גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשגאידמק מוכר לגאידמק

איך מעריכים שווי עסקה שבה מעורבות מניות, באיזה מחיר מקצה גאידמק לעצמו מניות בעסקאות באוסיף וויליפוד, מה ההבדל בין השיטות, ומה זה אומר על המחיר האמיתי של העסקאות האלה

אם גאידמק רצה "להיות בסדר" עם שוק ההון, הוא היה צריך לחשוב על הקצאת מניות בתמורה לנכס לפי השווי שהוא רואה כראוי - המחיר שמבטא נכון יותר את שווי החברה. לגישתו הוא 241 שקל למניה. מחיר גבוה יותר מביא כמובן למספר קטן יותר של מניות שהוא יקבל עבור הנכס, וזה לא בדיוק משרת את האינטרסים שלו

שתי עסקאות נמצאות בקנה של ארקדי גאידמק - אחת באוסיף והשנייה בויליפוד. בעסקה הראשונה מתכוון גאידמק להכניס נדל"ן ברוסיה לאוסיף בתמורה ל-100 מיליון דולר. בשנייה יכניס גאידמק פעילות של עופות וביצים לויליפוד בתמורה מוערכת של 32 מיליון דולר.

נתחיל באוסיף. על פי הפרסומים היו שתי הערכות שמאי לנכס של גאידמק, שאותו הוא בעצם מעוניין למכור לחברת אוסיף שבשליטתו. הראשונה נקבה ב-150 מיליון דולר והשנייה ב-100 מליון דולר. גאידמק כנראה מנסה "להראות שהוא בסדר" עם שוק ההון, והוא אימץ את ההערכה הנמוכה. אבל תגידו אתם: אם יש הערכה אחת של 150 מיליון דולר והערכה שנייה של 100 מיליון דולר, מה זה אומר על ההערכות האלו?

אולי בהערכה שלישית יתקבל בכלל שווי של 50 מיליון דולר, ואולי דווקא 200 מיליון דולר. האמת, שהכול יכול לקרות. במיוחד כשמדובר בנדל"ן, ובטח במוסקבה. אבל אם נמשיך לקרוא את הדיווח של החברה נראה שגם ה-100 מיליון דולר זה לא 100 מיליון דולר. בתמורה לנכס ברוסיה, יקבל גאידמק 30 מיליון דולר במזומן, וכ-35 מיליון דולר במניות החברה לפי מחיר ממוצע של מניית החברה ב-60 הימים שקדמו לחתימת מסמך העקרונות, בתוספת 10%. היתרה תהיה באגרות חוב להמרה של החברה.

ובכן, מזומנים זה מזומנים, כאן אין משחקים, אבל תקבול במניות הוא לא תמיד אינדיקציה ברורה. למה אנחנו מתכוונים: גאידמק רכש לפני כחצי שנה את השליטה באוסיף לפי שווי של 1 מיליארד שקל, כשבתרגום למחיר למניה מדובר על 241 שקל. עכשיו בא גאידמק, מעביר נכס לחברה ומקבל מניות בערך של 35 מיליון דולר לפי מחיר השוק בתוספת 10%. ומהו מחיר השוק הממוצע ב-60 הימים האחרונים? לא חישבנו בדיוק, אבל בהערכה גסה המחיר הממוצע הוא באזור 155-160 שקל למניה. המחיר כיום הוא 154 שקל. תוסיפו לזה 10% ותגיעו ל-170-175 שקל למניה. זה המחיר שבו לגאידמק יוקצו מניות באוסיף. המחירים האלו נמוכים משמעותית ממחיר העסקה לרכישת השליטה (27%-30% מתחת למחיר העסקה). זה לגיטימי, במיוחד מכיוון שבעסקה הגדולה הוא רכש את השליטה באוסיף.

אבל אם גאידמק רצה "להיות בסדר" עם שוק ההון, הוא היה צריך לחשוב על הקצאת מניות בתמורה לנכס לפי השווי שהוא רואה כראוי - המחיר שמבטא נכון יותר את שווי החברה. לגישתו הוא 241 שקל למניה. מחיר גבוה יותר מביא כמובן למספר קטן יותר של מניות שהוא יקבל עבור הנכס, וזה לא בדיוק משרת את האינטרסים שלו.

על כל פנים, אם אנחנו גאידמק ואנחנו רוצים לראות כמה אנחנו באמת מקבלים עבור הנכס, אזי הקצאת מניות בתמורה ל-35 מיליון דולר לפי 175 שקל (פחות או יותר), שקולה להקצאת מניות של 48 מיליון דולר לפי מחיר של 241 שקל. זה חישוב שכמובן אינו לוקח בחשבון את ירידת הדולר בתקופה, אבל אלה הם פחות או יותר הפרופורציות, והמשמעות היא שבשביל גאידמק המניות האלו שוות 48 מיליון דולר, 13 מיליון דולר יותר מהסכום המקורי.

אותו דבר יש לעשות עם האג"ח להמרה, רק שכאן אנחנו ממש מגששים באפלה - איזה אג"ח, לכמה שנים ובאיזו פרמיה. לאוסיף יש שלוש סדרות של אג"ח להמרה, אבל כלל לא ברור שמדובר על אחת מהסדרות. מעבר לזה, לא משנה איזה אג"ח זה יהיה, ברור שהוא יתומחר לצורך ההקצאה בהתאם למחיר המניה בפועל (או ממוצע מחיר המניה ב-60 יום האחרונים), כך שבדיוק כמו בהקצאת המניות, גאידמאק בפועל מרוויח מכך שמחיר השוק נמוך ממחיר עסקת השליטה.

בקיצור, אמנם גאידמק מכניס את הנכס לפי שווי של 100 מיליון דולר, אבל זה בהינתן המחירים בשוק (פחות או יותר ועם הפרמיה על המניות). אם נתייחס לשווייה של החברה בעיני גאידמק, הרי שהוא מקבל בתמורה לנכס הרבה יותר מ-100 מיליון דולר. אנחנו מתקשים בחישוב כי אין נתונים על האג"ח, אבל זה ככל הנראה בין 120 מיליון דולר ל-130 מיליון דולר.

ויליפוד: פרמטר יחיד ובעייתי

וזה מביא אותנו לעסקה השנייה של גאידמק - ויליפוד שבשליטתו קונה 51% מחברה שלו שפעילה בתחום העופות והביצים ברוסיה. עוד עסקה בין גאידמק לבין גאידמק, אבל לפני שנרד לפרטים שימו לב למשפט הבא: "40% מהתמורה תשולם במזומן, ויתרתה תשולם במניות החברה אשר יוקצו למוכר לפי השווי בו רכש גאידמק את מניות החברה מהאחים צבי ויוסף ויליגר, בהתאם להסכם מכר מניות מיום 22.6.07".

כן, להבדיל מעסקת הנכס ברוסיה שנמכר לאוסיף, כאן גאידמק מוכן לקבל מניות לפי המחיר המלא, ומדובר בהפרש ענק. מחיר העסקה לרכישת השליטה בוילפוד מהאחים ויליגר היה 43.85 שקל למניה, ואילו המחיר בבורסה הוא כ-23.5 שקל למניה. חוסר העקביות, יש לומר, הוא תמוה. בעסקה אחת הולכים על מחיר השוק, ובעסקה השנייה הולכים על המחיר שבו עברה השליטה בחברה, מחיר המבטא פרמיה של 80% על מחיר השוק.

מכל מקום, על פי העסקה גאידמק ימכור לויליפוד 51% מהון המניות המונפק והנפרע של חברת המטרה שבידו, כך שלאחר ביצוע מכירה זו תחזיק ויליפוד ב-51% וגאידמק ביתרת ה-49%. העסקה נעשית לפי מכפיל 8 לחברה הנרכשת, וגאידמק הצהיר "כי ההכנסות של חברת המטרה בשנת 2008 יהיו לפחות בין 120 מליון דולר לבין 150 מליון דולר, והרווח נטו של חברת המטרה לשנת 2008, לאחר מיסים, יהיה לפחות 8 מליון דולר".

אנחנו לא מבינים איך אפשר להצהיר דבר שכזה, אבל ניחא. בתמורה למניות תשלם ויליפוד לגאידמק במניות ובמזומן סכום המבטא מכפיל 8 על הרווחים לשנה הבאה, כלומר כ-32 מיליון דולר בהינתן שהרווח יהיה באמת 8 מיליון דולר. מתוך סכום זה 40% (12.8 מיליון דולר במזומן), והיתר (19.2 מיליון דולר) במניות. המניות מוקצות כאמור לפי מחיר גבוה משמעותית ממחיר השוק, ובפועל יקבל גאידמק מניות בערך שוק של כ-11 מיליון דולר, וכל העסקה (במונחי מחירי השוק) היא בסדר גודל של 23 מיליון דולר.

ובחזרה לעסקה. התמורה נשענת על הרווח ב-2008, אבל עולה השאלה מה אם הרווחים שיציג גאידמק יהיו גבוהים מהרווחים המייצגים של החברה. בכלל הפיכת ביצועים בשנה אחת לפרמטר יחיד בקביעת התשלום בגין החברה זה עניין מאוד בעייתי, כי זה יוצר תמריץ אצל המוכר לעוות את התוצאות כלפי מעלה, במיוחד שהמוכר עדיין חזק בתמונה.

יהיה איחוד?

כאן אנחנו מגיעים לעניין השליטה. גאידמק מוכר לכאורה את השליטה בחברת העופות והביצים, אבל זה ממש לא כך. ויליפוד לא ממש קונה שליטה בחברה הזו, מכיוון שגאידמק נותר עם 49% מהחברה והוא גם מחזיק בשליטה בויליפוד. זה הופך אותו לאיש החזק בחברת העופות והביצים, וזה מטיל ספק ביכולת של ויליפוד לשלוט בה. מכאן שהאיחוד החשבונאי של תוצאותיה לא אמור להיות עניין טריוויאלי. החשבונאות אמנם מגדירה מבחנים לשליטה ומותירה יכולת תמרון לרואי החשבון לקבוע מתי זאת שליטה ומתי לא, אבל זה לא ממש שחור או לבן.

אנחנו משערים שבמקרה הזה יחליטו על איחוד הדו"חות, למרות הסוגיה הבעייתית, והמשמעות מבחינת ויליפוד היא גידול בהכנסות, ובכלל גידול בסעיפים בדו"ח רווח והפסד ובמאזן. אך אם נחזור לעניין השליטה האפקטיבית, הרי שיש כאן מצב אבסורד - השולט יכול לקבוע את הסכום שיקבל בעבור הנשלטת. גאידמק כנראה לא יעשה זאת, אבל אם הוא חפץ לשחק מעט במספרים הוא יכול להקפיץ את הרווח של החברה הרוסית ולהגדיל את התשלום שמגיע לו עבור המניות.

עסקת מניות: בעסקאות רבות למכירת נכסים ומכירת עסקים, התמורה בגין הנכסים והעסקים היא במניות של הרוכשת. זה יכול להיות עסקת מניות בלבד וזה יכול לבוא עם מזומנים. בעסקאות של גאידמק מדובר ברכישת נדל"ן שלו ברוסיה על-ידי אוסיף שבשליטתו ורכישת 51% מהפעילות שלו ברוסיה בתחום העופות והביצים על-ידי ויליפוד שהיא גם כן בשליטתו. בשתי העסקאות מעורבות מניות, אך בעוד שבמקום אחד מדובר על מניות שיוקצו לפי מחיר השוק בתוספת של פרמיה מסוימת (אוסיף), הרי שבעסקה השנייה מדובר על הקצאת מניות לפי מחיר עסקת השליטה (ויליפוד). מכאן שבעסקת מניות צריך לדעת מה השווי האמיתי של המניות, כדי להעריך את שווי העסקה. זה לא כל כך ברור, אבל לרוב יש שני עוגנים למחיר: המחיר בשוק והמחיר שנעשה בעסקאות גדולות.

עוד כתבות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי