גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

סודות של אירוסים

רעננו את המלתחות: תחזית הצבע האופנתי לשנת 2008 היא כחול אירוס. זה הזמן לשאול מי עומד מאחורי תחזיות הצבע הללו? עד כמה הן קובעות בסופו של דבר את הצבעים שנגלים לעינינו ברחוב? ומה מידת ההשפעה של אירועים עולמיים על הצבע החם הבא?

"אה... הבנתי. את חושבת שאין לזה שום קשר אליך... את פשוט קמה בבוקר, פותחת את ארון הבגדים שלך ובוחרת את הסוודר הכחול המהוה הזה, או כל בגד אחר", ירתה מירנדה פריסטלי, העורכת האימתנית של מגזין האופנה "על המסלול" לעבר העוזרת האישית שלה, בסרט "השטן לובשת פראדה".

"אבל מה שבעצם את לא יודעת הוא שהסוודר הזה לא סתם כחול. הוא מה שנקרא תכול שמיים. בבורותך את גם בטח לא מודעת לזה שב-2002, אוסקר דה לה רנטה יצא עם קולקציה של שמלות בתכול שמיים ובעקבותיו איב סאן-לורן יצא עם ז'קטים צבאיים בתכול שמיים ובעקבותיהם תכול שמיים כיכב מיד בשמונה קולקציות נוספות. משם הוא חלחל לבתי הכלבו הגדולים ורק אז הזדחל למטה עד לאסון הזה שנקרא 'Casual Corner' ששם בטח שלפת אותו מתוך איזו ערימת בגדים שנמכרה בחיסול. אבל למעשה, את לובשת סוודר שהאנשים שנמצאים פה, בחדר הזה, בחרו בשבילך. ואילו הכחול הזה, מייצג מיליוני דולרים ואינספור מקומות עבודה".

תכול שמיים או כחול של ים, שום דבר אינו מקרי בצבע של הסוודר הזה, כך מבהירה לנו פריסטלי שדמותה עוצבה בהשראת עורכת "ווג", אנה ווינטור. לפי תיאוריית הקונספירציה שהיא מציגה, מה שנדמה לנו כהחלטה פרטית בענייני טעם, המתקבלת בינינו לבין עצמנו מול הקולב או מול המראה, ממוקם כבר מראש בתוך עולם אפשרויות שגבולותיו הוגדרו היטב בידי תעשיית האופנה.

אולם בבואנו לשים את האצבע על המקום שבו מתקבלות ההחלטות, לא נוכל להסתפק במחשבותיהם של העורכת או המעצב, כפי שפריסטלי מציעה. עם כל הכבוד לאוסקר דה לה רנטה, כדאי לתת את הדעת על חוליה אחרת, משמעותית לא פחות, בשרשרת קובעי הטעם - והיא תחזיות הצבעים.

החודש עלה הצבע הכחול לכותרות בדיוק בהקשר הזה, והפעם מחוץ למסך הקולנוע, כאשר חברת פנטון הכריזה על כחול אירוס כצבע הדומיננטי לשנת 2008. חשוב להזכיר בהקשר זה כי חברת פנטון כשלעצמה אינה האחראית הבלעדית על התחזיות. ההצהרה של פנטון נשמעת מעט יהירה על פניה שכן היא אינה האוטוריטה שקובעת את הפלטה אלא חברה המספקת נתונים טכניים שאותם היא שואבת, כמו כל גורם אחר בתעשייה, מתחזיות של קבוצות בינלאומיות של מומחים לצבע ובראשן קולור מרקטינג גרופ.

ציידי הצבעים

"בערב שלפני נפגשים לקוקטייל. 'How are you', 'How do you do'", מתאר ברם וויילר, סטייליסט ומרצה בכיר בחוג לטקסטיל בשנקר, המשמש נציג ישראלי יחיד ב-C.M.G, את הרגעים האחרונים לפני שחושפים חברי הקבוצה את תובנותיהם לגבי מניפת הצבעים לעונה. "אסור לדבר מילה על צבע. רק בבוקר שאחרי, נאספים סביב שולחן ענק", ובשעה 9:00 בדיוק - "come on guys put the colors on the desk". ואז זה קורה שוב, זה מדהים אותי כל פעם מחדש. 75 איש מרחבי העולם שלא החליפו ביניהם מילה לגבי הפלטה, מניחים על השולחן את אותם הגוונים. ואני לא מדבר על צבעים, אני מדבר על גוונים".

הקבוצה מורכבת ממעצבים ומסטייליסטים מעולם האקדמיה ומקשת רחבה של ענפי התעשייה. מאחר שאין בנמצא ענף שלמוצריו אין נגיעה לעולם הצבע, מקפידות החברות הגדולות בעולם (דוגמת פיליפס או מרצדס) לשלוח את נציגיהן. המפגשים נערכים אחת לשנה בערים שונות בעולם, כאשר התחזית מתקבלת שנתיים מראש, זאת כדי לאפשר ליצרנים להיערך עם הכנת חומרי הגלם בהתאם להחלטות הקבוצה. גווני הצבע נידונים גם בקבוצות ממוקדות ובמצגות אישיות, כאשר בסופו של דבר נקבעים 20 גוונים לעונה.

וויילר מסביר את הדמיון בתוצאות, בקונטקסט המשותף שהסטייליסטים פועלים בו. כל אחד מהם נותן במשך השנה את הדעת על קשת רחבה של גורמים בבואו לזהות את הדופק הצבעוני של התקופה. צבע, לפי ויילר, הוא הרבה מעבר לגוון, ואילו תפקידה של הקבוצה אינו רק לבטא נושאים עולמיים חשובים ולתרגם אותם לאמירות משמעותיות של צבע, אלא לסייע להפוך את העולם למקום טוב יותר באמצעות הצבע.

הכחול של שנת 2008, למשל, נועד להביא רגיעה כללית ותקווה. "העולם השתגע. מלחמה וטרור בכל מקום. צריך היה להרגיע את הציבור. כחול זה צבע של בגדי עבודה והוא מסמל משמעת וסדר. הוא מזכיר לנו שיש חוקיות בדברים. גם המדים של השוטרים בכל העולם בצבע כחול". הפלטה לשנה הקרובה, מורכבת למעשה לא רק מכחולים אלא גם מקשת רחבה של חומים שמסמלים לפי ויילר חזרה לטבע וניכרים בה עדיין אותותיהם של הירוקים מהשנה הקודמת, שהלמו את המגמה הסביבתית העולמית.

הבחירה של פנטון דווקא בכחול אירוס אם כן, מתוך הפלטה כולה היא שרירותית, אולם היא יכולה כנראה להוות דוגמה לשיקולים שמניעים את חברי הקבוצה שלא בהכרח קשורים להצלת העולם. אחרי הכול, מרבית החברים הינם נציגי החברות שצבעי מוצריהן נידונים ולכן יש להם אינטרס ברור לגביהם. "אנחנו תמיד יוצרים המשכיות בין הפלטות של העונות הקודמות לבין העונה הבאה", מסביר וויילר, "כדי שחברות לא ייתקעו עם סטוקים לפני שמחליפים את כל המפה הצבעונית. הנציגים של פנטון למשל לא אוהבים לדבר על גוונים חדשים משום שהם מעדיפים להדפיס דף חדש לקטלוג רק אחת לארבע שנים. הדף הזה נמכר אחר-כך בהון תועפות למעצבים וליצרנים".

גוון של שיקולים כלכליים

"אני לא בטוחה שהתחזיות הללו קשורות לעניין אופנה ולתרבות הלבוש", אומרת המעצבת קלודט זורע. "אני חושבת שיש מאחורי זה שיקולים רציניים מאוד של כלכלה. התחזיות הללו מכוונות לתעשייה הכבדה שמוכרחה לתת את הדעת לכל שרשרת הייצור, מהסיב ועד המוצר המוגמר. אני לחלוטין לא מתייחסת לחוברות האלה בעבודה שלי. אני קוראת את התחזיות רק אחרי שהקולקציה יוצאת כדי לא להיות מושפעת. אם כבר אני אומרת 'קרא את התחזית ועשה את ההיפך'".

לגבי הסגול שנכח בקולקציית החורף שלה והלם להפליא את תחזיות הצבע לעונה היא אומרת: "אני את הסגול הוצאתי במקרה כי אהבתי אותו. את יודעת מה, נכון, לא במקרה, זה כנראה באמת איזה feel in the air, זה נכון. הוצאתי אותו למעשה כבר בקיץ ובסוף זה יצא בכל השוק בחורף ואפילו לא ידעתי את זה".

גם סיגל דקל שעובדת בשוק הישראלי והאמריקני מסתייגת משירותי התחזיות. בקולקציה שלה אפשר היה להרגיש בנוכחות הגוון אדום צ'ילי שפנטון הכריזו עליו בשנה שעברה. "תראי, למשל בעונה הקרובה רציתי להכניס אדום וחיפשתי כמה זמן אדום אחר, כזה שלא ישעמם אותי. ומשהו בתחושה שלי כיוון אותי לאדום נורא מסוים, יותר מין כתום כזה, ואחר-כך ראיתי שהוא באמת עומד להיות אופנתי. אבל זה בא הפוך. מהבטן".

בקסטרו-מן הציגו העונה תמונה צבעונית עזה מתמיד שכללה סקיני ג'ינס וחלקים עליונים בסגול, צהוב, אדום וירוק. "בואי נגיד שאנחנו מסתכלים על כל מה שקורה מסביבנו בעולם", אומר שגיב גלעם, מעצב בקסטרו-מן. "אנחנו גם מחוברים ל-wgsn ויודעים מה קורה אצל כולם. אתה כל הזמן ער, בעיניים פקוחות ובחושים מחודדים, אבל ההשראה מגיעה בעיקר מהרחוב. הרחוב משפיע על מה שקורה באופנה יותר מתחזיות אופנה של חברות ממוסדות. אופנה משקפת מה שקורה בתרבות ולא מה שקורה בתעשיות הנפט באמריקה".

ומה לגבי 2009? "אני אגלה לך סוד קטנטן לגבי הקיץ. יהיה קטע חזק של חברות גלישה וכל הצבעים הניאונים של הניינטיז יחזרו. בעיקר צהוב ניאון", אומר גלעם.

"ב-2009 הצהוב ייכנס חזק מאוד", מוכן גם ויילר לגלות סוד כמוס. "הכחול עדיין יהיה בפלטה אולם הגוונים החמים יתחילו לקבל את מקומם".

בין שירותי התחזיות, למגזינים, למעצבים ועד לרחוב ואפילו לבטן, קשה לשים את האצבע על המקום שבו הדברים באמת מתחילים. יחד עם זאת, נראה כי דופק אחד פועם בלבה של התעשייה, על נגזרותיה השונות.

כך או כך, אפשר בהחלט לדמיין תסריט שלפיו אותה עוזרת של פריסטלי, או אולי עוזרת אחרת של בוסית מפלצתית לא פחות, התחילה את השרשרת במקום לגלם אותה. כל מה שצריך היה לקרות הוא שאוסקר דה לה רנטה יעבור בפינת רחוב, לא הרחק מ"Casual Corner", יבחין בסוודר המהוה שהעוזרת לובשת ויקבל ממנו את ההשראה לכחול הבא. מי יודע.

עוד כתבות

פועלים מאזור שנגחאי באתר בנייה בישראל. המספרים צפויים לגדול / צילום: Shutterstock

עובדים פלסטינים יצאו, תאילנדים נכנסו: "15 אנשים ישנים בשתי מיטות"

פועלים מתאילנד, הודו, סרי לנקה ושכנותיהן תפסו את מקומם של העובדים מהרשות הפלסטינית - מאז 7 באוקטובר ● בתעשיות השונות מדברים על כוח אדם יעיל וחרוץ, אלא שכשמדובר במאות אלפים, ששהותם הממושכת מצריכה היערכות של דיור ושירותים, לא ברור איך המדינה תעמוד בעומס

אבישי אברהמי, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלן צצקין, אלעד מלכה

טבע בשיא של עשור והאנליסטים משוכנעים שיש עוד לאן לעלות

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● מניית Wix הכפילה את שוויה מאז השפל ביוני, ברקע הצמיחה המהירה של חברת הבת, Base44 ● טבע הגיעה לשיא של כמעט עשור הודות להעלאת דירוג החוב ואישור מואץ ב-FDA ● וגם: העסקה למכירת לייבפרסון מתעכבת בשל מחסור ברוב מקרב כלל בעלי המניות

אירינה טרק / איור: גיל ג'יבלי, צילום: AP עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מעצבת הרהיטים הצעירה שעומדת מאחורי הרחפנים שמכים ברוסיה

בעקבות הפלישה הרוסית, אירינה טרך זנחה את עיצוב הספסלים בקייב והפכה למנכ"לית פייר פוינט, שחתומה על פיתוח רחפנים וטילים שמשנים את מאזן הכוחות באזור ● כך הפכה צעירה פציפיסטית ליצרנית נשק: "לעולם לא הייתי נכנסת לתחום אילולא פלשו למדינה שלי"

מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: Shutterstock

עלייה של 20% בתוך 48 שעות: מה הקפיץ בחדות את הביטקוין

בזמן שוול סטריט סגרה שבוע של ירידות, שוק הקריפטו קפץ בחדות בתוך יומיים ● זאת, בזכות שילוב בין חיבוק ממשלתי להרחבה פיסקאלית בארה"ב ● האם מדובר בסיומו של "חורף הקריפטו"?

פנחס עידן, יו''ר ועד עובדי רשות שדות התעופה / צילום: דוברות ההסתדרות

פנחס עידן מפתיע: לא יערער על הדחתו מהליכוד אחרי השבתת נתב"ג

יו"ר ועד עובדי נתב"ג הודיע כי לא יערער על הניסיון של רה"מ להדיח אותו מחברותו בליכוד ● נתניהו הודיע ביום חמישי כי יבקש את הדחתו בעקבות השביתה בנתב"ג, אותה כינה "פרועה"

מהרן פרוזנפר, הממונה על התקציבים; שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי; שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילומים: יוסי זמיר, דוברות משרד האוצר

בכירים באוצר: הגדלת המיסוי על ההייטקיסטים, הדבר האחרון שצריך עכשיו

בתחילת החודש פורסם כי ברשות המסים בוחנים שינוי במודל מיסוי האופציות לעובדי הייטק ומנהל רשות המסים התבטא בזכות היוזמה ● אלא שכעת מתברר שבכירים במשרד האוצר מתנגדים בתוקף ליוזמה: "הדבר האחרון שאנחנו צריכים עכשיו זה להכביד על ההייטקיסטים"

כטב''ם מתאבד מדגם הירו 120 SF / צילום: חברת UVISION

החברה הישראלית שתמכור לארה"ב מל"טים מתאבדים

Uvision הישראלית זכתה בחוזה נוסף לאספקת מל"טים לצבא ארה"ב ● איחוד האמירויות מרחיב את מערך ה־THAAD שלה מול האיום האיראני ● וגם: השימוש יוצא הדופן של אוקראינה בשלדות מטוסים אזרחיים סיניים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אלכס קפלון / צילום: ליאור ואן אוס

"הזמן שבו נהיה בפנסיה הוכפל. למרתון הזה כולנו צריכים להיערך"

שיחה עם ד"ר אלכס קפלון, חוקר כלכלת אריכות ימים, המכללה למינהל ● על תוכנית העבודה שצריך לגבש לפרישה, השאלות שצריכות להנחות אותנו ולמה חשוב להתחבר לזקנה כשאנחנו צעירים ● איך להתכונן לפנסיה גם בגיל 40? פרק אחרון לסדרה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בבניין עם אופק לפינוי־בינוי: בכמה נמכרה דירת 3 חדרים בנהריה?

הדירה מתפרשת על פני שטח של 68 מ"ר ונמצאת בקומה הראשונה מתוך שבע ● המתווכת שייצגה את הרוכשים בעסקה: "בנהריה יש כרגע פעילות ונסגרות לא מעט עסקאות. אנשים התרגלו למצב הביטחוני וחזרו לשוק" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

ולסקה גרט וגרטה גרבו בסרט ''רחוב ללא שמחה'', בבימויו פאבסט, גרמניה, 1925. הסרט הפך את גרבו לכוכבת, ואחריו ברח הבמאי לאמריקה / צילום: Reuters, DPA/Picture Alliance

הסיפור שלא סופר על הבמאי שברח מהנאצים ואז חזר לגרמניה לצלם סרטים במימונם

ג׳ו וו. פאבסט, שנחשב לבמאי החשוב של רפובליקת ויימאר, עומד במרכז הספר "הבמאי" ● בלב העלילה שתי נקודות מסתוריות: סיבת חזרתו לגרמניה הנאצית, וסרט שצילם וחומריו נעלמו ● מעל לכל מרחפת השאלה: האם עשיית אומנות מצדיקה גם העלמת עין ממשטרים אפלים

מחלף השלום / צילום: Shutterstock

לידיעת הנוסעים: בלילות הקרובים יחולו שינויים בצומת הגדול המדינה

הירידה לאיילון צפון מכיוון מערב בצומת השלום תיסגר בלילות הקרובים ובמהלך סוף השבוע בשל עבודות שדרוג ● עם זאת, נתיבי איילון יישארו פתוחים לתנועה כסדרם והנסיעה על גשר השלום תתאפשר כרגיל בשני כיווני הנסיעה

שטר כתובה / צילום: אייל פישר

לא יותר מ-360 אלף שקל: הרבנות מגבילה את סכום הכתובה

הרבנות הראשית קבעה לראשונה רף עליון של 360 אלף שקל לכתובה, לצד סכום מינימלי של 36 שקלים ● המהלך נועד לצמצם התחייבויות בסכומים מופרזים, שלעיתים מגיעות לבתי הדין במסגרת הליכי גירושים ● עורכי דין בתחום סבורים כי ההגבלה עשויה דווקא להיטיב עם נשים: "התחייבות ריאלית עשויה להיות משמעותית יותר מהצהרה גרנדיוזית שאין מאחוריה יכולת פירעון"

קמפוס אפלייד מטיריאלס, קריית המדע ברחובות / צילום: אפלייד מטיריאלס

25% או 50%: כמה מס ישלם מנהל הכספים לשעבר של אפלייד מטיריאלס על מכירת מניות החברה?

הנרי שאול שוורצבאום ביקש למסות את הרווחים ממכירת מניות אפלייד מטיריאלס שקיבל במסגרת האופציות ב־25% בלבד, אך בית המשפט המחוזי דחה את טענתו וקבע כי יחול עליו שיעור המס השולי כפי שדרש פקיד השומה • השופט: הוא נהנה מדחיית המס במסגרת ההסדר, וכעת אינו יכול להתנער מתנאיו

פעילי ארגון הטרור חמאס / צילום: ap, John Minchillo

ארה"ב מציבה קו אדום ברור לחמאס: "לא נבלום את ישראל"

לארה"ב הגיע מידע מודיעיני: חמאס מתכנן לרמות ולא להתפרק מנשק ● צה"ל הגביר במהלך הימים האחרונים את התקיפות ברצועת עזה, חמאס מצדו החל להפעיל לחץ על המדינות המתווכות להאשים את ישראל בהפרת הפסקת האש ● חודש המו"מ בין ישראל לסוריה לאחר התקיפה - ראש המוסד נפגש עם שר החוץ הסורי ● במערכת הביטחון מוטרדים מהאפשרות ש"קרב האיומים" מול אנקרה יפגע בחופש הפעולה של צה"ל בסוריה ● הנשיא טראמפ שוב מפרסם תמונה של מצר הורמוז ו"מכריז" עליו כטריטוריה של ארצות הברית ● עדכונים שוטפים

שוק מחנה יהודה, ירושלים / צילום: בר לביא

מה המאבק על פתיחת קפה בסמטה מלמד על תפקיד הרשות המקומית?

בית קפה אחד בירושלים הפך לסמל נוסף במאבק על אופייה של בירת ישראל ● העימות הזה מדגים כיצד נקודת תורפה עלולה להתפתח למשבר ● נתוני מדד הדמוקרטיה המקומית מציירים עיר שיש לה מוסדות עמידים, אבל הייצוג והמעורבות הציבורית אצלה עדיין לוקים בחסר ● מדד הדמוקרטיה המקומית, מדור חדש

צילום מסך

כך תגלו מה הצ'אטבוט יודע עליכם

התפוצצות פרשת מלי וליאל יהלומי, שבה ההתכתבויות עם ג'מיני סייעו לגלות את מקום הימצאן - המחישה שוב כמה מידע נצבר עלינו בכלי בינה מלאכותית ● הנה כמה שיטות להחזרת השליטה לידיים

נתב''ג בשעת עומס / צילום: Ken Whitman

היום שבו נתב"ג עשוי לקרוס. שוב

הנתונים מגלים - קיץ 2019 היה עמוס יותר ונתב"ג בכל זאת לא קרס. איך מתפלג העומס בשדה ומאיזה יום השבוע כולם חוששים?

הנסיך הארי והזמר ג'ון בון ג'ובי משחזרים את התמונה של הביטלס באבי רואד. להיכנס לסיפור / צילום: Reuters, נילס יורגנסן / Cover Images

חוזרים לאבי רואד: איך הופכת חתיכת אספלט למקום עלייה לרגל?

השבוע חזרו הבמאי סם מנדס וארבעת השחקנים שיגלמו את הביטלס בסרטיו החדשים אל מעבר החציה המפורסם באבי רואד, 57 שנה אחרי שצולמה שם התמונה שהפכה אותו לאייקון תרבותי וליעד שמושך מעריצים מכל העולם ● מה גורם לנו לנסוע אלפי קילומטרים בעקבות רגע, אדם או אפילו דמות בדיונית, ואיך תעשיית התרבות למדה להפוך את הגעגוע הזה לעסק

אזורים / צילום: עינת לברון

ירידה בהכנסות וברווחים: אזורים מדווחת על 15 ביטולים מצד רוכשי דירות במחצית הראשונה

למרות ירידה של כ־33% במכירת דירות במחצית הראשונה של השנה, אזורים מדווחת על התאוששות מסוימת לאחר תאריך המאזן, עלייה במחיר הדירה הממוצע ושיפור בשיעור הרווח הגולמי, לצד ירידה ברווח הנקי בשל הוצאות מימון גבוהות יותר

חיפה / צילום: Shutterstock, Elena Rostunova

ניצח את השכנים ויוכל להשכיר דירה ל־Airbnb

המפקחת על הבתים המשותפים בחיפה אישרה השכרת דירות לטווח קצר ב־Airbnb וב־Booking, למרות התנגדות השכנים ● ההחלטה מצטרפת לפסיקות סותרות בנושא, והמתנגדים כבר פנו לבית המשפט המחוזי