גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח פלסטי

12

המופלאים

ללא אגו וללא חתימות אישיות על העבודות, יוצאים חבורת אמנים צעירים ומבטיחים בתערוכה קבוצתית חדשה

שבת בבוקר, סערה. רוב העוברים ושבים, שחשבו לבלות את היום בטיילת העץ של נמל תל אביב, מוצאים מפלט בין קירות בתי הקפה. אלה שנדדו אל החלל המרווח והנעים של "בית בנמל" פוגשים במקום קבוצת אמנים עסוקים, שנמצאים בעיצומה של עבודה אינטנסיבית.

הם צובעים, רושמים, מנסרים וחותכים, מעבדים חומר, מרססים בספריי, מדביקים וכותבים. על הקירות, ממש לצד התצוגה של המוצרים (היקרים) שמוצעים למכירה, מתחיל להופיע מיצב מורכב של עבודות הדפס וגרפיטי בשחור לבן. כל חלקת קיר מאוישת באמן אחד, בשניים או בקבוצה; כולם בבגדי עבודה, פרועי שיער וטרוטי עיניים. כבר שלושה ימים הם עובדים כאן שעות ארוכות. מדי פעם הם נחים מעבודתם ונכנסים לשיחה ערה עם עוברי אורח שעצרו להתעניין, להעיר, ולשאול. בשבת הבאה הם יחזרו לליטושים אחרונים, לקראת הפתיחה שתתקיים ביום שני (29.1).

הקבוצה כוללת 12 אמנים - טלי נבון, אוהד אלימלך, קרן שפילשר, ורד אדיר, דדי ליפשיץ, jewboy, יובל כספי, יעל עומר, רנה רזניקוב-רוזנטל, שרון ב.ה., נועה תבורי ודני שחם - הם צלמים, מאיירים, מעצבים, ציירים, פסלים. רובם חברים ותיקים, כמה מהם מזוהים עם קבוצת "סלונה", שפועלת בשנתיים האחרונות בדרום תל אביב. חלקם הצטרפו לאחרונה בשיטת "חבר מביא חבר".

כבר חודשיים הם מקדישים את השבתות למפגשים מרתוניים, בהם מתפתח תהליך מורכב של יצירה משותפת: גיבוש הקונספט, איסוף הדימויים, יצירת בנק של השראות, רעיונות, מחלוקות והסכמות. כל אלה ימצאו את ביטויים בתערוכה חד פעמית וראשונה מסוגה במחוזותינו - תערוכה ללא אוצר, ללא אגו, ללא חתימות אישיות על העבודות.

הנושא הנבחר, "משפחה", מתורגם לעבודה רווית קשרים פנימיים עד להפיכתה למקשה אחת של יוצרים, של תוצרים. "אנחנו מתפקדים על תקן של משפחה חלופית", מסבירה קרן שפילשר. "אבל בלי אבא ואמא".

באין אוצר, כל חברי הקבוצה נהנים מעמדת מקבלי ההחלטות, שווי זכויות וחובות, ובו-זמנית סובלים מהאחריות המוטלת על כתפיהם - לבקר, להכריע, לבחור ולפסול עבודות, שחלקן שלהם וחלקן של חבריהם.

אפשר למצוא כאן עצי משפחה, צילומים משפחתיים, סמלים אישיים ופרשנויות. עבודות הנושאות שכבות על שכבות של דימויים. כל אחד מהם מייצר חומרי גלם בהשראת הנושא, ומעביר ל"בנק" משותף. החומרים הללו מעורבבים, משתכללים ומפורקים, ועל בסיסם נבנים חומרים וויזואליים וקונספטואליים חדשים. אין אגו.

"אנחנו ממש דגניה א'", צוחק יובל כספי. אבל ברצינות, יש שימוש כמעט חופשי בחומרים של כולם. לאמנים יוצרים, הרגילים לעבוד איש-איש בקונספט האישי שלו, באופן אינטימי ובחרדת קודש יצירתית, לא קל לקבל על עצמם את חוקי הקומונה. ובכל זאת, הם נראים מאושרים ומסופקים.

" ומה עם הקונטרול פריק שנמצא בכל אמן, מה עם הפרפקציוניזם?

"ראיתי בעיני רוחי משהו מסוים, ובפועל קרו דברים אחרים", אומרת רנה רזניקוב-רוזנטל, ונועה תבורי מוסיפה: "זה כל הזמן משתנה, וגם המצב רוח שלי לגבי התוצאה עוד לא מוחלט: לפעמים זה נראה טוב ולפעמים לא".

" עיסה דביקה/ משפחה בבית בנמל. הפתיחה ביום ב' 29.1.07 בשעה 20:00.

גלריה אחת לשבוע >

איתן ברטל ברישומיו המופשטים, ותמיר שפר, באיוריו הצבעוניים עמוסי הדמויות והדימויים, הם שני אמנים המחוברים היטב לתקשורת ולמדיה הדיגיטאלית. בתערוכה משותפת השניים יוצרים מעין דיאלוג ויזואלי בשתי שפות. הם מבקרים את המציאות המניפולטיבית שלנו, אותה הם מכנים בשם "פיפארט" - שילוב בין פופ-ארט ומציצנות. הציור המשותף שיצרו על קיר הגלריה הוא מחווה לאמנות הרחוב.

" Cuming Soon איתן ברטל ותמיר שפר בגלריה ויטרינה, המכון הטכנולוגי, גולומב 52, חולון. א'-ה' 9:00-18:00

נחום גוטמן >

דברים שרציתי לומר

גוטמן המאייר הציני, וגוטמן הצייר הרציני נפגשים בתערוכה חדשה

אילו יכלו רחובות תל אביב לדבר, הם בוודאי היו מצטטים את דבריו של הצייר והסופר נחום גוטמן: "תל אביב! חקקי זיכרונותיך על לבבות צעירים!". בתי העיר היו מטיחים את המילים בנימה מתגוננת בכל ראש עיר חדשן, בכל יזם וקבלן, לפני שאלה מסתערים על "הזדמנויות נדל"ניות" ומוחקים את זיכרונותיה היפים של העיר.

בתערוכה חדשה ("נאום שלא נאמתי") במוזיאון נחום גוטמן, השוכן בבית יפהפה בנווה צדק, מוצגים ציורים קלאסיים וידועים של האמן, לצד רישומים ואיורים שיצר עבור "דבר לילדים".

ה"נאום שלא נאמתי" מופיע בסוף ספרו "עיר קטנה ואנשים בה מעט", ומתאר דברים שרצה גוטמן לשאת מעל גגות שני בניינים שנמחו זה כבר מנוף-ילדותו - מגדל המים בשדרות רוטשילד ובניין הגימנסיה הרצליה, שעל חורבותיו הוקם מגדל שלום.

גוטמן המאייר (וגם הכותב) מעולם לא לקח את עצמו ברצינות יתרה, והציג את דעותיו והשקפותיו בפני קהלו הצעיר בצורה רווית הומור. גוטמן האמן הרציני מופיע לפנינו בעבודות המציגות את ביאליק, את האמן ואשתו, לצד תמונות ילדים אלמוניים עגומי מבט. החן העולה מהשילוב בינו לבין המאייר הציני, משרטטים דיוקן אדם שלם ועמוק.

מוזיאון נחום גוטמן זוכה בימים אלה לעדנה, בזכות התערוכה המתוקשרת של עבודות דודו גבע (שתימשך עד ה-17 במארס). התערוכה החדשה מאוסף המוזיאון מספקת הסבר נוסף, עד כמה מתאים המוזיאון לארח את תערוכתו של גבע. אוהב עירו ואנשיה, ביקורתי ודק הבחנה, כמו נחום גוטמן לפניו.

" "נאום שלא נאמתי", מוזיאון נחום גוטמן, רחוב רוקח 21, נווה צדק, תל אביב ללא מועד סיום.

5 תחנות התרבות של >

קרן שפילשר

קרן שפילשר, 30, אמנית רב-תחומית, סומנה כהבטחה וכבשה את תשומת הלב בתערוכה "דיוקן ראשון" שהתקיימה ב-2003. שפילשר היא אמנית תזזיתית ורבת נוכחות. עבודותיה משחקות על הקו הדק שבין קומיקס קל דעת לאמירה אישית-חברתית, והיא נמנית על הדור החדש של אמנים, שאינם מיוסרים, אינם מנוכרים, ואינם בוחלים בצד המסחרי-צרכני של החיים והאמנות. הציגה בביאנלה בוונציה, פעילה בקבוצת האמנים "סלונה" ומצליחה, כדבריה, "לחיות מאמנות".

* ההורים, דבורה ואבי.

"הם אף פעם לא אמרו לי 'אל תלמדי אמנות'. אני כבר בגיל 3 ידעתי שאלך ללמוד בבצלאל. למרות שבסוף לא התקבלתי".

* נסיה רז. המורה לדרמה.

"אצלה פעם בשבוע, למשך חמש שעות הכול מותר".

* החברים.

"אני מוקפת מעגלים של חברים קרובים, שעליהם אני מברכת כל בוקר. אלה שיודעים להיות איתי גם כשאני למטה וגם כשאני מצליחה. לא בגלל מה שאני, אלא מי שאני".

* האמן אליעזר זוננשיין.

"הוא המלך וכל מילה נוספת מיותרת. שיאשימו אותי שאני עושה אמנות דומה לשלו, שידביקו לי רומן איתו, לא אכפת לי, העיקר שיגידו את השמות של שנינו באותה נשימה".

* ביתן הלנה רובינשטיין, 2003.

"את ההכרה שאני אכן אמנית קיבלתי כשזכיתי בפרס האמנית המבטיחה של מפעל הפיס. איפה אהיה בעוד חמש שנים? אפתח תערוכת ענק באגף החדש של מוזיאון תל אביב".

עוד כתבות

פלסטינים עוברים ליד בניין שנהרס בתקיפה ישראלית ברפיח / צילום: Associated Press, Hatem Ali

דיווחים פלסטיניים: ארבעה הרוגים בתקיפת צה"ל מערבית לרפיח

דובר הוועדה לביטחון לאומי באיראן: "אנחנו מוכנים להשתמש בנשק שמעולם לא השתמשנו בו" • שר החוץ הסיני: איראן מימשה את זכויות ההגנה העצמית שלה • הרמטכ"ל הרצי הלוי אחרי המתקפה האיראנית: "ישראל חזקה מאוד ויודעת להתמודד לבד" • דובר צה"ל: המתקפה שהייתה בדרכה לישראל סוכלה כמעט במלואה • גלנט הנחה להיערך לפינוי האוכלוסייה מרפיח • ביידן: ארה"ב מחויבת לביטחון ישראל • עדכונים שוטפים

פרופ' רות פלאטו-שנער ואילנית אדסמן / צילום: איתמר מילרד, ניקי וסטפהל

כיצד שקל דיגיטלי יכול היה לסייע במלחמת "חרבות ברזל"

לשקל הדיגיטלי יש שלושה יתרונות אשר יכלו לבוא לידי ביטוי משמעותי במשבר הביטחוני והכלכלי הנוכחי: יעילות ביצוע תשלומים, הגשמת מדיניות ממשלתית וצמצום הסיכון של מימון טרור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: רויטרס - AMIR COHEN AP, LIBKOS Patrick Downs

"התיקון יגיע מהר": אחרי הירידות בוול סטריט - מה צפוי?

ערב המתקפה האיראנית המדדים המובילים בשוק ההון האמריקאי נצבעו אדום בוהק ● האם גם הימים הקרובים יתאפיינו בירידות? מבט לאירועי העבר מגלה כי התגובה של וול סטריט למשברים גאו־פוליטיים, גדולים וקטנים כאחד, היא בדרך־כלל נקודתית, ונמשכת בקושי שבועות

בנק J.P. Morgan / צילום: Reuters, Nicolas Economou

ריביות גבוהות היוו מכונת מזומנים לבנקים. לא עוד

הבנקים האמריקאים ג'יי. פי מורגן, וולס פארגו וסיטיגרופ הציגו דוחות טובים מהצפוי לרבעון הראשון, אך התחזיות שלהם קדימה מופחתות ● כשריבית הפד נותרת גבוהה, ייאלצו הבנקים לשלם יותר על פיקדונות, ומנגד יעמידו פחות הלוואות

הפגנה פרו־פלסטינית בלונדון / צילום: ap, Alberto Pezzali

סקר: המלחמה בעזה שלחה יותר אירופאים להיות פרו-פלסטינים מאשר למען ישראל

סקר חדש של האוניברסיטה העברית חושף כי מחצית מהנשאלים בבריטניה, בצרפת, בגרמניה ובפולין לא שינו את עמדתם בגלל המלחמה, אבל מבין מי שכן – שיעור גדול הרבה יותר הפכו לפרו-פלסטינים ● הישראלים, מנגד, רואים רק בגרמניה "ידידה" אירופית, ברוב דחוק

יאיר ארז, מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו / צילום: יונתן בלום

150 ק"מ של רכבת: עוד לא היה בישראל פרויקט כזה. הכירו את הצעיר שאחראי עליו

יאיר ארז סולד מפוליטיקה, אך תמיד ידע שהוא רוצה לחולל שינוי דרך המגזר הציבורי ● כיום הוא מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו: "רוצה כבר לראות את העבודות יוצאות לדרך" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אסדת נפט בטקסס, ארה''ב / צילום: Reuters, Carlos Kosienski

מחיר הנפט עלול להגיע ל־100 דולר לחבית ולתדלק את חששות האינפלציה

בארה"ב חוששים מעלייה מחודשת באינפלציה, לאחר שבשבוע שעבר מדד המחירים הפתיע לרעה בפעם הרביעית ברצף ● מחיר הזהב השחור טיפס לשיא של חצי שנה על רקע המתיחות הביטחונית, 90 דולר לחבית, ואסקלציה נוספת עלולה להחמיר את המצב ואת כאב הראש של הפד

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

ישי דוידי - מייסד ומנכ''ל פימי / צילום: יונתן בלום

פימי מכרה מניות של אורביט ב-100 מיליון שקל. אלה הרוכשים

הרוכשים העיקריים הם בתי ההשקעות מור ומיטב ● פימי מכרה את המניות אחרי זינוק של כ-37% במניה ותמשיך להיות בעלת השליטה בחברה ● התשואה של פימי על ההשקעה באורביט עומדת על 400%

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

העימות בין ישראל לאיראן העסיק את תעשיית הפייקים העולמית

המתיחות בין ישראל לאיראן משכה תשומת לב עולמית. אבל לא תמיד בגלל האמת ● המשרוקית של גלובס

תשואות קרנות הפנסיה והגמל: מעל כולם בלטו שוב המסלולים העוקבים אחר מדד ה-S&P 500 / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החודש החזק של קרנות הפנסיה וההשתלמות: אלו הגופים המצטיינים

קרנות ההשתלמות רשמו במרץ תשואה ממוצעת של 2.3% במסלול הכללי ו-3.8% במסלול המנייתי ● אלטשולר שחם הצטיינה בכל המסלולים בחודש החולף, מור בלטה בסיכום הרבעון ● וגם: התשואות החריגות של מסלולי ה-S&P 500

חדשות טובות לאוקראינה: ההתקפה האיראנית עשויה להזיק לרוסיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תשפיע המתקפה האיראנית על המלחמה בעזה ועל המלחמה באוקראינה, והאיראנים לא מתרשמים מהצהרות הניצחון של משמרות המהפכה ● כותרות העיתונים בעולם 

תוכנית הכשרת הסייבר למפוני כפר עזה / צילום: CyberProof

החברה שמסייעת למפוני קיבוץ כפר עזה לעבור הסבה מקצועית לתחום הסייבר

בנק דיסקונט ועמותת אלו"ט חברו למיזם משותף בו ילדי המפונים במלונות ים המלח לקחו חלק בסדנאות ציור שבהן התבקשו לצייר בהשראת המילים "חופש" ו"תקווה" ● סטארט-אפ ההכשרות להייטק, Elevation, יאפשר למפונים לעבור הכשרות במטרה לספק להם עבודה והכנסה בתחום בניית האתרים ● ישראל מתגייסת

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

לאן תגיע הריבית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה צפוי היום במדד המחירים לצרכן בישראל?

העונתיות במספר סעיפים מושכת את מדד המחירים לצרכן כלפי מעלה, והקונצנזוס הוא לקצב אינפלציה שנתי של 2.6% ● עם זאת, הסיכונים הגאו-פוליטיים, העלייה העולמית במחירי הנפט והפיחות בשקל עלולים להחמיר את המצב אף יותר

דורון בלשר, מנכ''ל אורמת וסרגיי נובק, מנהל מחלקת תכנון ועיצוב מבני, אורמת בשיחה עם חזי שטרנליכט / צילום: כדיה לוי

הבכירים באורמת חושפים: "בונים על יחסים דיפלומטיים עם אינדונזיה"

מנכ"ל אורמת, דורון בלשר, ומנהל תכנון והנדסת צנרת בחברה, סרגיי נובק, השתתפו בכנס "מנהיגות צעירה" של גלובס אמש ● נובק סיפר על התמיכה שקיבל כשגויס למילואים לאחר ה-7 באוקטובר, ובלשר הוסיף: "היינו צריכים להתמודד עם 10% מגויסים מהמפעל ו־25% מהנדסים מגויסים"

האינפלציה בישראל מתחממת / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה מרימה ראש? מדד מרץ חם מהצפוי - קצב של 2.7%; מחירי הדירות ממשיכים לעלות

בקצב חודשי עלה המדד ב-0.6% • נתוני האינפלציה הפתיעו את התחזיות המוקדמות, שציפו לעלייה חודשית של 0.5% ועלייה שנתית של 2.6% ● מחירי הדירות ממשיכים לטפס ● מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס: "בנק ישראל ימשיך לנקוט משנה זהירות, ולכן הסיכויים להפחתת ריבית בהחלטה הקרובה נמוכים בשלב זה"

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

עומדים - אסף גריס ושירי הייסר, יושבים - זיו קורן (מימין) וניב חורש / צילום: שי פרנקו

משרד הפרסום ראובני-פרידן ממנה מנכ"לים חדשים: שירי הייסר ואסף גריס

בראובני-פרידן ממשיכים את המודל לפיו המושכות נמצאות בידי מנכ"לים משותפים ● זיו קורן וניב חורש, שמילאו את התפקיד עד כה, יכהנו כמנכ"לי הקבוצה, הכוללת עוד ארבע חברות ● לדברי השניים, "אצלנו אי-אפשר להצניח מנכ"לים מבחוץ, גם אם הם מנהלים ואנשי מקצוע מצוינים"