גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אודי מנבר, סגן נשיא בגוגל, בראיון בלעדי: "מנוע חיפוש מושלם - חלום שלא יתגשם"

"הציפיות של המשתמשים גדלו; האלגוריתם שלנו בנוי עכשיו מאלפי חלקים שונים - כל חלק מטפל באספקט אחד של בעיית החיפוש, והטריק הוא לשלב אותם ולגרום להם לעבוד ביחד"

יש כאלה שיוצאים למסעות חיפוש במזרח הרחוק. מסע החיפוש של ד"ר אודי מנבר, סגן נשיא להנדסה בגוגל , מתרחש במטה החברה בעמק הסיליקון. מאז 1989, כאשר שימש כמרצה למדעי המחשב באוניברסיטת אריזונה, הוא עוסק בתחום החיפוש, חי אותו ונושם אותו. מנבר מתגאה על כך שב-1992 הוא כבר פיתח והשיק מנוע חיפוש וכלי פיתוח אחרים, זה היה עוד לפני השקת מוזאיק, אותה תוכנת המחשב ששימשה כשפה הבסיסית לכתיבת אתרי אינטרנט.

"אנשים דיברו אז על 'מהפכת המידע', ואיפה יאחסנו את כל המידע הזה, ואני הבנתי שנצטרך לחפש גם בתוך המידע הזה ולא רק לדאוג לאחסון שלו", הוא אומר בראיון בלעדי ל"גלובס". "כשהיו שואלים אותי באוניברסיטה מה התחום שלי והייתי עונה: 'חיפוש', אנשים היו מרימים גבה ושואלים בצחוק אם איבדתי משהו". על שאלת ה-45 מיליארד הדולר - הרכישה המתוכננת של יאהו על-ידי מיקרוסופט, בגוגל לא מדברים, אף שהמהלך ישנה מהותית את יחסי הכוחות בקרב ענקיות האינטרנט.

מנבר, שמסרב לחשוף את גילו, חי בארה"ב כבר 30 שנה. את התואר הראשון הוא סיים בטכניון, ואת הדוקטורט שלו קיבל מאוניברסיטת וושינגטון. ב-1998 עזב את האקדמיה לטובת יאהו, שם שימש כמדען ראשי ומנהל מחלקת החיפוש. התחנה הבאה היתה סגן נשיא בכיר באמזון. תחת כנפי החברה הוא הקים את החברה הבת 9A, שפיתחה מנוע חיפוש משל עצמה.

בתחילת 2006 הוא נענה להצעה שאי אפשר לסרב לה, ועבר לנהל את מחלקת המחקר בגוגל בתפקיד של סגן נשיא. בנוסף אליו, יש בגוגל שני סגני נשיא נוספים להנדסה, ובסך הכול 30 סגני נשיא. "הכול כאן גדול יותר, עמוק יותר", הוא מתקשה להסתיר את ההתלהבות מגוגל גם שנתיים אחרי שהחל לעבוד בשורותיה. וקשה להאשים אותו. סיור קצר בין רחבות הדשא הגדולות, הבניינים המודרניים והעובדים הפזורים בשמש הקליפורנית המחממת, לבושים בג'ינס ובסניקרס, היו מעוררים גם באייל פלד רצון לזנוח את העבודה שלו ולהצטרף לשורות גוגל.

את האווירה השמשית מרגישים גם בתוך המשרדים. "אני לא אומר לאף אחד מה לעשות", אומר מנבר, "אין פה הוראות. אני פשוט מנסה לשכנע את המהנדסים שתחתי שנכון לעשות שינוי זה או אחר".

תחת מנבר עובדים מאות מהנדסים (הוא מסרב למסור מספר מדויק), וכולם יחדיו אחראיים על תחום ה-Search Quality, הדירוג בעמודים. אם תקישו "אודי מנבר" בגוגל או "אייל מרקוס", מנבר יהיה זה שיגיש לכם את התשובות מדורגות לפי החשיבות הגוגלאית. ליתר דיוק, האלגוריתמים, שמנבר וצוותו מפתחים ומשפרים, יעשו זאת. "אנחנו מסתכלים על מיליארדי דפי האינטרנט, ובוחרים את עשרת העמודים הכי רלבנטיים ומדרגים אותם", מסכם מנבר את העבודה.

* כמה חיפושים יש ביום?

"אנחנו לא מוסרים מספרים מדויקים. אנחנו פשוט אומרים מיליונים". אפשר להעריך בזהירות שזה אנדרסטייטמנט וכי מדובר במיליארדים של שאילתות ביום, שמקבלות תשובות - טובות יותר וטובות פחות.

"כשהתחלתי לעבוד על החיפוש, זה היה פשוט", מסביר מנבר את המורכבות, "מספר הדפים היה קטן יחסית. היום הגענו לנקודה שבה יש כל-כך הרבה שפות, צרכים ואינפורמציה, שהאלגוריתם הישן פשוט לא עובד. אנשים חושבים על גוגל כעל האלגוריתם הישן שהתחיל את הכול ושוכחים שזה היה בסוף שנות התשעים. עברו מאז עשר שנים ומה שיש לנו עכשיו הוא כבר שלושה דורות אחרי. אנחנו כל הזמן מוסיפים ידע עמוק של השפה, של השאילתות, של המשתמשים".

תיאבון בריא

את האתגר העומד בפני מנבר ואנשיו אי אפשר למדוד בגודל ובמהירות, אלא בשביעות הרצון של המשתמשים - ממש כמו שירות במסעדה. התיאבון למידע זינק, כך גם הכמות ודרישות הקהל.

"הציפיות של המשתמשים גדלו מאוד, וזה השינוי הגדול", אומר מנבר ומסביר ש"האלגוריתם שלנו עכשיו בנוי מאלפי חלקים שונים. כל חלק מטפל באספקט אחד של בעיית החיפוש, והטריק הוא לשלב אותם ולגרום להם לעבוד ביחד".

גוגל פועלת רק באמצעות האלגוריתם. למהנדסיה, למנבר ואפילו לצמד המייסדים לארי פייג' וסרגיי ברין, אין את היכולת הטכנית להשפיע על תוצאות החיפוש. הכול נעשה רק באמצעות שינוי האלגוריתם, שיגרום לשינוי בדירוג התוצאות. מנבר אינו יכול להפוך את התוצאה החמישית לתוצאה הראשונה בעמוד, הוא יכול רק לשנות את האלגוריתם וכך להשפיע על דירוג של אלפי תוצאות. "מאוד פשוט לבנות מערכת שתאפשר לנו לשנות תוצאות, אבל אנחנו מעדיפים להקשות על עצמנו ולהפוך את התוצאות ליותר אובייקטיביות", הוא אומר.

400 שינויים בשנה

הפסיפס האדיר הזה המכונה "האלגוריתם" משתנה כל הזמן וכך בשנה שעברה לבדה ערכה גוגל יותר מ-400 שינויים בפסיפס הזה. על הגדולים שבהם מנבר לא מוכן לדבר, אבל כן נותן דוגמה לשינוי קטנטן שעשתה גוגל לא מזמן: חיפוש אחר ראשי תיבות בעברית. המנוע הגוגלי מזהה מרכאות בתור ציטוט, וקשה היה לו לעכל ראשי תיבות בעברית שנראות אותו הדבר. מהנדס של גוגל מחיפה העלה את הבעיה, ומהנדסי גוגל בעמק הסיליקון מצאו לה פתרון. "זו בעיה מעניינת", אומר מנבר, "והיה קל יחסית לפתור אותה. כאלה יש מאות ואלפים".

ככל שהאינטרנט מתפתח והדרישות עולות, כך הופכת עבודתו של מנבר למאתגרת יותר. "מה שאנחנו מנסים לעשות היום זה 'להבין' את האדם, להסתכל על הכול גם מהצד של השאילתה ולא רק של המידע שקיים שם. אנחנו מנתחים את השאילתה לעומק וגם את הקורלציה בין מילות המפתח. פעמים רבות אנחנו מתרגמים את השאילתה למשהו מורכב יותר, שהוא קרוב יותר למה שהמשתמש התכוון ואנחנו מנתחים את הידע בהתאם".

האלגוריתם הגוגלאי מנתח את הידע שקיים בחוץ, מנתח את השאילתה, את הצורך של המשתמש, ולבסוף ממזג בין השניים. נשמע כמו כאב ראש? לא עבור מנבר. הנושא של חוויית המשתמש מעסיק אותו יותר ויותר, עד לרמה שהוא רוצה אפילו לחנך את מאות מיליוני הצרכנים של גוגל.

"אנחנו עושים את רוב העבודה בחיפוש, אבל אנחנו לא יכולים להיות מושלמים. הייתי רוצה שאנשים ישלחו שאילתות מורכבות יותר, שיספרו לנו יותר מה הם צריכים", הוא אומר, "אני עובד על מעין תוכנית לימודים שתלמד משתמשים איך לחפש יותר טוב. ללמד ילדים ותלמידים איך לחפש יותר טוב זה ללמד כישור חשוב, והנושא הזה כל-כך חדש שמעט מאוד אנשים עובדים על זה. אני יודע שאם אנשים יהיו טובים יותר בחיפוש, הם יקבלו תוצאות טובות יותר".

חיפוש נישה

בשנים האחרונות החלה מגמה של נישתיות מנועי חיפוש. מנועים חדשים מבטיחים חיפוש ממוקד בנושאי בריאות, קניות ונושאים אחרים ונשאלת שאלה אם העולם הולך לכיוון מספר מנועי חיפוש לפי הנושא. "להיפך", קובע מנבר. "אנחנו רוצים שאנשים יבואו לגוגל, שישימו את כל השאילתה בתיבת חיפוש אחת, ושזה יהיה התפקיד שלנו לספק את התשובה הטובה ביותר".

כחלק מאותו מרכוז של החיפוש השיקה גוגל בשנה שעברה את Universal Search, מה שהכניס לדף התשובות שלנו גם תוצאות של בתי עסק מקומיים, כתבות חדשות, וידיאו ותמונות. גוגל מנסה לזהות בדיוק את הצורך, ולהציע את כל סוגי המדיה שיתנו מענה, הכול בעמוד אחד.

* זה קצת מסוכן, לא? מה אם תיכשלו במתן מענה?

"זה ייכשל רק אם לא נעשה עבודה טובה. אם אתה רוצה וידיאו או תמונות ואנחנו לא יודעים להראות לך את מה שרצית זה כישלון, אבל אם נעשה את זה טוב, למה שתצטרך לבחור בין חמישה או עשרה מקומות שונים לחיפוש ולא תלך למקום אחד?".

בעורפה של גוגל נושפות מתחרות גדולות כגון מיקרוסופט ויאהו ועוד עשרות חברות סטארט-אפ שחולמות להיות הגוגל הבאה כמו סנאפ, Hakia, פאוואר-רסט ו-ChaCha. לפי נתוני איגוד הקרנות האמריקני, מאז 2004 ועד היום הושקעו כמעט 350 מיליון דולר בלא פחות מ-79 חברות סטארט-אפ המפתחות טכנולוגיה של חיפוש. מנבר לא מודאג.

"אנחנו פועלים לעומק יותר מאחרים, יש לנו אנשים טובים יותר", הוא מעיד על עיסתו המקוונת. "יש לנו אנליזה של כמה טובות התוצאות של מנוע החיפוש שלנו לעומת אחרים, ואנחנו רואים שהפער בין המנוע שלנו למנוע של מתחרות רק גדל".

ומה יהיה בעתיד? כמי שמשחק על המגרש של האינטרנט מראשית הדרך, ודאי שיש לו תובנות לגבי העתיד של הרשת. "אם היית שואל אותי לפני חמש שנים אם ב-2008 היינו יכולים לעשות מה שאנחנו עושים היום, הייתי אומר שלא. כל חמש שנים בשבילי זה מדע בדיוני. מנוע החיפוש הראשון מ-1993-1992 שמושווה לזה של 1998, הוא מדע בדיוני. כשמשווים את המנוע של גוגל ב-1998 לעומת זה של 2002-2003, כאשר הטכנולוגיה של גוגל היתה יחסית טובה, זה גם מדע בדיוני. כך לגבי היום".

* אם כך, האם בנייה של מנוע חיפוש מושלם היא מדע בדיוני?

"אני ריאלי", הוא אומר, "אני יודע שזה כנראה לעולם לא יקרה".

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה