גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ללא מלחמות

הליכי התכנון המתישים והארוכים של מדינת ישראל אינם מוכרים למערכת הביטחון; לא מדובר רק על "בורות" סודיים - אלא גם בסדנת רכב על גדות החצבני, חומת ענק בנמל חיפה ועיר הבה"דים בנגב, שזכו לדיון מצומצם בדלתיים סגורות לפני אישורם המהיר * הגופים הירוקים, בתי המשפט והצעת חוק חדשה מכריחים את המדינה לשנות את הנהלים

הפולינום בנמל חיפה, עיר הבה"דים בנגב או מתקני הצבא בעתלית הם רק דוגמאות ספורות ומתוקשרות למכלול רחב של פרויקטים שקידמו הצבא ומשרד הביטחון בשנים האחרונות בהליך מהיר ולא ממש שקוף לציבור. אלא שלרוע מזלה של מערכת הביטחון, שללא ספק איבדה מזוהרה ומתדמיתה במהלך השנים, כבר לא קל לה לקדם את אותן תוכניות.

יותר ויותר קולות בציבור טוענים כי ההליך התכנוני הכמעט חשאי של מערכת הביטחון, שמעוגן בחוק התכנון והבנייה, חייב להשתנות. כבר היום, הקולות הללו מתחילים לתקוע מקלות בגלגלים.

לפני כשבועיים הגיש ח"כ דב חנין (חד"ש) הצעה לתיקון בחוק התכנון והבנייה ("מתקנים ביטחוניים ומכשירי טיסה"), שמבקשת לשנות את הפרק השישי הקובע הוראות מיוחדות לאישור פרויקטים לבנייה הכוללים היבטים ביטחוניים. לפי דברי ההסבר להצעת החוק, המסלול הקבוע כיום נותר כמעט ללא שינוי לאורך למעלה מארבעה עשורים, בהם המציאות התכנונית והביטחונית של ישראל עברו כברת דרך משמעותית.

באחרונה החלו להישמע ביקורת ודרישות להסדר שיאזן יותר בין צרכי הביטחון לצרכים אחרים. הצעת החוק מבקשת ליצור מסלול חדש להחלטות תכנונית בהיבטים ביטחוניים, תוך תיקון ארבעה היבטים מרכזיים.

היבט אחד נוגע להרכב הוועדה. נכון להיום, מדובר בהרכב בעייתי מעצם ההגדרה, ולו בשל העובדה שהחוק כלל אינו דורש שהוועדה למתקנים ביטחוניים (ולמ"ב) תכלול אנשי מקצוע מתחום התכנון והבנייה ומתחום איכות הסביבה. בנוסף, לא רק שנציג שר הביטחון חבר בוועדה למרות ניגוד העניינים הטמון בכך, אלא הוא גם מהווה שליש מהרכבה שהולמ"ב ומחצית מהמניין החוקי בישיבותיה.

ההיבט השני הוא האופי הבעייתי של הליך קבלת ההחלטות בולמ"ב. בהתאם לחוק הקיים, התשתית העובדתית המובאת בפניה מצומצמת ביותר. הליך קבלת ההחלטות מתבצע בסודיות, ללא כל פיקוח של מוסדות התכנון ושל הציבור, שאינם מיודעים ולא ניתנת להם אפשרות להתנגד להחלטות או לערור בפני ועדת הערר.

ההיבט השלישי נוגע בעיקר לאפשרות הנתונה לולמ"ב לחרוג מהוראות תוכניות מאושרות ללא מגבלה. החוק מעניק לוועדה סמכויות מרחיקות לכת בנוגע להכנסת הוראות שינוי לתוכניות קיימות וסמכות להכריע בהתנגדויות לתוכנית בשל מתקן ביטחוני. מעבר לכך זה, מסתבר שמערכת הביטחון לא זקוקה בהכרח אפילו לחותמת הולמ"ב. החוק הקיים פוטר את מערכת הביטחון מהחובה לפנות לוועדה לצורך קבלת היתר בנייה במקרים מסוימים.

בהתאם לתיקון המוצע, תהפוך מערכת קבלת ההחלטות התכנוניות לדו-שלבית. בשלב הראשון תוגש ותאושר תוכנית לייעוד קרקע לשימוש מערכת הביטחון. תוכנית זו תייעד את הקרקע לשימוש מערכת הביטחון באופן זמני, עד שיוסר הצורך הביטחוני ויושב הייעוד המקורי של הקרקע. בשלב השני יינתן היתר לשימוש בקרקע בהתאם לתוכנית המאושרת, תוך מגבלות על האפשרות לחריגת ההיתר מהוראות התוכנית.

התיקון מרחיב את הרכב הוועדה למתקנים ביטחוניים משלושה לשבעה חברים, ומצרף לוועדה אנשי מקצוע. החוק החדש דורש מהולמ"ב להתחשב בתוכניות מתאר קיימות ומאפשר פיקוח של מוסדות התכנון על החלטות הוועדה. בקיצור, המטרה היא לנטרל את כל הפריבילגיות התכנוניות של הצבא.

הצעת החוק נשענת על מאמר שפורסמו לאחרונה ד"ר אורן פרז, מרצה בכיר בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן ועו"ד אסתר רוזנבלום, כיום מנהלת הקליניקה הסביבתית בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן. הכותבים סקרו את מאבק הארגונים הסביבתיים נגד תוכנית מערכת הביטחון להקמת מתקנים לוגיסטיים בבסיס חיל הים בעתלית. במסגרת זו נהרס חלק מרצועת החוף והמאבק נכשל בסופו של דבר.

במאמר ציינו השניים, כי "לכל אורכו של מהלך זה לא נשקלו - לפחות לא באופן רציני - האספקטים הסביבתיים של הפרויקט והעובדה שהשלמתו עתידה לפגוע קשות במערכת הטבע והנוף בחוף. לא נעשה כל ניסיון לאמוד את המשמעות הכלכלית של הרס רצועת החוף, להעריך את השפעתו על רווחת אזרחי המדינה ולבחון את ערכי הטבע העלולים להיפגע מהבנייה. יתר על כן, הפרויקט נרקם ותוכנן בחשאי במסגרת רשויות הצבא ומשרד הביטחון, ללא שיתוף של גורמים אזרחיים".

"כורח ביטחוני"

פרז ורוזנבלום ציינו, כי "התמונה הנחשפת היא של מערך מוסדי שפעל בהסתר ובלא פיקוח במשך כארבעה עשורים, והונע על ידי לוגיקה ביטחונית שהייתה עיוורת לשיקולים אחרים". בשלב מסוים החליטו נציגי העמותה והקליניקה, יחד עם חבר הכנסת המנוח יורי שטרן, לפעול לשינוי חוק התכנון והבנייה וכך נולדה הצעת החוק.

אבל דווקא מינהל התכנון במשרד הפנים אינו סבור שיש לבטל את ההתוויה המיוחדת למערכת הביטחון באופן גורף, לפחות לא בשלב זה. ממשרד הפנים נמסר, כי "על-פי תפיסת המחוקק, ייתכנו מצבים בהם מתעורר כורח בטחוני שאינו יכול לקבל מענה מספק במסגרת ההסדרים הרגילים שנקבעו בחוק התכנון והבנייה. מינהל התכנון אינו סבור שיש לבטל התווייה זו בחוק באופן גורף, בשלב זה".

יחד עם זאת, ממינהל התכנון נמסר כי בימים אלה מתקיימת עבודת מטה, בשיתוף משרד המשפטים ומערכת הביטחון, שנועדה להבטיח את הפעלת ההסדר חריג "תוך שיקול דעת זהיר, כולל גיבוש נוהל לטיפול בבקשות למתקנים ביטחוניים בוועדות למתקנים ביטחוניים". במשרד הפנים מבטיחים, אולי גם בשל הצעת החוק הנושפת בעורף, כי עבודת המטה צפויה להסתיים תוך חודשים ספורים.

לדעת הגיאוגרף ד"ר עמירם אורן, שהשלים באחרונה, יחד עם רפי רגב, כתיבת ספר העוסק ביצירת מפת הביטחון של ישראל, הצעת החוק שהוגשה באמצעות ח"כ חנין היא מרחיקת לכת. לדעתו, המצב הנוכחי חייב להשתנות, אבל הוא מטיל ספק בסיכויים של הצעת החוק. לדברי אורן, "אכן, צריך להפנים שמה שהיה נכון לאמצע שנות ה-60 לא נכון להיום. מסוף שנות ה-90 ועד היום החלו 11 הליכים משפטיים נגד מערכת הביטחון. מערכת הביטחון ערה לכל הרחשים התת-קרקעיים והיא החלה בהליך כדי לשנות נהלים".

לדעתו של אורן, הצעת החוק מרחיקת לכת בשקיפות שהיא דורשת, שלא תמיד עולה בקנה אחד עם דרישות הביטחון. מאידך, הוא מציין, שינוי הנהלים שמבקשת מערכת הביטחון לעשות הוא למעשה "אותה גברת בשינוי אדרת". בסופו של דבר, הוא אומר, "צריך איזון נכון, שלדעתי ייקח זמן".

לדברי חנין עצמו, הצעת החוק מאוזנת ומתונה, "וזה שמערכת הביטחון במדינת ישראל בנתה לעצמה מדינה בתוך מדינה זה לא אומר שצריך להמשיך כך. לא כל דבר צריך להיות סודי ברגע שיש לו כותרת 'בטחוני'".

עיריית חיפה, שמנהלת מאבק בפרויקט 'פולינום' להקמת מתקן בטחוני בנמל חיפה (מבנה עצום על השובר בנמל, בגובה כ-24 מטר), היתה יכולה, אולי, לשנות דברים, אילו ידעה על התוכנית כולה בזמן. ערר שהגישה נגד הפרויקט לוועדת הערר למתקנים ביטחוניים שליד המועצה הארצית נדחה חלקית. בערר נקבע, בין היתר, כי מדובר בפרויקט בעל חשיבות אסטרטגית מהמעלה הראשונה שאושר בממשלה וכי נעשתה עבודה יסודית על ידי משרד הביטחון וצה"ל לבחינת חלופות אפשריות בטרם הוגשה הבקשה לולמ"ב.

הוועדה קבעה, כי ההפרעה החזותית שיוצר המבנה שולית ודחתה את טענת העירייה לפיה אישור המבנה יקטין את סיכויי ההכרזה על הגנים הבהאיים כעל אתר מורשת עולמי על-ידי אונסק"ו. ועדת הערר הודתה כי קיים הגיון רב בחלופה אחרת שהציעה עיריית חיפה, להקמת הנמל הצבאי בקטע מזרחי יותר של מפרץ חיפה, אולם במקביל היא גם ציינה שהדבר מצריך בדיקות רבות וקונפליקטים, הכרעות עקרוניות ברמת ממשלה ותכנון לאומי, כך שקשה להעריך את משך הזמן שיידרש לבדיקות.

בסוף החלטתה, המליצה הוועדה כי פרק ו' לחוק יתוקן כך שככל שפרויקט בטחוני מעלה צורך לבדיקת חלופות ברחבי הארץ, או כרוך בסוגיות תכנוניות החורגות מהרמה המחוזית, בחינתנו התכנונית תעשה ברמה הארצית ולא על ידי מערכת הביטחון בלבד.

העירייה וראש עיריית חיפה, יונה יהב, הגישו בינתיים עתירה מינהלית, בה חזרו על הטענות. הם ציינו כי התוכנית שהוצגה להם לפני כשנתיים היתה להקמת מעגנה חדשה בלבד וכי המדינה בחרה להסתיר את העובדה שהיא מתעתדת להקים מבנים נוספים ובעלי רוחב חריג. לפי העתירה, רק לפני כשנה הסתבר כי הבנייה המתוכננת היא בנייה מסיבית החורגת בגובהה וברוחבה מהסביר באזור הים.

לדברי יהב, "מערכת הביטחון החליטה להקים מתקן שפוגע בנכסים האסטרטגיים של חיפה ולעיר אין מעמד בשום הליך כדי לערער על זה. ברגל גסה אפשר להרוס עיר ולתושביה ולנבחריה אין מעמד. כיום מתנהל משא ומתן, אך העתירה שלנו תלויה ועומדת. לדעתי, נעשים במדינה, תחת מעטה של בטחון וסודיות כביכול, מעשים שהם בכייה לדורות".

פרשת עיר הבה"דים שזוכה לכותרות רבות בתקופה האחרונה היא דוגמה מובהקת נוספת להליך חשאי. בעתירה שהגיש נגד התוכנית ארגון אדם טבע ודין הוא מבקש שלא להוציא היתרי בנייה להקמת עיר הבה"דים, אלא לאחר שתאושר תוכנית להקמתה במסלול תכנוני רגיל. לטענת הארגון, היות ומדובר בפרויקט בסדר גודל של הקמת עיר קטנה, מתבקש היה כי ההליך התכנוני להקמת עיר הבה"דים יעשה באמצעות מוסדות התכנון הרגילים.

גם החברה להגנת הטבע לא חסכה שבטה מהליכי התכנון ה'נוחים' של מערכת הביטחון. במכתב ששלחה באחרונה לשר הביטחון, היא דרשה לצמצם ככל האפשר את האוטונומיה התכנונית של הולמ"ב. לטענתה, ועדה זו, בה חברים בסך הכל 3 חברים, מקבלת החלטות תכנוניות הרות גורל, דוגמת ההחלטה להקמת עיר הבה"דים, שהתקבלה בחוסר שקיפות ומבלי שנבדקו לדבריה חלופות אחרות. החברה ציינה עוד, כי בשנים האחרונות קיבלה הולמ"ב כמה החלטות שפגעו בסביבה, בלי שלציבור ניתנה הזדמנות לערור עליהן - הפולינום בחיפה, הפרויקט בעתלית, סלילת כביש במזרח חבל לכיש במקום רגיש, תוכנית להקמת סדנא לרכב על גדות החצבני, כריתת מנהרה בעמק הארזים והקמת מבנה על ראש הר בהר אורה.

התערבות בימ"ש

דובר צה"ל מסר בתגובה, כי "הועדה למתקנים ביטחוניים פועלת במסגרת חוק התכנון והבנייה. מערכת הביטחון נדרשת להקים מתקנים שונים, לצרכים מגוונים, כחלק ממימוש ייעודה להגן על בטחון המדינה ותושביה. תהליך התכנון והאישור של מתקנים ביטחוניים מוסדר בחקיקה ומערכת הביטחון פועלת בשנים האחרונות, בצוותא עם משרד המשפטים ומשרד הפנים, לגבש נהלים עדכניים להליכי ההקמה של מתקנים ביטחוניים, שידמו במידה רבה את הליכי התכנון להליכי התכנון הרגילים. זאת מבלי לפגוע באינטרסים ביטחוניים חיוניים, שמחייבים לעתים סטייה מן ההסדרים הרגילים, לנוכח צרכי בטחון דחופים ולנוכח הצורך לשמור על סודיות במקרים מתאימים".

מגורמים צבאיים נמסר, כי "בשנה האחרונה ניתנו שני פסקי דין על ידי בית המשפט העליון - בעניין מצפה הושעיה ובעניין חברת המלח - שמתווים את שיקול הדעת של מערכת הביטחון ומוסדות התכנון בתכנון ובהקמה של מתקנים ביטחוניים". כך, למשל, נפסק שהקמת מתקן בטחוני תתאפשר רק לאחר שהוכנה תוכנית אזרחית שתייעד את השטח למתקן בטחוני. עניין זה הוא אחד הנושאים המרכזיים בהצעת החוק הנדונה, ולכן, כך רומזים אותם גורמים, הפסיקה מייתרת את הצעת החוק.

חנין מבחינתו מתנגד כמובן לעמדה זו. לדבריו, "בתי המשפט פועלים בתבונה, אך אנו כמחוקקים לא יכולים להשתחרר מהחובה שלנו לחוקק. אני מברך על כל שיתוף פעולה שנועד להגיע לנהלים, אבל נהלים הם לא חלופה לחוק ראוי, מתקדם, מודרני ומאוזן, שמביא את צרכי מערכת הביטחון וגם את צרכי הציבור".

בתגובה לטענות בנושא הפולינום בחיפה, מסר משרד הבטחון כי "כבר ב-2004 הוצג הפרויקט לראש עיריית חיפה, במהלך ביקורו בבסיס חיפה, לרבות הצגת הדמיות. נציגי עיריית חיפה היו שותפים לדיונים רבים לקראת אישורו של הפרויקט, לרבות השתתפות בדיוני הוועדה למתקנים ביטחוניים ודיונים אצל מתכנן מחוז חיפה. במהלך אחת הישיבות אצל מתכנן המחוז ציין סגן ראש עיריית חיפה, כי "התוכנית החדשה של הנמל הצבאי אינה פוגעת בכוונות התכנוניות העירוניות". רק במאי 2006 הביעה עיריית חיפה לראשונה הסתייגות לחלק מסוים מהפרויקט. התנגדותה של עיריית חיפה נבחנה, בהסכמת מערכת הביטחון, על ידי ועדת הערר למתקנים ביטחוניים, ונדחתה ברובה. חלופה ברוח הצעת עיריית חיפה נבחנה על ידי מערכת הביטחון בתחילת תכנון הפרויקט ונדחתה. הצעת עיריית חיפה הועלתה גם בפני ועדת הערר למתקנים ביטחוניים ונדחתה מטעמים שונים, לרבות התכנות תכנונית".

בתגובה לעתירת אדם טבע ודין נגד הקמת עיר הבה"דים, מדגיש משרד הביטחון כי הפרויקט הוא בעל חשיבות עליונה הן מבחינה ביטחונית והן מבחינת חיזוק הפריפריה. במשרד מציינים, כי "זהו פרויקט גדול למדי, שעבודות התכנון וההכנה בגינו במסגרת הולמ"ב מתנהלות כבר שנים מספר, תוך שיתוף גורמים רבים מאוד והוצאות ניכרות ביותר". "

orit-b@globes.co.il

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו