גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניצחון היופי

היורו הנוכחי השלים את המהפך שעבר הכדורגל האירופי מאז הזכייה של יוון ב-2004. הבונקריסטיות נענשו, אלה שהתעקשו על משחק מיושן הושפלו. וכל זה לא היה מתאפשר בלי הניצוץ שהציתה גרמניה ב-2006

1. כולם ידברו היום על המהירות הפנטסטית של טורס, על יכולת ההנדסה של אינייסטה, צ'אבי ושות'. ידברו גם על השוער הטוב בעולם, איקר קסיאס. כולם ישכחו גיבור אחר שהיה מאוד חשוב לנבחרת ספרד ביורו 2008 - מרקוס סנה.

סנה, מתאזרח מברזיל שמשחק ב-6 השנים האחרונות בוויאריאל, הוא קשר אחורי הורס. דויד וייה אמר עליו שהוא "עושה את העבודה המלוכלכת ומספק לנו את האיזון במגרש". הגרזן של ספרד במרכז השדה היה גורם מכריע בעובדה שהנבחרת לא ספגה בכל שלושת משחקי הנוקאאוט ביורו. בספרד ביקרו לפני הטורניר את ההחלטה של אראגונס לעלות עם סנה בהרכב על חשבונו של פברגאס, וטענו כי אין טעם לשחק עם שחקן שהוא מעין "בלם שלישי". אבל אראגונס התעקש ואמר כי "אין תחליף ליכולת של סנה לדכא את היריבים".
מי שנראה אתמול מדוכא במיוחד הוא מיכאל באלאק, שמסר במהלך המשחק 20 מסירות לא מדויקות - 12 מהן הסתיימו ברגליים של סנה.

חוץ מזה, סנה גם מוסר מדויק להפליא. בסך הכל מסר 262 מסירות במהלך המשחקים, כאשר 90% מהם הגיעו ליעדן.

2. המאכזבת הגדולה של הטורניר הזה היא צרפת. הכדורגל שאותו שיחקה הוא מיושן, ולא מיישר קו עם השינויים הטקטיים שחלו בשנים האחרונות. צרפת היתה הנבחרת היחידה מבין 16 המשתתפות שבחרה לעלות בלי קשר 50/50 במרכז המגרש. טולאלאן ומקאללה, שפתחו במרכז הקישור של דומאנק בשיטה של 4-4-2, הם קשרים אחוריים נטו, שמסוגלים לעשות נאמנה את עבודת הסגירה ההגנתית, אבל מתקשים לתפקד כשהכדור נמצא בשליטה של קבוצתם.

עמדת ה-50/50 היא אולי החשובה ביותר בכדורגל כיום. ואולי זו גם הסיבה שהנבחרות שהגיעו לגמר, הן אלה שהציבו בעמדה הזו שחקנים שהם מהמובילים בתחום. בגרמניה זה היה כמובן באלאק. בספרד מילאו את התפקיד צ'אבי ופברגאס לסירוגין.

3. הגנת "הליברו", כלומר בלם אחורי שמטאטא את התקפות היריב מאחורי שני בלמים ששומרים אישית על חלוצי היריבה, נכחדה כמעט לחלוטין אי שם בסוף שנות ה-90'. הרוב המוחץ של המאמנים באירופה עברו לשחק עם שיטה של ארבעה שחקני הגנה, כאשר שני הבלמים משחקים בקו אחד, מנסים ללכוד את ההתקפה בנבדל ומטאטאים איזור, ללא שמירות אישיות.

אך שיטת הליברו זכתה לעדנה מחודשת כאשר אוטו רהאגל נתן את המפתחות לטראיאנוס דלאס להיות המטאטא היווני ביורו 2004. איך זה נגמר, כולם זוכרים. בטורניר הנוכחי אפשר כנראה להכריז באופן רשמי על מותו של הליברו. יוון היתה הנבחרת היחידה שעלתה לשחק בטקטיקה הזו, וספגה מהלומה כבר במשחק הראשון, דבר שהכריח את רהאגל לבצע התאמות במשחק השני. מול הנבחרת הטכנית והמהירה של רוסיה, זה כבר היה מאוחר מדי.

4. הזכייה של יוון ביורו הקודם, חודש בלבד אחרי זכייתה של פורטו הממושמעת של ז'וזה מוריניו בצ'מפיונס ליג, הכניסה את עולם הכדורגל לסחרור. היה חשש כללי שהכדורגל ההגנתי יחזור לתת את הטון, בדיוק כפי שקרה אחרי מונדיאל 1990 והכדורגל השבלוני של הגרמנים. בטורניר לפני ארבע שנים נכבשו 77 שערים (2.48 למשחק), בדיוק כמו בטורניר הנוכחי. זוהי כמות שיכולה אולי להעיד על כדורגל התקפי. ההבדל היחיד - והמשמעותי מאוד בין שתי האליפויות הוא שב-2004 דווקא הנבחרת המתגוננת זכתה בתהילה, בעוד פורטוגל האטרקטיבית נחלה מפלה במשחק הגמר.

נקודת המפנה הגדולה ביותר הגיעה במונדיאל האחרון. יורגן קלינסמן וגרמניה היו אלה שהצליחו לנצח משחקים בעזרת כדורגל התקפי, שהסתמך על דחיפה מהירה של כדורים קדימה, ולאו דווקא על הנעת כדור סבלנית. הנבחרת הזו הותירה את הרושם הגדול ביותר ב-2006. איטליה אמנם זכתה להניף את הגביע, אבל המהפכה המחשבתית הגיעה דווקא מהמארחת שהפסידה בחצי הגמר.

המגמה החיובית לא כבתה מאז, אלא רק התעצמה. את הביטוי לרוח החדשה ניתן היה לחוש כבר במהלך העונה האחרונה. האליפות של מנצ'סטר יונייטד והזכייה בצ'מפיונס ליג הושגו תוך כדי כדורגל התקפי סוחף. המהפכה הושלמה סופית ביורו הנוכחי. הזוכה היתה גם הנבחרת המשוחררת ביותר. ספרד בעטה לשער בטורניר יותר מכל נבחרת אחרת - ממוצע של 19.5 בעיטות למשחק. היא כבשה 12 שערים (יותר מכולן). לשם השוואה, יוון סיימה את יורו 2004 עם 7 שערים בלבד.

גם רוסיה וטורקיה, שתי המפסידות בחצאי הגמר, הגיעו למעמד הזה בזכות יכולת כיבוש שבלטה הרבה יותר מיכולתן להגן. מנגד, "הבונקריסטיות", שבטורניר הנוכחי הצטמצמו לשתיים בלבד, יוון ושבדיה - נכנעו ללא תנאי כבר בשלב הבתים. המגמה בטורניר היתה ברורה - הכדורגל ההתקפי תמיד ניצח את ההגנתי.

הטורניר הזה מביא בשורה טובה מאוד לאוהבי המשחק. הוא מדגיש את מה שקצת נשכח אחרי 2004 - את הכישרון ואת היכולת של האינדיבידואל הטכני על המגרש לגבור על מכונות מאורגנות.

sharon-b@globes.co.il

עוד כתבות

משחתת אמריקאית מפליגה מפורט־אוף־ספיין על רקע מתחים גוברים באזור בין ארה''ב לוונצואלה / צילום: Reuters, Andrea de Silva

נפט וקרטלי סמים: ארה"ב בדרך לעימות חזיתי ראשון זה שנים

על רקע החרפת המאבק בקרטלי הסמים, בעולם מדווחים על היערכות אמריקאית למבצע צבאי נגד משטר מדורו ● בעוד טראמפ טען כי אין כוונה לתקוף, בוונצואלה נערכים צבאית ופונים לרוסיה בבקשה לעזרה ● וגם: איך העימות הפוטנציאלי ישפיע על שוק הנפט העולמי?

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

"ביג שורט" פתח פוזיציית שורט על שתי מניות ה-AI הלוהטות

כמה ימים לאחר שפרסם אזהרה מסתורית ברשת X - “לפעמים, אנחנו רואים בועות", הודיע מייקל בארי באמצעות טופס 13F, שרכש אופציות פוט על אנבידיה ופלנטיר ● מנכ"ל פלנטיר, אלכס קארפ, כינה את המהלך של בארי: "מטורף" ●  וגם, למה שינה בארי את שם המשתמש שלו בטוויטר ל"קאסנדרה"

מנכ''ל מורגן סטנלי טד פיק ודיוויד סולומון, מנכ''ל גולדמן זאקס / צילום: AP - Seth Wenig

התיקון בדרך? האזהרה של המנכ"לים הבכירים בוול סטריט

המדדים המובילים בארה"ב נסחרים ברמות שיא לאחר עליות בשיעורים דו־ספרתיים השנה, אך בכירי וול סטריט מזהירים כי השוויים "מתוחים מדי" ● מנכ"לי גולדמן זאקס, ג'יי.פי מורגן וקפיטל גרופ סבורים שתיקון של עד 15% בשווקים הוא רק עניין של זמן - וזה לאו דווקא רע ● היום ירידות חדות

רחוב אלנבי, תל אביב / צילום: כדיה לוי

חרף התנגדויות תושבים: תוכנית "מרחב מנורה אלנבי" אושרה על ידי הוועדה המקומית של ת"א

תוכנית "מרחב מנורה אלנבי", שכוללת הקמת מגדל בן 45 קומות בין רחובות יבנה, אלנבי ויהודה לוי, אושרה בשבוע שעבר ע"י הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בת"א ● בין ההתנגדויות שנדחו: טענות על עומסי תנועה משמעותיים ופגיעה במשכירי הדירות והעסקים באזור

דגמים בולטים בציי הרכב / צילום: יח''צ

עודפי ליסינג, הנחות חריגות וירידת ערך מואצת: הכללים בשוק היד שנייה משתנים

השינויים התחרותיים והטכנולוגיים המואצים שחלים בשוק הרכב החדש משפיעים בצורה ישירה ומשמעותית גם על שוק המכוניות מיד שנייה ● אילו הרגלים חדשים כדאי לקונים ומוכרים לשקול לאמץ, היכן מסתתרות המציאות הזולות, ומאילו מלכודות מומלץ להיזהר?

הטבות המס לחברות הייטק / איור: Shutterstock

יש לכם חודשיים לבצע את תכנון המס הזה, והוא יכול לחסוך לכם הון

פחות מחודשיים לסוף השנה, גלובס יוצא בסדרת כתבות על ההטבות והתכנונים שיעזרו לכם לחסוך במס על ההשקעות שלכם. והפעם - קיזוז הפסדי הון ● איך הפסדים בהשקעה אחת יכולים לחסוך במס בהשקעה אחרת, על אילו נכסים ההטבה חלה, ועד מתי אפשר לממש את הזכאות? ● כתבה ראשונה בסדרה

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

"אחת הפרשות הגדולות שנחקרו בארץ": החשדות, הנחקרים והמעצר של יו"ר ההסתדרות

שוחד, מרמה והפרת אמונים - פרשת "יד לוחצת יד" מטלטלת את המשק ● יו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד נעצר בחשד שקיבל לכאורה כסף וטובות הנאה מסוכן הביטוח עזרא גבאי ● ביהמ"ש קבע כי בר־דוד יישאר במעצר עד 10 בנובמבר מחשש לשיבוש חקירה ● המשטרה: מדובר ב־13 פרשיות שחיתות, שכל אחת מהן יכולה לעמוד בפני עצמה, עם מעל 300 נחקרים ומעורבים

שכונת אם המושבות, פתח תקווה / צילום: Shutterstock

תושבים נגד הרחבת דרך אם המושבות בצפון פ"ת: "חשש כבד ביותר לנזק תמידי"

תושבים משכונת אם המושבות בפתח תקווה מתנגדים להרחבת הכביש העובר בסמוך לשכונה, שתהפוך את הכביש לדו־מסלולי ותלת־נתיבי וכוללת גשר מיתרים גדול ● לטענתם, התכנון מקודם "במעמד צד אחד" ומתעלם מזכויותיהם ● העירייה: "ביצוע הפרויקט פורסם באופן עקבי, מפורט וברור עוד משנת 2018"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

תל אביב ננעלה בירידות; מדד הבנקים נפל ב-1.5%, מדד הביטוח זינק ב-3.9%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.1% בלבד ● ירידות נרשמות גם בבורסות ברחבי העולם, לאחר שדוחות חזקים במיוחד של חברת התוכנה פלנטיר חידדו את חששות המשקיעים מפני הערכות שווי קיצוניות בוול סטריט ● וגם: האם חברת השבבים שזינקה ב־100% השנה בדרך לראלי חדש?

בואינג 777 שעבר הסבה למטוס מטען על ידי תע''א. בקרוב גם בהודו? / צילום: התעשייה האווירית IAI

905 מיליון דולר: זו העסקה הבאה של התעשייה האווירית עם הודו

כחלק ממהלך אסטרטגי של הודו, התעשייה האווירית תיזכה בחוזה בסך 905 מיליון דולר להסבת שישה מטוסי נוסעים למטוסי תדלוק עבור חיל האוויר המקומי ● בכך יתהדקו עוד יותר היחסים בין החברה לניו דלהי, הכוללים בין היתר מערכות הגנה אווירית, מל"טים וטילים

שלט חוצות בטיימס סקוור מציג את תחזיות ההימורים לקראת הבחירות / צילום: פרופ׳ ניצן גסלביץ פקין

הבחירות בניו יורק כמשל: כך הופכים שוקי החיזוי מכלי למדידה למייצרי מציאות

שוקי החיזוי סביב המועמד לראשות ניו יורק שוברים שיאים - אך האם מדובר במניפולציה? ● פלטפורמות כמו פולימרקט מבטיחות לנבא תוצאות בעזרת "חוכמת המונים", אך בפועל הן משתמשות באלמנטים של הימורים, ויש חשש שהן מתומרנות ע"י גורמים זרים ● טור אורח

אלכס קארפ, מנכ״ל פלנטיר / צילום: שחר שחר, דוברות אונ' תל אביב

פלנטיר עקפה את תחזיות האנליסטים, אז למה המניה נפלה?

מניית פלנטיר ירדה ממחיר שיא כל הזמנים אליו הגיעה, דווקא לאחר שהחברה הציגה תוצאות חזקות ברבעון השלישי ● בשוק חוששים שהשווי של החברה גבוה מדי

Jaecoo 7 צ'רי / צילום: יח''צ

מהפך בשוק הרכב: קבוצת צ'רי הסינית עקפה את המסירות של טויוטה

קבוצת צ'רי הסינית טיפסה למקום השני במסירות הרכב מתחילת השנה עם המותגים צ'רי וג'אקו, תוך שהיא עוקפת את טויוטה שנמצאת כעת במקום השלישי בחלוקה ליצרניות ● יונדאי מוטורס שומרת עדיין על ההובלה עם כ־52 אלף מסירות מצטברות ● בענף הרכב מצפים כי בחודשים הבאים ימשכו מבצעי ההנחות על רכבי "אפס קילומטר"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

מבקר המדינה בביקורת על הקבינט הכלכלי של סמוטריץ' במלחמה: "הפגין אוזלת-יד"

המבקר אנגלמן מותח ביקורת קשה על התנהלות הקבינט החברתי-כלכלי בראשות שר האוצר סמוטריץ', שאמור היה לטפל בכל ההיבטים האזרחיים הנוגעים לניהול המלחמה - אך "הפך לכלי ריק" ● במשך יותר משנה, עד סוף דצמבר 2024, הקבינט לא התכנס כלל; נושאים כמו המשבר בצפון, המחסור בעובדים והסיוע לעסקים לא טופלו במסגרתו; סמוטריץ' לא מימש את סמכויותיו, ונתניהו כלל לא נדרש לנושא

קים קרדשיאן לובשת SKIMS / צילום: יח''צ

סקימס של קים קרדישיאן בדרך לישראל בשותפות עם קבוצת אירני

מותג ההלבשה התחתונה והמחטבים של קים קרדשיאן יושק ב-10 בנובמבר באתר פקטורי 54, ובמהלך דצמבר יחל להימכר גם בסניפי הרשת במתכונת "חנות בתוך חנות" ● במהלך חמש השנים הקרובות צפויות להיפתח בישראל 10-14 חנויות של SKIMS ● לפי ההערכה, ההשקעה של קבוצת אירני במהלך תגיע לכ-65 מיליון שקל

בנין הוועד הפועל של ההסתדרות בת''א / צילום: עינת לברון

ההסתדרות, הג'ובים והדירקטורים: כך נוצרה הקרקע לצמיחת השיטה שנחשפה

ההסתדרות זוכה למעמד יוצא דופן שמאפשר לה לא רק למנות את הדירקטורים בגופים שתחתיה, אלא גם דריסת רגל משמעותית בחברות הממשלתיות ● האירועים הנוכחיים מצטרפים לביקורת החריפה ולניסיונות להגביל את הכוח הזה באמצעות חקיקה

כך הבחירות לראשות ניו יורק הפכו למלחמה על המזרח התיכון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איך מסקרים בעולם את הדלפת הסרטון על ידי הפצ"רית, באוסטרליה מפגינים נגד נשק ישראלי, איך ממדאני משך את הקולות הפרו-פלסטינים בניו יורק, והסנטור האמריקאי שמזהיר מאנטישמיות ● כותרות העיתונים בעולם 

עזרא גבאי / איור: גיל ג'יבלי

"כולם חשדו שיש שטיקים": סוכן ביטוח אחד עומד בלב הפרשה החמורה

עזרא גבאי נחשב לאחד מסוכני הביטוח הפרטיים הגדולים בישראל, מחובר היטב לצמרת ההסתדרות, למרכז הליכוד, לעיריות ולחברות ממשלתיות ● כעת הוא נעצר בחשד למעורבות בפרשת השחיתות בהסתדרות ● סנגורו: "כל עסקה הייתה באמצעות מכרז"

מחלקת בשר בסופרמרקט בישראל / צילום: Shutterstock

260 אלף שקל בחודש: השכר הפנומנלי של גילדת שוחטי הבשר

כמעט 60% מבשר הבקר בישראל מגיע ממדינות שונות בעולם, כאשר היבואנים נדרשים לממן צוותי שחיטה כשרה בחו"ל ● בשנים האחרונות מתמעט מספרם של השוחטים, ואין הכשרות לדור עתיד - מה שמאפשר להם לגבות שכר גבוה במיוחד, שמגולגל למחיר שמשלם הצרכן הסופי

יפעת תומר-ירושלמי / צילום: דובר צה''ל

ההסתבכות של הפצ"רית: העבירה שעל הפרק, ומה הבעיה במינוי המחליף?

בנוסף לחשד להדלפת הסרטון משדה תימן, האלופה יפעת תומר־ירושלמי עשויה להיות מואשמת בדיווח "בעייתי" לבג"ץ ● דיווחי כזב לביהמ"ש לא הביאו להרבה הרשעות, אבל בכל זאת יש תקדים מפורסם ● ולמה צריכים לשים לב לפני שממנים את המחליף?