גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש להם פטנט

אפי חוג'סטה פיסל בעצמו את האב-טיפוס של המנעול הייחודי לאופנוע ונדד איתו מתערוכה לתערוכה - עד שהצליח למכור. חגי שטראוס, צביקה נחומזון, איתן נורדמן הפכו בזכות ה-VAZU - שקית צבעונית שהופכת לאגרטל - לחברה עם מחזור של מיליון דולר. אבל ארבעתם מעידים: גם המוצר המוצלח והשימושי ביותר לא יהפוך לכלכלי בלי רישום פטנט > זיו קריסטל

בתחילת שנות ה-80 שלף האלוף (מיל') עוזי דיין, אז מפקד סיירת רמטכ"ל, מסיירת גולני, את אפרים (אפי) חוג'סטה, שם שימש כקצין אמל"ח ומומחה לשיפצורים - שיפוץ ושיפור ציוד לחימה - והעביר אותו לסיירת מטכ"ל.

מאז הספיק חוג'סטה ללמוד עיצוב תעשייתי ב"בצלאל", המשיך לעבוד עם משרד הביטחון כיועץ חיצוני לפיתוח מוצרים והנדסת אנוש, ואף היה חבר בצוות שגיבש את הקונספט הראשוני של רובה הסער "תבור". ברבות השנים הוא עבד גם עם חברות אזרחיות, ופה ושם השתעשע בהמצאות מקוריות פרי מוחו. חוג'סטה הוא גם מבוגרי המחזור הראשון של קורס היזמות של סטף ורטהיימר בתפן.

עם זאת, בדרך כלל העניק חוג'סטה את שירותיו לאחרים, ואף פעם לא הצליח להפוך את ההמצאות שלו למוצר רווחי. הפריצה שלו הגיעה עם ההמצאה האחרונה שהגה: XMART, מנעול בטיחותי לאופנוע - שבניגוד לאחרות, הפכה גם לפטנט, אחרי דרך חתחתים ארוכה ומפרכת. "אני רעיונאי ואיש הפקה", הוא מסביר, "לא איש עסקים או שיווק", הוא מעיד על עצמו. מי שדחפה אותו להפוך את הרעיון למוצר מסחרי ולהגן עליו בפטנט היתה בת-זוגו, טלי, מטפלת בדמיון מודרך. התוצאה: הזכויות לייצור המוצר ושיווקו נמכרו לחברת לומה (LUMA) הספרדית, תמורת תמלוגים של 10%.

"המוצר הזה צריך סרט"

אז איך עושים את זה? פטנט לא חייב להיות המצאת המאה כדי להצליח. לעתים גם רעיון פשוט לכאורה, ויצירתי דיו, שנותן פתרון חדשני לבעיה מוכרת, יכול לזכות את בעליו בהצלחה מסחרית. אחד התנאים להצלחה הוא הגנה על קניין רוחני באמצעות רישום פטנט.

חוג'סטה, כאופנוען ותיק, חיפש פתרון לסיטואציה מעצבנת, שמוכרת לכל רוכבי האופנועים הכבדים: אחרי שנועלים את האופנוע במנעול-דיסק, שוכחים לפתוח אותו כשחוזרים לכלי; מנסים להתחיל לנסוע, משלבים הילוך, ונופלים אל הכביש. מעבר למבוכה, התוצאה פעמים רבות היא חבלה גופנית, לעתים גם נזק לאופנוע.

"ניתחתי את פעולות הרוכב מהרגע שהוא עולה על האופנוע, והגעתי למסקנה שעליי להחסיר אביזר פונקציונלי באופנוע ודווקא ממנו לייצר מנעול". הפתרון היה שילוב המנעול ברגלית האופנוע. הרגלית מתפרקת ממקומה, כדי שניתן יהיה לנעול באמצעותה את גלגלי האופנוע בעת חניה. רוכב האופנוע לא יכול לשכוח את הנעילה ולהתחיל בנסיעה, כאשר הרגלית, המשמשת לשילוב הילוכים וכמשענת לרגל, אינה במקומה.

חוג'סטה פיסל אב-טיפוס של הרגלית-מנעול, ואותו הציג לב.מ.וו באמצעות קבוצת יזמים ישראליים שעמדה בקשר עם החברה הגרמנית. "האמנתי בתמימותי שזה יהיה מוצר OEM (אביזר שהיצרן מתקין על הכלי). הבנתי שהדברים עובדים אחרת. חברה כמו ב.מ.וו בוחנת מהצד את ה-after-market (שוק האביזרים הנלווים שנמכרים בחנויות), לפני שהיא הופכת מוצר ל-OEM".

אף שבב.מ.וו לא התלהבו, הגישו בני הזוג חוג'סטה בקשה ראשונית לרישום פטנט (provisional patent application), הוצאה של כמה מאות דולרים בסך הכל, וכעבור שנה הגישו בקשה בינלאומית PCT (על שלבי רישום פטנט - ראו מסגרת). הצעד הבא היה נסיעה לתערוכת אופנועים במינכן ב-2002, להיכרות עם יצרני מנעולים בשוק ה-after-market. חברת ABUS הגרמנית הזמינה את חוג'סטה לפרזנטציה במפעל. הוא בא עם אב-הטיפוס, וקיבל תשובה שלילית. מאוחר יותר הבין מה היה חסר.

"חבר שלי, אופנוען ובמאי, אמר לי: המוצר הזה צריך סרט, כדי שיבינו אותו לגמרי". מצויד בסרט, ומלווה באיש שיווק, שהיה אחד המנחים שלו בקורס היזמות, נסע חוג'סטה לתערוכה נוספת במילאנו. הפעם נמצא קונה: יצרנית המנעולים לומה. החברה הספרדית, שחשפה את המוצר לראשונה בחורף 2004, רכשה את הזכויות על המוצר מחוג'סטה למשך ארבע שנים, תמורת תמלוגים בשיעור של 10% ממחיר המוצר בשער המפעל, החל מסף מכירות מינימלי (שטרם נחצה). המוצר עדיין עושה את צעדיו הראשוניים: הוא יצא לשוק בארה"ב ובאירופה לפני כשנה, במחיר של 60 יורו לצרכן, הגבוה במאות אחוזים ממחיר מנעולים פשוטים. "קונספט חדש דורש את זמן העיכול שלו", אומר חוג'סטה. עם זאת, עד כה הוא כבר קיבל מלומה תמלוגים של 20-30 אלף יורו.

חוג'סטה מודה שנרתע בתחילת הדרך מהעלויות הכרוכות בהגנה על המוצר ורישום הפטנט, הגבוהות במקרה זה מעלויות הפיתוח (כיוון שהפיתוח כולו שלו), אבל המהלך הוכח כנכון: לא זו בלבד שלומה התרשמה ורכשה את הזכויות, היא גם קיבלה על עצמה להשלים את השלב הסופי של ההגנה על הפטנט במדינות שונות: באירופה, ארה"ב, קנדה ויפן, וחסכה ליזם הוצאה צפויה של עשרות אלפי דולרים.

חוג'סטה קיבל כעת תיאבון ועובד על המצאה חדשה: מנגנון מכני, שיקצר לדבריו את מרחק הבלימה של אופנועים בעת בלימת-חירום. הוא הגיש בקשה ראשונית לרישום פטנט וכבר עניין חברה איטלקית בפיתוח.

"לעשות לוואזה מה שסווטש עשתה לשעונים"

"שאלת קיום פטנט היא בין השאלות הראשונות שעולות על השולחן במשאים ומתנים לשיתופי פעולה עם גורמים עסקיים. זו שאלה שעולה תמיד בפגישה ראשונה והיא גורם קריטי בשלב ה-GO/NO GO (כן או לא?)", אומר איתן נורדמן, מבעלי T.H E Design Group, יצרני VAZU, אגרטל מתקפל, דמוי זכוכית, שסיכמו לאחרונה, בסיוע מכון הייצוא, על עריכת פיילוט שבמסגרתו יימכרו 2 מיליון יחידות בסניפים אירופיים של אחת מרשתות הריהוט ועיצוב הבית הגדולות בעולם (עד למימוש העסקה, מבקשים היזמים שלא לפרט יותר).

מוצר המוגן בפטנט, אומר נורדמן, ואפילו כזה המצוי בהליך הגנה, מעניק תווית של איכות ליצרן, שפותחת בפניו את דלתות הריטיילר. "מעבר להעברת שדר של חדשנות וייחודיות, עושה רישום פטנט ליזם שירות דומה לזה שעושים תקני ISO ליצרן: בשני המקרים מעיד הדבר על רצינות".

VAZU הוא תוצר של מיזם משותף של שלושה חברים: אדריכל הנוף חגי שטראוס, איש השיווק צביקה נחומזון והפסיכולוג הקוגנטיבי נורדמן. אחיו של נחומזון הוא מעצב מוצר, ששקד על פיתוח ייצור מסחרי של גוזניקים (נרות בשקיות המשמשים לסימון שבילים). גוזניקים לא יצאו מזה, אבל רעיון אחר נולד: VAZU, שהוא מעין שקית צבעונית, מוצר פרינט בבסיסו, עשוי מהרכב ייחודי של פולימרים, שנמכר מקופל באריזת מתנה; רק המים שממלאים אותו מעניקים לו נפח, ובמצב זה הוא דומה עד כדי בלבול לאגרטל זכוכית.

היזמים האמינו בפוטנציאל המסחרי של המוצר, ואמנם, לדבריהם התברר בשנה שבה הוא משווק ש"הוא הרבה יותר ממוצר גימיק. הפידבקים שאנו מקבלים הם שזה מוצר לגיטימי, שיש בו צורך. מצוין עבור מי שנוסע ממקום למקום ומביא מתנה. הוא קל לנשיאה, לא נשבר, לא תופס מקום. גם המקוריות שלו הופכת אותו לנושא לשיחה".

"המודל שלנו", אומר שטראוס, "הוא לעשות לוואזה מה שסווטש עשתה לשעונים. לקחת מוצר, שקנו פעמיים בחיים, ולהפוך אותו למוצר אופנתי ולא יקר".

האגרטל נמכר בתחילה בחנויות מוזיאונים, ברשת גולף ובחנויות עיצוב (במחיר 39.90 שקל), ומהר מאוד החל להימכר גם בחו"ל (בעשרה דולרים). "אנחנו היינו די פסיביים בעניין, אנשים פשוט פנו אלינו. אתה יודע, בא גוי, רואה את זה בחנות וקונה לאשתו. בא יהודי, וחושב איך לעשות מזה ביזנס. מכרנו בשנה מעל 150 אלף יחידות, 60% מהן בחו"ל, במחזור של קרוב למיליון דולר. אין כמעט מדינה שבה לא מכרנו".

שלושת היזמים הגנו על המוצר באמצעות רישום פטנט (הם עברו את שלבי הבקשה הראשונית וה-PCT), ובמדגמים (הגנה על העיצוב). נחומזון: "יזמים כמונו, שפיתחו מוצר שהוא לא היי-טק ולא רפואי, לא מזדרזים תמיד להגן על הקניין. יש להם ספק אם המוצר פטנטבליטי (יאושר כפטנט). השיקול שלנו הוא: אחרי שהשקענו מאות אלפי שקלים במוצר, עדיף לסגור גם את הפינה הזו ולהשקיע עוד 150 אלף שקל. שלא יתברר בדיעבד שפספסנו, וחבל. מבחינתנו, זה סוג של ביטוח".

נורדמן, לעומתו, סבור שזה מהלך טקטי, אפילו יותר מאסטרטגי. "יכול להיות שבסופו של ההליך, לא נקבל פטנט. אבל בינתיים, הספיקה הכניסה אליו כדי ליצור את הרושם הדרוש ולשכנע רשת שיווק בינלאומית גדולה מאוד לעבוד איתנו".

זמן קצר לאחר פיתוח VAZU, גילו אמנם היזמים כי יש בעולם מוצרים דומים, שאפילו מיובאים לארץ. למרות זאת, הם ממשיכים להשקיע ברישום פטנט, בזכות אלמנט חדש שפיתחו במוצר: סילר (חלק נתלש) עליון, שבא במקום פתרון קונבנציונלי ויקר יותר של אריזה לאגרטל. "מבחינתנו, זה האלמנט שיעשה את ההבדל בין מוצר כלכלי ללא-כלכלי, ובינינו לבין המתחרים, ויפתח לנו פתח לפנייה לסגמנטים נוספים, מעבר לתחום המתנות. זה ה'טוויסט' הקטן שעליו צריך להגן. בסופו של דבר, פותח כאן מוצר חדשני של קנייה אימפולסיבית". "

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר