גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שקיות פלסטיק זה לא נורא כל-כך

"המזהמת הגדולה" מתעופפת ונגישה ולכן קל להתנפל עליה, אך היא ממש לא הבעיה

דומה כי העיסוק הציבורי והפוליטי בשקית הפלסטיק הפך אותה למזהמת הגדולה ביותר של הסביבה. כתבות עומק, ידיעות בעיתונות הכתובה והאלקטרונית, הצעות חוק, ישיבות בוועדת הכנסת ועוד ועוד, הם רק חלק מהגורמים שעלולים להביא את המשרד להגנת הסביבה להשקיע משאבים בבעיה, אם להתבטא בעדינות, בעיה שהיא שולית.


מסקירת הבעיה, שנעשתה במחקר מקיף במוסד שמואל נאמן שבטכניון, עולה כי ההר הוליד עכבר. בעיית השקיות היא בעיקר בעיית הלכלוך בשטחים הפתוחים ולפי הנתונים שהתקבלו, לכל היותר, רק 6% מהשקיות ישמשו את הצבור ליציאה לפיקניק או טיול (וכמובן, שזה לא מחייב שכל אותן שקיות גם יושלכו ללא בקרה ויתעופפו בשטחים הפתוחים).

צריך אומץ ואחריות סביבתית להסביר לגופים הסביבתיים והציבור כי השינוי צריך להתחיל מאיתנו - לא באמצעות חקיקה ולא באמצעות כפייה - אלא באמצעות חינוך, הסברה וגם הפעלת החוק לשמירת הניקיון המאפשר להטיל קנסות על אותם מלכלכים. וזה תפקידו של המשרד להגנת הסביבה שיכול להתקבל כמשרד אחראי אשר בוחן מחקרית נושאים שונים, ומקבל החלטות לא על סמך תחושות בטן אלא על סמך נתונים.

יתרה מכך, אם המשרד להגנת הסביבה ישלב את החינוך וההסברה בחלוקה של שקיות רב פעמיות לכל בית אב (חלוקה שיכולה להיעשות ע"י תלמידים, חניכי תנועות נוער, סטודנטים וכו' אשר ילוו את חלוקת השקיות בהסברים לגבי חשיבות הפחתת השימוש בשקיות), המשרד להגנת הסביבה יזכה לאהדה רבה.

העלות של מבצע כזה, אגב, תהיה נמוכה בהרבה מהעלות שהיתה מושתתת על הציבור לו נקבע היטל על השקיות או לו נאסר על השימוש בהן כי אז גם היה צריך להפעיל משטרת אכיפה בכל מרכול או דוכן בשוק. הצעה נוספת למשרד להגנת הסביבה הוא להטביע לוגו של המשרד שיזכיר לכל, כי כאן בישראל מתנהל משרד ממשלתי מקצועי.

נוח מאוד לראות את השקיות כחזות החברה המודרנית- מדובר במוצר שמקורו בהפקת נפט שכדי ליצרו יש צורך בזיקוק נפט, וכשהיא מחולקת חינם - הופך הצרכן לטרמפיסט על הסביבה, שכן הוא לא נושא בעלות האמיתית (הישירה והחיצונית) שיוצרת השקית בייצורה ובסילוקה.

בנוסף לכך, לא ניתן להתעלם מהכמויות המחולקות - למעלה מחמישה מיליארד שקיות מוצאות דרכן לשוק הישראלי, מהם כשני מיליארד שקיות "גופיה", 2 מיליארד שקיות רגילות המשמשות לעטיפת ירקות, בשר וחלב ומיליארד שקיות נוספות משמשות בשווקים וברשתות פארם וכו'.

השיח הציבורי בסוגיית השקית מתנהל סביב יונקים ימיים שנחנקים מהשקיות וחיות סובלות למרות שלא נמצאו בישראל יונקים ימיים שאכן סובלים מחנק, וגם לא נמצאו עדויות על חנק של יעלים או יחמורים ע"י רשות הטבע והגנים.

נכון. השקית מתעופפת ולכן גם רואים אותה בגובה (עצים, גדרות) והיא גם נישאת למרחקים אך בהרכב הכולל של פסולת, אותה משאיר ציבור חסר מודעות וחסר כבוד לטבע ולשטחים הפתוחים, אלא שהשקיות מהוות לא יותר מ 10%.

תחילה קבעו הפרלמנטרים החרוצים, כי יש לאסור את השימוש בשקיות פלסטיק ולחייב שימוש בנייר. הידע המחקרי ושימוש במתודולוגיה מחקרית של ניתוח מחזור חיים, הראו כי אין לנייר כל עדיפות סביבתית על פני הפלסטיק. גם פלסטיק מתכלה (פלסטיק המכיל שרשראות של עמילן ולכן זמין לפעילות מיקרוביאלית המפוררת את הפלסטיק, או פלסטיק הרגיש לקרינה אולטרה סגולית) אינו פתרון.

טוב עשתה ועדת הפנים ואיכות הסביבה בכנסת שהבינה והפנימה את הנושא ומכל הצעות החוק אושרה בקריאה ראשונה הצעה שקולה ורציונאלית, לפיה יהיה צורך לייצר את השקיות עפ"י תקן ברור ומוסכם אשר יבטיח איכות טובה של המוצר וגם תופסק שיטת החלוקה בחינם של השקיות במרכולים, בשווקים ובחנויות.

הכותבת עומדת בראש תחום סביבה במוסד המחקר שמואל נאמן

להורדת המחקר צמצום השימוש בשקיות פלסטיק בישראל, יש ללחוץ כאן

עוד כתבות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-0.5%, הדולר התחזק

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיקה על הבורסה ● השקל שהתחזק הבוקר, נחלש עתה ונסחר ב-3.77 שקלים ● אלארום זינקה ב-20%, נובה ב-4% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כארבעה דונמים בשכונת אשכול שבצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

בלבנון מדווחים על עשרות מטרות שהותקפו בבת-אחת בדרום המדינה

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף • צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות; חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל ירד מאופנוע, נכנס למבנה וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • עדכונים שוטפים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"