גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

סודות של אירוסים

רעננו את המלתחות: תחזית הצבע האופנתי לשנת 2008 היא כחול אירוס. זה הזמן לשאול מי עומד מאחורי תחזיות הצבע הללו? עד כמה הן קובעות בסופו של דבר את הצבעים שנגלים לעינינו ברחוב? ומה מידת ההשפעה של אירועים עולמיים על הצבע החם הבא?

"אה... הבנתי. את חושבת שאין לזה שום קשר אליך... את פשוט קמה בבוקר, פותחת את ארון הבגדים שלך ובוחרת את הסוודר הכחול המהוה הזה, או כל בגד אחר", ירתה מירנדה פריסטלי, העורכת האימתנית של מגזין האופנה "על המסלול" לעבר העוזרת האישית שלה, בסרט "השטן לובשת פראדה".

"אבל מה שבעצם את לא יודעת הוא שהסוודר הזה לא סתם כחול. הוא מה שנקרא תכול שמיים. בבורותך את גם בטח לא מודעת לזה שב-2002, אוסקר דה לה רנטה יצא עם קולקציה של שמלות בתכול שמיים ובעקבותיו איב סאן-לורן יצא עם ז'קטים צבאיים בתכול שמיים ובעקבותיהם תכול שמיים כיכב מיד בשמונה קולקציות נוספות. משם הוא חלחל לבתי הכלבו הגדולים ורק אז הזדחל למטה עד לאסון הזה שנקרא 'Casual Corner' ששם בטח שלפת אותו מתוך איזו ערימת בגדים שנמכרה בחיסול. אבל למעשה, את לובשת סוודר שהאנשים שנמצאים פה, בחדר הזה, בחרו בשבילך. ואילו הכחול הזה, מייצג מיליוני דולרים ואינספור מקומות עבודה".

תכול שמיים או כחול של ים, שום דבר אינו מקרי בצבע של הסוודר הזה, כך מבהירה לנו פריסטלי שדמותה עוצבה בהשראת עורכת "ווג", אנה ווינטור. לפי תיאוריית הקונספירציה שהיא מציגה, מה שנדמה לנו כהחלטה פרטית בענייני טעם, המתקבלת בינינו לבין עצמנו מול הקולב או מול המראה, ממוקם כבר מראש בתוך עולם אפשרויות שגבולותיו הוגדרו היטב בידי תעשיית האופנה.

אולם בבואנו לשים את האצבע על המקום שבו מתקבלות ההחלטות, לא נוכל להסתפק במחשבותיהם של העורכת או המעצב, כפי שפריסטלי מציעה. עם כל הכבוד לאוסקר דה לה רנטה, כדאי לתת את הדעת על חוליה אחרת, משמעותית לא פחות, בשרשרת קובעי הטעם - והיא תחזיות הצבעים.

החודש עלה הצבע הכחול לכותרות בדיוק בהקשר הזה, והפעם מחוץ למסך הקולנוע, כאשר חברת פנטון הכריזה על כחול אירוס כצבע הדומיננטי לשנת 2008. חשוב להזכיר בהקשר זה כי חברת פנטון כשלעצמה אינה האחראית הבלעדית על התחזיות. ההצהרה של פנטון נשמעת מעט יהירה על פניה שכן היא אינה האוטוריטה שקובעת את הפלטה אלא חברה המספקת נתונים טכניים שאותם היא שואבת, כמו כל גורם אחר בתעשייה, מתחזיות של קבוצות בינלאומיות של מומחים לצבע ובראשן קולור מרקטינג גרופ.

ציידי הצבעים

"בערב שלפני נפגשים לקוקטייל. 'How are you', 'How do you do'", מתאר ברם וויילר, סטייליסט ומרצה בכיר בחוג לטקסטיל בשנקר, המשמש נציג ישראלי יחיד ב-C.M.G, את הרגעים האחרונים לפני שחושפים חברי הקבוצה את תובנותיהם לגבי מניפת הצבעים לעונה. "אסור לדבר מילה על צבע. רק בבוקר שאחרי, נאספים סביב שולחן ענק", ובשעה 9:00 בדיוק - "come on guys put the colors on the desk". ואז זה קורה שוב, זה מדהים אותי כל פעם מחדש. 75 איש מרחבי העולם שלא החליפו ביניהם מילה לגבי הפלטה, מניחים על השולחן את אותם הגוונים. ואני לא מדבר על צבעים, אני מדבר על גוונים".

הקבוצה מורכבת ממעצבים ומסטייליסטים מעולם האקדמיה ומקשת רחבה של ענפי התעשייה. מאחר שאין בנמצא ענף שלמוצריו אין נגיעה לעולם הצבע, מקפידות החברות הגדולות בעולם (דוגמת פיליפס או מרצדס) לשלוח את נציגיהן. המפגשים נערכים אחת לשנה בערים שונות בעולם, כאשר התחזית מתקבלת שנתיים מראש, זאת כדי לאפשר ליצרנים להיערך עם הכנת חומרי הגלם בהתאם להחלטות הקבוצה. גווני הצבע נידונים גם בקבוצות ממוקדות ובמצגות אישיות, כאשר בסופו של דבר נקבעים 20 גוונים לעונה.

וויילר מסביר את הדמיון בתוצאות, בקונטקסט המשותף שהסטייליסטים פועלים בו. כל אחד מהם נותן במשך השנה את הדעת על קשת רחבה של גורמים בבואו לזהות את הדופק הצבעוני של התקופה. צבע, לפי ויילר, הוא הרבה מעבר לגוון, ואילו תפקידה של הקבוצה אינו רק לבטא נושאים עולמיים חשובים ולתרגם אותם לאמירות משמעותיות של צבע, אלא לסייע להפוך את העולם למקום טוב יותר באמצעות הצבע.

הכחול של שנת 2008, למשל, נועד להביא רגיעה כללית ותקווה. "העולם השתגע. מלחמה וטרור בכל מקום. צריך היה להרגיע את הציבור. כחול זה צבע של בגדי עבודה והוא מסמל משמעת וסדר. הוא מזכיר לנו שיש חוקיות בדברים. גם המדים של השוטרים בכל העולם בצבע כחול". הפלטה לשנה הקרובה, מורכבת למעשה לא רק מכחולים אלא גם מקשת רחבה של חומים שמסמלים לפי ויילר חזרה לטבע וניכרים בה עדיין אותותיהם של הירוקים מהשנה הקודמת, שהלמו את המגמה הסביבתית העולמית.

הבחירה של פנטון דווקא בכחול אירוס אם כן, מתוך הפלטה כולה היא שרירותית, אולם היא יכולה כנראה להוות דוגמה לשיקולים שמניעים את חברי הקבוצה שלא בהכרח קשורים להצלת העולם. אחרי הכול, מרבית החברים הינם נציגי החברות שצבעי מוצריהן נידונים ולכן יש להם אינטרס ברור לגביהם. "אנחנו תמיד יוצרים המשכיות בין הפלטות של העונות הקודמות לבין העונה הבאה", מסביר וויילר, "כדי שחברות לא ייתקעו עם סטוקים לפני שמחליפים את כל המפה הצבעונית. הנציגים של פנטון למשל לא אוהבים לדבר על גוונים חדשים משום שהם מעדיפים להדפיס דף חדש לקטלוג רק אחת לארבע שנים. הדף הזה נמכר אחר-כך בהון תועפות למעצבים וליצרנים".

גוון של שיקולים כלכליים

"אני לא בטוחה שהתחזיות הללו קשורות לעניין אופנה ולתרבות הלבוש", אומרת המעצבת קלודט זורע. "אני חושבת שיש מאחורי זה שיקולים רציניים מאוד של כלכלה. התחזיות הללו מכוונות לתעשייה הכבדה שמוכרחה לתת את הדעת לכל שרשרת הייצור, מהסיב ועד המוצר המוגמר. אני לחלוטין לא מתייחסת לחוברות האלה בעבודה שלי. אני קוראת את התחזיות רק אחרי שהקולקציה יוצאת כדי לא להיות מושפעת. אם כבר אני אומרת 'קרא את התחזית ועשה את ההיפך'".

לגבי הסגול שנכח בקולקציית החורף שלה והלם להפליא את תחזיות הצבע לעונה היא אומרת: "אני את הסגול הוצאתי במקרה כי אהבתי אותו. את יודעת מה, נכון, לא במקרה, זה כנראה באמת איזה feel in the air, זה נכון. הוצאתי אותו למעשה כבר בקיץ ובסוף זה יצא בכל השוק בחורף ואפילו לא ידעתי את זה".

גם סיגל דקל שעובדת בשוק הישראלי והאמריקני מסתייגת משירותי התחזיות. בקולקציה שלה אפשר היה להרגיש בנוכחות הגוון אדום צ'ילי שפנטון הכריזו עליו בשנה שעברה. "תראי, למשל בעונה הקרובה רציתי להכניס אדום וחיפשתי כמה זמן אדום אחר, כזה שלא ישעמם אותי. ומשהו בתחושה שלי כיוון אותי לאדום נורא מסוים, יותר מין כתום כזה, ואחר-כך ראיתי שהוא באמת עומד להיות אופנתי. אבל זה בא הפוך. מהבטן".

בקסטרו-מן הציגו העונה תמונה צבעונית עזה מתמיד שכללה סקיני ג'ינס וחלקים עליונים בסגול, צהוב, אדום וירוק. "בואי נגיד שאנחנו מסתכלים על כל מה שקורה מסביבנו בעולם", אומר שגיב גלעם, מעצב בקסטרו-מן. "אנחנו גם מחוברים ל-wgsn ויודעים מה קורה אצל כולם. אתה כל הזמן ער, בעיניים פקוחות ובחושים מחודדים, אבל ההשראה מגיעה בעיקר מהרחוב. הרחוב משפיע על מה שקורה באופנה יותר מתחזיות אופנה של חברות ממוסדות. אופנה משקפת מה שקורה בתרבות ולא מה שקורה בתעשיות הנפט באמריקה".

ומה לגבי 2009? "אני אגלה לך סוד קטנטן לגבי הקיץ. יהיה קטע חזק של חברות גלישה וכל הצבעים הניאונים של הניינטיז יחזרו. בעיקר צהוב ניאון", אומר גלעם.

"ב-2009 הצהוב ייכנס חזק מאוד", מוכן גם ויילר לגלות סוד כמוס. "הכחול עדיין יהיה בפלטה אולם הגוונים החמים יתחילו לקבל את מקומם".

בין שירותי התחזיות, למגזינים, למעצבים ועד לרחוב ואפילו לבטן, קשה לשים את האצבע על המקום שבו הדברים באמת מתחילים. יחד עם זאת, נראה כי דופק אחד פועם בלבה של התעשייה, על נגזרותיה השונות.

כך או כך, אפשר בהחלט לדמיין תסריט שלפיו אותה עוזרת של פריסטלי, או אולי עוזרת אחרת של בוסית מפלצתית לא פחות, התחילה את השרשרת במקום לגלם אותה. כל מה שצריך היה לקרות הוא שאוסקר דה לה רנטה יעבור בפינת רחוב, לא הרחק מ"Casual Corner", יבחין בסוודר המהוה שהעוזרת לובשת ויקבל ממנו את ההשראה לכחול הבא. מי יודע.

עוד כתבות

שידורי המדגם בחדשות 12, אמש

מנו גבע או שלמה פילבר: במי בחרו הצופים?

אחרי ליל שידורים עתיר השקעה, שכלל אולפני ענק, פריסות שטח ושימוש בבינה מלאכותית, נתוני הרייטינג מגלים מי מהערוצים הצליח למשוך את הצופים ומי נותר מאחור ● חדשות 12 הובילה את טבלת הרייטינג בפער ניכר, ערוץ 14 במקום השני

תור לקלפי בתל אביב, אתמול / צילום: ap, David Goldman

סקר חדש: האם הציבור האמריקאי בכלל יודע שבישראל היו בחירות?

כותרות העיתונים בעולם: בניו יורק טיימס מסבירים מה האופציות שעומדות בפני הנשיא הרצוג, בפורין פוליסי טוענים שהיחסים עם ארה"ב והמערב לא ישתנו לא משנה מי יזכה, וסקר חדש חושף שרוב אזרחי ארה"ב היו אדישים לסערה הפוליטית בישראל • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

אבנר חדד, מנכ''ל קסם ומנכ''ל הפניקס בית השקעות / צילום: טומי הרפז

אבנר חדד מציג: בתרחיש הזה, כדאי לחזור לשוק

בבית ההשקעות הפניקס מנתחים את הירידות החדות בבורסה ביום שאחרי הבחירות וממליצים למשקיעים שלא לבצע שינויים פזיזים בתיק ● המנכ"ל אבנר חדד: "אין פאניקה, מדובר בתיקון לעליות שנרשמו לאחרונה בציפייה לבחירות" ● הכלכלנית הראשית רינת אשכנזי: "הגירעון אינו סיסטנבילי - חייבים לבצע רפורמות מבניות ולחזור ליחס חוב-תוצר של 60%, תהיה הממשלה אשר תהיה"

פעילה של הליכוד ביום הבחירות בתל אביב, אתמול / צילום: ap, Baz Ratner

איך קרה שדווקא נתניהו נהנה מההצבעה המאסיבית בתל אביב?

הבחירות השנה התאפיינו בתזוזות חוצות מגזרים ויישובים מבחינת שיעורי ההצבעה והתפלגות התוצאות ● ההיענות חסרת התקדים בחברה הערבית, הדרמה במאבק הכוחות בין המפלגות החרדיות והאם מצביעי המרכז–שמאל באמת יצאו מהבתים בשיעורים חריגים ● כך נראית מפת ההצבעות של בחירות 2026

מנכ''ל Jgive, אורי בן שלמה / צילום: אריק סולטן

בכיר בנקסט ויז'ן תרם מניות בשווי 10 מיליון שקל. ומי עוד ברשימת התורמים הציבוריים?

תרומות המניות של חברות ציבוריות הסתכמו בכ־150 מיליון שקל בשלוש שנים, והיקפן זינק פי 30 מאז 2023 ● הרן לבאות מונה לסמנכ"ל הכספים והפיתוח העסקי של הוט מובייל ● ערוץ האוכל של חברת המדיה ענני משיק סדרת רשת בהובלת אור שפיץ לאיתור משפיעני האוכל הבאים ● אירועים ומינויים

כיכר אתרים ת''א / צילום: איל יצהר

עוד קיצוץ בכיכר אתרים: תוכנית המגדלים אושרה עקרונית

ועדת הערר הורתה להפחית עוד 4,000 מ״ר מהתוכנית שמקדמת חברת JTLV, להרחיב את השטחים הציבוריים ולהפריד בין מגורים למלונאות ● אכלוס הדירות יותנה באישור אכלוס למלון, שחדריו לא יוכלו להימכר בנפרד ● המחלוקות השמאיות עדיין פתוחות

סגן הנשיא ג'יי די ואנס / צילום: Shutterstock

ואנס לבכיר האיראני: "כל משא ומתן מחייב דיון בסוגיית הגרעין"

אתר הדלפות הודיע כי פרסם מידע על יותר מ-40 אלף עובדי המשרד לביטחון המולדת בארה"ב ● הקואליציה בהובלת סעודיה הודיעה כי יירטה טיל בליסטי ששיגרו החות'ים מתימן ● דיווח: מתקיימות התייעצויות בין המתווכות לאיראן לקיום פגישה בטורקיה לפני 4 בנובמבר ● עדכונים שוטפים

יו''ר הפדרל ריזרב, קווין וורש / צילום: Reuters, Tom Williams/CQ Roll Call/Sipa USA

הפד ממתין עם הריבית, אבל וורש מבהיר: "האינפלציה גבוהה מדי"

כצפוי, הפד הותיר את הריבית ללא שינוי, הפד: "האינפלציה נותרה גבוהה, אבל אנחנו מחכים לנתונים נוספים" ● בשנה הבאה הפד יקיים הצבעות על הריבית בשבע מתוך שמונה ישיבות המדיניות המתוכננות ● שניים מתוך 12 חברי ועדת השוק הפתוח התנגדו להחלטה ● בגולדמן זאקס מעריכים שהריבית תעלה בדצמבר

בנימין נתניהו וגדי איזנקוט / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, תמר מצפי

כמעט 100% מהקלפיות נספרו, חוץ מהמעטפות הכפולות: זו תמונת הגושים המעודכנת

גוש נתניהו יורד ל-53 מנדטים, גוש איזנקוט ל-48 מנדטים והמפלגות הערביות עם 19 מנדטים ● סיכום הבחירות בצה"ל: 79.9% מכלל המשרתים מימשו את זכותם להצביע ● טראמפ על השאלה אם יתערב למען הקמת ממשלת אחדות: "אבחן את הנושא" ● יו"ר הדמוקרטים יאיר גולן קרא להקמת ממשלת שינוי בשיתוף המפלגות הערביות: "נתניהו הפסיד"

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ירידות חדות בנעילת המסחר בת"א; מדד הבנייה ביום הכי גרוע מזה 3 שנים

אי-הוודאות בעקבות תוצאות הבחירות והחשש ממבוי סתום פוליטי צבעו את הבורסה באדום עמוק ● ת"א 90 נפל ב-4.5%, ת"א 35 איבד 1.7% ומדדי הנדל"ן, הבנקים והביטוח ספגו חבטה קשה ● מנגד, סקטורי הטכנולוגיה, הביומד והדואליות שמרו על אופטימיות בהובלת נובה וטאואר ● ארית בלטה ברקע דיווחה על הזמנה מלקוח בצפון אמריקה ● בשוק המט"ח: אחרי שהתחזק בחדות אתמול, השקל נחלש מול הדולר בחדות

אורי בן דב, מנכ''ל אי.בי.אי קרנות נאמנות / צילום: אייל טואג

מנהל השקעות בכיר פסימי במיוחד: "הבורסה בת"א לא אטרקטיבית. הנדל"ן מת"

אורי בן דב, מנכ"ל קרנות אי.בי.אי, מציג במשך תקופה גישה דובית כלפי שוק הנדל"ן וסבור שגם אחרי העלייה בבורסת ארה"ב והירידות כאן, "יש לבורסה המקומית עוד הרבה לאן לרדת", בלי כל קשר לתוצאות הבחירות ● "כל הפסטיבלים מגוחכים. דברו איתי על מכפילים"

דיזנגוף סנטר ביום הבחירות, יום ג' / צילום: דגנית גמצ'י

כמה הוציאו הישראלים ביום הבחירות?

ההוצאות של הישראלים ביום הבחירות לכנסת ה-26 זינקו בכ-30% לעומת הבחירות הקודמות ב-2022 ● העלייה בלטה במיוחד במסעדות ובבתי הקפה, בבילוי ובפנאי, לצד גידול בהוצאות על מזון, אופנה ודלק

ה''טיימס'' הבריטי, ''דר שפיגל'' הגרמני, אפטונבלודט השבדי, וול סטריט ג'ורנל האמריקאי / צילום: צילומי מסך של שערי העיתונים

"ממליכי מלכים": בתקשורת העולמית מתמקדים בהישגי המפלגות הערביות

כלי התקשורת בעולם מדווחים על הקיפאון הפוליטי והיעדר הכרעה ברורה בבחירות, ומסמנים את המפלגות הערביות כגורם שיכול להכריע את הכף ● "לא ניתן להתעלם מכוחן"

הקרונות הראשונים של הקו הסגול / צילום: CAF ישראל

הקלפים מתערבבים: זו השותפה החדשה שבחרה כאף למכרזי המטרו

חברות דניה סיבוס ודן הודיעו כי ישתפו פעולה עם חברת CAF הספרדית במכרזי השלב השני (אינפרא 2) של המטרו, המוערכים בכ-30 מיליארד שקל ● השותפות החדשה מסמנת זעזוע בשוק תשתיות התחבורה, שכן CAF בחרה בדן ודניה למרות שותפות קיימת וארוכת שנים עם שפיר הנדסה בפרויקטי הרכבת הקלה

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

שיאן שכר חדש בת"א: המנכ"ל שקיבל תגמולים בהיקף של 80 מיליון דולר

מנכ"ל פאלו אלטו ניקש ארורה קיבל במהלך שנת הכספים 2026 תגמולים בעלות כוללת של 80.3 מיליון דולר ● באסיפת בעלי המניות ב-8 בדצמבר יתקיימו הצבעות על מינוי דירקטורים ועל אישור התגמולים לבכירי החברה ● ארורה מימש לאחרונה מניות בשווי 147 מיליון דולר במסגרת הסכם forward

תאונת הרכבות בספרד היום / צילום: ap

דיווח: לפחות 50 בני אדם נהרגו בתאונת רכבות בספרד

שתי רכבות מהירות התנגשו זו בזו סמוך לעיר טולדו במרכז ספרד ● בעקבות התאונה ירדו שני קרונות מהפסים ● לפני תשעה חודשים התרחשה בספרד תאונת רכבות קטלנית נוספת - שגבתה את חייהם של 46 בני אדם

סקר חדשות 12 האחרון לפני יום הבחירות / צילום: צילום מסך, חדשות 12

למה רוב הסוקרים פספסו את תוצאות הבחירות

בעוד רוב הערוצים חזו יתרון מובהק לגוש איזנקוט, תוצאות האמת הציגו תמונה הפוכה לחלוטין ● מהטיות במבנה המדגם ופערים טכנולוגיים ועד התעלמות משיעור המתלבטים הדרמטי בימין ● וגם: הסוקר היחיד שזיהה את המגמה מראש

אילו שינויים כדאי לבצע בתיק ההשקעות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הפלונטר הפוליטי והכסף שלכם: איזה שינויים כדאי לבצע בתיק ההשקעות?

השקעה באג"ח קצרות מועד ובמניות של תעשיות ביטחוניות וחברות טכנולוגיה מוטות יצוא, הנסחרות דואלית - אלה הטיפים של המומחים ליום שאחרי הבחירות ● וגם, הסקטור שממנו מומלץ להתרחק: "הנדל"ן נותר פגיע בשל התלות המובהקת בוודאות תכנונית וממשלתית"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזמינו טיול מאורגן וביטלו באותו היום - האם ישלמו דמי ביטול?

לקוחות שביטלו הזמנה של טיול מאורגן לדרום אמריקה שעות ספורות לאחר ביצועה חויבו בדמי ביטול של אלפי שקלים ● בוקינג לא תפצה לקוחה שגילתה וילה מזוהמת ביוון ● ובית המשפט פסל חוות־דעת עם פסיקה מומצאת שנוצרה באמצעות בינה מלאכותית ● 3 פסקי דין בשבוע

המרוויחות והמפסידות של גל ההנפקות בת''א עד כה / אילוסטרציה: Shutterstock

הבורסה בפאניקה, ולמנהלי השקעות יש עצה אחת מרכזית

הבורסה נפלה בחדות לאחר פרסום תוצאות הבחירות, ומדד הבנייה צלל, אולם מומחים בשוק ההון מרגיעים ומייעצים למשקיעים: "לא הגיע הזמן למכור" ● ההשפעה של הבחירות על הבורסה צפויה להתפוגג בתוך מספר חודשים, וישראל ערוכה טוב להמשך התמיכה הכלכלית בשווקים