גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

7 עצות לטיפול בסכסוכים בארגון

קבוצת כדורגל ששחקניה אינם משתפים פעולה במהלך המשחק לא תנצח את יריבתה. ככה זה גם בעסקים

מאבקי כוח וקונפליקטים בין צוות העובדים והמנהלים ובינם לבין עצמם, הוא עניין שכיח ואפילו טבעי בכל חברה עסקית. אפשר לגלות סלחנות כלפי התופעה, אילולא העובדה שתופעות הלוואי הנגרמות כתוצאה מהמאבקים הפנימיים עלולות להיות הרסניות - חוסר שיתוף פעולה בין עובדים ומנהלים בחברה וירידה בתפוקה.

את זה אף חברה שרוצה להצליח לא יכולה להרשות לעצמה.

להלן 7 עצות למניעת סכסוכים והגברת שיתוף הפעולה בין צוות העובדים/מנהלים:

1) שתו מים

הירגעו. במקום שיש אנשים, יש סכסוכים ומאבקים. לכן, ראשית כל כדאי להפנים שמאבקי כוח וקונפליקטים הם עניין טבעי הנובע מהתכונה האבולוציונית לשרוד (תשאלו את דן מנו). התופעה רק הולכת ומתעצמת כאשר האנשים נמצאים בתוך ארגון, שבו הם נלחמים על מעמדם, כבודם ומקור פרנסתם.

כדאי לראות בקונפליקטים דבר טבעי שלא ניתן למנוע. תתפלאו, אם כבר יש קונפליקטים, אפשר אפילו להרוויח מכך. דעות השונות של עמיתך לארגון, יכולות לחשוף אותך לזוויות ראיה אחרות ואף להפרות אותך. זאת בתנאי שאתה לא חושב שמי שלא מסכים לדעותיך הוא אידיוט.

2) שיתוף פעולה הוא הקסם

אם אין שיתוף פעולה - אין תפוקה. קשה לכמת את הנזק הכספי הנגרם לארגון כתוצאה מהעדר שיתוף פעולה בין העובדים בחברה, אך ברור שהוא עצום ועשוי להיות הגורם המבדיל בין חברה מצליחה למפסידה.

קבוצת כדורגל או כדורסל ששחקניה אינם משתפים פעולה במשחק, לא תוכל לנצח את היריב. אותו הכלל תקף גם כלפי כל חברה עסקית, ויריבים בשוק העסקי, יש גם יש.

אם כל עובד ומנהל בארגון יהיה מודע לכך שאי שיתוף פעולה שלו פוגם בתפוקה, דבר שיערער את ההערכה אליו ויאיים על מקור פרנסתו, הוא יעדיף להשאיר את מאבקי האגו בצד. הדבר דומה לאחד מחוקי היסוד בסכסוכים משפחתיים "זה לגיטימי שבני זוג רבים, אבל אסור שזה יבוא על חשבון הילדים".

3) מוקדי הסכסוך

לחוסר שיתוף הפעולה יש אבא אחד. הצעדים הראשונים שיש לבצע כדי לפתור את הסכסוכים וחוסר שיתוף הפעולה בין צוות העובדים, הוא לאבחן את המוקדים הגורמים לתופעה. יש גורמים רבים המעודדים אי שיתוף פעולה בקרב עובדים: העדר הערכה, תגמול לא הולם, בוס לא זמין ואל אמפטי.

מציאת מוקדי הבעיה, היא 50% מהפתרון. אלא שבמקרים רבים, יהיה קשה ואף בלתי אפשרי לאתר במדויק את הגורמים לסכסוכים ולחוסר שיתוף הפעולה, מהסיבה הפשוטה שאבחון מדויק דורש אובייקטיביות מלאה מצידו של המאבחן. ולכן, במקרה זה מומלץ להשתמש ב"אורח לרגע שרואה כל פגע" אשר בוחן את ההתנהלות באופן קר וללא דעות קדומות.

4) גבולות ברורים

אחד הגורמים העיקריים לקונפליקטים פנימיים בארגונים הוא טשטוש הגבולות בין תחומי אחריות והגדרת הסמכויות בין עובדים ומנהלים.

מצב זה מגביר את נקודות החיכוך: עובדים עלולים להיפגע כשמישהו מבקש מהם לבצע משימה כלשהי, מבלי שהסמכות שלו לכך ברורה.

קונפליקטים לא מעטים נולדים כתוצאה מכך שאין תיאום ציפיות - עובדים לא יודעים שמצפים מהם לטפל בתחום מסויים, וכשהוא מוזנח, הטענות מופנות כלפיהם.

הגדרה ברורה של תחומי אחריות, סמכויות וגבולות התפקיד של כל עובד בכל דרגה, באופן ברור ומוסכם, יעודדו יחסי אמון ושיתוף ויפחיתו במידה ניכרת את הסכסוכים.

5) גאוות יחידה

גאוות יחידה מאחדת את השורות למען השגת המטרות. גאוות יחידה נבנית כאשר עובד מרגיש שמעריכים את תרומתו לארגון, כשהוא מתוגמל בהתאם, וכאשר לארגון יש מטרה משותפת אליה.

איני מתכוון ל"חזון משותף" שמתחיל ונגמר בניסוח משפטים יפים (שמשום מה, מופיעים באופן זהה אצל כל הארגונים). לי איקוקה, היו"ר המיתולוגי של "קרייזלר", המציא שיטה טובה ואפקטיווית: עבודה תחת הגדרת יעדים ותגמול (כולל טפיחה על השכם) בהתאם להשגתם.

מציאות כזו מכתיבה שעובדי הארגון עסוקים בהשגת יעדיהם, עד שהעיסוק בסכסוכים ותככים, שעלול למנוע מהם להשיג את היעדים, יראה להם כמיותר.

6) טיפול שורש

טפל בקונפליקט כבר בראשיתו. סכסוכים לא נפתרים מאליהם. ההיפך הוא הנכון, סכסוך שלא מנוהל ומטופל כבר בראשיתו, בד"כ יתעצם ואף ייצא מפרופורציות.

אם יש לך "קואליציות" בארגון, סימן שזה זמן איש לא נתן את דעתו לקונפליקטים ונוצר אחו פורה להקמת מחנות עובדים שבכל אחד מהם כבר יש מצביא מוביל וחיילים.

לפיכך כדאי לטפל בסכסוך מיד כשהוא מתעורר, כי כל יום שעובר יאסוף משקיעים שיקשו על פתרונו. הביטו מה קרה לנו עם הפלשתינאים, לסינים עם הטיבטים - כבר לא ברור על מה הסכסוך.

7) אי אפשר למנוע קונפליקטים, אבל אפשר לפתור אותם

קונפליקט הוא עניין שאפשר לנהל ולפתור, באמצעות כללי המשחק בניהולו.

כבאי שמקבל הכשרה מקצועית ויודע מה גורם לאש לפרוץ, כיצד הרוח משפיעה על גובה הלהבות, מהם האמצעים האפקטיביים ביותר לכיבוי, ומהם הצעדים הראשונים שכדאי לעשות כאשר פורצת שריפה וכו', יידע לכבות את האש מהר יותר, לעומת מי שאינו מכיר את הדינאמיקה וכללי המשחק של שריפות.

גם בסכסוכים בעבודה: עובד ומנהל שמבין ומודע לדינמיקה של הסכסוך, יידע לתחום נכון את הסכסוך, לא לגרום לו להתרחב ולהימשך זמן רב, והכי חשוב יוכל למנוע את הפגיעה בו ובתפקוד החברה.

גבריאל אסולין הוא יועץ אסטרטגי ובעליה של חברת "גבריאל - פתרונות עסקיים" המתמחה בייעוץ שיווקי- ארגוני והדרכת אנשי מכירות/שירות ומנהליםwww.gacmarketing.com

עוד כתבות

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● כוחות צה"ל השמידו בעזה תוואי תת-קרקעי באורך של כ-2.5 קילומטרים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הכריז על הסכם סחר עם וייטנאם, נאסד"ק עולה ב-0.8%; רובינהוד מזנקת ב-8%, טסלה ב-5%

מגמה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד מזנקות בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום