גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטנקיסטים של מופז

מדוע חבריו של שר התחבורה מגיעים לתפקידים בכירים בגופים הקשורים למשרד?

1 מייג'ור ג'נרל בדימוס שאול מופז, שר התחבורה, הסר ידיך ממינויי הגנרלים. אתה מזיק לבכירי צה"ל במיל', אתה מזיק לנו. אתה גורם במו ידיך לזילות המונח גנרל בעיני הציבור, לחיסול הסיכוי העתידי של קצינים בכירים במיל' להשתלב במשק הציבורי ולהחלשת תחושת הכרת התודה הלאומית.

בהזדמנות הזו אתה גם גורם לבריחה המונית של מנהלים מהסקטור הפרטי, שכל הזמן מחזרים אחריהם שיבואו לשירות מילואים במגזר הממשלתי ציבורי. כי כשיש חשד לתפקידים תפורים, מי הפראיירים שיסכימו להתמודד?

בזה שאתה מפעיל את עוצמת כוח השלטון שבידיך וממנה גנרלים שהם חבריך, אתה מטיל רבב ביכולות הניהוליות והאישיות של יוצאי צבא בכירים. אתה גורם לציבור שלא לבחון מנהלים-יוצאי צבא על-פי כישוריהם. אתה מבאיש את ריחם, אם לא בהווה אז בוודאי בעתיד. שהרי הנוכחיים, בעזרתך האדיבה, כבר השתלבו; אבל מה יהיה על האלופים הממתינים והבאים? עננת הריח תלך לפניהם, תפגע בקריירה השנייה שלהם - והמשק יפסיד את היכולות והניסיון האדירים שלהם.

בהחלט ייתכן שאלוף במיל' יצחק הראל, שנבחר ביום חמישי האחרון למנכ"ל רכבת ישראל, הוא הנהדר, הנפלא והמובחר ביותר בכישוריו מבין 80 המועמדים ההתחלתיים וארבעת המועמדים שהגיעו לשלב הגמר הסוער של ועדת האיתור. בהחלט אפשרי ש"חקה", חבר וותיק שלך, שכל ההערכות המוקדמות כבר מזמן מינו אותו לתפקיד, הוא האחד היחיד והמיוחד שיציל את רכבת ישראל המקרטעת בעלת התדמית העכורה ויוביל אותה להצלחה, יושרה, שגשוג ופריסה קווית. בהחלט ייתכן שוועדת האיתור ודירקטוריון הרכבת פעלו בעצמאות מלאה "תוך שמירה על מקצועיות, הוגנות וללא משוא פנים" כפי שהוצהר. אבל מי לגמרי מאמין?

מי יכול להיות בטוח שהראל הוא הטוב מכולם? מי משוכנע שוועדת האיתור, בראשות אייל קשפיצקי, דירקטור מהציבור, בועז סופר, בכיר ברשות המיסוי, ועוזי יצחקי, סמנכ"ל בכיר לתנועה במשרד התחבורה, עבדה כפי שהצהירה? מי יכול להיות סמוך ובטוח שהראל הוא האיש הכי נכון להצלת הרכבת "להשגת היעדים של הגדלת הנגישות של הפריפריה למרכז ולהעלאת תרומה לבטיחות בכבישי ישראל", שהוגדרו כמטרות ועדת האיתור?

שר התחבורה שאול מופז כנראה בטוח, אבל קשה להגיד שיש עוד רבים כמותו.

חשוב לציין: העובדה שההליך הזה יוצר אי-נוחות איננה נובעת כלל וכלל מהראל עצמו, מחברי ועדת האיתור או מהדירקטוריון שבחר כפי שבחר; היא כל כולה קשורה לשאול מופז ולהתנהלות המינויים שלו.

2 היה היו חברים לקרב. הצ'יף שאול מופז, אודי שני, יצחק הראל ויפתח רון טל, שהוכרו אז בכינוי "אנשי מופז". הם היו שלושה טנקיסטים, שפרחו ועלו בסולם הדרגות והתפזרו בפיקוד ברחבי צבא הגנה לישראל. שני מונה לראש אגף תקשוב שהראל היה מקימו הראשון, הראל הלך לאגף תכנון, ורון טל מפקד זרוע היבשה. לימים השתחררו כולם, כשהמפקד היה כבר מיניסטר. שני יועד להיות מנכ"ל רכבת ישראל, אבל החליט ללכת למשק הפרטי. הראל מונה, רק לפני כמה חודשים, ליו"ר החברה הלאומית לדרכים, היא מע"ץ החדשה, ורון טל ליו"ר חברת נמלי ישראל.

אבל הראל רצה משהו אחר. אפשר שהעדיף תפקיד ניהולי פעיל, אפשר שרצה גם שכר הולם, שהרי יו"ר מע"ץ הוא תפקיד ללא שכר. וכך הופיע, לצד 80 מועמדים אחרים, ברשימות ההתמודדות על תפקיד מנכ"ל הרכבת, "ביניהם" - כך הצהירו ראשי וועדת האיתור - "אנשי עסקים, אנשי משק וכלכלה, יוצאי צבא ומערכות הביטחון, קציני משטרה בדימוס ומנהלים מהמגזר הציבורי והפרטי". אחרי סינון ראשון התייצבה קבוצה נבחרת בפני הוועדה, הרחק מעיני הציבור: מלונית הנשים היולדות ויטל, שליד בית היולדות באיכילוב. בסוף, נשארו ארבעה: יצחק הראל, אורן מוסט, חזי כאלו וליאור כרמל.

ביום האחרון נקראו ארבעת המובחרים לשיחות חשאיות בחדר סגור בשרתון סיטי טאוור. היה סוער, היו קרבות, הרבה טלפונים יצאו ובאו. בסוף נבחר מי שהחשדנים חשבו שייבחר: החבר של מופז.

3 ללשכת השר מופז יש תגובה קבועה לכל אחד ממינויי הגנרלים, גם לנוכחי: "מדובר באנשים מוכשרים, עתירי ניסיון בניהול תקציבים ובניהול מערכות גדולות. אין סיבה שלא יעשו זאת גם במסגרת האזרחית".

4רק ביום חמישי נבחר, וכבר מחר, יום ב', יתייצב הראל בפני ועדת טנה שפניץ למינויים בכירים בשירות המדינה.

ועדת האיתור הצהירה כי "החליטה להציב תנאי סף גבוהים מהקבוע בחוק". במודעה שפורסמה במשך תקופה ארוכה כתוב כי נדרש ניסיון של שמונה שנים לפחות או ניסיון מצטבר של שמונה שנים בשניים לפחות מאלה: תפקיד בכיר בתחום הניהול העסקי של תאגיד בעל היקף עסקים משמעותי, כהונה ציבורית בכירה או תפקיד בכיר בשירות הציבורי בנושאים כלכליים, מסחריים ניהוליים או משפטיים. אופציה נוספת: תפקיד בכיר בתחום עיסוקיה של החברה, או בעל תואר אקדמי, ובנוסף בעל ניסיון מצטבר של 12 שנה לפחות בתפקיד או בכהונה כאמור לעיל, שמהן שש שנים לפחות בגופים בעלי היקף פעילות שאינו נופל מזה של חברת רכבת ישראל, כפוף לחוק החברות הממשלתיות. הם דרשו תואר אקדמי באחד המקצועות הבאים: כלכלה, מינהל עסקים, משפטים, ראיית חשבון, מינהל ציבורי או הנדסה או תואר אקדמי אחר בתחום עיסוקה העיקרי של החברה.

להראל תואר ראשון במדע המדינה. אם היינו ציניים היינו אומרים שאכן, פוליטיקה הוא תחום עיסוקה העיקרי של החברה.

5 רכבת ישראל לא מפרסמת דו"חות כספיים מלאים. ל"גלובס" נודעו התוצאות הכספיות המופיעות בטיוטת הדו"ח האחרונה, למחצית 2007. הפסד מצטבר בששת החודשים הראשונים של השנה: 260 מיליון שקל, לעומת 220 מיליון שקל הפסד בתקופה מקבילה אשתקד. ההפסד בכל שנת 2006 עמד על כ-500 מיליון שקל. הגירעון המצטבר בהון החברה עומד על 2 מיליארד שקל.

6 שר התחבורה מופז ושר האוצר רוני בר-און אחראים על רכבת ישראל. כדי שיהיה שלום בית בקדימה, הם מחלקים ביניהם את עוגת המינויים. זה לא מתערב לזה.

7המינויים שבדרך: יו"ר רכבת ישראל, יו"ר נמל אשדוד, יו"ר נמל חיפה ומנכ"ל רשות שדות התעופה. היכונו לפורום מטכ"ל במשרד התחבורה.

עוד כתבות

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

חוות השרתים סארברפארם במושב בני ציון / צילום: ט. ג. הפקות

מהגדולות בישראל: חוות השרתים שתוקם באשדוד בהשקעה של 1.5 מיליארד דולר

יחד עם קרן תשתיות ישראל, סרברפארם תיבנה חוות שרתים באשדוד בהיקף של 130 מגה-וואט ● בשלב הראשון יושקעו כ-1.5 מיליארד דולר לבנייה, ובהמשך עוד כ-4.5 מיליארד דולר יושקעו להצטיידות החווה ● מדובר באחת מחוות השרתים הגדולות ביותר בישראל המתוכננות בימים אלה

אנבידיה / צילום: שלומי יוסף

אנבידיה רוכשת חברת דאטה ישראלית בכ-75 מיליון דולר

החברה הנרכשת היא אילומקס, שעוסקת בניהול הדאטה הארגוני וביצירת שפה משותפת בין מאגרי המידע השונים לשם אימון והפעלת בינה מלאכותית

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

המניות שהפכו ללהיט, דווקא כי אין להן קשר לבינה מלאכותית

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

מסע הרכש נמשך: לאומי פרטנרס משקיעה ברייק נדל"ן לפי שווי של 525 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של בנק לאומי תרכוש 16% ממניות חברת ההתחדשות העירונית שבשליטת אספן ויוסי רייק ● ההשקעה מגיעה כשלב מקדים להנפקה ראשונית שתבוצע בשלוש השנים הקרובות

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

אילוסטרציה: איל יצהר

תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "דפוס פעולה שיטתי של הטעיה והסתרת מידע"

חברת ויז'ן אנד ביונד, המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעת ע"י 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה נטען ל"דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● בא-כוח החברה: "טרם התקבל כתב התביעה"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג ביום רביעי לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה ב–0.6% בינואר, השכר ממשיך להיות המרכיב הדומיננטי

מדד תשומות הבנייה המשיך לעלות גם בחודש הראשון של 2026, אם כי בשיעור מזערי ● ללא העלייה בשכר העבודה, ירד המדד ב־0.2%

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על הפורשת / צילום: גיא כושי ויריב פיין

המוסדיים נתנו ברקס: מנכ"לית אל על הפורשת לא תקבל פיצויי פיטורים

המנכ"לית היוצאת בן טל-גננסיה ביקשה לקבל פיצויי פיטורים מלאים על 18 שנות עבודתה באל על בהיקף של מיליון שקל, אך המוסדיים מתנגדים ● היא מסיימת את דרכה בחברה עם שכר בעלות של כ-30 מיליון שקל

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד ברצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במיכלי החברה, כ-15 אלף מהם עדיין בשוק

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה מקדמת איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת אישרה היום להקים מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים וימנע מבג"ץ להתערב במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות: המספרים נחשפים

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

ברק רוזן, צחי ארבוב וזיו יעקובי / צילום: ינאי אלפסי, אלכס פרגמנט

הנתון שיכריע אם המיזוג הענק בין אקרו לישראל קנדה יצליח

המיזוג הצפוי בין יזמיות הנדל"ן המובילות ישראל קנדה ואקרו צפוי ליצור את החברה הגדולה בענף ● בשוק מנתחים את היתרונות והסיכונים שלקחו על עצמם בעלי ישראל קנדה, את הסיבות שהביאו למכירתה של אקרו, ואת הנתון שעליו תקום או תיפול הצלחת העסקה

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

בישראל מרוצים מביטול מכסי טראמפ: "מעניק יתרון במו"מ, אין כבר טעם למהר לחתום"

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

בניינים בראשון לציון / צילום: Shutterstock

המכרז המדובר בראשל"צ נסגר: שווקו שטחים ב-1.4 מיליארד שקל

לאחר התמודדות של שחקניות מרכזיות בענף, נסגר המכרז לשטח הבסיס המתפנה בראשון לציון ● מדובר במהלך פתיחה לפרויקט שיכלול כ־10,000 יחידות דיור חדשות בדרום העיר