גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גורם משפטי בכיר על תיק ארנון-פיוטרקובסקי: "מישהו אחד פה משקר"

ובינתיים, בסביבת יגאל ארנון אומרים כי שלמה פיוטרקובסקי מתפתל בין הסברים וגרסאות שונות. מנכ"ל הבינלאומי לשעבר, מצידו, מאשים את ארנון בחוסר עקביות וחושף את גרסתו המלאה לאירועים

"אני מתייחס למניות הרגילות של החברה. אני מתחייב להעביר לך את מחצית המניות מייד לכשתבקש זאת, בכפוף לקבלת הסכמת בעלי מניות אחרים". כך כתב עוד ב-1996 מנכ"ל הבנק הבינלאומי ויו"ר סלקום לשעבר, שלמה פיוטרקובסקי, למי שהיה יו"ר הבנק, עו"ד יגאל ארנון. בעיקר בשל המשפט הזה, תובע כיום ארנון את חברו לשעבר, וטוען כי מחצית מ-2% ממניות סלקום שמחזיק פיוטרקובסקי, המוערכות ביותר מ-40 מיליון דולר, מוחזקות עבורו בנאמנות והוא דורש לקבלן כעת.

"מדובר בתיק פשוט יחסית. לפחות מישהו אחד פה משקר", אמר באחרונה גורם משפטי בכיר, העוקב באדיקות אחר ההתפתחויות בתיק. בינתיים, לא ברור ידו של מי תצא על העליונה, אולם לאחר שפיוטרקובסקי אישר אמש את חתימתו על מה שארנון טוען שהוא מסמך הנאמנות, אומרים בסביבתו של ארנון כי זו הגרסה השישית של פיוטרקובסקי בסאגה הזו. מנכ"ל הבינלאומי לשעבר מכחיש כמובן ששינה גרסאות, וטוען כי גרסתו עקבית.

היחסים בין פיוטרקובסקי וארנון, שהיו במשך שנים נציגי משפחת ספרא בישראל, התערערו בעקבות משפט בזק, בו הם משמשים עדים מרכזיים. במהלך המשפט ניצת גם הסכסוך בין השניים בעניין הבעלות על 1% ממניות סלקום. ארנון טוען כי פיוטרקובסקי מחזיק בעבורו בנאמנות את המניות ואילו האחרון מכחיש זאת וטוען כי הוא הבעלים הבלעדי. עוד לפני הגשת התביעה, החלו חילופי מכתבים בין ארנון לפיוטרקובסקי בנוגע למניות סלקום, ואף התקיימה פגישה טעונה מאוד ביניהם.

הטענה העיקרית של ארנון, המיוצג ע"י עו"ד רם כספי (ארנון העביר לו את הייצוג "כדי שלא אקבל אירוע לב"), המסתייע בעו"ד ברק טל ממשרד ארנון, היא שבשנות ה-80 החזיקו קבוצת ספרא וקבוצת בלסאות' במניות סלקום, ומשפחת ספרא ביקשה לשתף במיזם כמה ידידים ישראלים, ובהם ארנון ופיוטרקובסקי. לדבריו, לכל אחד מהם הוצע לרכוש 1% ממניות סלקום, כנגד העמדת "הלוואת בעלים".

על קצה המזלג, ארנון טוען כי במסגרת רה-ארגון שהפכה את החזקת המניות לישירה (ולא בשרשור), הוא החליט להעלות על הכתב את הנאמנות עליה הסכימו בעבר. פיוטרקובסקי, לדברי ארנון, חתם על הסכם הנאמנות לא לפני שביקש ממנו להוסיף בכתב יד התייחסות לאפשרות שהעברת מניות הנאמנות לארנון תהיה אירוע החייב במס.

שלל גרסאות?

פיוטרקובסקי, המיוצג ע"י עוה"ד חגי שלו ואיזי הולדשטיין, טוען כי ארנון סירב בזמנו לרכוש 1% מסלקום. "כפי שאתה יודע", כתב לארנון, "דחית בשעתו את הצעתו של ג'וזף ספרא, בטענה שאתה 'זקן מדי'. לפיכך, ובהמשך לכך, הציע לי ג'וזף ספרא את מלוא 2% המניות בסלקום".

שלל הגרסאות של פיוטרקובסקי (ר' טבלה), לטענת מקורבי ארנון, נטענו בהתכתבויות בין הצדדים, התכתבויות בין פרקליטיהם ובעדויות בבית המשפט. תחילה, הם אומרים, פיוטרקובסקי הכחיש באופן גורף כל סיכום או הסכם באשר למניות סלקום. חודשיים אחר כך, הוא כבר אישר כי בינו לבין ארנון אכן נערך הסכם בקשר עם מניות סלקום, אלא שאין מדובר בהסכם נאמנות אלא בעסקת פאנטום לשיתוף ברווחים.

בגרסה השלישית, לדבריהם, עסקת הפאנטום פשטה כסות מחייבת והפכה לעסקת מתנה, התלויה ברצונו הטוב של פיוטרקובסקי. בגרסה הרביעית לכאורה, שהובאה בכתב ההגנה של פיוטרקובסקי, לא היה זכר לעסקת הפאנטום. פיוטרקובסקי מכחיש בכתב ההגנה את הנאמנות וחתימה כלשהי שלו על הסכם הנאמנות, ואף רומז שארנון זייף את חתימתו.

בדיון שהתקיים בספטמבר בפני הנשיא אורן גורן, אמרו עוה"ד שלו והולדשטיין כי פיוטרקובסקי חתם על כתב הנאמנות, אך נערכו בכתב הנאמנות שינויים לאחר החתימה (גרסה חמישית לכאורה). "אני אסביר למה הכוונה שנספח א' לא נחתם", אמר שלו. "גם כשנספח או חלק ממסמך מסוים נחתם, עדיין אם נערכים בו שינויים או תוספות ללא ידיעתו של זה שחתם על המסמך, מבחינתנו זה זיוף מסמך".

הנשיא גורן, שהחל לאבד סבלנות, הורה לפיוטרקובסקי להשיב בתצהיר באופן ממוקד לשאלה האם חתם על המסמך או לא. "מעולם לא חתמתי על מסמך הכולל תוספת בכתב יד את חתימת עו"ד ארנון", הוא השיב, אך ציין כי החתימה נחזית להיות חתימתו.

גורן חייב

אבל גם זה לא הבהיר מספיק את העניין. גורן חייב את ארנון ופיוטרקובסקי להתייצב בדיון שנערך אתמול. כשנחקר פיוטרקובסקי על תצהירו, הוצג בפניו המסמך המקורי שהיה בידי ארנון. "מעולם לא ראיתי את הנייר הזה ולא חתמתי עליו", אמר פיוטרקובסקי, וטען שארנון רימה אותו כשהחתים אותו בין שלל מסמכים, מבלי ששם לב על מה הוא חותם.

בסביבתו של ארנון לא מבינים איך בתצהיר אומר פיוטרקובסקי שחתם על המסמך בלי שהוספו הדברים ע"י ארנון, אחרי שבעבר טען שלא חתם עליו כלל, וכעת הוא טוען שחתם על המסמך בשל "תרגיל" שעשה לו ארנון.

"הגרסה עקבית"

עוה"ד שלו והולדשטיין מסרו בתגובה: "עמדת פיוטרקובסקי עקבית. הוא טען מלכתחילה שלא נתן כל התחייבות לארנון, וכתב ההגנה מהווה מענה רק לתביעת ארנון. יצירת נאמנות מחייבת את הסכמת סלקום ובעלי מניותיה ודיווח. המילה 'נאמנות' מופיעה רק בטקסט בכתב יד של ארנון, שהוסף למסמך מודפס (נספח א'). החלק המודפס אינו מאזכר כלל את הנאמנות.

מאחר שכתב ההגנה מהווה מענה לכתב התביעה לא הרחיב שלמה פיוטרקובסקי את התיאור הנוגע למערכת יחסיו עם עו"ד ארנון מעבר למענה ישיר. יש לזכור שלא ניתן לטעון טענות עובדתיות חלופיות ולכן לא היה צורך להתייחס לטענות אפשריות שלא נטענו.

במהלך המשפט ובמסגרת ההליכים המוקדמים נמצאו אלפי עמודי מסמכים התומכים בגרסת פיוטרקובסקי שבכתב ההגנה ואלו יוצגו בבית המשפט. בתשובות לשאלון, נאלץ ארנון להודות בבעייתיות שבטענת הנאמנות. עתה מנסה ארנון לשנות את גרסתו וטוען "שאין זה משנה אם מדובר בנאמנות או בהתחייבות שבין הצדדים". ניסיון לשינוי גרסה כזה כיום איננו אפשרי, וממילא לא ניתן במשפט לטעון טענה עובדתית חלופית. בכך, ככל הנראה, מנסה ארנון להיחלץ מגרסתו המקורית".

פיוטרקובסקי חושף

באמצעותם, חושף כאן לראשונה פיוטרקובסקי את גרסתו המלאה לאירועים. "אחרי שסלקום נחלצה מהמשבר אליו נקלעה ב-95', פנה אליו ארנון מספר פעמים, תוך הבעת תסכול על החמצתו את ההזדמנות העסקית לרכוש 1% מסלקום. פיוטרקובסקי הביע בפניו נכונות, שאיננה התחייבות, לשקול העברת סכום כספי לארנון אם אכן ייווצרו לו אותם רווחי עתק, ורק לאחר שישלים את מכירת כל מניות סלקום. 'עסקת הפאנטום' מתארת העברת כספים מתוך רווחים, אם שלמה פיוטרקובסקי יחליט לפי שיקול דעתו.

"פיוטרקובסקי מעולם לא היה מחוייב להעביר כספים כלשהם לארנון ולא התחייב לוותר על שיקול הדעת. ממילא, גם לא דרש ולא קיבל כל תמורה עבור נכונותו זו. כל המכתבים בעניין זה עקביים לחלוטין. במסגרת ההתכתבות, היתה התייחסות לזכויות ארנון, לשיטתו הוא. נאמר שם, שגם לשיטת ארנון אין לו זכות כלשהי כלפי פיוטרקובסקי. זאת, בין אם משום שארנון הפר את התחייבויותיו (לשיטתו) בכך שלא קיים את החלק המיוחס לו לפי המסמך שהציג, ובין אם לשיטת ארנון ניתנה לו התחייבות ללא תמורה מצידו, כלומר 'מתנה'".

הגרסה מתיישבת עם העובדה שפיוטרקובסקי מעולם לא חתם על מסמך הנושא תוספת בכתב יד ושמעולם לא חתם על מסמך שיוצר נאמנות או התחייבות כלפי ארנון. ולכן, ככל שהחתימה על הנספח היא אכן של פיוטרקובסקי, היא הושגה במירמה".

מצא את ההבדלים

עוד כתבות

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

מהסתתרות בטוקיו לגאווה: כך הפכו כוכבי הוליווד לאלה שמכתיבים את התנאים

אם פעם כוכבי העל השתתפו בפרסומות רק באסיה כדי לא להתבזות, היום כבר לא מתחבאים ● בסופרבול זה בא לידי ביטוי בהופעה בלתי מתנצלת של באד באני, שלא התכופף גם ללחצים של טראמפ ● ה־NFL, עם כוח כלכלי עצום וקהל צעיר ולטיני, אפשרה לו לשלוט בנרטיב

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שוקי החיזוי מגלגלים מיליארדים בניבוי העתיד, אך בישראל אין עליהם פיקוח

שוקי החיזוי דוהרים למחזור של טריליון דולר והופכים ללהיט התורן של עולם ההשקעות ● הכניסה של Plus500 הישראלית מעוררת את המשקיעים, אך בישראל הרגולציה נותרה מאחור

לעבוד בהייטק / צילום: Shutterstock, dotshock

משבר הג'וניורים כבר כאן? עלייה של 126% במובטלים מההייטק

בדוח חדש של שירות התעסוקה עולה כי מגמת העלייה בכמות דורשי העבודה בהייטק מתייצבת ● למרות שמספר המשרות הפנויות בתחומי ההייטק הולך ועולה, הן דורשות ניסיון שאין לרבים מדורשי העבודה בתחום ● פערי השכר בהייטק לעומת האוכלוסייה הכללית התרחב בכ-20% לעומת תחילת 2022

פול סינגר. תורם ל-SNC / צילום: ap, Kevin Hagen

סטארט-אפ ניישן סנטרל מפטרת את רוב העובדים

לגלובס נודע כי העמותה, שהוקמה לפני כ-13 שנה ונתמכת ע"י פילנתרופים רבים, זימנה לשימוע לפני פיטורים כ-65 מתוך 80 עובדיה ● הסיבה: בחינה מחדש של פעילותה לקידום ענף ההייטק הישראלי ● לפי ההערכה, התורמים, שמחזיקים בעמדות פרו-ישראליות ומזרימים מיליוני שקלים מדי שנה לעמותות בארץ, ימשיכו להשקיע כסף בישראל בדרכים אחרות

למה כל כך קשה להיפרד ממטפלים / איור: Shutterstock

למה כל כך קשה להיפרד מפסיכולוגים

כמה שנים משכתם טיפול שלא התאים לכם רק כי לא היה לכם נעים לסיים? ● מחקרים חדשים שופכים אור על הסיבות שמסבכות פרידה ממטפלים, וגם על הדרך להגיע לסוף טוב ● כך זה נראה משני צדי הכורסה

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק מגייסת 30 מיליארד דולר לפי שווי של 380 מיליארד דולר

החברה שמאחורי הצ'אטבוט קלוד מדווחת על קצב הכנסות שנתי של 14 מיליארד דולר ומושכת ענקיות השקעה לסבב הגיוס הגדול בתולדותיה ● לדברי החברה, יותר מ-500 ארגונים משלמים מעל מיליון דולר בשנה עבור שימוש במודלים ובמוצרים שלה

אלכסיי נבלני / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

אירופה מאשימה את רוסיה: נבלני נרצח על ידי רעל צפרדעים

אירופה מאשימה את רוסיה בהרעלת מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני לאחר שבגופו נמצא הרעלן הנדיר אפיבטידין, שמקורו בצפרדעים ארסיות מאקוודור ● בריטניה טוענת שרק למוסקבה הייתה יכולת להשתמש ברעלן ותפנה לארגון לאיסור נשק כימי בהאשמה נגד הפרת האמנה ● הקרמלין טרם הגיב

חדר להימלט אליו מהמסך / צילום: GEMINI-AI

חדר להימלט אליו: הטרנד שהסעיר את טיקטוק - ואז את מעצבי הבתים

קיר טיפוס, במת קריוקי, אוספים נדירים, פסנתר וינטג' ותא טלפון כמו של פעם ● מעצבי החדרים האנלוגיים יעשו הכול כדי שתרגישו שהחיים ללא מסכים טובים יותר, ואפילו הילדים שלכם ירצו לברוח לשם ● הביקוש להם גדל יותר ויותר ● איך תוכלו לעצב את ביתכם בהתאם?

מטוס קרב עם מערכת SPICE של רפאל / צילום: רפאל

נחשף: ישראל מוכרת להודו נשק ב-8.6 מיליארד דולר

ניו דלהי מרחיבה את שיתוף הפעולה הצבאי עם ישראל בעסקת ענק הכוללת חימושים מדויקים, טילים לטווח ארוך ומערכות תקיפה אוטונומיות ● הודו מבססת את מעמדה כלקוחה הביטחונית המרכזית של התעשיות הישראליות וזאת על רקע המרוץ האזורי

שי אביבי ב''ברנינג מן''. סוגים של ישראליות / צילום: עופר ינוב

על הורות בקולנוע הישראלי אחרי 7 באוקטובר

מ"ברנינג מן" של איל חלפון, ועד "חמצן" של נטעלי בראון שורה של סרטים שיצאו אחרי 7 באוקטובר בוחנים את מחיר ההורות בחברה שבה הילדות מובילה כמעט בהכרח למדים

הבית ברחוב חן בכרמיאל / צילום: טטיאנה טובמן

עסקה ייחודית בכרמיאל: בית נמכר ב־5 מיליון שקל

מדובר בקוטג' חד־משפחתי שהוצע תחילה למכירה ב־5.8 מיליון שקל ● הקוטג' נבנה על מגרש משופע בצלע הר, ובסך הכול שטח המבנה הוא 280 מ"ר, שטח החלקה עומד על 536 מ"ר ● בשנים האחרונות מבוצעות בכרמיאל כ־600 עסקאות בשנה בממוצע, מהן כ־20 במחירים של 3 מיליון שקל ויותר

צילומים: Shutterstock / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

השוק מתחמם: המתחרות של אובר בוחנות כניסה לישראל

בזמן שהצעת החוק להסדרת שירותי הנסיעות השיתופיות כבר עברה קריאה ראשונה, חברות בינלאומיות ובהן בולט וליפט מקיימות גישושים ראשוניים עם משרד התחבורה ומתכננות ביקור בארץ ● לגלובס נודע שפנגו כבר בוחנת אפשרות לשיתופי פעולה ● במקביל היבואנים ממשיכים להוריד מחירים על רקע השקל המתחזק והדשדוש בביקושים ● השבוע בענף הרכב 

סיכום שווקים שבועי / צילום: Shutterstock

ההימור שעלה ביוקר לקרן העושר הנורבגית - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

שער הדולר מתקרב לקידומת חדשה: "קשה להצדיק התערבות מצד בנק ישראל" ● הבורסה בת"א שוב שוברת שיאים, אלו הכוחות שמזניקים אותה ● הפספוס של קרן ההשקעות הגדולה בעולם שהלכה נגד ישראל ● ומתי שוק האג"ח עדיף על השקעה במניות ואיפה טמונה בו מלכודת

תחבורה ציבורית / צילום: תמר מצפי

הצפת ערך ענקית בתחבורה: השליטה בדן צפויה להימכר לפי שווי של 2.8 מיליארד שקל

הרוכשים הם שותפות בראשה עומד מנכ"ל דן, אופיר קרני, כלל ביטוח וזרועות ההשקעה הריאליות של לאומי פרטנרס ומזרחי טפחות אינווסט ● בנוסף לפעילות התחבורה, הנכסים של דן גם כוללים גם זרוע נדל"נית שמקימה משרדים ומבני מגורים

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

משהו רע עובר על המניות הביטחוניות. אלו הסיבות

הסקטור הביטחוני שפתח את השנה בזינוק סובל מחולשה מאז תחילת פברואר עם ירידה של 4.5% ● אנליסטים מונים סיבות מגוונות, בלידר שוקי הון אומרים ש"התנודתיות האחרונה בסקטור קשורה בעיקר לגורמים טכניים" ● מתן פסטרנק, מנכ"ל קרנות VAR קפיטל צופה ש"תתבצע 'ברירה טבעית' שתחשוף את הפערים בין חברות הערך לבין אלו הנסחרות בתמחור יתר"

אילן רום / צילום: יוסי זמיר

"ישראל היא כבר לא מדינת אי": ראיון אופטימי עם מנכ"ל משרד האוצר

עם עבר של 25 שנים במוסד ותואר בארכיאולוגיה, אילן רום אינו מנכ"ל האוצר הטיפוסי ● למרות הביקורת על כך שהכנסת חוררה את חוק ההסדרים, הוא מתגאה: "מעולם לא עברו כל כך הרבה רפורמות בשנת בחירות" ● עם זאת, הוא מתריע שהציבור ישלם מיליארדים כ"מס פיצול" ● כך הוא נלחם בהון השחור, מגן על עצמאות אגף התקציבים ומקדם חזון להפוך למעצמת אנרגיה ומים ביום שאחרי

בודקים את המיתוס. משולש ברמודה / צילום: Shutterstock

לא עב"מים: זה ההסבר לתופעת משולש ברמודה

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: איך יכול להיות שבברמודה נרשמו כל־כך הרבה תאונות? למדע יש תשובות טובות

יאיר בקייר ומנות של ''בואו''. ''רצינו מקום עכשווי'' / צילומים: עמית נעים וחיים יוסף

"מסעדן טוב יודע לחיות את הקושי הגדול והסיזיפיות, וגם לייצר שואו כל יום מחדש"

יאיר בקייר פועל כבר 30 שנה בסצנה הקולינרית הישראלית כמסעדן, יזם, יועץ ומפיק ● אחרי עשור מחוץ למסעדנות הממוסדת, הוא חוזר עם "בואו", המסעדה החדשה שלו ושל השף תומר טל בתל אביב ● בראיון לגלובס הוא מדבר על הכישלונות ("צברתי חוב של חצי מיליון שקל"), על חיי המסעדן ("זה להיות סטורי טלר"), ואיך הוא שוב מצא את עצמו בפלור: "בסוף אני איש של אנשים"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ על השאלה אם יש דד ליין לאיראן: "כן, בראש שלי, יש לי"

טראמפ:  "אני חושב שהמו"מ יהיה מוצלח, ואם לא זה יהיה רע לאיראן" ● איראן דורשת מארה"ב: תגיעו "ללא דרישות מופרזות" ● אחרי האיומים של טראמפ: נושאת המטוסים "ג'רלד פורד" תעזוב את הים הקריבי - ותגיע לאזור ● כלי תקשורת בארה"ב מדווחים כי הצבא האמריקאי יפנה בימים הקרובים בסיס גדול במזרח סוריה ● רויטרס: טראמפ עומד להודיע על תוכנית בשווי מיליארדי דולרים עבור עזה בפגישת מועצת השלום הראשונה בשבוע הבא ● עדכונים שוטפים 

הילה ויסברג בשיחה עם תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

"מכרתי הכול בפאניקה": מהטעות הגדולה בתחילת הדרך ועד לפנטהאוז ב-20 מיליון שקל

שיחה עם תמיר מנדובסקי, מחבר רב־המכר "השקעות לעצלנים" ● על ההתחלה הקשה, נקודת המפנה בקריירה, הדרך הכי בטוחה להתעשר ומה הוא בחיים לא יעשה