גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

סודות של אירוסים

רעננו את המלתחות: תחזית הצבע האופנתי לשנת 2008 היא כחול אירוס. זה הזמן לשאול מי עומד מאחורי תחזיות הצבע הללו? עד כמה הן קובעות בסופו של דבר את הצבעים שנגלים לעינינו ברחוב? ומה מידת ההשפעה של אירועים עולמיים על הצבע החם הבא?

"אה... הבנתי. את חושבת שאין לזה שום קשר אליך... את פשוט קמה בבוקר, פותחת את ארון הבגדים שלך ובוחרת את הסוודר הכחול המהוה הזה, או כל בגד אחר", ירתה מירנדה פריסטלי, העורכת האימתנית של מגזין האופנה "על המסלול" לעבר העוזרת האישית שלה, בסרט "השטן לובשת פראדה".

"אבל מה שבעצם את לא יודעת הוא שהסוודר הזה לא סתם כחול. הוא מה שנקרא תכול שמיים. בבורותך את גם בטח לא מודעת לזה שב-2002, אוסקר דה לה רנטה יצא עם קולקציה של שמלות בתכול שמיים ובעקבותיו איב סאן-לורן יצא עם ז'קטים צבאיים בתכול שמיים ובעקבותיהם תכול שמיים כיכב מיד בשמונה קולקציות נוספות. משם הוא חלחל לבתי הכלבו הגדולים ורק אז הזדחל למטה עד לאסון הזה שנקרא 'Casual Corner' ששם בטח שלפת אותו מתוך איזו ערימת בגדים שנמכרה בחיסול. אבל למעשה, את לובשת סוודר שהאנשים שנמצאים פה, בחדר הזה, בחרו בשבילך. ואילו הכחול הזה, מייצג מיליוני דולרים ואינספור מקומות עבודה".

תכול שמיים או כחול של ים, שום דבר אינו מקרי בצבע של הסוודר הזה, כך מבהירה לנו פריסטלי שדמותה עוצבה בהשראת עורכת "ווג", אנה ווינטור. לפי תיאוריית הקונספירציה שהיא מציגה, מה שנדמה לנו כהחלטה פרטית בענייני טעם, המתקבלת בינינו לבין עצמנו מול הקולב או מול המראה, ממוקם כבר מראש בתוך עולם אפשרויות שגבולותיו הוגדרו היטב בידי תעשיית האופנה.

אולם בבואנו לשים את האצבע על המקום שבו מתקבלות ההחלטות, לא נוכל להסתפק במחשבותיהם של העורכת או המעצב, כפי שפריסטלי מציעה. עם כל הכבוד לאוסקר דה לה רנטה, כדאי לתת את הדעת על חוליה אחרת, משמעותית לא פחות, בשרשרת קובעי הטעם - והיא תחזיות הצבעים.

החודש עלה הצבע הכחול לכותרות בדיוק בהקשר הזה, והפעם מחוץ למסך הקולנוע, כאשר חברת פנטון הכריזה על כחול אירוס כצבע הדומיננטי לשנת 2008. חשוב להזכיר בהקשר זה כי חברת פנטון כשלעצמה אינה האחראית הבלעדית על התחזיות. ההצהרה של פנטון נשמעת מעט יהירה על פניה שכן היא אינה האוטוריטה שקובעת את הפלטה אלא חברה המספקת נתונים טכניים שאותם היא שואבת, כמו כל גורם אחר בתעשייה, מתחזיות של קבוצות בינלאומיות של מומחים לצבע ובראשן קולור מרקטינג גרופ.

ציידי הצבעים

"בערב שלפני נפגשים לקוקטייל. 'How are you', 'How do you do'", מתאר ברם וויילר, סטייליסט ומרצה בכיר בחוג לטקסטיל בשנקר, המשמש נציג ישראלי יחיד ב-C.M.G, את הרגעים האחרונים לפני שחושפים חברי הקבוצה את תובנותיהם לגבי מניפת הצבעים לעונה. "אסור לדבר מילה על צבע. רק בבוקר שאחרי, נאספים סביב שולחן ענק", ובשעה 9:00 בדיוק - "come on guys put the colors on the desk". ואז זה קורה שוב, זה מדהים אותי כל פעם מחדש. 75 איש מרחבי העולם שלא החליפו ביניהם מילה לגבי הפלטה, מניחים על השולחן את אותם הגוונים. ואני לא מדבר על צבעים, אני מדבר על גוונים".

הקבוצה מורכבת ממעצבים ומסטייליסטים מעולם האקדמיה ומקשת רחבה של ענפי התעשייה. מאחר שאין בנמצא ענף שלמוצריו אין נגיעה לעולם הצבע, מקפידות החברות הגדולות בעולם (דוגמת פיליפס או מרצדס) לשלוח את נציגיהן. המפגשים נערכים אחת לשנה בערים שונות בעולם, כאשר התחזית מתקבלת שנתיים מראש, זאת כדי לאפשר ליצרנים להיערך עם הכנת חומרי הגלם בהתאם להחלטות הקבוצה. גווני הצבע נידונים גם בקבוצות ממוקדות ובמצגות אישיות, כאשר בסופו של דבר נקבעים 20 גוונים לעונה.

וויילר מסביר את הדמיון בתוצאות, בקונטקסט המשותף שהסטייליסטים פועלים בו. כל אחד מהם נותן במשך השנה את הדעת על קשת רחבה של גורמים בבואו לזהות את הדופק הצבעוני של התקופה. צבע, לפי ויילר, הוא הרבה מעבר לגוון, ואילו תפקידה של הקבוצה אינו רק לבטא נושאים עולמיים חשובים ולתרגם אותם לאמירות משמעותיות של צבע, אלא לסייע להפוך את העולם למקום טוב יותר באמצעות הצבע.

הכחול של שנת 2008, למשל, נועד להביא רגיעה כללית ותקווה. "העולם השתגע. מלחמה וטרור בכל מקום. צריך היה להרגיע את הציבור. כחול זה צבע של בגדי עבודה והוא מסמל משמעת וסדר. הוא מזכיר לנו שיש חוקיות בדברים. גם המדים של השוטרים בכל העולם בצבע כחול". הפלטה לשנה הקרובה, מורכבת למעשה לא רק מכחולים אלא גם מקשת רחבה של חומים שמסמלים לפי ויילר חזרה לטבע וניכרים בה עדיין אותותיהם של הירוקים מהשנה הקודמת, שהלמו את המגמה הסביבתית העולמית.

הבחירה של פנטון דווקא בכחול אירוס אם כן, מתוך הפלטה כולה היא שרירותית, אולם היא יכולה כנראה להוות דוגמה לשיקולים שמניעים את חברי הקבוצה שלא בהכרח קשורים להצלת העולם. אחרי הכול, מרבית החברים הינם נציגי החברות שצבעי מוצריהן נידונים ולכן יש להם אינטרס ברור לגביהם. "אנחנו תמיד יוצרים המשכיות בין הפלטות של העונות הקודמות לבין העונה הבאה", מסביר וויילר, "כדי שחברות לא ייתקעו עם סטוקים לפני שמחליפים את כל המפה הצבעונית. הנציגים של פנטון למשל לא אוהבים לדבר על גוונים חדשים משום שהם מעדיפים להדפיס דף חדש לקטלוג רק אחת לארבע שנים. הדף הזה נמכר אחר-כך בהון תועפות למעצבים וליצרנים".

גוון של שיקולים כלכליים

"אני לא בטוחה שהתחזיות הללו קשורות לעניין אופנה ולתרבות הלבוש", אומרת המעצבת קלודט זורע. "אני חושבת שיש מאחורי זה שיקולים רציניים מאוד של כלכלה. התחזיות הללו מכוונות לתעשייה הכבדה שמוכרחה לתת את הדעת לכל שרשרת הייצור, מהסיב ועד המוצר המוגמר. אני לחלוטין לא מתייחסת לחוברות האלה בעבודה שלי. אני קוראת את התחזיות רק אחרי שהקולקציה יוצאת כדי לא להיות מושפעת. אם כבר אני אומרת 'קרא את התחזית ועשה את ההיפך'".

לגבי הסגול שנכח בקולקציית החורף שלה והלם להפליא את תחזיות הצבע לעונה היא אומרת: "אני את הסגול הוצאתי במקרה כי אהבתי אותו. את יודעת מה, נכון, לא במקרה, זה כנראה באמת איזה feel in the air, זה נכון. הוצאתי אותו למעשה כבר בקיץ ובסוף זה יצא בכל השוק בחורף ואפילו לא ידעתי את זה".

גם סיגל דקל שעובדת בשוק הישראלי והאמריקני מסתייגת משירותי התחזיות. בקולקציה שלה אפשר היה להרגיש בנוכחות הגוון אדום צ'ילי שפנטון הכריזו עליו בשנה שעברה. "תראי, למשל בעונה הקרובה רציתי להכניס אדום וחיפשתי כמה זמן אדום אחר, כזה שלא ישעמם אותי. ומשהו בתחושה שלי כיוון אותי לאדום נורא מסוים, יותר מין כתום כזה, ואחר-כך ראיתי שהוא באמת עומד להיות אופנתי. אבל זה בא הפוך. מהבטן".

בקסטרו-מן הציגו העונה תמונה צבעונית עזה מתמיד שכללה סקיני ג'ינס וחלקים עליונים בסגול, צהוב, אדום וירוק. "בואי נגיד שאנחנו מסתכלים על כל מה שקורה מסביבנו בעולם", אומר שגיב גלעם, מעצב בקסטרו-מן. "אנחנו גם מחוברים ל-wgsn ויודעים מה קורה אצל כולם. אתה כל הזמן ער, בעיניים פקוחות ובחושים מחודדים, אבל ההשראה מגיעה בעיקר מהרחוב. הרחוב משפיע על מה שקורה באופנה יותר מתחזיות אופנה של חברות ממוסדות. אופנה משקפת מה שקורה בתרבות ולא מה שקורה בתעשיות הנפט באמריקה".

ומה לגבי 2009? "אני אגלה לך סוד קטנטן לגבי הקיץ. יהיה קטע חזק של חברות גלישה וכל הצבעים הניאונים של הניינטיז יחזרו. בעיקר צהוב ניאון", אומר גלעם.

"ב-2009 הצהוב ייכנס חזק מאוד", מוכן גם ויילר לגלות סוד כמוס. "הכחול עדיין יהיה בפלטה אולם הגוונים החמים יתחילו לקבל את מקומם".

בין שירותי התחזיות, למגזינים, למעצבים ועד לרחוב ואפילו לבטן, קשה לשים את האצבע על המקום שבו הדברים באמת מתחילים. יחד עם זאת, נראה כי דופק אחד פועם בלבה של התעשייה, על נגזרותיה השונות.

כך או כך, אפשר בהחלט לדמיין תסריט שלפיו אותה עוזרת של פריסטלי, או אולי עוזרת אחרת של בוסית מפלצתית לא פחות, התחילה את השרשרת במקום לגלם אותה. כל מה שצריך היה לקרות הוא שאוסקר דה לה רנטה יעבור בפינת רחוב, לא הרחק מ"Casual Corner", יבחין בסוודר המהוה שהעוזרת לובשת ויקבל ממנו את ההשראה לכחול הבא. מי יודע.

עוד כתבות

תקיפה אמריקאית באיראן, השבוע / צילום: Reuters, U.S. Central Command

ארה"ב תקפה שוב באיראן - ירדן הודיעה שיירטה 10 טילים

שגרירות ארה"ב חידשה את אזהרת המסע לישראל ולמזרח התיכון • בכיר באיראן מאיים: אם ארה"ב תמשיך במלחמה - לא נסתפק בתגובה מידתית • באיראן טוענים: שתי מכליות נפט הותקפו בהורמוז - בארה"ב מכחישים • לראשונה מאז חידוש הלחימה: איראן תקפה מתקני התפלת מים וייצור חשמל בכווית ושיגרה טיל בליסטי לעבר בסיס אמריקני בסעודיה ● עדכונים שוטפים

סטיב ג'ובס ב–1984 וטים קוק היום (מאחורה: אב-הטיפוס של האייפון) / צילומים: רויטרס Science Photo Librarye, Shutterstock, אפל

אפל חשפה 50 שנות היסטוריה שאף אחד לא ראה מעולם

כתב וול סטריט ג'ורנל ראה אבות־טיפוס וחומרים נדירים, שאפילו טים קוק לא ידע עליהם ● הם מספרים את סיפורה של החברה האייקונית ביותר באמריקה

בניין עיריית נהרייה / צילום: פאול אורלייב

לפני החקירות: המספרים שמתריעים על המקומות הבעייתיים בעיריות

לאחרונה פרצו לפתע פרשות שחיתות מטלטלות בנהרייה ובאשקלון - אבל האם הכתובת הייתה על הקיר? ● מדד הדמוקרטיה המקומית מזהה את נקודות התורפה של השלטון המקומי, ומספק נתונים שיכולים להדליק נורות אזהרה בזמן אמת ● מדד הדמוקרטיה המקומית, מדור חדש 

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים מחפשים מנכ"ל חדש לאיגוד הבנקים

לגלובס נודע כי הבנקים החברים באיגוד החלו לחפש מחליף למנכ"ל איתן מדמון, המכהן בתפקיד מאז 2019

חיילים רוסים עם כטב''ם לנסט, אשתקד / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

מסוכן יותר מרחפן: הכטב"ם הרוסי שמאיים על אוקראינה ועלול להגיע גם לישראל

ה"לנסט" של תאגיד קלצ'ניקוב, הכולל רכיבי אנבידיה ויכולות AI, גבה קורבנות רבים באוקראינה ובקרוב עלול להגיע לאזורינו ● החימוש המשוטט מנווט כמו צוללת ועוקף מערכות הגנה

איך לנהל בעידן של רעש / צילום: Shutterstock

כשטרנד ה-Six-Seven מגיע ללשכת המנכ"ל: איך לנהל בעידן של רעש

במציאות שבה אנו מוצפים במידע, טרנדים ו־AI, גם המנהלים עלולים ללכת לאיבוד ● היתרון הניהולי החדש אינו ידע או סמכות, אלא היכולת לחבר בין אנשים, להבחין בין רעש לאות ולייצר בהירות במציאות ארגונית כאוטית

קלפי / צילום: Shutterstock

ביחס לעולם, לישראל יש ותק דמוקרטי מרשים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: האם מדינתנו נכנסה למועדון הדמוקרטי מאוחר? רוב המדינות נכנסו אליו אחריה

דפנה זוהר מייסדת קרן פיורטק / צילום: ap, Business Wire

עם אקזיט ענק והנפקה בנאסד"ק: יזמת הביוטק שמסתערת על שוק מפתיע

דפנה זוהר, מייסדת קרן הביוטק PureTech, רשמה בשנתיים האחרונות אקזיט של 14 מיליארד דולר והנפקה לוהטת בנאסד"ק ● בראיון לגלובס היא מספרת על ההשראה מאביה, החוקר פרופ' דוד אלמלא, חושפת את העניין האישי שלה בפיתוח תרופות חדשות לדיכאון ומגלה ממה אסור ליזמים להתעלם בדרך לשוק

חנויות ג'אמפ ועונות בבאר שבע / צילום: בר - אל

"בעלות פוטנציאל": הנאמנים של עונות וג’אמפ ביקשו 60 יום להפעלת הרשת ולקידום מכירתה

חוות הדעת שהוגשה לבית המשפט ממליצה להמשיך להפעיל את עונות וג'אמפ כעסק חי ובמקביל לפתוח בהליך מכר פומבי לרכישת החברה או פעילותה • הנאמנים מתכוונים גם לפנות באופן יזום לרוכשים פוטנציאליים

מוטל. להזמין חדר בסביבת המגורים / צילום: Shutterstock

זו הסיבה שכדאי לכם לצאת לחופשות של 24 שעות

מחקרים מראים שלא צריך לצאת לחופשה ארוכה כדי להתרענן ● הפסקה של 24 שעות, ששוברת את השגרה ומכניסה אתכם למצב של זרימה, יכולה להיות משקמת במיוחד

בינה מלאכותית / אילוסטרציה: Shutterstock

חברת ה AI הסינית Moonshot משיקה מודל חדש וטוענת: מתקרבים ל-OpenAI ולאנתרופיק

הסטארט־אפ הסיני מונשוט הציג את Kimi K3, שלדבריו מתקרב לביצועי המודלים המתקדמים ביותר של OpenAI ואנתרופיק ואף עוקף דגמים מסוימים במשימות תכנות וסוכני AI ● ההכרזה מטלטלת את מניות השבבים ומציתה מחדש את ההשוואות ל"רגע דיפסיק"

מדונה בהופעה בטיימס סקוור בניו יורק. ממשיכה למרוד / צילום: Reuters, Brendan McDermid

מדונה התפוצצה ברשתות כי היה לה אומץ ללכת נגד טיקטוק

השנה היא 2026 ומדונה כובשת שוב את פסגת המצעדים עם אלבומה החדש ● השליטה בנרטיב ובביזנס לוותה בהחלטות אמיצות מצידה, כולל גניזת סרט על חייה ● אולי זו הוכחה שהקהל צמא לדבר האמיתי ולא לכוכבי רשת מהונדסים

שי מורג, יזם, מייסד ומנכ''ל סטארט–אפ הסייבר Oak / צילום: עומר הכהן

היציאה בשאלה, הטרגדיה ואקזיטים בחצי מיליארד: הדרך של יזם ההייטק

את הסטארט־אפ הראשון שהקים עם בוגרי 8200 הוא נאלץ לסגור ברקע משבר 2008 ● אלא שמאז עשה אקזיטים לענקיות כמו מלאנוקס ופאלו אלטו וגם השקיע ב־20 חברות ● היום הוא מתכנן לשבור את השיא של Wiz ● שיחה קצרה עם שי מורג, יזם ומייסד סטארט-אפ הסייבר Oak

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

המחיר ירד ביותר מ-350 אלף שקל: בכמה נמכר בית פרטי בשכונת יד אליהו בת"א?

בית פרטי בן 3.5 חדרים בשטח בנוי של 85 מ"ר נמכר בשכונת יד אליהו תמורת 3.52 מיליון שקל ● הרוכשים יוכלו לבנות על הקרקע שתי יחידות דיור בשטח כולל של כ־240 מ"ר, או לחלופין, ניתן יהיה לממש את זכויות הבנייה בבניית יחידת דיור אחת עם ארבעה מפלסים ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מאחורי הקאמבק של ענקית החיפוש לצמרת מדד המותגים / אילוסטרציה: ap

במקום הראשון: הקאמבק של ענקית החיפוש

אחרי כמעט עשור שבו נעדרה מהפסגה, גוגל חזרה למקום הראשון במדד המותגים של גלובס ● מסגירת הפער מול OpenAI בתחום ה־AI ועד לניצול הוואקום שהותירו אמזון ומיקרוסופט בשוק המקומי: מה עומד הוביל להתאוששות של ענקית החיפוש

סקר ענק מגלה: אלה 100 המותגים המובילים לשנת 2026

מדד המותגים של גלובס מצביע זו השנה ה-23 ברציפות על רשימת המותגים המובילים בישראל, בסקר ענק שכולל 4,000 משתתפים ● ארבעה מותגים ישראלים התברגו בעשירייה הפותחת, ומי המותג שממשיך לככב גם אחרי 84 שנה ● מדד המותגים 2026

אילוסטרציה: Shutterstock

כמה מס תשלמו על רווחי הון בתיק ההשקעות החל מגיל 60?

שני עורכי דין הגישו כמעט 100 תביעות ייצוגיות בשנתיים - בנושא אחד בלבד, מהו? ● יצרנית שבבי הזיכרון הדרום־קוריאנית SK Hynix הנפיקה בנאסד"ק. מה מיוחד בהנפקה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

AION של GAC שיוצרה באוסטריה

עוד התרחבות באירופה: כלמוביל קיבלה את זיכיון GAC באוסטריה

כלמוביל חתמה על הסכם לייבוא ושיווק רכבי GAC באוסטריה, וצפויה ליהנות ממעמד מפתח בהתרחבות המותג ביבשת ● משרד התחבורה צפוי להאריך את רישיון היבוא של צ’רי בידי קרסו עד 2030, למרות המלצת רשות התחרות להגביל את ההארכה ● כלמוביל וסמלת השיקו השבוע בישראל דגמים חדשים של מרצדס ו־LeapMotor, לצד היערכות להגעת מותגים ודגמים נוספים מסין ● השבוע בענף הרכב

ראש הממשלה נתניהו ושר השיכון לשעבר גולדקנופף. המחסור בכוח אדם עצום / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

הבחירות נותנות רוח גבית לתחזיות של ירידת מחירי הדיור - וגם להפך המוחלט

שוב מגיע זמן בחירות, שעושה שמות בשוק הדיור: הקונים יושבים על הגדר, ממתינים לשיפור שלפחות לפי ההבטחות יגיע ● במקביל, החודשים בין ההליכה לבחירות לבין הקמת ממשלה מתפקדת מבטיחים קיפאון גם בצד ההיצע

מנות תירס בכל מקום, גלידה עם שמן זית ומרק קר: הטרנדים המרעננים של הקיץ

תירס מתוק, ראמן קר, סיידר תפוחים טבעי, בירת אשכולית ואפוגטו תימני, גלידת יוגורט עם שמן זית, עוגות בתבניות ססגוניות שמשווקים סוכני AI וגספצ'ו צונן במקרר (אפילו דאגנו למתכון מושלם) ● כל מה שטעים, מרענן והכרחי בחום הזה