גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גלאט גורמה

בשורת האוכל העילי הגיעה גם לעולם החרדי בזכות כוהנת הגורמה הבלתי-מעורערת של המגזר - מירי זורגר. מלבד תוכנית בהנחייתה ברדיו קול חי, שבה מאות חרדיות מתמודדות על התואר הנכסף "השפית החרדית הבאה", זורגר מכינה אירועים פרטיים לעשירי המגזר, שבהם זוכים המסובים לטעום מעדנים שלא היו מביישים אף מסעדת גורמה חילונית

בזמן שערוצי הטלוויזיה המסחרית משחיזים סכינים ומלהיטים כיריים בתוכניות הריאליטי הקולינריות, מתרחש לו הרחק מהעין הציבורית קרב גסטרונומי מרתק לא פחות. קרב רווי מתחים, יצרים ותחרותיות. קרב שבו המתמודדות עושות לילות כימים כדי לזכות בתואר הנכסף "השפית החרדית הבאה". התוכנית, המכונה "ריאליטי שף", משודרת בימי שישי בתחנת "רדיו קול חי" המשדר למגזר החרדי. את התוכנית, שבמסגרתה מתמודדות מאות נשים חרדיות על התואר הנכסף, מגישה השדרנית עדי ארד לצד השפית קונדיטורית מירי זורגר, שהיא גם השדרנית החרדית היחידה בארץ.

אין זו משימה פשוטה להפיק תוכנית אוכל במדיום הנעדר כל מימד ויזואלי, אבל בתחנת "רדיו קול חי" הנחשבת "לטלוויזיה של המגזר החרדי", מצליחים להתגבר על המגבלות באמצעות צמד המגישות המוכשרות, המפצירות בעדינות ובצניעות בנשים החרדיות, שאינן מורגלות לשיחות על גבי גלי האתר, לתאר בשפה ציורית את המתכונים שהן שולחות ואת חומרי הגלם שבהם הן משתמשות. אך בל נטעה, ברדיו החיים לא יותר קלים: בכל שבוע מדיחות השתיים מועמדת אחרת שלא צלחה את הרף הקולינרי הגבוה של השפית מירי זורגר ושל ועדת השיפוט. הן עושות זאת באסרטיביות רבה ומסבירות למתמודדת המאוכזבת ש"בפעם הבאה לא תשתמשנה באבקות מרק".

אשת חיל מי ימצא - האישה החרדית החדשה

מעבר למציצנות האנתרופולוגית הכרוכה בהאזנה לאותן נשים חרדיות, החושפות בשידור טפח מרתק מעולמן, מציגה תוכנית הריאליטי תופעה חדשה במגזר החרדי: נשים חרדיות, בעלות משפחות מרובות ילדים ועול קיומי לא קל, משקיעות זמן, כסף ואנרגיה בבישול הגורמה, בהכנת מטעמים מחומרי גלם משובחים ובעריכת אירועים מושקעים, שבהם הן מדגימות לבני המשפחה ולקהילה את מיטב כישוריהן היצירתיים.

אם בעבר היה שולחן האירוח מורכב ממטעמים מסורתיים כמו דגים מעושנים, קרפלך, גפילטע פיש וחמין, הרי שהיום ניתן לראות יצירות קולינריות מתקדמות, ביניהן סושי, אנטיפסטי ופטיפורים קטנטנים ומעוצבים להפליא. "הסיבות לשינוי בהלך הרוח החרדי-קולינרי הן רבות וקשורות בראש ובראשונה לעובדה שבמגזר החרדי יש היום יותר כסף", אומרת ריקי איצקוביץ', אשת יחסי ציבור חרדית ומנכ"לית משותפת במשרד הפרסום "תוצאות אפקטיביות", המתמחה במגזר החרדי. "מעבר לעשירי המגזר, שחלקם עשירים ברמה בינלאומית, יותר ויותר גברים רוכשים מקצוע במקביל ללימוד תורה. הנשים, שאף הן יוצאות לעבוד ולפרנס את המשפחות, נחשפות לעולם ולמגמות הקולינריות החדשות שבו". איצקוביץ' היא זו שגילתה את הפוטנציאל הטמון בשפית זורגר, כמובילת טרנד קולינרי חדש, והאיצה בה להשתתף בתוכנית הרדיו כדי להפיץ את הבשורה בקרב נשות המגזר. ואכן, זורגר, השפית-קונדיטורית הכי ממותגת בבני-ברק (כשנשות המגזר רוצות להגיד שקינוח מסוים הוא יצירתי ומושקע הן אומרות "שהקינוח הוא בסגנון מירי זורגר"), תרמה לאבולוציה הגסטרונומית של הנשים החרדיות.

זורגר, אישה חרדית ללא פשרות ואשת משפחה למופת, פצחה בקריירה קולינרית לאחר שנפגעה בתאונת דרכים קשה, התאוששה ממנה והחליטה ללמוד קונדיטוריה בסדנאות מקצועיות בארץ ובבתי ספר יוקרתיים בחו"ל. "הייתי עוף מוזר" היא משחזרת, "חרדית יחידה בין כל החילוניים. לא טעמתי מאום אבל את הטכניקות שהוצגו בשיעורים תירגלתי באדיקות בבית, שם שיחזרתי את המתכונים עם חומרים כשרים". גם היום, כשזורגר נוסעת לפריז, לווינה ולניו-יורק כדי להכין את מטעמיה המפוארים עבור אדמו"רים וחצרות רבנים, היא מסוגלת להזמין פטיפורים ממיטב הקונדיטוריות והמסעדות בעולם, לשלם עליהם במיטב כספה, להתבונן שעות בגילופים העדינים ולהשאירם מיותמים על הצלחת כשבמוחה חרוטים התמונות והעיצובים.

לאחר הלימודים התחילה זורגר לבשל ולאפות מעדני גורמה למשפחה ולשכנים. אלה טעמו ונפגעו והתחילו להזמינה לאירועים, המצויים במגזר החרדי מלוא החופן. "בהתחלה האוכל שהכנתי היה יחסית שמרני", נזכרת זורגר. "הפטיפורים היו בצורת עב"מים, העוגות היו עם זילופים וקרמים", היא צוחקת. "בהדרגה התחלתי לייצר פטיפורים יצירתיים וקטנים יותר, משוקולד איכותי (וכשר כמובן) של 'קאליבו' הבלגי או 'שוורץ' הגרמני". ואכן הפטיפורים של זורגר, בעבודת יד אסתטית וקפדנית במיוחד, יכולים להתחרות ללא משוא פנים באלה של הקונדיטור הצרפתי המהולל "פייר הרמה". זורגר מתקינה בצקי טוויל עדינים כתחרה ועליהם שכבות של מוס שוקולד ומוס פיסטוק מפיסטוקים מיובאים (לדברי מירי, אלה שבארץ לא מספיק ירוקים), גבעות עדינות של מוס לימון אוורירי מעוטרות בפירות יער, פרלינים זעירים מחלבה וצנוברים זהובים, פלורנטינים פעוטים ועליהם אגוזים מובחרים ועלעלי זהב אכילים, קרוקונטים מקוקוס מצופים בגנאש שוקולד מעוטרים בסוכריות מגונדרות מפריז ובפרחים עדינים משוקולד שאותם קורצת זורגר בעדינות ובאהבה במטבחה הקטן.

מאחורי כל אישה מצליחה יש גבר תומך

בעודי תוהה כמה פטיפורים מנפיקה זורגר במטבחה הביתי בסיוע של אחת מבנותיה, היא מקבלת הזמנה "צנועה" לכמות נכבדה של פטיפורים (שאותם היא מכנה "תכשיטים מתוקים") לאירוע של אחד מנכבדי הקהילה, והיא מתחייבת לספק אותם תוך ארבעה ימים. אני שואלת את זורגר איך היא עושה את זה, והיא, מצדה, מצטחקת ומצביעה למרומים, אך בהחלט מפרגנת לבעלה, שתומך בה ללא עוררין. אחד הבנים הקטנים של זורגר מגיע מה"חדר" ושואל באידיש אם יש אוכל. זורגר, קרייריסטית ככל שתהיה, מבטיחה לילד צלעות עגל ברוטב ערמונים ובינתיים שולחת אותו לשחק שחמט עם אחיו הגדול והנשוי. "הילד אמור לאכול ב'חדר' כמו כל הילדים, אבל הוא אוכל רק גורמה כשהוא בא הביתה", צוחקת זורגר, וממשיכה לזלף קרם גנאש משובח על משטחי זכוכית דקורטיביים.

אני חוקרת את זורגר על השתתפותה בתוכנית הרדיו, ועד כמה "קולה של אישה" נתפס כלגיטימי במגזר החרדי. זורגר מספרת שכבר יש מי שהרימה גבה ואמרה לה בלחש ששמעה כי היא מדברת בכלי האסור. "תמיד יהיו קיצוניים שיחשבו שזה לא בסדר", אומרת זורגר, "אבל בסך הכול אני מרגישה שיש כלפי פרגון בקהילה. אני חושבת שאני תורמת לנשים חרדיות על ידי כך שאני מלמדת אותן להיות יצירתיות במטבח, להשתמש בעשבי תיבול טריים במקום באבקות סינתטיות, להכין צירים מצומצמים מיין איכותי ולאפות פוקצ'ות במקום הלחמניות המסורתיות". זורגר מוסיפה "שהמרוויחים העיקריים מהשינוי הם בסופו של דבר בני המשפחה".

אני מודה שהדעות הקדומות שלי לגבי המגזר משליכות גם על הנושא הגסטרונומי וזורגר מספרת לי שבדיוק בשל כך התיר לה הרב להשתתף באופן חד-פעמי באחת מתוכניות הבוקר בטלוויזיה: "כדי לספר לציבור על פועלן של הנשים החרדיות ולהראות שהן לא 'מצומצמות'. הוא אמר לי שמדובר בקידוש השם", היא מספרת בגאווה, ואני לומדת ממנה ש"מצומצמת" פירושה - לא מפותחת מספיק.

סלמון לאורחים, עוגה בחושה לבן האדמו"ר

לבושה בצניעות מתבקשת, אני מתלווה למירי לאחד מהאירועים שאליהם היא מוזמנת כדי להכין את הכיבוד. האירוע, עבור "קמחא דפסחא", הוא אירוע התרמה שנועד לאסוף כסף עבור משפחות ברוכות ילדים לקראת חג הפסח. מדובר במפעל צדקה המתוכנן להפליא שהתרומות אליו יכולות להאמיר עד לכדי עשרות אלפי דולרים לתורם. אפשר להגיד הרבה דברים על העדה החרדית, אך את בניה היא לעולם לא תפקיר, ודאי שלא בחג.

האירוע מתקיים בביתו הפרטי של איש עסקים חרדי בבני-ברק ואליו מגיעים גם בכירי הבנקאות והמשק הישראלי כדי לתרום את תרומתם. אני מבינה את גודל המעמד, רק כשמסבירים לי שאת האירוע יכבד בנוכחותו בנו של האדמו"ר מויזניץ', מה שמלמד גם על יוקרתה של זורגר כספקית המזון של האירוע.

האורחים צפויים להגיע בשעה 21:00, ושעתיים לפני האירוע מגיע "מפיק" מבית האדמו"ר, מפעיל את המחשב הנייד שבמקום ומוודא שמצגת המולטימדיה אכן פועלת. למראה האדמו"ר וחסידיו על המסך הגדול, מגיח לחדר על זרועות סבתו, עולל מתוק לבוש בפיג'מה ומסורק למשעי וממלמל "רבה" (הרב). בינתיים מסתופפות הנשים בחליפות הדורות ובפאות עשויות למשעי במטבח ומסייעות לזורגר להכין את הקונכיות ממולאות בגבינה, להעמיד את שיפודי הסלמון בגביעים השקופים ולמלא גליליות חצילים. "הפעם", אומרת לי זורגר, "ביקשו ממני לא להשתולל עם היצירתיות שלי". מדובר באירוע גברי, שמרני יחסית וחלבי, עובדה פורצת דרך בפני עצמה יחסית לאירועים שבדרך כלל נהוג להגיש בהם בשר. בעל הבית מגיע מהעבודה ואומר לזורגר שלא אכל כל היום רק כדי לטעום ממטעמיה.

זורגר מסמיקה ומשפילה עיניים ובנותיו וכלותיו של האיש משבחות אותה על המחמאה יוצאת הדופן שקיבלה. בינתיים עורך לי בעל הבית סיור בחדר שבו ייערך האירוע, מצביע על הכיסא שעליו יישב בן האדמו"ר ועל הגביע המוזהב שממנו ישתה. אני תוהה אם לחמניות הביס הממולאות של זורגר יערבו לחיכו של "הרבה" (הרב) ומיד מראים לי את הכיבוד המיוחד שהוכן עבורו: עוגה בחושה תוצרת בית שרק ממנה יטעם כזית.

ברבע לעשר מגיע בן האדמו"ר, מוקף בטבעת הדוקה של "משב"קים". לא מדובר באנשי שב"כ, אלא ב"משמשים בקודש", כלומר אלה הזוכים לשרת את האדמו"ר ובנו. הגברים בחדר עוברים לדום מתוח והנשים במטבח מזדקפות ומחרישות. אני מוכנה לעשות הרבה כדי להיות נוכחת בחדר בעת האירוע, אך מורים לי בעדינות להצטרף לנשים. אני מתנחמת בעובדה שממילא הכול מתנהל ביידיש ומציצה דרך פתח המטבח על המתרחש. זורגר תוהה אם בכלל הם אוכלים שם משהו וכיצד הם מסתדרים עם קונכיות הגבינה, בעוד הנשים במטבח מתענגות על מטעמיה, מקשקשות על הא ועל דא וחוקרות אותי בסקרנות מסויגת אודות חיי.

שעה מאוחר יותר פורצת שירה חסידית רמה מהחדר ואני מבינה שהאירוע מסתיים. בן האדמו"ר עומד בפתח הבית, מבקש לקרוא לבעלת הבית הנרגשת ומעניק לה ברכה. הוא עוזב את המקום כשצלמי פפראצ'י חסידיים מבזיקים במצלמותיהם לעברו. התמונות יתפרסמו כמה ימים לאחר מכן במגזין החרדי "כל העולם כולו", לצד תמונות ממסע הקודש של האדמו"ר מסאטמר בלונדון ולצד תמונות משמחת בר המצווה לנכדו הבכור של האדמו"ר מבעלזא שליט"א.

הדרך הביתה

כמה דקות אחר חצות. אני משתרכת לאיטי בפקק ברחוב רבי עקיבא, רחובה הראשי של בני ברק. בני ברק בחצות שלפני ערב שבת, דומה לרחוב שינקין בשישי בצהריים. רק שכאן רואים עשרות אברכים הפוגשים חברים מהכולל, בודקים מה חדש על גבי לוח הפשקווילים ואוכלים חמין שחום וקוגל מפולפל מתוך כוסות פלסטיק. כמה דקות לאחר מכן, אני כבר נפגשת עם חגיגות סוף השבוע של העיר ללא הפסקה - ת"א. מדינה אחרת המתכוננת בקצב שלה לקראת שבת המלכה.

צריכת הגורמה בעלייה

אבינעם הדס, מומחה למגזר החרדי, מציין כי "בשלוש השנים האחרונות ניכרת במגזר החרדי התעניינות עצומה באוכל גורמה. החשיפה נוצרה בזכות אנשי עסקים חרדים אשר ערכו אירועים חברתיים ועסקיים גדולים לקהל חרדי וחילוני מצמרת המשק הישראלי והעולמי".

להלן מספר נתונים המשקפים את המגמה:

בשנתיים האחרונות חלה עלייה של 45% בצריכת מזון גורמה בקרב המגזר.

בחמש שנים האחרונות חלה עלייה של 50% בצריכת יין משובח בקרב המגזר.

מחיר מנה ממוצעת בחתונה היה בעבר 12-15 ד' למנה. היום המחירים מתחילים ב-20 ד' למנה כאשר מנות הגורמה עולות 30 ד' למנה.

ישנה עלייה של 70% בצריכת מזון מוכן בעיקר סלטים ומנות עיקריות.

הפרסום למזון גורמה גדל בשנתיים האחרונות במגזר החרדי בכ-30%.

בשנתיים האחרונות נפתחו חמש מסעדות גורמה חדשות כשרות למהדרין.

סל המזון החרדי גדל ב-32% בשנתיים האחרונות.

הנתונים באדיבות רדיו קול חי ופרסום גל אורן BSD

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה יורדת בכ-3%, טסלה מזנקת ב-12%

הנאסד"ק עולה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות