גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עושים כבוד לקיבוצניקיות

32 גלריות פועלות בקרב קיבוצים בכל רחבי הארץ, ומציגות עבודות של אמנים וחובבים מקומיים. כעת יוצאת גלריה "הקיבוץ" בתל-אביב בפרויקט מיוחד ועושה כבוד לאחיותיה מהפריפריה

את מכון החליבה הישן בקיבוץ נירים הפכו לפני 11 שנה דב הלר ואורנה גל-קפלון לסדנת תחריט. מדי שנה, ב-1 במאי, תאריך טעון משמעויות-עבר סוציאליסטיות, נפתחת במקום תערוכה יחידה, המוצגת לאורך מספר חודשים. הסדנה אינה גלריה במובן הרגיל של המילה, אך היא שייכת לרשת של גלריות בלתי רגילות - 32 במספר - אשר כל אחת מהן שונה בסגנונה ובתפיסת עולמה. האחת ממוקמת בבית ילדים ישן והאחרת בחדר הקיטור, אחת במאפייה לשעבר ואחרת במגדל המים המושבת, אחת צמודה לחדר האוכל ואחרת במועדון החברים. כל אחת מהן מקיימת זיקה ייחודית משלה למיקומה הגיאוגרפי בלב קיבוץ ולעולם האמנות שמעבר לו.

כמו ה-1 במאי, חגם האנכרוניסטי של העמלים, משרידיה של תרבות שהייתה ואיננה, נראה שהתנועה הקיבוצית כולה בוחנת בשנים האחרונות מחדש את שורשיה ומאפייניה התרבותיים. בימים אלה, לרגל שנת ה-60 למדינה, ריכזה גלריה "הקיבוץ", נציגתו העירונית של המגזר, בראשותו של האוצר יניב שפירא, פרויקט מיוחד המכוון זרקור אל הגלריות הקיבוציות.

"בחמש השנים האחרונות נפתחו שבע גלריות חדשות. הגלריות הקיבוציות הן תופעה שצריך לחקור אותה ולדון בה", אומר שפירא בראיון ל"גלובס", לקראת פתיחת התערוכה המרכזית, שמתעדת בצילום את כל חללי הגלריות הקיבוציות וכן פיסול במרחב הציבורי בקיבוצים. "צריך להסתכל על היחס בין הגלריה לקהילה הקיבוצית - אולי הגלריות ממלאות איזה חלל של אמן הקהילה.

"היבט אחר הוא יחס האמנות לפריפריה. אין דומה להיקף הפעילות של 32 גלריות בפריסה ארצית - מראש הנקרה וחניתה בצפון ועד אורים, מגן ומשאבי שדה בדרום - שמציגות קרוב ל-200 תערוכות בשנה. אמן בקיבוץ היום לא שונה מאמן בעיר. הגלריות לעומת זאת שונות לחלוטין מהגלריות בעיר, והן מתווכות לקהילה את האמנות שהן מביאות".

רוב התערוכות, יש לומר, הן של אמנות פריפריאלית. רבות מהגלריות הקיבוציות מציגות בעיקר אמנים חובבים, מקומיים או אחרים, ובוודאי לא אמנים מהשורה הראשונה. אולם לדברי שפירא, רבות מהגלריות מאפשרות חשיפה לאמנים צעירים, בוגרי בתי הספר לאמנות או מבוגרים מהם, המשוועים להזדמנויות להציג תערוכות. "הגלריות בכברי, בנחשון ובבארי במפורש מתייחסות לעולם האמנות הישראלי הכללי, ולא לאמני הקהילה שבה הן יושבות", הוא מציין כדוגמה.

"הגלריות הקיבוציות ברובן המכריע אינן גלריות מסחריות. אמנים לא משלמים כדי להציג בהן והן גם לא מוכרות, אלא מפנות אל האמן במקרה שיש התעניינות לקנייה. אבל עצם ההצגה מסייעת לאמנים. רוב רובן של הגלריות בסצנת האמנות הרגילה, ברגע שאתה נכנס בדלתן הן נסגרות בעצמן - שומרות על קאדר האמנים שלהן ועל רשימת האספנים שעמם הן שומרות על קשר. כאן יש מוטיב הפוך של שיתוף פעולה ופתיחות".

גלריה "הקיבוץ" עצמה, בלב "מתחם הגלריות" של ת"א, הוקמה לפני 40 שנה בשיתוף פעולה בין התנועות הקיבוציות (שהתאחדו מאז) במטרה לייצג את "אמני הקיבוצים" בעיר הגדולה. בשנים האחרונות היא מציגה לא רק אמנים יוצאי קיבוץ או קיבוצניקים בפועל, אלא גם תערוכות שונות, אישיות וקבוצתיות, של אמנים עירוניים לכל דבר. האמנים המציגים בה שואפים למכור - ככל אמן.

"חלק מתפיסת העולם שלי, כגלריית הקיבוץ, היא להבין במה היא שונה מהגלריות השכנות, כמו גורדון, רוזנפלד או גבעון. איזו הצעה הגלריה יכולה לתרום לשיח התרבותי שמתקיים כאן. הבחירות שלי הן אף פעם לא 'מה יימכר' אלא מה ישקף את הרחוב מצד אחד, את השיח האמנותי העכשווי מצד שני ואת ההיסטוריה של אמנות ישראלית מצד שלישי. היסטורית לגלריה תמיד הייתה אוריינטציה חברתית, אם לא פוליטית.

"השאלות היום שונות מלפני 40 שנה, היום אני שואל איך אני רלוונטי לא רק לשיוך הקיבוצי אלא גם לתרבות הישראלית - אם הגלריה הייתה רלוונטית רק לקיבוצים היא כבר לא הייתה קיימת. אבל יש לה אפשרות להציג אלטרנטיבה ולהניף דגל שונה".

בהחלטה להציג 32 גלריות קיבוציות בגלריה "עירונית" אחת, אומר שפירא: "אני עושה קשר בין המרכז לפריפריה במלוא מובן המילה. זה כמו גילוי של המציאות - ת"א במרכז והגלריות במרחב".

כותרת הפרויקט "נלבישך שלמת בטון ומלט" אינה מתרפקת דווקא על הצדדים הירוקים והחקלאיים של הקיבוציות הישראלית, אלא מרמזת לעצם הפריסה הרחבה של נקודות יישוב.

"השורה הזאת משירו של אלתרמן, שהוא שיר אהבה למולדת, קיבלה 30 פרשנויות שונות. הכותרת אפשרה את המנעד הרחב בין העכשווי להיסטורי, מבט אוהב וביקורתי. לא הנחינו את הגלריות מה להציג, אבל בגלריות בדרום הארץ למשל, זה מאוד מושפע מהמצב בשטח. בנחל עוז למשל אפשר לראות דגמי מגננות בטון נגד הקסאמים".

קטלוג הפרויקט, שייצא בשיתוף עם עיתון "הקיבוץ" ובפורמט של מוסף עיתון, מהווה, לדברי שפירא, "אלטרנטיבה לקטלוגים המהודרים של הפרויקטים הממלכתיים. זו ממש אופוזיציה לתערוכות העשור הגדולות: לא במרכז, אלא בפזורה, לא קטלוג מהודר בכרומו ב-100 שקל, אלא נייר עיתון, ב-30 אלף עותקים שמופץ בחינם". על צילום הגלריות הופקדה אתי חן-ברייר, אמנית צעירה בוגרת המדרשה. בקטלוג מופיעים מפת הגלריות, ייצוג של כל גלריה על אוצריה, מאפייניה ומיקומה, רשימת התערוכות המתקיימות כחלק מהפרויקט המשותף, ראיונות ומאמרים.

"נלבישך שלמת בטון ומלט", הפתיחה בגלריה "הקיבוץ" ביום ו', 16.5, 12:00, דב הוז 25, ת"א. ב'-ה' 11:00-15:00, 16:00-18:00, ו' 11:00-14:00. www.kibbutzgallery.org.il

עוד כתבות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

בלבנון מדווחים על עשרות מטרות שהותקפו בבת-אחת בדרום המדינה

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף • צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות; חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל ירד מאופנוע, נכנס למבנה וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • עדכונים שוטפים

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-0.5%, הדולר התחזק

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיקה על הבורסה ● השקל שהתחזק הבוקר, נחלש עתה ונסחר ב-3.77 שקלים ● אלארום זינקה ב-20%, נובה ב-4% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

שיתוף הפעולה החדש של איראן שמדאיג את ארה"ב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה