גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש מנע ממשרד השיכון לממש ערבות בנקאית אוטונומית - למרות שנשלחה בדואר חודש לפני שפקעה

זאת משום שהערבות הגיעה לבנק לאחר פקיעתה * השופט מאיר יפרח הזכיר למדינה שכבר המציאו את הפקס

פסק דין שניתן באחרונה בבית משפט השלום בת"א, במסגרת הליך נדיר יחסית של טען ביניים, קבע כי משרד השיכון אינו זכאי לחלט ערבות בנקאית אוטונומית בסך כמיליון שקל, משום שלמרות ששיגר בדואר את דרישת החילוט בזמן שהערבות היתה בתוקף (כחודש לפני שפקעה), הרי שזו הגיעה אל הבנק רק לאחר פקיעת הערבות. נקבע, כי אם היה טורח משרד השיכון לשגרה במקביל גם בפקס, החילוט היה מתאפשר.

ערבות בנקאית אוטונומית נחשבת כיום אולי לבטוחה האולטימטיבית בחיי המסחר. היא נועדה להבטיח פירעון חובות במהירות ובפשטות, ללא תלות בהכרעה במחלוקת הנוגעת לעסקת היסוד, וזאת במטרה להגביר את הוודאות והיציבות בחיי המסחר. כל מה שנדרש מקבל הערבות לעשות הוא לדרוש בכתב מהבנק לחלט את הערבות.

ביסוד הערבות הבנקאית ניצבים שני עקרונות: עקרון העצמאות ועקרון ההתאמה. עקרון העצמאות משמעותו קיום הפרדה מלאה בין כתב הערבות לבין עסקת היסוד שבמסגרתה ובגדריה ניתנה הערבות. תוכן התנאים למימוש הערבות נקבע לפי נוסחו של כתב הערבות ולא לפי ההסכם בעסקת היסוד, גם אם אלה סותרים. ככלל, אפילו הוכחה שעסקת היסוד הופרה לא תעניק צו המונע את חילוט הערבות. רק מקרים חריגים כמו מירמה (שימוש במסמכים מזויפים או מירמה בעסקת היסוד), אי-חוקיות ונסיבות מיוחדות יגברו על עקרון העצמאות.

עקרון ההתאמה, האדן השני עליו מושתתים דיני הערבות הבנקאית והאשראים הדוקומנטריים, משמעו שהזכאי לתשלום חייב לקיים אחר הדרישות הנקובות בכתב הערבות (או במכתב האשראי) כדי לחלט ולקבל את הכספים, במיוחד בנוגע למסמכים שהצגתם נדרשת בכתב הערבות לעומת המסמכים המוצגים בפועל. כך למשל נפסק בעבר, שאם בכתב הערבות נאמר שהיא ניתנה לטובת חברת שלמה חבר, ואילו מבקש החילוט הוא שלמה חבר האיש, מדובר בחוסר התאמה.

בתי המשפט התחבטו בין שתי גישות: האם נדרשת התאמה מוחלטת בנוגע להצגת מסמכי הערבות וקיום תנאיה, או שמא די בהתאמה מהותית? רובה של הפסיקה שדנה בערבויות בנקאיות ובמכתבי אשראי דוקומנטריים, פסעה בתלם התובע התאמה מוחלטת, וכך גם מקובל בעולם. עם זאת, בפסיקה לא מעטה של השלום והמחוזי (למשל פרשת Halimex) הובעה עמדה לפיה עקרון ההתאמה המהותית הוא השולט בכיפה.

לפני כשנתיים פסק העליון (הלכת רשל) כי "הנחרצות של חיוב התשלום בערבות הבנקאית, היא המכתיבה גישה קפדנית ודווקנית באשר לקיום מדוקדק של התנאי מחלט הערבות". עם זאת, כחצי שנה אחר כך, בפרשת שלמה חבר, השאיר העליון בצריך עיון את השאלה אם לאמץ את עקרון ההתאמה המהותית, וזאת תוך שהוא מתעלם מהלכת רשל.

יש לקיים הדרישות בקפדנות

גם עו"ד ד"ר אבי וינרוט, בספרו "ערבות בנקאית", סוקר ארוכות את המגמות בפסיקה לגבי אשראי דוקומנטרי (ממנו הוחלו הלכות רבות מהיקש לעניין ערבות בנקאית) וכן מעבר אפשרי מעקרון ההתאמה המוחלטת לעקרון ההתאמה המהותית. "בעוד שלגבי מכתבי אשראי דוקומנטריים עמדנו לעיל על שתי גישות, האחת המצדדת ביישום עקרון ההתאמה באופן דווקני, והאחרת מצדדת במעבר מהתאמה דווקנית והתאמה מהותית", כותב וינרוט, "הרי שלגבי ערבות בנקאית צריך לכאורה עקרון ההתאמה המהותית להיות מיושם לכל הדעות וביתר תוקף".

השופט מאיר יפרח (שמונה לרשם ושופט בפועל בביהמ"ש המחוזי במחוז מרכז), אחד מכותבי הספר "אשראים דוקומנטריים - היבטים מעשיים ומשפטיים" (יחד עם פרופ' דוד ששון ז"ל ואורלי שנקר), המצוטט רבות בפסיקה בנושא, הבהיר בפסק הדין בעניין משרד השיכון וכן בפסיקה נוספת מראשית השנה (ר' מסגרת), כי אם למישהו היו ספקות, הרי שלדעתו עקרון ההתאמה המוחלטת עדיין שולט בכיפה.

במקרה האחרון, הגיש בנק דיסקונט טען ביניים, וביקש שבית המשפט יכריע אם לחלט הערבות או לא. מדובר בשלוש ערבויות שהונפקו במסגרת התקשרות בין חברת אל יעד (שיוצגה ע"י עו"ד אמיתי אביעד ממשרד אביעד, איטח ושות') למשרד השיכון. האחרון שלח דרישות חילוט במכתבים רשומים לבנק. דיסקונט טען שהמכתבים הגיעו לאחר יום 11.3.06, בו פג תוקפן של הערבויות, ולפיכך סירב לחלטן ואף אישר שמחק את הערבויות מספריו.

השופט יפרח קבע, שלפי עקרון ההתאמה המוחלטת המוטב זכאי לדרוש את חילוט הערבות, "בתנאי שהמוטב קיים בקפדנות אחר כל הדרישות המוקדמות הנקובות בכתב הערבות. אחד מן התנאים המוקדמים יכול שיהא המצאת דרישת תשלום מצד המוטב, עד מועד נקוב כלשהו (ועד בכלל). מוטב שלא מילא אחר התנאי המוקדם האמור, שוב אינו זכאי לדרוש את חילוט הערבות, שכן ערבות זו פקעה וחלפה מן העולם".

מאחר שלא מולאו כמה פרטים בטופס ההודעה על דברי דואר, הסיק יפרח שמשרד השיכון לא הוכיח שהבנק קיבל את מכתבי החילוט בזמן. הוא הוסיף, שגם אם היה מוכח שהבנק קיבל את ההודעות אך לא נטל את המכתבים בזריזות ראויה, ספק אם ניתן היה לראותו כמי שקיבל את מכתבי הדרישה. "על-מנת להראות שהבנק פעל בעצימת עיניים וכי מטעם זה מוחזק הוא כיודע את תוכן מכתבי הדרישה, היה על משרד השיכון להניח בסיס עובדתי לכך שהבנק ידע את זהות שולח מכתבי הדרישה ומחמת חששו שמכתבי משרד השיכון הם מכתבי דרישת הכספים, נמנע מנטילת המכתבים".

אלא שהבנק לא יכול היה לדעת את זהות שולח המכתבים, מאחר שלא מולאו פרטי השולח. יפרח ציין, שאילו היה שולח משרד השיכון את המכתבים גם בפקס, לא היה הבנק יכול לסרב לחלט, משום שהערבות אינה אוסרת על משלוח דרישת חילוט בפקס. "לא ידעתי מדוע נהג משרד השיכון כפי שנהג, בשלחו רק מכתבים רשומים ובהם דרישת חילוט, אך לא שלח כל מכתב בעניין זה בפקס (הגם שמספר הפקס של הבנק מצוין בראש כל אחד מכתבי הערבות)" (ת.א. 27901/06).

יפרח "מתזכר" את הקולגות

בפסק דין שנתן בתחילת השנה סקר השופט מאיר יפרח את העקרונות העומדים בבסיס מוסד הערבות הבנקאית. הוא ניצל את ההזדמנות כדי "להזכיר" לשופטים בשלום ובמחוזי שהלכת רשל של העליון, הדוגלת בעקרון ההתאמה המוחלטת, היא המחייבת כיום.

"בפסיקה שניתנה בבתי המשפט המחוזיים ובבתי משפט השלום, הובעה דעה כאילו עקרון ההתאמה המוחלטת שוב אינו מושל בכיפה", כתב יפרח. "פסיקת בתי המשפט המחוזיים ובתי משפט השלום, שסברה לאמץ את עקרון ההתאמה המהותית, ניתנה עובר לפסק הדין בפרשת רשל. באה פרשת רשל והעמידה הלכה על מכונה: "הנחרצות של חיוב התשלום בערבות הבנקאית, נחרצות זו היא אף המכתיבה גישה קפדנית ודווקנית באשר לקיום מדוקדק של התנאי מחלט הערבות".

לדבריו, גם השופטת אילה פרוקצ'יה סבורה כך. הוא למד זאת מדברים שכתבה בהקדמה לספרו של ד"ר אבי וינרוט. "עקרון ההתאמה מחייב עמידה קפדנית על קיום תנאי הערבות האוטונומית כתנאי מוקדם לפירעונה, וכל סטייה, קלה כגדולה, עלולה לסכל את העמדתה לפירעון. פרשנות דווקנית של תנאי הערבות נועדה להגן על החייב מפני פירעון שאינו ראוי".

וינרוט סקר בספרו את המצב בתחום, לרבות את עמדתם של ששון, יפרח ושנקר בספרם, וציין כי נראה שלפחות בתחום הערבות הבנקאית (בשונה מכתב אשראי דוקומנטרי), הכל מסכימים שיש לעבור לעקרון ההתאמה המהותית. יפרח הבהיר כי אולי עמדתו של וינרוט היא כזו, אך עמדתו שלו שונה. (ת.א. 10149/07).

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ארה"ב ועוד 17 מדינות בקריאה משותפת: "לשחרר חטופים מיד"

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק