גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שמן למדורה

ועדות חקירה אינן משיבות את אמון הציבור בממשלה ואינן מרגיעות - להפך

חוגים למדע המדינה או למינהל ציבורי מלמדים שוועדת חקירה מוקמת, בדרך כלל, כדי לברר סוגיה בעלת חשיבות מיוחדת, המלווה בסערה ציבורית ובמשבר אמון. בראש הוועדה עומד שופט, שאמור להשקיט את הסערה ולהשיב את אמון הציבור בממשלה.

החיים מלמדים שלא רק שוועדות אינן מרגיעות את הסערה ומשיבות את האמון בממשלה - הן בדרך כלל מתדלקות את הסערה ומלבות אותה וגורמות לאיבוד האמון גם בוועדה עצמה.

כפוי טובה הוא תפקידם של חברי ועדה. לא די, למשל, ששופט נכבד וסולידי, אליהו וינוגרד, בן ה-82, או פרופ' רות גביזון, או מנחם עינן, שהוא איש עסקים עסוק, הקדישו שנה ורבע מחייהם לוועדה בהתנדבות - הם זוכים בסופו של ליל לתודות דומות לאלה שמקבל שופט כדורגל, שמכווץ מאמץ לתשעים דקות בלבד.

יצא לי לשוחח עם אנשים שעמדו בראש או ישבו בוועדות חקירה. אני לא מכיר מתוסכלים ומרירים מהם. הם משוכנעים שעליהם נחקק הביטוי, עמלנו היה לשווא. אוסף מדהים של ועדות היה פה. כל כך הרבה ועדות וכל כך מעט מימושים. אילו מסקנות ועדת אגרנט, ממלחמת יום כיפור, היו מיושמות, אולי לא צריך היה את ועדת כהן, למלחמת לבנון הראשונה, שאילו המלצותיה היו מיושמות, אולי לא צריך היה את ועדת שמגר לאירועי מערת המכפלה, שהיתה מייתרת, אולי, את ועדת שמגר לרצח רבין. כל אלה אמורות היו להשפיע כך, שאולי לא צריך היה את ועדת וינוגרד למלחמת לבנון השנייה.

ועדת השופטת שושנה נתניהו לחקר מערכת הבריאות לא ריפאה את הבריאות. הוועדה להיעלמות ילדי תימן לא מצאה וממילא לא החזירה ילד תימני גנוב אחד. ועדת אור לא גרמה למהפך ארגוני-תרבותי במשטרה ולא לשינוי כלשהו ביחסי יהודים וערבים בישראל.

שני דו"חות עבים ככרס כתבה ועדת וינוגרד, ביניים וסופי. הראשון אישי, השני מערכתי. הראשון קצת נפוח ויומרני, השני נסוג וצנוע. אבל העיקר, והמוזר מכל, הראשון הדיח את אהוד אולמרט ועמיר פרץ והשני החזיר אותם.

יתרונם של חברי הוועדה, כתב וינוגרד, שהם יודעים קצת יותר מאחרים, רוצה לומר, יותר מעיתונאים, מתחקירנים ומכותבי ספרים, אך דעתם שוות משקל לדעת אחרים. כשהוועדה קובעת, לדוגמה, שישראל חייבת לשאוף לשלום ולעשות פשרות לשם כך, זוהי דעה, "שמאלנית" משהו, שוות ערך ומעמד לדעה הפוכה, "ימנית" יותר.

ערוצי הרדיו והטלוויזיה פטפטו את הדו"ח עד לזרא. השתתפתי קצת, בתוקף עבודתי, בסמבטיון הנחות הזה בתחושת תוגה. איך פורטים מלחמה, שכול והרוגים ופצועים, לפוליטיקה יומית, איך מתרגמים ערכי חיים ומוות למסחר זעיר של מזנון הכנסת, את יסודות קיומנו לחשבונות קמעונאיים של קואליציה ואופוזיציה.

מאחר שהדו"ח הסופי הוא אנונימי, נטול שמות, כפי שהיו כרכי דו"ח מבקר המדינה עד לפני כעשור, נדרש כאן מבחן סודוקו פשוט, מאמץ תשבצי קל ומהיר. מי ומי בכושלים? אהוד אולמרט ועמיר פרץ, דן חלוץ ואודי אדם, שאול מופז ובוגי יעלון, ועוד רבים שקדמו להם ואחרים שסובבו אותם.

אולמרט זוכה לחלוטין מאשמת "60 השעות" שנתלתה בו בצורה דמונית ממש. נשמעו בעבר אישומים מסוג זה, נגד משה דיין במלחמת יום כיפור ומנחם בגין בהפצצת הכור העיראקי, אך מעולם לא הושמעו, למעט בקול הרע"מ מקהיר ובטלוויזיית "אל-מנאר", אמירות שלפיהן מנהיג בישראל שלח בזדון חיילים אל מותם למען רווח פוליטי-אישי.

עם זאת, אולמרט כשל כישלון מובהק ביציאה חפוזה למבצע ובהפיכתו השטחית למלחמה. מעמדו הרעוע בדעת הקהל הוא העונש. המלחמה, לא החשד למינויים ברשות לעסקים קטנטנים, היא הסיבה לתוצאות המעבדה של הסקרים.

את עיקר הביקורת בדו"ח חוטף צה"ל, מנטישת ערכי בסיס עד כשירות ומוכנות. מאז קרב לטרון במלחמת השחרור או, אולי, קרב תל-מוטילה, לא יצא צה"ל ללחימה באופן כה רשלני ובלתי מקצועי.

הסיבה ברורה ומעיקה: זה גורלו של צבא שבמקום להתאמן ולהתכונן, להתמקצע ולהתמחות - טרוד בשיטור בשטחים. יש לי סימפטיה לאנשי המילואים המוחים. הייתי מסוגל להזדהות איתם ואף לתמוך בהם אילו היו מוחים ומתריעים, שבמקום להתאמן, הם עומדים במחסומים, מאבטחים מאחזים בלתי חוקיים ומלווים שיירות ואת ילדי המתנחלים לחוגים.

הרמטכ"ל לשעבר בוגי יעלון ספג בשיחות הפנימיות בין כותלי הוועדה אמירות חריפות ביותר, לא פחות מדן חלוץ. בוגי היה רמטכ"ל הצבא. חלוץ היה רמטכ"ל המלחמה. חלוץ קיבל את הצבא שנה לפני המלחמה. בוגי, נח"לאי מקרית חיים שנוטה ימינה ולדת, הפך את צה"ל, יותר מכל מפקד אחר, מצבא הגנה לישראל לצבא הגנה למתנחלים.

הממשלה הנוכחית עוסקת יותר בשימור הקואליציה מאשר בקידום השלום. אבל גם אם תתגבש יום אחד ממשלה אחרת, אידיאליסטית, שתחתור באמת להסדר מדיני, אף אז ייוותרו כוחות בשטח, חיזבאללה, חמאס, שישתוקקו לחיסולנו ויפעלו נגדנו. מלחמת לבנון השנייה לא היתה, לצערנו, המלחמה האחרונה. ועדות חקירה, לעומת זאת, אינן כוח עליון. מותר לקוות שוועדת וינוגרד היתה הוועדה האחרונה.

אמנון אברמוביץ' הוא פרשן חדשות ערוץ 2

עוד כתבות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת התעופה הגדולה שחוזרת לטוס לישראל, הבשורה והכוכבית

ענקית התעופה לופטהנזה צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב-1 באוגוסט, אך תעשה זאת בצורה מדורגת

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק