גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבורסה פותחת דלת, אבל חברות ההיי-טק לא באות

36 חברות ניצלו בשנתיים וחצי האחרונות את חוק המו"פ של הבורסה כדי להנפיק, אבל רק 6 מתוכן מתחום ההיי-טק ; מה קרה לאלה שבכל-זאת נכנסו, ולמה רובן מעדיפות להישאר בחוץ, בזמן שחברות הביומד מגיעות בהמוניהן

לאחרונה זכתה חברה קטנה הנסחרת בבורסה בתל-אביב לכותרות גדולות. מסתבר כי סטרלינג, שמפתחת אנטנות לתקשורת לוויינית רחבת פס למטוסים, דיווחה על רבעון נוסף עם הערת "עסק חי". אמנם המשקיעים הוזהרו כבר בתשקיף החברה כי מזומנים אינם הצד החזק שלה, אך המשקיע הממוצע היה מעריך כי גיוס של כ-50 מיליון שקל יכסה את התקופה הקרובה. בסטרלינג הוכיחו אחרת, וכתשעה חודשים לאחר ההנפקה באחד העם, קופת המזומנים של החברה מרוקנת שוב.

אבל סטרלינג אינה לבד. גם מצבה הכלכלי של חברה אחרת - בי-קונטקט - הדיר שינה מעיני המשקיעים כשאיבדה את אחד הלקוחות המשמעותיים שלה SBT (10% מפעילות החברה) לפני מספר שבועות והמשיכה עם מספר בשורות רעות לאחר מכן. כיום נסחרת בי-קונטקט בשווי של כ-5.5 מיליון שקל, כאשר קופת המזומנים שלה מכילה 290 אלף שקל בלבד. החברה דיווחה כי היא נמצאת במו"מ למכירת הפעילות (ותרשום רווח הון של כ-3-4 מיליון שקל), אולם מהלך זה עדיין לא נסגר והתמורה שיראו המשקיעים מוטלת בספק.

גם חברת סטארט אפ אחרת שנחשפה בשנה האחרונה לכספי המשקיעים - אפליקיור - לא רושמת הצלחה גדולה. החברה אמנם זכתה לאחרונה לסקירה חיובית מצד בית ההשקעות IBI ואף כונתה "מיני צ'ק פוינט", אך איבדה כ-48% מאז ההנפקה וצפויה להגיע על פי הערכות בשוק לאיזון תפעולי רק ב-2009. יותר מכך, לדברי גורמים מקצועיים בשוק אבטחת המידע התוכנה של אפליקיור תתקשה להתמודד עם המתחרות, מה שמשאיר תחושה לא נוחה לגבי עתידה. בדו"חות האחרונים שפרסמה החברה, נרשמה עלייה במכירות בצמוד להערת אזהרה בנוגע ליכולותיה הפיננסיות. IBI עדיין נאמן לדעה כי המניה של אפליקיור נסחרת בדיסקאונט של כ-150% וצופה לה מחיר יעד של 37 שקל.

היענות נמוכה

המשותף ל-3 החברות הללו הוא המסלול שאיפשר להן לקבל את אישור הכניסה למסחר בבורסה התל-אביבית: מסלול המו"פ. בספטמבר 2005 אישר דירקטוריון הבורסה הקלות בתנאי ההנפקה לחברות עתירות מחקר ופיתוח. רונית הראל בן-זאב, סמנכ"לית בכירה בבורסה, הגדירה בעבר את אסטרטגיית הגיוס בתל-אביב לחברות טכנולוגיה בתחילת הדרך כאמצעי נוח לגיוס כספים מהציבור: "הבורסה זיהתה את הצרכים הספציפיים של חברות הטכנולוגיה וקבעה כללי רישום מיוחדים לחברות מו"פ, שמטרתם עידוד החברות להנפיק בבורסה ולפתח שוק ראשוני ומשני למניות מסקטור ההיי-טק, שייצוגו בבורסה המקומית אינו גבוה".

עד להקלות הוגדרו חברות מו"פ ככאלה שהשקיעו במהלך 3 השנים שקדמו להנפקה מעל 3 מיליון שקל במו"פ. ההגדרה הורחבה ומאז חברת מו"פ מוגדרת ככזו שהשקיעה למעלה מ-3 מיליון שקל במו"פ, כולל כספי המדען הראשי (שיכולים להגיע עד 50% מהשקעת החברה במו"פ).

ההקלות עצמן קבעו מספר כללים אטרקטיביים למדי עבור חברות צעירות ועתירות בהוצאות מחקר ופיתוח; למשל שווי אחזקות מינימאלי של הציבור יוכל לעמוד על 16 מיליון שקל בלבד, לעומת 20 מיליון בחברה רגילה עם שיעור אחזקה ציבורית של 10% בלבד. זאת כאשר מספר המחזיקים המינימאליים במניות החברה עומד על 35, לעומת 100 במצב הרגיל. בנוסף, חברת המו"פ נדרשת להון עצמי מינימאלי של 8 מיליון שקל והשקעה של מינימום 400 אלף שקל מצד המוסדיים.

בשנתיים וחצי שחלפו מאז נקבע החוק, ניצלו 36 חברות חדשות את הקלות המו"פ והנפיקו במסגרת המסלול. רובן (30) מתחום הביוטכנולוגיה. מספר חברות ההיי-טק שניצלו את ההגדרה המיוחדת - 6 בלבד: נטקס, אפליקיור, מובייל מקס, צ'יפ פי.סי, סטרלינג ובי-קונטקט. אם הבורסה ציפתה שחברות ההיי-טק יצבאו על הדלתות הרי שזה לא קרה.

לכאורה נראה שכל ההקלות מחכות למשקיעים ולמרות זאת ההיענות נמוכה. בשוק ההון מציינים מספר סיבות לתופעה: הסיבה העיקרית היא שחברת סטארט אפ מבטיחה יחסית תחכה לאקזיט שלא במסגרת הנפקה, ואם כבר הנפקה, אז בנאסד"ק. סיבה אחרת היא, שלמרות ההקלות, המוסדיים אינם בקיאים בחברות עתירות טכנולוגיה ואינם רצים להשתתף בהנפקה (ועל פי התשואות נראה שדי בצדק).

מסלול המו"פ אמנם מושך אליו הרבה חברות ביו-טק, אבל הסיבה העיקרית היא כי לחברות בתחום זה יותר קשה לגייס כסף משום שתהליך הפיתוח שלהן ארוך (יכול להגיע ל-20 שנה) וקרנות ההון סיכון מכוונות לאקזיט של כ-7 שנים.

בנוסף, חברות היי-טק מעדיפות לכוון לתדמית בינלאומית, ואילו המסחר בתל אביב מקבע את תדמיתן כחברות ישראלית, מה שגם יפריע להן לייצר שווי משמעותי יותר לאקזיט עתידי כלשהו, כאשר השווי קיים כבר בתל אביב.

דלת אחורית

כך יוצא שהנפקה בתל-אביב היא שיטת גיוס שמועדפת פחות על החברות (לאחר הקרנות והמשקיעים הפרטים). סביר להניח שמי שיפנה למסלול הזה יהיו חברות שהטכנולוגיה או היכולות שלהן אינן מרשימות מספיק בכדי לשכנע את מקצועני ההשקעה בהיי-טק, כך שהן פונות לחובבנים: כלומר למשקיע הקטן ולמוסדיים שמנהלים קרב אכזרי על התשואות.

הנפקות

מהתבוננות בנתוני ההנפקות, עולה כי רק חברה אחת הצליחה חד-משמעית לייצר עד כה תשואה: צ'יפ פי.סי עם שווי של כ-91 מיליון שקל (עלייה של 18%). גם לנטקס הייתה תקופה מוצלחת במהלך השנה, אולם לאחרונה איבדה החברה גובה והיא נסחרת היום בשווי של כ-47 מיליון שקל (ירידה של 22% לעומת מחיר ההנפקה). גם נטקס, דרך אגב, הספיקה לממש, ומכרה חלק מהאחזקות של פעילותה בישראל לחברת רשת לפי שווי של כ-10 מיליון דולר. לצידן, ארבע החברות האחרות איבדו משוויין הכולל בשיעורים נכבדים: אפליקיור ירדה ב-48%, מובייל מקס ב-67%, סטרלינג ב-31% ובי-קונטקט ב-51%.

מצבן הרעוע של החברות והירידות בשוויין מעלות סוגיה נוספת: בחלק מהמקרים מדובר בחברות שלא היו מצליחות לגייס מזומנים ללא ההקלות שקיבלו באמצעות מסלול המו"פ. בהתחשב בסטטיסטיקה העגומה עד כה של חברות היי-טק, עולה השאלה עד כמה מסלול זה באמת ראוי - מבחינת הסיכון וההזדמנויות לתשואה עתידית - להשקעות הציבור, במלאות שנתיים וחצי לקיומו

הראל בן זאב אינה רואה את פרק הזמן שעבר עד כה כמציין: "הצלחת המסלול תימדד לטווח הארוך", היא אמרה בתגובה לפניית גלובס בנושא. אולם קיימות גם דעות אחרות. "בעצם המסלול מהווה, עבור חלק מהחברות, מעין התגנבות לתוך שוק ההון במטרה לנצל פלטפורמה שבסופו של דבר באה על חשבון הציבור", אומר שחר סיידון מבית ההשקעות "סייבל השקעות". סיידון הוא אחד השחקנים שבלטו השנה בשוק. בית ההשקעות שלו מספק שירותי ייעוץ להנפקות ולהשקעות של חברות בגודל קטן-בינוני והספיק בשנה האחרונה ללוות לשוק את נטקס, בי-קונטקט וחלק מחברות הביו-טק. לפי סיידון נדרשים תיקונים למסלול המו"פ: "אם הייתי ממליץ לעשות תיקון לתקנות הבורסה במסלול המו"פ, הייתי מוסיף קריטריונים כגון עמידה בהיקף הכנסות מינימאלי, והגדרת יחס בין היקף נכסים להיקף התחייבויות".

קשה להעריך

העניין הוא שהחברות שנכנסות לשוק "בדלת האחורית" של הקלות המסלול המיוחד, זוכות אולי לתקופת עדנה מסוימת מעצם היותן חברות עתירות טכנולוגיה שעתידן לפניהן, אבל מי יבטיח למשקיעים שבראש החברות האלו גם עומדת הנהלה ראויה? כאן דווקא רואים היערכות מיוחדת של החברות הצעירות לאתגר. חלק מהחברות הצטיידו בסלבריטאים מבעוד מועד, כך שהמשקיעים ירגישו מעט יותר נוח להיכנס. בבי-קונטקט פנו ליעקב פרי שיכהן כיו"ר, בסטרלינג לדן חלוץ ובמובייל מקס יש רשימה מעניינת של בעלי עניין הכוללים את ליאון רקאנטי ויצחק גת (מנכ"ל אלישרא לשעבר ובכיר בחיל האוויר).

חוסר היכולת להעריך את ביצועי ההנהלה והחברה בהחלט פוגע בשווי, מסבירים רם לוי, מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי וריאנס, ואסף סגל, מנהל תחום המכשירים הפיננסיים בחברה. לדבריהם, "למשקיע המוסדי קשה לאמוד את פוטנציאל ההצלחה של חברות מסוג כזה. יש אי ודאות לגבי השוק עתידי ולגבי קבלה של המידע והטכנולוגיה, והניהול בחברות עוד לא הוכיח את עצמו. כל אלו פרמטרים שגורמים לחסימה של הצפת ערך גבוה לחברות".

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

טנקים בקריית שמונה / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

חשד לחדירת כטב"ם בקריית שמונה והסביבה; 3 נפילות בשטחים פתוחים ליד ערב אל-עראמשה

בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

החוזים העתידיים בוול סטריט יורדים ב-1%; ירידה חדה בצמיחה בארה"ב

מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות, המניה צוללת במסחר המוקדם ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד