גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דאון טאון תל-אביבי חדש

אחת מעתודות השטחים הפנויים הנדירות בתחומי העיר, מתחם ת"א 2000, יתוכנן ע"י משרד מנספלד-קהת, שזכה בתחרות התכנון * השותפים במשרד מעריכים את ההזדמנות להשפיע בגדול על דמותה העתידית של תל-אביב; על פי החזון שלהם, העיר תגלה שיש לה מרכז חדש, והולכי הרגל יקבלו סוף-סוף את מקומם הראוי בין הכבישים והרכבות * השלב הבא: הכנת תוכנית לבינוי מפורט, אותה יתרגמו לתב"ע

משרד האדריכלים מנספלד-קהת מחיפה, בבעלות מיכאל מנספלד וחיים קהת, זכה בשבוע שעבר בתחרות בינלאומית, שנערכה ביוזמת מינהל מקרקעי ישראל, לתכנון מתחם "תל-אביב 2000" - השטח העירוני שסובב את אזור תחנת רכבת ארלוזורוב (רכבת צפון) בתל-אביב, על גבול רמת-גן וגבעתיים.

מתחם תל-אביב 2000 הוא צומת עצבים של פעילות ותחבורה. זוהי נקודת מפגש של שלושה מרכזי עסקים (מע"רים) - ציר העסקים החדש של תל-אביב, מרחוב המסגר ודרך בגין, רחוב החשמונאים, הקריה ומרכז עזריאלי, המתחבר עם מתחם בורסת היהלומים ברמת-גן ועם השטח המיועד לבניית גובה בשולי גבעתיים. כמו כן מדובר בצומת תחבורתי בעל נגישות גבוהה ביותר: מפגש כבישים ראשיים על גדת האיילון, שהוא עורק התנועה המהיר העובר במטרופולין; תחנת הרכבת המרכזית הקיימת; במקום יעברו בעתיד שני קווי הרכבת הקלה המתוכננת; יש בו מסוף אוטובוסים; חניוני 'חנה וסע' ונקודות איסוף והורדה לטווח קצר.

הבינוי במתחם אמור לכלול כמיליון מ"ר, מתוכם כ-450 אלף מ"ר מסחרי וכאלף יחידות דיור. התוכנית כוללת מתווה למיקום מגדלים, בנייה נמוכה ומפלסים תת-קרקעיים - בעיקר למסופי התחבורה - כמו גם תוכנית נופית מפורטת, שמטפלת הן בשטחים הירוקים הקיימים כיום והן בתוספת צמחייה ושדרות, באזורים המיועדים להולכי רגל. המתחם יכלול מסוף תחבורתי גדול, הכולל פתרונות ודרכי גישה ומעבר לרכבת בין-עירונית, רכבת פרברית, שתי תחנות רכבת קלה, תחנות אוטובוס ואפילו אופציה לקו מונורייל - רכבת עילית שתנוע בשטח המתחם.

בתחרות האדריכלית התמודדו שמונה משרדי אדריכלים מהם עלו לגמר ארבעה: משרד אדם מזור ואלי פירסט, קולקר, קולקר אפשטיין, האדריכל הצרפתי ז'אן פול ויגייה והמשרד הזוכה. צוות השופטים, בראשות שר האוצר לשעבר אברהם שוחט, כלל אדריכלים, מתכננים, נציגי המינהל והעירייה ונציגי ציבור. לדברי השופטים, התוכנית שהציג משרד מנספלד-קהת מנצלת את השטח באופן המיטבי, תוך שמירה על שטח פתוח וירוק במרכז העיר הבנוי בצפיפות רבה.

לטובת הולכי הרגל

שטח המתחם כ-400 דונם והתוכנית התייחסה לבנייה משולבת פונקציות: מגורים, מסחר ומשרדים, שטחי ציבור ומוסדות תרבות, וכן פתרונות תחבורתיים משמעותיים. "בתוכנית מסוג זה יש ירידה לרמת הולך הרגל והרחוב. תל-אביב צריכה לשנות מגמה לטובת הולכי הרגל ושכלול התחבורה הציבורית, שתהווה אלטרנטיבה טובה לנסיעה ברכב פרטי", אומר אדריכל חיים קהת בשיחה עם "גלובס", בעקבות הזכייה בתחרות. "במצב שבו יש פעילות עירונית כל-כך אינטנסיבית, הולכי הרגל והמכוניות מפריעים זה לזה ויש סכנה שהפעילויות העירוניות ינדדו לפרברים".

קהת מזכיר תהליכים אורבניים מוכרים, שרוקנו את מרכזי הערים מפעילות והעבירו את מרכז החיים של התושבים למיקומים "שכונתיים" או לערי לוויין. לעומתם, ערים שידעו להתחדש ולהתאים את עצמן לצרכי התושבים והמבקרים בהן, שמרו על מרכזים תוססים וחיים, המתפקדים כאתרי פעילות מקומית ואתרי תיירות, והם נגישים לציבור ברמות שימוש שונות. בין אלה מזכיר קהת את אזור הרמבלאס ופלאזה קטלוניה בברצלונה או את אזור טיימס סקוור בניו יורק.

גישה זו היא שעומדת בבסיס התוכנית, המשלבת מגורים בבנייה המתוכננת, כדי שלא ייווצר מרכז עסקים שהופך בלילות לעיר רפאים, דוגמת מה שקורה היום במרבית אזורי המגדלים והתעסוקה. שילוב מגורים בפיתוח מרכז עירוני לעסקים ותחבורה מביא לניצול נכון של מערכות, מסביר קהת. ומנספלד מוסיף: "זו המגמה הרווחת כיום בתכנון ערים בעולם. עוזבים את ה-zoning, חלוקה לאזורי תפקוד שונים, לטובת אזורי תפקוד משולב", כאלה המאפשרים חיים מסביב לשעון.

מדובר באחת מעתודות השטחים הפנויים הנדירות בתחומי העיר, וניכר שהאדריכלים מעריכים את הזכות שנפלה בחלקם, להשפיע על דמותה העתידית של תל-אביב. "יש פה הזדמנות לעשות משהו שישפיע ויקרין על כל מטרופולין תל-אביב", אומר קהת. "יגיעו לכאן מאות אלפי אנשים ביום, ולפי התוכנית שלנו, גם אם הביצוע שלה יתקדם בשלבים, תהיה מערכת של קשרים בין הפרויקטים השונים, ויתקבל מכלול שהוא גדול מסך חלקיו".

גלובס: כדי לזכות בתחרות כזו צריך לתכנן משהו מרשים מבחינה עיצובית, להתבלט ולהשתולל?

קהת: "אני חושב שהעיצוב הוא חשוב והיצירתיות היא תנאי לעבודה אדריכלית מתקדמת, אבל אסור לשכוח את הראש וצריך להיות קשוב לצרכים האמיתיים של התוכנית. אדריכל צריך לדעת לצנזר את עצמו. הוא אולי יהיה פחות מפורסם, אבל יישן יותר טוב בלילה. העבודה שלנו חייבת להיות מעוגנת בהקשר - תרבותי, סביבתי, מעשי. אני מעדיף שירגישו בהתערבותי כמה שפחות. כשאני בא לתכנן פרויקט, תמיד היה שם משהו קודם, לפחות הנוף, ואני חייב להתייחס אליו בכבוד".

את הכבוד הזה הם מראים בהתייחסם לתוואי הרחובות הקיים כחלק אינהרנטי מהתוכנית, בשינויים קלים: אם כיום יש במקום כבישים של 30 מ' ומדרכות של 3 מ', התוכנית החדשה משנה מעט את היחס, ומבלי לפגוע בעורקי התנועה לרכב יוצרת סביב המתחם ובליבו מערכת מדרכות שמזמינה תנועת הולכי רגל. השטח המרכזי בתוכנית תחום ברחובות המקיפים אותו בצורת מחומש, אותו מכנים מנספלד-קהת "לופ", שאורך כל אחת מזרועותיו לא עולה על 300 מ' - מרחק הליכה סביר. גם מרחקי ההליכה בין תחנות ההסעה השונות לא יעלו על 200 מ'.

התוואי לאורך כל אחת מהצלעות הוא שטח ירוק רחב, מוצל, המיועד להליכה נוחה, דרך מוקדי עניין שונים - רחבות, כיכרות, תחנות הסעה. אולם הולך הרגל אינו נדרש להישאר בהיקף ולצעוד 1.5 ק"מ כדי להקיף את המתחם. הדרך הרגלית עוברת מנקודות על ההיקף דרך מעברים נוחים בלב המתחם. לצורך זה מתוכננים הבניינים העיקריים כשקומת הקרקע שלהם, במפלס הרחוב, פתוחה למעבר ומשולבות בה פונקציות של מסחר ובילוי.

מוזיאון בקומה העליונה

"קומות הקרקע יוצרות בינוי מרקמי", מסביר קהת. "רשת של רחובות קטנים, בקנה המידה של הולך הרגל. בין השאר ישולבו בשטח מסועים ומדרגות נעות ואזורי רחוב מקורים. גם את המגדל אני רואה כסוג של רחוב ורטיקלי, שלא צריך להפריע לתנועה במרחב". כחלק מראייה זו מקצה התוכנית שטח לשימושים ציבוריים דווקא ברש המגדל, שלא כמקובל.

- מרפסת תצפית?

"לאו דווקא. אנחנו מעוניינים שהשטח ישמש כמוזיאון או מרכז פעילות ותרבות, עם מעלית נפרדת. לתת לציבור הרחב חלק מהגובה. לא להשאיר את הקומות העליונות לבעלי היכולת בלבד", אומר קהת.

כמי שזכו בתכנון תוכנית העל, אין למנספלד-קהת כל הבטחה לתכנון ספציפי של הפרויקטים השונים במתחם. אחריותם מתמקדת כעת בהכנת תוכנית לבינוי מפורט, אותה יתרגמו לתב"ע שמוגשת לרשויות. אחר כך, הם אומרים, ניתן להתחיל בביצוע בשלבים. על הביצוע הם אמורים לפקח מלמעלה, "בתעריפים ממשלתיים", כדבריהם.

"מדובר בתוכנית לטווח ארוך, הדורשת נשימה ארוכה ואפילו מידה של אמונה, כי מי ערב לנו שתוכנית גרנדיוזית כזו תגיע לשלבי השלמה מבלי להיתקע בדרך עם פילים לבנים, או שכאשר תגיע לקו הסיום, תהיה עדיין רלוונטית ומתאימה לנפחי התנועה ולאופי הפעילות בשטח.

"ההצלחה של פרויקט כזה אחרי שיש רעיון כללי, תלויה גם ביכולת לפרק אותו לביצוע בשלבים בלתי תלויים ככל האפשר", מסביר קהת. "מרכז התחבורה, למשל, הוא בלתי תלוי. ההתקדמות בשלבים תלויה בשילוב אינטרסים ציבורי-יזמי".

על התסכול שבהמתנה למימוש תוכניות מצוינות אומר קהת: "אנחנו עובדים מרמת התכנון הקטנטן ועד לבינוי עיר. אדריכל צריך שתהיה לו תוכנית ארוכת טווח, בניין אחד פעיל, אחד במגירה ואחד בשלבי ביצוע. כשהדברים ארוכי הטווח יגעים, אני הולך להתנחם בין הבטונים".

- ובתוכנית גרנדיוזית כמו זו, מה יהיה אם בסופו של דבר אתם לא תתכננו את המגדל לביצוע?

"אנחנו מנחים את כללי המשחק. גם אם עיצוב המגדל לא יהיה בידי, עדיין האחריות שלנו כמתכנני המתחם היא להנחות את הכללים לבנייה בשטח, לשימושי קומות הקרקע ומעבר לכך". לדברי קהת, מדובר במגדל שגובהו כמעט כפול משל מגדלי Yoo ואלרוב, השוכנים מצפון למתחם תל-אביב 2000.

האנסמבל העירוני

העובדה שמדובר בתוכנית-על ולא בפרויקט לביצוע, אינה אומרת שמנספלד-קהת יוותרו בקלות על הזכות לבנות את המגדל המרכזי, ובצדק. התוכנית המפורטת שלהם יורדת לפרטים הקטנים ביותר, ואפשר להבין שישמחו להשאיר חלק ממנה בידיהם.

"יש הגיון ביצירת מגדל איקוני במתחם, כנקודת אוריינטציה מרחבית. הגן הירוק שבחזית הדרומית משמש למגדל מעין בריכת השתקפות ונותן לו מרחב פרופורציוני. זה עושה סדר מבחינה ויזואלית".

- המגדל האיקוני הוא ההזדמנות להותיר חתימת יד שלכם?

תשובתו של קהת משקפת במידה רבה את משנתו האדריכלית של המשרד, ומורשת מייסדו, אל מנספלד (אביו של מיכאל), שהיה אחראי על כמה פרויקטים גדולים וחשובים, אך אינו מהמתבלטים בשטח. "עיר זה אנסמבל, כמו תזמורת. אי אפשר שכל אחד ינגן כמו כוכב וינסה להתבלט. אני מאמין שבניין צריך לשמש את משתמשיו. לא שהאסתטיקה לא חשובה, אבל אי אפשר שהמעטפת בלבד תקבל את המשקל המכריע. לא יכולה להיות שרירותיות בבחירה של חומר וצורה, סגנון אופנתי שלא יהיה באופנה מאוחר יותר. עיצוב הוא משהו מושכל, מבוסס על רגלים איתנות. זה בוודאי נכון בבינוי ערים, שצריך להיות המשכי, שמצרף את הדברים".

- לפי מה שאתה אומר, דרושים גם מזמינים חכמים, לא רק אדריכלים מוכשרים.

מנספלד מדגיש שהתוכניות המתחרות שהוגשו לתחרות היו טובות ביותר, אך בשקלול האיכויות גברה התוכנית שלהם, לשמחתם. "מיס ואן דר רוה אמר פעם שלקוחות טובים עושים ארכיטקטורה טובה. המזמין היה מספיק נאור כדי לראות את יתרונות התוכנית שלנו, בלי שהשתוללנו. כסף ציבורי זה דבר שצריך לנהוג בו מאוד בזהירות". שניהם מדגישים שבתכנון מסוג זה באות לידי ביטוי מערכות אינטרסים שונות ומשולבות, ולכן מתקבלות גם איכויות גבוהות.

"אם בתכנון תחבורתי מקבלים הכבישים יתרון, ובתכנון בניין בודד יש מקום לעיצוב פיסולי או ליצירה בולטת בשטח, הרי שבתכנון עירוני מסדר גודל של תוכנית זו יש יתרון לראייה הכוללת שהופקדה בידי משרד האדריכלים המתכנן. אם היזמים אחראים על הבניין והעירייה על התחבורה, הרחוב הוא שטח של הציבור, ובבינוי ערים המתכנן מייצג גם את הציבור", אומר מנספלד. "למה פריז כל כך טובה? תכנון הרחובות והשדרות יצר רצף שמחבר בין חלקי העיר. הבניינים יכולים להיות בסגנונות שונים, אבל המכלול 'עובד'".

קהת: "ארכיטקטורה מייצגת את החברה שבה היא נעשתה. גם היום, התכנון משקף את מאזן הכוחות בין היזמים, הממסד והציבור. הייתי רוצה שיהיו כללי משחק וקודים ברורים של מותר ואסור. לא נכון להשאיר את הסצינה המרכזית של העיר להחלטות ספורדיות של כוחות השוק".

- אתה מדבר על "משטרת תכנון", שלא תאפשר הרפתקאות אדריכליות מוזרות?

"בכל עיר צריך שיהיו גם איקונים ומוקדים בולטים להתייחסות. המוזיאון שבנה פרנק גרי בבילבאו בספרד הוא הכי טוב ב'משפחה' שלו. הוא מנומק ומשתלב היטב בבנייה העירונית, בקונטקסט המקומי. החזית שלו מפוסלת והחלקים הפיסוליים משתקפים בנהר, העורף שלו חלק יותר, ומתאים לרחוב המקיף אותו. אבל אחריו באו עוד עשרות 'בילבאו', שאין להם כל הצדקה.

"אנחנו עוסקים באיכות החיים של התושבים. כיום אנחנו עדיין באיזו תקופת מעבר. אם בעשורים הראשונים של המדינה כל הבנייה היתה ממשלתית, ובשנות ה-80 החלה הפרטה תכנונית, כיום נוצרה ריאקציה של התפרעות והתבלטות באמצעות הבנייה. היום יש תקווה שההיררכיה התכנונית משתנה, שהמעורבות והאכפתיות של הציבור משפיעה".

בהיררכיה הזאת, מנספלד-קהת שמחים להיות בתפקיד זה שעליו לראות את המכלול, ולא רק את הפרטים הקטנים. ראייה זו באה לידי ביטוי כבר בהחלטה התכנונית הראשונה שלהם לגבי מתחם תל-אביב 2000: לא לחלק את השטח. ה"לופ" שיצרו מתייחס הן לגן המשולש שמדרום לו, והן למובלעת המלבנית שמצפון, ואינו מתנכר להם.

בשטח הצפוני מתוכננת בנייה לשימוש ציבורי-תרבותי, בשטח הגן מתוכנן פיתוח נופי. אבל במרחב שהיום נראה כרצף ארוך וחשוף, לאורך הגן משני עבריו (דרך נמיר ודרך בגין), הולכי הרגל יזכו בשטח מוגבה ומקורה, עם בתי קפה וחנויות, שיצל עליהם בהליכה לאורך דופן הגן, בנוסף לשדרות המוצלות לאורך צלעות הלופ.

התחבורה העוברת מקבלת בלופ פתרונות מעשיים, כך שהוא משמש גם כמעין כיכר עירונית מרכזית, או מעגל תנועה ענק, שמתחבר ומשתלב בצירי התנועה הקיימים. מתחת למרבית השטח שבתחום הלופ ייבנה הטרמינל לרכבות ולתחבורה הציבורית, וכן שטחי חניה נרחבים. אך למרות שמדובר במתחם תת-קרקעי, התוכנית מבטיחה שלא יהיה אפלולי ומנותק. "הרעיון הוא שהתנועה הפנים-עירונית תישאר על פני הקרקע, והתנועה אל העיר והחוצה ממנה תיכנס לטרמינל התת-קרקעי", מסביר מנספלד. השטח התת-קרקעי יהיה מאוורר ומואר באור טבעי, דרך פתחים וכניסות שישאירו אותו בקשר עם הקרקע.

"הייתי רוצה שה'אופי' העירוני התל-אביבי יגיע לכאן. שייווצר כאן מרקם של חיים שוקקים, של אלטרנטיבות של פעילות, שזו תהיה נקודת ציון עירונית וחיבור בדרך בין אזורים שונים", אומר קהת. ומנספלד מוסיף: "אנחנו מקווים שהמקום יהווה עוגן שימשוך את כל המע"ר ויהווה מרכז חדש, שמאפיין את העיר. זו תהיה נקודת מעבר מזוהה, שממנה אפשר לצאת לכיוונים שונים לתוך העיר והחוצה ממנה. ויחד עם זאת, אדם שמגיע לכאן ויש לו שעה פנויה, ימצא מה לעשות".

משרד מנספלד קהת נוסד בשנת 1934 על-ידי פרופ' אל מנספלד המנוח, זוכה פרס ישראל, ומי שתכנן בשנת 1959 את מוזיאון ישראל. בשנת 1974 הצטרפו אליו מיכאל מנספלד וחיים קהת. המשרד מתמחה בתכנון מבנים ציבוריים ומגורים. בין השאר תכנן את משרדי חברת החשמל בחיפה, את המשכן לאומנויות באוניברסיטת חיפה, את מכללת תל חי ועוד.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

הסנאטור גראהם: גורמים בסביבת טראמפ מייעצים לו לא לתקוף באיראן

שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● אלפים מחו בירושלים ובתל אביב נגד הממשלה; עימותים עם המשטרה בכיכר פריז ● עדכונים שוטפים

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

נתן שירות למוכרים, וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך והתחייב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

גר בראש העין, משקיע באינדיאנה

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

נשיא איראן במסר למעצמות: "לא נרכין ראש בפניהן"

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה