גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברננקי יוצא למערכה קרקעית

חמוש ב-3% ריבית עלובים הוא יכה באינפלציה ויציל את השוק ממלכודת נזילות

לפני שבועיים, היינו עדים למבצע הווירטואוזי של ברננקי. הוא תכנן אותו בקפידה והביא לאישור הוועדה הממונה. הפעולה נשמרה בחשאיות רבה ועם שחר יצא הנגיד למשימה הוריד את הריבית ב-75 נ"ב ושב לבסיסו בשלום.

כשהסיע את מטוסו על הקרקע בדרך להאנגר, היה בוודאי מרוצה, שהרי הוא הוכיח מנהיגות ותעוזה ולאיש לא יכול להיות עוד ספק שהוא נלחם ללא פשרות במפלצת המיתון. לא מן הנמנע שהוא גם קיווה לפגוש באולם מקבלי הפנים את השחקנים הפיננסיים מחכים לו עם זרי פרחים ודפנה, לאחר שהציל אותם מיום של ירידות חריפות בבורסה.

הורדת הריבית של ברננקי כוונה עמוק אל לב הפעילות הריאלית: אל משקי הבית הצרכניים, ואל בתי העסק היצרניים ששניהם נאנקים תחת מחנק אשראי המאיים על היקף פעילותם (והולך ומחריף ככל שחולף הזמן).

חיל בלי תחמושת

ברננקי היה קשוב, הן לשוק העבודה הנחלש (על פי המידע שהיה לפניו ערב ההחלטה, שיעור האבטלה עלה ב-0.3% לרמה של 5%) והן לשוק הדיור השקוע זה מכבר עמוק בבוץ (כפי שמשתקף בגידול במלאי ל-9.6 חודשי היצע, ובירידה של 4.7% נוספים בקצב המכירות).

רק מה? לפצצת העומק ששיגר ברננקי כדי לסייע לפעילות הריאלית יש מנגנון השהיה של בין חצי-שנה לשנה - זה הזמן שיקח עד שהשפעותיה יבואו לידי ביטוי באינדיקאטורים הכלכליים של הצריכה וההשקעה, קל וחומר לגבי שוק העבודה ושוק הדיור המשווע לתיקון במחירים.

כך קרה שביום שלאחר הפצצה, נוכח ברננקי לגלות את מה שידע גם קודם לכן: המטרות הריאליות שסומנו היו, ונותרו, רחוקות מאוד, וביום שלמחרת, בעצם כלום לא השתנה, מלבד העובדה שנותרו לו 75 נקודות בסיס פחות כתחמושת להמשך המערכה.

כך, בלית ברירה, ומעמדת נחיתות נגרר ברננקי למערכה יבשתית חסרת הילה. רק שהפעם, הוא אינו מוביל את השוק, אלא מובל על ידו.

השוק מעניש את ברננקי

להחלטת הריבית בשבוע שעבר, השווקים כבר התכוננו. ידעו מתי ההפחתה, ומה יהיה גודלה ודאגו לאותת על כך לנגיד באמצעות המסחר בחוזים העתידיים. לברננקי לא נותר אלא להתמסר לתכתיבי השוק וציפיותיו, ולהפחית את הריבית ב-0.5% נוספים ובכך להציב את הריבית המוניטארית בשיעור 3%.

זו בעצם תמצית הסיפור: את "התעוזה" של הנגיד המסתער עם סכין בין השיניים - פירש השוק כריצת אמוק לעבר יציאת החירום. ועל דברים כאלה השוק מעניש.

דומה, שברננקי הופתע לגלות שככל שהוא מוריד את הריבית המוניטארית יותר ויותר (225 נ"ב בחמישה חודשים) - שוק ההון מקבל תיאבון רב יותר להפחתות ריבית נוספות, ושכמעט מיד לאחר שהוא מבצע הפחתת ריבית - שב השוק ומאותת לו להפחית עוד יותר את הריבית.

ברננקי בבעיה. שכן, מחד חשוב לו לייצב את השווקים באמצעות מדיניות מוניטארית שקולה וצפויה, ומאידך השווקים דורשים ממנו להמשיך ולהשיל מעליו את מעט הריבית שעוד נותרה לו (3%).

חוסכים בריבית לשתי מטרות

ברננקי יודע שהוא חייב לשמור בקנאות על הריבית שלרשותו ולא "לבזבז" אותה שלא לצורך, שכן היא צפויה למלא תפקיד מרכזי הן במלחמתו באינפלציה, והן לסייע לו למנוע מצב של "מלכודת נזילות".

לגבי האינפלציה הדברים ברורים למדי: מדד מחירים לצרכן בארה"ב עומד על 4.1%, ומדד הליבה של הוצאות הצרכנים הוא 2.2% - שניהם מעל איזור "הנוחות" של הפד. מדדי מחירים אלו קפצו לאחרונה מעלה בעיקר בשל עליה חדה במחירי האנרגיה והמזון ולגביהם מעריך ברננקי שהזמן יעשה את שלו וכי הם ימותנו כפועל יוצא של התקררות הכלכלה האמריקנית.

לגבי "מלכודת הנזילות" הדברים מעט יותר מורכבים. החשש העיקרי הוא שהמשך הורדות הריבית של ברננקי, בניסיון להמריץ פעילות ריאלית במשק, יביא אותו למקום בו המדיניות המוניטארית תהפוך לחסרת השפעה על שוק הכסף, בעוד שהציבור ימשיך להימנע מהשקעות בנכסים ריאליים.

אגב, את המושג "מלכודת" בהקשר זה טבע הכלכלן הבריטי ג'ון קיינס, אשר טען שלאחר הורדת הריבית מתחת לסף מסוים, המדיניות המוניטארית מתקשה להמריץ את הכלכלה וחמור מזה - אין דרך חזרה - שכן העלאת הריבית רק תחמיר את המיתון הכלכלי.

סיכום ומסקנות
הפד הדגיש בהודעתו שימשיך לעקוב אחר ההתפתחויות שמסכנות את הכלכלה ויפעל בזמן אמת ככל שיידרש על מנת לטפל בהן (כלומר השאיר לעצמו חלון פתוח להפחתות ריבית נוספות אם ימצא לנכון).

אך ברמת הריבית הנוכחית (3%), קשה להאמין שנראה את ברננקי שב ומפחית את הריבית לפני המועד הקבוע של הוועדה ב-18 במרץ.

נכון להיום, המסחר בחוזים העתידיים משקף הסתברות של כ-70% להפחתת ריבית נוספת במרץ - בסדר גודל של 50 נקודות בסיס.

אמנם עד מועד כינוס הוועדה יזרמו עוד נתונים רבים בזירת המאקרו חלקם מאכזבים יותר וחלקם פחות, אך ציפיית השווקים להורדת ריבית נוספת בגודל זה אינה מבוססת, וייתכן מאוד כי היא גבוהה מדיי.

בהתאם לכך פרסום של כמה אינדיקטורים חיוביים אודות מצב המשק האמריקני - צפוי שיביא לתיקון במחירי האג"ח בארה"ב כלפי מטה.

אייל קליין הוא אסטרטג לשווקים בינלאומיים בבית ההשקעות IBI ומפרסם בשיתוף גלובס ניוזלטר שבועי העוסק בכלכלת מקרו עולמית. [להרשמה לניוזלר לחצו כאן]

עוד כתבות

מבצעי האשראי שמציפים את שוק הדיור/ צילומים: דרור מרמור, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

מגדל בין ערים / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

מגדל של 100 קומות על גבול ת"א: פרויקט חסר תקדים יוצא מהקפאה

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ת"א תביא לאישור מהלך שיאפשר להקים את הפרויקט גם ללא השלמת גשר סמוך - שהיה עד כה תנאי לבנייה ● המטרה: לאפשר את שחרור המכרז לפרסום

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי מונה סגנו הראשון מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

אילוסטרציה: shutterstock

רוב שוקי המניות בשיא כל הזמנים. זה מה שחושבים האנליסטים

שוקי המניות ב-14 מתוך 20 הכלכלות המובילות בעולם נמצאים כעת בשיא כל הזמנים או קרובים אליו ● רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות: הראלי התרחש לא רק בשוק המניות השנה, אלא כמעט בכל אפיקי ההשקעה

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

רסול סעדה, ד''ר ספא אבורביעה, מוחמד ח'לאילה, רנין מרדי ושאדי חדאד, בפאנל בין פשיעה לצמיחה / צילום: תמר מצפי

"יש בחברה הערבית 30% צעירים, זה הון אנושי עצום"

בפאנל שעסק בפשיעה בחברה הערבית, שוחחו מומחים ודנו בשורשי הבעיות במגזר ובמניעים לצמיחה ● "ארגוני הפשיעה מעניקים משמעות ותחושת שייכות"

צעדת ''אחים לנשק'' במחלף שער הגיא / צילום: אביב אטלס

חסימות כבישים ומעצרים עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: ימי השיבושים חוזרים

המחאה נגד הממשלה הוציאה לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות איטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● עימותים בין שוטרים למפגינים שניסו לחסום את כביש 1, 12 מוחים נעצרו ● בין מובילי ההפגנה ישנן משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

סטודנטים מאוניברסיטת גרנדה בספרד מפגינים נגד המלחמה בעזה / צילום: Reuters, Arsenio Zurita

החרם האקדמי על ישראל מתרחב לספרד, ובקמפוסים בבריטניה "מבינים" את חמאס

שתי אוניברסיטאות בספרד החליטו לנתק את הקשרים עם מוסדות בישראל, ולעזור לפלסטינים ● סקר בבריטניה: כמעט מחצית מהסטודנטים במדינה רואים במתקפת 7 באוקטובר "פעולה מובנת"

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: איל יצהר

עישון במרפסת ייאסר? בג"ץ שוקל להתערב בשאלה האם מדובר במפגע

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ביהמ"ש לענייני משפחה חשד בהלבנת הון, ונתן לרשות המסים מסמכים חסויים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס ע"י האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

בניין בית הדין הפלילי הבין־לאומי בהאג / צילום: Shutterstock

"בקשה שערורייתית": תגובות חריפות בעולם נגד החלטת התובע בהאג

"אין שום הקבלה או שוויון בין ישראל לבין חמאס. אנו נעמוד תמיד עם ישראל נגד האיומים על ביטחונה", אמר נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, לאחר שהתובע הכללי של ביה"ד הפלילי הבינלאומי בהאג דרש הוצאת צווי מעצר לרה"מ נתניהו ולשר הביטחון גלנט ● 
גם בבריטניה, צ'כיה ואוסטריה יצאו נגד ההחלטה

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעיריית ת"א, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם