גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרידמן מטיל פצצה: מציע לשנות את שיטת מינוי השופטים - יותר השפעה לממשלה, פחות לביהמ"ש העליון

שר המשפטים הפתיע ופירסם שני תזכירי חוק להגדלת הרכב הוועדה לבחירת שופטים, ביטול המינויים הזמניים ושינוי שיטת בחירת הנשיאים וסגניהם * הרכב הוועדה לבחירת שופטים יורחב מ-9 ל-11 חברים; מספר שופטי העליון בוועדה יירד מ-3 ל-2 * ביניש: "המהלך יביא ליתר פוליטיזציה במינוי השופטים"

שר המשפטים, דניאל פרידמן, שוב מסעיר את המערכת המשפטית. פרידמן פרסם היום (ד') שני תזכירי חוק, המשנים מהותית את שיטת מינוי השופטים ומינוי נשיאי בתי המשפט וסגניהם. השיטה המוצעת מחלישה משמעותית את כוחה של נשיאת העליון במינויים ומגדילה את כוחה של הממשלה. התגובות לא איחרו לבוא, הן מכיוון השופטים והן מכיוון המערכת הפוליטית.

בהצעה לתיקון חוק יסוד השפיטה, מציע פרידמן להרחיב את הרכב הוועדה לבחירת שופטים מ-9 ל-11 חברים. מספר שופטי העליון בוועדה יירד מ-3 ל-2, כאשר יתווספו לה 3 חברים חדשים: שופט בדימוס (לאו דווקא שופט עליון) ואיש ציבור מתחום "המדע, הכלכלה, התרבות, החינוך או החברה", שימונו שניהם על-ידי הממשלה, וכן איש אקדמיה שאינו משפטן שימונה על-ידי נשיאי האוניברסיטאות.

שאר הרכב הוועדה לא ישתנה: שר המשפטים יישאר היו"ר, שר נוסף ימונה על-ידי הממשלה ויהיו בה 2 חברי כנסת, לפי הנוהג אחד מהקואליציה ואחד מהאופוזיציה, ו-2 נציגי לשכת עוה"ד. לכן, למעשה, מגדיל פרידמן בעקיפין את השפעת הממשלה שתבחר 2 חברים נוספים (שופט בדימוס ואיש ציבור). במקביל, מוחלש כוחו של העליון.

דמוקרטיזציה במערכת

הרכב הוועדה לבחירת שופטים הוא אחד הסדינים האדומים מבחינתה של נשיאת העליון, דורית ביניש, ונחשב לאחד מסלעי המחלוקת בין השניים. "מאחר שביהמ"ש העליון שינה במידה רבה את צביונו, ועוסק גם בנושאים פוליטיים וערכיים ויותר מכך, גם בביטול חוקים של הכנסת", הסביר פרידמן את הצעתו, "המגמה היא להרחיב את מגוון הדעות שישמשו את הוועדה".

ההרכב האמור מתייחס לגבי בחירת שופט עליון. בשונה מהתזכיר הקודם שהפיץ בתחילת הקדנציה שלו, הפעם מציע פרידמן שהרכב הוועדה כשהיא בוחרת שופט מחוזי או שלום יהיה שונה, ויחליש עוד יותר את מעורבות העליון. במקום 3 שופטי עליון כיום, רק נשיאת העליון תהיה חברה בוועדה ואליה יצטרפו 2 שופטים מחוזיים בדימוס, שייבחרו על-ידי 6 נשיאי בתי המשפט המחוזיים.

"מספר השופטים נותר זהה", אמר פרידמן, "רק זהותם משתנה. זו דמוקרטיזציה של מערכת המשפט. זה פיזור במקום ריכוז הכוח בביהמ"ש העליון, כאשר ניתן מעמד לנשיאים המחוזיים. בוודאי שאין כאן השפעה פוליטית רחבה יותר".

גזירה נוספת שמעוררת את התנגדות ביניש, ומצויה בתזכיר לתיקון חוק בתי המשפט, היא ביטול מוסד המינויים הזמניים. כיום רשאי השר בהסכמת הנשיאה למנות שופט במינוי זמני לעליון. לדעת שופטי העליון זהו תנאי למינוי של קבע, משום שהוא מהווה תקופת ניסיון. "אין לי כוונה להמשיך במינויים הזמניים, שנועדו לפתור מצוקה ארעית ובפועל משמשים לבחינה וסינון של שופטים על-ידי העליון. בפסקי הדין שלהם רואים שהם לא באמת בלתי תלויים", הצהיר השר.

ניתוק כמעט מוחלט

בתזכיר השני מוצע לשנות עוד את דרך בחירת נשיאי בתי המשפט וסגניהם, המתמנים כיום על-ידי השר בהסכמת נשיא העליון. באשר לנשיאים - פרידמן מבקש להקים ועדת איתור של 5 שופטים, ובראשה יעמוד שופט בדימוס שימנה השר וחבריה יהיו שופט בדימוס שימנה נשיא העליון, מנהל בתי המשפט ו-2 שופטים של בית המשפט שבו יכהן הנשיא שיתמנה. שני האחרונים ייבחרו בבחירות חשאיות על-ידי אותו בית משפט.

למרות שעל המינוי יחתום, לפי ההצעה, נשיא המדינה (כמו אצל שופטי העליון), הוא לא יהיה בעל סמכות להתערב בבחירת הוועדה. כדי להבטיח שחברי הוועדה לא יהיו תלויים בגורם הממנה, ציין, מינויים יהיה ל-4 שנים בלבד בלא אפשרות לחדשו. "יש כאן ניתוק כמעט מוחלט משר המשפטים ומנשיא העליון", אמר השר.

סגני הנשיא של השלום והמחוזי ייבחרו על-ידי ועדת איתור של 3 שופטים: שופט בדימוס שימנה השר (וישמש יו"ר הוועדה), שופט בדימוס שימנה נשיא העליון, ונשיא בית המשפט בו יכהן הסגן. "זו חלק מהמגמה לשדרג את מעמד הנשיאים בערכאות השונות", ציין פרידמן.

פרידמן אמר כי אינו חושש מקמפיינים שינהלו שופטים כדי להיבחר. "לא מדובר על תהליך בחירות ציבורי פתוח לקמפיינים תקשורתיים", אמר. "גם היום שופטי העליון בוועדה נבחרים על-ידי חבריהם, למרות שזה נקבע לפי הוותק. המודל בנוי גם על דוגמאות שקיימות באקדמיה, שם מקימים ועדה שתבחר דיקאן ונותנים לפקולטה להשתתף בבחירה. אז יש אולי פרק זמן שאנשים מנסים לשכנע לבחור את חבריהם, אז זה יקרה פעם ב-7 שנים".

השר רמז, שגם כיום מתנהלים קמפיינים שקטים ושופטים פונים אליו כדי לשכנעו שהם עדיפים על אחרים וכדאי לבחור בהם. "התהליך המוצע עדיף על הקיים כיום, שבו השר ממליץ לנשיאה ושופטים עשויים לפנות אליו בניסיונות שכנוע".

כשנשאל אם שינוי שיטת הבחירה לעליון נובעת מאי-מינויין של פרופ' נילי כהן (מקורבתו) ופרופ' רות גביזון, אמר שאינו רוצה להתייחס אליהן, אולם "ההרכב המוצע יצמצם את אפשרות שופטי העליון להטיל וטו. הם יוכלו כמובן לנסות ולכשנע, אבל מזו תקופה ארוכה שיש להם זכות וטו מעשית".

פרידמן הדגיש, כי "הדברים המוצעים לא נועדו להקל עליי אישית באיזשהו תהליך, והכל יימשך בשיטה הקיימת כפי שהיה עד היום. אם החוקים יתקבלו - קיים סיכוי גבוה מאוד שהם יחולו אחרי תקופתי, למעט נושא המינויים הזמניים אותו אני מקווה להפסיק".

ביניש: יתר פוליטיזציה בהליך המינוי

נשיאת העליון, דורית ביניש, למדה על ההצעות מהפרסומים בתקשורת. הם לא נמסרו לידיה וגובשו בלא התייעצות או דיון עימה. בתזכיר, אמרה היום ביניש, פרידמן מבצע "למעשה דילול כפול של משקל שופטי העליון בוועדה", בשל הפחתת מספרם האבסולוטי ובשל הפיחות באחוז שהם מהווים בוועדה. מנגד, מתעצם כוחם של הפוליטיקאים.

התוצאה, לדברי ביניש, היא פגיעה בעצמאות הוועדה והמערכת "ויתר פוליטיזציה בהליך מינוי השופטים". באשר לשיטת מינוי הנשיאים וסגניהם המוצעת, סבורה ביניש כי זו "עשויה לגרום ליצירת מערכת בחירות בקרב שופטי בתי המשפט ולעיסוק בקמפיינים, ובתוך כך להביא לפגיעה בעבודה השיפוטית".

הצעות החוק, מוסיפה ביניש, "גורמות להחלשת מעמדו של העליון והנשיאה, ע"י כרסום בסמכויות המוענקות לנשיאת העליון בחוק הקיים. ההצעות יגרמו לפוליטיזציה בהליך מינוי השופטים ולפגיעה בעצמאות השיפוטית".

נציגות השופטים היתה הראשונה להזדעק נגד היוזמות של פרידמן. במכתב דחוף ששיגרה לפרידמן היו"ר ורדה אלשיך, היא טוענת כי פרסום היוזמה ב"ידיעות" מבלי ליידע את השופטים מהווה הפרה של סיכום קודם עם פרידמן.

בנציגות הופתעו גם מתוכן ההצעות. אלשיך טוענת, שבפגישה עם פרידמן הוצג לו מבנה אחר לוועדת האיתור, והם הבינו מהשר שמבנה זה מקובל עליו והיום גילו שלא. "המבנה המוצע איננו נראה לנו, מסיבות רבות. נראה כי השופטים יהיו עסוקים במשך תקופה לא מבוטלת ב'מסע בחירות' או 'מערכת בחירות', תחת לעסוק בעבודתם השיפוטית".

השופטת בדימוס דליה דורנר אמרה היום: "כל הצעות החוק של השר מתחברות לתמונה מאוד ברורה: הן מפוררות את הרשות השופטת והופכות אותה לשופטים בודדים שכולם יחד נשלטים ע"י פוליטיקאים. כמובן שגוף כזה שאיננו עצמאי לא מסוגל לעשות את אחד מתפקידיו המרכזיים - ביקורת שיפוטית על השלטון".

חברת הוועדה לבחירת שופטים, ח"כ אורית נוקד (עבודה), אמרה כי השינוי המוצע יביא לפוליטיזציה של המערכת המשפטית והצרה על שהדברים נעשים באופן חד-צדדי. "ראוי היה לבחון נושא כזה ע"י הקמת ועדה שתבחן אותו, כי בחירת שופטים אינה 'כוכב נולד'".

גיא-רון: השינוי מזיק

ראש לשכת עוה"ד וחבר הוועדה לבחירת שופטים, יורי גיא-רון, אמר כי "השינוי המוצע בהרכב הוועדה הוא מזיק ולא נכון". לדבריו, "מערכת המשפט זקוקה אולי לשינויים, אבל הגוף האחרון שיש לשנותו הוא הוועדה לבחירת שופטים. במתח שבין רצון הפוליטיקאים להפוך את הוועדה לגוף ייצוגי, לבין רצון אנשי מערכת המשפט לראות בה גוף מקצועי בלבד, שומרת הוועדה כפי שהיא כיום על האיזון הנכון ביותר".

גיא-רון סבור, כי גם המעורבות של שופטים בדימוס אינה במקומה, "במיוחד כשמדובר בשופטים בדימוס מערכאות נמוכות מבית המשפט העליון. חברי ועדה כאלה עלולים להיות מצויים בניגוד עניינים, ואולי אף לעסוק בהתחשבנויות אישיות העוסקות בקריירה השיפוטית שלהם. למשל אי-מינויים לבית המשפט העליון בעבר או לתפקיד של נשיא או אחר טרם פרישתם. אין להציבם מלכתחילה במצב מובנה, שעלול להיות בלתי ראוי מעשית".

"אם פרידמן רוצה להגביר את האלמנט הפוליטי בוועדה - הדבר מדאיג", הוסיף גיא-רון. "בימים בהם הסערות הפוליטיות מכות בנו ללא רחם ומטלטלות אותנו בבוקרו של כל יום, הגברת האלמנט הפוליטי בוועדה היחידה, שעוד זוכה לאמון הציבור, תהיה בכייה לדורות".

הרכב

עוד כתבות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?