גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תנועת שינוי

אופנות ניהוליות באות וחולפות ללא שוב, ולעיתים הן משאירות אותנו, מנהלים ועובדים, המומים. נראה שככל שהציניות כלפי שיטות הניהול גוברת, כך גובר תיאבון החברות לשינויים ניהוליים. מה מריץ אותנו לשנות, כיצד להימנע משינוי לשם שינוי ולאן נעלמות שיטות הניהול כשהן מתות

בחנו את עצמכם האם אתם זוכרים: רה-אינג'נירינג, ניהול ידע, TQM, ניהול לפי יעדים (MBO), ניהול לפי ערכים, (BSC (balanced scorecard, הארגון הלומד, six-sigma ו-JIT.

למי שזכרונו קצר, הרי שמדובר במושגים שמייצגים אופנות, גישות ומתודולוגיות ניהול, שפקדו את הזירה בעשורים האחרונים. חלקן נשכחו באותה מהירות שבה הופיעו ויצרו התלהבות. חלקן עברו את השנים בהצלחה חלקית בלבד, כשהן מותירות תובנות שהוטמעו בארגונים והיום נראות כמעט טריוויאליות.

עם זאת, כשמדובר ב"באזזים", ברעיונות ובשיטות ניהול חדשות, נראה שהתיאבון במגזר העסקי רק ממשיך להתעצם ולגדול. הרעיונות והשיטות ממשיכים להציף את צמרת ההנהלות בארגונים, כשהם מייצרים סביבם לא רק התרגשות, אלא גם תעשיית לוויין שלמה של ספרים, סדנאות, סמינרים, כינוסים, יועצים וגורואים למיניהם.

אולם האם אותן אופנות מתחלפות תורמות לאפקטיביות של הארגון? האם הן משליכות ישירות על השורה התחתונה? לא בהכרח. אולם דבר אחד בטוח: רובנו מושפעים מאופנות, והכלל הזה לא פוסח גם על מנהלים. כנראה שעולם הניהול היה משעמם וחדגוני יותר לולא האופנות החדשות הפוקדות אותו.

תגר על הסטטוס-קו

דני וידיסלוסקי, יועץ ארגוני ועסקי, מוצא בהופעתן של מתודולוגיות ניהול חדשות תרומה חלקית בלבד.

"רעיונות ניהול חדשים" מסביר ודיסלוסקי, "נולדים מעצם השאיפה המובנית שקיימת היום בארגונים המודרניים העסקיים, להשתפר ולהשתבח. כל תפיסה חדשה קוראת בעצם תגר על הסטטוס-קוו. התובנות החדשות שאליהן נחשפות ההנהלות מעודדות אותן לעצור לחשוב ולהטיל ספק בתהליכים מסורתיים של הארגון. במקום לרכב על גישת ניהול אורתודוקסית שעבר זמנה, הרי החשיפה לתורות ניהול חדשות מוציאות את ההנהלות מאזור הנוחות שלהן ודוחפות אותן לעצור חשוב.

"עם זאת, לא ניתן להתעלם גם מן הצד האפל של התופעה: במהלך ניסיוני המקצועי ראיתי לא מעט מנהלים עם דחף כפייתי כמעט לעשות שינוי בכל מחיר. ברגע שיוצאת אופנה ניהולית חדשה שבה הם נתקלים, מיד הם קופצים עליה מבלי לבדוק לעומק אם היא בכלל רלוונטית ואם היא מתאימה באמת לצרכי הארגון אותו הם מנהלים. ממש כואב לי הלב לפעמים על מנהל שהולך 'להרוס לעצמו' הישגים, רק כיון שהוא מתפתה לאופנת ניהול חדשה שצצה, במקום לדבוק בשיטה הישנה והטובה שהוכיחה את עצמה".

"הסכנה הכי גדולה שטמונה בבאזים ואופנות ניהולית חדשות", אומר שלומי טחן, מנכ"ל רויאל ביץ', "היא ההתנתקות של המנהל מן הקרקע. האשליה שתורה ניהולית אחת ודבקות גורפת בה היא הדבר האולטימטיבי הנכון - חוטאת הרבה פעמים לשכל הישר, לפרופורציות ולמכלול השלם של ניהול. ניהול, אחרי הכול, מושתת על עקרונות מאוד בסיסיים ופשוטים, כמו ניסיון, למידת לקחים מטעויות, עבודה סיזיפית ללא קיצורי דרך והמון שערות לבנות.

"אפשר לארוז מחדש, למחזר מילים ולעבד מחדש רעיונות בסיסיים לכלל דוקטרינות 'גבוהות' לכאורה, שנשמעות מבטיחות, אבל אחד ועוד אחד לעולם יהיו שניים".

"ניסיון לחפש קיצורי דרך"

אבי ברנר, מנכ"ל קבוצת מפעלי נייר חדרה, רואה בזרימה הבלתי פוסקת של תורות הניהול החדשות חלק משיטפון המידע שמציף אותנו בעשור האחרון. "בעיני השיטפון הזה הוא אחד האיומים הגדולים ביותר על קיומנו כבני אדם וכמנהלים בפרט" - שוטח ברנר את משנתו. "יותר מתמיד אנו נדרשים כמנהלים לזקק את המידע שזורם אלינו לפיסות ידע של תובנה ניהולית צרופה".

לדבריו, "ניהול, אחרי הכול, הוא עניין פשוט. תמצית הניהול היא התעסקות עם אנשים ולקיחת אחריות בכל מצב תוך נקיטת פעולה מתאימה. סביב הבסיס הפשוט הזה נבנו עיבודים חדשים של תורות ניהוליות מתוחכמות יתר על המידה. דוקטרינות כאלו, שהן over sophisticated, רק מסמאות את עיני ההנהלות. אני זוכר היטב משפט שאמר וויין סנדרס, נשיא קימברלי קלארק העולמית. את אחד הכנסים הוא פתח במשפט 'Do not be to much intelligent'. אני סבור שיש בכך הרבה חכמה. אחרי הכול ניהול בבסיסו הוא עניין פשוט".

" איך אתם מסבירים את תופעת הגל הגואה של אופנות?

וידיסלוסקי: באופן חלקי התשובה הפשוטה היא ההשתנות של העולם העסקי, כאשר נדמה להנהלות שהתרופות של הניהול הישן לא עובדות יותר. מנהלים רבים איבדו את האמון שלהם בכל מיני מרשמים ישנים להצלחה. באופן חלקי התופעה הזו קשורה גם לתחרות הגוברת ולגלובליזציה. במקום להישען על שיטות בדוקות ומנוסות, הם מנסים לחפש רעיונות ופתרונות קסם מהירים שיגבירו את התחרותיות וההצלחה שלהם".

טחן: "מעבר לכך שפמפום אופנות ניהוליות היא דרך מצוינת ל'עשות כסף', התופעה קשורה גם ללא ספק לזליגה מבחוץ של 'תרבות האינסטנט' לזירה הניהולית. יש כאן איזשהו ניסיון לחפש קיצורי דרך. כשארגון מודרני רוצה להשביח את ביצועיו הוא מחפש פתרונות מהירים, קצרי טווח ופחות מעמיקים שיעשו את העבודה מהר.

מלכודת השעמום

" יש להניח שמנהלים שהגיעו לצמרת הם על-פי רוב אנשים רציונליים. איך קורה שהם מאמצים אופנה ניהולית, שלא בהכרח מתאימה לארגון?

וידיסלבסקי: "יש לכך מספר גורמים. אחד מהם הוא בפירוש שעמום. מנהלים עלולים ליפול במלכודת של 'שינוי לשם שינוי', גם אם אין מאחוריו היגיון של ממש. תורות ניהוליות מספקות ריגושים למנהל ולארגון. סיבה שנייה שעלולה להניע מנהלים לאמץ תורה ניהולית חדשה היא הדחף של חלק מהם להרגיש IN, להרגיש חלק מהמילייה המקצועי. סיבה נוספת קשורה לבדידותם של מנהלים בארגונים המודרניים. הרבה פעמים מנהל מוצא עצמו בודד בצמרת, נדרש לקבל החלטות לבד, תוך תחושה של מתח וחרדה. על רקע כזה, כל פתרון, כל שיטה חדשה שמוצגת, נתפסת בעיניו כבעלת ערך ואז תהיה נטייה לעוט עליה ולאמץ אותה".

" אלו השלכות יש לאופנות על התייחסות העובדים?

ודיסלבסקי: "החלת אופנות ניהול בתדירות גבוהה מייצרת אצל העובדים בלבול, שעם הזמן עלול להפוך לציניות. עובדים לא מבינים למה נחת עליהם השינוי הזה, למה נדרשו שינויים בהרגלים ובשיטות המוכרות, שהוכיחו את עצמן עד כה. לעיתים קרובות עם החלת האופנה הניהולית החדשה בארגון, עובדים חשים 'פקידי אדמיניסטרציה' כשהם מתעסקים עם טבלאות וסטטיסטיקות תפלות במקום לעסוק בעיקר. זה כמובן עלול לייצר התמרמרות, חוסר שביעות רצון ותחלופת עובדים גבוהה.

"כאשר ההנהלה מחליפה שיטות ניהול בתדירות גבוהה, תיווצר עם הזמן אצל העובדים סוג ציניות, אדישות והקטנת ראש. עובד בארגון כזה עלול לומר לעצמו: 'הנה הגיע עוד שיגעון עונתי חולף. כל מה שאני צריך לעשות זה לקחת נשימה ארוכה, להחזיק מעמד עד שהרעיון יעבור או עד שהיזם שלו בארגון יעזוב'. ברור מאליו שגישה כזאת אצל עובדים לא מייצרת בריאות בארגון.

"צריך לזכור שלעיתים קרובות היוזמה החדשה עושה הרבה חום בלי אור. אין ממש תוצרת, אבל יש הרבה אדמיניסטרציה. עשרות צוותים יוקמו, עובדים ישאו סטטיסטיקות, טבלאות, התזרים יורד, והמנהל ממשיך להיות מאושר מאחר שהטמיע את התהליך במערכת. הוא יושב על הכורסה ואומר בסיפוק, שאין ספק שהיוזמה מתקדמת והתהליך מוטמע במערכת עד שהמציאות טופחת על פניו. הפרודוקטיביות יורדת, המורל יורד וצצות בעיות חדשות.

התחכום שבפשטות

"לבסוף", ממשיך ודיסלבסקי, "הארגון מוותר עד שתבוא אופנה חדשה שתחליף את הישנה וכך חוזר חלילה. במעגל הרשע הזה, יורדים לטמיון המון מאמצים ומשאבים. אחרי מספר ניסיונות כושלים כאלו, כבר אף אחד בארגון לא מתייחס לאופנה ניהולית חדשה שהממונה מנסה ליישם והתגובה לרוב תהיה צינית. אם בהתחלה היוזמה החדשה יצרה התלהבות, הרי שעם הזמן ייווצר מצב הפוך. עובדים לעולם משווים בין הרטוריקה ובין המעשה. במקרה הטוב הם יפתחו ציניות, במקרה הרע תסכול וכעס. אחר כך המנהל לא מבין למה אין לו תמיכה מבית".

" אם לא ננסה תורות ניהול חדשות שמטרתן להשביח ולשפר - מניין יבוא השיפור? האם אנו לא מסתכנים בדריכה במקום?

ברנר: "בעיני, הפוטנציאל לשיפור מצוי בשגיאות, בכשלים ובסטיות מהתקן. אני לומד מהשגיאות הפנימיות שלנו יותר מתורות חיצוניות. בכשלים שלנו טמון מכרה הזהב האמיתי ומשם אני לומד ומתפתח. בכל מקרה, גם כאשר אאמץ תורה ניהולית חדשה, אעשה זאת בזהירות. לפני מספר שנים אמצנו תורה תפעולית חדשה הנקראת 'סנטר-ליינינג'. השקעתי בלמידה שלה המון משאבים, סדנאות למידה, מעקבים אחרי תוצאות שלה במספר ארגונים ובתעשיות מגוונות. רק כשגיליתי שמדובר בתורה שהיא מאוד פשוטה, אמיתית וקרובה לבסיס הניהולי, החלטתי לאמץ אותה. וגם אז - בצורה הדרגתית וכשאני בוחן אותה בקפידה ומקרוב תוך כדי תנועה. לאורך כל תהליך ההחדרה בדקתי אם היא באמת קרובה לבסיס".

"לאן נושבת הרוח באופנות הניהול החדשות?

ברנר: "אין לי ספק שתחול התפכחות. מרבית התורות הללו מתכלות ונזרקות לפח. אני מניח שהארגונים היותר מוצלחים, אשר נדרשים לעמוד בתחרות קשה, יגלו שהם נדרשים לחזור למקומות יותר בסיסיים בניהול. כבר היום מתחילה מגמה של חזרה לפשטות. אני עצמי מנסה לנהל את הקשב שלי ומבין שאיני יכול להרשות לעצמי כמנהל להיות מוסח ומוסט מכל אופנה ניהולית שצצה, או מכל מתודולוגיה שמקפלת הבטחות ומילים יפות".

טחן: "אני מסכים. קיימת היום רוויה בתחום וגם יועצים ארגוניים מבינים, שבעולם הניהול לא ניתן למכור רעיונות שהם בבחינת 'המצאת הגלגל'. אם אתה בא היום למנהל עם הבטחה בנוסח 'עשה היום ותקבל מחר', אתה נתפס כפתטי". "

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט