גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

סודות של אירוסים

רעננו את המלתחות: תחזית הצבע האופנתי לשנת 2008 היא כחול אירוס. זה הזמן לשאול מי עומד מאחורי תחזיות הצבע הללו? עד כמה הן קובעות בסופו של דבר את הצבעים שנגלים לעינינו ברחוב? ומה מידת ההשפעה של אירועים עולמיים על הצבע החם הבא?

"אה... הבנתי. את חושבת שאין לזה שום קשר אליך... את פשוט קמה בבוקר, פותחת את ארון הבגדים שלך ובוחרת את הסוודר הכחול המהוה הזה, או כל בגד אחר", ירתה מירנדה פריסטלי, העורכת האימתנית של מגזין האופנה "על המסלול" לעבר העוזרת האישית שלה, בסרט "השטן לובשת פראדה".

"אבל מה שבעצם את לא יודעת הוא שהסוודר הזה לא סתם כחול. הוא מה שנקרא תכול שמיים. בבורותך את גם בטח לא מודעת לזה שב-2002, אוסקר דה לה רנטה יצא עם קולקציה של שמלות בתכול שמיים ובעקבותיו איב סאן-לורן יצא עם ז'קטים צבאיים בתכול שמיים ובעקבותיהם תכול שמיים כיכב מיד בשמונה קולקציות נוספות. משם הוא חלחל לבתי הכלבו הגדולים ורק אז הזדחל למטה עד לאסון הזה שנקרא 'Casual Corner' ששם בטח שלפת אותו מתוך איזו ערימת בגדים שנמכרה בחיסול. אבל למעשה, את לובשת סוודר שהאנשים שנמצאים פה, בחדר הזה, בחרו בשבילך. ואילו הכחול הזה, מייצג מיליוני דולרים ואינספור מקומות עבודה".

תכול שמיים או כחול של ים, שום דבר אינו מקרי בצבע של הסוודר הזה, כך מבהירה לנו פריסטלי שדמותה עוצבה בהשראת עורכת "ווג", אנה ווינטור. לפי תיאוריית הקונספירציה שהיא מציגה, מה שנדמה לנו כהחלטה פרטית בענייני טעם, המתקבלת בינינו לבין עצמנו מול הקולב או מול המראה, ממוקם כבר מראש בתוך עולם אפשרויות שגבולותיו הוגדרו היטב בידי תעשיית האופנה.

אולם בבואנו לשים את האצבע על המקום שבו מתקבלות ההחלטות, לא נוכל להסתפק במחשבותיהם של העורכת או המעצב, כפי שפריסטלי מציעה. עם כל הכבוד לאוסקר דה לה רנטה, כדאי לתת את הדעת על חוליה אחרת, משמעותית לא פחות, בשרשרת קובעי הטעם - והיא תחזיות הצבעים.

החודש עלה הצבע הכחול לכותרות בדיוק בהקשר הזה, והפעם מחוץ למסך הקולנוע, כאשר חברת פנטון הכריזה על כחול אירוס כצבע הדומיננטי לשנת 2008. חשוב להזכיר בהקשר זה כי חברת פנטון כשלעצמה אינה האחראית הבלעדית על התחזיות. ההצהרה של פנטון נשמעת מעט יהירה על פניה שכן היא אינה האוטוריטה שקובעת את הפלטה אלא חברה המספקת נתונים טכניים שאותם היא שואבת, כמו כל גורם אחר בתעשייה, מתחזיות של קבוצות בינלאומיות של מומחים לצבע ובראשן קולור מרקטינג גרופ.

ציידי הצבעים

"בערב שלפני נפגשים לקוקטייל. 'How are you', 'How do you do'", מתאר ברם וויילר, סטייליסט ומרצה בכיר בחוג לטקסטיל בשנקר, המשמש נציג ישראלי יחיד ב-C.M.G, את הרגעים האחרונים לפני שחושפים חברי הקבוצה את תובנותיהם לגבי מניפת הצבעים לעונה. "אסור לדבר מילה על צבע. רק בבוקר שאחרי, נאספים סביב שולחן ענק", ובשעה 9:00 בדיוק - "come on guys put the colors on the desk". ואז זה קורה שוב, זה מדהים אותי כל פעם מחדש. 75 איש מרחבי העולם שלא החליפו ביניהם מילה לגבי הפלטה, מניחים על השולחן את אותם הגוונים. ואני לא מדבר על צבעים, אני מדבר על גוונים".

הקבוצה מורכבת ממעצבים ומסטייליסטים מעולם האקדמיה ומקשת רחבה של ענפי התעשייה. מאחר שאין בנמצא ענף שלמוצריו אין נגיעה לעולם הצבע, מקפידות החברות הגדולות בעולם (דוגמת פיליפס או מרצדס) לשלוח את נציגיהן. המפגשים נערכים אחת לשנה בערים שונות בעולם, כאשר התחזית מתקבלת שנתיים מראש, זאת כדי לאפשר ליצרנים להיערך עם הכנת חומרי הגלם בהתאם להחלטות הקבוצה. גווני הצבע נידונים גם בקבוצות ממוקדות ובמצגות אישיות, כאשר בסופו של דבר נקבעים 20 גוונים לעונה.

וויילר מסביר את הדמיון בתוצאות, בקונטקסט המשותף שהסטייליסטים פועלים בו. כל אחד מהם נותן במשך השנה את הדעת על קשת רחבה של גורמים בבואו לזהות את הדופק הצבעוני של התקופה. צבע, לפי ויילר, הוא הרבה מעבר לגוון, ואילו תפקידה של הקבוצה אינו רק לבטא נושאים עולמיים חשובים ולתרגם אותם לאמירות משמעותיות של צבע, אלא לסייע להפוך את העולם למקום טוב יותר באמצעות הצבע.

הכחול של שנת 2008, למשל, נועד להביא רגיעה כללית ותקווה. "העולם השתגע. מלחמה וטרור בכל מקום. צריך היה להרגיע את הציבור. כחול זה צבע של בגדי עבודה והוא מסמל משמעת וסדר. הוא מזכיר לנו שיש חוקיות בדברים. גם המדים של השוטרים בכל העולם בצבע כחול". הפלטה לשנה הקרובה, מורכבת למעשה לא רק מכחולים אלא גם מקשת רחבה של חומים שמסמלים לפי ויילר חזרה לטבע וניכרים בה עדיין אותותיהם של הירוקים מהשנה הקודמת, שהלמו את המגמה הסביבתית העולמית.

הבחירה של פנטון דווקא בכחול אירוס אם כן, מתוך הפלטה כולה היא שרירותית, אולם היא יכולה כנראה להוות דוגמה לשיקולים שמניעים את חברי הקבוצה שלא בהכרח קשורים להצלת העולם. אחרי הכול, מרבית החברים הינם נציגי החברות שצבעי מוצריהן נידונים ולכן יש להם אינטרס ברור לגביהם. "אנחנו תמיד יוצרים המשכיות בין הפלטות של העונות הקודמות לבין העונה הבאה", מסביר וויילר, "כדי שחברות לא ייתקעו עם סטוקים לפני שמחליפים את כל המפה הצבעונית. הנציגים של פנטון למשל לא אוהבים לדבר על גוונים חדשים משום שהם מעדיפים להדפיס דף חדש לקטלוג רק אחת לארבע שנים. הדף הזה נמכר אחר-כך בהון תועפות למעצבים וליצרנים".

גוון של שיקולים כלכליים

"אני לא בטוחה שהתחזיות הללו קשורות לעניין אופנה ולתרבות הלבוש", אומרת המעצבת קלודט זורע. "אני חושבת שיש מאחורי זה שיקולים רציניים מאוד של כלכלה. התחזיות הללו מכוונות לתעשייה הכבדה שמוכרחה לתת את הדעת לכל שרשרת הייצור, מהסיב ועד המוצר המוגמר. אני לחלוטין לא מתייחסת לחוברות האלה בעבודה שלי. אני קוראת את התחזיות רק אחרי שהקולקציה יוצאת כדי לא להיות מושפעת. אם כבר אני אומרת 'קרא את התחזית ועשה את ההיפך'".

לגבי הסגול שנכח בקולקציית החורף שלה והלם להפליא את תחזיות הצבע לעונה היא אומרת: "אני את הסגול הוצאתי במקרה כי אהבתי אותו. את יודעת מה, נכון, לא במקרה, זה כנראה באמת איזה feel in the air, זה נכון. הוצאתי אותו למעשה כבר בקיץ ובסוף זה יצא בכל השוק בחורף ואפילו לא ידעתי את זה".

גם סיגל דקל שעובדת בשוק הישראלי והאמריקני מסתייגת משירותי התחזיות. בקולקציה שלה אפשר היה להרגיש בנוכחות הגוון אדום צ'ילי שפנטון הכריזו עליו בשנה שעברה. "תראי, למשל בעונה הקרובה רציתי להכניס אדום וחיפשתי כמה זמן אדום אחר, כזה שלא ישעמם אותי. ומשהו בתחושה שלי כיוון אותי לאדום נורא מסוים, יותר מין כתום כזה, ואחר-כך ראיתי שהוא באמת עומד להיות אופנתי. אבל זה בא הפוך. מהבטן".

בקסטרו-מן הציגו העונה תמונה צבעונית עזה מתמיד שכללה סקיני ג'ינס וחלקים עליונים בסגול, צהוב, אדום וירוק. "בואי נגיד שאנחנו מסתכלים על כל מה שקורה מסביבנו בעולם", אומר שגיב גלעם, מעצב בקסטרו-מן. "אנחנו גם מחוברים ל-wgsn ויודעים מה קורה אצל כולם. אתה כל הזמן ער, בעיניים פקוחות ובחושים מחודדים, אבל ההשראה מגיעה בעיקר מהרחוב. הרחוב משפיע על מה שקורה באופנה יותר מתחזיות אופנה של חברות ממוסדות. אופנה משקפת מה שקורה בתרבות ולא מה שקורה בתעשיות הנפט באמריקה".

ומה לגבי 2009? "אני אגלה לך סוד קטנטן לגבי הקיץ. יהיה קטע חזק של חברות גלישה וכל הצבעים הניאונים של הניינטיז יחזרו. בעיקר צהוב ניאון", אומר גלעם.

"ב-2009 הצהוב ייכנס חזק מאוד", מוכן גם ויילר לגלות סוד כמוס. "הכחול עדיין יהיה בפלטה אולם הגוונים החמים יתחילו לקבל את מקומם".

בין שירותי התחזיות, למגזינים, למעצבים ועד לרחוב ואפילו לבטן, קשה לשים את האצבע על המקום שבו הדברים באמת מתחילים. יחד עם זאת, נראה כי דופק אחד פועם בלבה של התעשייה, על נגזרותיה השונות.

כך או כך, אפשר בהחלט לדמיין תסריט שלפיו אותה עוזרת של פריסטלי, או אולי עוזרת אחרת של בוסית מפלצתית לא פחות, התחילה את השרשרת במקום לגלם אותה. כל מה שצריך היה לקרות הוא שאוסקר דה לה רנטה יעבור בפינת רחוב, לא הרחק מ"Casual Corner", יבחין בסוודר המהוה שהעוזרת לובשת ויקבל ממנו את ההשראה לכחול הבא. מי יודע.

עוד כתבות

רחוב רבי עקיבא בבני ברק / צילום: Shutterstock

בעקבות תקיפת פקחי המס: רשות המסים מקפיאה את פעילותה בבני ברק

בעקבות תקיפה אלימה של פקחי מס הכנסה בידי עשרות תלמידי ישיבה בבני ברק, מנהל רשות המסים הודיע על הפסקת הטיפול בנזקי המלחמה בעיר עד לגינוי פומבי מצד העירייה ● במקביל, הסתדרות עובדי המדינה הורתה על השבתת פעילות הרשות בבני ברק ואסרה על כניסת עובדים לעיר בשל חשש לשלומם

המשחק של צרפת מול אנגליה, אמש / צילום: ap

אחרי שלושה ניצחונות – המודל שפספס את המנצחת של המונדיאל

שלוש תחזיות מוצלחות הפכו את מודל המונדיאל של הכלכלן יואכים קלמנט לאחד המסקרנים בעולם הספורט ● הפעם המודל סימן את הולנד, שהודחה בשלבים המוקדמים כזוכה – והמודל שסחף תשומת לב עולמית הגיע לסוף רצף ההצלחות שלו

רשות המסים / צילום: איל יצהר

החשד לשחיתות ברשות המסים: החזרי מס פיקטיביים ושוחד במיליוני שקלים

מספר עובדי רשות המסים חשודים כי קיבלו שוחד ואפשרו הגשת בקשות להחזרי מס פיקטיביים בהיקף של כ-80 מיליון שקל ● כמה מהם נעצרו בפשיטה רחבת-היקף של להב 433 ורשות המסים ● גורם בכיר במשטרה: "בשלב זה נבחנת השאלה האם החשודים עבדו ככנופיה מאורגנת, או שכל אחד עבד בנפרד"

כיתה בבית ספר / צילום: Shutterstock

הנתון הזה מציב את החינוך בישראל הרחק מאחורי העולם המפותח. האם הוא יביא למהפכה?

אחד האתגרים המרכזיים של מערכת החינוך הוא הכלה של החינוך המיוחד בתוכה ● האינדיקטור של "שיעור השילוב" מסמן עד כמה היא מצליחה בזה ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

איך יגיבו מניות השבבים בת"א למפולת, והסקטור שמתחמם בוול סטריט

ההסלמה בין ארה"ב ואיראן עולה מדרגה נוספת, בעוד מתפרסמים דיווחים על היערכות להרחבת הלחימה ● מניות השבבים נכנסו רשמית לשוק דובי ● הבנק המרכזי האירופי יפרסם החלטת ריבית, בארה"ב המשקיעים חוששים מהעלאה מפתיעה ● כלכלנים מעריכים כי האינפלציה בישראל בדרך להיפוך מגמה ● וגם: הסקטור שמככב לאחרונה בוול סטריט צפוי להמשיך בראלי שלו ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

כבישי ישראל / צילום: שלומי יוסף

רפורמת הענק בתחבורה הציבורית תחזור לשולחן? לכנסת יש הזדמנות אחרונה

הרפורמה להקמת רשויות מטרופוליניות נחשבת לשינוי המקיף ביותר שתוכנן בתחבורה הציבורית מזה עשרות שנים ● בכירי האוצר והתחבורה מנסים להעביר אותה בוועדת ההסכמות ● המחלוקות הפוליטיות מעכבים את אישור המהלך - שנועד להפחית את עלויות הגודש בכבישים

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

המדינה החליטה להקים תחנות נוספות למטרו

הות"ל אישרה את קידום הארכת קו M1 בכ-2.5 ק”מ עד למסילה המזרחית ● במסגרת התוכנית יוקמו שתי תחנות חדשות: בשכונת יוספטל ובמתחם התחבורה המשולב "כפר סבא צפון"

דינה בן טל גננסיה / צילום: יונתן בלום

היום שאחרי אל על: התפקיד החדש של דינה בן טל גננסיה

דינה בן טל גננסיה, לשעבר מנכ"לית אל על, מצטרפת כדח"צית לנופר אנרג'י ● המינוי מגיע בתקופה של תנופה עסקית בחברה, שמנייתה זינקה בכ-89% מתחילת השנה

קניון הזהב / הדמיה: ולדי קובליוב

הסתיים הסכסוך בקניון הזהב: נדחה ערעור גינדי נגד מגדל על 800 מיליון שקל

הערעור של חברת "דירות יוקרה" של האחים גינדי על דחיית תביעת הענק נגד מגדל בסך 800 מיליון שקל נדחה ע"י בית המשפט העליון ● במקביל, העליון ביטל את החיוב של החברה לשלם למגדל פיצוי על אובדן הכנסות משכירות ● לאחרונה השלימה מגדל את ההשתלטות על קניון הזהב, לאחר שקנתה את חלקה של משפחת גינדי

הרמטכ''ל אייל זמיר / צילום: דובר צה''ל

הרמטכ"ל: "אנו עוקבים מקרוב אחר ההתפתחויות באיראן - ערוכים לחזרה מיידית ללחימה"

הרמטכ"ל אייל זמיר למפקדים ביהודה ושומרון: "אנו עוקבים מקרוב אחר ההתפתחויות באיראן ושומרים על דריכות גבוהה" ● צה"ל התריע שייתכנו אזעקות בדרום הארץ בעקבות הטילים ששוגרו מאיראן לירדן ● להתרעה קדמה הודעה של שגרירות ארה"ב בירדן שטענה כי "נמלי התעופה והים בעקבה מפונים עקב 'איום ממוקד'"; בעקבה הכחישו ● עדכונים שוטפים

מסעדות / אילוסטרציה: Shutterstock

בשורה למסעדנים: הקלות דרמטיות ברגולציה יחתכו את עלויות השכירות והארנונה

משרד הבריאות הודיע על הפחתה ברגולציה על מסעדות, שתאפשר להן להחזיק פחות שטח ולחסוך בעלויות ● התקנות יחולו על כ-23,500 בתי האוכל בארץ, בהם מסעדות, בתי קפה, אולמות אירועים ומלונות - ובמשרד מעריכים כי המהלך יתורגם לחיסכון של מיליארדי שקלים

אנדי ברנהאם / צילום: Jon Super

ראש הממשלה השביעי בעשור: בריטניה מהמרת על אנדי ברנהאם

ברנהאם, שכיהן במשך כעשור כראש העיר של מנצ'סטר וזוכה לפופולריות רבה בציבור הבריטי, החליף ביום שישי האחרון את קיר סטארמר בראשות מפלגת הלייבור, והיום הוכרז כראש הממשלה החדש של בריטניה ● הודיע כי יתמקד בנושאי פנים והבטיח "לספק מרווח נשימה כלכלי" למשקי הבית ● ואיזו עמדה הוא ינקוט בנוגע לישראל?

משרדי פלאפון / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

לא עדכנה על העלאת תעריף כנדרש: אושרה הגשת ייצוגית נגד פלאפון

בבקשה לניהול התביעה הייצוגית נטען כי פלאפון העלתה מחירים ללקוחות ללא הודעה כנדרש בחוק הגנת הצרכן ● התובעים טוענים כי יש לחייב את החברה להשיב ללקוחות את ההפרש בין המחירים ● הערכת שווי הפיצוי, במקרה שהתביעה תתקבל, עומדת על עשרות מיליוני שקלים

הנהלת קבוצת חג'ג ייזום נדל''ן, בפתיחת המסחר לרגל כניסתה למדדי הדגל של הבורסה, מדד ת''א-90 ות''א-125 / צילום: אמיר לוי

פרויקט היוקרה בבבלי מגלה: למכור דירות בחצי מיליארד שקל זה לא תמיד מספיק

למרות מכירות של 549 מיליון שקל, קבוצת חג'ג' קיבלה ארכה עד סוף 2026 לעמידה בתנאי הליווי בפרויקט בשכונת בבלי בת"א ● הבנקים הגדילו את האשראי ב־30 מיליון שקל והקשיחו את תנאי ההכרה בעסקאות

סאטיה נאדלה, אילון מאסק וסונדאר פיצ'אי / צילומים: AP

פרמיה של 20%: הבנק שממליץ על שלוש ענקיות הטכנולוגיה

האנליסטים של בנק אוף אמריקה עדיין שוריים על אלפאבית, מיקרוסופט וטסלה - אך מזהירים: לאחר ההשקעות העצומות והציפיות הגבוהות, יש מעט מקום לטעויות

היילי סטיבנס / צילום: ap, Jose Juarez

התקווה הגדולה של ישראל במפלגה הדמוקרטית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: ארה"ב תתקשה מאוד להשמיד את האתר האסטרטגי החשוב של איראן, ההסכם הביטחוני הגדול בין מצרים וטורקיה, וחברת הקונגרס הפרו-ישראלית היילי סטיבנס מנסה לזכות בפריימריז של המפלגה הדמוקרטית לסנט במישיגן ● כותרות העיתונים בעולם    

איתמר פורמן, מנכ''ל ישראכרט / צילום: ענבל מרמרי

"אם ניר צוק היה בארץ, זה היה נסגר": מאחורי הקלעים של קריסת עסקת ישראכרט ובנק אש

לאחר שעסקת רכישת הבנק הדיגיטלי אש בידי ישראכרט תמורת חצי מיליארד שקל עלתה על שרטון, בשוק יש מי שתולים את הכישלון בחוסר בשלות טכנולוגית ומסחרית מצד הבנק הדיגיטלי, בעוד אחרים מעריכים: "אם ניר צוק היה בארץ, העסקה הייתה נסגרת"

אילוסטרציה: Shutterstock

מניות השבבים נכנסו לשוק דובי, אבל האנליסט הזה לא מודאג

הסנטימנט במניות השבבים הגיע לנקודת רתיחה: מדד השבבים נכנס רשמית לטריטוריה דובנית עם נפילה של 20% מהשיא ● אך אנליסט בנק אוף אמריקה בטוח שלא מדובר בהיפך מגמה: "הלחץ הנוכחי על הסקטור הוא בסך-הכול אתחול קיצי"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

שאלה של 180 מיליון שקל: מי ינהל את החניה שלכם בטיסה הבאה מנתב"ג?

רשות שדות התעופה פרסמה מכרז להפעלת מערך החניונים בנתב"ג, במעבר הגבול בגין ובנמלי התעופה רמון וחיפה ● מי שמפעילה כיום את המערך היא חברת מרחבים טל ● מדובר באחד ממכרזי התפעול הגדולים והמשמעותיים בישראל

נתניהו, טראמפ, חמינאי הבן / צילום: נעם ריבקין פנטון-הארץ, רויטרס-Hamed Jafarnejad, AP

מקור איראני בכיר: המתווכות הציעו הפסקת אש בת 10 ימים

דריכות מוגברת בישראל: "הסיכוי להסלמה גבר משמעותית"; הערכה: החלטה אמריקאית לעלות מדרגה ברף התקיפות באיראן צפויה להתממש ● האש לא פוסקת: דיווחים באיראן על תקיפות אמריקאיות בבושהר ● משמרות המהפכה: "מצר הורמוז לא יהיה בטוח למעבר כל עוד פעולות ארה"ב באזור יימשכו" ● צבא ארה"ב הודיע מוקדם יותר על גל תקיפות באיראן - התשיעי ברציפות ● עדכונים שוטפים