גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי יחקור את כלבי השמירה?

התקשורת דרשה לחקור את תפקוד חלוץ, פרץ ואולמרט במלחמה, אבל אין מי שיחקור את אנשיה ששטפו את מוחנו וחשפו מידע רגיש, מפחד זעמם ונקמתם של אנשי חופש הביטוי. עם כל הכבוד לכתבים יש טעויות שהורגות ועל המחוקק להגן על חיינו

המדינה רוחשת ועדות שבודקות כל דבר שזז במלחמת לבנון השנייה. בצבא יש כמה ועדות בדיקה שעוסקות בהיבטים ובתחומים שונים שבהם התגלו ליקויים במלחמה. אנשי מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, בודקים את תפקוד העורף, וכנראה לא יסתפקו רק בכך. כמו כן, ישנה ועדת השופט אליהו וינוגרד האמורה לבדוק את תפקוד הדרג המדיני והצבאי, שאולי תוחלף בוועדה ממלכתית.

אמנם לא כל הבדיקות משביעות רצון, למעשה רובן ככולן אינן כאלה, אם בגלל היותן ועדות פנימיות כמו בצבא, או ועדות ממונות כמו וינוגרד, אבל לפחות יש פעילות שמטרתה בדיקת המצב.

קיים גורם אחד שהיה מאוד משמעותי במלחמה ושאותו אף אחד לא בודק, לא בדיקה פנימית, לא חיצונית, ולא בכלל, וזו התקשורת. הגורם הזה, למרות שאינו חלק מהשלטון, היה חלק בלתי נפרד מהמלחמה וממהלכיה. נציגי התקשורת שעסקו במלחמה לא הסתפקו רק בדיווחים, במלחמה הזאת הם הפכו גם למצביאים ולמנהיגים, למפרשים ולמנתחים. מציעים, לעתים דורשים, לפעול בצורה כזאת או אחרת.

האם אפשר שהניתוחים והפרשנויות לא השפיעו על מהלכי המלחמה וההחלטות שהתקבלו? במיוחד אמורים הדברים על העיתונות האלקטרונית, שבמשך ימים שלמים, שבועות, שלטה על מוחו של הציבור הישראלי, ודרכו גם על זה של מנהיגיו. "תעשו ככה, תעשו אחרת", כשמטרטרים את זה בלי סוף, יום ולילה, כבר לא משנה אם למטרטרים יש הכשרה, אם ראוי בכלל להקשיב להם. הטרטור הזה חודר, הוא מחלחל, וזה משפיע. מאוד.

ובנוסף היו גם הדיווחים. בנוסח "הכוחות מאחורי... עומדים להיכנס לכפר הסמוך מצד ימין, ואחר-כך הם יילכו שמאלה... הטיל נפל כאן, לידי, ברחוב הכרמל (או משהו)". כולנו זוכרים איך הצטמררנו, לא הצלחנו להבין מדוע ולמה מתעקשים כתבינו האמיצים (חלקם באמת אמיצים) לספק מידע כה חיוני לאויב. הרי לנו, לציבור הישראלי, היה מספיק לדעת שנפלו טילים באזור חיפה למשל. לשם מה לפרט גם את הרחוב והפינה. מי שהיה צריך לדעת, הנפגעים ובני משפחתם, ידעו גם בלי התקשורת.

לשם מה היו כל הדיווחים הללו? כי לכתבים ולעורכים היה צורך בהם. יש אומרים בגלל הרייטינג, יש אומרים בגלל האגו. אנחנו לא ממש יודעים. כי העניין לא נחקר.

מעניין - כן, מועיל - לא

זה לא שלא מדברים על זה. לא חוקרים אבל מדברים המון, בלי סוף. הנושא או הכותרת "תפקוד התקשורת במלחמה" - שימשו קולב לעשרות סמינריונים, לדיונים מלומדים, לאלפי הרצאות, פורומים ושאר מסגרות שנועדו לצורכי עיון ולברבור. ונערכו גם "משפטים ציבוריים". אחד מאלה נערך בסוף השבוע שעבר בפסטיבל הטלוויזיה והקולנוע השנתי בראש פינה. במשפט השתתפו שופט (בועז אוקון), תובעת (עו"ד אורנה לין), וגם עורך דין כסנגור. והיו גם עדים, שאני הייתי אחד מהם.

היה מעניין? כן, המארגנים עשו עבודה טובה. היה מועיל? לא. זו גם לא הייתה הכוונה. הרי איש אינו מצפה לתוצאות רציניות מ"משפט" כזה. כדרכם של התכנסויות ומפגשים כאלה, זה מעין בידור אינטלקטואלי, לא תמיד אינטליגנטי, שלרוב מסתיים במסגרות הקונצנזוס, מה שקרה גם כאן.

כולם הסכימו ש"היו חריגות". זהו. חריגות. וכשאומרים "חריגות", מה הכוונה? שבעיקרון, בגדול, הכל בסדר, ואם משהו לא היה כשורה, הרי שהוא "חריג". מכירים את המושג הזה? בטח. אנחנו שומעים אותו מפיהם של פוליטיקאים, של קציני צבא ומשטרה. הם מפשלים? מה פתאום, זה היה חריג.

היה עצוב לשמוע את המונח הזה גם בהתכנסות של עיתונאים ואנשי תקשורת. כי כאשר הרמטכ"ל, למשל, מדבר על "חריגות", אנשי תקשורת מזנקים עליו בהאשמות של "טיוח". אבל מה שלא ראוי לשלטון, כן מתאים לכלבי השמירה שלו.

למה אין חקירה על תפקוד התקשורת במלחמה? למה לא חוקרים אם דיווחים מסוימים סיכנו חיים? אולי אפילו גרמו לאובדן חיים? כי אין מי שידרוש זאת. את חקירתם של ראש הממשלה, אהוד אולמרט ושל הרמטכ"ל דן חלוץ וכל השאר מי דרש? התקשורת. מי יכול לדרוש את חקירת התקשורת? בטח לא הפוליטיקאים, או אנשי הצבא, או אף אחד אחר. כי הם פוחדים, רועדים מפחד, מאנשי חופש הביטוי. הם יודעים, שכאשר התקשורת דורשת חופש ביטוי, היא לרוב מתכוונת לעצמה, לא לאחרים, ולא למי שמותחים ביקורת עליה.

אם פוליטיקאי, או כל אדם, היה דורש חקירה של עיתונאים, עורכים ובעלי עיתונים, היו אלה סותמים את פיות המבקרים, כשרוממות חופש הביטוי בכתבותיהם ובמאמריהם. לכן, אצל אנשי שלטון נחשבת כניסה ביקורתית לתחום התקשורת כמתכון לצרות.

צנזורה? מועצת עיתונות? איפה?

ייאמר כאן מיד המובן מאליו: התקשורת מילאה תפקיד חיוני במלחמה, לעתים תוך סיכון עצמי. על כך מגיעות לאנשיה המבצעים את עבודתם באופן ראוי ומקצועי, מחמאות רבות. אבל גם אנשים יעילים יכולים לטעות. וכאשר מדובר במלחמה, כל טעות יכולה לעלות בחיי אדם ובעוד נזקים. והשאלה היא מה עושים נגד החלק הזה, המזיק, בעבודת העיתונות?

התשובה שלי במשפט הציבורי הייתה "חקיקה". רוב המשתתפים יצאו נגד זה, על סמך הטענה המוכרת של פגיעה בחופש הביטוי. אבל אם בודקים את הטענה, ניתן לאתר בקלות את קלישותה וחוסר נכונותה. קודם כל, חופש ביטוי למי? התקשורת של היום כבר אינה רק, וברובה גם לא שליחות. היא בעיקרו של דבר עסק. הפרסומים באמצעי התקשורת נועדו ברובם למטרה של עשיית רווחים.

יש אמצעי תקשורת, גם מרכזיים, הנמנעים מפרסומים מסוימים העלולים לפגוע בהכנסותיהם ממודעות, ממנויים, או מדבר אחר. כלומר, במצב העכשווי, אמצעי התקשורת עצמם עושים את חופש הביטוי למכשיר מסחרי, שבו הם משתמשים גם בהתאם לאינטרסים הכלכליים שלהם. בהתנהלות זו הם פוגעים בזכותו של הציבור לדעת, כי הציבור מקבל מציאות שאותה יוצרת התקשורת על פי אינטרסים, שהם בעיקרם מסחריים.

לדעתי, אין ולא צריכה להיות פגיעה בשום חופש של ביטוי המשרת את הציבור ואינו פוגע בו. מיקום נפילת קטיושות לא משרת את הציבור. דיווח על תנועות צבא מסכנות את הציבור באופן קשה וממשי; לפעמים, יותר מפקודה שגויה של מפקד בצבא. אז מה אני מציע? שהחקיקה תחול על דיווחים העלולים לפגוע בציבור ובמאמצי המלחמה, בלי לפגוע, בשום אופן, בדיווחים שאינם כאלה.

חוק שיכול להציל ממוות

במשפט הציבורי נשמעה המילה "צנזורה". פתאום אומרים "למה לא צנזורה?". כאילו שהתקשורת מתחשבת בה ובהוראותיה. במשך שנים הפרו אמצעי התקשורת את הוראות הצנזורה בסיטונות, אז ברור שהם מעדיפים אותה על חקיקה. נשמעה גם המילה "מועצת העיתונות". כלומר, לא צריך חקיקה, צריכים למצות את הדברים בתוך המערכת העיתונאית. זה מה שאומר כל גוף שאינו מעוניין לעמוד לביקורת. כאשר הצבא בודק את עצמו "בפנים", יודעים מה ייצא מזה. מועצת העיתונות כבר שנים אינה מתפקדת מבחינה מעשית, אז כדאי להיבדק על ידה. כי זאת לדעת, כשמדובר בנטילת אחריות, התקשורת, רובה ככולה, אינה טובה מהפוליטיקאים והגנרלים.

עוד טענה שמושמעת היא שחקיקה עלולה לפגום ביכולתה של התקשורת למלא כראוי את תפקידה העיתונאי. כדי לדעת את ערכה של הטענה, די להעיף מבט לחקיקה שכבר קיימת בתחום. כן, נכון, בספרי החוק קיימים כבר חוקים המגבילים את התקשורת. יש חוקים האוסרים פגיעה בפרטיות; יש איסור על פרסום שם קטין הנחשד בעבירה; איסור פרסום זהות של מתלוננת בתחום המין; במידה כזאת או אחרת דאג המחוקק לשמור על כבודו של האדם.

כלומר, ההכרה בצורך להגביל במקרים מסוימים את העיתונות כבר קיימת שנים רבות, ואיש לא טוען שחוקים מגבילים אלה מעמידים מכשולים על יעילות עבודתה של העיתונות. אז כאשר העיקרון כבר קיים, מה שנותר זו השאלה על מה להחיל אותו. אם חוק יכול להציל ממוות אדם אחד, לוחם, אזרח, לא משנה - האם לא שווה לחוקק אותו? מה גם שמדובר בהרבה יותר מאחד, כפי שראינו במלחמה האחרונה. כל דיווח לא אחראי בתחום הצבאי יכול לעלות בחיי אדם.

האם אנחנו מוכנים להפקיד את חיינו ואת חיי ילדינו בידיהם של עיתונאים ועורכים, לסמוך על הגינותם, על שיקול דעתם, על מידת האחריות שלהם?

אם המחוקק מצא לנכון להגן על כבודו של אדם, למה לא על חייו? כל מה שצריך לעשות כדי שתהיה הגנה כזאת הוא שחברי הכנסת יתגברו על פחדם מזעמה ומנקמתה של התקשורת.

יש סיכוי שזה יקרה?

עוד כתבות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש