גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניצחון היופי

היורו הנוכחי השלים את המהפך שעבר הכדורגל האירופי מאז הזכייה של יוון ב-2004. הבונקריסטיות נענשו, אלה שהתעקשו על משחק מיושן הושפלו. וכל זה לא היה מתאפשר בלי הניצוץ שהציתה גרמניה ב-2006

1. כולם ידברו היום על המהירות הפנטסטית של טורס, על יכולת ההנדסה של אינייסטה, צ'אבי ושות'. ידברו גם על השוער הטוב בעולם, איקר קסיאס. כולם ישכחו גיבור אחר שהיה מאוד חשוב לנבחרת ספרד ביורו 2008 - מרקוס סנה.

סנה, מתאזרח מברזיל שמשחק ב-6 השנים האחרונות בוויאריאל, הוא קשר אחורי הורס. דויד וייה אמר עליו שהוא "עושה את העבודה המלוכלכת ומספק לנו את האיזון במגרש". הגרזן של ספרד במרכז השדה היה גורם מכריע בעובדה שהנבחרת לא ספגה בכל שלושת משחקי הנוקאאוט ביורו. בספרד ביקרו לפני הטורניר את ההחלטה של אראגונס לעלות עם סנה בהרכב על חשבונו של פברגאס, וטענו כי אין טעם לשחק עם שחקן שהוא מעין "בלם שלישי". אבל אראגונס התעקש ואמר כי "אין תחליף ליכולת של סנה לדכא את היריבים".
מי שנראה אתמול מדוכא במיוחד הוא מיכאל באלאק, שמסר במהלך המשחק 20 מסירות לא מדויקות - 12 מהן הסתיימו ברגליים של סנה.

חוץ מזה, סנה גם מוסר מדויק להפליא. בסך הכל מסר 262 מסירות במהלך המשחקים, כאשר 90% מהם הגיעו ליעדן.

2. המאכזבת הגדולה של הטורניר הזה היא צרפת. הכדורגל שאותו שיחקה הוא מיושן, ולא מיישר קו עם השינויים הטקטיים שחלו בשנים האחרונות. צרפת היתה הנבחרת היחידה מבין 16 המשתתפות שבחרה לעלות בלי קשר 50/50 במרכז המגרש. טולאלאן ומקאללה, שפתחו במרכז הקישור של דומאנק בשיטה של 4-4-2, הם קשרים אחוריים נטו, שמסוגלים לעשות נאמנה את עבודת הסגירה ההגנתית, אבל מתקשים לתפקד כשהכדור נמצא בשליטה של קבוצתם.

עמדת ה-50/50 היא אולי החשובה ביותר בכדורגל כיום. ואולי זו גם הסיבה שהנבחרות שהגיעו לגמר, הן אלה שהציבו בעמדה הזו שחקנים שהם מהמובילים בתחום. בגרמניה זה היה כמובן באלאק. בספרד מילאו את התפקיד צ'אבי ופברגאס לסירוגין.

3. הגנת "הליברו", כלומר בלם אחורי שמטאטא את התקפות היריב מאחורי שני בלמים ששומרים אישית על חלוצי היריבה, נכחדה כמעט לחלוטין אי שם בסוף שנות ה-90'. הרוב המוחץ של המאמנים באירופה עברו לשחק עם שיטה של ארבעה שחקני הגנה, כאשר שני הבלמים משחקים בקו אחד, מנסים ללכוד את ההתקפה בנבדל ומטאטאים איזור, ללא שמירות אישיות.

אך שיטת הליברו זכתה לעדנה מחודשת כאשר אוטו רהאגל נתן את המפתחות לטראיאנוס דלאס להיות המטאטא היווני ביורו 2004. איך זה נגמר, כולם זוכרים. בטורניר הנוכחי אפשר כנראה להכריז באופן רשמי על מותו של הליברו. יוון היתה הנבחרת היחידה שעלתה לשחק בטקטיקה הזו, וספגה מהלומה כבר במשחק הראשון, דבר שהכריח את רהאגל לבצע התאמות במשחק השני. מול הנבחרת הטכנית והמהירה של רוסיה, זה כבר היה מאוחר מדי.

4. הזכייה של יוון ביורו הקודם, חודש בלבד אחרי זכייתה של פורטו הממושמעת של ז'וזה מוריניו בצ'מפיונס ליג, הכניסה את עולם הכדורגל לסחרור. היה חשש כללי שהכדורגל ההגנתי יחזור לתת את הטון, בדיוק כפי שקרה אחרי מונדיאל 1990 והכדורגל השבלוני של הגרמנים. בטורניר לפני ארבע שנים נכבשו 77 שערים (2.48 למשחק), בדיוק כמו בטורניר הנוכחי. זוהי כמות שיכולה אולי להעיד על כדורגל התקפי. ההבדל היחיד - והמשמעותי מאוד בין שתי האליפויות הוא שב-2004 דווקא הנבחרת המתגוננת זכתה בתהילה, בעוד פורטוגל האטרקטיבית נחלה מפלה במשחק הגמר.

נקודת המפנה הגדולה ביותר הגיעה במונדיאל האחרון. יורגן קלינסמן וגרמניה היו אלה שהצליחו לנצח משחקים בעזרת כדורגל התקפי, שהסתמך על דחיפה מהירה של כדורים קדימה, ולאו דווקא על הנעת כדור סבלנית. הנבחרת הזו הותירה את הרושם הגדול ביותר ב-2006. איטליה אמנם זכתה להניף את הגביע, אבל המהפכה המחשבתית הגיעה דווקא מהמארחת שהפסידה בחצי הגמר.

המגמה החיובית לא כבתה מאז, אלא רק התעצמה. את הביטוי לרוח החדשה ניתן היה לחוש כבר במהלך העונה האחרונה. האליפות של מנצ'סטר יונייטד והזכייה בצ'מפיונס ליג הושגו תוך כדי כדורגל התקפי סוחף. המהפכה הושלמה סופית ביורו הנוכחי. הזוכה היתה גם הנבחרת המשוחררת ביותר. ספרד בעטה לשער בטורניר יותר מכל נבחרת אחרת - ממוצע של 19.5 בעיטות למשחק. היא כבשה 12 שערים (יותר מכולן). לשם השוואה, יוון סיימה את יורו 2004 עם 7 שערים בלבד.

גם רוסיה וטורקיה, שתי המפסידות בחצאי הגמר, הגיעו למעמד הזה בזכות יכולת כיבוש שבלטה הרבה יותר מיכולתן להגן. מנגד, "הבונקריסטיות", שבטורניר הנוכחי הצטמצמו לשתיים בלבד, יוון ושבדיה - נכנעו ללא תנאי כבר בשלב הבתים. המגמה בטורניר היתה ברורה - הכדורגל ההתקפי תמיד ניצח את ההגנתי.

הטורניר הזה מביא בשורה טובה מאוד לאוהבי המשחק. הוא מדגיש את מה שקצת נשכח אחרי 2004 - את הכישרון ואת היכולת של האינדיבידואל הטכני על המגרש לגבור על מכונות מאורגנות.

sharon-b@globes.co.il

עוד כתבות

מפעלי ICL בים המלח / צילום: ap, Ariel Schalit

בג"ץ קבע: ICL תשלם מאות מיליוני שקלים על שאיבה מים המלח

בעקבות עתירות שהגישו אדם טבע ודין ולובי 99, בג"ץ חייב את חברת ICL לשלם על המים ששואבים מפעלי ים המלח ● היקף התשלום עשוי להגיע לכ-500 מיליון שקל משנת 2018 ועד סוף הזיכיון בשנת 2030 ● ICL בתגובה: "פסק הדין אינו מידתי וסותר את עמדת המדינה ואת לשון החוק"

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

בהנחה משמעותית: וויז שכרה את הקומות העליונות במגדל לנדמרק 2 בת"א

וויז, שממוקמת כיום במגדל רחוב דובנוב בת"א, שכרה את הקומות העליונות במבנה שבמתחם שרונה ● את השטח היא השיגה בהנחה משמעותית, תודות למו"מ שניהל המשקיע הראשון בחברה, גילי רענן

שר המשפטים, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בג"ץ פסל את המינוי, לוין תקף: "מיירטים בזה אחר זה את מינוי השופטים"

בית המשפט העליון פסל היום את החלטת שר המשפטים להטיל על השופט בדימוס יוסף בן-חמו את הפיקוח על חקירת הדלפת הסרטון משדה תימן ● לשיטתם, בן-חמו אינו עונה על הגדרת "עובד מדינה בכיר" ● מה אמר לוין ולאן ממשיכים מכאן?

טקס קבלת מערכת חץ 3 בגרמניה / צילום: Reuters, Jan Woitas/dpa

"הכפר הישראלי" שהוקם ליד ברלין והבקשה של הקנצלר: חץ 3 הושק היום בגרמניה

מהנדסים, חיילים ודיפלומטים פעלו בשנתיים האחרונות כדי להעביר את מערכת החץ 3 לאדמת גרמניה - והיום היא הוכרזה כמבצעית בטקס חגיגי ובנוכחות הצמרת הביטחונית משתי המדינות ● מאחורי הקלעים עומד שיתוף-פעולה חסר תקדים, שהועמק דווקא בתקופה מתוחה ביחסים ● וגם: כיצד סייעה העסקה ההיסטורית בעת המבצע באיראן ביוני?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

למה מניית ארית מתרסקת אחרי שהודיעה על הנפקת החברה הבת?

מניית ארית תעשיות צוללת בבורסה ביותר מ-16% לאחר ההחלטה להנפיק לציבור את החברה הבת רשף ● ארית מציעה להנפיק את רשף בשווי נמוך משמעותית מהשווי של חברת ההחזקות עצמה, בניגוד למקובל בשוק ● אנליסט מסביר: "השוק התאים את התמחור לכזה של חברת החזקות"

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

ענקית הספנות הבינלאומית הפג לויד הגישה הצעה לרכישת צים

במסגרת שורת הבעלים בחברה הגרמנית נמנות קטאר החזקות, זרוע של רשות ההשקעות הקטארית, וגם קרן העושר הסעודית ● בוועד העובדים של צים מתנגדים לעסקה בחריפות וקוראים למדינה למנוע את המהלך

בנייה בחדרה / צילום: Shutterstock

מחירי קרקע נמוכים יחסית: אלה מכרזי רמ"י שנסגרו אתמול

השתתפות ערה יחסית של יזמי נדל"ן נרשמה בשורה של מכרזי רמ"י שנסגרו אתמול, שחלקם מיועדים למחיר מטרה ● המחירים שהושגו במכרזים אלה היו נמוכים ושיקפו ירידות בערכי קרקע, כמו גם בדחייה אפשרית של מימוש הפרויקטים

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ’ / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

שר האוצר מציג את תקציב 2026: "יהיה מס על בנקים. הוא יהיה קבוע וגדול"

שעות לפני ההצבעה על הצעת התקציב בממשלה, מערכת הביטחון והאוצר עדיין חלוקים על תקציב הביטחון השוטף וההתמודדות עם האיום האיראני ● נתניהו מבקש עוגן תקציבי לעשור קדימה, שמקבע את המסגרת ומצמצם תקציבים אזרחיים ● עוד ברקע: רפורמות במחלוקת, מאבקים מול שרים והסתדרות מוחלשת

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

האוצר נסוג: הגבלות יצוא הגז הוצאו מחוק ההסדרים בעקבות התנגדות משרד האנרגיה

המהלך הדרמטי של האוצר להגבלת יצוא הגז, שנועד לעודד תחרות מקומית ולהאריך את חיי המאגרים, ירד מחוק ההסדרים לאחר שמשרד האנרגיה סירב לקדם שינוי מחוץ לוועדת דיין ● כעת המשרדים יידרשו להגיע לפשרה בתוך הוועדה עצמה ולא במסגרת התקציב

עו''ד אלדד כורש / צילום: איל יצהר

אלדד כורש בדרך להקים משרד חדש עם 50 עורכי דין

לגלובס נודע כי עו"ד אלדד כורש ניהל מגעים עם מספר משרדים גדולים, אך בסופו של דבר הוא צפוי לפנות לדרך עצמאית ● חברת הנדל"ן תדהר, הלקוחה המרכזית של כורש, תעבור איתו למשרד החדש, שצפוי להתמקם במגדל ביונד בגבעתיים ● כורש אישר את הפרטים

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל / צילום: תמר מצפי

ב-590 מיליון שקל: מה עומד מאחורי הנפקת המניות הפרטית של דוראל?

דוראל הנפיקה מניות ב-590 מיליון שקל בהנפקה סגורה למוסדיים, שככל הנראה מבקשים לבסס את אחיזתם בחברה לקראת הנפקה אפשרית בארה"ב ● במקביל, החברה מדווחת על התקדמות משמעותית בפרויקטים בארה"ב ועל הרחבת החשיפה לשוק האנרגיה האמריקאי ● דוראל זינקה בכ-20% בשבוע האחרון, בעקבות פרסום הדוח שלה למשקיעים לרבעון השלישי של 2025

מייסיד MHR1, צח חרמון ויגיל מנוביץ' / איור: גיל ג'יבלי

המאבק המשפטי בחברת הנדל"ן הגרמנית מתקרב לסיום

הסכם שהוגש לבית המשפט הכלכלי מסדיר לראשונה שליטה משותפת על התאגיד ההולנדי שמחזיק במרבית נכסי MHR1 ● השליטה תעניק למשקיעים גם 50% בקבלת החלטות בתאגיד ההולנדי ובחברות-הבנות שלו

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

המדינה האירופית שהותירה את אלביט מחוץ למכרז הגדול

הענקית הביטחונית הגרמנית קיבלה ממדינת נאט"ו הזמנה של חימושים משוטטים מסדרת הירו של UVISION הישראלית ● נורבגיה החליטה להשאיר בחוץ את המערכת הרקטית של אלביט, במסגרת מכרז שהיא מבצעת למערכות רקטיות ארוכות־טווח ● השקעת המיליארדים של טורקיה במערכות נשק חדשות ● וגם: במסגרת המלחמה עם רוסיה, אוקראינה צברה 100 אלף רחפנים במודל רכש ייחודי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; מניות הבנייה נופלות, ארית תעשיות צוללת

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.6% ● וול סטריט ננעלה אתמול בעליות, על אף דוח התעסוקה של ADP, שהצביע על ירידה חדה ומפתיעה בכמות המועסקים ● מחירי הנפט עולים על רקע דשדוש המגעים לסיום מלחמת רוסיה-אוקראינה ● וגם: המניה הקטנה בתחום ה-AI שמכה את השוק, עם עלייה של 180% מתחילת השנה

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

ענקית הלואו קוסט מודיעה: תחזור לטוס לישראל בסוף מרץ 2026

חברת התעופה הבריטית איזי ג'ט מאותתת על חזרה לישראל, וזאת לאחר שהפסיקה לטוס לארץ בקיץ 2023 ודחתה מאז פעם אחר פעם את חידוש הטיסות ● ההיערכות כוללת בחינת קווים קיימים לצד פתיחת קווים נוספים

מאיה ורטהיימר בקמפיין יד2 / צילום: צילום מסך יוטיוב

תקציב הפרסום של יד2 עובר למקאן תל אביב

בשמונה השנים האחרונות טופל תקציב יד2 בראובני-פרידן, והחל מ-2026 הוא יעבור למשרד פרסום חדש ● השבוע נמכרה פלטפורמת היד השנייה לקרן אייפקס העולמית תמורת 3.1 מיליארד שקל

הבניין בגבעתיים / צילום: L&D GROUP

תוך 3 חודשים בלבד ולפני קבלת היתר בנייה: שלוש דירות נמכרו בבניין המיועד לפינוי־בינוי בגבעתיים

בניין בשכונת בורוכוב בגבעתיים נבנה בשנות ה־70, והדיירים בו חתמו על הסכם פינוי־בינוי, אך עדיין רחוקים מהיתר ● שתיים מהדירות נקנו ע"י משקיעים, ואחת ע"י משפרי דיור ● נעמה יסקרוביץ, סוכנת נדל"ן מחברת L&D GROUP: "אנשים מחפשים אלטרנטיבה לת"א"

דונלד טראמפ וקווין האסט / צילום: Reuters, Brian Snyder

המרוץ הוכרע? טראמפ ביטל ראיונות עם המועמדים ליו"ר הפד ואותת מי היורש

הממשל האמריקאי היה צריך לקיים השבוע שורת שיחות עם המועמדים לתפקיד יו"ר הבנק המרכזי, אך ביטל אותן ברגע האחרון ● "בדקנו 10 שמות, אבל צמצמנו אותם לאחד", הצהיר השבוע טראמפ ● ההערכה: היועץ הכלכלי הוותיק של הנשיא, קווין האסט, צפוי להיבחר

רמי קאליש

OpenAI רוכשת את נפטון של פיטנגו הישראלית

ענקית הבינה המלאכותית OpenAI רכשה אמש את חברת הבינה המלאכותית הפולנית נפטון, שהמשקיעה הראשונה בה היא פיטנגו, קרן ההון סיכון הישראלית של חמי פרס ורמי קאליש

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע במשק באוקטובר: 13,620 שקל. ומה קורה בהייטק?

לפי הלמ"ס, מדובר בעלייה של 2.9% לעומת אוקטובר 2024 ● קצב האינפלציה באוקטובר 2025 עמד על 2.5%, כך שגם ריאלית מדובר בעלייה קלה לעומת החודש המקביל בשנה שעברה