח של 20 דונם, ובו פרוסים 16 מבנים לשימור ולשיקום ו-6 מבנים לשיפוץ, בשטח בנוי הכולל 5,600 מ"ר. חלק מהמבנים מיועדים לשימור מחמיר, ובין אלו נכללים מבני תחנת הרכבת ומכלול המבנים של מפעל חומרי הבנייה ללבני מלט ומרצפות מעוטרות של משפחת וילנד הטמפלרית, שניבנו בתחילת המאה ה-20.

במסגרת השימור של השלב הראשון ישוחזרו, בעלות של 25 מיליון שקל, מבני תחנת הרכבת, מחסני הרכבת ובית הוילה של משפחת וילנד על-ידי החברה העירונית עזרה ובצרון, בעוד שהשימור בשלב השני יבוצע על-ידי יזמים פרטיים. המבנים ישומרו הן מבפנים והן במעטפת.

לדברי רן וולף, מנהל הפרויקט מטעם עזרה ובצרון, תוכנית המיתוג של המתחם כוונה לשמור על אופיו ההיסטורי וייחודו הארכיטקטוני, בשילוב עם קווי עיצוב ופעילות עדכניים. שימושי המבנים מיועדים לפנאי, בילוי ומסחר גם יחד, תוך התאמתם למבנים המשוחזרים ושילובם בשפה ההיסטורית של המתחם. השיווק של המתחם יפנה לעסקים ייחודיים, שיוכלו לעמוד בסטנדרטים הנדרשים.

עו"ד עדי הדר, יו"ר חברת עזרה ובצרון, אמר כי בנוסף על אחריות החברה לביצוע עבודות הפיתוח במקום ושיחזור המבנים בשלב הראשון, תפקידה הוא לדאוג לאכלוס מתחם התחנה בבתי עסק שיעמדו בסטנדרטים הנדרשים למתחם על-פי הנחיות עיריית ת"א: "אנו רוצים ליצור מתחם שייקח את המבקרים במסע לאחור בזמן. המקום יראה כפי שהוא נראה לפני יותר ממאה שנה, אך באותו זמן יאוכלס בבתי עסק מודרניים וייחודיים שישתלבו ויתרמו לרוח המקום. מטרתנו היא להעניק למבקר בילוי חוויתי יוצא דופן, שלא קיים ברוב מקומות הבילוי בעיר".

לדברי הדר, לא נוכל למצוא במקום דיסקוטקים או מתחמי בילוי שלא יתאמו את הרוח ההיסטורית של המתחם. "לא רק שהעסקים שייבחרו יתאימו לרוח המקום - אלא גם אם יידרש מהם לבצע שינוי קונספט, למשל ברמת השילוט וברמת עיצוב הפנים של המבנה. הכוונה היא שרק עסקים ציבוריים הפתוחים לכל יהיו במתחם". הדר מוסיף, כי במבנים מסוימים נוכל למצוא שימושים מעורבים של בתי קפה, גלריות ומסחר בחלל אחד, ובאחרים התאמה לבית עסק אחד. עזרה וביצרון תנהל את המתחם גם מבחינת התחזוקה השוטפת ושיווק המקום.

לדברי וולף, כדי לחזק את תפיסת המתחם ולשווקו כמקום היסטורי וייחודי בתל-אביב, עבודת השיפוץ והשחזור תיקח חלק גם בשטחים הפתוחים של המתחם, ולא רק במבנים. במרכז המתחם ישופצו וישוחזרו פסי הרכבת וקרוניות הרכבת ששימשו את התחנה לפני מאה שנה. בצד כל מבנה יוקמו תחנות מידע שיכללו הסבר היסטורי וויזואלי, שייתן למבקרים את סיפור המבנה. כן תוקם במרכז המתחם עמדה מידע מרכזית שתספר את סיפור המתחם כולו לאורך מאה שנה.

עוד כתבות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

שוקלים לעבור למחשב אפל? הנה כמה דברים שכדאי לדעת

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות