גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המערכת הפגינה ביטחון עצמי גבוה מדי"

אלוף (מיל') איתן בן-אליהו לא נח דקה. בין זכייה במכרז ביטחוני ענק בארה"ב ופרשנות בתקשורת (חלוץ לא צריך ללכת), הוא מפתח מסוק חכם ללא-טייס, חיווט אופטי למטוסים ומקים ערוץ טלוויזיה עסקי. מפקד חיל האוויר שנאבק בזמנו על לוחמת "ציד טילי קרקע" ישירה, גאה בתרומתו לטייסיו שקלעו בול

בדומה למפקד חיל האוויר המיתולוגי, האלוף עזר ויצמן, שהכין את החיל למלחמת ששת הימים, אך לא פיקד עליו במלחמה, גם מפקד חיל האוויר לשעבר, אלוף (מיל') איתן בן-אליהו, משקיף בשביעות-רצון מהולה בגאווה על תרומתו לביצועי חיל האוויר בשני הימים הראשונים למלחמת לבנון השנייה: "הייתה לנו טכנולוגיה, שבזכותה הצלחנו לחסל כמעט את כל טילי הקרקע-קרקע (טק"ק) ארוכי הטווח ואת רוב הטק"ק לטווח הבינוני. מה שנחשף, הושמד. זה קרה ביומיים הראשונים של המלחמה. אם לא היינו מצליחים בכך, החיזבאללה היה משגר טק"קים כבדים לתל-אביב ולאשדוד, מה שהיה שולח למקלטים עוד שני מיליון ישראלים".

לדברי בן-אליהו, זו הייתה "טכנולוגיה עדכנית, מתקדמת, אפקטיבית, שהופעלה במינימום תקלות. לא היה מצב שטכנולוגיה שנרכשה או פותחה על-ידינו , לא התאימה". עם זאת, "צה"ל חייב לשפר את יכולת האיתור והפגיעה במחילות תת-קרקעות". העובדה שחיל האוויר לא הצליח לאתר ולפגוע באנשי המפתח של חיזבאללה, ושהארגון היה מסוגל להוריד פקודות ולפזרן ללא הפרעה למאות חוליות בשטח, עד תום הלחימה, צריכה להטריד אותנו.

בן-אליהו אמנם מסרב לפרט את כל סוגי הטכנולוגיה שבהם השתמש החיל במלחמה, אך שני שבועונים לענייני תעופה וצבא "אוויאיישן-וויק" האמריקני ו"ג'ינס-דיפנס-וויקלי" הבריטי, דיווחו על מטוסים ללא-טייס (מל"טים), חמושים בטילים, שהפעיל חיל האוויר במלחמה בלבנון.

תושבי לבנון והפלשתינים שגרים בעזה בשנתיים האחרונות, נחשפו למל"טים הישראליים ויודעים עליהם יותר מאזרחי ישראל. גם חיילי הסדיר והמילואים של צה"ל נחשפו אליהן במלחמת לבנון, ואף כתבו עליהן בצ'טים באינטרנט.

"פעולת הציד", כפי שמכנה בן-אליהו את השמדת הטק"ק ארוך הטווח של החיזבאללה, לא הייתה מובנת מאליה, ומגלה, כי "סביב התביעה שלחיל תהיה יכולת ציד, התחולל מאבק פנימי עד אשר הפיקוד העליון בצה"ל הסכים להשקיע את המשאבים הנדרשים למשימות החדשות".

כדי להבין את הדילמות שהעסיקו את המטכ"ל בשנות ה-90, בסוגיית הטק"ק ארוך הטווח של החיזבאללה וסוריה, חוזר בן-אליהו למלחמת יום הכיפורים, כשפיקד על טייסת מטוסי פנטום. "ב-1973 נתקל חיל האוויר בבעיה חמורה בהתמודדות מול סוללות טילי-קרקע-אוויר (טק"א) המצריים לאורך תעלת סואץ.

"התעורר ויכוח נוקב בחיל, אם נכון להתמודד פנים-אל-פנים מול מערך טק"א ולהשמידו, וליצור לפי המסורת, עליונות אווירית, ואז לפעול, או לעקוף את הטילים ולהפעיל את החיל במקומות שאין טילים. למשל, לתקוף מטרות אסטרטגיות כמו שדות-תעופה או להתמקד בקרבות אוויר-אוויר. הוויכוח הוכרע, הושקע מאמץ טכנולוגי להשמדת הטילים, והתוצאה הייתה שבמלחמת שלום הגליל השמדנו את הטק"א הסורי, והפלנו 100 מטוסים של חיל האוויר הסורי".

המשימה העיקרית: חיסול טילים

* מה שקרה לחיל האוויר במלחמת יום הכיפורים קרה לארה"ב במלחמת המפרץ ב-1991. העיראקים ירו על ישראל טילי סקאד וחיל האוויר האמריקני לא הצליח להשמיד אפילו משגר אחד.

"בדיוק. אני טענתי, שהאויב הציב דילמה חדשה שאיתה צריך להתמודד. במיוחד כי הוא מכה בנו בעורף. היו לי ויכוחים על כך עם בכירים בחיל, שאמרו: 'לא כדאי להתאמץ בפיתוח יכולת פגיעה בטק"ק. זה מסובך, קשה, מורכב'".

* מתי התעורר הוויכוח הזה בצה"ל?

"בערך, כשהתחלתי את תפקידי כמפקד החיל. כשהתברר לי עד כמה האויב מבסס את עוצמתו על טק"ק, ושבאמצעותו הוא יכול לפגוע ישירות בעורף. אבל האווירה בשנים 1996-1998 בצה"ל הייתה, שיש משימות יותר חשובות מלמצוא דרכים להשמיד טק"ק".

* מי התנגד לגבש פעולת-נגד לטק"ק ומה היו הנימוקים?

"איני רוצה לנקוב שמות. זה היה בתקופת הרמטכ"ל אמנון ליפקין-שחק. היה פיתוי לעקוף בעיה ולפעול היכן שיש לנו יתרון יחסי. זה התאים לשנות ה-50 וה-60, כשהסיכון העיקרי היה מטוסים, והיה נכון לפגוע בשדות-תעופה ובמטוסים באוויר. המחשבה הייתה שיש סיכוי לעצור את שיגור הטילים על-ידי פגיעה בנכסים אסטרטגיים. יש מקרים שזה תסריט נכון, בעיקר כשהאויב מולך הוא ממשלה סוברנית, שדואגת למעמדה ורגישה לתשתיות שבארצה. לדעתי, זו הייתה טענה מוטעית".

* מה הייתה עמדתך כמפקד החיל?

"כאשר מדובר ברקטות ובטילים בליסטיים, שמכוונים ישירות לעורף, הפתרון צריך להיות חיסול מערך הטילים על כל מרכיביו. בלי להוריד מערכן של משימות צה"ליות אחרות, זו המשימה העיקרית. הצגתי שלוש סיבות מדוע להתעקש ולהתמודד נגד הטילים. ראשית, הצורך ביצירת עליונות אווירית מעל שדה הקרב, שריר וקיים, וכדי להשיגו צריך להשמיד טילים. שנית, ברוב המקומות החשובים יש מטרות אסטרטגיות מוגנות על-ידי טילים. שלישית, בעיני האויב, כל עוד לא השמדת את הטילים שלו, לא הכרעת את הקרב".

* לטענתך, בהשמדת הטק"ק הכבד של החיזבאללה, רשם חיל האויר קפיצת-מדרגה טכנולוגית?

"בהחלט. זה מה שקרה בין מלחמת יום הכיפורים למלחמת שלום הגליל, בהסתייגות אחת. כל עוד לא מדובר בקטיושות קצרות טווח".

כמה להשקיע בציד טק"ק

* איך פעל הכוח האווירי?

"היה ניצול ראוי של תשתית טכנולוגית בתחום המזעור. בעיקר מזל"טים, וגם בתחום התקשורת, המידע ותשתית לסנסורים. והכול במחירים שאיפשרו להצטייד בכמויות שחוצות מאסה קריטית. יכולנו ליצור ענן של מזל"טים מעל הזירה לאורך הזמן, כשכולם מעבירים מידע ונשלטים בצורה מתואמת ומחושבת ממוקדי הפיקוד, והכול מסביב לשעון. כך שהם הופכים להיות גורם מרכזי בשדה הקרב".

* מה כללו הטכנולוגיות הללו?

"מודיעין ותצלומי-אוויר, עם יכולת סיוע לסגירת מעגלי אש. זו המהפכה נגד מטרות איכות וגם נגד מטרות מסיביות במספרן. הייתה יכולת להבחין ולהינעל על מטרה כמו טק"ק הנחשפת כשהיא משוגרת, כי היא משאירה חתימת חום באזור השיגור, ולשגר לעברה חימוש מתאים. זוהי כל תורת הציד".

* ועל זה היה ויכוח במטכ"ל?

"כן. היו ספקות אם וכמה להשקיע בציד טק"ק. כי מדובר הן בפיתוח טכנולוגיה וגם בפיתוח תורת-לחימה איך לעשות זאת. זה מהלך פיתוח של סנסורים ומערכות תקשורת ומזל"טים, שהיו משולבות בו כל התעשיות הביטחוניות הגדולות: התעשייה-האווירית, אלביט-מערכות ורפאל".

* כמה הושקע בפיתוח ובלימוד תורת ההפעלה?

"בתהליך של 10-15 שנים הושקעו כאן כ-10 מיליארד שקל".

* מה דעתך על ניהול המלחמה?

"תסריט שאינו כולל מהלך יבשתי ממצה את עצמו כעבור שבוע עד עשרה ימים. היה נכון לסיים את המערכה כעבור 10-12 יום, ולהסתפק בהישג שבעצם השגנו בסוף אחרי 32 יום".

* בנק המטרות של חיל האוויר התרוקן כעבור שבוע.

"זה בדיוק העניין. בראייה לאחור, כדי לשלב כוחות קרקעיים במערכה, היה צריך לפתוח בה יומיים-שלושה מאוחר יותר, כדי לגייס מילואים. עם זאת, איני רואה איך כוחות קרקעיים פועלים נגד טק"ק ארוך טווח. בדיון שלאחר המלחמה נשמעת ביקורת על שלא היה מבצע קרקעי, אבל כל עוד לא בוצע מהלך כזה, קשה לדעת עם אילו קשיים היו הכוחות נתקלים מול הצורך לשתק את הטילים".

הטעות: אי-מינוי מסביר לאומי

בשנה האחרונה עמד בן-אליהו על פרשת דרכים: האם להישאר צופה מהצד, פרשן צבאי לעת מצוא, ולהתמיד בקריירה העסקית, או לחצות קווים ולקפוץ לביצת הפוליטיקה. עד עתה הוא עמד בפיתויים ובחיזורים. בזמן מערכת הבחירות פנו אליו מקדימה ומהליכוד. בנימין נתניהו, הציע לו, בדומה לקדימה, להשתלב במקום גבוה ברשימה לכנסת.

לדברי בן-אליהו, "מבחינתי, זה לא עמד על הפרק". אך יש סבורים, שמינוי לשר הביטחון מטעם קדימה, הייתה משנה את דעתו. הוא לא מסתיר את קשריו עם ראש-הממשלה, אהוד אולמרט, וגם שוחח איתו מספר פעמים במהלך המלחמה. "חשבתי, שנכון שאדגיש בפניו כמה דברים, והתקשרתי אליו".

לדעתו, הממשלה טעתה כאשר לא מינתה מסביר לאומי, מהמודל של אלוף חיים הרצוג במלחמת ששת הימים, כדי ליצור דו-שיח בין ההנהגה, הצבא והציבור. בן-אליהו היה גם בקשר עם מפקד חיל האוויר, אלוף אליעזר שקדי. "קיימנו קשר שוטף. גם כדי להתעדכן וגם כדי להעניק לו מניסיוני ואינדיקציה איך הדברים נראים מרחוק ובעיני הציבור".

* מה הצעת לו לעשות?

"למשל, שת"פ עם אמ"ן, סיוע לכוחות הקרקע. להימנע מעימות עם מפקדי זרועות אחרים".

* בהופעה בטלוויזיה כינה שקדי את נסראללה כראש כנופייה.

"זו הייתה התבטאות לא טובה, וגם הוא הבין זאת לבד. אבל בהיבט המקצועי, הוא הפגין ביטחון עצמי והבנה עמוקה ושליטה בהפעלת הכוח".

* לא ראית בהתבטאותו יוהרה?

"המערכת כולה הפגינה ביטחון עצמי גבוה מדי".

* הרמטכ"ל דן חלוץ צריך להתפטר?

"לא. מרגע שנקבעה ועדת חקירה זה לא יהיה נכון לנקוט שום צעד מהסוג הזה לפני שהבדיקה תסתיים".

* מפקד חיל האוויר יכול להיות רמטכ"ל?

"בהחלט כן. אבל כדי שהוא יוכל לעשות את זה ביעילות, צריכה להיות מפקדת על-יבשתית. אני מתאר לעצמי שבקרוב לא ימונה רמטכ"ל נוסף מחיל האוויר".

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: גוגל קופצת ביות מ-9%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן