גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה באמת עולה דיור מוגן?

מעבר לתהליך הלא פשוט העובר על אלה המחליטים לעבור להתגורר בבית לדיור מוגן, יש לא מעט נתונים שצריך לקחת בחשבון כדי לחשב את העלות הכללית של מהלך כזה. "גלובס" השווה 9 בתים לדיור מוגן, וגילה הבדלים משמעותיים בין המחירים ובין התנאים שהם מציעים

* מגדלי הים התיכון

ארבעה פרויקטים בבת-ים, כפר-סבא, נורדיה וסביון המונים סה"כ כ-900 יחידות דיור בגדלים ובפורמטים שונים. טווח המחירים בהתאם - מ-90 אלף דולר ועד כ-450 אלף דולר. טווח דמי אחזקה לחודש מתחיל בכ-3,600 שקל לדירת יחיד בבת-ים ועד כ-10,700 שקל לדירת גן בנורדיה.

ברשת מדגישים כי כל עסקה נתפרת אישית בהתאם ליכולת הכלכלית ולתזרים המזומנים שעומד לרשות הדייר. במסגרת ההתאמה האישית ניתן להגיע להסדר של פיקדון ללא שחיקה מצד אחד ועד פיקדון בחילוט מלא על פני שלוש שנים.

בין השירותים: פעילויות תרבות וספורט, בריכה, חדר כושר, בית כנסת ועוד. שירותים בתשלום: ארוחות, מכבסה, טיולים, שירותי תקשורת ועוד.

* אחוזת בית

פועלת מזה 14 שנים, מאחוריה עומדת חברת הנדל"ן מליבו ישראל. הבית ממוקם בסמוך לפארק רעננה ומכיל כ-300 דירות בנות 1-3 חדרים הכוללות גם את המחלקה הסיעודית ומחלקה לתשושי נפש.

דמי הפיקדון עומדים על כ-240 אלף שקל לדירת חדר וכ-790 אלף שקל לדירת שלושה חדרים. השחיקה השנתית הינה 3% לתקופה של עד 12 שנה בצמוד לדולר.

התשלום החודשי הקבוע מתחיל ב-6,500 שקל לדייר יחיד ומגיע עד ל-15 אלף שקל לזוג המתגורר בדירת שלושה חדרים.

הפרויקט כולל בריכה, חדר כושר, ספרייה, חדרי מחשב, חוגי התעמלות, עבודות יד ועוד. בשל ריבוי אוכלוסיית דוברי אנגלית הבית מוגדר כדו-לשוני.

* פרוטיאה בכפר

דיירים רבים כאן דוברי אנגלית. הפרויקט ממוקם במושב בני דרור שבשרון ומשתרע על 62 אלף מ"ר, כאשר כולל 267 יחידות צמודות קרקע או דירות במבנים בני 3-4 קומות. הדירות מותאמות לזוג או ליחיד. מחלקה סיעודית ומחלקה לתשושי נפש מוצעות באגף לדיור מוגן תומך.

סכום הפיקדון: מ-160 עד 320 אלף דולר בהתאם לגודל הדירה. שיעור השחיקה הנו 3.5% לתקופה של עד 12 שנה. דמי האחזקה החודשיים עומדים על 4,900-7,800 שקל.

השטחים הציבוריים כוללים פארק גדול, אולם אירועים, חדר כושר, בריכה מקורה, חדר ברידג', מכון יופי וגולת הכותרת- פאב. מכללת פרוידע מציעה לדיירים לימודים בתחומי ידע כללי בנוסף לחוגים ולפעילויות הגופניות השונות.

* רשת משען

רשת בבעלות ההסתדרות החדשה, המוגדרת כמלכ"ר. הרשת מנהלת עשרה בתי דיור מוגן ובהם כ-3,500 דיירים. שני המסלולים העיקריים המוצעים לדיירים מושתתים על מסלול דמי כניסה של סכום חד פעמי הנגזר מגודל וממבנה הדירה.

טווח המחירים: 130-515 אלף שקל לחדר ליחיד, ומ-165-860 אלף שקל ליחידה בת שני חדרים עבור דייר יחיד.

מדי חודש מופחת שיעור של 3% מהסכום שהופקד. לאחר 33 חודשים נשחקים דמי הכניסה במלואם. בסניף נאות אפקה ההפחתה נמשכת חמש שנים. במסלול הפיקדון הדייר משלם סכום חד פעמי בגובה כפול מסכום דמי הכניסה. ההפחתה בשיעור 3% (בנאות אפקה 2.75%) מתקזזת מדי שנה ומוגבלת ל-12 שנה (כלומר, הפחתה של עד 36% מהפיקדון המקורי. בתום השימוש בדירה הדייר או יורשיו יקבלו כ-64% מסכום הפיקדון).

ערבות בנקאית לבוחרים במסלול זה ניתנת תמורת תשלום עלויות הערבות. לחברי ההסתדרות ניתנת הנחה בשיעור 10% (5% בנאות אביבים ובנאות אפקה). דיירי משען פטורים מתשלום מע"מ בשל העובדה כי מדובר במלכ"ר.

בין החוגים: אמנות ויצירה, התעמלות ותנועה, חוג שירה, דרמה תיאטרון ועוד.

* בית בכפר

הרשת הוקמה ב-1989 ומונה כיום ארבעה סניפים - שניים בכפר סבא, בביתן אהרון ובגדרה. בית חמישי צפוי להיפתח בקרוב בקבוץ גינוסר - על שפת הכינרת. ברשת מתגוררים כ-700 דיירים בכ-1,100 יחידות מגורים.

לרשת כמה שיטות התקשרות:

שיטת הפיקדון - הדיירים נדרשים לסכום התחלתי של 80-100 אלף דולר לדירת חדר, 146-190 אלף לדירת שני חדרים, ומ-240 אלף דולר לדירת שלושה חדרים. הפיקדון מופחת בשיעור של 2.5% בתוספת מע"מ, מוגבל ל-15 שנה וצמוד לדולר. מסלול אחר מאפשר הפחתה שנתית של 3% בתוספת מע"מ ל-12 שנה.

דמי כניסה - מסלול שבו מופקד סכום בערך של כ-60% מהפיקדון, עליו חלה הפחתה מואצת בשיעור 2% בתוספת מע"מ לכול חודש מגורים.

שכירות - מגורים על בסיס דמי שכירות חודשיים בכ-1,700 דולר לחודש.

התשלום החודשי הקבוע נע בין כ-2,200 שקל ל-8,300 שקל בהתאם לגודל הדירה. כך למשל עבור דירת שני חדרים ישלם דייר יחיד כ-5,300 שקל וכ-6,000 ישלמו זוג.

* הבית ברמת-השרון

בית הנפתח בימים אלה, כולל 200 יחידות דיור ביניהן דירות גן ודירות פנטהאוז. דמי הפיקדון נעים בין 980 אלף שקל ל-2.1 מיליון שקל. שיעור השחיקה הנו 2.5% בשנה לתקופה של עד 12 שנה. קרן הפיקדון מוחזרת בתום המגורים בצמוד למדד. התשלום החודשי עומד על 4,900-8,000 שקל.

ברשימת החוגים ניתן למצוא חוג עיסת נייר, גילוף בעץ, ריקודי עם וחוגי העשרה בתחומים שונים, ימי ספורט, אירועים ועוד.

* אחוזות רובינשטיין

הפרויקט "אחוזות ראשונים" שהוקם על-ידי החברה הקבלנית אברהם רובינשטיין נחנך לפני כעשר שנים בראשון לציון. בחלוף הזמן הצטרפו שלוש אחוזות נוספות - בפולג (קיבוץ תל-יצחק) צהלה ובית הכרם בירושלים. סך הכול מוצעות יותר מ-1,000 יחידות דיור. דמי הפיקדון נעים בין כ-790 אלף שקל לדירת 2.5 חדרים בפולג עד 1.45 מיליון שקל ליחידת שלושה חדרים בבית הכרם. בכל אחד מהפרויקטים מוצעים חוגים ופעילויות חברתיות מגוונות המותאמות לאוכלוסיית הדיירים.

* פאלאס תל-אביב

ממקומם בשכנות לבית החולים איכילוב ומציע 231 דירות בנות 2-3 חדרים. המחירים משתנים בהתאם לגודל ולמיקום הדירה במגדל, ונעים בין 250 אלף דולר עד 550 אלף דולר. לדוגמה, מחיר דירת 2 חדרים בגודל 56 מ"ר 263 אלף דולר.

בפאלאס מדגישים את רמת האבזור הגבוהה בה מצוידת כל דירה לרבות מכשירי חשמל וריהוט. השטחים הציבוריים כוללים טרקלינים, אולם אירועים, חדרי ברידג', מרכז בריאות וספא, אולם קולנוע ועוד.

גני שרונים

ממוקם באבן יהודה וכולל כ-220 יחידות דיור שכמחציתן מאוכלסות. דמי הפיקדון עבור דירת שני חדרים הנם 140 אלף דולר ועבור דירת שלושה חדרים - 200 אלף דולר. שיעור השחיקה השנתי הנו 3% לשנה בתוספת מע"מ עד 10 שנים. דמי האחזקה החודשיים כוללים את מסלול הזהב שמתחיל ב-3,500 שקל ומסלול הפלטינום הכולל גם ארוחות בוקר וצהריים, ביקור במספרה, מנוי על עיתון יומי ועוד בכ-6,000 שקל לחודש.

מה צריך לדעת לפני שחותמים על החוזה

ההצטרפות לבית לדיור מוגן כרוכה בהבנה של עולם מונחים שלם. הנה העיקריים שבהם:

* פיקדון ושחיקה

אופן ההתקשרות לבית הדיור המוגן פועל ברוב המקרים באופן הבא - בתמורה למגורים ביחידה, מפקיד הדייר דמי פיקדון. במקומות שבדקנו הסכומים נעים מכ-100 אלף דולר ומטפסים עד לכ-800 אלף דולר. סכום הפיקדון מוחזר לדייר או ליורשיו עם עזיבתו את בית הדיור המוגן, בקיזוז שחיקה שנתית בשיעורים הנעים בין 2.5% ל-3.5%, לתקופה של 10 עד 15 שנה, צמוד לדולר או למדד, לפני תנאי הבית.

* דמי אחזקה - 3,000-15,000 אלף שקל

מדי חודש משלמים הדיירים דמי אחזקה קבועים המכסים את השמירה, ניקיון, ארנונה, אירועים ופעילויות תרבות, חוגים, הסעות, חדר כושר, בריכה וכד'. דמי האחזקה משתנים בהתאם לגודל הדירה ולמספר הדיירים בה, ונעים מכ-3,000 שקל עד כ-15 אלף שקל.

* ארוחות - תשלום נפרד

שירות חדר אוכל וארוחות המוגשות בבית הדיור המוגן מוצע בנפרד ובתשלום על בסיס כרטיסייה או בכניסה חד פעמית. לדוגמא - 800 שקל למנוי לארוחות צהריים (35 שקל לכניסה חד פעמית) ו-425 שקל למנוי לארוחת בוקר או ערב (19 שקל לכניסה חד פעמית) לדיירי אחוזת בית ברעננה.

* זהירות מהחוזים האחידים

במרבית בתי הדיור המוגן קיים ועד דיירים, המגן על זכויותיהם מול הנהלת הבית. חוזי ההתקשרות בין בית הדיור המוגן ודייריו מושתת על חוק החוזים האחידים, מה שמגן על הדייר במקרים בהם יש צורך בהתערבות המערכת המשפטית.

בעניין זה מסביר עו"ד איתי לנדה כי מטבע הדברים חוזה אחיד בא ראשית להגן על מי שערך אותו, ובמקרה הזה - בתי הדיור המוגן. במידת הצורך, בית המשפט יכול לפסול תנאים המקפחים את הצרכן. לדבריו, "מומלץ להתלוות עם עו"ד למו"מ המתנהל מול בית הדיור המוגן, וזאת בכדי לערוך שינויים בחוזה המקורי".

* הגנה על הביטחונות

סוגיית הביטחונות על דמי הפיקדון המועברים לידי בית הדיור המוגן עשויה להעלות אי אלו חששות בקרב הדיירים ובני משפחתם. לנדה מציין שלוש אפשרויות עיקריות לקבלת ביטחונות על דמי הפיקדון המופקדים בידי בית הדיור המוגן: משכון הזכות ביחידת הדיור לטובת הדייר, הערת אזהרה בטאבו שמשמעה שלא ניתן למכור או להעביר את זכות המגורים ביחידה המסוימת, וערבות בנקאית על דמי הפיקדון או על הקרן המשוערת בתום תקופת ההתקשרות.

לדבריו, לכל אחת מהדרכים הללו יתרונות וחסרונות הבאים לידי ביטוי גם בעלויות כספיות - כך למשל ערבות בנקאית. "יש הבדל בין הרצוי למצוי. בטחונות הניתנים על ידי הבנקים הם אידיאליים מבחינת הדייר, אולם אין זה סביר שכנגד כל הסכומים המופקדים תינתן ערבות כזאת. ובכול זאת, הקפדה על כל פרטי החוזה לרבות הביטחונות הניתנים לדייר, יכולה להסיר כמעט לחלוטין את הדאגה והחשש בעניין גורל דמי הפיקדון".

עוד כתבות

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"אחד הרוכשים איראני לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת גארדנט הלת' תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את ראש הממשלה מתנקז לידיו של אותו עו"ד ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך