גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נפגעים, מערערים ומחכים

במטרה לייעל ולמקצע את הדיונים, הקים משרד הפנים ועדת ערר מיוחדת לפיצויים ולהיטל השבחה, שתדון בתביעות לפי סעיף 197 הבעיה: ניגודי עניינים וגורמים שונים מעכבים את איוש הוועדות, ועררים במיליונים מתעכבים שנים

לא מעט אנשים שאיבדו פוטנציאל כלכלי בקרקע שלהם ממורמרים בשנתיים האחרונות: עררים בעניין תביעות לפיצוי בגין פגיעות בקרקע עקב תוכניות חדשות כמעט שלא נדונות. הסיבה היא שפשוט אין מי שידון בהן.

ביוני 2006 נכנס לתוקף תיקון לחוק התכנון והבנייה, הקובע כי לכל מחוז תהיה ועדת ערר לפיצויים ולהיטל השבחה. כך, ועדות הערר המחוזיות לתכנון ולבנייה לא אמורות עוד לדון בעררים בנושאים אלה. הרכב הוועדה החדש, כך נקבע, יכלול עורך דין, נציג מתכנן המחוז ובעל תואר אקדמי בתחום הכלכלה, או שמאי מקרקעין.

רק באחרונה אוישו ועדות הערר החדשות לפיצויים ולהיטל השבחה במחוזות תל אביב והמרכז. כעת פועל משרד הפנים לאיוש שאר הוועדות, ובינתיים העררים נערמים.

יו"ר ועדת תכנון ובנייה בלשכת עורכי הדין במחוז תל אביב והמרכז, עו"ד נתן לרר, קיים פגישה במרץ האחרון עם יושבי ראש ועדות הערר המחוזיות של מחוזות תל אביב והמרכז, ואלה מסרו כי הוקמה ועדת ערר חדשה לפיצויים שאמורה להתחיל את פעולתה בקרוב.

עו"ד רון צין, שותף במשרד עוה"ד שביט בר-און גלאון צין נוב יגור ושות', המתמחה בדיני מקרקעין ותכנון ובנייה, מסביר כי מאז שהתיקון נכנס לתוקף ביוני 2006, תביעות פיצויים לפי סעיף 197 מתעכבות. מדובר בשני סוגי תביעות. סוג אחד הוא פגיעות תכנוניות, כלומר כשמדובר בתוכנית שפוגעת בערך המגרש הגובל בה, או נמצא בתחומה. סוג שני של פגיעות הוא כאשר התוכנית שאושרה מפקיעה שטח של אדם או חלק משטחו, ומייעדת אותו לשטחי ציבור.

עו"ד צין אומר, כי לפי מיטב הבנתו משרד הפנים עומד בפני השלמת המינויים לוועדות החדשות, אבל נכון כי עד עתה תביעות לפי סעיף 197 התעכבו - גם תביעות על סך מיליוני שקלים, אם כי חשוב לזכור כי מדובר רק בסכום תביעה, ולרוב יש פער בין סכום התביעה לסכומי הפיצויים שנפסקים בפועל.

"זוהי פגיעה מהותית בקניין שנעשית מטעמים פרוצדורליים", אומר צין. צין עצמו מייצג כמה תובעים שתביעותיהם תלויות ועומדות, למשל כמה תביעות על סך מיליוני שקלים בגין תוכנית המתאר המחוזית בנוגע לפארק הירקון.

הנימוק של משרד הפנים בעניין העיכוב בהקמת הוועדות היה חשש לניגוד עניינים של שמאים, שיישבו כחברים בוועדה. לדברי יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, השמאי ארז כהן, "לדעתי לא היה אינטרס גדול למנות שמאים, פשוט מהחשש במשרד הפנים מתביעות מאסיביות לפי סעיף 197 שהוגשו לאחר אישור פרויקט נתב"ג 2000. אבל החשש קצת ירד בעקבות פסיקה של ועדת ערר מחוז המרכז, שדחתה תביעות של תושבים שלא גרים בסמוך לפרויקט".

חשש לניגוד עניינים

כהן מציין, כי בתחילת 2007 שלח רשימה של 50 שמאים שיכולים להיות מועמדים לשמש כחברים בוועדות, אולם הוחלט לא לקבל את ההצעה בעקבות חוות דעת של משרד הפנים שקבעה שהם נגועים בחשש לניגוד עניינים, כי היו מעורבים בתביעות פרטיות. בהמשך דן כהן עם שר הפנים, מאיר שטרית, בעניין.

לדבריו, "משרד הפנים מעוניין לצמצם את התביעות לפיצויים לפי סעיף 197. יש טענה כאילו קיימת הרבה שרלטנות בתביעות האלה, אבל גם אם יש מקרים מועטים שבהם זה קיים, יש אפשרות לערער לוועדת ערר ולבתי המשפט, שלא מקבלים תביעות מופרכות. יש מערכת איזונים ובקרה. פיצויים בגין תביעות לפי סעיף 197 לא שולמו במאסות בישראל. עוד לא נולדה רשות שהתמוטטה מזה. בעניין זה הצעתי למשרד הפנים שייקבע כי ניתן יהיה להגיש תביעה לפיצויים לפי סעיף זה רק כשיש תוכנית מפורטת שניתן להוציא מכוחה היתר בנייה. כך יירד חוסר הוודאות בקרב אנשים שנפגעים מתוכניות, ויופחת מספר התביעות.

"כיום המצב החוקי הוא שאינך יודע מה יתרחש, ולכן אנשים דואגים להגיש תביעה מראש, גם כשמדובר בתוכנית מתאר ארצית, כדי שלא יאמרו להם בדיעבד שאיחרו את המועד לתבוע. בינתיים תביעות שהוגשו לא נדונות או לא מוכרעות, ומדובר על סכומים גבוהים. למשל, יש תביעות בגין תוואי רכבת שמתוכננים, תיקי תשתיות, כביש מכבית ועוד. היו מדינות בעולם שביטלו בעבר אפשרות לפיצוי בגין פגיעה בקרקע, אך החזירו את זה. זו זכות קנייין בסיסית", אמר כהן.

עו"ד צבי שוב, בעל משרד המתמחה במקרקעין ומייצג תובעי פיצויים, אומר כי לדעתו התובעים בתיקים שמתעכבים ייאלצו להמתין אפילו שנים עד להכרעה בעררים. עו"ד שוב ממתין לדיונים ולהכרעות בכמה עררים שהגיש. כך למשל, הכרעה בערר שהגיש בשם כנס הבפטיסטים בישראל לפיצוי של 100 מיליון שקל, בגין פגיעה בקרקע עקב אישור תוכנית תמ"מ 21/3 (שינוי לתוכנית המתאר המחוזית במחוז המרכז) מתעכבת כשנה. באפריל 2007 ניתנה החלטת ביניים על-ידי יו"ר הוועדה הקודם שפרש והעביר את ההכרעה בערר, כמו בעררים רבים אחרים שצפה כי יוגשו בגין תוכנית זו "במיליארדים רבים של שקלים", לוועדת הערר החדשה.

"את התביעה המקורית הגשנו בשנת 2000", אומר שוב. "כשהגענו לשלב הסיכומים בוועדת הערר באפריל 2007, ניתנה החלטה זו שמעבירה את הדיון לוועדה החדשה, ומאז אנחנו ממתינים". לדבריו, "עיכוב זה גורם נזק לאנשים שנפגעו. בחלק מהמקרים אנשים קיבלו פיצוי נמוך ובחלק לא קיבלו דבר, למרות שלמעשה הופקעה להם קרקע. התקנות בעניין קובעות שהחלטה בערר תינתן תוך לוח זמנים ברור מיום סיום הדיון בערר, אך הרשויות לא עומדות בזה ולמעשה מצפצפות. אילו מגיש ערר יאחר בלוח הזמנים אף אחד לא יתחשב בו כך".

משרד הפנים מסר בתגובה: "משרד הפנים לא הכריז בעבר על רצונו בצמצום האפשרות לתביעות. היתה זו אחת ההמלצות של צוות בינמשרדי שגיבש רפורמה מקיפה בחוק התכנון והבנייה. הרפורמה בחוק נמצאת בימים אלה בתיאומי נוסח עם משרד המשפטים, ותופץ בקרוב כתזכיר הצעת חוק. אין כל קשר בין המלצות הצוות לבין הבעייתיות בהקמת ועדות הערר לפיצויים. ועדות הערר לפיצויים ולהיטל השבחה הוקמו ביוזמת משרד הפנים בהתבסס על מסקנות הביניים של אותו צוות בינמשרדי, במטרה לייעל ולמקצע את הדיונים בתחום. העיכוב באיוש הוועדות אכן נבע מחשש לניגוד עניינים, אולם באחרונה אוישו הוועדות במחוזות תל אביב ומרכז, ואנו פועלים להשלמת המינויים ביתר הוועדות". **

orit-b@globes.co.il

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

פסימיות בשווקים לגבי הפסקת אש: נעילה מעורבת בוול סטריט

נעילה אדומה באירופה ● המסחר באסיה ננעל במגמה חיובית ● ארה"ב תקפה מטרות צבאיות באי הנפט של איראן ● הנשיא טראמפ: "אפשר להשמיד את איראן בלילה אחד, וזה עלול להיות בשלישי בלילה" ● חברת פרשינג סקוור של ביל אקמן הגישה הצעה לרכישת יוניברסל מיוזיק גרופ לפי שווי כ-56 מיליארד אירו ● המכתב השנתי של מנכ"ל ג'יי.פי מורגן ג'יימי דיימון ● וגם: איך יגיבו השווקים ביום שאחרי?

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

מקביל בגודלו ל"כריש" בישראל: מאגר גז חדש התגלה במצרים

חברת הגז ונפט האיטלקית ENI הודיעה על גילוי שדה גז חדש במצרים בנפח של כ-2 טריליון רגל מעוקבת ● מדובר במאגר בינוני, המקביל בגודלו ל"כריש" בישראל ● מצרים נשענת רבות על מאגר "לוויתן" הישראלי, ושכשנסגר ל-32 יום בשל המערכה מול איראן, מצרים סבלה ממחסור בחשמל ונאלצה להחשיך עסקים ותאורת רחוב

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הכלכלן שמעריך: אלה המניות שירוויחו מהפסקת האש

הכרזת טראמפ על הפסקת אש של שבועיים סוחפת את השווקים מסביב לעולם לעליות שערים חדות ● הכלכלן רונן מנחם מנתח: מה יקרה למחיר הנפט ולריבית, איזה סקטורים ירוויחו ומה סימן השאלה שמרחף מעל הבורסה בישראל

מתי ייפתחו בתי הספר? / אילוסטרציה: Shutterstock

נתניהו קיבל את עמדת משרד החינוך: מיום ראשון - חזרה מדורגת ללימודים

כפי שפורסם ב-N12: המתווה של משרד החינוך יתבסס על חזרה הדרגתית לספסל הלימודים בשיטת "הקפסולות" • השר קיש בירך על עמדת רה"מ: "מאפשר חזרה מדורגת של מערכת החינוך לפעילות פרונטלית לאחר חג הפסח - הפעלת המתווה ליום ראשון הקרוב תהיה כפופה להערכת המצב של פיקוד העורף שתתקיים במוצאי החג"

התרופה שהצמיחה תעשייה משגשגת, והתגלתה כקטלנית / צילום: Shutterstock

התרופה לדיכאון התגלתה כקטלנית במיוחד

לפני כמה שנים אושר השימוש בקטמין, חומר הרדמה בעל מאפיינים פסיכדליים, כטיפול חדשני לדיכאון ● הוא משווק ביותר מ-500 אתרים בארה"ב, שמקדמים אותו כתרופת פלא שיכולה לחווט מחדש את המוח ● אלא שהיום הוא כבר נקשר במאות מקרי מוות, בהם של מת'יו פרי, כוכב הסדרה "חברים"

צוערים בקורס קצינים של צבא ניו זילנד / צילום: ap, Corporal Naomi James

לאור התעוזה של סין, אפילו ניו זילנד מתחילה להתייחס לצבא שלה ברצינות

תרגילים ימיים של הכוחות הסיניים באש חיה באזור קרוב אליה במהלך 2025, הזכירו לניו זילנד כי היא לא יכולה להסתמך על מיקום בקצה הגלובוס כדי להימנע מצרות ● בשנים הקרובות מתכננת המדינה בת ה־5.3 מיליון איש, להוציא מיליארדי דולרים על הגנה

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

שנה אחרי ההשקה: OpenAI מוותרת על סרטוני הווידאו לטובת יעד חדש

בסיבוב פרסה מפתיע הודיעה חברת הבינה המלאכותית לעובדיה על סגירת פלטפורמת הווידאו Sora שהייתה אמורה לטלטל את התעשייה ● בשוק אומרים כי הסיבה היא ההוצאות הגדולות, וכי החברה, שמנסה לשמור על שוויה לקראת הנפקה, מעדיפה להתמקד בכיוונים רווחיים יותר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

טראמפ שולף נשק ישן כדי לבצר את ההישגים באיראן

נשיא ארה״ב הודיע כי יטיל מכס של 50% על כל מדינה שתספק נשק צבאי לאיראן ״ללא חריגים או פטורים״

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ הודיע על הפסקת אש של שבועיים: "הורמוז ייפתח"

אזעקות הופעלו באזורים רבים בארץ ● באיראן דיווחו על תקיפות באספהאן ● הנשיא צייץ: "אני מסכים להשעות את ההפצצות והתקיפה של איראן לתקופה של שבועיים. זה יהיה הפסקת אש דו-צדדית" ● שעות בודדות לפני שהודיע על הפסקת האש אמר הנשיא: "אנחנו בעיצומו של מו"מ סוער" ● כל העדכונים

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

בלי נתב"ג: כך הצליחו 140 אלף איש לצאת מישראל במלחמה

בחודש וחצי שחלף מאז פרוץ המערכה מול איראן, נוצרה תעשייה אלטרנטיבית לטיסות מנתב"ג שפועל במתכונת מצומצמת ● ישראלים רבים בוחרים לעבור דרך מעברי הגבול היבשתיים - ומשלמים על כך לא מעט ● ומי מנצל את ההזדמנות שנוצרה?

הרב נתן אלנתן / צילום: תמר מצפי

יו"ר מטה התכנון מודה: זו הבעיה הכי קשה של שוק הנדל"ן

אחרי שלוש שנים בתפקיד, יו"ר מטה התכנון הלאומי הרב נתן אלנתן נחוש לקצר את לוחות הזמנים להיתר בנייה בשנתיים לפחות ● בראיון על תכנון בימי מלחמה הוא מדבר על המחסור בכוח אדם ברשויות ועל הרצון להשלים את הרפורמות ברישוי לפני הבחירות

מצב המדע / צילום: כפיר זיו

נתונים חדשים מציגים פגיעה מתמשכת במדע בישראל. איך משנים את התמונה?

בקרוב צפויה האקדמיה הצעירה למדעים לפרסם דוח מעודכן על מצב המדע בשנות המלחמה ● הנתונים שעולים ממנו ומדוחות קודמים מציירים פגיעה מתמשכת ● איך משנים את המגמה, ואיפה בכל זאת יש נקודת אור?

הבניין שקרס. כשלים בבנייה ובתחזוקה / צילום: לפי סעיף 27 א'

מי אחראי על הבניין שקרס בדרום תל אביב, וכמה נוספים כאלו יש

בשבוע שעבר קרס בניין באזור שוק לוינסקי בתל אביב - שלא מפגיעת טיל ● ברשימת המבנים המסוכנים של העירייה יש מאות מבנים, אבל האחריות לתיקונם מוטלת על הבעלים, והשוכרים נופלים בין הכיסאות

פסל לכבודו של היוצר האנונימי של המטבע הדיגיטלי ביטקוין בפארק ליד נהר הדנובה בבודפשט, ניצב על בסיס אבן ועליו חרוט שמו של סאטושי נקמוטו / צילום: ap, Bela Szandelszky

בריטי בן 55: בניו יורק טיימס טוענים - זה ממציא הביטקוין

מיהו סאטושי נאקאמוטו? לפי תחקיר שמבוסס בין היתר על ניתוח מבוסס בינה מלאכותית, מדובר בבריטי בשם אדם באק, 55 ● בניו יורק טיימס אומרים שעמלו על התחקיר שנה שלמה וניתחו אלפי עדויות וכתבים בני עשרות שנים ● באק, מצידו, מכחיש

תחנת ארלוזורוב של הרכבת הקלה בתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הקו האדום של הרכבת הקלה יחזור לפעילות מלאה מחר בבוקר

בעקבות הפסקת האש ואישור גורמי הביטחון הקו האדום של הרכבת הקלה בגוש דן ישוב מחר לפעילות מלאה ● הכוונה היא להרחיב את שעות הפעילות ככל האפשר עד לשעות הלילה, בדומה למתכונת השגרה

מכלית בריטית במצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

חברת מחקר שלחה אנליסט למצרי הורמוז. מה הוא ראה?

חברת המחקר, שתרחיש אפוקליפטי שפרסמה הפיל רק לאחרונה את השווקים, מודיעה על מהלך לא שגרתי ● שלחה אנליסט למצרי הורמוז בשיא המלחמה, הנקודה שבה מתפתח משבר אנרגיה עולמי

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית / צילום: יוסף יהושע

הפתעה: מנכ"ל התעשייה האווירית ימונה ליו"ר

אחרי הפארסה במינוי יו"ר לתעשייה האווירית ופרישתו של המועמד האחרון סילבן שלום, סיכמו השרים ישראל כ"ץ ודוד אמסלם על המינוי המפתיע

משכנתא / אילוסטרציה: Shutterstock

הסערה והאותיות הקטנות: האם בקרוב תקבלו עוד אלף שקל בחודש?

הממשלה אישרה עקרונית את החוק לסבסוד משכנתאות למשך חמש שנים, בניגוד לעמדה המקצועית של האוצר ובנק ישראל ● מה כוללת ההצעה, איך יחושב הסיוע ללווים, מי האוכלוסייה שתיהנה מההטבה במלואה, ומה הביקורת על המהלך?

לקסוס e500 RZ חשמלית / צילום: יח''צ

הרכב שמגיע עם עיצוב ייחודי, ביצועים נמרצים והנחה של 30 אלף שקל

הקרוס־אובר היוקרתי של לקסוס RZ 500e מציע הנעה חשמלית משודרגת, עיצוב ייחודי, ביצועים נמרצים, תא נוסעים מרשים, איכויות דינמיות טובות, טווח סביר ומחיר נגיש ● בנוסף, יש בו גימיקים טכנולוגיים שקורצים לגיימרים

כותרות העיתונים בעולם

סין, רוסיה וצפון קוריאה לוטשות עיניים לטילים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: טילי המצרר האיראנים מקשים על מערכות היירוט הישראליות ויכולים גם לקרוץ למדינות נוספות, האמון ביכולת של ארה"ב להמשיך להיות שומרת נתבי הסחר הולך ונסדק, ואתר הפרשנות האמריקאי שטוען שבעוד שמומחים טוענים שאיראן מנצחת - היא מפסידה בגדול • כותרות העיתונים בעולם