גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

סודות של אירוסים

רעננו את המלתחות: תחזית הצבע האופנתי לשנת 2008 היא כחול אירוס. זה הזמן לשאול מי עומד מאחורי תחזיות הצבע הללו? עד כמה הן קובעות בסופו של דבר את הצבעים שנגלים לעינינו ברחוב? ומה מידת ההשפעה של אירועים עולמיים על הצבע החם הבא?

"אה... הבנתי. את חושבת שאין לזה שום קשר אליך... את פשוט קמה בבוקר, פותחת את ארון הבגדים שלך ובוחרת את הסוודר הכחול המהוה הזה, או כל בגד אחר", ירתה מירנדה פריסטלי, העורכת האימתנית של מגזין האופנה "על המסלול" לעבר העוזרת האישית שלה, בסרט "השטן לובשת פראדה".

"אבל מה שבעצם את לא יודעת הוא שהסוודר הזה לא סתם כחול. הוא מה שנקרא תכול שמיים. בבורותך את גם בטח לא מודעת לזה שב-2002, אוסקר דה לה רנטה יצא עם קולקציה של שמלות בתכול שמיים ובעקבותיו איב סאן-לורן יצא עם ז'קטים צבאיים בתכול שמיים ובעקבותיהם תכול שמיים כיכב מיד בשמונה קולקציות נוספות. משם הוא חלחל לבתי הכלבו הגדולים ורק אז הזדחל למטה עד לאסון הזה שנקרא 'Casual Corner' ששם בטח שלפת אותו מתוך איזו ערימת בגדים שנמכרה בחיסול. אבל למעשה, את לובשת סוודר שהאנשים שנמצאים פה, בחדר הזה, בחרו בשבילך. ואילו הכחול הזה, מייצג מיליוני דולרים ואינספור מקומות עבודה".

תכול שמיים או כחול של ים, שום דבר אינו מקרי בצבע של הסוודר הזה, כך מבהירה לנו פריסטלי שדמותה עוצבה בהשראת עורכת "ווג", אנה ווינטור. לפי תיאוריית הקונספירציה שהיא מציגה, מה שנדמה לנו כהחלטה פרטית בענייני טעם, המתקבלת בינינו לבין עצמנו מול הקולב או מול המראה, ממוקם כבר מראש בתוך עולם אפשרויות שגבולותיו הוגדרו היטב בידי תעשיית האופנה.

אולם בבואנו לשים את האצבע על המקום שבו מתקבלות ההחלטות, לא נוכל להסתפק במחשבותיהם של העורכת או המעצב, כפי שפריסטלי מציעה. עם כל הכבוד לאוסקר דה לה רנטה, כדאי לתת את הדעת על חוליה אחרת, משמעותית לא פחות, בשרשרת קובעי הטעם - והיא תחזיות הצבעים.

החודש עלה הצבע הכחול לכותרות בדיוק בהקשר הזה, והפעם מחוץ למסך הקולנוע, כאשר חברת פנטון הכריזה על כחול אירוס כצבע הדומיננטי לשנת 2008. חשוב להזכיר בהקשר זה כי חברת פנטון כשלעצמה אינה האחראית הבלעדית על התחזיות. ההצהרה של פנטון נשמעת מעט יהירה על פניה שכן היא אינה האוטוריטה שקובעת את הפלטה אלא חברה המספקת נתונים טכניים שאותם היא שואבת, כמו כל גורם אחר בתעשייה, מתחזיות של קבוצות בינלאומיות של מומחים לצבע ובראשן קולור מרקטינג גרופ.

ציידי הצבעים

"בערב שלפני נפגשים לקוקטייל. 'How are you', 'How do you do'", מתאר ברם וויילר, סטייליסט ומרצה בכיר בחוג לטקסטיל בשנקר, המשמש נציג ישראלי יחיד ב-C.M.G, את הרגעים האחרונים לפני שחושפים חברי הקבוצה את תובנותיהם לגבי מניפת הצבעים לעונה. "אסור לדבר מילה על צבע. רק בבוקר שאחרי, נאספים סביב שולחן ענק", ובשעה 9:00 בדיוק - "come on guys put the colors on the desk". ואז זה קורה שוב, זה מדהים אותי כל פעם מחדש. 75 איש מרחבי העולם שלא החליפו ביניהם מילה לגבי הפלטה, מניחים על השולחן את אותם הגוונים. ואני לא מדבר על צבעים, אני מדבר על גוונים".

הקבוצה מורכבת ממעצבים ומסטייליסטים מעולם האקדמיה ומקשת רחבה של ענפי התעשייה. מאחר שאין בנמצא ענף שלמוצריו אין נגיעה לעולם הצבע, מקפידות החברות הגדולות בעולם (דוגמת פיליפס או מרצדס) לשלוח את נציגיהן. המפגשים נערכים אחת לשנה בערים שונות בעולם, כאשר התחזית מתקבלת שנתיים מראש, זאת כדי לאפשר ליצרנים להיערך עם הכנת חומרי הגלם בהתאם להחלטות הקבוצה. גווני הצבע נידונים גם בקבוצות ממוקדות ובמצגות אישיות, כאשר בסופו של דבר נקבעים 20 גוונים לעונה.

וויילר מסביר את הדמיון בתוצאות, בקונטקסט המשותף שהסטייליסטים פועלים בו. כל אחד מהם נותן במשך השנה את הדעת על קשת רחבה של גורמים בבואו לזהות את הדופק הצבעוני של התקופה. צבע, לפי ויילר, הוא הרבה מעבר לגוון, ואילו תפקידה של הקבוצה אינו רק לבטא נושאים עולמיים חשובים ולתרגם אותם לאמירות משמעותיות של צבע, אלא לסייע להפוך את העולם למקום טוב יותר באמצעות הצבע.

הכחול של שנת 2008, למשל, נועד להביא רגיעה כללית ותקווה. "העולם השתגע. מלחמה וטרור בכל מקום. צריך היה להרגיע את הציבור. כחול זה צבע של בגדי עבודה והוא מסמל משמעת וסדר. הוא מזכיר לנו שיש חוקיות בדברים. גם המדים של השוטרים בכל העולם בצבע כחול". הפלטה לשנה הקרובה, מורכבת למעשה לא רק מכחולים אלא גם מקשת רחבה של חומים שמסמלים לפי ויילר חזרה לטבע וניכרים בה עדיין אותותיהם של הירוקים מהשנה הקודמת, שהלמו את המגמה הסביבתית העולמית.

הבחירה של פנטון דווקא בכחול אירוס אם כן, מתוך הפלטה כולה היא שרירותית, אולם היא יכולה כנראה להוות דוגמה לשיקולים שמניעים את חברי הקבוצה שלא בהכרח קשורים להצלת העולם. אחרי הכול, מרבית החברים הינם נציגי החברות שצבעי מוצריהן נידונים ולכן יש להם אינטרס ברור לגביהם. "אנחנו תמיד יוצרים המשכיות בין הפלטות של העונות הקודמות לבין העונה הבאה", מסביר וויילר, "כדי שחברות לא ייתקעו עם סטוקים לפני שמחליפים את כל המפה הצבעונית. הנציגים של פנטון למשל לא אוהבים לדבר על גוונים חדשים משום שהם מעדיפים להדפיס דף חדש לקטלוג רק אחת לארבע שנים. הדף הזה נמכר אחר-כך בהון תועפות למעצבים וליצרנים".

גוון של שיקולים כלכליים

"אני לא בטוחה שהתחזיות הללו קשורות לעניין אופנה ולתרבות הלבוש", אומרת המעצבת קלודט זורע. "אני חושבת שיש מאחורי זה שיקולים רציניים מאוד של כלכלה. התחזיות הללו מכוונות לתעשייה הכבדה שמוכרחה לתת את הדעת לכל שרשרת הייצור, מהסיב ועד המוצר המוגמר. אני לחלוטין לא מתייחסת לחוברות האלה בעבודה שלי. אני קוראת את התחזיות רק אחרי שהקולקציה יוצאת כדי לא להיות מושפעת. אם כבר אני אומרת 'קרא את התחזית ועשה את ההיפך'".

לגבי הסגול שנכח בקולקציית החורף שלה והלם להפליא את תחזיות הצבע לעונה היא אומרת: "אני את הסגול הוצאתי במקרה כי אהבתי אותו. את יודעת מה, נכון, לא במקרה, זה כנראה באמת איזה feel in the air, זה נכון. הוצאתי אותו למעשה כבר בקיץ ובסוף זה יצא בכל השוק בחורף ואפילו לא ידעתי את זה".

גם סיגל דקל שעובדת בשוק הישראלי והאמריקני מסתייגת משירותי התחזיות. בקולקציה שלה אפשר היה להרגיש בנוכחות הגוון אדום צ'ילי שפנטון הכריזו עליו בשנה שעברה. "תראי, למשל בעונה הקרובה רציתי להכניס אדום וחיפשתי כמה זמן אדום אחר, כזה שלא ישעמם אותי. ומשהו בתחושה שלי כיוון אותי לאדום נורא מסוים, יותר מין כתום כזה, ואחר-כך ראיתי שהוא באמת עומד להיות אופנתי. אבל זה בא הפוך. מהבטן".

בקסטרו-מן הציגו העונה תמונה צבעונית עזה מתמיד שכללה סקיני ג'ינס וחלקים עליונים בסגול, צהוב, אדום וירוק. "בואי נגיד שאנחנו מסתכלים על כל מה שקורה מסביבנו בעולם", אומר שגיב גלעם, מעצב בקסטרו-מן. "אנחנו גם מחוברים ל-wgsn ויודעים מה קורה אצל כולם. אתה כל הזמן ער, בעיניים פקוחות ובחושים מחודדים, אבל ההשראה מגיעה בעיקר מהרחוב. הרחוב משפיע על מה שקורה באופנה יותר מתחזיות אופנה של חברות ממוסדות. אופנה משקפת מה שקורה בתרבות ולא מה שקורה בתעשיות הנפט באמריקה".

ומה לגבי 2009? "אני אגלה לך סוד קטנטן לגבי הקיץ. יהיה קטע חזק של חברות גלישה וכל הצבעים הניאונים של הניינטיז יחזרו. בעיקר צהוב ניאון", אומר גלעם.

"ב-2009 הצהוב ייכנס חזק מאוד", מוכן גם ויילר לגלות סוד כמוס. "הכחול עדיין יהיה בפלטה אולם הגוונים החמים יתחילו לקבל את מקומם".

בין שירותי התחזיות, למגזינים, למעצבים ועד לרחוב ואפילו לבטן, קשה לשים את האצבע על המקום שבו הדברים באמת מתחילים. יחד עם זאת, נראה כי דופק אחד פועם בלבה של התעשייה, על נגזרותיה השונות.

כך או כך, אפשר בהחלט לדמיין תסריט שלפיו אותה עוזרת של פריסטלי, או אולי עוזרת אחרת של בוסית מפלצתית לא פחות, התחילה את השרשרת במקום לגלם אותה. כל מה שצריך היה לקרות הוא שאוסקר דה לה רנטה יעבור בפינת רחוב, לא הרחק מ"Casual Corner", יבחין בסוודר המהוה שהעוזרת לובשת ויקבל ממנו את ההשראה לכחול הבא. מי יודע.

עוד כתבות

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

"פייננשל טיימס" קורא לאיחוד האירופי להשעות את הסכם הסחר החופשי עם ישראל

העיתון הכלכלי הנחשב קורא במאמר מערכת להטיל סנקציות מקיפות על ההתנחלויות ולהשעות את הסכם האסוציאציה בין ישראל לאיחוד האירופי ● בכך מצטרף ה"פייננשל טיימס" למדינות כמו אירלנד, ספרד ובלגיה הדורשות בעקביות להשעות את ההסכם בשנתיים האחרונות

בניין בבת ים שנפגע מטיל איראני / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

תוספת של 4 מ"ר לדירה שנפגעה מטיל איראני: מה יקבל מהמדינה מי שימכור

כל דייר במתחם שנפגע רשאי לבחור באפשרות "למכור" את דירתו ליזם שיבצע את הליך ההתחדשות של המתחם, בהליך המתבצע לראשונה ● כדי לאפשר את ה־Buyout, נערכו שומות מקרקעין ראשונות שיקבעו את מחירי הדירות במתחמים ● בדקנו כיצד נקבעת השומה עבור דירה שנפגעה, ואילו אלמנטים משפיעים על החישוב

גבול ירדן / צילום: ap, Raad Adayleh

לא איראן: המהלך הישראלי האפשרי שמטריד את ירדן

כותרות העיתונים בעולם: חיל הים הגרמני בדק טיל בליסטי של התעשייה האווירית, האם האסטרטגיה החדשה של טראמפ תוביל מלחמת סבבים מול איראן, ובירדן חוששים מסיפוח של איו"ש ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

מתחם ה־BBC בבני ברק / צילום: Shutterstock

השכנים מתנגדים להקמת אולפנה במגדל המשרדים היוקרתי: "מחטף"

מרבית בעלי הזכויות במגדל Mytower בבני ברק פנו לבית המשפט נגד הכוונה להקים בקומה ה־13 אולפנה לכ־87 תלמידות, ובשבוע שעבר ניתן צו מניעה זמני נגד פתיחתה ● לטענתם, המהלך מנוגד להסכמי המגדל, לייעודו ולהוראות התכנון, ועלול לפגוע בשווי הנכסים: "המגדל יהפוך לפיל לבן" ● הנתבעים לא מסרו תגובה

עמירם שחר / צילום: Upwind

חברת הסייבר אפווינד מזנקת לשווי של 4 מיליארד דולר בגיוס ענק

חברת הסייבר של עמירם שחר קרובה להשלמת גיוס של 300 מיליון דולר לפי שווי של 3.8 מיליארד דולר - יותר מפי שניים מהשווי שניתן לה בתחילת השנה ● אפווינד, שנהנית מהשינויים בשוק אבטחת הענן לאחר רכישת וויז בידי גוגל, מייצרת לפי ההערכות הכנסות של 50-60 מיליון דולר, ועשויה לסיים את השנה בקצב הכנסות שנתי של 100 מיליון דולר

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

סטארט-אפ הרובוטיקה של אביגדור וילנץ ומהנדסי אפל הגיע לשווי של 1.6 מיליארד דולר

סטארט־אפ הרובוטיקה Lyte, שהוקם בידי יוצאי אפל ומנוהל על ידי אחד ממייסדי פריימסנס, אלכסנדר שפונט, השלים סבב גיוס של 165 מיליון דולר הכולל גיוס הון ישיר של 107 מיליון דולר וקווי אשראי ● בין המשקיעים:  יזם השבבים הסדרתי אביגדור וילנץ, פידליטי ואטריידס

אוטובוסים / צילום: כדיה לוי

בירושלים מרוצים, בת"א פחות: מה חושבים הישראלים על התחבורה הציבורית?

סקר חדש של הלמ"ס מציג תמונה מעורבת של דעות הישראלים על התחבורה הציבורית בישראל: שיעור המעריכים בחיוב את תפקוד האוטובוסים ירד לעומת לפני עשור, בעוד שהרכבת דווקא זוכה להערכה גבוהה יותר ● כמחצית מבני ה־20 ומעלה נסעו באוטובוסים בשנה החולפת, ו־44% השתמשו ברכבת ● ובכל זאת, 62% מהישראלים מגיעים לעבודה ברכב הפרטי

ראש הממשלה בנימין נתניהו (הפטריוטים, ערוץ 14, 30.08.26) / צילום: איל יצהר

תזכורת לנתניהו: הממשלה הקודמת לא העבירה 53 מיליארד שקל לחמאס

שוב ושוב חוזרת בקמפיין הליכוד הטענה שממשלת בנט-לפיד העבירה עשרות מיליארדים לתומכי חמאס • עברו חמש שנים, והיא עדיין לא הפכה לנכונה • המשרוקית של גלובס

מיכל ברוורמן- בלומנשטיק / צילום: יוסי זליגר

מנכ"לית מיקרוסופט מו"פ ישראל מיכל ברוורמן-בלומנשטיק עוזבת את תפקידה

לאחר שש וחצי שנים, מיכל ברוורמן-בלומשטיק עוזבת את תפקידה כמנכ"לית מיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח ● היא הצטרפה למיקרוסופט לפני 13 שנים כדי להקים ולהוביל את קבוצת האבטחה בענן של החברה בישראל, ובהמשך הייתה שותפה להקמת חטיבת אבטחת הענן וה-AI של מיקרוסופט העולמית ● החברה טרם הודיעה על מחליף

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

סימנים של משבר: גל מכירות חריג של איגרות חוב ממשלתיות בעולם

תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ובמדינות מפותחות רבות אחרות מזנקות לגבהים חדשים, מה שדוחף בנקים מרכזיים לכיוון של העלאות ריבית, ובמקביל מפעיל לחץ שלילי על שוקי המניות ● מה עומד מאחורי המגמה וכיצד בעולם מתמודדים מול המצב? ● גלובס עושה סדר

נתניהו, טראמפ, חמינאי הבן / צילום: נעם ריבקין פנטון-הארץ, רויטרס-Hamed Jafarnejad, AP

אחרי ההסלמה במפרץ: ההיערכות לחידוש המערכה מול איראן

אחרי הירי לעבר ירדן וההסלמה במפרץ, בישראל נערכים לאפשרות שהמערכה תתרחב ● התיאום עם ארה"ב נמשך באופן הדוק במקביל ללחץ הצבאי והכלכלי על טהראן ● בצבא מעדכנים תוכניות מבצעיות ● בכיר ישראלי: "מהלומת הנגד תהיה נגד תשתיות לאומיות" ● במהלך אירוע סגור קצינים בצה"ל הביעו תסכול רב מהמדיניות ברצועת עזה, והם תיארו איומים שנותרים ללא תגובה ● מפקד אוגדת עזה סיפר במרומז על הביקור של ג'ארד קושנר בישראל והודה: "יש לחצים חיצוניים על צה"ל ● חקירתו של ראש מנגון ביטחון הפנים שנלכד אתמול בלב העיר עזה החלה ● עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג, מנכ''ל מטא / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

החברה שביטלה פיטורים של 8,000 עובדים - והלקח

מארק צוקרברג ביקש להפוך את מטא לחברה שבה צוותים קטנים נעזרים בסוכני בינה מלאכותית ומייצרים יותר עם פחות עובדים ● אלא שהנתונים הפנימיים הצביעו על עלייה בתקלות ובזמן הטיפול בהן, בעוד שביעות־הרצון של העובדים צנחה ● אחרי שפיטרה כ־8,000 עובדים במאי, החברה ביטלה גל קיצוצים נוסף שתוכנן לנובמבר

נשיא סין שי ג'ינפינג בסבב עולמי, השבוע / צילום: Reuters, Kyrgyz Presidential Press Servic

מטוסי קרב על השולחן: האינטרסים בביקור נשיא סין במצרים

סבב הביקורים של נשיא סין שי ג'ינפינג ברחבי העולם ממשיך עם ביקור ראשון במצרים מזה עשור ● היחסים בין המדינות נמצאים בשיא, כשסין מחפשת לבסס את מעמדה במזרח התיכון, ומצרים זקוקה להשקעות ● ברקע הפגישה המדינות פתחו סדרה של תרגולים משותפים

אילוסטרציה: Shutterstock

קרן כספית או פיקדון: איפה להשקיע סולידי כשהריבית יורדת?

הורדת הריבית של בנק ישראל אתמול הייתה הרביעית מתחילת השנה ● ההשלכות מורגשות בין השאר גם באפיקי החיסכון הסולידי - בפיקדונות שמציעים הבנקים ובתשואות של הקרנות הכספיות ● מה מתאים לכם?

רכבת ישראל / צילום: Shutterstock, YKD

רכבת ישראל דרשה להסיר את האפליקציה. אלפים מיהרו להוריד אותה

מכתב התראה לפני תביעה ששלחה רכבת ישראל ל־Better Rail, אפליקציה עצמאית לתכנון נסיעות ברכבת ישראל, המהווה אלטרנטיבה לאפליקציה של הרכבת, הוביל לתוצאה הפוכה: בתוך יממה הורידו את האפליקציה יותר מ־5,000 משתמשים, והיא טיפסה לראש טבלת ההורדות בגוגל ● ברכבת טוענים לשימוש לא מורשה במידע ואף לפגיעה במערכותיה ● מפתחי האפליקציה דוחים את הטענות, אך הודיעו כי יעברו לשאוב את הנתונים ממשרד התחבורה

מייסדי וונדרפול, בר וינקלר ורועי ללזר / צילום: daniel jackont

כפי שנחשף בגלובס: וונדרפול בגיוס ענק לפי שווי של 5 מיליארד דולר

חברת סוכני ה-AI הישראלית וונדרפול (Wonderful) גייסה 550 מיליון דולר לפי שווי של 5 מיליארד דולר ● את הגיוס הובילה אינסייט פרנטרס והשתתפו בו גם קרן ההון סיכון של סיילספורס והמשקיעים הקיימים: בסמר, אינדקס, ויין ונצ'רס, IVP ו- 9Yards

מטה פייפאל / צילום: Shutterstock, Michael Vi

ענקית התשלומים פייפאל מפטרת כ-25% מעובדיה בישראל

החברה פיטרה היום עשרות מתוך כ-300 העובדים במרכז הפיתוח שלה בתל אביב, כשלפי ההערכות מדובר על יותר מ-70 מפוטרים ● לפי פייפאל, הקיצוצים הם חלק מתוכנית עולמית שבמסגרתה צפויה החברה לצמצם כ-20% מכוח-האדם הגלובלי שלה

ניקש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

פאלו אלטו עקפה את הצפיות ברבעון, מזנקת במסחר המאוחר

החברה עקפה את תחזיות האנליסטים הן השורת ההכנסות והן בשורת הרווח ● המניה זינקה ב-146% מאז כניסתה לת"א והיא החברה הגדולה בבורסה בשווי 920 מיליארד שקל ● מחיר היעד הממוצע של האנליסטים נמוך ממחיר השוק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

הסכם שלום? רש"ת והעובדים בוחרים בינתיים במדיניות של סבבים

שבוע וחצי אחרי הכאוס בנתב"ג, ההסתדרות ורשות שדות התעופה משדרות פיוס והבטיחו לפעול יחד לקראת עומסי חגי תשרי ● אלא שההודעה שמכריזה על "יציאה לדרך משותפת" אינה פותרת את מצוקת כוח־האדם או את שאלת האחריות למשבר ● בינתיים, נראה כי הצדדים מעדיפים לדחות את הטיפול בבעיה

בית חולים שיבא תל השומר / צילום: תמר מצפי

דיון על בניית אלפי דירות ופגייה הידרדר לקרב האשמות בין בכירי האוצר

מחלוקת באוצר תוקעת פינוי קרקע של שיבא לבניית אלפי יח"ד והקמת פגייה ● בדיון סוער הטיחה החשבת הכללית בממונה על התקציב: ייעץ בעבר לשיבא על אותו הסכם שברצונו לבחון מחדש • ממשרד האוצר: "הדברים שכביכול נאמרו הוצגו באופן מגמתי ולא נכון"