גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קשה לנתק את המדענים הישראלים מסיר הבשר בארה"ב. אבל כדאי לנסות

שלושה פוסט-דוקטורנטים ישראלים מבוסטון - רמי לוטם, גיל בלנדר ושמוליק הס - הקימו התארגנות להשבת המוחות לארץ. הם רתמו את מינהלת החממות בישראל והצעות העבודה מטפטפות. רנה פרידור, ראש המינהלת, אמנם נלהבת; אך הס, שחזר לארץ, נשמע סקפטי

זה סיפור ישן, שצץ מדי כמה זמן ולא מרפה: הרצון שלנו להחזיר הביתה מדענים שעזבו. אותם מוחות מצוינים שמטעמים אקדמיים וכלכליים יוצאים לעולם ומתמקמים אי שם ברחבי הגלובוס. הם מרוויחים, אנחנו מפסידים.

מדענים ישראלים היו רכיב מהותי בבניית תעשיית הביוטק מארה"ב ועד סינגפור. רק לאחרונה התפרסמה כתבה ב"אקונומיסט" הגורסת כי ישראל חסרה תעשיות חדשות וצומחות לבנות עליהן את כלכלתה, והנה אנחנו הולכים ובונים תעשיות כאלה אצל אחרים.

לא מעט יוזמות היו בעבר להחזרת המדענים, אבל במרבית המקרים זה נותר בגדר דיבורים. כולם יודעים שזה לא לטובת המדע והמשק, אבל מתקשים להוציא את המדענים מסיר הבשר בניכר.

מי שנהנה בסופו של דבר מ-2,000 המדענים ישראלים שחיים בארה"ב - הן חברות מדעי החיים והביוטק והאוניברסיטאות המקומיות.

חיפוש אחר הישראלים

לפני כשנה וחצי, התארגנו שלושה פוסט-דוקטורנטים מהרווארד ומ-MIT בתחום מדעי החיים: רמי לוטם, גיל בלנדר ושמוליק הס, במטרה ליצור קשר עם מדענים ישראלים במוקדים שונים בארה"ב, ולהחזיר אותם ארצה. הארגון שלהם נקרא Bio-Abroad, והוא מופעל בהתנדבות מלאה ומתוך מה שמוגדר כציונות אמיתית. יש לו מוקדים במרכזים חזקים של ישראלים במרכזים אקדמיים בארצות-הברית.

360 חברים רשומים באתר והצעות העבודה מישראל החלו להגיע. עכשיו למשל, מוצעות משרות פתוחות בטכניון, באוניברסיטה העברית, בטבע (שגם נותנת חסות למיזם) ובמזור. אל היוזמה הזו רתמו אליהם לוטם, בלנדר והס את ד"ר רנה פרידור, ראש מינהלת החממות בתמ"ת, שהצטרפו אליה מספר מנהלי חממות. לפני מספר חודשים הם חרשו את ארצות-הברית במטרה להחזיר ארצה מדענים מתחומי מדעי החיים ולהזמין אותם לפעול במסגרת החממות. במשלחת הציונית היו מנהל חממת אופקים, יורם הלוי; מנהל חממת הגולן, אלישע ילין; מנהלת חממת את"י, שרית סוכרי; ואיריס שחר מחממת ביוליין מירושלים. המשלחת הנמרצת עברה מכינוס לכינוס במקומות שונים ברחבי ארצות הברית.

המשלחת נפגשה עם 120 אנשים, בשנות ה-30 לחייהם, רובם כבר בעלי משפחות. בארוחות הערב שאורגנו, מספרת פרידור, היא סיפקה נתונים על המצב בארץ "תחת הכותרת 'חצי הכוס המלאה', כי בהתחלה האווירה היתה של ביקורת על החינוך בישראל וטענות אחרות. אז אמרתי להם 'נכון, אין אצלנו רגע דל ויש בעיות, אבל יש אצלנו חצי כוס מלאה ששווה לדעת עליה".

יש פער גדול בין התלהבות של כל המדענים הללו מהכורסה, שמתודלקת על-ידי געגועים הביתה, לבין חזרה ממשית לישראל והשתבצות בעבודה. אז מה יהיה סופו של הסיפור הזה? תלוי את מי שואלים. גרסת פרידור היא זו של בית הלל; גרסת הס, אחד מהיזמים שהקימו את הפרויקט, היא של בית שמאי.

מנהל חממת קריית שמונה, צביקה רובינשטיין, וד"ר אתי פיראק, המנהלת הטכנולוגית של החממה, אחראים לסנונית הראשונה של הפרויקט: הס עצמו יהפוך להיות מנכ"ל פרויקט חדש של חממת מיטב. בנוסף לו, נסגרו באחרונה הסכמים עם ד"ר פיני אורבך, שכבר עובד בחממה כאיש צוות מדעי ומיועד להוביל פרויקט שעומד להיפתח, וד"ר רון אליס, מבכירי אנשי החיסונים בעולם, שיגיע מבוסטון בקיץ.

בביוליין עובד אתגר לוי-ניסנבאום כבר חודשיים ומנהל את אחד הפרויקטים החדשים, ומוטי חמל, שעבד כשמונה שנים בחברת התרופות סרונו, חזר אף הוא עם משפחתו ארצה. כולם פוסט-דוקטורנטים שהטענה היא שללא היוזמה לא היו חוזרים ארצה.

לדברי פרידור: "היום, תקציב לפרויקט אצלנו הוא בממוצע 2 מיליון שקל, שניתן כמענק. הפרויקט מקבל את הכול ולא צריך לשים פרוטה. המדינה שמה מתוך הסכום 85% ללא תנאי, והחממה משלימה את השאר - ובדרך כלל יותר. אם הפרויקט מאוד מצליח אז המענק הופך להלוואה שעל-פי מנגנון מסוים החברה מחזירה אותה בתוספת ריבית.

גובה שכר המדענים, גם אם הם באים כיזמים וגם אם הם באים כעובדים של הפרויקט, מגיע ל-25,000 שקל בחודש לפחות. אם הם מדעני מפתח לפרויקט, הם מקבלים יותר והרבה יותר, כי בעלי החממה היום הרבה יותר חזקים אחרי ההפרטה".

*על מה הם צריכים לוותר בשביל זה בארה"ב?

"אם הם פוסט-דוקטורנטים אז אין להם שם הרבה יותר. הם מקסימום יקבלו פי 2, וגם פה הם יכולים להשלים את זה ע"י השלמה כספית של בעלי החממה. אם הם יעבדו שנתיים בפרויקט והוא יצליח, אז הם יקבלו מניות - ואז השמיים הם הגבול".

עד כאן גרסתה הנלהבת של פרידור. מולה, ישנה גרסה אחרת, זו של הס, פוסט-דוקטורנט ממובילי היוזמה להחזרת מדענים כאמור, ומי שחוזר לארץ ממש בימים אלה. גם הוא אופטימי, אבל פחות. לדבריו, תעשיית הביומד הקטנה של ישראל יכולה אולי לקלוט היום קבוצה איכותית של מדענים נבחרים הגרים בארה"ב, אבל לא את הקהילה העצומה הנמצאת שם.

20% הם ישראלים

"80 דוקטורים מסיימים כל שנה דוקטורט במדעי החיים בישראל וממשיכים לאוניברסיטאות הכי טובות בחו"ל", אומר הס. "כך, 20% מכוח האדם באוניברסיטאות הכי טובות בארה"ב הם ישראלים. הישראלי, על פי רוב מגיע נשוי ועם ילדים ורוצה להוכיח את עצמו. לעשות כמה שיותר, באיכות גבוהה ומהר, כדי לסגור את פער השנים שהפסיד בגלל הצבא ולנצח גם את העובדה שהוא מגיע מבחוץ. בתעשייה, הישראלי נחשב לעובד אינטליגנטי, חרוץ ומוכשר".

אז מה עושים? לדעת הס המהלך הדרוש הוא הגדלת תעשיית הביומד בישראל, בהשקעה ממשלתית, "ממש כמו שבוסטון משקיעה מיליארד דולר בתעשייה פורחת, כדי שצפון קרוליינה לא תגנוב לה את הסטארט-אפים".

בזכות הפעילות הס סלל לפחות את הנתיב שלו עצמו חזרה לישראל, אבל לא לתפקיד מדעי אלא ניהולי. המסלול האישי שלו מסמל מתח כלשהו בין מה שהתעשייה צריכה למה שהמדענים מחו"ל מציעים.

הס (35) מסיים כעת פוסט-דוקטורט של 3 שנים בהרווארד, בתחום הנדסת הרקמות. כשהתקרב לסיום התואר גילה שלא מצפה לו היצע מלהיב של משרות בארץ: 20-30 אנשים מתחרים על כל משרה באקדמיה, כ-7-8 משרות בכל שנה. רק אחרי תחילת פעילות הארגון החל לקבל הצעות מעניינות מהתעשייה.

"כמעט כולם יוצאים לחו"ל בכוונה לחזור אחרי הלימודים. זהו הרגע הנכון להחזיר אותם", אומר הס. "אם הם כבר נכנסים לתעשייה בארה"ב, התנאים כל כך נוחים והמשכורות כל כך גבוהות, שכבר קשה מאוד לתעשייה בישראל להתחרות. מדען מצטיין אחרי פוסט-דוקטורט יקבל בישראל 14,000 שקל בחודש, לעומת 80,000-90,000 דולר לשנה בארה"ב (6,500-7,500 דולר לחודש), שגם בדולר של היום הם לא מעט. בינתיים, גם בן הזוג מוצא עבודה, הילדים משתלבים בבתי הספר ובחברה האמריקנית, והניתוק מסיר הבשר הופך לקשה יותר".

רוצים מקצוענים

האם יש מקום ליוזמות כאלה, כשהעוזבים כבר לא נחשבים ל"בוגדים", אבל מצד שני איש לא מוכן לוותר על פרנסתו כדי להחזיר אותם? הס: "יש לי כבוד גדול לכל מי שנשאר ונמצא, ושלא יובן אחרת. אבל החזרת המדענים מחו"ל תעזור לכולם. החברות המסחריות הישראליות ייהנו מבחירה בין אנשי המו"פ הטובים ביותר, התעשייה תשגשג ויהיו יותר מקומות עבודה איכותיים לכולם".

*רנה פרידור, משיחה עם הס עולה שבעצם אין לחממות הרבה משרות להציע למדענים.

פרידור: "זה ניסוח לא נכון של הדברים. יש לנו הרבה מה להציע, והרבה פרויקטים מעניינים נפתחים כל הזמן. הבעיה היא, שכשנפתח פרויקט הוא צריך אנשים זמינים, והחבר'ה שם לא יכולים להתפנות בהתראה קצרה. הם צריכים תהליך הכנה ממוצע של שנה. זאת בעיה טכנית, שאני מקווה שאמצא לה פתרון".

עוד כתבות

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00