גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נהיה כאן גם ב-120

הנה הסיבות שגורמות לי להאמין שישראל תחגוג את יום העצמאות ה-120

המובן מאליו הוא שקיום מדינת ישראל ב-60 השנים הבאות איננו מובן מאליו. אל מול איומים אסטרטגיים מצמררים ניצבת ישראל עם המנהיגות המדינית והתרבות הפוליטית השברירית והנחותה בתולדותיה, כלכלה המתרחקת בדהרה משוויוניות לעבר פערים אכזריים, מערכת חינוך מידלדלת, מערכת משפט אגוצנטרית וסקטוראלית ועם תקשורת ילדותית, שבויה בשעשועיה, שאיננה מסוגלת לעסוק ביסודיות באף בעיית יסוד.

ואף על-פי כן ולמרות הכל, וככל שהדבר יישמע אבסורדי ומתגרה בתורת הלוגיקה, העסק איננו אבוד. הוא רחוק מלהיות אבוד.

בין אוקטובר 2000 ל-2004 היו בישראל מאות הרוגים ואלפי פצועים כל שנה מפיגועי טרור, באוטובוסים, בקניונים ובמרכזי הערים. התיירות נעלמה. ההשקעות הזרות ביצעו סיבוב פרסה. עשרות מיליארדים התחפפו מכאן. הדולר הסתחרר בין 4 ל-5 שקלים והמשק נקבר ל-3 שנות צמיחה שלילית ועמד לנפוח את נשמתו.

אילו היה מישהו משרבט תסריט אימים כזה, שרבוט תיאורטי, ושואל לתוצאה הטבעית הצפויה, היתה התשובה: ספק אם ישראל תמשיך להתקיים. והנה, התקופה חלפה והיתה כלא היתה, מה שמוכיח יכולת עמידה מופלאה וחיוניות יוצאת דופן של החברה הישראלית.

בלי כיבוש ובלי שיבוש

40 שנות כיבוש והתנחלות הצליחו להשחית אך לא לשבש את דעתם של הבריות. רוב מובהק תומך היום ברעיון שתי המדינות. ההשתהות הארוכה והרביצה בשטחים לא הסתירו את השמש, אלא שהשמש, שעדיין מצליחה לזרוח, מוסתרת כבר על ידי עננים המקדירים את האופק ומבשרים הפניית עורף לרעיון שתי המדינות לטובת מדינה אחת משותפת. הפניית העורף הזו נרשמת בעולם הערבי והמערבי, הפלסטיני ואפילו אצל ערביי ישראל.

מה שהחל עם שתי מדינות לשני עמים, התעוות למדינה וחצי לפלסטינים וחצי מדינה ליהודים. כלומר, הקמת מדינה פלסטינית לתפארת המליצה וניתוב פליטים למדינת ישראל - מתכנס לעבר מדינה אחת. חלון ההזדמנות למימוש הפורמט הראשון, המקורי, הולך ונסגר ויש המעריכים שנותרו שנים אחדות עד שיוגף.

מלחמת לבנון השנייה נפתחה כתגובה, מתגלגלת אמנם ובלתי מושכלת, למתקפת ירי נרחבת של חיזבאללה על יישובי הצפון וחטיפת שני חיילים. המתקפה פרצה כשישראל ניצבת בקפידה ובדקדקנות על הקו הבינלאומי, כפי שהוסכם ונחתם על ידי האו"ם וממשלת לבנון. בלי כיבוש ובלי שיבוש.

במלחמה נהרגו 52 אזרחים ישראלים, 18 מהם ערבים. חרף זאת ואף שאת המתקפה זמם ארגון טרור שיעי, שהוא חברה-בת איראנית, חסר זיקה ומחויבות לעניין הפלסטיני - רבים מערביי ישראל הזדהו עמו וייחלו להצלחתו.

את תמצית ההתרסה ייצג בחוצפה עילאית ערבי ישראלי מנצרת, עבד רחים טלוזי, שטיל איראני קטל את שני ילדיו הקטנים והפך אותם בעל כורחם ל"שהידים". נסראללה התנצל בפניו בפומבי, הוא הודה לו בחום, והציבור היהודי רתח ובצדק.

בקרב ערביי ישראל הולכת ונחלשת הדרישה לשוויון זכויות ומתחזקת שלילה אלימה של מדינת ישראל. לא זכויות אזרחיות, צעקו פורעים במהומות אוקטובר, ולא לחם-עבודה, אלא לטבוח ביהודים.

"באוקטובר 2000 רעדה הארץ", כתבה ועדת אור, "יהודים הותקפו בדרכים בשל היותם יהודים(!) במקרים אחדים אך כפסע היה בינם לבין מוות מידי המון מתפרע. נעשו ניסיונות לעלות לעבר יישובים יהודיים ולאיים עליהם".

נו, מה יום מיומיים, יאמר ההיסטוריון, החדש או הישן, הרי כבר באחד במאי 1958 צעד מצעד הפועלים בנצרת עם דגל אדום אך תחת הסיסמא: זכות הגדרה עצמית ל... ערביי ישראל. מצעד האחד במאי ההוא תוכנן והיה למצעד לאומני אלים, בנצרת, באום אל-פחם ובשפרעם. אבנים ומוטות ברזל שהוכנו מבעוד מועד, חתכו את האוויר. שלושים שוטרים נפצעו, ארבעה מהם קשה.

לכאורה בשלנו, רק בשלנו

לפני כשנה התמנה שר משפטים, שונה, אחר, פרופסור דניאל פרידמן. טרם הובהר אם הוא בא לערוך רפורמות או לסגור חשבון מהבית, לבצע שינויים או לממש נקמות פרטיות. אבל הוא יזם גם כמה מהלכים שוליים אך ברוכים. הוא הציע, לדוגמא, שמינוי נשיאים וסגני נשיאים יעשה בידי ועדה מקצועית ולא על ידי שר המשפטים בהסכמת נשיא בית המשפט העליון. שתקופת כהונת הנשיאים וסגניהם תיתחם מראש לשבע שנים ולא תהא תלויה עוד ברצונו של שר המשפטים.

הצעות אלה מרפות את אחיזתו של השר ומנטרלות את שרי המשפטים העתידיים ממרכיבי כוח. מה לך כוחני ונעים יותר מהמצב הקיים, שבו שופטים עולים לרגל ללשכת השר, מתרפסים, מרכלים ומסגירים את הממונים עליהם? כמה נרחבת ונוחה היא מוטת השליטה של השר הפוליטיקאי הקובע מי השופט שימונה לנשיא, לסגן או אם ימשיך בתפקידו?

אילו התקיים בישראל רצף שלטוני תודעתי, אילו היתה כאן מחשבה פוליטית למרחוק, פוליטיקה צופה פני עתיד - צריכים היו דווקא הפוליטיקאים לעוט על פרידמן ולחסום את יוזמותיו, שהרי הוא דופק את שרי המשפטים מכאן ועד להודעה חדשה.

והנה קמים עליו דווקא שופטים, כשמרחב הסבירות שלהם נתחם בין אינסטינקטים לרפלקסים, כמו היו חברי ועד עובדי נמל אשדוד או חברת החשמל.

ב-1950 שרר בארץ צנע כבד. משטר עוני של קיצוב מזון. במחנות העולים פרץ משבר קשה כולל אלימות פיזית בין עולים חדשים לוותיקים על אופי חינוך הילדים, חילוני או חרדי. בנוסף לכל הצרות ניחתה על הארץ מגפה אכזרית, פוליו, שיתוק ילדים. אבל שופטי ישראל, שלטענתם בקרב עמם הם יושבים, עסקו בשלהם ורק בשלהם. הם איימו בהתפטרות קולקטיבית, המונית, אם לא יועלה שכרם ומיד. הממשלה נתקפה פחד, נכנעה ללא תנאי והעלתה את שכרם ב-50%!

יום העצמאות ה-120?

אחת לשנתיים-שלוש מתחלפת ממשלה בישראל. שרים נכנסים ויוצאים ממשרדים כהרף עין, עושים כלום ולא מזיזים דבר.

הנגב, שמהווה את רוב שטח המדינה, נותר שומם וצחיח. אחת לשנה יורד ראש ממשלה תורן לקברם של פולה ודוד בן גוריון, אומר, "אנו עומדים כאן נכלמים" וטס ללשכתו לאשר תקציב נוסף להתנחלויות ולישיבות חרדיות, אם בהסכמה אם מחמת אונס פוליטי.

הנגב נכבש על ידי בדואים מסיני ומדרום הר חברון. הוא לא ממתין לרשות החדשה להסדרת ההתיישבות הבדואית בראשות השופט בדימוס אליעזר גולדברג.

הצפון, שבמלחמה האחרונה ספג מכה שלא כתובה בתורה, מכיר העדפות והשקעות רק מקריאה בעיתון וצפייה בטלוויזיה.

פיתוח הנגב והגליל איננו מימוש ריבונות ופיזור אוכלוסין בלבד, רגע לפני שנקרשת מדינת תל אביב, או קנטון חדרה-גדרה, אלא גם חיזוק ציבור חלש כלכלית ומוכה חבלנית.

התפלת מי ים, אגירת מי גשמים, מחזור והשבה, הם מונחים מדעיים, שההמתנה לביצועם מייבשת אותנו ועלולה להשאיר את כולנו עם הלשון בחוץ.

מערכת החינוך וההשכלה מסמיכה בורים עם תעודות. הצעירים שנפלטים ממנה, מידרדרים לפשיעה ודווקא להם צפויה הצלחה וקידום, כשרק אחד מתוך שמונים וחמישה פורצי דירות ומכי קשישות מובא לדין ורק אחד מתוך שישים וחמישה גנבי רכב עומד למשפט.

שש מאות ועשרה (!) מקרי רצח לא פוענחו מאז קום המדינה. באזור הצפון, בשנתיים האחרונות בלבד, יש שנים עשר תיקי רצח עלומים.

הפוליטיקה, במתכונת הנוכחית, לא בנויה להתמודד עם כל אלה. אהוד אולמרט נעשה ראש ממשלה רק משום שהזדמן לו בנסיעה האחרונה לשבת ליד הנהג, אריאל שרון, בעת שראשו נשמט על ההגה. אברהם הירשזון לא התאים לשר אוצר גם בלי להיות גנב.

הבאים בתור לא יהיו טובים יותר וגורלם יהיה דומה. ראש הממשלה הבא יסתבך אף הוא כנראה, בגין תרומות או הטבות שקיבל, אם לא מאמריקה אז מאנגליה ואם לא מאנגליה אז מקנדה.

למה אני מאמין שישראל תחגוג את יום העצמאות ה-120? משום שעתידה תלוי במונהגים ולא במנהיגים, בעובדים ולא במנהלים, בלוחמים ולא במפקדים, וכן, גם בקוראים ולא בכותבים.

אמנון אברמוביץ' הוא פרשן חדשות ערוץ 2

עוד כתבות

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"