גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוניב אל מסרי, המולטי-מיליונר היחיד בפלסטין: "תהיו נחמדים ותנו לנו 25% ממדינת ישראל. זה מה שמגיע לנו"

אל מסרי, שהונו העצמי מוערך ב-500 מיליון דולר, למגזין "פירמה": "נוצר פה מצב של פער כלכלי עצום בין הפלסטינים לביניכם ברמת החיים ובמשכורת הממוצעת - וזה רק הולך ומחריף. אתם צריכים להבין שאתם לא יכולים לאכול את כל העוגה כל הזמן"

מוניב אל מסרי הוא מן הסתם האיש העשיר ביותר בגדה. יש המעריכים את הונו בסך 500 מיליון דולר. הפעמים שבהם כמעט הפך להיות ראש ממשלת הרשות, בימי ערפאת, הביאו את עיתון "ניוזוויק" לכנות אותו "רוס פרו הפלסטיני", על שם המיליונר האמריקאי שרץ לבחירות בארה"ב. מוניב אל מסרי הוא יו"ר תאגיד "פדיקו" החולש על שליש מעסקי הרשות. התאגיד הוא בין היתר בעליהם של עסקים בתחום המזון, התעשייה, המלונאות והתקשורת, וחברת הסלולר של הרשות - "ג'אוול".

את העסקים הבאמת רווחיים אל מסרי עושה בחברת "אדגו", העוסקת בחיפוש נפט, קידוחים ושינוע של הזהב השחור. מאחר שמחירי הנפט מאמירים, תלונות על מצבו הכלכלי לא היו חלק מהראיון. שוויה של החברה מוערך בכ-1.5 מיליארד דולר. היא נוסדה לפני 54 שנה על ידי אל מסרי, שכיום הוא בן 73. בנוסף לנפט, החברה מתעסקת גם בשינוע מים וגז ובייצור חשמל. המטה הראשי של החברה נמצא בירדן, אבל עסקיה פזורים ברחבי המפרץ הפרסי, באזור הגולף, במצרים ובאפריקה. רק לא בישראל ובגדה.

הראיון עם אל מסרי נערך בארמונו הניצב בראש גבעה על פסגת הר גריזים, המתנשא מעל שכם. הארמון של אל מסרי הוא למעשה העתק מושלם של וילה קפרה "לה רוטונדה", שנמצאת ליד העיר ויצ'נצה שבחבל ונטו באיטליה, אותה בנה האדריכל האיטלקי אנדראה פלדיו, אבי האדריכלות הקלאסית. "ראש העיר של ויצ'נצה היה פה ושאלתי אותו אם לא מפריע לו ששיניתי מעט במבנה של הבית. הוא אמר לי כי הרוטונדה שלי הרבה יותר מרשימה".

ההעתק הוא מושלם ושם דגש על הפרטים הקטנים. בחזית הבניין ישנה בריכת מים ענקית ועגולה, ובאמצעה מזרקה. במרתף הווילה יש אתר חפירות מוכרז ובו שרידים של מנזר מהמאה ה-14. את שרידי המנזר גילו במקרה הפועלים שחפרו את היסודות לארמון. אל מסרי החליט לעצור את הבנייה ולהשקיע בחפירות ארכיאולוגיות, והמשיך לבנות רק לאחר שחשף את המנזר העתיק על כל חלקיו.

חללי הבית מלאים ביצירות אמנות קלאסיות, מהמאות ה-17 וה-18 ועד לפיקאסו. יש לו שם שידה של מרי אנטואנט וספות של לואי ה-17. יש לו חמישה משרתים סרילנקים דוברי ערבית.

בעבר הוכרז כי אל מסרי יתמודד על תפקיד מנהיג הרשות הפלסטינית, אך לבסוף הוא נסוג בו מהחלטתו. "יש לישראל את ההזדמנות הגדולה שלה עכשיו עם אבו מאזן. אני לא חושב שיהיו לכם אנשים יותר טובים ממנו בעתיד לעשיית שלום. אבל, אתם לא נותנים כלום".

- אתה מתגעגע לערפאת?

"אני הייתי החבר הכי טוב של ערפאת. הוא היה הגיבור שלי. הוא לא ידע כלום בניהול. הוא לא קרא בחיים שלו את ה'וול סטריט ג'ורנל'".

- רבים אומרים שהוא היה אדם מושחת.

"הוא לא היה אדם מושחת. האנשים סביבו היו מושחתים. הוא חי חיים פשוטים. אבל כדי להניע אנשים היה עליו לעשות דברים. הוא עשה טובות לאנשים מסוימים. אני לא אהבתי את זה. אבל גם אצלכם בישראל משתמשים באותן שיטות, אל תהיו לי פתאום תמימים".

- לדעתך הישראלים יכולים לדבר עם החמאס? אתה מצליח לדבר איתם?

"אני חושב שהם חלק גדול מאוכלוסיית פלסטין אז צריך לדבר איתם. ישראל אמרה שהיא לא תדבר איתם, אבל היא דיברה. בדיוק כמו שמר רבין אמר לי, אני לעולם לא אדבר עם ערפאת, אבל הוא דיבר".

- היית מוכן לחיות תחת משטר חמאס?

"לא הייתי רוצה לחיות תחת משטר חמאס, אבל זו לא הנקודה. מה לעשות שחלק גדול מהאוכלוסייה הם חמאס? הם מאוד נבונים, הם יודעים איך להתנהל. פגשתי אותם בעזה, פגשתי אותם בדמשק ויש לי אמון בהם וכבוד כלפיהם... אנחנו מאוד שמחים על השיחות בין סוריה לישראל. זה חשוב לאזור. אני מקווה ש-2009 תהיה שנה טובה, שבה אימהות יישנו כמו שצריך והילדים שלהן לא יצטרכו להילחם זה בזה. הגיע הזמן".

- בעבר התראיינת ואמרת שהפסדתם הרבה כסף בגלל האינתיפאדה. המצב השתפר?

"אנחנו מפסידים כסף בכל העסקים שלנו חוץ מבשתי חברות. האחת היא 'ג'אוול', החברה הסלולרית, והשנייה היא הבורסה".

- הבורסה שלכם לא התמוטטה?

"היא קצת התאוששה בזכות כמה פעילויות. אבל החברות האחרות שלנו מפסידות כסף בגלל הכיבוש. זו הבעיה הכי גדולה שלנו".

- באיזה אופן הכיבוש גורם לכם להפסיד כסף?

"קודם כול השקענו המון בתיירות. מלונות של חמישה כוכבים או שבעה כוכבים, כמו המלון שלנו בבית לחם, 'ג'אסר פאלאס'. אני בניתי אותו, וכל שנה אנחנו מפסידים בו 67 מיליון דולר. בעיקר בגלל החומה, לא מגיעים תיירים".

- אבל ישנה פריחה יחסית של תיירות צליינית בשנה האחרונה, לא?

"נסעתי לפני שבועיים לרוסיה רק כדי לעודד תיירות רוסית לבוא. הם אמנם קיבלו ויזה חופשית לישראל אבל לא לפלסטין. אני לא מורשה להגיע למלון שלי כי אין לי אישורים לכך. וגם למזרח ירושלים, שם יש בבעלותי בית מפואר, אני לא מצליח לקבל אישור. הפארק התעשייתי בעזה מושבת. בנינו אותו כי חשבנו שיהיה שלום. יש לנו כמה מלונות בעזה שמושבתים".

- מה עם לפתח קשרים עם אנשי עסקים ישראלים?

"מאוד התאכזבתי מהנוכחות הישראלית המועטה בוועידת העסקים בבית לחם. היו צריכים לבוא, אבל ביטלו. אתם חושדים בנו עכשיו כמו שאנחנו חשדנו בכם לפני חמשעשרה שנה, פחדנו מכם, לא בטחנו בכם. עכשיו המצב השתנה, אתם מפחדים מאיתנו. מעטים מדברים. באים לפגישות, אבל ברגע האחרון אומרים ביטחון. זה מה שמונע את הכול, ביטחון. אין פה נכונות אמיתית מצידכם.

"אנחנו רוצים קודם כול לפתור את הבעיות הפוליטיות. אז יהיה יותר קל עם הצד הכלכלי. אי אפשר לנהל כלכלה בריאה תחת כיבוש. יש אצלנו אנשים שרוצים לעבוד איתכם. אני באופן אישי לא רוצה לעשות איתכם עסקים, רק אחרי שיהיה פה שלום".

- אז למה אתה מאשים את הצד השני בזמן שאתה עצמך מתנגד לעשות איתנו עסקים?

"הישראלים רוצים להראות לעולם שאין בעיה ושאפשר לעשות עסקים גם במצב של כיבוש. אתם משתמשים בזה אחר כך לצורכי תעמולה, ואני לא אוהב את זה. אני כבר בן יותר משבעים ואני לא מפחד מאף אחד חוץ מאשר מאלוהים. הישראלים רוצים להגיד עסקים כרגיל. ואני אומר עסקים לא כרגיל ולא כמו שהיו. לנו בשכם יש יותר מזל, כי אין פה רעב, אבל אחרי שעה מסוימת אסור לנו לעזוב אותה. אם זו האטמוספרה, אז אי אפשר לעשות פה עסקים".

- הישראלים חושבים שנתנו לכם את ההזדמנות בעזה ותראה מה קרה.

"מה שאתם עשיתם בעזה היה הדבר הטיפשי ביותר לעשות. אתם עשיתם את זה בלי תאום עם הרשות. בלי לתת לנו אפשרות להביא כוחות שלנו שישלטו באזור. בצורה שבה עזבתם את עזה, אתם נתתם אותה לחמאס. למה לעזוב את עזה בלי להגיע להסכמה עם אבו מאזן שהיה השותף שלכם?

"הייתם צריכים לומר לאבו מאזן, 'אנחנו עוזבים את עזה בצורה שבה תוכל לקחת שם את השלטון'. איך יכולתם לעזוב? היתה לכם שם אחריות על השטח. אתם הכובשים ועליכם מוטלת האחריות להשאיר את המקום במצב טוב. כמו שכאשר אתה עוזב משרה משרדית יש לך לפחות תקופת חפיפה עם המחליף שלך, כדי למנוע שגיאות".

"אתם לא עוזרים ולא מנסים להפוך אותנו לשכנים טובים. נוצר פה מצב של פער כלכלי עצום בין הפלסטינים לביניכם ברמת החיים ובמשכורת הממוצעת במשק וזה רק הולך ומחריף. כדי שנהיה שכנים טובים, צריך לצמצם את הפער הכלכלי בין שני העמים. אתם צריכים להבין שאתם לא יכולים לאכול את כל העוגה כל הזמן. תנו לנו רבע מהעוגה וזה יספיק לנו. תהיו נחמדים אלינו ותנו לנו את הרבע שמגיע לנו - 25% מהמדינה. תנו לנו לחיות ונהפוך למודל של ישראלים ופלסטינים שחיים ביחד, למודל ראשון של מדינה ערבית דמוקרטית".

הראיון המלא - במגזין "פירמה"

עוד כתבות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי