גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרן (כמעט) מושלמת

קרן הנאמנות האירופית של בלקרוק הניבה ב-8.5 השנים האחרונות תשואה של 8.42%

הקוראים של הטור הזה כבר מכירים את התמיכה שלי בשילוב קרנות של קרנות גידור (FoHF) בתיק ההשקעות, כחלק מהקצאת הנכסים שלו. הסיבה היא, למי שלא עקב, שלמשקיעים שמחפשים תנודתיות מתונה ולא צריכים הכנסה שוטפת מתיק ההשקעות, עדיפות FoHF על פני השקעה באיגרות חוב - בין אם באופן ישיר ובין אם באמצעות קרנות נאמנות.

אם המשקיע הישראלי מחפש חשיפה לאג"ח עדיף שיעשה זאת בשוק המקומי, בו עדיין קיימות מספיק חברות טובות שמסוגלות לעמוד בהתחייבויותיהן צמודות המדד. ולמרות זאת, קרנות של קרנות גידור סובלות מחסרונות, כמו שקיפות ונזילות נמוכות יותר.

השבוע נתמקד בניתוח קרן הנאמנות Blackrock Global Allocation, כפיתרון אפשרי למשקיעים שמחפשים תיק השקעות גלובלי גמיש, המורכב מנכסים מסורתיים בלבד - מזומן, אג"ח ומניות. נצטרך להשיב על שתי שאלות: האם הקרן הזו אכן מסוגלת לספק מענה לצרכים שהגדרנו, והאם זו קרן טובה.

הקרן, בגרסתה האירופית, הוקמה בשנת 1997, אך למעשה מנוהלת על-ידי אותו מנהל כבר מסוף שנות השמונים. לצורך הניתוח הכמותי התייחסתי רק לנתונים הזמינים לקרן האירופית החל משנת 2000.

הקרן, כאמור, גמישה - כלומר היא יכולה לעשות שימוש במגוון אפיקי השקעה, החל מאג"ח ממשלתיות של ארה"ב, דרך אג"ח קונצרניות, אג"ח שווקים מתעוררים, אג"ח זבל, וכלה במניות - בעיקר בשווקים מפותחים.

אף על פי שלמנהל הקרן גמישות רבה יחסית בהקצאת הנכסים, החלוקה בין מניות ואג"ח היא לרוב סביב ה-60% למניות ו-40% למזומן ולאג"ח. הקרן מנהלת כ-19 מיליארד דולר ודמי הניהול שלה עומדים על 1.5% לשנה - זולים משמעותית מקרנות הנאמנות הגמישות בישראל.

הניתוח הכמותי של הקרן

מטרת הניתוח הכמותי אינה רק לבדוק מה היו ביצועי מנהל הקרן בעבר, אלא בעיקר לנסות להסיק מהי הסבירות שהוא ישחזר את היכולת גם בעתיד. לצורך כך עלינו להבין האם מנהל הקרן הצליח להניב תשואה עודפת על פני מדד היחס, מה תרם לתשואה העודפת (התמקדות בסקטור? תזמון? בחירה מוצלחת של מניות?), האם מנהל הקרן עקבי לאורך זמן ביכולתו לייצר תשואה עודפת, מהי רמת הסיכון וכו'.

הזכרתי בעבר כי על מנת לבחון את ביצועי מנהל הקרן בקונטקסט הנכון, חובה לבחור מדד יחס מתאים. בחירה לא נכונה של מדד היחס הופכת חלק גדול מן הנתונים הסטטיסטיים, שהם יחסיים, ללא רלבנטיים. כלומר, בחירה לא נכונה של מדד היחס תמנע מאיתנו להבין מהו מקור התשואה העודפת.

האינדיקציה הסטטיסטית לבחירה נכונה של מדד יחס היא השונות המוסברת (מדד R2). כלומר, באיזו מידה ניתן להסביר את התנהגות הקרן על-ידי התנהגות המדד. הערך המקסימלי של R2 הוא 100%, ולכן לתעודות סל יש R2 של כמעט 100%, - הרי הן אמורות לחקות באופן כמעט מושלם את התנהגות המדד אחריו הן עוקבות.

במקרה של קרנות מעורבות, כמו קרן בלאקרוק שאנחנו מנתחים, אף מדד בודד לא יתאים ולכן יש ליצור תמהיל של מדדים. השאיפה היא שהתמהיל ייצג באופן כמה שיותר מדויק את מדיניות ההשקעה הספציפית לקרן. התחלתי את התהליך עם תמהיל גס של 60% מניות (בחלוקה פחות או יותר שווה בין ארה"ב לשאר העולם) ו-40% אג"ח (60% מהן מארה"ב ו-40% אג"ח ממשלתיות גלובליות).

השלב הבא הוא לעדן את התמהיל. בשלב זה מתגלה נטיית מנהל הקרן להשקיע בעיקר במניות בעלות שווי שוק גבוה, של חברות ערך (Value) ולא של חברות צמיחה (Growth). עם זאת, באירופה וביפן נוטה מנהל הקרן דווקא למניות הקטנות יותר.

דבר נוסף אותו ניתן לבחון באופן כמותי הוא עד כמה סגנון הניהול של הקרן עקבי לאורך זמן. הקרן הזו של בלאקרוק עקבית למדי בסוג הנכסים בו היא משקיעה, ואין סטיות סגנון (Style Drift) גדולות מדי. הכוונה היא שהמנהל אינו מרבה לדלג בין סוגים שונים של נכסים.

הערה לגבי Style Drift: אין פירושו שבהכרח, היעדר תנועה הוא דבר חיובי. לעיתים יש בכך כדי להעיד על חוסר גמישות בניהול הקרן. יחד עם זאת, סגנון עקבי וברור מקל על ניתוח הקרן, והופך את ביצועיה בתנאי שוק שונים לצפויים יותר.

תשואה, תשואה עודפת וסטיית תקן

הנתונים הללו נבחנו גם באופן אבסולוטי וגם באופן יחסי למדד היחס שהורכב. בשמונה וחצי השנים שנמדדו, הניבה הקרן תשואה שנתית ממוצעת של 8.42% בסטיית תקן של 9.69%. מדד היחס הניב מעט פחות מ-7% לשנה בסטיית תקן דומה - כלומר הניהול האקטיבי הוסיף ערך.

מדד המניות העולמי, אגב, הניב בתקופה הזו תשואה שנתית ממוצעת של כ-2% בסטיית תקן של 13.7%.

המשמעות היא כי בתקופה שנבחנה הפקטור המשפיע ביותר על התשואה היה הקצאת הנכסים (Asset Allocation) - לא בחירה טובה של מניות וסקטורים וגם לא תזמון מוצלח. אלו תרמו בהשגת התשואה העודפת מעל מדד היחס הרלבנטי, אך עיקר התשואה למשקיע נובע מהקצאת הנכסים.

הסיכון בקרן אף הוא מוגבל בהשוואה להשקעה במניות: ירידה מקסימלית של כ-18% במהלך התקופה לעומת ירידה מקסימלית של 46% במניות. מתחילת 2008 ירדה הקרן ב-3% לעומת ירידה של כ-10% במדד המניות העולמי.

האם הביצועים עקביים?

השאלה הבאה שננסה להשיב עליה היא האם הביצועים של הקרן עקביים או זמניים. כדי להשיב לשאלה הזו עלינו לבדוק את היחס בין התשואה העודפת לאורך זמן לעומת התנודתיות בתשואה העודפת. יחס זה נקרא מדד האינפורמציה: כל שמנהל הקרן פחות עקבי ביכולתו לייצר תשואה עודפת, מדד האינפורמציה נמוך יותר.

הנתון הממוצע של הקרן ביחס לתמהיל המדדים הוא 0.52, תוצאה הנחשבת טובה יחסית. עם זאת, היו תקופות בהן התוצאה הייתה שלילית. המשמעות היא כי בסך הכול המנהל עקבי למדי ביכולתו לספק תשואה עודפת, אך נדרש לכך טווח זמן ארוך מספיק.

האם הקרן טובה? ובכן, התשובה היא כן. הביצועים טובים ועקביים, משאבים רבים מושקעים בניהולה, הצוות רחב וותיק, תהליך קבלת החלטות ההשקעה מובנה וסגנון הניהול עקבי. כל אלה מגבירים את ההסתברות לכך שהקרן הזו תמשיך להיות טובה גם בעתיד (אין ודאות אך קיימת סבירות).

האם הקרן מספקת מענה טוב למי שמחפש תיק נכסים גלובלי מסורתי? גם כאן התשובה היא כן. האם היא יכולה להוות תחליף לתיק השקעות בו יש מרכיב משמעותי של קרנות של קרנות גידור? לטעמי - לא.

הכותב הוא מתכנן פיננסי בפיוניר קרנות תבל. אין לראות בכתבה המלצה לרכישת ני"ע או תחליף לייעוץ השקעות אישי

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, Hatem Khaled

גלנט על התנגדותו לממשל צבאי בעזה: "אין לנו חיילים לזה"

התובע בהאג ביקש צווי מעצר גם נגד גלנט, דף והנייה ● צה"ל תקף מטרות בדרום לבנון • התרעת צבע אדום הופעלה הבוקר בשדרות, לא דווח על נזק או על נפגעים • היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב נפגש עם נתניהו, הרצוג, גלנט, הנגבי ודרמר - כדי לדון על המלחמה בעזה • גלנט: "מזהים את השפעת המבצע ברפיח, יודעים איפה בכירי האויב. מחויבים להרחבת הפעולה הקרקעית" • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בת"א; מדד הבנקים עולה ב-1%

מדד ת"א 90 יורד ב-0.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי מונה סגנו הראשון מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● אבל הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים מסוכן למעמד הדמוקרטיה

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ביהמ"ש לענייני משפחה חשד בהלבנת הון, ונתן לרשות המסים מסמכים חסויים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס ע"י האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס, סקר רסול סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023 אנחנו באובדן מוחלט"

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

מבצעי האשראי שמציפים את שוק הדיור/ צילומים: דרור מרמור, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת / צילום: Shutterstock

הביקוש לעובדים ממשיך לעלות, אך רק למשרות במיומנות נמוכה

שיעור התעסוקה על פי נתוני הלמ"ס המשיך לעלות בחודש החולף ● על פי הנתונים בניכוי העונתיות לחודש אפריל, ישנם 137 אלף משרות פנויות - לעומת 134 אלף בחודש מרץ ● יחד עם זאת, בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

רסול סעדה, ד''ר ספא אבורביעה, מוחמד ח'לאילה, רנין מרדי ושאדי חדאד, בפאנל בין פשיעה לצמיחה / צילום: תמר מצפי

"יש בחברה הערבית 30% צעירים, זה הון אנושי עצום"

בפאנל שעסק בפשיעה בחברה הערבית, שוחחו מומחים ודנו בשורשי הבעיות במגזר ובמניעים לצמיחה ● "ארגוני הפשיעה מעניקים משמעות ותחושת שייכות"

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הפתיעה אפילו את עצמה: דוחות טובים לוויקס


מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • וויקס עקפה את הציפיות הן בהכנסות והן ברווח; מעדכנת את התחזיות כלפי מעלה • מדור חדש

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם נתניהו וגלנט לא יוכלו לטוס לחו"ל? כל המשמעויות של ההחלטה הדרמטית המסתמנת

התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הגיש היום בקשה להוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט ● מה המשמעות של צווי המעצר, מי יכריע בבקשה ומה הסיכוי שהיא תתקבל? ● גלובס עושה סדר

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעיריית ת"א, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם