גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סודות של אירוסים

רעננו את המלתחות: תחזית הצבע האופנתי לשנת 2008 היא כחול אירוס. זה הזמן לשאול מי עומד מאחורי תחזיות הצבע הללו? עד כמה הן קובעות בסופו של דבר את הצבעים שנגלים לעינינו ברחוב? ומה מידת ההשפעה של אירועים עולמיים על הצבע החם הבא?

"אה... הבנתי. את חושבת שאין לזה שום קשר אליך... את פשוט קמה בבוקר, פותחת את ארון הבגדים שלך ובוחרת את הסוודר הכחול המהוה הזה, או כל בגד אחר", ירתה מירנדה פריסטלי, העורכת האימתנית של מגזין האופנה "על המסלול" לעבר העוזרת האישית שלה, בסרט "השטן לובשת פראדה".

"אבל מה שבעצם את לא יודעת הוא שהסוודר הזה לא סתם כחול. הוא מה שנקרא תכול שמיים. בבורותך את גם בטח לא מודעת לזה שב-2002, אוסקר דה לה רנטה יצא עם קולקציה של שמלות בתכול שמיים ובעקבותיו איב סאן-לורן יצא עם ז'קטים צבאיים בתכול שמיים ובעקבותיהם תכול שמיים כיכב מיד בשמונה קולקציות נוספות. משם הוא חלחל לבתי הכלבו הגדולים ורק אז הזדחל למטה עד לאסון הזה שנקרא 'Casual Corner' ששם בטח שלפת אותו מתוך איזו ערימת בגדים שנמכרה בחיסול. אבל למעשה, את לובשת סוודר שהאנשים שנמצאים פה, בחדר הזה, בחרו בשבילך. ואילו הכחול הזה, מייצג מיליוני דולרים ואינספור מקומות עבודה".

תכול שמיים או כחול של ים, שום דבר אינו מקרי בצבע של הסוודר הזה, כך מבהירה לנו פריסטלי שדמותה עוצבה בהשראת עורכת "ווג", אנה ווינטור. לפי תיאוריית הקונספירציה שהיא מציגה, מה שנדמה לנו כהחלטה פרטית בענייני טעם, המתקבלת בינינו לבין עצמנו מול הקולב או מול המראה, ממוקם כבר מראש בתוך עולם אפשרויות שגבולותיו הוגדרו היטב בידי תעשיית האופנה.

אולם בבואנו לשים את האצבע על המקום שבו מתקבלות ההחלטות, לא נוכל להסתפק במחשבותיהם של העורכת או המעצב, כפי שפריסטלי מציעה. עם כל הכבוד לאוסקר דה לה רנטה, כדאי לתת את הדעת על חוליה אחרת, משמעותית לא פחות, בשרשרת קובעי הטעם - והיא תחזיות הצבעים.

החודש עלה הצבע הכחול לכותרות בדיוק בהקשר הזה, והפעם מחוץ למסך הקולנוע, כאשר חברת פנטון הכריזה על כחול אירוס כצבע הדומיננטי לשנת 2008. חשוב להזכיר בהקשר זה כי חברת פנטון כשלעצמה אינה האחראית הבלעדית על התחזיות. ההצהרה של פנטון נשמעת מעט יהירה על פניה שכן היא אינה האוטוריטה שקובעת את הפלטה אלא חברה המספקת נתונים טכניים שאותם היא שואבת, כמו כל גורם אחר בתעשייה, מתחזיות של קבוצות בינלאומיות של מומחים לצבע ובראשן קולור מרקטינג גרופ.

ציידי הצבעים

"בערב שלפני נפגשים לקוקטייל. 'How are you', 'How do you do'", מתאר ברם וויילר, סטייליסט ומרצה בכיר בחוג לטקסטיל בשנקר, המשמש נציג ישראלי יחיד ב-C.M.G, את הרגעים האחרונים לפני שחושפים חברי הקבוצה את תובנותיהם לגבי מניפת הצבעים לעונה. "אסור לדבר מילה על צבע. רק בבוקר שאחרי, נאספים סביב שולחן ענק", ובשעה 9:00 בדיוק - "come on guys put the colors on the desk". ואז זה קורה שוב, זה מדהים אותי כל פעם מחדש. 75 איש מרחבי העולם שלא החליפו ביניהם מילה לגבי הפלטה, מניחים על השולחן את אותם הגוונים. ואני לא מדבר על צבעים, אני מדבר על גוונים".

הקבוצה מורכבת ממעצבים ומסטייליסטים מעולם האקדמיה ומקשת רחבה של ענפי התעשייה. מאחר שאין בנמצא ענף שלמוצריו אין נגיעה לעולם הצבע, מקפידות החברות הגדולות בעולם (דוגמת פיליפס או מרצדס) לשלוח את נציגיהן. המפגשים נערכים אחת לשנה בערים שונות בעולם, כאשר התחזית מתקבלת שנתיים מראש, זאת כדי לאפשר ליצרנים להיערך עם הכנת חומרי הגלם בהתאם להחלטות הקבוצה. גווני הצבע נידונים גם בקבוצות ממוקדות ובמצגות אישיות, כאשר בסופו של דבר נקבעים 20 גוונים לעונה.

וויילר מסביר את הדמיון בתוצאות, בקונטקסט המשותף שהסטייליסטים פועלים בו. כל אחד מהם נותן במשך השנה את הדעת על קשת רחבה של גורמים בבואו לזהות את הדופק הצבעוני של התקופה. צבע, לפי ויילר, הוא הרבה מעבר לגוון, ואילו תפקידה של הקבוצה אינו רק לבטא נושאים עולמיים חשובים ולתרגם אותם לאמירות משמעותיות של צבע, אלא לסייע להפוך את העולם למקום טוב יותר באמצעות הצבע.

הכחול של שנת 2008, למשל, נועד להביא רגיעה כללית ותקווה. "העולם השתגע. מלחמה וטרור בכל מקום. צריך היה להרגיע את הציבור. כחול זה צבע של בגדי עבודה והוא מסמל משמעת וסדר. הוא מזכיר לנו שיש חוקיות בדברים. גם המדים של השוטרים בכל העולם בצבע כחול". הפלטה לשנה הקרובה, מורכבת למעשה לא רק מכחולים אלא גם מקשת רחבה של חומים שמסמלים לפי ויילר חזרה לטבע וניכרים בה עדיין אותותיהם של הירוקים מהשנה הקודמת, שהלמו את המגמה הסביבתית העולמית.

הבחירה של פנטון דווקא בכחול אירוס אם כן, מתוך הפלטה כולה היא שרירותית, אולם היא יכולה כנראה להוות דוגמה לשיקולים שמניעים את חברי הקבוצה שלא בהכרח קשורים להצלת העולם. אחרי הכול, מרבית החברים הינם נציגי החברות שצבעי מוצריהן נידונים ולכן יש להם אינטרס ברור לגביהם. "אנחנו תמיד יוצרים המשכיות בין הפלטות של העונות הקודמות לבין העונה הבאה", מסביר וויילר, "כדי שחברות לא ייתקעו עם סטוקים לפני שמחליפים את כל המפה הצבעונית. הנציגים של פנטון למשל לא אוהבים לדבר על גוונים חדשים משום שהם מעדיפים להדפיס דף חדש לקטלוג רק אחת לארבע שנים. הדף הזה נמכר אחר-כך בהון תועפות למעצבים וליצרנים".

גוון של שיקולים כלכליים

"אני לא בטוחה שהתחזיות הללו קשורות לעניין אופנה ולתרבות הלבוש", אומרת המעצבת קלודט זורע. "אני חושבת שיש מאחורי זה שיקולים רציניים מאוד של כלכלה. התחזיות הללו מכוונות לתעשייה הכבדה שמוכרחה לתת את הדעת לכל שרשרת הייצור, מהסיב ועד המוצר המוגמר. אני לחלוטין לא מתייחסת לחוברות האלה בעבודה שלי. אני קוראת את התחזיות רק אחרי שהקולקציה יוצאת כדי לא להיות מושפעת. אם כבר אני אומרת 'קרא את התחזית ועשה את ההיפך'".

לגבי הסגול שנכח בקולקציית החורף שלה והלם להפליא את תחזיות הצבע לעונה היא אומרת: "אני את הסגול הוצאתי במקרה כי אהבתי אותו. את יודעת מה, נכון, לא במקרה, זה כנראה באמת איזה feel in the air, זה נכון. הוצאתי אותו למעשה כבר בקיץ ובסוף זה יצא בכל השוק בחורף ואפילו לא ידעתי את זה".

גם סיגל דקל שעובדת בשוק הישראלי והאמריקני מסתייגת משירותי התחזיות. בקולקציה שלה אפשר היה להרגיש בנוכחות הגוון אדום צ'ילי שפנטון הכריזו עליו בשנה שעברה. "תראי, למשל בעונה הקרובה רציתי להכניס אדום וחיפשתי כמה זמן אדום אחר, כזה שלא ישעמם אותי. ומשהו בתחושה שלי כיוון אותי לאדום נורא מסוים, יותר מין כתום כזה, ואחר-כך ראיתי שהוא באמת עומד להיות אופנתי. אבל זה בא הפוך. מהבטן".

בקסטרו-מן הציגו העונה תמונה צבעונית עזה מתמיד שכללה סקיני ג'ינס וחלקים עליונים בסגול, צהוב, אדום וירוק. "בואי נגיד שאנחנו מסתכלים על כל מה שקורה מסביבנו בעולם", אומר שגיב גלעם, מעצב בקסטרו-מן. "אנחנו גם מחוברים ל-wgsn ויודעים מה קורה אצל כולם. אתה כל הזמן ער, בעיניים פקוחות ובחושים מחודדים, אבל ההשראה מגיעה בעיקר מהרחוב. הרחוב משפיע על מה שקורה באופנה יותר מתחזיות אופנה של חברות ממוסדות. אופנה משקפת מה שקורה בתרבות ולא מה שקורה בתעשיות הנפט באמריקה".

ומה לגבי 2009? "אני אגלה לך סוד קטנטן לגבי הקיץ. יהיה קטע חזק של חברות גלישה וכל הצבעים הניאונים של הניינטיז יחזרו. בעיקר צהוב ניאון", אומר גלעם.

"ב-2009 הצהוב ייכנס חזק מאוד", מוכן גם ויילר לגלות סוד כמוס. "הכחול עדיין יהיה בפלטה אולם הגוונים החמים יתחילו לקבל את מקומם".

בין שירותי התחזיות, למגזינים, למעצבים ועד לרחוב ואפילו לבטן, קשה לשים את האצבע על המקום שבו הדברים באמת מתחילים. יחד עם זאת, נראה כי דופק אחד פועם בלבה של התעשייה, על נגזרותיה השונות.

כך או כך, אפשר בהחלט לדמיין תסריט שלפיו אותה עוזרת של פריסטלי, או אולי עוזרת אחרת של בוסית מפלצתית לא פחות, התחילה את השרשרת במקום לגלם אותה. כל מה שצריך היה לקרות הוא שאוסקר דה לה רנטה יעבור בפינת רחוב, לא הרחק מ"Casual Corner", יבחין בסוודר המהוה שהעוזרת לובשת ויקבל ממנו את ההשראה לכחול הבא. מי יודע.

עוד כתבות

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

האם איראן באמת שיגרה יותר טילים הלילה? כל הנתונים

הנתונים היבשים מראים שהלילה שחלף היה קשה כפליים מבחינת התרעות אלא שרן כוכב, מפקד ההגנה האווירית ודובר צה"ל לשעבר טוען - "לא היו אתמול יותר שיגורים מבחינת מספרים... אבל יותר התרעות" ● ואיך זה מסתדר עם הטענות שמרבית מיכולת השיגור הושמדה? ● שאלת השעה

פעמון הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

החברה שעלתה ב-40% בפחות משבוע, והאם יבואו רבות אחריה?

שוק ההנפקות נוטה לעצור בזמני משבר ומלחמות, אך לפי שעה החתמים משדרים עסקים כמעט כרגיל: "עובדים מהבית, בזום. זו רק אי נוחות זמנית" ● בשוק טוענים כי 50 חברות חדשות נמצאות בדרך לבורסה - שיא של 5 שנים ● מה בכל זאת עלול לעצור את החגיגה?

מניות הנדל''ן יורדות / צילום: אילוסטרציה: shutterstock

הזרים מוכרים ומשקיעי הריטייל קונים: מי עומדים מאחורי השבוע התנודתי בבורסה

ימי המסחר הראשונים למלחמת "שאגת הארי" התאפיינו באופטימיות חריגה בתל אביב, אך בשבוע האחרון הרוחות שינו כיוון ● הערכות בשוק מלמדות על מכירות מניות של משקיעים זרים ומוסדיים, ומנגד, משקיעי הריטייל המשיכו לקנות מניות ● האם נוצרו בשוק הזדמנויות חדשות?

פגיעה במועצה המקומית בענה שבצפון כתוצאה מירי הרקטות הערב / צילום: דוברות מד''א

אזעקות ללא הפסקה בצפון; תקיפות עזות בדאחיה

חיזבאללה במטח כבד לצפון: 100 רקטות נורו מלבנון, פצועים קל בפגיעה במבנה בבענה ● אינדיקציה שתזמון הירי תואם בין איראן לחיזבאללה ● חיל האוויר תוקף תשתיות חיזבאללה ברחבי לבנון ● נשיא ארה"ב: "איראן משלמת על 47 שנות מוות והרס, לא נשאר כמעט מה לתקוף" ●  דובר צה"ל מתייחס לגל השמועות על מטח כבד: "אין שינוי בהנחיות" ● שר הביטחון כ"ץ: "המבצע יימשך ללא הגבלת זמן" ● עדכונים שוטפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לילה לבן באוצר: הגירעון נפרץ, הצמיחה שונמכה, והרפורמות נפלו מחוק ההסדרים

בישיבת הממשלה הלילית שעסקה בהתאמות הנדרשות בתקציב המדינה בעקבות המלחמה באיראן, באוצר נאלצו להודיע כי הגירעון המתוכנן ל-2026 יזנק ל-5.1%, להנמיך את תחזית הצמיחה השנתית ל-4.7% ולוותר על רפורמות מרכזיות בחוק ההסדרים - ובהן רפורמת החלב ורפורמת מס רכוש על קרקעות פנויות

נשיא סין שי ונשיא איראן פזשכיאן נפגשים בבייג'ינג / צילום: ap, Ng Han Guan

המומחה שמסביר למה המרוויחה הגדולה מהמלחמה היא סין

בזמן שארה"ב שוחקות חימושים, בבייג'ינג מסתכל מהצד ● יובל וינרב, מומחה ומגיש הפודקסט "להבין את סין", מסביר למה בייג'ינג לא תזיל דמעה אם איראן תיפול

דונלד טראמפ / צילום: ap, Jose Luis Magana

הנפט יכריע את המערכה? המלכוד הכלכלי של טראמפ מול איראן

התבטאויותיו של טראמפ מצליחות לסחרר את השווקים ולטלטל את מחירי הנפט, ומומחים מעריכים כי חוסר היציבות הכלכלית עשוי להכריע את המערכה באיראן ● "טראמפ הוא איש עסקים שיודע לוותר כשצריך", הם מסבירים, אך משוכנעים שהנשיא ממשיך לחפש תמונת ניצחון ● מה ההיסטוריה מספרת על הכוח של השווקים מול מנהיגים?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התקציב המעודכן: הגירעון יטפס, רפורמות נגנזו והורדת הריבית בסימן שאלה

הממשלה אישרה מחדש את התקציב עם יעד גירעון גבוה בהרבה מהמקור - 5.1% מהתוצר - ועם קיצוץ רוחבי של 3% במשרדי הממשלה ● מרבית הרפורמות לטיפול ביוקר המחיה נגנזו, הכספים הקואליציוניים נותרו ללא פגע, וכעת השוק דרוך לראות איך יגיב בנק ישראל

מוג'תבא חמינאי,  המנהיג העליון של איראן / צילום: Reuters, Anadolu

מינוי חמינאי הבן רומז שאיראן מכוונת למלחמה ארוכה מול ארה"ב וישראל

מוג'תבא חמינאי, המנהיג העליון החדש של איראן, צפוי לנקוט עמדה לעומתית כלפי המערב ● "עלייתו של הבן מרמזת על אסטרטגיה ברורה - התנגדות כלפי המערב", אומרים מומחים ● האם מאמציו של טראמפ להכניע את המשטר נכשלו?

ראש ממשלת ספרד, פדרו סאנצ'ס / צילום: ap, Ng Han Guan

צעד הצהרתי מספרד: סיימה רשמית את כהונת השגרירה בישראל

ממשלת ספרד הודיעה רשמית על סיום כהונת השגרירה בישראל, כחצי שנה לאחר שהוחזרה להתייעצויות בעקבות המשבר הדיפלומטי ● בישראל מעריכים כי מדובר במהלך הצהרתי שנועד לחזק את המסר הביקורתי של פדרו סנצ’ז כלפי ישראל

רמזור אדום. האם מותר לעבור כדי להגיע למקום בטוח? / צילום: שלומי יוסף

מה יקרה למי שעבר באדום או נסע במהירות מופרזת באזעקה?

מצב החירום גורם ללחץ בכבישים ועלול להוביל לביצוע עבירות תנועה - גם מצד נהגים נורמטיביים המקפידים לפעול כחוק ● האם האכיפה לגבי מהירות מופרזת, חצייה באדום, שימוש בטלפון וחניה באדום-לבן תתחשב בכך שנשמעה אזעקה? ● שאלת השעה

התוצר נפל בפרוץ המלחמה אך התאושש במהרה. 7 באוקטובר, שדרות / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

אפקט הריבאונד והחשבון שיגיע: האם כלכלת ישראל תזנק גם אחרי המלחמה הזו?

בנק ישראל נשען על נתוני העבר המראים התאוששות מהירה של הצמיחה אחרי סבבי לחימה, נרטיב התומך באופטימיות בבורסה המקומית ● אלא שכלכלנים מזהירים: השילוב בין מלחמה מתמשכת, גירעון תופח וגידול קבוע בהוצאות הביטחון עלול הפעם לפגוע בצמיחה לאורך זמן

עו''ד לבנת עין-שי וילדר, היועצת המשפטית של הבורסה בת''א / צילום: שלומי יוסף

האקזיט של היועמ"שית: הבכירה בבורסה שהרוויחה 9 מיליון שקל ממימוש מניות

לבנת עין-שי וילדר, היועמ"שית של הבורסה, ביצעה את המימוש לאחר שמניית הבורסה צנחה בעקבות הדוחות השנתיים ● שורה של בכירים בבורסה מימשו אופציות באוקטובר ו"פספסו" רווח של עשרות מיליוני שקלים

כלי רכב עוצרים מתחת לגשר בזמן אזעקה / צילום: פביו טרופה

האם כדאי להתחבא מטילים מתחת לגשר או בתוך מנהרה?

כאשר שומעים אזעקה על הכביש, המחשבה הראשונה תהיה למצוא מרחב מכוסה - כמו מנהרה או גשר ● פיקוד העורף ממליץ לפעול הפוך ● שאלת השעה

מיצרי הורמוז / צילום: Reuters, Stringer

התנועה בהורמוז נעצרה? כך מגיבים באיראן לאיומים מארה"ב

עפ"י לויד'ס ליסט, העוקבים אחרי תנועת הספינות באזור, מעבר הספינות צנח מ־60־70 בכל יום, לשלוש ספינות לכל היותר ● מי שבעיקר עוברות במיצר כעת הן ספינות "צי הצללים" האיראני

שאול נאוי / צילום: יונתן בלום

הרווח הנקי זינק ב-20%, אז מדוע יו"ר יעקב פיננסים מוותר על הבונוס פעם שנייה ברציפות?

הרווח הנקי של חברת האשראי החוץ בנקאי עלה השנה ב-20% והסתכם ב-83 מיליון שקל, עליה שנבעה מגידול בתיק האשראי של החברה ● שאול נאוי ואברהם חיניץ נימקו את החלטתם בוויתור על הבונוס "לנוכח המצב הבטחוני הנוכחי"

בנקים בישראל

מבתי אבות ועד מסעדות: זרועות ההשקעה של הבנקים הניבו רווח שנתי של 1.3 מיליארד שקל

העלייה בהיקפי ההשקעות הריאליות של לאומי פרטנרס, פועלים אקוויטי ודיסקונט קפיטל, מניבה רווחים של מאות מיליוני שקלים בשנה לבנקים המחזיקים בהן

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; מחירי הנפט חזרו לטפס

מדד הדאו ג'ונס מוטה התעשייה ירד בכ-0.6% ● סוכנות האנרגיה הבין־לאומית הסכימה לשחרר 400 מיליון חביות לשוק הנפט, נפט מסוג ברנט נסחר סביב 92 דולר לחבית ● מחירי האג"ח הממשלתיות בארה"ב המשיכו לרדת ● הדולר התחזק בעולם ● אורקל זינקה בכ-9% בעקבות הדוחות ● ביקוש שיא להנפקת האג"ח של אמזון

בניין משרד האוצר / צילום: רפי קוץ

מסתמן: כך ייראה מתווה הסיוע לעסקים שנפגעו במלחמה

שר האוצר צפוי להציע מאוחר יותר את מתווה הסיוע לעסקים ● פרטים ראשונים שהגיעו ללשכת יועצי המס מגלים כי עסקים יידרשו להוכיח ירידה של 25% במחזור החודשי או 12.5% במחזור הדו־חודשי כדי להיות זכאים לפיצוי, והמענקים יכללו השתתפות בהוצאות קבועות ובהוצאות שכר

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

נתניהו וסמוטריץ׳: מקפיאים את חוק הגיוס ואת מרבית הרפורמות בתקציב

ראש הממשלה ושר האוצר הודיעו כי הממשלה לא תדון בנושאים שבמחלוקת ובהם חוק הגיוס ורפורמות שאין עליהן הסכמה כוללת כמו הרפורמה בחלב ומס הרכוש על קרקעות פנויות ● תוספת זו מבלי שיהיו צעדי התכנסות אחרים או תוספת במסים תגדיל את הגירעון הממשלתי באופן משמעותי כשלפי הערכות הוא יחצה את 5%