גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האדם הוא המקצוע

אומרים שגם בחיים הפרטיים רואי חשבון הם ביקורתיים מדי, עורכי דין תוקפניים מדי ויועצים חושבים רחוק מדי. האם בסיום יום העבודה אפשר להתנער מדפוסי החשיבה שמחווטים את המוח לעסקים ולהפוך להיות אדם אחר לחלוטין? רואת חשבון, עורכת דין, יועץ ארגוני ויועצת פנסיונית מדברים על זליגת צורת החשיבה העסקית לחיים שאחרי שעות העבודה > ענת כהן

האם אתם משאירים את העבודה על מפתן המשרד כשאתם עוזבים אותו בערב? גם אם אתם מצליחים ל"שחרר את הקפיץ" ולמנוע מהעבודה "לפלוש" אל חייכם הפרטיים, לא בטוח שאת ההרגלים, דפוסי החשיבה ותבניות העבודה, שמחווטים את המוח באופן מסוים לעסקים, ניתן להשאיר מאחור. גם הבדיחות העממיות שהצטברו במהלך השנים סביב עיסוקים שונים, מדגישות את דפוסי החשיבה הטיפוסיים, שנגזרים מתוך העיסוק וזולגים אל החיים הפרטיים: עורך דין שממשיך לריב עם כל העולם, רואה חשבון ש"חי עם המחשבון ביד", כלכלן שמתעלם מ"שכל ישר" ומסתבך עם תיאוריות וכן הלאה.

הקשר בין המקצוע ובין האדם הוא מן הסתם שאלת הביצה והתרנגולת. סביר להניח שאדם עם נטייה אובססיבית לפרטים הקטנים, ימצא עצמו במקצוע כמו חשבונאות או רפואת שיניים, אבל בכתבה הזו ננסה לבחון את הכיוון ההפוך: כיצד זולגת צורת החשיבה הנדרשת לעיסוק מסוים אל החיים שמחוץ לשעות העבודה. לצורך כך בדקנו יועצת פנסיונית, עורכת דין, יועץ ארגוני ורואת חשבון. לפניכם התוצאות.

מוכוונות למתן פתרונות

מאפייני המקצוע: "יועצים ומאמנים עסקיים עסוקים בשאלת שאלות ומעצם הגדרתם הם מגלים ערנות לסביבה. צורת החשיבה שלהם מוכוונת יותר למתן פתרונות ופחות בבעיות ובמחסומים, כאשר הדפוס הרווח הוא חוסר נכונות לקבל כישלון צפוי כעובדה מוגמרת. הם מאופיינים בחשיבה אנאליטית, שיטתית ומסודרת לצד חשיבה שיש בה חזון ומעוף. בשונה ממקצועות אחרים, כמו ראיית חשבון, שם ההתעסקות היא בעבר ובדברים שכבר הסתיימו, העיסוק והעניין של היועץ הוא בהווה".

הגלישה לחיים הפרטיים: "באחרונה ישבתי בפגישה בבית קפה. המלצרית שהגישה לנו את השירות היתה עם ארשת פנים מעט עצובה. באופן טבעי, אוטומטי כמעט, התחלתי 'לתחקר' אותה, עד שהבנו יחד מה גרם למצב רוחה הירוד. קבענו גם צעדים שהיא תבצע כדי לשפר את המצב... אני זוכר גם, שכשפרצה האינתיפאדה השנייה ישבתי עם אשתי ומספר חברים במפגש חברתי. באותו יום חלה הסלמה והחל גיוס מילואים נרחב, כולל של החבר שאירח אותנו בביתו. אנשים מסביבי נתפסו לפאניקה והחלו לחשב את קצם לאחור. בו במקום, הצעתי שנפעל למען הרגעת הרוחות, רתמתי את כל הנוכחים למבצע גיוס תרומות והקמתי עמותה שעוסקת בהפחתת האלימות. כאן הפעלתי את האוריינטציה של יועצים, להתמקד בפתרונות במקום בבעיות.

"דפוס הפעולה הניתוחי למצבים ולנתונים בעבודה, מופיע גם כאשר אני צופה בסרט קולנוע. אני תופס את עצמי מבצע ניתוחים של הסצנות האנושיות שמופיעות על המרקע, כמעט באופן אוטומטי...".

מתרגלים להילחם

מאפייני המקצוע: "בניגוד להנחה הרווחת בציבור, דפוסי החשיבה של מקצוע עריכת הדין חייבים להיות יצירתיים, ממוקדים ו'מחוץ לקופסה'. למקצוע דרושה יכולת אנליטית גבוהה ומיומנות לראיית המטבע מכל הצדדים והכיוונים.

"מקצוע זה משכלל את המוח להיות מרוכז, וורבלי, רהוט, חד כתער ובעל יכולת להגיב בצורה אופטימלית במהירות. אבל בגדול זהו מקצוע אלים, שבו קמים בבוקר על-מנת לריב".

הגלישה לחיים הפרטיים: "דווקא במקור הייתי אדם שקט ועדין, שנמנע כמעט בכל מחיר מעימותים ומקונפליקטים. עם השנים השביח אצלי המקצוע את המיומנות להתעמת ולהפגין קשיחות כשצריך. למשל, כשאני נתקלת בגורמים שמתנכלים לי, בין אם מדובר ברשויות ובין אם מדובר באנשים פרטיים, אני יודעת היום להיות פחות חביבה וידידותית וללבוש במהירות את מעטה הקשיחות שיניא אותם מלמעוך אותי או את לקוחותיי.

"מעבר לכך, התגובות של עורכי-דין יכולות להיות קיצוניות ומוגזמות. לדוגמה, לפני ימים ספורים ירד איתי במעלית עורך דין ממשרד שכן והתחיל לצרוח עליי באלימות ולבייש אותי בפני לקוחה על עניין פעוט וזניח - זה קורה כיוון שהמוח שלו מורגל להילחם ולכעוס באופן קיצוני, גם ללא סיבה אמיתית.

"גם בבית או עם חברים קורה שאני נכנסת למין 'דו קרב מילולי שנון', גם על זוטות. זה קורה לי לפעמים עם הבת שלי, סטודנטית למשפטים בעצמה, כאשר אנחנו נכנסות להלך רוח של התפלפלות או התנצחות שנונה ('העיקר לנצח'), אפילו אם אנחנו עושות את זה 'בצחוק'.

"מקצוע זה הפך אותי עם השנים גם לפרנואידית. אם בעבר אנשים חדשים נראו לי יותר חביבים וידידותיים, היום, מתוך ההתעסקות היומיומית עם אנשים שמפתיעים אותי בכל פעם מחדש לרעה (ישנם מקרים שבהם אני עוצרת ושואלת את עצמי: 'מה? זה המין האנושי?!'), אני הופכת יותר יותר סגורה, יותר מגוננת, ועומדת יותר על המשמר כדי לא לחטוף. כך, למשל, כשהחיים מזמנים חברים חדשים, אני יותר הגנתית ומתקדמת בצעדים מדודים. זה בוודאי מקשה על יצירת חברויות חדשות.

עוד משהו, המקצוע הזה מכריח אותי ללמוד להפריד את המוץ מן התבן. לדוגמה, אני נדרשת ליטול מתוך שישה קלסרים עבי כרס את המשפטים הקריטיים שיעשו את העבודה בבית הדין. בחיים האישיים זה בא לידי ביטוי כאשר אני נתקלת במצוקה או באירוע בלתי צפוי, למדתי לבדוק מה עיקר ומה טפל ולא להיות תגובתית".

ירידה מתישה לפרטים

מאפייני המקצוע: "אף-על-פי שמקצוע ראיית החשבון התפתח בשנים האחרונות בכיוון ניהולי יותר, הרי שבבסיס מדובר במקצוע שמאופיין בחשיבה ביקורתית, לוגית ואנאליטית על משהו שכבר נעשה, על נבירה בפרטים הקטנים ועל קבלת החלטות שקולות. הרבה פעמים מנהל הכספים או החשב הוא הגורם המאזן את המנכ"ל או את היזם האימפולסיבי, כאשר תפקידו הוא לערוך את הבקרה, למתן את ההתלהבות ולקרקע אותה אל המציאות. כתוצאה מכך, מדובר באנשים שמקבלים החלטות מדודות, ששמות את ה'שכל' במקום ראשון.

"בדרך כלל, זהו מקצוע שמשאיר את העוסק בו מאחורי הקלעים, כשאחרים נהנים מהקרדיט ומאור הזרקורים, והרבה מן העוסקים בתחום, לפחות באופן המסורתי שלו, מאופיינים בסוג של צניעות ובהיותם אנשים לא ראוותנים במיוחד".

הגלישה לחיים הפרטיים: "חשיבה של רואה חשבון היא תמיד עמדה ביקורתית. בקניות, למשל, עולה השאלה 'עד כמה אני מרשה לעצמי', כשכל הזמן אני רואה את החשבון ואת המאזניים מול העיניים.

"הירידה לפרטים הקטנים, כשהיא נעשית באופן רציף ואינטנסיבי, יכולה להתיש. ההתעסקות עם הזוטות לא משאירה כיסי אוויר ליצירתיות. הייתי אומרת, שהתהליך הזה אפילו חונק אותה. אצלי, למשל, אחרי שנים שבהן כיהנתי כחשבת בחברה ציבורית ובארגון היי-טק - הדחף היצירתי היה כל כך חזק, עד שהחלטתי לעשות הסבה מקצועית והקמתי את לימס עיצובים בבד.

אבל גם בעסק הנוכחי נושא 'הפרטים הקטנים' לא מרפה ממני ולפעמים אני אף נסחפת איתו יתר על המידה, במיוחד לאור האמונה כי הפרטים הקטנים הם אלה שעושים את ההבדל.

"בהקשר של קבלת החלטות אני יכולה להעיד, שלפחות בתחילת דרכי נזהרתי והקפדתי לקבל החלטות מדודות ורציונליות ולהתקדם בזהירות, 'לאט אבל בטוח'. למשל, כשהתלבטתי אם לפתוח את העסק בתל-אביב (מקום מרכזי) או בבית חנן (מקום מרוחק וצנוע), בחרתי באופציה השנייה. אני מניחה שזה נבע גם מן ההרגל של החשיבה 'להכריע באופן סולידי ומדוד ולא לקפוץ מעל הפופיק', וגם מהלך הרוח שאופייני לרואי חשבון, שמורגלים להיות 'מאחורי הבמה', לעשות את עבודתם בשקט ולהימנע מראוותנות באופן יחסי".

אי-ודאות מתמדת

מאפייני המקצוע: "אנשים שעוסקים בייעוץ פנסיוני מאופיינים בחשיבה לטווח ארוך, מפתחים יכולת לראות עץ תרחישים מפורט, וכמובן, הם ניחנים באוריינטציה מתמטית סטטיסטית.

"עוד דבר שמאוד טיפוסי למקצוע זה הוא גמישות מחשבתית. זה קורה כיוון שהשוק והחוקים של משרד האוצר משתנים במהירות ואתה לומד להסתגל לשינויים הללו במהירות, ולקבל אותם.

"תחום הפנסיה אינו מדע מדויק עם אמיתות מוחלטות. הוא מושתת יותר על סטטיסטיקה (לא מתמטיקה), ולכן עם הזמן מתפתחת אצלך סובלנות גבוהה למצבי אי-ודאות. אתה לומד להפיק את המקסימום האפשרי, גם כשאין לך מידע מלא".

הגלישה לחיים הפרטיים: "יועצים פנסיונים חווים יום-יום, מתוקף עיסוקם, את העובדה שיום אחד תהיה זקן (אם לא תמות בדרך...), כאשר רוב האנשים בעלי המקצועות האחרים מגיעים להבנה הבסיסית הזו בגיל מאוחר יחסית.

"זה כשלעצמו מפתח חשיבה לטווח רחוק ומחווט במוח את התפישה ששום דבר אינו ודאי ואינו מוחלט.

"הסובלנות הזו לעמימות משרתת אותי, למשל, בהיתקלויות פחות נעימות מול רשויות, בין אם מדובר בדיון או בוויכוח במס הכנסה, בחוב לעירייה או בעימות עם כל רשות אחרת. עמימות כזו היתה מעיקה על אדם אחר ודוחפת אותו לסיים את הפרשה בתנאים פחות נוחים מבחינתו. ליועץ פנסיוני, שמפנים מתוקף עיסוקו שדברים אינם מוחלטים, יהיה קל יותר לחיות בנוחות יחסית עם אי-הוודאות.

"קצב השינוי המהיר של החוקים בתחום הפנסיה הפך אותי גם סבלנית לשינויי תוכניות שחברים או מכרים עושים לי בדקה ה-90. אם, למשל, חברים קבעו איתי יום, שעה ומקום וביטלו ללא התראה מספיק מוקדמת, הרי שאני לא נעלבת, מתרגזת או כועסת, אלא זורמת עם ההפתעה שהחיים זימנו ורואה אותה כלגיטימית.

"גם החלטות הקשורות ליחסים בינאישיים או לסגנון המגורים מושפעות מצורת החשיבה של המקצוע. על רקע של זוגות שבאים להתייעצויות בנושא של פירוק החבילה - הרי ש'זוגיות לכל החיים' נראית כחלום בלתי אפשרי בשאלה אם לשכור או לרכוש נכס למגורים - אני בוחרת באופציה השנייה, פשוט כי היא עולה בקנה אחד עם מה שיועץ פנסיוני נוהג לעשות בעבודתו: להקפיד לפזר סיכונים בצורה נבונה".

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר