גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בצמרת העולמית

בבר-אילן לא ישנים בלילות מחשש שהוא "יתעשת" ויגיד כן לאוניברסיטת ייל, שמחזרת אחריו כבר זמן. חשיפה ראשונה של פרופ' גדעון פרחומובסקי, החוקר הצעיר הבולט ביותר בתחום המשפט

" מסלול: פרופ' גדעון פרחומובסקי הוא, ללא ספק, החוקר הבולט ביותר בתחום המשפט מבין אלה שטרם הגיעו לגיל 40. למרות שעיקר פרסומיו נעשו בחו"ל ורק בשנתיים האחרונות הוא בארץ, שמו כבר הולך לפניו וכמעט כל משתתפי המשאל נקבו בשמו. "מבריק", "מטאור", "פורץ דרך" ו"גאון" הם רק חלק מהסופרלטיבים שהוא מקבל מהקולגות, שטוענים פה-אחד: הוא ברמה אחת מעל כולם.

דיקאנית הפקולטה בבר-אילן, פרופ' יפה זילברשץ, האחראית המרכזית להבאתו לפקולטה, אינה ישנה בלילות מחשש ש"יתעשת" ויגיד כן לאוניברסיטת ייל, המחזרת אחריו מזה זמן. "סדר היום שלו מחויב למחקר", היא אומרת. "הוא מצליח בכל מאמר לחדש חשיבה מאוד מיוחדת שלא היתה קודם באותו נושא, ולכן עשרות מאמריו מתפרסמים כולם בכתבי עת מובילים בעולם, ברמות הגבוהות ביותר". מעבר לכך, "הוא משדרג את כל הפקולטה. הוא מגנט שהכל נמשך אליו. הוא מאתגר את האחרים לשאוף להכי גבוה".

"הוא יותר טוב מכולם", מעיד מרצה בכיר. "הצלחתו בפריצה לשוק הבינלאומי היא יותר משל כל הישראלים האחרים". פרופ' זוהר גושן, שכתב איתו מאמר שנבחר כאחד מעשרת המאמרים הטובים ב-2006, אומר שפרחומובסקי הוא "מרצה בחסד עליון ובעל יכולת כתיבה פשוט מדהימה. יש לו רעיונות מאוד יצירתיים ומבריקים והספק הפרסומים שלו מדהים. הוא מוערך בקהילה, ייל מתעניינת בו כל הזמן. בתחום שלו הוא בצמרת העולמית".

ראש לשכת עוה"ד היוצא, ד"ר שלמה כהן, המתמחה בקניין רוחני, אומר כי פרחומובסקי "הפגין הבנה עמוקה ומקורית של תחום הקניין הרוחני, לא רק בניתוח המשפטי אלא גם בזיקה לתחום התרבותי, הפוליטי, הכלכלי והטכנולוגי. הפרסומים שלו מרשימים בניתוחים הכלכליים שלהם ובהשפעות של דיני הקניין הרוחני על הכלכלה, גם ברמת מיקרו וגם ברמת מאקרו".

פרחומובסקי החל את דרכו בתואר ראשון באוניברסיטה העברית (93'), כשבמקביל עסק בפעילות התנדבותית לא מעטה. הוא התמחה אצל עו"ד נעמי וייל ואחר כך אצל השופט אליהו מצא בעליון. "הוא היה בחור מבריק מהרגע הראשון", משחזר מצא. "כל המתמחים בעליון טובים, אבל הוא בהחלט היה מהפיגורות היותר בולטות". כבר אז, מסתבר, פרחומובסקי גילה יכולות מחקר. "הוא ידע לחקור סוגיות משפטיות לעומק", אומר מצא. "קיבלתי ממנו כמה חוות דעת שהיו בהחלט עבודות מחקר מאוד יסודיות". גם פרחומובסקי מפרגן. "הוא שופט מדהים, אני חב לו חוב אינטלקטואלי אדיר".

את "היסודיות והרצינות במחקר" קיבל פרחומובסקי מפרופ' יהושע ויסמן, "האב המייסד של תחום הקניין בישראל", כששימש עוזר מחקר שלו. אחרי תואר שני באוניברסיטת ברקלי (95'), נדרשו לו 3 שנים לדוקטורט בייל (בגיל 29), בהנחיית פרופ' איאן איירס, לא לפני שקיבל את מלגת פולברייט (תוכנית חילופי האקדמאים היוקרתית ביותר של ממשלת ארה"ב). בגיל 31 קיבל פרופסורה מאוניברסיטת פנסילבניה ואחרי 4 שנים הפך לפרופ' מן המניין שם. במשך שני סמסטרים שימש מרצה מן החוץ בייל, ובמשך ארבע שנים הרצה באוניברסיטת פורדהם.

כמו רבים מהמרצים הצעירים, גם תרומתו המחקרית נוגעת בעיקר לשילוב הכלכלה והמשפט. "הוא פרץ דרך במאמרים שאת חלקם כתב לבד ואת חלקם עם ד"ר אבי בל", אומר פרופ' שפירא. "קו החשיבה שלו של ניתוח מיקרו כלכלי מדוקדק, שעושה הפשטה מושגית יפה של מושגים שהשתמשנו בהם, שמאחד בין כללי אחריות לכללי קניין ומסביר למה ראוי לדון בדיני הענקות בסימטריה לדיני הפקעות שלטוניות, זכה להתייחסויות רבות".

במאמר פורץ דרך אחר שזכה לתהודה רבה, הראה פרחומובסקי באמצעות ניתוח כלכלי שכאשר שתי חברות מתחרות על רישום פטנט, יש תמריץ לחברה שעומדת להפסיד לחשוף בחינם את המידע שבבסיס הפטנט, כדי לצמצם את ערך הפטנט של החברה שתזכה בו.

" על תחום ההתמחות: "קניין רוחני הוא תחום דינמי שמתפתח כל הזמן. אמנם לעיתים קרובות מתייחסים אליו כאל מכלול אחד, אבל יש בו מספר תתי-תחומים, כמו זכויות יוצרים, פטנטים, סימני מסחר וסודות מסחריים, שהופכים אותו למגוון ומרתק. גם דיני האינטרנט הם תחום מלהיב. כל הזמן צריך להתעדכן ולחשוב על בעיות חדשות. בכלל, הממשק עם הטכנולוגיה הוא מאוד מעניין ומאתגר בעיניי. הנכסים הרוחניים הולכים ועולים בחשיבותם בעולם ובארץ, אנחנו הופכים למדינה שמייצאת ידע וזה בעצם הקניין הרוחני".

הקניין הרוחני, הוא אומר, חשוב במיוחד בישראל, שיש בה תעשיות עתירות ידע. הוא תחום מתפתח עדיין. למרות החקיקה המיושנת, בתי המשפט מתמודדים עם האתגר בצורה מעוררת כבוד".

העוסקים בקניין רוחני בישראל אולי לא ממש מכירים אותו, כי רוב כתיבתו נעשתה בחו"ל והתייחסה לדין האמריקאי. פרחומובסקי צנוע מכדי לומר שאין לו שיח אינטלקטואלי אמיתי בתחום הזה בישראל, אך ניתן להבין זאת מדבריו. "השוק האמריקאי תחרותי יותר. כשאתה כותב שם אתה בעצם מחליף דעות עם בכירי האנשים בתחום שלך בעולם. בישראל האנשים מצוינים, אבל השוק קטן ופחות תחרותי".

במשך 7 שבועות בסמסטר הקודם הוא "גר" במטוס. הוא לימד בבר-אילן ביום א', בפנסילבניה בימים שני-רביעי וביום שישי שוב בבר-אילן. רק שיעור אחד הוא פספס, בגלל השביתה בנתב"ג. "טסתי מכיתה לכיתה, משיעור לשיעור. אני לא בטוח, אבל נדמה לי שזה שווה את זה. זה החיבור לאקדמיה האמריקאית, למחקר ברמה הכי גבוהה שיש".

" דמות מעצבת: "היו רבים, אך מעל כולם עומד פרופ' איאן איירס מייל, שהנחה אותי בדוקטורט. איירס, בעל דוקטורט בכלכלה ותואר במשפטים, הוא בעיניי אחד האנשים הכי מבריקים ויצירתיים בעולם המשפט. ממנו למדתי איך לגשת למאמר, איך לחשוב על רעיונות ואיך לפתח אותם. היה לי מזל גדול שזכיתי במנחה כזה. באותו זמן לא היה בייל מרצה מובהק בקניין רוחני, שזה התחום שרציתי להתמחות בו. איירס פרש עליי את חסותו".

" מה צופן העתיד: "כרגע אין לי שאיפות לגעת בפרקטיקה, ולא בגלל שאני מפחית מערכה. הכי חשוב לי להיות עם המשפחה. המשפחה והמחקר מעניקים לי חיים מאוד מלאים ומעניינים ואני מרגיש בר מזל".

ובכלל, המזל הוא מוטיב מרכזי אצל פרחומובסקי. "אלמנט המזל היה מאוד חשוב בקריירה שלי, הוא תרם הרבה. כפסע היה בין הצלחה לכישלון, מספיק שהייתי מגיע למנחה אחר או בהחלטה אם לפרסם מאמר כזה או אחר. המזל מכתיב הרבה". ויש לו גם הוכחה, כמעט מדעית. אחד מפרסומים שעוררו תהודה רבה הקדים רק בחודשים ספורים פרסום של חוקר אחר משיקאגו, שעבד אף הוא על אותו נושא. "אם הוא היה מקדים אותי בפרסום מי יודע איפה הייתי היום". הוא גם רואה את אשתו, שהיה לה מנחה פחות מוצלח בדוקטורט, בלשון המעטה, והביא אותה לנטוש את האקדמיה לטובת הפרקטיקה.

פרופ' גדעון פרחומובסקי

גיל: 38

תחומי מחקר: קניין, קניין רוחני, זכויות יוצרים ודיני אינטרנט, דיני חוזים

מוסד אקדמי: אוניברסיטת בר-אילן

דרגה: פרופ' מן המניין

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?