גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בירושלים, כמו באקפולקו

למרות הביקורת הציבורית על שכונות יוקרה שוממות ועליית המחירים בירושלים בעקבות השקעות תושבי חוץ, אנשי המקצוע תמימי דעים: ההשקעה הציונית טובה לעיר, והדיבורים על "שכונות רפאים" מוגזם ובלתי מוצדק

במאבק לקניית חזקה על ארץ ישראל שימש הכסף היהודי לא אחת לטובת העם החלוצי היושב בציון. ההשקעות של עשירי הגולה נועדו לשימושם של העולים והמתיישבים בארץ - החל ממושבות הברון של סוף המאה ה-19, עבור בקרן הקיימת לישראל וכלה בהתאגדויות פרטיות של יהודים בתפוצות, שעד היום רשומות על שמן חלקות קרקע ברחבי הארץ. השינוי חל כאשר בשנות ה-60 וה-70 החלו יהודים בעלי אמצעים (לאו דווקא עשירים) לרכוש נכסי מגורים עבור עצמם, כהשקעה "ציונית".

בדיוק לפלח השוק הזה פנה דייב בלומברג, עולה מדרום אפריקה, כשיסד ב-1964 את חברת תיווך הנכסים אנגלו סכסון. בנו, איתן בלומברג, המנהל כיום את סניף הרצליה של החברה, מעיד שאביו ראה שליחות בתיווך נכסים בארץ לעולים חדשים, ליהודים בחו"ל וגם לזרים לא יהודים.

"המטרה העיקרית היתה לעזור לתושבי חוץ למצוא את דרכם לארץ, תחת הסלוגן 'have a foothold in Israel' - דריסת רגל בישראל. אבי ראה בכך גם עידוד עלייה וגם תרומה למשק. השקעה בנדל"ן היא גורם חיובי המניע את המשק, גם אם הדירה עומדת ריקה", אומר בלומברג. ובמיוחד אם היא מופנית להשכרה, כפי שנהגה אנגלו סכסון להציע ללקוחותיה. הקונספט שהכניס בלומברג לשוק הציע לתושבי חוץ השקעות off shore, בשירות מושלם - מאיתור וקניית הנכס באזורי ביקוש ועד להשכרתו לדיירים. היו דירות כאלה בשכונות הצעירות והיוקרתיות של תל-אביב, בהרצליה, ברעננה ובמקומות נוספים.

באותה תקופה היה אסור להוציא כספים מדרום אפריקה, ואבא הפך את זה למפעל מאושר והצליח לקבל אישור מיוחד מממשלת דרום אפריקה, שעקף את האיסור", מספר בלומברג. כך גם סייע לרבים מקהילתו לשמור על כספם ולהעבירו לארץ. לצד הדרום אפריקנים נהנתה החברה גם מלקוחות אירופיים ואמריקנים.

כיום מתרבים הקונים נכס בישראל לשימושם האישי, כדירת נופש או כבית שני, אותו הם מכינים לזקנתם. אך הגישה האידיאולוגית, המעודדת מכירת נכסים ליהודי התפוצות, נמצאת כיום במרכזו של ויכוח ציבורי על הבעייתיות שבייעוד פרויקטים יוקרתיים לתושבי חוץ, וההשלכות שיש לכך על רמת המחירים, סוג השירותים הניתנים במקום ומרקם החיים בסביבה העירונית.

ירושלים עומדת במרכזו של הדיון, כיוון שבשנים האחרונות גוברת המגמה של בניית פרויקטים יוקרתיים בירושלים, המיועדים בראש ובראשונה לתושבי חוץ. עיר הקודש הפכה לאתר אטרקטיבי למשקיעים יהודים, בעיקר מסורתיים ודתיים, החשים שיש ערך מוסף רגשי לרכישת נכס בבירה.

מסתבר, שבניגוד להלך הרוח הציבורי - היוצא נגד אזורי יוקרה שוממים על חשבון חיי עיר תוססים, וההתקוממות על עליית המחירים ה"מלאכותית" שיוצרות המכירות לתושבי חוץ - אנשי המקצוע בתחום הנדל"ן והתכנון האורבני מאוחדים למדי בדעה שמדובר בגורם חיובי וניתן להפיק את המיטב מהשקעות אלה.

האדריכל הירושלמי דוד קרויאנקר, מומחה לתיעוד ארכיטקטוני ושימור, גורס שהכסף הזר מסייע לשימור ושיקום אזורים בעלי ייחוד בעיר, ואינו "משתלט" על שכונות שלמות, כפי שנהוג לחשוב. ההתעוררות של שכונת נחלאות, עליה דובר באחרונה ("גלובס נדל"ן", 6.8.06) לדבריו, אין בה עדיין כדי להביא לעליית מחירים משמעותית, אולם בינתיים השקעות נקודתיות בשימור ושיפוץ מבנים משפרות בהדרגה את האטרקטיביות של האזור.

"מי שמפיח חיים בשכונה היא הקהילה החיה במקום ביומיום, והולכת לגני הילדים, למתנ"ס ולמכולת. לא הסטודנטים ששוכרים דירות קטנות וזולות, ולא תושבים זרים יקבעו את אופי השכונה, אלא המרקם הקהילתי", מסביר קרויאנקר. בנחלאות, לדבריו, יש התחדשות טבעית, אך הזרימה לשכונה היא בעיקר של דתיים וחרדים, שהצליחו להשתלב במערכות החברה והחינוך הקיימות. לכן הוא ספקן לגבי הפיכתה של נחלאות לשכונה אטרקטיבית עבור משקיעים ורוכשי דירות מהמעמד הבינוני הגבוה, שאינם נמנים על הפלג הדתי.

לעומת נחלאות, מציין קרויאנקר את השכונות המבוקשות להשקעה, בהן מתרכזים גם רוכשים תושבי חוץ: "טלביה היא מספר 1 בביקושים, ולצידה רחביה, קטמון ובקעה, שהיא מאוד פופולרית בקרב יהודים מצרפת. המושבה הגרמנית מבוקשת מאוד בגלל הציוריות של השכונה. סוד קסמן של השכונות האלה הוא במידה רבה באופי ובערכים הסביבתיים והארכיטקטוניים שלהן. יהודים מסורתיים מארצות המערב אוהבים את הפטינה של הזמן, הסמטאות, העצים, האבן שהתיישנה - זהו אחד הגורמים הדומיננטיים בביקושים, ובעקבותיהם עולים מחירי הנדל"ן", אומר קרויאנקר.

לדבריו, על-פי רוב מדובר בתהליך של שימור וחידוש מבנים ישנים ומיוחדים ברמה גבוהה, שתתאים ללקוחות אניני טעם, המוכנים להשקיע ממון רב בתמורה לאיכות. "כשאני משקיע 10-12 אלף דולר למ"ר בדירה, אני יודע איזו תמורה מגיעה לי: לובי, אבן חיצונית, גדר, כניסה, איכות שמשקפת את המחיר שאני משלם. זה לא הקונה הישראלי הטיפוסי שמשלם 3,000-4,000 דולר למ"ר, אלא העולה החדש בעל האמצעים, בעיקר מארצות המערב, בדרך כלל דתי או מסורתי. הבחירה במקומות אלה מועדפת על פני שכונות חדשות, בזכות אופיין ומיקומן, סמוך למרכזי התרבות ובמרחק הליכה מהכותל המערבי בשבת".

אחת הסיבות לעליית המחירים היא, שההיצע בשכונות אלה מאוד מוגבל והביקוש גדל מאוד באחרונה, מסביר קרויאנקר. "מי שחפץ בדירה ברחוב כרמיה במושבה הגרמנית, ליד הבית שרכש ראש הממשלה אהוד אולמרט, או ברחוב חובבי ציון, מוכן לשלם חצי מיליון עד מיליון דולר יותר ממחיר דירה רגילה. אנו מדברים על קהל שיש בידו אמצעים לכך".

אולם קרויאנקר מדגיש, כי "בכל השכונות האמורות יחד מדובר בסך הכל בכמה מאות בתים ודירות, אשר מאוד תורמים להתחדשות העירונית של השכונות הללו. הדיירים הנעדרים הם מעטים, חלק מהדירות מושכרות, כך שהדיבור על שכונות רפאים נשמע לו מוגזם ובלתי מוצדק. אסור לעוות את המציאות - השכונות האלה היו תמיד יחסית יקרות ועכשיו חלה עלייה נוספת".

גלובס: ומה בקשר לפרויקטים ייעודיים, המיועדים לרוכשים מחו"ל ועומדים ריקים מרבית השנה?

קרויאנקר: "מבחינה חברתית יתכן שמדובר בקהל דומה, אך כאלה שאינם מתעקשים על סגנון ירושלמי אותנטי, ריצוף שטיח ותקרות מקושתות, אלא מעדיפים דירה בסגנון אמריקאי, מודרני, עם כל החידושים והשכלולים. ברכישת דירה להשקעה או לנופש יש אלמנט של תחזוקה - בבתים המנוהלים יש נוחות גבוהה בתחזוקה, במיוחד אם אתה לא נמצא. זה מאוד נוח ופשוט יותר מלתחזק בית ישן, בעל אופי ירושלמי עתיק".

- על הפרויקטים הללו יצאה הביקורת הקשה, על שהם עומדים שוממים, שהם גורמים לעליית מחירים כללית בעיר ומונעים כניסת משפחות שאינן יכולות להרשות לעצמן קניית דירה בעיר.

"יש כאן בעיה אובייקטיבית של עליית המחירים, אבל יש בעיר הרבה מאוד בתים שעומדים נטושים ומוזנחים בגלל שלא השקיעו בהם. יותר טוב שיהיו בתים מטופלים ומושקעים, גם אם הם ריקים. המונח 'עשיר' אצלנו הוא מאוד בעייתי - יש בו מידה של צרות עין. יש שכונות של עשירים, תמיד היו, ויש בכך גם ברכה. התופעה של השקעות מחו"ל היא ברוכה - יש לה תפקיד מאוד חשוב בהתחדשות של העיר". במילים אחרות, לדבריו, התופעות אינן חדשות, רק שהיום העושר הוא בנוסח שנות האלפיים - פשוט עשיר יותר.

מ תווכי נדל"ן בירושלים אומרים, כי רק שתי שכונות עומדות ריקות ברוב ימי השנה, ורוב דייריהן נוהגים לפקוד אותן בעיקר בחגים. המדובר בשכונת ממילא ובהסתייגות מסוימת גם בימין משה, שם יש מספר תושבי קבע ישראלים, אם כי רוב תושבי השכונה מגיעים "הביתה" לעתים רחוקות.

מלבד שתי השכונות הללו, קיימים בעיר מספר פרויקטים יוקרתיים חדשים, בשלבי התקדמות שונים, שעיקר לקוחותיהם הם יהודים עשירים מארה"ב, אירופה ודרום אפריקה, ואשר לדעת מומחים צפויים להיות דומים באופיים לממילא. בין אלה נמנים פרויקט "ירושלים של זהב", בבעלות שלמה אליהו ומרדכי שכטר במרכז העיר, ההשלמות לפרויקט ממילא של אלרוב, פרויקט ימק"א של קבוצת רסקו-ישרס ופרויקט משכנות הדר במרכז העיר, של קרן פייר, שמכרה את כל הדירות למשקיעים יהודים מארה"ב.

"פרויקטים שלמים חדשים, כמו כפר דוד בממילא, הולילנד, חצרות הטיילת סמוך לטיילת שרובר, נרכשו על-ידי תושבי חוץ. מדובר בשכונות יוקרה יפהפיות, שברוב ימות השנה עומדות ריקות", אומר לוי יצחק, סוקר שוק הנדל"ן ועורך מחירון הדירות. לדבריו, תושבי החוץ רוכשים את הדירות בעיקר כהשקעה עבור הדור הבא, וכבטחון 'שיהיה לאן לברוח' במקרה של רדיפת יהודים, או לאן להגיע בזקנתם, במידה ויחפצו בכך.

יו"ר קרן פייר, שלמה גרופמן, מחזק את הדברים. לדבריו, "יש התעניינות גוברת של משקיעים יהודיים מחו"ל בדירות יוקרה בירושלים. ברוב המקרים מדובר ברכישת דירה נוספת, ולא במעבר פיזי קבוע".

לדברי אלי בוטון, זכיין רי/מקס חזון בירושלים, המחיר ההתחלתי של הנכסים הפחות איכותיים בממילא עומד על 6,000 דולר למ"ר, והוא מאמיר בהרבה כשמדובר בנכסים היותר מבוקשים: "מחירים אלה הם הרבה מעבר ליכולתם של רוב התושבים המקומיים, וכך נוצרת הלכה למעשה שכונת רפאים".

מנהל משרד תיווך אחר בירושלים אומר, כי הקונים בפרויקטים היוקרתיים הם עשירים מאוד, ובדרך כלל אינם רוכשים למגורים אלא קונים "לילדים", או כדי שיהיה להם איפה לגור כשהם מבקרים בעיר. לדבריו, לא מדובר רק בהשקעה כלכלית אלא בעיקר בהשקעה ציונית בעיני הקונים. רבים מאלה שבוחרים לרכוש נכס בירושלים הם דתיים או חרדים. מניע נוסף אצל חלק מהרוכשים הוא בטחון כלשהו בארץ למקרה שהאנטישמיות במקום מושבם תגבר.

יורם שכטר, אחד ממנהלי פרויקט "ירושלים של זהב", אומר שהגישה השלילית כלפי הפרויקטים היוקרתיים אינה מוצדקת, והכינוי "שכונת רפאים" חוטא למציאות. "פרויקטים כאלה דומים באופיים למקומות טובים מאוד בארץ ובעולם, למשל אקפולקו, מיאמי והריביירה הצרפתית", הוא מסביר. "הם תורמים לכלכלה מאוד. כשאותם אנשים מגיעים לעיר הם קונים, יושבים במסעדות, מבקרים במוזיאונים ועוד.

"מעבר לכך, במקרים מסוימים, במשך השנים זה הופך לעלייה ולהתיישבות של קבע, ואני רואה דוגמאות בפרויקט שלנו בירושלים וגם בתל-אביב. לפעמים אנשים קונים לילדים, ולבסוף באים בעקבותיהם. אנשים לא באים לפה כי יש פה ריביירה מיוחדת, אלא כי הם רואים פה את חייהם. אותם יהודים מחו"ל גם אוהבים להיות בקהילה שלהם, ליד אנשים מסוגם. ירושלים היא כנראה מרכז השידוכים הכי גדול בעולם ליהודים, שחוששים מהתבוללות".

אכן זווית חיובית, אולם דבריו של שכטר אינם סותרים את העובדה, שעליית המחירים בעיר בעידודן של השקעות זרות מקשה על ישראלים רבים, ובעיקר על הצעירים שבהם, לרכוש דירות איכותיות בירושלים. כך נוצר קיטוב מתמשך בין תושבי העיר הקבועים, שידם אינם משגת את דירות היוקרה, לבין תייריה העשירים, אשר מרגישים בה בעלי בית לכל דבר, והם אכן בעלי נכסים בעיר.

אדריכל דרור גרשון, מראשי תנועת מרחב לעירוניות מתחדשת בישראל, סבור שניתן למצוא את נקודת האיזון בין הדירות השוממות לבין תושבים שסגנונם מחייה את העיר. "בפרויקטים היוקרתיים השאלה היא כמה מהרוכשים משכירים את דירותיהם, כמה דירות מיושבות דרך קבע. ניתן לכוון את תמהיל הדירות בפרויקט כך שיתאים יותר לשילוב מגורים עם דירות נופש ודירות להשקעה.

"משקיעים קונים בדרך כלל דירות קטנות ובינוניות. אם תהיה כבר בשלב התכנון בתב"ע הנחיה לכלול גם דירות גדולות יותר, של 5 חדרים - ברור יהיה שהמקום מיועד למגורי קבע ולמשפחות. אם הרשויות יקבעו זאת בתב"ע, ויעמדו בלחצים שמפעילים היזמים, הן יוכלו להנחות את כוחות השוק והיזמים כך שלא תהיה הדרה של התושבים ה'רגילים'.

"העירייה צריכה גם ליצור תשתית של שירותים לקהילה שמשרתת את האוכלוסיה הקבועה, כמו חינוך, שירותי בריאות ומרכזי פעילות קהילתית" - דבר שחסר באופן בולט בממילא ובימין משה, למשל, שתי השכונות שבאופן יזום ומתוכנן שווקו ליהודי התפוצות, והתוצאה היא ריקנות ברחובות וחוסר חיים. "כלומר, העירייה יכולה לעשות פעולות חיוביות לעידוד כניסת תושבי קבע, ואפשר בלי מאמץ ליצור סיטואציה שמבריחה משפחות".

- ומה עם בעיית המחירים?

גרשון: "לא ניתן לקבוע ליזם מחיר גג. עיריית ירושלים יכולה לנקוט צעדים אקטיביים של עידוד ותמריצים באמצעים עקיפים, כמו תוכניות מימון ארוכות טווח, הקצאת אחוז מסוים מהדירות בזכות קדימה לתושבי העיר - כמו שנעשה למשל בחיפה או באילת בפרויקטים מסוימים מטעם משרד השיכון".

גרשון מציין, שעיריית ירושלים נקטה פעולות לעידוד סטודנטים לשכור דירות במרכז העיר בלי להתערב בתנאי השוק - בעזרת הלוואות לימודים בתנאים נוחים במיוחד. עירוב של פעולות כאלה יכול להשפיע גם על הפרויקטים היוקרתיים בעיר.

עוד כתבות

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

לפחות 3 מטרות חשודות יורטו בשמי הצפון

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● צה"ל תקף מבנה צבאי של ארגון הטרור במרחב יארון שבדרום לבנון ● ארבע רקטות שוגרו לאזור שדרות, מחסן עלה באש בעקבות נפילת רסיסי מיירט ● כל העדכונים

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; מדד פוטסי חצה את שיא כל הזמנים לאחר 4 ימים רצופים של עליות

נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● עליות קלות על חוזים העתידיים בוול סטריט ● הנפט עבר לירידות ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.3% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר