גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עונג עכשיו

* הפסיכותרפיסטית: ד"ר אלישבע מילוא

"היום העולם היצרי והעונג תופסים מקום מרכזי"

עונג כסמל סטטוס: "פרויד אמר שהפאלוס שווה לכיס. התחרות החומרית וההישגית היא גדולה. הרצון להיות זכר אלפא - להחזיק באוטו גדול יותר, בבית גדול יותר - מתבטא אצלנו בסמלי הסטטוס. אם בעבר כל אחד ידע את מקומו בהתאם לכישוריו (אדונים, משרתים, איכרים, אצילים), בעידן הקפיטליזם נוצר לא פעם פער בין הכישרונות לשאיפות. בהתאם, הערך העצמי עומד בסימן שאלה והקושי להתמודד עם המירוץ גדל".

רגשות האשמה: "במציאות ההיסטורית של העם היהודי נמצא גורל של רדיפות, פוגרומים, מוות ושואה, שהוביל להפנמת מסר חברתי שלפיו אסור לשמוח יתר על המידה. תחושות עונג והנאה נתפסו כחטא חברתי, אלא אם היו במסגרת לגיטימית, בתוך החוק החברתי (שמחה בחתונות למשל). גם בתקופת קום המדינה בלטה התחושה שלפיה אין לשמוח, ואף הצטרפה לכך תחושת האשם של אלו שניצלו בשואה בעת שחבריהם ומשפחתם נותרו מאחור ונספו.

"במחצית השנייה של המאה ה-20 העולם הפך לכפר גלובלי והאינדיבידואל הוצב במרכז, מה שהביא לכך שאין יותר טאבו חברתי באשר להנאות. להיפך. יש שאיפה להגשמה עצמית, והמסר המרכזי הוא להגיע להצלחה, להנאה, לפרסום. ישנה פריצה של הגבולות, והעולם היצרי והעונג תופסים מקום מרכזי. למעשה שוב יש כאן התאמה למסר חברתי, אלא שהפעם זהו מסר שמעמיד את הפרט במרכז".

הקשר בין חברת שפע ותענוגות לאחוזי דיכאון גבוהים: "ההנאות הן מנגנון הגנה שבא למלא חסך. יש בילויים בלתי פוסקים שבאים מול קיום שהוא כל הזמן מאוים. יש כאן ציר של היי ודאון, ומנגנון הגנה מפני הדאון. החברה המערבית פוגשת בפער שבין העולם הרגשי לעולם האינטלקטואלי. התהליכים הרגשיים נותרו כשהיו, והתהליכים השכליים מהירים מאי פעם".

* פרופ' אהרון בן זאב

מחבר "ישר מהלב" ונשיא אוניברסיטת חיפה: "הבעיה היא בתענוגות שיש בהם הוצאת עיניים"

עונג: "דבר שטחי וקצר מועד, בעוד שאושר זה משהו יותר מורחב ועמוק. לא צריך לבטל את העונג, למרות שהוא תקף לזמן קצר יותר. אין בזה רע, כל עוד זה נעשה במידה ולא הופך למרכז החיים".

רגשות האשמה: "כשמדובר בפעולה שטחית ולא מפותחת נוצרים רגשות אשמה, גם כלפי עצמך וגם כלפי אחרים. יש כאן תחושה של בזבוז זמן ושל עיסוק בדברים לא ראויים. אנשים תמיד חיפשו הנאות, אין בזה כל רע. הבעיה מגיעה כשמדובר בתענוגות שיש בהם הוצאת עיניים. כשזה מגיע להדוניזם - רגשות האשמה הם עצמיים, כשזה תענוגות - רגשות האשמה הם כלפי אחרים. נוצרת תחושה של התנהגות לא ערכית ושל בזבוז משאבים של האומה או של האחר".

השילוב בין הנאה לעבודה קשה: "בתקופת קום המדינה לעבודה היה ערך משל עצמה. עיסוק בתחומים 'שטחיים' יותר התקבל באופן שלילי. היום זה לא כך. לא כל עבודה היא בעלת ערך, ואז עולה המשקל של ההנאות".

* הפילוסופית: פרופ' רפאלה בילסקי

מחברת הספר "מקסם האושר": "הנאה במקום העבודה"

ההבדל בין אושר לעונג: "אושר הוא סיפוק כללי מהחיים של האדם כמכלול, בעוד שעונג והנאה זה משהו הרבה יותר פיזי וקצר מועד. אפשר להגיע לפיק של אושר גם במסגרת ההנאה, אבל מדובר בסוג מסוים של רגשות, שנמשכים זמן מוגבל. על אושר אף אחד לא מרגיש צורך להתנצל, בעוד שעל הנאה ועונג כן. מימוש העונג הוא בדרך כלל תוצר של דחף".

רגשות האשמה: "בעבר, עונג היה מילה גסה בחברה הישראלית. לא כולם יכלו להרשות לעצמם הנאות גדולות, והייתה בזה רמיזה על משהו גשמי. היום החברה הישראלית השתנתה, כולם רוצים להתעשר ולצבור כסף והנאות. יש תרבות חדשה והצעירים המודרניים בפירוש לא מתביישים עוד, אלא הופכים את ההנאה לחלק בלתי נפרד מהחיים".

השילוב בין הנאה לעבודה קשה: "יש משקל גדול להנאה במקום העבודה, והיום חברות גדולות משכילות לתת תענוגות לעובדים שלה דוגמת שיעורי יוגה, הרצאות, סופי שבוע, כדי לשמר את החשק לבוא לעבודה".

* הפסיכולוג: ד"ר טל בן שחר

מחבר "באושר ובאושר": "איבדנו את המצפן הפנימי"

למה בחברת שפע מלאת תענוגות, שיעור הדיכאון גבוה כל כך?

"יש הסבורים שזה מפני שהציפיות שלנו עלו. אם בעבר הציפייה המרכזית הייתה להביא לחם לשולחן בסוף היום, הרי שהיום אנחנו שואפים לבית במגדלים היוקרתיים ביותר, מכונית יקרה, מעמד. אבל זה לא מדויק. לא זו הבעיה. אין פסול בלשאוף לגובה. זה דווקא חיובי. הבעיה היא בפער בין ציפיות נכונות ללא נכונות.

"אם אני סבור שהקידום הבא בעבודה, העלייה הבאה במשכורת ואפילו מערכת היחסים הבאה יביאו לי אושר - זו ציפייה שגויה. זה יכול אולי להביא לקפיצה זמנית ברמות האושר, אבל לא לאושר מוחלט. אם הציפייה שלי היא בילוי זמן איכותי יותר עם היקרים לי, ציפייה להכיר בטוב, ציפייה לעשות דברים בעלי משמעות - אלו ציפיות נכונות, שיביאו אותנו לרמה גבוהה של אושר. אלו הדברים המובנים מאליהם, אלא שהמובן מאליו הפך ללא מובן בכלל".

למה בעצם? למה השאיפות הפשוטות נעלמות מהעין המודרנית?

"שני הדורות האחרונים בעולם המערבי זוכים באופן יחסי לרווחה ולרמת חיים גבוהה. במשך ההיסטוריה דאגו אנשים לחורף הבא. הדבר החשוב ביותר היה לשרוד. אנחנו פיתחנו את הצורך לשרוד לשאיפה התחרותית לצבור כל הזמן עוד ועוד. העולם השתנה ויש מנגנון של חוסר שביעות רצון תמידי. המשוואה היום היא שעוד הישגים והנאות חומריות יובילו לעוד אושר רוחני".

סמלי הסטטוס מגדירים אותנו. אנחנו עבדי המותגים.

"טבע האדם הוא ההשוואה והרצון להיות מוערך. אנחנו איבדנו את המצפן הפנימי של מה שבאמת חשוב לנו, ולקחנו את זה לקיצוניות. היום השוק החברתי מעביר מסר שלפיו שום דבר אינו מספיק. כדי להיות מאושר עליך להגיע לדבר הבא, וכאן האשליה הגדולה".

ועדיין אנחנו מרגישים צורך להתנצל על תענוגות.

"רגשות האשמה הם על היכולת שלנו להצליח. תחושה שלפיה אין לי זכות להתענג במסעדת יוקרה בשעה שיש אנשים שרעבים בעולם. אלו רגשות טבעיים, ולאו דווקא שליליים.

"בכל מקרה, הנאה ותענוגות בלבד לא מובילים לאושר. השילוב של הנאה ומשמעות יוצרים תחושת אושר אמיתית. יש כאן שילוב של פרויד - עקרון העונג, עם ויקטור פרנקל - האדם מחפש משמעות. החיבור של שניהם יוצר אושר".

עוד כתבות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט