גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

סודות של אירוסים

רעננו את המלתחות: תחזית הצבע האופנתי לשנת 2008 היא כחול אירוס. זה הזמן לשאול מי עומד מאחורי תחזיות הצבע הללו? עד כמה הן קובעות בסופו של דבר את הצבעים שנגלים לעינינו ברחוב? ומה מידת ההשפעה של אירועים עולמיים על הצבע החם הבא?

"אה... הבנתי. את חושבת שאין לזה שום קשר אליך... את פשוט קמה בבוקר, פותחת את ארון הבגדים שלך ובוחרת את הסוודר הכחול המהוה הזה, או כל בגד אחר", ירתה מירנדה פריסטלי, העורכת האימתנית של מגזין האופנה "על המסלול" לעבר העוזרת האישית שלה, בסרט "השטן לובשת פראדה".

"אבל מה שבעצם את לא יודעת הוא שהסוודר הזה לא סתם כחול. הוא מה שנקרא תכול שמיים. בבורותך את גם בטח לא מודעת לזה שב-2002, אוסקר דה לה רנטה יצא עם קולקציה של שמלות בתכול שמיים ובעקבותיו איב סאן-לורן יצא עם ז'קטים צבאיים בתכול שמיים ובעקבותיהם תכול שמיים כיכב מיד בשמונה קולקציות נוספות. משם הוא חלחל לבתי הכלבו הגדולים ורק אז הזדחל למטה עד לאסון הזה שנקרא 'Casual Corner' ששם בטח שלפת אותו מתוך איזו ערימת בגדים שנמכרה בחיסול. אבל למעשה, את לובשת סוודר שהאנשים שנמצאים פה, בחדר הזה, בחרו בשבילך. ואילו הכחול הזה, מייצג מיליוני דולרים ואינספור מקומות עבודה".

תכול שמיים או כחול של ים, שום דבר אינו מקרי בצבע של הסוודר הזה, כך מבהירה לנו פריסטלי שדמותה עוצבה בהשראת עורכת "ווג", אנה ווינטור. לפי תיאוריית הקונספירציה שהיא מציגה, מה שנדמה לנו כהחלטה פרטית בענייני טעם, המתקבלת בינינו לבין עצמנו מול הקולב או מול המראה, ממוקם כבר מראש בתוך עולם אפשרויות שגבולותיו הוגדרו היטב בידי תעשיית האופנה.

אולם בבואנו לשים את האצבע על המקום שבו מתקבלות ההחלטות, לא נוכל להסתפק במחשבותיהם של העורכת או המעצב, כפי שפריסטלי מציעה. עם כל הכבוד לאוסקר דה לה רנטה, כדאי לתת את הדעת על חוליה אחרת, משמעותית לא פחות, בשרשרת קובעי הטעם - והיא תחזיות הצבעים.

החודש עלה הצבע הכחול לכותרות בדיוק בהקשר הזה, והפעם מחוץ למסך הקולנוע, כאשר חברת פנטון הכריזה על כחול אירוס כצבע הדומיננטי לשנת 2008. חשוב להזכיר בהקשר זה כי חברת פנטון כשלעצמה אינה האחראית הבלעדית על התחזיות. ההצהרה של פנטון נשמעת מעט יהירה על פניה שכן היא אינה האוטוריטה שקובעת את הפלטה אלא חברה המספקת נתונים טכניים שאותם היא שואבת, כמו כל גורם אחר בתעשייה, מתחזיות של קבוצות בינלאומיות של מומחים לצבע ובראשן קולור מרקטינג גרופ.

ציידי הצבעים

"בערב שלפני נפגשים לקוקטייל. 'How are you', 'How do you do'", מתאר ברם וויילר, סטייליסט ומרצה בכיר בחוג לטקסטיל בשנקר, המשמש נציג ישראלי יחיד ב-C.M.G, את הרגעים האחרונים לפני שחושפים חברי הקבוצה את תובנותיהם לגבי מניפת הצבעים לעונה. "אסור לדבר מילה על צבע. רק בבוקר שאחרי, נאספים סביב שולחן ענק", ובשעה 9:00 בדיוק - "come on guys put the colors on the desk". ואז זה קורה שוב, זה מדהים אותי כל פעם מחדש. 75 איש מרחבי העולם שלא החליפו ביניהם מילה לגבי הפלטה, מניחים על השולחן את אותם הגוונים. ואני לא מדבר על צבעים, אני מדבר על גוונים".

הקבוצה מורכבת ממעצבים ומסטייליסטים מעולם האקדמיה ומקשת רחבה של ענפי התעשייה. מאחר שאין בנמצא ענף שלמוצריו אין נגיעה לעולם הצבע, מקפידות החברות הגדולות בעולם (דוגמת פיליפס או מרצדס) לשלוח את נציגיהן. המפגשים נערכים אחת לשנה בערים שונות בעולם, כאשר התחזית מתקבלת שנתיים מראש, זאת כדי לאפשר ליצרנים להיערך עם הכנת חומרי הגלם בהתאם להחלטות הקבוצה. גווני הצבע נידונים גם בקבוצות ממוקדות ובמצגות אישיות, כאשר בסופו של דבר נקבעים 20 גוונים לעונה.

וויילר מסביר את הדמיון בתוצאות, בקונטקסט המשותף שהסטייליסטים פועלים בו. כל אחד מהם נותן במשך השנה את הדעת על קשת רחבה של גורמים בבואו לזהות את הדופק הצבעוני של התקופה. צבע, לפי ויילר, הוא הרבה מעבר לגוון, ואילו תפקידה של הקבוצה אינו רק לבטא נושאים עולמיים חשובים ולתרגם אותם לאמירות משמעותיות של צבע, אלא לסייע להפוך את העולם למקום טוב יותר באמצעות הצבע.

הכחול של שנת 2008, למשל, נועד להביא רגיעה כללית ותקווה. "העולם השתגע. מלחמה וטרור בכל מקום. צריך היה להרגיע את הציבור. כחול זה צבע של בגדי עבודה והוא מסמל משמעת וסדר. הוא מזכיר לנו שיש חוקיות בדברים. גם המדים של השוטרים בכל העולם בצבע כחול". הפלטה לשנה הקרובה, מורכבת למעשה לא רק מכחולים אלא גם מקשת רחבה של חומים שמסמלים לפי ויילר חזרה לטבע וניכרים בה עדיין אותותיהם של הירוקים מהשנה הקודמת, שהלמו את המגמה הסביבתית העולמית.

הבחירה של פנטון דווקא בכחול אירוס אם כן, מתוך הפלטה כולה היא שרירותית, אולם היא יכולה כנראה להוות דוגמה לשיקולים שמניעים את חברי הקבוצה שלא בהכרח קשורים להצלת העולם. אחרי הכול, מרבית החברים הינם נציגי החברות שצבעי מוצריהן נידונים ולכן יש להם אינטרס ברור לגביהם. "אנחנו תמיד יוצרים המשכיות בין הפלטות של העונות הקודמות לבין העונה הבאה", מסביר וויילר, "כדי שחברות לא ייתקעו עם סטוקים לפני שמחליפים את כל המפה הצבעונית. הנציגים של פנטון למשל לא אוהבים לדבר על גוונים חדשים משום שהם מעדיפים להדפיס דף חדש לקטלוג רק אחת לארבע שנים. הדף הזה נמכר אחר-כך בהון תועפות למעצבים וליצרנים".

גוון של שיקולים כלכליים

"אני לא בטוחה שהתחזיות הללו קשורות לעניין אופנה ולתרבות הלבוש", אומרת המעצבת קלודט זורע. "אני חושבת שיש מאחורי זה שיקולים רציניים מאוד של כלכלה. התחזיות הללו מכוונות לתעשייה הכבדה שמוכרחה לתת את הדעת לכל שרשרת הייצור, מהסיב ועד המוצר המוגמר. אני לחלוטין לא מתייחסת לחוברות האלה בעבודה שלי. אני קוראת את התחזיות רק אחרי שהקולקציה יוצאת כדי לא להיות מושפעת. אם כבר אני אומרת 'קרא את התחזית ועשה את ההיפך'".

לגבי הסגול שנכח בקולקציית החורף שלה והלם להפליא את תחזיות הצבע לעונה היא אומרת: "אני את הסגול הוצאתי במקרה כי אהבתי אותו. את יודעת מה, נכון, לא במקרה, זה כנראה באמת איזה feel in the air, זה נכון. הוצאתי אותו למעשה כבר בקיץ ובסוף זה יצא בכל השוק בחורף ואפילו לא ידעתי את זה".

גם סיגל דקל שעובדת בשוק הישראלי והאמריקני מסתייגת משירותי התחזיות. בקולקציה שלה אפשר היה להרגיש בנוכחות הגוון אדום צ'ילי שפנטון הכריזו עליו בשנה שעברה. "תראי, למשל בעונה הקרובה רציתי להכניס אדום וחיפשתי כמה זמן אדום אחר, כזה שלא ישעמם אותי. ומשהו בתחושה שלי כיוון אותי לאדום נורא מסוים, יותר מין כתום כזה, ואחר-כך ראיתי שהוא באמת עומד להיות אופנתי. אבל זה בא הפוך. מהבטן".

בקסטרו-מן הציגו העונה תמונה צבעונית עזה מתמיד שכללה סקיני ג'ינס וחלקים עליונים בסגול, צהוב, אדום וירוק. "בואי נגיד שאנחנו מסתכלים על כל מה שקורה מסביבנו בעולם", אומר שגיב גלעם, מעצב בקסטרו-מן. "אנחנו גם מחוברים ל-wgsn ויודעים מה קורה אצל כולם. אתה כל הזמן ער, בעיניים פקוחות ובחושים מחודדים, אבל ההשראה מגיעה בעיקר מהרחוב. הרחוב משפיע על מה שקורה באופנה יותר מתחזיות אופנה של חברות ממוסדות. אופנה משקפת מה שקורה בתרבות ולא מה שקורה בתעשיות הנפט באמריקה".

ומה לגבי 2009? "אני אגלה לך סוד קטנטן לגבי הקיץ. יהיה קטע חזק של חברות גלישה וכל הצבעים הניאונים של הניינטיז יחזרו. בעיקר צהוב ניאון", אומר גלעם.

"ב-2009 הצהוב ייכנס חזק מאוד", מוכן גם ויילר לגלות סוד כמוס. "הכחול עדיין יהיה בפלטה אולם הגוונים החמים יתחילו לקבל את מקומם".

בין שירותי התחזיות, למגזינים, למעצבים ועד לרחוב ואפילו לבטן, קשה לשים את האצבע על המקום שבו הדברים באמת מתחילים. יחד עם זאת, נראה כי דופק אחד פועם בלבה של התעשייה, על נגזרותיה השונות.

כך או כך, אפשר בהחלט לדמיין תסריט שלפיו אותה עוזרת של פריסטלי, או אולי עוזרת אחרת של בוסית מפלצתית לא פחות, התחילה את השרשרת במקום לגלם אותה. כל מה שצריך היה לקרות הוא שאוסקר דה לה רנטה יעבור בפינת רחוב, לא הרחק מ"Casual Corner", יבחין בסוודר המהוה שהעוזרת לובשת ויקבל ממנו את ההשראה לכחול הבא. מי יודע.

עוד כתבות

הפסקת שתייה במונדיאל 2026. עוד דרך להכניס כסף / צילום: ap, Matt Slocum

השינוי שהטריף את האוהדים וזה שהפסיד מיליון דולר בהימור אחד

ממספר שיא של 48 נבחרות ו-104 משחקים, דרך הכנסות שצפויות לחצות את רף 11 מיליארד הדולר ועד למחירי כרטיסים שהפכו את הטורניר ליקר בהיסטוריה: מונדיאל 2026 שבר שיאים כלכליים, הרחיב את גבולות המסחור של המשחק והמחיש עד כמה הכדורגל העולמי הפך למכונת הכנסות משומנת

כך הפך טיסן חובבני לכטב''ם שמכריע מלחמות / צילום: ap, Capture One Macintosh

כך הפך הקלף הסודי נגד סוריה לנשק מרכזי של ישראל במלחמה

מכלי טיס מיושן על גלי רדיו לאחד מנדבכי העליונות של צה"ל: הכטב"מים הישראליים עברו אבולוציה ארוכת־שנים ● עמירם דגן, ממובילי המהפכה ומחבר הספר "זיק של חדשנות ישראלית", מדבר על ההחלטה שהפכה לנקודת מפנה, ההשראה שקיבלו מדינות האויב ושדה הקרב העתידי: "להקות של רחפנים יסתדרו בעצמן באוויר ויכסו את השטח"

כבישי ישראל / צילום: שלומי יוסף

רפורמת הענק בתחבורה הציבורית תחזור לשולחן? לכנסת יש הזדמנות אחרונה

הרפורמה להקמת רשויות מטרופוליניות נחשבת לשינוי המקיף ביותר שתוכנן בתחבורה הציבורית מזה עשרות שנים ● בכירי האוצר והתחבורה מנסים להעביר אותה בוועדת ההסכמות ● המחלוקות הפוליטיות מעכבים את אישור המהלך - שנועד להפחית את עלויות הגודש בכבישים

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים מחפשים מנכ"ל חדש לאיגוד הבנקים

לגלובס נודע כי הבנקים החברים באיגוד החלו לחפש מחליף למנכ"ל איתן מדמון, המכהן בתפקיד מאז 2019

אנתרופיק / צילום: Shutterstock

לקראת הנפקת ענק: אנתרופיק מציעה 600 אלף דולר למי שיעצב את הנרטיב שלה בוול סטריט

אנתרופיק מתכוננת להנפקה ומגייסת מנהל יחסי משקיעים בשכר של 600 אלף דולר בשנה ● במקביל, החברה מחזקת את שורותיה עם בכירים חדשים ממתחרות ומשקיעה מיליארדים בהרחבת כוח המחשוב שלה ● לפי הדיווחים, אנתרופיק עשויה לצאת להנפקה כבר באוקטובר

מערכת הלייזר המתוכננת של לוקהיד מרטין / צילום: צילום מסך מיוטיוב

מערכת הנשק האמריקאית שתשנה את עולם הלייזר

המרוץ העולמי לפיתוח נשקי אנרגיה מואץ במטרה להתמודד עם האיום הגובר של רחפנים, טילי שיוט ולוויינים ● ארה"ב מפתחת מערכת לייזר חדשה בהספק שיוכל ליירט טילי שיוט ונחילי רחפנים בעלות נמוכה ● גרמניה ובריטניה מקדמות גם הן מערכות הגנה הכוללות לייזרים ורשתות יירוט ● ומה סין שואפת לשבש? • השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חוות שרתים של EdgeConneX / צילום: אתר החברה

הימור במיליארד דולר: הגופים המוסדיים שהשקיעו בחוות שרתים אמריקאית

מגדל, מור, מיטב וכלל השקיעו בחברת EdgeConneX, המפעילה יותר מ-90 חוות שרתים עבור חברות הענן וה-AI הגדולות בעולם ● מגדל: "כשאתה הולך עם גוף חזק ומנוסה, הסיכוי להיפגע נמוך יותר" ● מיטב: "כשיש חוזים מול החברות הכי גדולות, יש ביטחון לעשות את העסקה"

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה השיקה מוצר חדש, והוא מיד אזל מהמלאי

טסלה מנסה לפנות לכל הגילאים ומשיקה אופני איזון לילדים במחיר שנחשב בקצה העליון של הסקאלה ● איך הגיבו הגולשים?

כבאיות בדרכן למוקדי שריפה (אילוסטרציה) / צילום: ap, Mahmoud Illean

שריפות בשומרון ובעמק יזרעאל: תושבים מפונים, לוחם אש נפצע וכבאית נשרפה

13 בתים בחוות גלעד נפגעו מהאש • המשטרה מפנה את תושבי חוות גלעד • כביש 55 חסום לתנועה • הנחיות הסתגרות בשמשית בשל עשן

META AI

העוזר האישי של מטא מגיע לישראל, אבל לא הכול חלק

השקת Meta AI בישראל מסמנת עליית מדרגה בתחרות על הצרכנים, שהתרגלו לשחקנים כמו ChatGPT וג'מיני ● שילוב העוזר החדש גם בתוך וואטסאפ מקל על המשתמשים, אך יש כמה מכשולים בדרך

המשחק של צרפת מול אנגליה, אמש / צילום: ap

אחרי שלושה ניצחונות – המודל שפספס את המנצחת של המונדיאל

שלוש תחזיות מוצלחות הפכו את מודל המונדיאל של הכלכלן יואכים קלמנט לאחד המסקרנים בעולם הספורט ● הפעם המודל סימן את הולנד, שהודחה בשלבים המוקדמים כזוכה – והמודל שסחף תשומת לב עולמית הגיע לסוף רצף ההצלחות שלו

שלמה קרעי שר התקשורת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בג"ץ הקפיא את חוק התקשורת של השר קרעי

חוק התקשורת, שאושר סופית בכנסת בשבוע שעבר, הוקפא הבוקר ● "בהתחשב בהיקף השינויים שנערכו במסגרתו והשפעתו הצפויה על שוק התקשורת, קיים חשש כי לאחר כניסתו לתוקף יהיה קשה 'להשיב את הגלגל לאחור'", כתב השופט גרוסקופף בהחלטתו

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

איך יגיבו מניות השבבים בת"א למפולת, והסקטור שמתחמם בוול סטריט

ההסלמה בין ארה"ב ואיראן עולה מדרגה נוספת, בעוד מתפרסמים דיווחים על היערכות להרחבת הלחימה ● מניות השבבים נכנסו רשמית לשוק דובי ● הבנק המרכזי האירופי יפרסם החלטת ריבית, בארה"ב המשקיעים חוששים מהעלאה מפתיעה ● כלכלנים מעריכים כי האינפלציה בישראל בדרך להיפוך מגמה ● וגם: הסקטור שמככב לאחרונה בוול סטריט צפוי להמשיך בראלי שלו ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

בית משפט / אילוסטרציה: Shutterstock

הדודים נגד האחיינים: כך הוכרע סכסוך על רכוש עזבון האם

בית המשפט לענייני משפחה בחיפה הורה לאכוף הסכם בין יורשים שנחתם בעקבות צו ירושה, ודחה את טענת האחיינים כי מנגנון השמאות שנקבע בו קיפח את זכויותיהם ● נקבע כי לא הוכח פער מהותי בין הערכות השווי למחירי השוק, והאחיינים חויבו בהוצאות משפט של 15 אלף שקל

קמפיין ההשפעה של ישראל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הניסוי הישראלי לשינוי דעת הקהל בארה"ב שמוערך ב־50 מיליון דולר

ממשלת ישראל מנסה לשקם את תדמיתה בארה"ב בעזרת משפיענים, מקורבי טראמפ ומיליוני הודעות שנוצרו על ידי בינה מלאכותית

משרדי פלאפון / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

לא עדכנה על העלאת תעריף כנדרש: אושרה הגשת ייצוגית נגד פלאפון

בבקשה לניהול התביעה הייצוגית נטען כי פלאפון העלתה מחירים ללקוחות ללא הודעה כנדרש בחוק הגנת הצרכן ● התובעים טוענים כי יש לחייב את החברה להשיב ללקוחות את ההפרש בין המחירים ● הערכת שווי הפיצוי, במקרה שהתביעה תתקבל, עומדת על עשרות מיליוני שקלים

איור: Shutterstock

חוקרים מגלים: מה משפיע על התשובות של הצ'אט שלכם

האם הבוט שמייעץ לכם בעבודה, בזוגיות או בהחלטות כלכליות כבר גיבש עליכם דעה? מחקר חדש מהאוניברסיטה העברית מראה שמודלי שפה יודעים לדרג בני אדם לפי אמינות, יכולת ונדיבות, ולעתים עושים זאת בקיצוניות ובאופן מוטה ● וגם: איך האופי שלכם משפיע על איכות התשובות שתקבלו? ● חוקרים מנסים לפצח את הקופסה השחורה החדשה

המטה הלאומי לבינה מלאכותית / צילום: Shutterstock

המטה הלאומי לבינה מלאכותית פונה לציבור: מה תרצו מה-AI שלכם?

המטה הלאומי לבינה מלאכותית במשרד רה"מ מנסה למפות את האתגרים הלאומיים הבוערים, שפתרונם באמצעות טכנולוגיות AI עשוי להביא לאימפקט ממשי ● וגם: הנשיא יצחק הרצוג ביקר במיצג "מפה נקום" של זיו קורן ונעם חורב, והפניקס אירחה את תצוגת הגמר של בוגרי מכללת שנקר ● אירועים ומינויים

אחרי 3 שבועות נשבר הקיפאון במפת הגושים

מדינת ישראל הולכת לבחירות, והמשרוקית של גלובס מביאה את הסקרים העדכניים ביותר מכל כלי התקשורת • מי מתחזק, מי נחלש, ואיך זה משפיע על יחסי הכוחות בין המחנות? • והפעם: המפלגה החדשה של הנדל וטרופר מחוללת תזוזות במערכת הפוליטית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

שאלה של 180 מיליון שקל: מי ינהל את החניה שלכם בטיסה הבאה מנתב"ג?

רשות שדות התעופה פרסמה מכרז להפעלת מערך החניונים בנתב"ג, במעבר הגבול בגין ובנמלי התעופה רמון וחיפה ● מי שמפעילה כיום את המערך היא חברת מרחבים טל ● מדובר באחד ממכרזי התפעול הגדולים והמשמעותיים בישראל