גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסר ברור לדירקטורים

בשלב מסוים שלחה רשות ניירות ערך פנייה להנהלת בנק הפועלים: נודה לכם באם תעבירו אלינו את הפרוטוקולים שרשמתם בישיבות הדירקטוריון שדנו בתנאי התגמול של בכירי הבנק. הפרוטוקולים הללו עוטים כותרת "סודיות בנקאית". לכן הם נחשבים חסוים. אבל אפילו אלה שנכחו בדיונים וקראו שוב את התמלילים, לקראת העברתם לרשות, הרגישו נבוכים. היה ברור שבושת הדיונים הנמוכים ברמתם, האדישים משהו, יוצאת מהסודיות ונחשפת בפני זרים.

הדירקטורים. זה כל הסיפור. הוכח כי הדירקטורים בבנק דיסקונט כשלו כאשר אפשרו את תוכנית התגמולים לבכירי הבנק (התוכנית בוטלה תוך ימים אחדים על פי החלטת הנהלת הבנק בלחץ הרשות והציבור), הדירקטורים בבנק הפועלים כשלו (אתמול, אחרי 5 חודשים, הודיעו שלמה נחמה וצבי זיו שיחזירו חלק מכספי היתר שקיבלו באישור הדירקטורים). גם הדירקטורים בלאומי כשלו, כאשר אפשרו, מתחת לאפם בידיעה, בעצימת עין או בנעילת ראש, להעניק מתנות לאלה שימשכו (ולא חשוב איך) הכי הרבה לקוחות לקרנות פסגות ופיא (הפרקליטות אמורה להחליט בימים אלה על כתבי אישום, כהמלצת רשות ניירות ערך).

הדירקטורים בפועלים ובדיסקונט התבקשו לענות על סדרה ארוכה של שאלות, פרטניות, אישיות. זה חשף אותם. חשף גם את ערוותם. את הלהט הנמוך והרדוד שבו הם מקיימים את חובתם המקצועית לגבי התגמולים המופרזים מכספי הציבור, שהם חילקו למנהלים. עכשיו רק צריך לקוות שדירקטורים בכלל ובתאגידים גדולים בפרט, כולם ביחד וכל אחד לחוד, דירקטורים מטעם הבעלים ודירקטורים מטעם הציבור, יתייחסו יותר ברצינות למה שהם עושים, ושבעלי המניות מן הציבור ישגיחו עליהם.

עכשיו יש גם הגדרה חדשה למונח בעל עניין אישי. היו"ר, המנכ"ל או העובד הבכיר לא חייב להיות הבן של בעל הבית, הדוד שלו או הבת דודה שלה. העובדה ששלמה זוהר, יו"ר דיסקונט, קרוב מבחינה עסקית למתיו ברונפמן, מספיקה כדי שהרשות תתערב בתגמול שהבנק מעניק לו. העובדה ששכרו של שלמה נחמה נגזר משכרו של צבי זיו ומהם נגזר שכרו של דני דנקנר, הופכת כל אחד מהם לבעלי עניין אישי בקבלת החלטות התגמול. ולא נגיד מילה על הקשר העסקי והאישי בין נחמה לבעלת הבנק שרי אריסון, שקוראת לו אחי השני.

משה טרי לא יכול היה להתייחס במישרין לגובה שכר מנהלים בחברות ציבוריות. החוק מסמיך אותו, כיו"ר הרשות, רק לבדוק הליכי קבלת החלטות ועמידה בחובת גילוי נאות ומלא. אבל פרשות התגמול בבנקים הגיעו למצב קיצוני שחייב מעשה. שנה ועוד שנה, הצהרה ועוד הצהרה. וכלום. הלך טרי, בדק ומצא בדיוק את המקום שהוא יכול להיכנס בו: החוק אומר שכל עסקה המזוהה כחריגה, חייבת להיבדק. תגמולי בכירי הפועלים הם בהחלט עניין חריג, וכך גם תוכנית האופציות לשעבר של בכיר דיסקונט. אז הוא נכנס, וגם יצא בשלום.

הפרשה הזו היא צעד קטן קדימה למיצוב איכות ותקינות הליכי קבלת החלטות בדירקטוריונים. אפשר לומר שזה מקביל למה שהיה בארה"ב ב-1985 בפסק הדין, שחי, תוסס ונחשב עד היום - "סמית נגד ואן גורקום".

תקציר: בספטמבר 1980 נפגש ואן גורקום, יו"ר מועצת המנהלים ומנכ"ל של חברת טראנס יוניון, עם פריצקר, איש עסקים משיקגו שהציע לרכוש את החברה בעסקה ממונפת, בפרמייה של 62% מעל מחיר השוק. ואן גורקום כינס את מועצת המנהלים, בהתראה של יום. הצגת הצעת פריצקר נמשכה כ-20 דקות והדיון בה נמשך שעתיים. מועצת המנהלים אישרה את העסקה ובהצבעת אסיפת בעלי המניות שהתקיימה אחרי כן קיבל האישור תמיכה ברוב גדול. ולא בכדי, מחיר הרכישה היה גבוה בהרבה מכל מחיר שהיה אי פעם עד אז למניות החברה, גם לדעת אנליסטים רבים באותה עת, קיבלו בעלי המניות הצעה מצוינת. אולם, בעל מניות אחד, סמית, חשב אחרת. הוא תבע את מועצת המנהלים בטענה שהם הסכימו למחיר נמוך מדי, מהר מדי ואולי בכלל אפשר היה, אם היו בודקים ומחפשים, לקבל מחיר יותר טוב.

ב-1985 ניתן פסק הדין הידוע "סמית נגד ואן גורקום", שמצא את מועצת המנהלים חייבת בדין. ביהמ"ש אמר שלדירקטורים לא היה מידע מלא על הערך הראוי של החברה, הם לא ערכו דיון הולם, הם לא שקלו את העסקה בכובד ראש ראוי, הם הזניחו את חובתם באישור חפוז של העסקה. בתוך כך הגדיר ביהמ"ש את חובות חברי מועצת המנהלים. החובות העיקריים הם חובת הנאמנות וחובת תשומת הלב וההשגחה (DUTY OF CARE).

חובת הנאמנות אומרת שבהחלטות הדירקטוריון אסור שיהיה אינטרס אישי. אבל בזה לא היה ואין חידוש רק שלזה נוספה חובת תשומת הלב, שאומרת שהדירקטוריון צריך להיות מיודע, צריך לקבל ולדרוש את כל המידע ושידון בו בכובד ראש. ביהמ"ש לא פסק אם העסקה היתה טובה ואם המחיר היה ראוי. ביהמ"ש האמריקני קבע שהדגש אינו על מהות ההחלטה, אלא על תהליך קבלת ההחלטה. האם התהליך היה ראוי או בלתי ראוי.

ביהמ"ש הרחיב וקבע משמעות נוספת: אם ההחלטה התקבלה בהליך ראוי, אזי הדירקטוריון 'מכוסה' במה שנקרא, BUSINESS JUDGMENT RULE, שאומר כי מועצת המנהלים מוגנת מפני תביעה בגין החלטותיה, גם אם מתברר בדיעבד כי הן מוטעות, ובלבד שתהליך קבלת ההחלטות יהיה נכון. הליך נכון, כאמור, פירושו שהדירקטורים קיבלו החלטה על סמך אינפורמציה מלאה, שקיבלו או דרשו וקיבלו, שהדירקטורים קיימו דיונים מעמיקים ורציניים על כל האפשרויות המצויות בפני החברה. זה נחשב לפסק דין חשוב ביותר ואכן, מאז, מקפידים דירקטורים בחברות מרכזיות ורציניות בקבלת ההחלטות על בסיס אינפורמציה מלאה ודיון הולם ולו רק כדי למלא את דרישות הדיוטי אוף קאר. כמובן שלא כל החברות פועלות כך, אבל זהו המודל הראוי.

עוד כתבות

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי