גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרופ' יוסף אדרעי, מהמומחים הבולטים בתחום המיסוי, מצטרף כיועץ למשרד של פרופ' דן ביין

אדרעי יתמקד בכתיבת חוות-דעת וביצירת תכנוני מס מקוריים ; בגילו המופלג, הוא אומר, הוא רוצה לעשות גם קצת כסף: "קצתי בשכר הזעום שמקבלים באקדמיה"

פרופ' יוסף אדרעי, מהמומחים הבולטים בתחום המיסוי, מצטרף כיועץ חיצוני למשרד פרופ' ביין ושות' החיפאי, בראשות פרופ' דן ביין. אדרעי צפוי להצטרף לפגישות עם לקוחות ולסייע בכתיבת חוות דעת ויצירת תכנוני מס מקוריים.

אדרעי הצטרף לאוניברסיטת חיפה שנה לפני פתיחת הפקולטה למשפטים, והיה שותף להקמתה יחד עם הדיקאן הראשון, פרופ' יצחק זמיר. פרופ' ביין, שהיה אז שופט בחיפה, היה מעורב גם הוא בהקמה וכך נוצרה ההיכרות המרכזית בין השניים, שנמשכה גם בשנים שאחר כך. מעבר לכך שביין משמש מרצה בפקולטה בחיפה, שאדרעי היה הדיקאן שלה, השניים היו יו"רים משותפים של חוקה בהסכמה בחיפה, מטעם המכון הישראלי לדמוקרטיה.

"בגילי המופלג קצתי כבר בשכר הזעום שמקבלים באקדמיה", מסביר אדרעי את המעבר לפרקטיקה. "עד היום הקדשתי את כל כולי למחקר והוראה וזה קשה. את פרופ' ביין אני מכיר ואוהב כבר למעלה מ-30 שנה, עוד כשכתבנו את הדוקטורט באוניברסיטה העברית. מעבר לכך, האופי הסולידי של המשרד, שלא לוקח כל דבר ומטפל רק בדברים שהוא מאמין בהם ומאפשר יצירתיות ומקוריות, מתאים לי. לא צריך לרוץ שם כל היום ואפשר להשקיע בדברים יפים".

"אנחנו קולטים אנשים חדשים ומצויים בתהליך התרחבות הדרגתי, שנעשה בצעדים קטנים", אומר פרופ' ביין.

* צירופו נובע מרצונך "להוריד רגל מהגז"?

"הוא מומחה עם קשרים ומוניטין בינלאומיים ויש בו הרבה מן היצירתיות, שזו תכונה מאוד חשובה בתחום תכנוני המס וחוות הדעת. הוא יהווה תוספת רצינית שתחזק את המשרד. אני לא מרגיש שאני 'מוריד רגל מהגז', אלא פשוט נפח העבודה במשרד גדל ויש תחומים שבהם רק אני עוסק, כמו בוררויות וגישורים. יש גבולות ליכולת שלי לעשות הכל ואני צריך עוד מישהו שיסייע בחוות דעת ותכנוני מס".

* ולמה דווקא אדרעי?

"חלק מהכותבים באקדמיה מצטמצמים לכתיבה טכנית יותר. הם לוקחים חוק ומנתחים אותו בלי לקשור אותו להיבטים רחבים יותר. אדרעי אינו מסוג הכותבים הטכניים. הוא רואה את הדברים בראייה רחבה, מכיוון אחד ראייה כלכלית ומכיוון אחר הוא רואה בצדק את דיני המסים כחלק מהמשפט המינהלי והחוקתי, ולא כתחום צר שעומד בפני עצמו. גישתו הרחבה משתלבת טוב עם גישת העליון בשנים האחרונות של הפרשנות התכליתית והיא מתאימה לזמננו".

משרד ביין, שנוסד במתכונתו הנוכחית ב-2003, עוסק בכל תחומי המיסוי, לרבות תכנוני מס מורכבים, מס הכנסה, מיסוי בינלאומי, מיסוי עקיף ומיסוי מוניציפאלי. הוא מעסיק כיום תשעה עורכי דין ועל לקוחותיו נמנים חברת החשמל, כימיקלים לישראל, רפא"ל, דלק, כרמל אולפנים, רשויות מקומיות, רשתות שיווק ועוד.

אדרעי מתמחה בתחומי המס השונים, לרבות מיסוי בינלאומי, חוקי עידוד למיניהם. ארבעת הספרים ולמעלה מ-40 המאמרים שפירסם בארץ ובחו"ל, מצוטטים לא מעט בפסיקת העליון ותרמו לעיצוב דיני המיסים בישראל, בעיקר בנוגע למיסוי בינלאומי ולהיבטים החוקתיים של החקיקה הפיסקאלית. עד לאחרונה שימש כראש המכללה האקדמית למשפטים ברמת-גן וכדיקאן הפקולטה למשפטים שם וכיום הוא מלמד באוניברסיטה חיפה ובבתי-ספר למשפטים בארצות-הברית.

גישתו של אדרעי נחשבת למקורית ויצירתית ונסמכת על תורת הפרשנות התכליתית. כך למשל, לגישתו תקנות המס נועדו רק לאותם מקרים בהם יש צורך באומדנים או בחישובים מסובכים. הוא סבור שתקנות אינן יכולות לשנות את בסיסי המס השונים, ואין בסמכותו של שר האוצר לשנות בתקנות את מהות החוק.

בהזדמנות אחרת טען אדרעי בפני רשויות המס, כי כל נכס - מוחשי או לא מוחשי - שמאבד מערכו בתהליך ייצור ההכנסה זכאי לניכוי פחת, והעובדה שלא נקבעו שיעורי פחת אין בה כדי לשלול ניכוי כזה. לפני שנים רבות אימץ ביהמ"ש העליון את גישתו לעניין הקביעה מיהו עובד לצורכי מס.

"מערכת המסים במשבר מאוד קשה"

לפרופ' יוסף אדרעי ביקורת קשה ונוקבת על מדיניות המיסוי הישראלית, או ליתר דיוק על היעדרה. "אנו נמצאים במשבר מאוד קשה בכל מערכת המסים שלנו", הוא אומר. "אני לא חושב שיש יד אחת מכוונת שרואה את התמונה הכללית. יש יותר מדי אינטרסנטים ששודדים את הקופה הציבורית ואין מדיניות אחידה. אני רואה את זה לאורך כל תיקוני החקיקה של הזמן האחרון".

לדבריו, בספרות המקצועית מדברים על תופעת "תחרות מיסים בינלאומית", שרוב הכותבים מזהירים מפניה מחשש שתביא לחיסול מדיניות הרווחה. "ישראל קפצה על זה כאילו זה הפתרון היחיד שיש", טוען אדרעי. "אולי פה ושם יש סימני צמיחה אבל זה לא בגלל מדיניות המסים שלנו. במקביל, אפשר לראות מה קורה לחברה ולסולידריות הישראלית. כשבעולם מעודדים את ההון האנושי ולא הכספי, ישראל עושה הפוך: מעודדת את ההון הכספי ופוגעת קשות בהון האנושי והחברתי. כיום לא צריך לעשות תכנוני מס אגרסיביים כדי לא לשלם מסים, אפשר פשוט לנצל את הפרצות שהמחוקק יוצר במו ידיו".

אדרעי ממחיש את טענותיו באבסורד שנוצר עם הורדת שיעור המס על רווחי הון, בעזרת סיטואציה של נישום עצמאי המשלם מס שולי של 50%. אם הנישום יקנה מכונה ב-1,000 שקל, אז הוא יקבל עליה פחת ויפחית אותו. "אם יקבל פחת מואץ של 100%, כמו לפני שנתיים, הוא יקנה מכונה במיליון שקל וינכה זאת כהוצאה מיידית. הוא אומר לעצמו שאינו צריך כל כך את המכונה, אבל אם נותנים לו פחת של מיליון שקל, הוא יקנה אותה וידווח באותה שנה על הכנסה אפס וכך לא ישלם מס. כעבור שנה ימכור את המכונה ב-700 אלף שקל, עליהם ישלם 20% מס, שזו מכבסת מיסים שלא תיאמן.

"הרבה חקלאים לא שילמו מס בזכותי. דיברתי בשעתו עם הממונה על הכנסות המדינה באותה תקופה ושאלתי איך עשיתם את זה. רק אחרי שחשב על כך אמר, שהוא לא מבין את זה". לכן, טוען אדרעי, "קשה להבין מה קורה היום במערכת המסים בישראל. אני לא קורא לזה דיני מסים אלא אינטגרציה של דיסציפלינות, כי זה כולל מימון ציבורי, חשבונאות, משפט חוקתי ומינהלי ועוד, ואין הרבה ששולטים בזה. בא ח"כ ומוצא נישה שתיתן כותרת טובה, ואז מגיש הצעת חוק פופוליסטית שמסייעת רק לשכבות החזקות, משום שאינו מבין את משמעותה".

עוד כתבות

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה יורדת בכ-2%, טסלה ב-3.5%

הנאסד"ק יורד ב-0.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה