גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העליון קיבל את ערעור המשביר הישן בכרמיאל על חיובו בתשלומי ארנונה שהוטלו על סופרמרקטים בעיר

השופט יוסף אלון: רשות מקומית אינה רשאית לשנות סיווג של בתי עסק ללא קבלת אישור שרי הפנים והאוצר

בעקבות המשבר הכלכלי, שפקד את מדינת ישראל במחצית הראשונה של שנות ה-80', נחקק, כזכור, "חוק ההסדרים" שכלל הוראות הקפאה שונות. אלה נועדו למנוע העלאות מחירים פרועות והתרת רסן, שתוביל לתוהו ובוהו. במסגרת זו, הוגבלו, בין היתר, הרשויות המקומיות בקביעת תעריפי הארנונה. הוראות החוק בנוגע לכך מונעות מהרשויות המקומיות להעלות את תעריף הארנונה על הנכסים שבתחומן, מעל לשיעור שנקבע בחוק. בין היתר, ועל-מנת למנוע העלאה עקיפה של תעריפי הארנונה, אוסרות אותן הוראות על שינוי הסיווג של נכסים, הנמצאים בתחום השיפוט של הרשויות המקומיות, ללא שינוי בשימוש בהם בפועל. ההוראות מאפשרות לשנות סיווג של נכסים שכאלה רק עם קבלת אישור חריג לכך מאת שר הפנים ושר האוצר.

ההוראות האמורות חלות, כמובן, גם על עיריית כרמיאל, אשר בעת כתיבת רשימה זו נכללת בתחומי מדינת ישראל וחוקיה חלים גם עליה. עד לשנת 1993 נכלל בצו הארנונה של כרמיאל סיווג 301, שכלל באותו הסיווג, לצורך חיוב בארנונה, "סופרמרקטים בכל רחבי העיר". מילים אחרות, באותו הסיווג, שאפשר גביית תעריף מסוים (גבוה יחסית) של ארנונה, נכללו הסופרמרקטים של כרמיאל. ב-93, שונה צו הארנונה בכרמיאל באופן שבסיווג נכללו "סופרמרקטים, מרכולים, חנויות כל בו, רשתות שיווק לשרות עצמי וכיוצא בזה בכל רחבי העיר". לשונו החדשה של הסיווג הצביעה על כוונת העירייה להחיל את התעריף, למעשה, על כל בתי העסק הגדולים בכרמיאל, שבהם נמכרים, מן המדפים, מוצרים שונים בשיטת השירות העצמי.

כובע של "מחוקק"

החל משנת 1996 החזיק "המשביר הישן" בחנות כל בו, בקניון "לב כרמיאל", ששטחה עולה על 3,000 מ"ר. החיוב בתעריף, שנבע מן הסיווג המתוקן האמור, לא נשא חן מלפני המשביר, והוא השיג עליו. הוא טען, כי בשינוי הסיווג האמור, העירייה הפרה את הוראות ההקפאה. הוא ביקש להכליל אותו בסיווג אחר. משטענותיו נדחו על-ידי כל הערכאות, ביקש המשביר, באמצעות עו"ד שלומית סלע ואלכס כץ, לערער לבית המשפט העליון. בין היתר הוא ביקש לערער על פסיקתה של שופטת בית המשפט המחוזי בחיפה, שלומית וסרקרוג, שלפיה שינוי הסיווג לא היה אלא הבהרת הסיווג הקודם, ומכאן שלא היה מדובר כלל בשינוי מנוגד לחוקי ההקפאה.

בבית המשפט העליון ניתנה למשביר הישן רשות לערער "לסוגית תוקפם של צווי הארנונה - ולענין זה בלבד". סביב סוגיה זו אכן נסוב פסק הדין, שיצא עתה תחת ידיו של השופט יוסף אלון (בהסכמת המשנה לנשיאה, אליעזר ריבלין והשופט אליקים רובינשטיין).

"האם תיקון נוסחו של סיווג 301 בצו 1993 מ'סופרמרקטים בכל רחבי העיר' ל'סופרמרקטים, מרכולים, חנויות כל-בו, רשתות שיווק לשירות עצמי וכיוצא בזה בכל רחבי העיר' - מנוגד לחוקי ההקפאה", ניסח אלון את השאלה, עליה היה עליו לתת תשובה. הוא הזכיר, שהנכס, שנוהל על-ידי המשביר הישן, הנו "חנות כל בו", ושאל "האם 'חנות כל בו' נכלל גם בהיגד 'סופרמרקט' אם לאו". כל שהתשובה חיובית - הרי התיקון בסיווג מ-93' לא שינה מאומה, אלא אכן הבהיר את הסיווג הקודם. שלילית - התיקון היה אסור ללא קבלת אישור השרים.

על-מנת לקבוע אם השינוי היה בגדר "שינוי סיווג", לא היה לאלון אלא לפרש את המונח "סופרמרקטים", כדי לבחון אם הוא כולל בחובו גם בתי כל בו וכו'. כך יידע אם התוספת שהוכנסה בסיווג באה בגדרו של המונח או מוסיפה עליו.

"נקודת המוצא לפרשנות החוג היא לשונו, והיא קובעת את גבולות הפרשנות", יצא לדרכו. "ככלל, לא ניתן להעניק לחוק מובן שאין הלשון סובלתו, והגשמת תכלית החקיקה צריכה לעגן עצמה בלשון החקיקה", המשיך. הוא קבע, כי בלשון המדוברת, השגורה בפי העם, קיימת הבחנה ברורה בין "סופרמרקט" לבין "חנות כל בו". "סופרמרקט" הינה חנות גדולה, המיועדת בראש ובראשונה לממכר מוצרי מזון (הגם שיימצאו בה, לעתים, מוצרים נוספים). "חנות כל בו", לעומת זאת, היא חנות גדולה ומרובת מחלקות, שבה נמכרים מוצרים מגוונים, לרבות ביגוד, מוצרי בית, ריהוט, חשמל ועוד. "אנשים הולכים ל'סופרמרקט' לקנות מוצרי מזון. אנשים הולכים ל'חנות כל-בו' לקנות מוצרים אחרים", כך אלון.

אלון לא התעלם מן האפשרות הפרשנית, בתחום הלשון המדוברת, ולפיה "חנות כל בו" תכלול בתוכה גם מחלקה לממכר מזון, ואפילו סופרמרקט ממש. "אולם, בלשון המדוברת לא מתקיימת האפשרות השניה לפיה חנות מסוג 'סופרמרקט' כוללת בתוכה גם 'חנות כל-בו'". אלון סיכם זאת בקובעו, כי "בלשון בני אדם מדברים עברית (בת ימינו) 'סופרמרקט' אינו חנות כל-בו וחנות כל-בו אינה סופרמרקט". תימוכין לקביעתו זו הוא מצא גם במילונים השונים.

משכך קבע, לא ראה אלון עין בעין עם השופטת וסרקרוג וחלק על מסקנתה, שלפיה הסיווג החדש אינו אלא הבהרה של הסיווג הקודם ופירוט שלו. אלון לא הסתפק בכך והוסיף וקבע, כי אותה פרשנות לשונית-מילולית עולה בקנה אחד גם עם הפרשנות התכליתית, המתבקשת לעניין. הוא התייחס לכך, שבבוא בית המשפט לפרש מונח, המופיע בצו המסים של רשות מקומית, עליו להעניק משקל לתכלית הוראות ההקפאה, שבמסגרתן הוא ניתן. "הוראות ההקפאה נועדו ל'ריסונה והגבלתה של העלאתם של תעריפי הארנונה המוטלת על-ידי הרשויות המקומיות וזאת בכדי למנוע השפעות שליליות על משק המדינה", הסביר. לדידו, תכלית זו מצדיקה מתן פרשנות פשוטה ובהירה למונחי סיווג, הקבועים בצווי המסים של הרשויות המקומיות. "וודאי שהיא מצדיקה הימנעות מפרשנות מרחיבה ביותר החורגת בעליל ממתחם הפירוש הלשוני הסביר והמקובל".

משבעת שהיא קובעת את צווי הארנונה חובשת הרשות המקומית לראשה כובע של "מחוקק", "הנטיה היא לכיוון פיקוח מוגבר יותר על הרשות", קבע אלון. במסגרת זו יש להעדיף את הפרשנות, הנוטה לכיוון הפיקוח והגבלת שיקול הדעת של הרשות המקומית, הוסיף.

כך, כטענת המשביר, אכן היה מדובר בשינוי סיווג אסור מכוח חוקי ההקפאה, סיכם אלון. הוא ראה להרגיע את הרשויות המקומיות ולהזכיר שבקביעתו אין כדי לסתום את הגולל מעל האפשרות שלהן לשנות סיווגים של נכסים. אין בה כדי למנוע מהן, לחלוטין, מלקבוע תעריף זהה לסופרמרקטים ולחנויות כל בו. "אולם לשם כך על הרשות לפנות לשרים שהוסמכו לכך בחוקי ההקפאה על מנת לקבל את אישורם לשינוי האמור". ואם כן "האם נתקבלו אישורי שר הפנים ושר האוצר לצווי המיסים של המשיבה", המשיך אלון ושאל.

בקשר לכך הוא קבע, כי על-מנת לקבל את אישור השרים לשינוי סיווג של נכס, על הרשות המקומית לבקש זאת מפורשות מהשרים. "בהיעדר בקשה מפורשת שכזו לא ניתן להתייחס אל אישור על דרך הסתם כאל האישור החריג הנדרש על פי הוראות ההקפאה". אלון בדק ומצא, כי בקשות אישור, שעיריית כרמיאל הפנתה אל השרים בשנים 1997 ו-2000 כלל לא התייחסו לניסוחו של הסיווג הרלבנטי. מכך הוא הסיק שבאותה העת לא נמסר לשרים המידע, שהיה דרוש להם לצורך מתן האישור החריג לשינוי הסיווג. בשנת 2001, לעומת זאת, בוצע שינוי נוסף וספציפי לאותו הסיווג, ולכך כבר ניתן, במפורש, אישור השרים. אלה בחנו את נוסח התיקון המבוקש, ואף נמנעו מלאשרו כלשונו, אלא הגבילו את נוסחו המתוקן בדרך, שנקבעה על-ידיהם. כך, רק החל משנת 2001 ואילך הייתה עיריית כרמיאל - שיוצגה בהליך בידי עו"ד אילנה בראף-שניר - רשאית לגבות מחנויות כל בו, רשתות שיווק לשרות עצמי וכיוצא באלה חנויות גדולות, שבהן הדגש אינו על מוצרי מזון, ארנונה בשיעור דומה לזה, שהיא גבתה מסופרמרקטים ברחבי העיר.

הסדרה של תחום הארנונה

אף שגם השופט אליקים רובינשטיין הסכים, משפטית, עם פסק-דינו של אלון, הוא לא היה יכול להסתיר את הסתייגותו מן התוצאה במקרה המסוים. כך, לאור זאת שהמשביר הישן החל להחזיק בנכס הנדון רק משנת 1996, שעה ששינוי הסיווג נעשה כבר בשנת 1993. "קשה להלום, אפוא, כי תכלית הוראות ההקפאה היא העומדת לנגד עיני המערערת בתקיפת שינויי הסיווג", הסביר. ונשאלת השאלה: מה פסול מצא רובינשטיין בכך, שעסק מסחרי ביקש לחסוך מעצמו הוצאות כספיות משמעותיות, ואגב כך ביקש לעשות שימוש בהפרת הוראות ההקפאה מצד העירייה? לא אחת ולא שתיים קרה במחוזותינו, שגורם כלשהו, עסקי או פרטי, הגיע אל מצב (מקולקל) מסוים, ולאחר הגיעו ביקש להכניס בו סדר לתועלתו האישית. ומה בכך?!

ורובינשטיין: "גם מקרה זה ממחיש את הצורך, העולה בבית משפט זה לא אחת, ביתר הסדרה של תחום הארנונה מצד המחוקק או מחוקק המשנה. הסדרה מעין זו ראוי שתיעשה הן לגבי הבהרתם של מונחים עמומים, כגון 'רשת שיווק' או 'מרכול'. בכל המאמץ הבלשני והאינטלקטואלי של בית המשפט קמא ושל חברי, קשה לומר כי התמונה של הכל בכל מכל, מרכול וכל-בו ושכמותם, בהירה כדבעי, והסדרה כזאת תהא אך למועיל. זאת - הן לגבי הגדרתו של סוג הנכס 'משרדים, שירותים ומסחר' שבתקנות - שבשל רוחב-יריעתה, דומה, מתעוררות השאלות הרבות, וגם בתיק דנא... והן במבט כולל, על מנת 'להכניס סדר' וליצור פישוט והאחדה". (בר"ם 1966/06).

עוד כתבות

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

בניין הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock, Fabio Nodari

מגמה חיובית באסיה; ההנג סנג מטפס בכ-1%

הניקיי עולה ב-0.3% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה חיובית ● בגוגל פיטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

חיילי צה''ל מפעילים רחפנים בח'אן יונס / צילום: דובר צה''ל

מסירה ראשונה ל"חייל רפאים" הישראלית, ועסקת הענק של סעודיה

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מדפי דבש בסופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

בשמן זית, בדבש ובקרוב ביין: המותג ישראלי, התוצרת - אירופית

החיבה לתוצרת מקומית, לובי חקלאי חזק וחסמי יבוא, מציפה את המדפים במותגים ותיקים שמשווקים "בלנד": ערבוב מותג ישראל עם תוצרת אירופית, מבלי לחשוף מאיזו מדינה הוא מגיע ● את השיטה הפופולרית שעובדת בעיקר בשמן ובדבש, רוצה הממשלה להרחיב כעת גם ליין

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק, והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

צוות המייסדים של מנטי רובוטיקס / צילום: Mentee Robotics

ישטוף כלים ויעשה כביסה? אמנון שעשוע משיק רובוט דמוי אדם

הרובוט המכונה "מנטיבוט", פותח במסגרת חברה שהקים שעשוע לפני כשנתיים עם פרופ' ליאור וולף, שבעבר היה חוקר בינה מלאכותית במטא ● מדובר ברובוט דמוי אדם המיועד לבצע מטלות בסיסיות במשקי הבית או במחסנים תעשייתיים

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

עסקים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

תביעה ייצוגית נגד מילואימניק העלתה מחלוקת ישנה. האם נמצא לה פתרון?

תובעים ייצוגים מתנגדים זה שנים לרצון לחייב אותם להתריע בפני עסקים טרם הגשת תביעה נגדם ● אולם כעת, סיפורו של בעל עסק שחזר מעזה וגילה שהוא נתבע ב־2.5 מיליון שקל, עשוי לגרום לזה לקרות ● מומחים חלוקים לגבי ההשלכות

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס