גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זיקת הנאה מכוח שנים וביטולה

ביהמ"ש העליון: כשיש שינויים בנסיבות, אף אם אינם שינויים תכנוניים - ניתן לבטל זיקת הנאה

זיקת הנאה הינה אחת מחמישה סוגי זכויות במקרקעין. המדובר בזכות להשתמש במקרקעין, אבל מבלי להחזיק בהם. זיקות הנאה טיפוסיות הינן זכות מעבר, או זכות שימוש בבריכת דגים, ועוד סוגי שימוש מיוחדים שמתאימים להיות זיקת הנאה.

זכות זו יכולה להיות לטובת קרקע (ואז היא עוברת לבעלים החדש הרוכש את המקרקעין), וכן זיקת הנאה יכולה להיות לטובת אדם (ואז הזכות עוברת למישהו אחר רק בתנאים שנקבעו בתנאי הזיקה). אך הזיקה יכולה להיות גם לקבוצת בני אדם שיש בהם משהו מן המשותף, כגון מתפללי בית כנסת או עובדי מפעל כלשהו.

הצורך בזיקת הנאה מתעורר בדרך כלל כשחלקה כלשהי כלואה בין חלקות אחרות ואין ממנה כל גישה לכביש, ועל כן הדרך היחידה להגיע אליה הינה באמצעות מעבר על החלקה או החלקות הסמוכות.

זיקת הנאה יכולה להיווצר בדרך של הסכם, ובניגוד למה שרבים חושבים, היא יכולה להיות גם בתשלום ולזמן מוגבל. אך זיקת הנאה יכולה להיווצר גם מכוח השנים, כלומר עצם שימוש רב שנים יכול להקנות למשתמש זכות במקרקעין. למעשה, המדובר בסוג של התיישנות במקרקעין, ועל-פי חוק המקרקעין לאחר שימוש רצוף של 30 שנים ובתנאי שהמשתמש יעמוד בתנאי "חזקה נוגדת" (מושג מורכב שאין כאן המקום להרחיב עליו), המשתמש יוכל לזכות בזיקת הנאה ואף לפרש את רישומה בפנקסי המקרקעין.

למעשה התיישנות בזיקת הנאה היא סוג התיישנות היחידי שאין הבדל אם הקרקע מוסדרת אם לאו. בשני המקרים המשתמש העומד בתנאי ההתיישנות יוכל לרכוש את הזכות.

אך סעיף 96 לחוק המקרקעין מעניק סמכות לבית המשפט לבטל את זיקת ההנאה שנוצרה, וזה לשונו: "זיקת הנאה היא לתקופה בלתי מוגבלת, זולת אם נקבעה לה תקופה בתנאי הזיקה; אולם בית המשפט רשאי, על-פי בקשת צד מעוניין או היועץ המשפטי לממשלה, לבטל את הזיקה או לשנות תנאיה אם ראה לעשות כן בגלל אי הפעלת הזיקה, או לשנות תנאיה אם ראה לעשות כן בגלל אי הפעלת הזיקה או בגלל השינוי בנסיבות השימוש בה או במצב המקרקעין הזכאים או הכפופים; ורשאי בית המשפט לפסוק פיצוי למי שנגרם לו נזק על-ידי הביטול או השינוי".

ונשאלת השאלה: מהם אותם שינויי נסיבות המצדיקים את ביטול הזיקה? שאלה זו עמדה ביסוד הדיון בבית המשפט העליון בעניין ע.א 1769/04, אירית אורן נגד רן כהן ואח', שנידון בפני הרכב של השופטים א. ריבלין, א. לוי ו-א. רובינשטיין.

בעניין אורן, המערערים הינם בעלי זכויות בחלקת אדמה והמשיבים בעלי זכויות בחלקה הגובלת. המשיבים, כמנהג של שנים, השתמשו בחלק המקרקעין של המערערים לצרכי מעבר משאיות וכו' לעיבודים ולצרכים חקלאיים שהיתה להם בחלקה שהחזיקו. לימים המשיבים הרסו את לול התרנגולות שהחזיקו, ובמקומו החלו לבנות בתים עבור עצמם, אך ביקשו להמשיך ולהשתמש באותו קטע מהמקרקעין ששייך למערערים.

למחלוקת בין הצדדים היסטוריה של מאבקים משפטיים. בתחילה הסכסוך הובא בפני בית משפט השלום בעפולה, אשר הכיר בזכויות המשיבים לזיקת הנאה מכוח שנים, מאחר ומזה יותר משלושים שנה שהמשיבים משתמשים במקום. בעקבות כך, נרשמה זיקת הנאה על מקרקעין של המערערים. לאחר מכן וכאמור לעיל, הלול של המשיבים נהרס, ולמעשה השתנו הדברים והנסיבות בחלקה של המשיבים. בעקבות כך המערערים ניגשו שנית לערכאה שיפוטית, והפעם בדרישה לבטל את זיקת ההנאה של המשיבים וזאת מכוח שינוי נסיבות.

המשיבים טענו למעשה בית דין מכוח פסק דין שהיה בידיהם מבית משפט השלום בעפולה. בית המשפט המחוזי בנצרת לא מצא עילה לביטול זיקת ההנאה. הסיבה היתה, כי בית המשפט המחוזי קבע, שאין בפניו ראיה לשינוי נסיבות. המשיבים אמנם בנו את ביתם ואין יותר צורך חקלאי, אך בניית הבית לא נבעה משינוי בתוכנית בניין עיר המאפשרת מגורים, אלא סתם מכוח הסכם בין המשיבים לבין האגודה השיתופית שהינה בעלת המקרקעין. כלומר, לפי קביעת בית המשפט המחוזי, מה שקובע אינו שימוש בפועל, אלא שינוי תוכנית בניין עיר.

המערערים הגישו ערעור, ובית המשפט העליון קיבל את הערעור בקובעו, כי אכן יש כאן שינוי נסיבות. השופט אדמונד לוי, שנתן את פסק הדין העיקרי ויתר השופטים הסכימו עמו, קבע: "אף שהדין ממעט להתערב ביצירתן או בביטולן של זכויות קנייניות, היכולות לשנות את תוכנה של זיקת ההנאה או אף לבטלה כליל, ההתערבות הינה חיונית נוכח העובדה שזו עשויה להימשך לצמיתות או לתקופה ארוכה, אף אם הנסיבות שהביאו להכרה בה אינן תקפות עוד. דבר זה עלול גם להכביד או לשתק את הפעילות הכלכלית במקרקעין הכפופים, ואפילו להפריע לתהליכי עיור, מקום שהם נחוצים".

השופט לוי מוסיף: "באפשרות ביטולה של הזכות על-ידי בית המשפט תומכת גם תפיסתה של זיקת ההנאה כזכות בעלת אופי משני וארעי, וכתלויה באדם או במקרקעין המסוימים שלטובתם היא הוענקה. זאת ועוד: לולא היתה מסורה סמכות זו לבית המשפט, היה על הצדדים לחזות מראש, בעת יצירת הזכות, את מגוון התרחישים האפשריים שיביאו לביטולה ואת סיכויי היתכנותם, דבר שהיה מכביד מאוד על הצדדים ואף מייקר באופן משמעותי ובלתי רצוי את העלויות הכרוכות בהיווצרות הזיקה".

למעשה, פסק דין זה הינו פסק הדין החשוב שניתן בעניין בבית המשפט העליון מאז פסק הדין הידוע (ע.א 700/88 אסטר חאן נ' בר חורין פ"ד מה(3) 720), אשר יסד ומיסד את זיקת ההנאה מכוח השנים ותנאיה. בפסק דין אורן אנו למדים על התנאים לביטול הזיקה, ותנאים אלו הינם תנאים שבפועל ולא בתוכניות בניין עיר. פסק דין אורן הולך אחר עיקרון חשוב בדיני מקרקעין, כשאחת מתכליות חוק המקרקעין הינה הורדת נטלים מעל המקרקעין (ראו גם מ. בניאן - עקרונות והלכות בדיני מקרקעין, עמ' 61).

הכותב מתמחה בדיני מקרקעין, תכנון ובנייה וממ"י.

עוד כתבות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות