גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלוחש לצמחים: חברת רותם דן פיתחה שיטה לתקשר עם ה"מוח" של הצמח

אוטואגרונום הוא בקר מבוסס אלגוריתמים שמסוגל, לדברי חברת רותם דן שפיתחה אותו, לתקשר עם ה"מוח" של הצמחים - ולהשיג בכך הפחתה דרמטית של השימוש במים ובדשן

ניסים דניאלי ואיתן ישראלי אפילו לא טרחו לרשום פטנט על הפיתוח שלהם שנקרא אוטואגרונום. "אוטואוגרונום זו שיטה", אומר דניאלי, מנכ"ל חברת רותם דן, העומדת מאחורי הפיתוח, "ולכן אנחנו לא מפחדים מהעתקות. זאת שיטה שמבוססת על בקר שבתוכו יש ידע של האגרונום איתן ישראלי, פרי מחקר שהוא ערך במשך 15 שנה, בצורת תוכנה וחומרה מבוססות לוגריתמים". השיטה שדניאלי מדבר עליה עושה לדבריו מהפיכה גמורה בתחום החקלאות, שכן היא מהווה למעשה כלי תקשורת שבאמצעותו ניתן לדבר עם הצמחים ולדעת במדויק מה כמות המים והדשן הנדרשת להם, כדי להגיע לתוצרת מקסימלית ובמינימום עלויות. הידע של הצמחים אגור בשורשונים שלהם, וישראלי למעשה פיענח לדבריו את הקוד הלשוני שלהם, וכך המערכת שהוא קשור בפיתוחה מצליחה "לשוחח" עם הצמחים. רותם דן, נציין, היא חברה שמפתחת בקרים אלקטרוניים כבר 27 שנה, אבל לתחום האגרונומי היא התגלגלה למעשה לפני כשמונה שנים.

ניסים דניאלי: "התמקדנו בפיתוח בקרים מתוחכמים שיכולים להכיל הרבה ידע ולקבל החלטות און ליין, שיתמודדו מול מומחה ויהיו אפילו יותר טובים מול ההחלטות שלו. יצרנו בקרים כאלה לכל מיני תחומים, שאחד מהם היה גולת הכותרת של הפיתוח שלנו - בקר לתחום ההשקיה. בנושא ההשקיה רצינו לפתור חמש שאלות שבהן מתלבטים מאז ערס החקלאות, כלומר מאז המעבר מהשקיה באמצעות גשם להשקיה בצורה יזומה. השאלות הן: כמה להשקות, מתי להשקות, כמה לדשן מתי לדשן ועם מה לדשן.

"מגוון הפרמטרים שמשפיעים על ההחלטות בשאלות האלה הוא עצום - הטמפרטורה, הלחות, הסוג של הצמח, סוג הקרקע, סוג הטפטפת, סוג המים ואחוז המליחות של המים - זאת תורה שלמה שלומדים שנים באוניברסיטה. את העסק הזה היום פותרים בחקלאות המודרנית בדרך-כלל על-ידי שימוש בטבלאות גנריות סטטיסטיות שמכילות קביעות של מומחים, כמו לדוגמה שלצמח הזה, באזור הזה ובקרקע הזאת צריך לתת כך וכך מים ביום. הסטייה שבטבלה גנרית סטטיסטית כזאת היא גדולה; היא יכולה לקלוע במקרה הטוב ב-60%. ופה גם נכנס הקטע של הדשנים, והמצחיק הוא שהמומחים והיועצים לדישון הם מטבע הדברים אנשי חברות הדישון עצמן. הם פיתחו מיני זנים וסוגים של דשנים שמחייבים שימוש בכמויות אדירות של דשן, וזה אולי הגורם מספר אחת היום בחקלאות לזיהום.

"כך זה גם בתחום ההשקיה. את רוב חוקי ההשקיה קבעו חברות ההשקיה, כמו נטפים ופלסטרו, ודווקא חברות ישראליות התחילו מזה שהמטרה שלהן הייתה למכור כמה שיותר אביזרי טיפטוף ולייצר כמה שיותר צורך בהשקיה. אני לא בא להאשים אותם בחוסר תום לב, אבל העובדה היא שהם היו היועצים ומטבע הדברים הם סחבו את ההתפתחות של החקלאות לכיוון של כמויות גדולות של מים, וכמויות גדולות של דשנים. חלק מהפרמטרים האלה שדיברנו עליהם קודם הם פרמטרים דינמיים שמשתנים מרגע לרגע, זאת אומרת שצריכת הצמח משתנה מרגע לרגע. לצמח אין מטבח ואין מאגרים כמו שלנו, והוא יכול לקחת בזמן מסוים רק כמות מים או כמות דשן שהוא צריך לאותו זמן.

"הגישה שלנו הייתה שכדי לדעת את התשובות לשאלות האלה צריך ללכת לשאול את השורשים של הצמחים. השורשים של הצמח, בעיקר השורשונים - 'יונקות' בשפה המקצועית - הם מחלקת הייצור של המפעל הזה שקוראים לו צמח; הם יודעים בדיוק מה הצמח צריך למעלה במפעל, הם יודעים מה יש בשוק מסביב, קרי מהי התמיסה שבה הם נמצאים, והם יודעים לקחת את זה ולספק את זה למפעל במחיר הכי זול, כלומר במינימום אנרגיה. וזאת, בגלל שפעולת העברת המים והדשן מהקרקע או המצע אל הצמח, היא פעולה שצורכת אנרגיה. הבנו שאם נפתח שפה שבאמצעותה נוכל לדבר עם השורשונים האלה, נפתור את שאלת המיליון דולר בחקלאות".

*אף אחד לא חשב על זה קודם?

דניאלי: "נורא מוזר. בדקו את הגזע ובדקו עלים, ויש עוד מדדים מדהימים, פיתחו מערכות שיודעות לבדוק כמה פיוניות נפתחות בעלה ומה כמות צריכת החמצן בו, אבל הלכו לכיוונים אחרים ולא לכיוון השורשונים".

* העובדה שכל הידע של הצמח אגור בשורשונים הייתה ידועה?

ישראלי: "כן".

* איתן ישראלי, איפה עשית את המחקר הזה, באיזו מסגרת?

ישראלי: "עבדתי כמדריך חקלאי במשרד החקלאות 15 שנה. שם עשיתי חלק גדול מהתחלת הפרויקט, כלומר שם בעצם ביצעתי את הניסיון האמפירי, אבל מרבית המחקר נוהל באופן עצמאי, כשאני בעצם עובד כפרילנסר כבר עוד מעט 25 שנה".

* איך מממנים מחקר כזה?

דניאלי: "אנחנו, שהבאנו את הצד של האלקטרוניקה והתוכנה, יכולים להעיד שמי שקצת משוגע לדבר ובסופו של דבר מקווה לטוב, אז הוא עושה את זה. אבל, כשפגשתי את איתן, וראינו שהפיתוח של זה יקר מאוד, פנינו לעזרה. החיבור בינינו היה בערך בשנת 2000. היה לנו כבר מודל ראשוני כשהתחלנו לעבוד עם המערכת, אבל היו חסרות לנו הרבה תשובות מקצועיות, זאת אומרת למשל עם אילו כלים לדבר עם השורשים - היינו צריכים לפתח מד חמצן בכניסת הקרקע, שלא קיים בכלל בשוק. איתן בדק גם כלים למדידת מינרלים, כי אלה שהיו קיימים בשוק היו גם יקרים מאוד וגם לא אמינים, והיינו צריכים לפתח כלי אמין משלנו. השקענו הרבה מאוד בפיתוח שלו.

"פיתחנו שורה של מודדים מתוצרתנו ביחד עם הבקר שלנו, הטמענו את הנוסחה של איתן בתוך המערכת ויצאנו לשטח. אחד המקומות הראשונים שהרצנו בהם את המערכת, שהחלה לעבוד שם עוד לפני שפגשנו באיתן, הוא אצל משה לוי בכפר פינס, מגדל מצטיין שמגדל מגוון של גידולים. לכן בחרנו בו. באותה תקופה הוא גידל עגבניות, ורדים, תפוזים ואבוקדו. זה היה למעשה הפיילוט שלנו.

"מאז שהמערכת עובדת שם התוצאות מדהימות. המטרה שלנו, אני רוצה להדגיש, היא לא לחסוך מים ודשן אלא למקסם את התוצרת, את היבול מהצמחים ומהגידול לחקלאים, והמיקסום נעשה גם באמצעות מיזעור ההוצאות, אבל עיקר ההישג הוא בהתקרבות לפוטנציאל הגנטי של הצמח. כי עם כל הכבוד להישגים האדירים של החקלאות המודרנית, אנחנו עדיין רחוקים מהפוטנציאל הגנטי של הצמח".

* מה פירוש?

דניאלי: "לדוגמה, אם למשל היום בעגבניות עושים 12 קילו למ"ר, זה רחוק מאוד מהפוטנציאל הגנטי של הצמח, שיכול לייצר 75 קילו למ"ר. ו-12 קילו זה עוד נחשב להרבה, זה הישג. אנחנו משיגים תנובה ואיכות לאין ערוך יותר מאשר הקיים. אם נחזור לאותו משה לוי, אז נכון להיום הוא משתמש ב-80% פחות מים ממה שהוא השתמש קודם, ב-90% פחות דשן, ויש לו ייבול למ"ר הרבה יותר גדול ממה שהיה לו קודם".

"הכל נעשה בכספנו הפרטי בלבד. עלינו למדען הראשי לפני שלוש שנים, והוא התלהב מאוד, אבל אמר שישים כסף רק כנגד כסף שאנחנו נשים. לאנשים כמונו, שאין להם כסף אבל יש רעיונות טובים, יש בעיה, וצריך להתחבר עם מישהו עם כסף".

ישראלי: "אנחנו עשינו את הכל והתקדמנו לאט-לאט וקצרנו הרבה הצלחות במשך השנים והפעלנו מספר מערכות רב מאוד, ואני רוצה להגיד לך שהכעסנו הרבה מאוד גורמים שהפריעו לנו בפיתוח המערכת. כמעט כל הממסד האקדמי בארץ התנגד לרעיון הזה בצורה ביקורתית חריפה מאוד, וכך גם משרד החקלאות שהיה רחוק מלפרגן לנו.

"אנחנו עשינו משהו חריג באופן קיצוני, כי מבחינת האקדמיה כל רעיון חייב לעבור את כל המסלול האקדמי בדרך סלולה וידועה. מה שאני עשיתי פה לא היה המצאת מדע חדש, אבל אנחנו הבאנו מוצר מוגמר וחטאנו בכך שהדבר הזה עובד. אם חלילה היינו כושלים, השמחה הייתה רבה.

"הכיוון השני שממנו התנגדו לנו היה חברות ההשקיה, כי הם ראו בזה ירייה בפרנסה שלהן, וכמובן חברות הדשנים, כי הם ראו מערכת שהולכת להוריד את צריכת הדשנים. אבל עם מגמת הניסיון לחסוך במים, חברות ההשקיה מתחילות כן לשתף איתנו פעולה ואני שמח, כי כמעט עם כולן חתמנו היום הסכמים להפצת המערכת, אם זה פלסטרו, אם זה נען, אקווה, שדות, ואנחנו במו"מ עם נטפים.

"הרבה יותר קל לנו למכור את המערכת בחו"ל, כי בחו"ל א' אין את הבעיה של נביא בעירו, ואין את הסטיגמה הזו שמשרד החקלאות לא אישר את זה. להיפך מכבדים את הידע הישראלי ובחו"ל הצלחנו מבחינה מסחרית בגדול. השנה התחלנו לפרוץ. כרגע האוטואגרונום מיועד רק לשימושים חקלאיים כי הוא יקר. יש לנו מחשבה לפתח מערכת שקוראים לה מיני אגרונום שתהיה למשק הביתי.

"יש לנו מערכות בדרום אמריקה - בקולומביה, באקוודור, עם הצלחות גדולות מאוד ומכתבים מלקוחות שלא מפסיקים לשבח את המערכת. התחלנו למכור בצורה מסחרית ויש לנו הזמנות שאנחנו צופים שבמשך השנה יגיעו למיליון וחצי ואפילו ל-2 מיליון דולר. כרגע ברור לנו שחסרים לנו אמצעים של שיווק, כי כל הכסף הלך לפיתוח".

* אפשר לדבר על מחירים?

"חקלאי שיש לו 20 דונם פרחים מחזיר את המערכת בתוך שנה רק בחיסכון במים ובדשן. לפני שמדברים על הכסף הגדול שזה שיפור בגידול שלו וקיצור זמן הגידול. שם הכסף הגדול".

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים