גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זו בועה זו בועה זו בועה זו בועה

הביקוש עלה ב-2% בלבד וההיצע מספיק ; מדוע בכל זאת ממשיך מחיר הנפט לעלות?

רינת אשכנזי היא מנהלת מחקר תחום תעודות סל באקסלנס נשואה

תושבי כל העולם פוערים פיותיהם בתדהמה, שוב ושוב, עם כל עלייה במחיר הנפט. סביבת המאקרו העולמית יכולה להסביר את רמת המחירים הגבוהה: הביקושים מאסיה, ההיצע המתדלדל מאופ"ק, אירועים פוליטיים המשפיעים על היציבות העולמית, קריסת הדולר, עצבנות, חוסר וודאות, ואלה רק חלק מהרשימה של גורמי רקע לעדנה כה ממושכת ממנה נהנה הזהב השחור.

השאלה הנכונה

השאלה שנכון יותר לשאול, והיא המעניינת והחשובה, אינה מדוע המחירים גבוהים, אלא מדוע הם עולים שוב ושוב. השווקים הן כבר הבינו זה מכבר שסין והודו יוצרות לחץ כבד על הנפט, ומחירו היה צריך לזנק באופן מיידי כבר לפני מספר שנים לקרוב לרמתו הנוכחית הנעה סביב 120-140 דולר לחבית.

כלכלה רחוקה מלהיות מדע מדויק וזו אכן משימה לא פשוטה לחזות את מחיר הנפט "הנכון" לפי כל הגורמים: ביקוש, היצע וריביות. אולם עם זאת, קצת תמוה לשמוע ששחקנים בשוק מופתעים בכל פעם מחדש.

מה מקור ההפתעה?

ניתוח הביקוש וההיצע בשוק הנפט לא השתנה מהותית במשך הזמן. כמו בעבר, גם היום מתמקדים כלכלנים בגאות בביקוש לנפט, בעיקר מצד מדינות מזרח אסיה, ומנגד, בפיגור בהיצע. הפער ביניהם הזין את מגמת מחיר הנפט מתחילת העשור וכנראה יישאר רלוונטי עוד שנים רבות.

צמיחת מעמד הביניים בסין ובהודו, הגידול בשוק הרכב בסין, בניית הכבישים המפעלים והבניינים נהפכו לפריט חובה בכל כתבה כלכלית בנושאים גלובליים. והנה, הפלא ופלא: היקף הביקוש היומי לחביות נפט עלה בסך הכל בכ-2% בשנים האחרונות וההיצע מספק אותו לגמרי.

אשם חדש: ברננקי

לאחרונה נולד אשם חדש - הפד'. הכלכלנים אמריקאיים, ג'פרי פרנקל וג'ים המילטון, הכריזו שהמדיניות מוניטארית רפויה של נגיד הבנק המרכזי של ארה"ב, שהובילה לריביות ריאליות זעומות, היא היא הגורם. שכן בעבר ריביות כאלה תמכו בעליית מחיר הנפט.

כאשר שיעור הריבית נמצא ברמה כה נמוכה, פוחת התמריץ ליצרן להוציא את המשאב היקר מתחת לאדמה והוא נוטה לדחות את תהליך היצור למועד מאוחר יותר.

"להשאיר את נפט באדמה בשביל ילדינו"

השייך עבדאללה צוטט לאחרונה כמי שאמר "שבתקופה הנוכחית עדיף להשאיר את מרבצי הנפט באדמה לטובת ילדינו", ובכך בעצם ביטא את ההשפעה המוניטארית על המוטיבציה להגדיל את היצע הנפט.

נוסיף על כך את השפעת הריבית על ערך הדולר ונקבל סוג של "בועת מטבע" הגוררת את "בועת הסחורה", שהרי מחיר הסחורות נקוב בדולר ולכן מגלמים את ערכו מול שאר המטבעות. גם מקרים אלו, אין בהם די בכדי להסביר קפיצה כה גדולה ומתמשכת במחיר, בעיקר כשאין כיום בעיה אמיתית בצד ההיצע.

מנפחי הבועה

מי הם האשמים העיקריים בהתנפחות הבועה? בוודאות גבוהה יחסית אפשר להצביע על קרנות האינדקס המשקיעות במדדי הסחורות, המשקיעים המוסדיים והסוחרים אשר הפכו לשחקנים דומיננטיים בשוק הנגזרים על הסחורות ובחודשים האחרונים הם אלו שמכתיבים את הטון באפיק זה.

שוק הסחורות עדיין אינו מפותח דיו, הרגולציות בו חלשות והוא מהווה כיום בסך הכל 0.4% בלבד מתוך שוק המניות האמריקאי כולו. הזרמת כמות גדולה יחסית של ביקושים לשוק קטן ולא מאורגן מאד, משפיעה השפעה מכרעת על המחירים בו. מהלך דומה בשוק המניות לא היה גורם לאותן תופעות, בגלל המחזורים העצומים והפיקוח החריף על התנועות בו.

היקף ההשקעה של המשקיעים הפיננסיים בשוקי הסחורות ב-5 השנים האחרונות, זהה לסך הביקושים שהזרימה סין באותה התקופה לשוק הפיזי. מצב זה מבטא בעצם את ההשפעה העצומה שיש למשקיעים הפיננסיים על שוק הנפט.

הקונים הם גופים פיננסיים

מניתוח המסחר של הגופים השונים בשוק הנפט עולה גם שבעוד שחברות האנרגיה משתמשות בחוזים בעיקר לצורך גידור, כלומר הן בעיקר מוכרות חוזים, המשקיעים הפיננסיים הם הנמצאים בצד הקונים. מאחר והם שחקן חדש יחסית בזירה, הפועל כיום בעיקר בצד הקניות, סביר שיש להם השפעה רבה על העלייה המתמשכת במחיר הנפט בפרט והסחורות בכלל.

במאמר מוסגר אציין שבימים אלו מתקיימים במוסדות החקיקה האמריקנים מהלכים לקראת חקיקה ותקנון בתחום המסחר בחוזי הסחורות, וזאת בכדי לצמצם את השפעת המשקיעים על מחיר הסחורות.

תתפוצץ או לא תתפוצץ?

קיום בועה ופיצוצה, תלוי בסופו של דבר בסנטימנט המשקיעים הפיננסיים הבוחנים כל העת את הסביבה המאקרו כלכלית.

אם יחול שינוי מהותי באחד מהרכיבים החיוניים להמשך הזרמת הכספים מצידם כגון: עליה בשער הדולר בעולם, עליה בריבית הריאלית או המשך עליית האינפלציה הגלובאלית, סביר שהם יהיו הראשונים לצאת מהשוק ובכך לגרור אותו במהירות במורד המדרון.

לקבוצת אקסלנס-נשואה עשוי להיות עניין אישי בנכסים הפיננסים המוזכרים במאמר זה. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ, רכישה, מכירה, החזקה בניירות ערך ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בצרכים של כל אדם.

עוד כתבות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"