גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניצה סמוק: שימור 1,600 מבנים בת"א אינו מספיק למהפך עירוני אדריכלי

פרופ' ניצה מצגר-סמוק, האדריכלית שהביאה להכרת אונסק"ו בעיר הלבנה של ת"א כאתר מורשת עולמית, זכתה בפרס א.מ.ת בתחום האומנות והתרבות * סמוק מציינת לשבח את ההישגים בת"א, אך מצביעה על הבעיה במישור הארצי: "הכל מוטל על העיריות, שאינן מסוגלות לשאת בנטל; אין גוף ממשלתי האמון על הנושא, ואין מדיניות ארצית המכתיבה את הכללים המקומיים"

פרופ' ניצה מצגר-סמוק, מקימת צוות השימור בעיריית ת"א ובעלת מניות רבות בהתעוררות עיריית ת"א בתחום השימור בשנים האחרונות, זכתה בשבוע שעבר בפרס א.מ.ת, הנחשב לפרס נובל הישראלי. הפרס הינו הגדול ביותר המחולק בישראל (סך כולל של מיליון דולר), ומוענק בחסות ראש הממשלה.

האדריכלית סמוק זכתה בפרס בתחום האומנות והתרבות, בעיקר על פועלה בשימור מבנים ואתרים. סמוק הינה מהמובילות בארץ את תחום השימור, והעלתה למודעות הציבור את חשיבות המורשת הבנויה. היא עוסקת רבות בשימור מבנים היסטוריים ותכנון מוסדות ציבור בארץ ובחו"ל.

בשנת 2001 סמוק יזמה, כתבה וערכה את דו"ח המועמדות של העיר הלבנה של ת"א עבור אונסק"ו. בעקבות הדו"ח הוכרזה בשנת 2003 העיר הלבנה כאתר מורשת תרבות עולמית, בזכות ריבוי המבנים בסגנון הבינלאומי (באוהאוס).

לצד פעילות זו פעלה סמוק להעלאת המודעות לשימור העיר הלבנה ולערכיה.

בשנת 2005 הצטרפה לטכניון, וכיום היא פרופסור-חבר ומרכזת את המסלול ללימודי תואר שני באדריכלות, עם התמחות בשימור.

גלובס: האם השינוי שעברה עיריית ת"א בשנים האחרונות בגישתה כלפי נושא השימור הוא אמיתי, וממה הוא נובע?

סמוק: "עיריית תל-אביב היא העירייה היחידה בארץ המתייחסת לשימור בצורה מקצועית. זו העירייה היחידה בה יש צוות שימור מסודר, העושה עבודה רבה בתחום. למרות הכל, זוהי עירייה גדולה ומורכבת, ויש בה מגוון דעות לכאן ולכאן. השימור התחיל את דרכו כמטלה כאובה, וכיום, לאחר הכרזת העיר הלבנה על-ידי אונסק"ו, יש ניסיון מתמיד למצוא פתרונות מימון ראויים, מעורבות עמוקה בנושא החקיקה הארצי, וקידום תוכנית השימור עד לאישורה הסופי המיוחל בשנה הבאה".

- האם תוכנית השימור הגרנדיוזית של ת"א, הכוללת כ-1,600 מבנים, היא ריאלית ומוצדקת לדעתך, והאם היא ניתנת ליישום?

"רשימת השימור הזו היא מצומצמת ולא גרנדיוזית. המילה 'גרנדיוזית' היא הגדרה של אנשי נדל"ן בעלי אינטרסים מובהקים והשפעה חזקה בעיר.

1,600 מבנים מתוך 40,000 מבנים בכל רחבי העיר, או מתוך 8,500 מבנים במרכז העיר ההיסטורית, זו כמות קטנה מדי כדי לגרום למהפך עירוני ברמה האסתטית והאדריכלית. כדי להשיג תוצאות ברמה אורבנית, היה צריך לכלול ברשימה יותר מ-3,000 מבנים, ולהוסיף הוראות למתחמים היסטוריים, אחרת לא נזכה להגיע ליעד של עיר מטופחת כיאה לעיר מורשת עולם.

"הניסיון המצטבר מוכיח, כי כל השקעה כספית בטיפוח העירוני מחזירה את עצמה בריבית דה-ריבית. צריך רק לדאוג לתוכנית רב שנתית ולתוכניות מימון בהתאם, והכל יהפוך לישים".

- מהי עמדתך בויכוח סביב שיפוץ היכל התרבות?

"בנושא ההיכל, עיריית תל-אביב טועה בגדול בהיבט הכלכלי, התרבותי, החוקי, והמחויבות לאונסק"ו.

"בהיבט הכלכלי, ניתן היה לשמר את המבנה בעלויות נמוכות בהרבה מאלה המתוכננות כיום, ולהשיג בכך שימור וגם שיפור תנאים. את 30 מיליון השקלים שייחסכו ניתן להשקיע בפרויקט כיכר דיזנגוף, בפעילות של התזמורת ובחינוך למוסיקה, בשיקום מבנים עירוניים לשימור, בהקמת מוזיאון וארכיון לאדריכלות וכד'.

"בהיבט התרבותי, המבנה הוא ייחודי ברמה אוניברסלית, והוא אייקון מקומי לתושבי העיר. השינויים המתוכננים יהפכו אותו למבנה סתמי, וסופם שבעוד כעשור תעלה הדרישה לשחזרו מחדש, כמו בכיכר דיזנגוף, או שיוצע להרסו לאלתר ולבנות מבנה חדש תחתיו.

"בהיבט החוקי: התוכנית מציעה הריסת למעלה מחצי מבנה ההיכל, ובנייתו מחדש עם שינויים מהותיים. התוכנית כפי שאושרה אינה עומדת בקנה אחד עם דו"ח ההכרזה ועם תוכנית השימור, האוסרת הריסת מבנים ובנייתם מחדש. עיריית תל-אביב צריכה לשמש דוגמא לתושבי העיר כיצד לשמר, אחרת לא תוכל בעתיד לאכוף את הוראות תוכנית השימור על תושבי העיר. בפעולתה המתוכננת בהיכל התרבות היא חורגת מהוראות תוכנית השימור וממחויבותה לאונסק"ו".

- מהן הבעיות בהן נתקלת במאבקיך בתחום - האם הן בעיקר בעיות של מודעות, של תקציב, של בירוקרטיה?

"בעיקר בורות וחוסר מודעות, הנובעת מחוסר השכלה בנושא. כשאין מודעות, לא מוקצים תקציבים, והכל נובע מחוסר חינוך לאמנות, לאסתטיקה ולאדריכלות בבתי הספר היסודיים והתיכוניים בארץ".

- מה הביא וכיצד להכרזת אונסק"ו על העיר הלבנה כאתר מורשת עולמית, ומה היה חלקך בעניין?

"חלקי בעניין היה שהצלחתי לשכנע, יחד עם דני קרוון ועוד אישים נוספים, את המערכת העירונית ואת ראש העיר, כי כדאי לנו לקדם את מועמדותה של העיר להכרזה. חלקי הנוסף היה שהצלחתי להכין את דו"ח ההכרזה המפורט, בעזרת צוות השימור בעירייה, בזמן שיא ולהגישו במועד לאונסק"ו. הדו"ח פורסם ב-2004 כקטלוג התערוכה 'לגור על החולות', והוא נגיש לציבור. העיר הוכרה כי היא ראויה, ועבודת הצוות במשך 12 שנה עזרה לחשוף את הפוטנציאל הטמון בעיר הלבנה".

- ומחוץ לתל-אביב - אלו רעיונות יש לך להגברת העשייה והמודעות במישור הארצי, בדומה למה שנעשה בת"א?

"הבעיה היא שמדינת ישראל רחצה את ידיה מכל אחריות בנושא שימור המורשת, הכל מוטל על העיריות או הרשויות המקומיות, שאינן מסוגלות לשאת בנטל בעצמן. כמו כן, אין גוף ממשלתי האמון על הנושא, ועד היום אין מדיניות ארצית המכתיבה את הכללים המקומיים. כל עירייה עושה כישר בעיניה, וברוב המקרים התוצאות הן עגומות. בנוסף להקמת גוף ארצי וקביעת מדיניות, הנושא מחייב גם שינוי חקיקה ארצי ובמהירות, תקצוב ופטורים ממיסים".

- מה דעתך על פעילותה של המועצה לשימור אתרים?

סמוק: "המועצה מתמקדת בהעלאת המודעות, בחינוך ובמעקב על ההחלטות התכנוניות, והתראה במידה והן חורגות מנורמות השימור. אין לה סמכויות נוספות, וחבל. לכן עבודתה מבורכת אך אינה מספקת, ואין היא יכולה להחליף גוף ממשלתי מסודר שיעסוק בנושא בצורה מתודית, עם סמכויות אכיפה".

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות