גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"התנהגות השווקים לא רציונלית"

יורם גרשוני, סמנכ"ל ההשקעות בגרין-בול: "סך הנזק הכלכלי מהמלחמה יהיה גדול יותר והשווקים עלולים ללכת אחורה, אם אני מסתכל מפה ועד סוף השנה" * המניות המומלצות: טבע, אורמת, הפועלים, דיסקונט, גזית גלוב ואלביט מערכות, בחו"ל - אקסון מוביל

למרות שהלחימה בצפון עדיין נמשכת, המשקיעים המקומיים - והזרים - ממשיכים להאמין שהפסקת האש נמצאת ממש מעבר לפינה. התקווה הזאת תורמת ליציבות השווקים הפיננסיים ברמות שבהן שהו טרם הלחימה, מה שמעלה גם בימים האחרונים שאלות לגבי האנומליה שבדבר. בכל מקרה, לפי שעה נראה שרוב המשקיעים חוששים יותר להישאר "מחוץ למשחק" ולכן מעדיפים להמשיך ולהחזיק בפוזיציות הנוכחיות מאשר למכור סחורה.

על הרקע הזה יורם גרשוני, סמנכ"ל ההשקעות בחברת גרין-בול מקבוצת בנק דיסקונט, דווקא אינו כל-כך אופטימי לגבי המשך הדרך ותומך בגישה שתפישת המצב של המשקיעים כיום אינה רציונלית. גרשוני מעריך שהנזקים הכלכליים שייאמדו עם סיום הלחימה יהיו גבוהים מהצפוי, ובאופן כללי מאמין בגישת תיק ההשקעות הגלובלי - גישה הגורסת כי יש לרכז רק חלק קטן ממאמץ המשקיעים בשוק המקומי.

* כיצד אתה מנתח את התנהגות השווקים עד עתה, לנוכח הלחימה?

"אני חושב שצריך לשים את הדברים בפרספקטיבה רחבה יותר, ולהשוות את ההתנהגות הנוכחית של השווקים להתנהגותם במלחמות שראינו בשנים האחרונות. לאחר שעשיתי בדיקה אחורה, וראיתי כיצד הבורסה התנהגה באירועים מסוג זה מאז ימי מלחמת המפרץ הראשונה, אני יכול לומר שבמצבים כאלו הבורסה מתנתקת מהאירועים הכלכליים ועובדת בצורה שונה.

"אם משווים את התנהגות הבורסה כעת להתנהגותה במלחמות האחרונות, ניתן לומר שההבדל מסתכם בכך שהלחימה הנוכחית לא הייתה צפויה. המלחמות האחרונות - כמו לדוגמה מלחמת המפרץ - היו די צפויות והיוו למעשה תולדה של מתיחות הולכת וגוברת שהביאה בסוף ללחימה. על רקע זה, באותן תקופות ראינו את השווקים יורדים במהלך ימי המתיחות, עקב האי-ודאות, וכשהתחילה הלחימה הם דווקא חזרו לטפס.

"בלחימה הנוכחית אנחנו רואים תהליך הפוך. הלחימה עצמה הגיעה במפתיע ובתחילה הייתה אי-ודאות גבוהה והשווקים ירדו, כי בעצם קיבלנו את התקופה של ה'פחד' בשלושה ימים מרוכזים, ורק בהמשך השווקים התאוששו והתנהגו כפי שהם התנהגו במלחמות האחרונות".

* האם העובדה שהשווקים נמצאים כיום סביב רמתם טרם הלחימה, מוצדקת?

"זו התנהגות לא רציונלית לדעתי, אבל אפשר בכל זאת להסביר אותה על ידי מספר גורמים. תחילה, אני חושב שצריך לשים את הדברים בקונטקסט הנכון ולהיזכר באיזה מצב הם היו טרם הלחימה. עצם העובדה שכבר בתחילת יולי הבורסה הייתה לאחר תקופה של מימושים אגרסיביים בגלל מה שקרה בשווקים המתעוררים, ושהכסף הגדול יצא עוד לפני הלחימה - היא ללא ספק אחת הסיבות להתנהגות של השוק. לצורך העניין, אם הלחימה הייתה תופסת את המעו"ף ברמה של 900 נקודות, אני בטוח שהוא לא היה מגיב באותה צורה.

"גורם נוסף הוא ההתנהגות של מנהלי ההשקעות המקומיים שבעצם מחקים את המשקיעים הזרים. האחרונים ממשיכים לפי שעה להאמין בשוק המקומי, כפי שניתן לראות משערו של הדולר, ולכן אנחנו רואים את השווקים איפה שהם היום. ההסברים שלי להתנהגות של המשקיעים הזרים הם בעיקר המהלכים הכלכליים החיוביים שקרו פה בשנתיים האחרונות, כמו גם העסקאות הגדולות שנעשו פה דוגמת עסקת ישקר-באפט".

למעלה מ-50% מהסולידי לחו"ל

* כיצד לדעתך יתנהגו השווקים עד סוף השנה?

"כרגע, כולם חושבים שהפסקת האש נמצאת מעבר לפינה, ובמידה שזה לא יקרה אין ספק שנראה תגובה ראשונית מצד המשקיעים הזרים, שצפויים להוציא מפה כספים. לפי שעה הזרים יושבים על הגדר, ואני חושב שהם ממתינים לראות כיצד יתפתחו הדברים, אבל שעון החול עובד לרעתנו.

"בהנחה שהפסקת האש אכן תושג בקרוב, אני באופן אישי מעריך שהשווקים יתאפיינו במומנטום שלילי בחודשים הראשונים. זאת, מכיוון שכאשר יתפזר האבק אנחנו נגלה שהנזקים הכלכליים כבדים משחשבנו. עם זאת, בטווח הקצר תיתכן ודאי התרוממות רוח בשווקים עם סיום הלחימה.

"לגבי ההמשך, אני צופה שמעתה והלאה תקציב הביטחון יוגדל, ולא באופן חד-פעמי, על מנת להיערך לאיומים מסוג זה גם בעתיד. גם היקפי הפיצויים עשויים לדעתי להיות גדולים ממה שאנחנו חושבים, ולכן סך הנזק הכלכלי יהיה גדול יותר והשווקים עלולים ללכת אחורה, אם אני מסתכל מפה ועד סוף השנה".

* כיצד צריך להיראות כיום תיק ההשקעות של משקיע בעל פרופיל סיכון ממוצע?

"תיק כזה צריך לכלול כיום רכיב מנייתי של כ-20%-30%. כ-25% מהרכיב המנייתי צריכים להיות מופנים לשוק המקומי והשאר לחו"ל. לגבי הרכיב המופנה לחו"ל, יש לנו מודל מדינות שלוקח שורה של פרמטרים כלכליים כמו תל"ג, התחלות בנייה, מכירות קמעונאיות, אבטלה, מדדי מחירים וכדומה, ולבסוף מדרג את השווקים לפי כדאיות ההשקעה בהם. כיום, בהתאם למודל מחצית מהרכיב החו"לי צריך להתרכז בשוק האמריקני והשאר באוסטרליה, איטליה, פינלנד, ניו-זילנד, צרפת וספרד. ברכיב הסולידי, שמהווה כ-70% מהתיק, הייתי מוציא למעלה מ-50% לשוקי חו"ל, ואת השאר הייתי מקצה לאפיקים מקומיים עם רמת סיכון נמוכה".

* מהן ההמלצות לשוק הסולידי?

"באפיקים השקליים הייתי ממליץ להתרכז בעיקר באפיקים קצרים ובינוניים, במק"מים ובגילונים, בגלל שהשווקים ממשיכים להיות רגישים למצב של ריבית עולה, ועקב כך יש סיכון גבוה יותר במח"מים הארוכים. באפיקים הצמודים הייתי ממליץ להתרכז בעיקר באג"ח הממשלתיות הצמודות. מי שמחפש אג"ח קונצרניות, אני חושב שאפשר למצוא הזדמנויות השקעה טובות יותר בחו"ל, למשל חברות גדולות בארה"ב שנותנות ריבית של כ-5.5% ברמת דירוג של AAA".

אורמת - בגלל הגלובליות

* מהן המניות המומלצות להשקעה?

"אנחנו אוהבים את מניית טבע . הסיבה לכך היא קודם כל העובדה שאנחנו נותנים פרמיה להנהלה של החברה, ולאור מה שהם אמרו אתמול במקביל לפרסום הדו"חות, אנחנו בהחלט ממשיכים ללכת עם טבע באש ובמים.

"אורמת היא חברה נוספת שאנחנו אוהבים. החברה עברה בשנים האחרונות מהלך מאוד משמעותי של צמיחה והפיכה לחברה גלובלית, ואנחנו מייחסים משקל גדול לעובדה הזאת כחלק מתפישת ההשקעות הגלובלית שלנו. מעבר לכך, הדו"חות שלה ממשיכים להצביע על צמיחה בשיעורים נאים גם בהמשך, ובנוסף גם התחום שבו היא פועלת מעניין אותנו מאוד לטווח הארוך.

"בזירת הבנקים אנחנו אוהבים את בנק הפועלים כהשקעה טובה לטווח הארוך. אנחנו חושבים שיש משמעות לזה שהבנק המועדף עלינו בשוק המקומי הוא הבנק הגדול במדינה, בנק שגם משקיעים זרים שמגיעים לכאן נחשפים לבורסה בדרך כלל באמצעותו. מעבר לכך, בטווח הקצר גם מניית דיסקונט נראית לי השקעה טובה, בעיקר בגלל שהיא איבדה כרבע משוויה בחודשיים האחרונים והיא נראית זולה כיום.

"את חברת גזית-גלוב אנחנו גם אוהבים, בגלל ההנהלה המצוינת ובזכות המודל העסקי. אני מלווה את החברה הזאת כבר הרבה שנים, ולדעתי מדובר בחברה עם רמת ניהול שהיא הרבה מעבר לסטנדרטים המקומיים. זו חברה שצומחת ללא הפסקה ומפוזרת גם באירופה וגם בארה"ב, וגם זה מתאים לתפישה הגלובלית שלנו.

"אלביט מערכות היא חברה גלובלית נוספת שאנחנו אוהבים. זאת חברה שנראית כהשקעה טובה גם ברוח התקופה הנוכחית, הן בזווית של המתרחש בזירה המקומית והן בזווית של המצב הגיאופוליטי בעולם. החברה הציגה אתמול בסך הכל תוצאות טובות, והעובדה שהיא מחוברת לחברות המובילות בתעשייה שלה, בהחלט משחקת לטובתה של אלביט.

"בחו"ל, אנחנו ממליצים על חברת הנפט אקסון מובייל , שהיא אחת החברות הגדולות בעולם במונחי שווי שוק. זאת חברה שהרוויחה בשנה האחרונה כ-8 מיליארד דולר ונסחרת כיום במכפיל רווח של 10, והיא עשויה להמשיך ולהרוויח מהרמה הגבוהה של מחירי האנרגיה".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?