גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נפגעים, מערערים ומחכים

במטרה לייעל ולמקצע את הדיונים, הקים משרד הפנים ועדת ערר מיוחדת לפיצויים ולהיטל השבחה, שתדון בתביעות לפי סעיף 197 הבעיה: ניגודי עניינים וגורמים שונים מעכבים את איוש הוועדות, ועררים במיליונים מתעכבים שנים

לא מעט אנשים שאיבדו פוטנציאל כלכלי בקרקע שלהם ממורמרים בשנתיים האחרונות: עררים בעניין תביעות לפיצוי בגין פגיעות בקרקע עקב תוכניות חדשות כמעט שלא נדונות. הסיבה היא שפשוט אין מי שידון בהן.

ביוני 2006 נכנס לתוקף תיקון לחוק התכנון והבנייה, הקובע כי לכל מחוז תהיה ועדת ערר לפיצויים ולהיטל השבחה. כך, ועדות הערר המחוזיות לתכנון ולבנייה לא אמורות עוד לדון בעררים בנושאים אלה. הרכב הוועדה החדש, כך נקבע, יכלול עורך דין, נציג מתכנן המחוז ובעל תואר אקדמי בתחום הכלכלה, או שמאי מקרקעין.

רק באחרונה אוישו ועדות הערר החדשות לפיצויים ולהיטל השבחה במחוזות תל אביב והמרכז. כעת פועל משרד הפנים לאיוש שאר הוועדות, ובינתיים העררים נערמים.

יו"ר ועדת תכנון ובנייה בלשכת עורכי הדין במחוז תל אביב והמרכז, עו"ד נתן לרר, קיים פגישה במרץ האחרון עם יושבי ראש ועדות הערר המחוזיות של מחוזות תל אביב והמרכז, ואלה מסרו כי הוקמה ועדת ערר חדשה לפיצויים שאמורה להתחיל את פעולתה בקרוב.

עו"ד רון צין, שותף במשרד עוה"ד שביט בר-און גלאון צין נוב יגור ושות', המתמחה בדיני מקרקעין ותכנון ובנייה, מסביר כי מאז שהתיקון נכנס לתוקף ביוני 2006, תביעות פיצויים לפי סעיף 197 מתעכבות. מדובר בשני סוגי תביעות. סוג אחד הוא פגיעות תכנוניות, כלומר כשמדובר בתוכנית שפוגעת בערך המגרש הגובל בה, או נמצא בתחומה. סוג שני של פגיעות הוא כאשר התוכנית שאושרה מפקיעה שטח של אדם או חלק משטחו, ומייעדת אותו לשטחי ציבור.

עו"ד צין אומר, כי לפי מיטב הבנתו משרד הפנים עומד בפני השלמת המינויים לוועדות החדשות, אבל נכון כי עד עתה תביעות לפי סעיף 197 התעכבו - גם תביעות על סך מיליוני שקלים, אם כי חשוב לזכור כי מדובר רק בסכום תביעה, ולרוב יש פער בין סכום התביעה לסכומי הפיצויים שנפסקים בפועל.

"זוהי פגיעה מהותית בקניין שנעשית מטעמים פרוצדורליים", אומר צין. צין עצמו מייצג כמה תובעים שתביעותיהם תלויות ועומדות, למשל כמה תביעות על סך מיליוני שקלים בגין תוכנית המתאר המחוזית בנוגע לפארק הירקון.

הנימוק של משרד הפנים בעניין העיכוב בהקמת הוועדות היה חשש לניגוד עניינים של שמאים, שיישבו כחברים בוועדה. לדברי יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, השמאי ארז כהן, "לדעתי לא היה אינטרס גדול למנות שמאים, פשוט מהחשש במשרד הפנים מתביעות מאסיביות לפי סעיף 197 שהוגשו לאחר אישור פרויקט נתב"ג 2000. אבל החשש קצת ירד בעקבות פסיקה של ועדת ערר מחוז המרכז, שדחתה תביעות של תושבים שלא גרים בסמוך לפרויקט".

חשש לניגוד עניינים

כהן מציין, כי בתחילת 2007 שלח רשימה של 50 שמאים שיכולים להיות מועמדים לשמש כחברים בוועדות, אולם הוחלט לא לקבל את ההצעה בעקבות חוות דעת של משרד הפנים שקבעה שהם נגועים בחשש לניגוד עניינים, כי היו מעורבים בתביעות פרטיות. בהמשך דן כהן עם שר הפנים, מאיר שטרית, בעניין.

לדבריו, "משרד הפנים מעוניין לצמצם את התביעות לפיצויים לפי סעיף 197. יש טענה כאילו קיימת הרבה שרלטנות בתביעות האלה, אבל גם אם יש מקרים מועטים שבהם זה קיים, יש אפשרות לערער לוועדת ערר ולבתי המשפט, שלא מקבלים תביעות מופרכות. יש מערכת איזונים ובקרה. פיצויים בגין תביעות לפי סעיף 197 לא שולמו במאסות בישראל. עוד לא נולדה רשות שהתמוטטה מזה. בעניין זה הצעתי למשרד הפנים שייקבע כי ניתן יהיה להגיש תביעה לפיצויים לפי סעיף זה רק כשיש תוכנית מפורטת שניתן להוציא מכוחה היתר בנייה. כך יירד חוסר הוודאות בקרב אנשים שנפגעים מתוכניות, ויופחת מספר התביעות.

"כיום המצב החוקי הוא שאינך יודע מה יתרחש, ולכן אנשים דואגים להגיש תביעה מראש, גם כשמדובר בתוכנית מתאר ארצית, כדי שלא יאמרו להם בדיעבד שאיחרו את המועד לתבוע. בינתיים תביעות שהוגשו לא נדונות או לא מוכרעות, ומדובר על סכומים גבוהים. למשל, יש תביעות בגין תוואי רכבת שמתוכננים, תיקי תשתיות, כביש מכבית ועוד. היו מדינות בעולם שביטלו בעבר אפשרות לפיצוי בגין פגיעה בקרקע, אך החזירו את זה. זו זכות קנייין בסיסית", אמר כהן.

עו"ד צבי שוב, בעל משרד המתמחה במקרקעין ומייצג תובעי פיצויים, אומר כי לדעתו התובעים בתיקים שמתעכבים ייאלצו להמתין אפילו שנים עד להכרעה בעררים. עו"ד שוב ממתין לדיונים ולהכרעות בכמה עררים שהגיש. כך למשל, הכרעה בערר שהגיש בשם כנס הבפטיסטים בישראל לפיצוי של 100 מיליון שקל, בגין פגיעה בקרקע עקב אישור תוכנית תמ"מ 21/3 (שינוי לתוכנית המתאר המחוזית במחוז המרכז) מתעכבת כשנה. באפריל 2007 ניתנה החלטת ביניים על-ידי יו"ר הוועדה הקודם שפרש והעביר את ההכרעה בערר, כמו בעררים רבים אחרים שצפה כי יוגשו בגין תוכנית זו "במיליארדים רבים של שקלים", לוועדת הערר החדשה.

"את התביעה המקורית הגשנו בשנת 2000", אומר שוב. "כשהגענו לשלב הסיכומים בוועדת הערר באפריל 2007, ניתנה החלטה זו שמעבירה את הדיון לוועדה החדשה, ומאז אנחנו ממתינים". לדבריו, "עיכוב זה גורם נזק לאנשים שנפגעו. בחלק מהמקרים אנשים קיבלו פיצוי נמוך ובחלק לא קיבלו דבר, למרות שלמעשה הופקעה להם קרקע. התקנות בעניין קובעות שהחלטה בערר תינתן תוך לוח זמנים ברור מיום סיום הדיון בערר, אך הרשויות לא עומדות בזה ולמעשה מצפצפות. אילו מגיש ערר יאחר בלוח הזמנים אף אחד לא יתחשב בו כך".

משרד הפנים מסר בתגובה: "משרד הפנים לא הכריז בעבר על רצונו בצמצום האפשרות לתביעות. היתה זו אחת ההמלצות של צוות בינמשרדי שגיבש רפורמה מקיפה בחוק התכנון והבנייה. הרפורמה בחוק נמצאת בימים אלה בתיאומי נוסח עם משרד המשפטים, ותופץ בקרוב כתזכיר הצעת חוק. אין כל קשר בין המלצות הצוות לבין הבעייתיות בהקמת ועדות הערר לפיצויים. ועדות הערר לפיצויים ולהיטל השבחה הוקמו ביוזמת משרד הפנים בהתבסס על מסקנות הביניים של אותו צוות בינמשרדי, במטרה לייעל ולמקצע את הדיונים בתחום. העיכוב באיוש הוועדות אכן נבע מחשש לניגוד עניינים, אולם באחרונה אוישו הוועדות במחוזות תל אביב ומרכז, ואנו פועלים להשלמת המינויים ביתר הוועדות". **

orit-b@globes.co.il

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון