גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

עובדות בשטח

בזמן שמשקיעי הנדל"ן בבורסה בוכים, מסתבר שמוכרי הדירות באתרי הבנייה צוחקים; גלובס מציג את נתוני המכירות - בכסף ובדירות - של הקבלנים ל-2007, המסכמים שנה טובה במיוחד בשוק המקומי; למה לבנות ברומניה כשיש את נתניה ומודיעין?

זו כנראה הטבלה הכי מעניינת שתקראו השנה. אחרי כל אין ספור המילים שמדורי הנדל"ן מספקים במשך השנה, לאחר ששומעים את כל התחזיות, העדכונים והדיווחים של היזמים, הקבלנים, המתווכים, המשווקים, האדריכלים וכל פעילי ענף הנדל"ן, הגיע הזמן לתת למספרים לדבר.

בפעם הראשונה מרים "גלובס" את הכפפה ומרכז ככל הניתן את נתוני המכירות של חברות הבנייה המובילות. הנתונים מלמדים, כי 2007 הייתה שנה מצוינת באתרי הבנייה, להבדיל אגב ממצבו של הנדל"ן בבורסה. אמנם לא כל החברות במשק מיוצגות בטבלה, אבל כל אלה שמסרו נתונים דיווחו על עלייה מרשימה בהיקף ההכנסות ממכירת דירות, וכמעט כולן גם על עלייה במחיר הממוצע לדירה ובמספר יחידות הדיור שנמכרו.

עדיפות שנייה

בענף שפעיליו כל כך אוהבים להתלונן על המציאות הקשה, הפועלים הזרים, הביורוקרטיה, המסים, התייקרות חומרי הגלם ועוד שלל טענות - יש סיבה טובה לחייך (למרות שלא רבים יודו בכך) בסוף 2007 ובתחילת 2008.

אם הטבלה לא משקרת, הרי שהשוק המקומי, שלגבי חברות לא מועטות היה בשנים האחרונות רק עדיפות שנייה לאור הרווחים האגדיים המצופים מיזמות בחו"ל (ובעיקר ממזרח אירופה), חוזר כנראה לתת תוצאות יפות ליזמים שהשכילו להישאר בארץ. משבר האשראי באירופה והתייקרות המימון לפרויקטים, ואולי גם הנתונים המשתקפים בטבלה, יכולים לתת מספר נקודות למחשבה על כדאיות הבנייה בארץ, כמה לבנות, באילו מחירים ולאיזה קהל.

הטבלה אינה כוללת כמובן את כל חברות הבנייה בישראל, אך בהחלט מייצגת היטב את הלך הרוחות בענף הנדל"ן. חלק מהחברות שפנינו אליהן סירבו להעביר את הנתונים. חלקן בשל טענות משפטיות, חלקן בשל פחדן "ממניפולציות שיבצעו בנתונים החברות האחרות", אחרות בשל היותן "חברה פרטית שאינה חייבת בדיווח ולא יכולה להרוויח מכך", ונוספות כנראה בשל נתונים פחות מעודדים. הטבלה כוללת רק חברות שמכרו 100 דירות ומעלה ב-2007. לאור האומדנים לסך מכירות הדירות החדשות מקבלנים, הטבלה מייצגת כ-34% מהדירות שנמכרו השנה. יחד עם נתונים נוספים שלא נכנסו לתוכה (מספר יח"ד קטן מ-100 וחברות שלא היו מוכנות לפרסם את נתוניהן, אך הם מצויים בידי "גלובס"), הרי ש-40% מהדירות מיוצגות בכתבה זו.

החברות בטבלה מייצגות רמות מחירים ואזורים שונים ומספרות על חגיגת הנדל"ן של 2007, עם עלייה של 39.4% במספר יחידות הדיור שנמכרו.

דירות יקרות

היקף ההכנסות של החברות המיוצגות זינק עוד יותר וקפץ ב-58.5% תוך שנה, מ-3.67 מיליארד שקל הכנסה מצרפית ב-2006 ל-5.816 מיליארד ב-2007. הנתונים מדברים בעד עצמם.

העלייה במספר הדירות שנמכרו, יחד עם הגידול בהכנסות, מביאות אותנו לנתון מעניין לא פחות, המצביע על עלייה של 13.7% במחיר דירה ממוצעת - שכבר ב-2006 עמד על למעלה ממיליון שקל - 1.09 מיליון שקל בממוצע לדירה של 15 החברות שבטבלה, והגיע השנה ל-1.239 מיליון שקל.

בכל זאת, יש לזכור כי מדובר בממוצע משוקלל שאינו מבחין בין דירות יוקרה במגדל תל אביבי ובין דירות "ממוצעות" (לפחות למעמד הביניים) בפתח תקוה, ראשון לציון או גדרה שמוכרת אותה חברה. דירות חדשות בנגב או בגליל או גם בערים כמו רמלה נמכרות לעתים במחירים של חדר בתל אביב- 450-700 אלף שקל לדירה. חברות המיוצגות בטבלה מוכרות למשל דירות פאר ב-10 מיליון שקל בתל אביב, לצד דירות ממוצעות במיליון שקל בפתח תקווה.

כך או כך, חברות שונות השכילו בשנים האחרונות לחדור לפלחים גבוהים יותר. חברה כמו י.ח דמרי, שהחלה פעילותה בפריפריה, ידעה לעבור בזמן למוקדי הביקושים, והיא מציגה גידול של עשרות אחוזים במכירות ובמספר הדירות הנמכרות. גם מנהל השיווק של בוני התיכון, חיים קקון, מציין כי "ב-2007 נכנסה החברה כאסטרטגיה לתחום הדיור היוקרתי, והחלה בבניית פרויקטים מסוג זה באזורים שבהם היא פעילה משך שנים, כמו ראשון לציון, פתח תקווה ונתניה".

במבחן ארצי, וודאי שהממוצע בטבלה מוטה כלפי מעלה, כי מרבית החברות הגדולות מתרכזות באזורי הביקוש, שם המחירים הגבוהים, בעוד בפריפריה הרחוקה בונות כיום בעיקר חברות מקומיות רבות או חברות גדולות עם קרקעות היסטוריות.

נתון חשוב נוסף: דירות חדשות מתומחרות בשקלים, על פי חוק, והמחירים עלו גם לאור חוזקו של השקל. דירות יד השנייה שעדיין מתומחרות ברובן בדולרים, נהנו כמובן פחות מהירידה בשער הדולר, וחלקן עברו לדבר בשקלים. בכל מקרה, העלייה במחירים בשנה האחרונה לא תורגמה ישירות לשורת הרווח, לאחר שגם השנה נמשכה העלייה במחירי התשומות.

אבל מנתונים שהגיעו ל"גלובס" ממספר חברות שלא נכנסו לטבלה עולה, כי למרות שכל העוסקים בענף מתארים את המצב בפריפריה כקטטוני, מסתבר כי גם חברות שפעילות בעיקר הרחק מגוש דן הצליחו להגדיל בצורה נאה את הכנסותיהם.

נחת לבוימלגרין

חברת פרץ בוני הנגב לא מסרה אמנם את מספר הדירות וההכנסות המדויק שלה, אך החברה הפרטית שבונה בבאר שבע, אילת, אשקלון, כפר יונה, מודיעין, באר יעקב, גדרה, דימונה, כרמיאל ועוד רשמה גידול של 30% במספר יחידות הדיור שמכרה ב-2007 וגידול של 19% במחיר הממוצע של הדירות שמכרה. בחברה מסבירים את הנתונים בהשקעה במחירים נוחים במקומות שבעבר נחשבו לא אטרקטיביים מבחינה תדמיתית, ושרק לאחרונה עשו את הפריצה וקפיצת המחירים - כמו באר יעקב וכפר יונה. גם צמח המרמן שמכרה בשנה שחלפה 156 דירות (לא נמסרו נתונים על 2006) תמורת 125 מיליון שקל (ממוצע של 801 אלף שקל לדירה) מדווחת על עלייה במכירות, למרות שהיא בונה בכרמיאל, צור נתן, אלפי מנשה וטירת הכרמל. בחברה מסבירים את הנתונים ב"שיפור במצבם של משקי הבית, שתורם לגידול בביקושים לדירות חדשות גם באזורי הפריפריה, וההכרה של הרוכשים בפוטנציאל הגלום במחירים האטרקטיביים". חברת יובל אלון הצפונית, לה 3 פרויקטים פעילים בחיפה, מכרה ב-2007 סך של 54 דירות ב-59 מיליון שקל (בממוצע של 1.1 מיליון שקל לדירה), בעוד ב-2006 נמכרו 48 דירות במחיר ממוצע של 1.01 מיליון שקל (48.6 מיליון שקל הכנסות) - עלייה של 8.5% במחיר הממוצע- לא כמו במרכז, אך בהחלט סימן מעודד לעיר על הכרמל.

כדאי לשים לב לנתונים שסיפקה אביסרור, החברה היחידה בטבלה שירדה במספר הדירות, אך עלתה בהכנסות ובמחיר הממוצע לדירה. זאת, משום שב-2006 מכרה יחידות רבות בבאר שבע, שם המחיר נמוך יחסית. ב-2007 היא מכרה רק 29 דירות בבאר שבע, לעומת 42 באשדוד, 5 באילת, ו-51 במודיעין (בשתי הערים האחרונות ב-1.1-1.15 מיליון שקל לדירה), מה שמדגים יפה את הנתונים עמם מתמודד מי שבונה בפריפריה. בבאר שבע הדירות של החברה נמכרו ב-2007 במחיר ממוצע של כחצי מיליון שקל בלבד.

בפריפריה הקרובה הקבלנים הקטנים יחסית יכולים להיות מרוצים. ב-2006 מכרה קבוצת דניאל יצחקי כ-45 דירות בכ-30 מיליון שקלים בפרויקט בבאר יעקב (כ-667 אלף שקל לדירה). כיום מחיר ממוצע לדירה בפרויקט הינו כ-850 אלף שקל. ב-2007 מכרה החברה 80 יח"ד בבאר יעקב ובפתח תקווה בכ-70 מיליון שקל. גם בהוד השרון העסקים היו טובים. פריזט חסון מדווחת על מכירת 27 דירות ב-2007, במחיר ממוצע של 450 אלף דולר לדירה ב-3 פרויקטים. ב-2006 נמכרו 18 דירות בפרויקט אחד בעיר.

המנצחת הגדולה, בכל הקטגוריות (מספר יחידות דיור שנמכרו, היקפי הכנסות ומחיר ממוצע לדירה) היא אזורים. אמנם היא שותפה במספר פרויקטים לחברות אחרות, אך הנתונים שלה לא יכולים שלא להעלות חיוך על פניו של בעל השליטה בה, שעיה בוימלגרין, שעבר שנה מרובת טלטלות ושינויים. החברה מכרה בשנה זו 746 דירות (24.3% גידול) וההכנסות ממכירתן הגיעו ל-1.22 מיליארד שקל (52.1% יותר מ-2006), כשהמחיר הממוצע לדירה גבוה מכל החברות - 1.635 מיליון שקל.

מתי דב, מנכ"ל אזורים, הסביר את הנתונים "בעלייה כללית בשוק במכירות ובמחירים", זאת לצד "קמפיינים מוצלחים". לדברי דב, בשלושת השבועות הראשונים מתחילת ינואר מכרה אזורים 83 דירות. כיום יש לחברה 22 פרויקטים פעילים עם 2,182 דירות.

לדברי דב, ב-2008 תיכנס אזורים ל-16 פרויקטים חדשים עם 1,500 דירות, חלקם פרויקטי המשך וחלקם חדשים לחלוטין. "אם אני מוכר בקצב של 100 דירות לחודש זה לא יותר מדי", מסביר דב. בין הפרויקטים המתוכננים: נתניה, קרית אונו, ירושלים, ראשל"צ וכמובן מתחם עלית ברמת גן. דב אומר כי בשנה האחרונה הופתע לטובה גם "מאזורים יותר חלשים, כמו אשקלון, גדרה, רחובות". לדבריו, אזורים העלתה בתחילת 2008 את המחירים ב-5%, אך זה לא עצר את המכירות. "שני דברים פועלים לטובת העניין - מחסור של קרקעות והצמיחה, שכן משפרי הדיור מרגישים הרבה יותר ביטחון ברמה האישית. גם הירידה של הבורסה משפיעה על אנשים שיעבירו את הכספים לרכישת דירות. בשנה-שנתיים הקרובות יהיה ביקוש יפה לדירות", אומר דב.

עוד חברות שמככבות בטבלה הן 3 חברות עם קפיצה של סביב 105% בהכנסות ממכירת דירות ב-2007: אמריקה ישראל שבשליטת דני מריאן ושמשון הראל, בוני התיכוןשבשליטת משפחת פרץ ודנקנר השקעות מקבוצת דלק נדל"ן של יצחק תשובה. נתונים אלה מלמדים על שנה כמעט דמיונית, וודאי אם זוכרים את מצב הנדל"ן בישראל עד לפני שנתיים-שלוש.

מצב הענף

דירות

על פי הערכות התאחדות הקבלנים (המתבססות על הלמ"ס) בשנת 2007 חל גידול צנוע יחסית במכירת דירות. אומדן העסקאות (יד ראשונה ושנייה) עומד על 92,956 דירות ב-2007 לעומת 87,077 דירות ב-2006 - גידול של 6.8%. מכירת דירות חדשות במגזר הפרטי תגיע בשנת 2007 לכ-13,866 דירות לעומת 13,291 בשנה הקודמת - גידול של 4.3% - נתון שמלמד כי למרות השנה הטובה של חברות הבנייה, בהחלט עוד יש לאן לשאוף. מנכ"ל התאחדות הקבלנים, יוסי גורדון, מציין כי נתוני הלמ"ס הם נתונים כלליים המדברים על כל השוק וכוללים את כל אזורי הארץ ועל כן מראים על עלייה מתונה במכירת דירות. "יש לזכור כי מרבית החברות הקבלניות הגדולות כיום כבר אינן בונות באזורי הפריפריה ומרביתן מתרכזות בבנייה באזורי הביקוש, ועל כן הנתונים מבטאים עלייה גבוהה יותר הן במכירת דירות והן במחירי הדירות", מסביר גורדון. "

ariel-r@globes.co.il

עוד כתבות

מארק וולטר / צילום: Reuters, Kirby Lee

רשת העסקאות הנסתרות שסיבכה את הבעלים של הדודג'רס בחקירה פדרלית

תחת לחץ מצד חוקרים ורגולטורים, המיליארדר מארק וולטר ממהר לפרק את ההימורים שביצע ולהציל את אימפריית הספורט והפיננסים שלו

בית משפט / אילוסטרציה: Shutterstock

באופן חריג: אישה תקבל זכויות בחברה ובפטנט שנרשמו על שם אחיו של בעלה

בית המשפט קבע כי חרף הרישום הפורמלי על שם אחיו של הבעל, שני האחים היו שותפים שווים בחברת הטכנולוגיה ובפטנט שפיתחה, ולכן הזכויות ייכללו בחלוקת הרכוש בין בני הזוג

הכניסה למכון דוד של רפאל בקריית ים / צילום: דוברות רפאל

העירייה דרשה מרפאל 1.2 מיליארד שקל. בית המשפט פסק אחרת

המחוזי בחיפה קיבל את עתירת רפאל נגד עיריית קריית ים וביטל דרישת תשלום של כ־1.2 מיליארד שקל בגין היטלי פיתוח במתחם "מכון דוד" ● לצד זאת, ביהמ"ש הורה לעירייה לבחון מחדש את התחשיבים ולערוך, ככל שיידרש, דרישת תשלום חדשה ומתוקנת

מנכ''ל מטא מארק צוקרברג / צילום: ap, Alex Brandon

בנק לאומי גילה מה קורה כשמתלוננים למטא על מתחזים, ותובע 26 מיליון שקל

בנק לאומי תובע 26 מיליון שקל מענקית הרשתות החברתיות, בטענה ל"תופעה רווחת" במסגרתה פרסומי הונאה ממומנים עולים בפלטפורמה של מטא ויוצרים מצג כוזב כאילו מדובר בפרסומים מטעם הבנק ● לטענת לאומי, מטא גרפה לכיסה כספים רבים מפרסומים אלה, "תוך עצימת עיניים לכך שמדובר בפרסומים בלתי לגיטימיים ומזיקים"

עוה''ד האמריקאי מרטין אדלמן / צילום: מצגת החברה

חבר מועצת השלום של טראמפ מביא את עסקי הנדל"ן שלו לבורסה בת"א

פישר ברדרס, שאחד מבעליה הוא עורך הדין האמריקאי מרטין אדלמן, מקורבו של נשיא ארה"ב, תנסה לגייס 100 מיליון דולר בהנפקת אג"ח - זאת חרף הכשלים האחרונים בחברות נדל"ן זרות בת"א

ארקדי וולוז', מנכ''ל נביוס

ממגדלי אקרו בתל אביב: החברה שזינקה 220% והשורטיסט ששם עליה עין

נביוס, ספקית שירותי הבינה המלאכותית שפועלת ממגדל אקרו בתל אביב, משכירה מתקנים ושטחים לענקיות הענן והפכה למובילת שוק ● המניה נסקה, אך מייקל ברי טוען כי חישוב חשבונאי גורם לה להיראות טוב מדי

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

מטריקס צמחה אך נפגעה מהשקל; הצמיחה באורבניקה נשענה על שטחים ולא על מכירות

שתי החברות מדווחות על קפיצה חדה ברווח הנקי ברבעון השני - 36% במטריקס ו-70% באורבניקה-הודיס • במטריקס התחזקות השקל חתכה יותר מחצי מצמיחת ההכנסות ● באורבניקה-הודיס הצמיחה נשענת על פתיחת סניפים, בעוד המכירות בחנויות הקיימות בירידה

רותם אירם, מנכ''ל At-Bay / צילום: Munich Re

אט-ביי הישראלית נמכרת ב-575 מיליון דולר לחברת הביטוח מיוניק רה

חברת הביטוח הגרמנית מיוניק רה רוכשת את חברת האינשורטק הישראלית אט-ביי ב-575 מיליון דולר ● סכום הרכישה נמוך בהשוואה להצעת המחיר שקיבלה אט-ביי בסיבוב גיוס שנערך לה ב-2021, אז עמד שוויה על 1.36 מיליארד דולר

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

למה כולם רואים אנשים קטנים? הפטרייה שמסקרנת את חוקרי המוח

מה הקשר בין פטרייה ליליפוטית, תסמונות מוח והמנה שהוגשה לשרת האוצר לשעבר של ארה"ב ג'נט ילן ● האם חברת קריופארם המבטיחה, שמפתחת טיפולים לסרטן, לקראת חדלות פירעון ● ומה תעשה חברת Remepy הישראלית עם 36 מיליון הדולרים שגייסה ● השבוע בביומד

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

אבסורד ביג: מכנים את הנכס בגלילות "המשמעותי ביותר", ולא חושפים מספרים

קבוצת המרכזים המסחריים ביג סוגרת את המחצית הראשונה של 2026 עם עלייה בהכנסות, שמסתכמות ב-1.37 מיליארד שקל, אך ירידה של כ-9% ברווח הנקי לעומת אשתקד ● דמי השכירות באשדוד צמחו משמעותית ברבעון השני, והשריפה בפתח תקווה "לא תפגע בפתיחה ב-2029"

מחלקת בשר בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

מחירי העוף קפצו בעשרות אחוזים, ובממשלה בלמו יבוא שאושר רק לפני חצי שנה

משרד החקלאות חזר בו מההחלטה לאשר לחברת בלדי לייבא מוצרי עוף מברזיל, חצי שנה בלבד לאחר מתן האישור ● עבור החברה מדובר במכה לא פשוטה: המהלך אמור היה להגדיל את הכנסותיה ב-15%-10% בשנה ● בינתיים הצרכנים ייאלצו להמשיך להתמודד עם מחירים גבוהים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

רגע לפני שנכנסו לתוקף: טראמפ מקפיא את המכסים על קנדה

נשיא ארה"ב השהה אמש את הטלת המכסים בגובה 50% על שורת מוצרים המיובאים מקנדה, זמן קצר לפני שהמכסים היו אמורים להיכנס לתוקף בחצות ● בציוץ שפרסם כתב טראמפ כי ההחלטה התקבלה "בהתבסס על העובדה שלקנדה ולארה"ב, בכפוף להשלמת המסמכים, יש עסקה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר במשק עולה בקצב מהיר. מי נשאר מחוץ לממוצע?

הביקוש לג'וניורים בהייטק התכווץ, צעירים רבים נשארים מחוץ למעגל העבודה, וכרבע מיליון עובדים פשוט "נעלמו" ● השכר הממוצע במשק עלה אומנם ב־7%, אבל בפועל זה כמעט לא מורגש בכיס ● למה זה קורה, וכמה המלחמה השפיעה על הנתונים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ומוג'תבא חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: AP

דיווח: ארה"ב שוקלת לצמצם נוכחות צבאית במפרץ

בארה"ב יבחנו אם משתלם להם לשקם את הבסיסים האמריקאים שנפגעו במלחמה - או פשוט לעזוב אותם • במקביל, איחוד האמירויות הודיעה כי שוגרו לעברה שני בליסטיים מאיראן ● טראמפ אמר קודם לכן בסוף השבוע שיכריז בקרוב על מצר הורמוז כשטח אמריקאי • מנגד, הבכיר האיראני קאליבאף מבהיר כי הורמוז לא ייפתח עד ליישום ההתחייבויות האמריקניות ומאותת על חזרת "הזירה הצבאית" • עדכונים שוטפים

בשר במעדניה בסופר / צילום: Shutterstock

אחרי שהשכר הגיע למאות אלפי שקלים: הרבנות תרחיב את הכשרת השוחטים

מועצת הרבנות אישרה חידוש מיידי של הבחינות המעשיות לשוחטים ומסלול להסמכה זמנית של ראשי צוותים, לאחר שהמחסור בכוח-אדם הקפיץ את עלויות הכשרות הבשר המיובא ● עם זאת, השפעה על המחיר לצרכן לא מובטחת, ותלויה בירידת עלויות היבואנים

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק נערכת למסחר של 23 שעות. איך זה יעבוד?

הבורסה מוטת הטכנולוגיה בניו יורק התחילה להיערך למסחר בין השעות 21:00 עד 20:00 ● בשוק טוענים שהמהלך ישפיע לחיוב על המניות הדואליות והבורסה המקומית ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה מעורבת בת"א; שלוש המניות שמזנקות בעקבות הדוחות

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● מנועי בית שמש, קבוצת דלק וכלל קופצות בעקבות דוחות חיוביים ● מניות השבבים הדואליות מעיבות על הבורסה ● ירידות באסיה בהובלת מניות השבבים; החוזים בניו יורק יציבים ● בנק אוף אמריקה,מזהיר את המשקיעים: "הכול חוץ מאג"ח" ● טריליון דולר בחלל: גולדמן זאקס מסמן את יעד ההשקעות הבא

שר ההגנה האמריקאי פיט הגסת' / צילום: Reuters, Aris Martinez

מ"שר המלחמה" ועד האלפיון העליון: הטרנד שמסעיר את ארה"ב ומדאיג את הרופאים

שר ההגנה של ארה"ב הכריז על כוונתו לבדוק את רמות ההורמון הגברי בכל חייל שעבר את גיל 30 ● למה הפכו תוספי הטסטוסטרון פופולריים עכשיו, והאם הם עלולים להיות מסוכנים? ● מדעי אריכות החיים, מדור חדש

עמוס לוזון / צילום: People Photography

אקזיט לעמוס לוזון: מוכר 20% מפעילות האנרגיה שלו תמורת 223 מיליון שקל

אחרי המאבקים מול עופר ינאי, קבוצת לוזון בדרך למכור נתח מפעילות האנרגיה שלה, במהלך המשקף לתחנת הכוח דוראד בה היא מחזיקה שווי של 4.4 מיליארד שקל - דומה לזה שלפיו היא רכשה את חלקה של נופר בחברה המשותפת מוקדם יותר השנה

חניות נכים / צילום: Shutterstock

עשרות אלפי תווי נכה יישללו: התוכנית לבלימת התופעה שיצאה משליטה

הצוות הבין-משרדי לבחינת הזכאות לתווי נכה צפוי להמליץ על שינוי משמעותי במנגנון הקיים, כך שהזכאות תתבסס בעיקר על קביעות הביטוח הלאומי ● במקביל, ייבחנו מחדש מאות אלפי התווים הקיימים, ובצוות מעריכים כי רבים מהם לא יחודשו ● בתוך עשור זינק מספר כלי הרכב המשויכים לתווי נכה ב־322%