גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חנות קטנה ומצליחה: לקח מעניין לעוסקים בשיווק דיסקים ותרבות

כדאי ללמוד מהחנות "קצת אחרת", שחונכת השבוע את היכלה החדש בת"א ; בניגוד לכל התחזיות השחורות, מצליחה החנות למכור דיסקים, והרבה, בזכות ההתמקדות במוזיקת נישה. אכן, קצת אחרת

גם האופטימיסטים הגדולים לא חזו לחנות "קצת אחרת" עתיד ורוד, כשנפתחה בדצמבר 2002. במדינה שבה 70% מצריכת המוזיקה היא פיראטית ומכירות הדיסקים נמצאות בצלילה מתמדת, אין הרבה סיכוי לחנות דיסקים חדשה ופרטית.

אבל אחרי חמש וחצי שנים וכנגד כל הסיכויים, חנות הדיסקים הקטנה רק מתעצמת והולכת והשבוע היא משיקה את היכלה החדש במשכן המיתולוגי של "בית התקליט" - אחת החנויות המפורסמות והחשובות בתולדות ת"א, ברחוב פינסקר פינת בוגרשוב. אביטל סבג, הבעלים של "בית התקליט", השכירה את המקום - ועכשיו שוב יעלו ויבואו אנשים אל החנות התת-קרקעית, שבשנות ה-80 היתה מוסד של ממש. המקרה של "קצת אחרת", חנות נישה, חנות בוטיק, שהחלה כשיגעון פרטי של אדם אחד חובב מוזיקה והפכה להצלחה גדולה, יכולה ללמד משהו את המומחים בשוק התרבות הישראלי. בכל העולם נרשמת ירידה מתמדת (ותלולה) במספר הדיסקים הנמכרים מדי חודש. אנשים צורכים את המוזיקה שלהם באינטרנט, ההורדות - החוקיות, ובעיקר הבלתי-חוקיות - נוגסות באופן משמעותי ברווחיהן של חברות וחנויות המוזיקה והסיכויים להרוויח ממכירת דיסקים הולכים וקטנים. רשתות גדולות כמו טאואר רקורדס וצליל ספגו הפסדים גדולים והן עסוקות בהיערכות תמידית לקראת הבאות, כשהעתיד אינו ידוע.

ומשום כך מפתיעה עוד יותר ההצלחה המרשימה של "קצת אחרת" לשרוד בשוק שביר. החנות מתמחה בז'אנרים אזוטריים יחסית כפסיכדליה, רוק מתקדם, פולק ומטאל - סגנונות שאינם משודרים בתחנות הרדיו המרכזיות והחשיפה שלהם לקהל הישראלי היא מוגבלת ביותר. אבל מספיק לשוטט יום אחד בין מדפי החנות, כדי להבין שהקהל כאן לא ניזון מערוצי המדיה העיקריים של מדינת ישראל, על הקו שנמתח בין 7 לילות של "ידיעות אחרונות" וגלגלצ לבין ערוץ 2 וערוץ 24.

"ברור לי לגמרי", אומר מנהל החנות, אורי בן-שאול, "שהלקוחות שלנו מחפשים את התרבות בפינות, בקצוות, לא בזרם המרכזי. הם לא מתעניינים בכלל במה שקורה במיינסטרים, בשום מובן".

אנשים מביאים אנשים

ההתחלה היתה מינורית מאוד. החנות "קצת אחרת" נפתחה בדצמבר 2002 כשלוחה של "היי פידליטי" - חברת הייבוא וההפצה המצליחה בישראל, השייכת לדדי יצחייק ולרפי לוינסון. החברה מייבאת חומר הקשור לנישות ספציפיות - מוזיקת עולם ומוזיקה רוחנית ליוגה ולמדיטציה - "קרקורי צפרדעים, פעמונים סיניים ועלים נושרים בשלכת זה חומר שהולך נפלא בארץ", מחייך בן-שאול.

"קצת אחרת" היא התגשמות החלום של דדי יצחייק לייבא מוזיקה שהוא אוהב לישראל. האהבה עמדה בראש מעייניו, ולא דווקא הרווח המיידי. אולי דווקא משום כך, היא מצליחה. "האיש עיצב את המקום לפי טעמו", מסביר בן-שאול. "ככה הוא רצה וככה הוא עשה. בלי לדעת כמה אנשים יתחברו לזה".

החנות הגיעה לקהל הפוטנציאלי שלה דרך פורומים באינטרנט שהפיצו את הבשורה. "בעצם, כל מי שרצה דיסק פסיכדליה, או בלוז, או פולק או איזו להקת פרוגרסיב עלומה מ-1970, הגיע אליי", אומר יצחייק. "הקהל אולי לא כל-כך גדול, אבל רובו המכריע הגיע אלינו לחנות. עובדה. החנות עובדת יפה, מושכת קהל גדול יותר ויותר. להפתעתי, היא התפתחה מהר, ובמעגלים מתרחבים. אנשים מביאים אנשים אחרים. זה באמת קצת אחרת".

"קצת אחרת", במהדורתה החדשה, היא אסופה של נישות, שהבולטת בהן היא ה"מטאל שופ" - המיועדת לחובבי הרוק הכבד . "הקהל ברובו הוא צעיר מאוד, מגיל 13 עד 20", אומר בן-שאול, "אבל יש גם אנשים מבוגרים יותר. החנות מושכת מאוד. כל הזמן יש בה אנשים, בכל זמן נתון, והמכירות נמצאות כל הזמן בעלייה".

*החשיפה של המוזיקה הזאת עומדת ביחס הפוך לכמות הביקוש.

"זה נכון מאוד. התקשורת הישראלית היא מיינסטרימית באופן קיצוני. הרי יש עשרות אלפי מעריצים של להקת אורפנד לנד הישראלית בסוריה, לבנון וירדן, ואין לזה שום ביטוי ברדיו הישראלי או בעיתונות המקומית".

*אולי אין משמעות כל-כך גדולה לרדיו ולטלוויזיה כמפיצי מוזיקה היום?

"בתחומים מסוימים זה נכון. יש תקשורת אלטרנטיבית שפועלת לצד כלי התקשורת המרכזיים. הרי יש פריחה אדירה בתחום החולצות והדגלים שקשורים לתרבות המטאל. החבר'ה משוגעים על אקססוריז. זו נישה קבועה ומתפתחת".

*איפה מרכז הפעילות?

"אזור השרון חזק ביותר במטאל. יש שם הרבה מאוד צעירים שדלוקים על זה. אני יודע את זה, כי ה'מטאל שופ' היא חנות המטאל הגדולה בארץ ורוב הלקוחות באים מהרצליה, מרמת השרון ומכפר-סבא".

*אז אם הרדיו מתעלם, העיתונות לא מבינה במטאל ובטלוויזיה אין שום ביטוי, הם שומעים על המטאל הזה רק דרך האינטרנט?

"דרך האינטרנט וגם דרך מגזינים בחו"ל וגם מפה לאוזן. המטאליסטים הם קהל אדוק ונאמן".

נישה שמחה בחלקה

יצחייק מסביר שההתרחבות באה במקביל למעגל הגדל של הלקוחות המוזיקליים. "פתחתי חנות שהיא הגשמת חלום. חיפשתי חנות עם שכירות נמוכה במקום מרכזי, מצאתי את דיזנגוף, ייבאתי לייבלים ספציפים והרחבתי את היריעה. היום הקהל כבר מאוד רחב, מילדים זבי חוטם בגיל 14 שמגלים דרך האינטרנט כל מיני להקות חריגות, ועד קהל האספנים מגיל 40 עד 60 שרוצה את הקופסה של קראוואן. אני מוכרח לציין גם את העלייה הרוסית שמאוד הגדילה את השוק, כי הרוסים מאוד מעריכים מוזיקה ומוזיקה מיוחדת בפרט, והם גם קונים אלבומים ולא מורידים באינטרנט. זו נישה יציבה".

*על איזה מחזורים עסקיים אנחנו מדברים?

בן-שאול: "אני לא יכול לחשוף נתונים, אבל המחזורים מאוד קבועים, אין ירידות ויש צמיחה איטית וקבועה משנה לשנה. החנות מפרסמת את עצמה בכבוד רב והמהלך הנוכחי מעיד על הגדילה. מקסים אותי שיש הרבה חבר'ה צעירים שגילו את עולם הפסיכדליה, אחרי שהתחילו עם רוק מתקדם. חלקם הגיעו מאהבת הפולק. יש דיסקים שנמכרים אצלנו בכמויות גדולות, והם לא יגידו כלום לאף אחד".

*מה לדוגמה?

"למשל 'סוויט סמוק', להקה של יהודים מברוקלין שעברו לגור בקומונה על גבול הולנד-גרמניה ב-1970 והקליטו אלבום עם השפעות אוריינטליות. מכרנו מאות עותקים של הדיסק הזה. פשוט לא ייאמן".

*ומה לגבי קלאסיקות?

"פורבר צ'יינג'ס של להקת לאב נמכר פה מעולה. זו מוזיקה שלעולם לא ינוס ליחה. בכלל, הדיסקים שאנחנו מוכרים כאן נוצרו בתקופה מיוחדת בהיסטוריה, תקופה שבה עשו יצירות מופת. 1965-1979 הן שנים שהניבו אינספור אלבומים נהדרים. אז יש גם את הנוסטלגיה שעובדת חזק עכשיו, כי על ישראל עובר גל נוסטלגי קיצוני. אנשים מתגעגעים לשנות ה-60 ולשנות ה-70, ומחפשים המון דיסקים שיצאו אז. אתה יודע מה השאלה הכי רווחת בחנות?

*לא. ספר לי.

"יש משהו שדומה לקינג קרימזון? - זו השאלה הכי שכיחה כאן בחנות. אלה אנשים שרעבים למוזיקה מצויינת, אבל בטעם של פעם".

*אז מה אתה מוכר למישהו ששואל אותך את זה?

"את CZAR, כי יש סיכוי שהוא יתאהב בזה. המזל שלנו שיש דרישה קבועה ובלתי נגמרת לחומרים קלאסיים. פינק פלויד, לאב, קינג קרימזון, ג'נסיס, רנסנס, ג'פרסון איירפליין, ג'טרו טול - אנחנו כל הזמן מביאים וכל הזמן מוכרים".

*בעצם, אתם חנות-בוטיק. תן לי לנחש שאין לכם את האלבום האחרון של אייל גולן.

בן-שאול: "הקהל שלנו לא צריך אותנו בשביל אייל גולן. את זה יש בכל חנות דיסקים רגילה. אנחנו נישה קטנה ושמחה בחלקה". *

עוד כתבות

מושגים לאזרחות מיודעת. מיזוג / צילום: Shutterstock

ערוץ רשת 13 ו־i24news יתמזגו? זה מה שהמדינה צריכה לבחון

הבעלים של ערוץ i24news מתקרב לרכישת ערוץ רשת 13, ויש מי שכבר מעלים אפשרות של מיזוג ● מה ההגדרה של מיזוג, באילו תנאים הוא צריך לעמוד, ומי מפקח על זה? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

קמהדע / צילום: יח''צ, איור: גיל ג'יבלי

התמחור עדיין לא מגלם את הערך האמיתי של המניה הזו

הכניסה לתחום מוצרי הפלזמה הייחודיים עם ביסוס פעילות בארה"ב הפכו את קמהדע לחברת ביופארמה בינלאומית ● תמחור המניה עדיין אינו מגלם את מלוא פוטנציאל הצמיחה העתידית ● בדרך היא תצטרך להתגבר על מתחרות מבוססות, חשיפה לשערי מטבע וסיכוני שרשרת האספקה ● ניתוח חברה, מדור חדש

אילוסטרציה: Shutterstock

הכלכלה הישראלית צמחה ב-3.1% בשנה שעברה - מעל הצפי

מדובר בהפתעה חיובית: הנתון גבוה מכל התחזיות המרכזיות העדכניות מהחודשים האחרונים, שעמדו על 2.8%-2.9% ● התוצר לנפש עלה ב-1.7%, לאחר שנתיים רצופות של ירידה

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

רשות התחרות בוחנת הטלת סנקציות נוספות על החברה המרכזית למשקאות

לאחר שהודיעה כי תטיל סנקציות בסך 18 מיליון שקל בגין הפרות שקשורות למוצרי טרה, רשות התחרות מדווחת על ראיות חדשות שעשויות לגרור סנקציות נוספות נגד החברה המרכזית למשקאות - הפעם בגין הפרות בתחום המשקאות הקלים

לן בלווטניק ואסף רפפורט / צילום: טים בישופ, עומר הכהן

האי הקריבי וההערכות שהתבדו: פרטים חדשים על המו"מ בין אסף רפפורט ולן בלווטניק

העיתון הבריטי "פייננשל טיימס" חשף כי אסף רפפורט נפגש עם בעלי רשת 13 לן בלווטניק מספר פעמים במטרה לנסות ולקדם את הצעת הרכישה שהוביל ● המחלוקת הייתה סביב הצורך בהזרמת כספים מידיית, דבר שהוביל לבסוף לבחירה בהצעה של פטריק דרהי

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שמדשדשות בת"א ואלה שצפויות לעלות היום

האינפלציה בישראל הפתיעה לחיוב בינואר, האם ריבית בנק ישראל תרד בשבוע הבא? ● למה המניות הביטחוניות בת"א סופגות לחצים ● בהלת ה-AI בוול סטריט צפויה להתרחב עם פתיחת המסחר השבוע רק ביום שלישי בשל ״יום הנשיא״. וגם: הסקטור בוול סטריט שרושם בחודשים האחרונים את הביצועים החזקים ביותר שלו מזה 25 שנה ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

שינוי היסטורי: "כנען" במקום "פלסטין" בגלריות המוזיאון הבריטי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה יכול להבטיח החלפת משטר באיראן בצורה יעילה, המוזיאון הבריטי החליט להסיר את המילה "פלסטין" מתערוכות, ובית המשפט הבריטי פסל את הגדרת Palestine Action כארגון טרור • כותרות העיתונים בעולם

טראמפ רוצה דולר חלש, ובנק ישראל לא צפוי להתערב / צילום: Shutterstock

כטריליון שקל עדיין חשופים לנפילת המט"ח. מומחים: הגנה מפני תרחישי קיצון גאו-פוליטיים

ניתוח נתוני בנק ישראל חושף כי למרות מגמת ההיחלשות של הדולר, כטריליון שקל מחסכונות הציבור עדיין חשופים לתנודות מט"ח ● בשוק מסבירים שחשיפה מאוזנת עשויה לשמש "כרית הגנה" מפני תרחישי קיצון גאו־פוליטיים שעלולים להפוך את המגמה בשווקים

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

ניצול קשישים / אילוסטרציה: Shutterstock

"זעקת הקשישים נשמעת לרחוק": מאחורי החלטת העליון נגד חברות האשראי

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור בתביעה הייצוגית נגד ישראכרט, כאל ומקס, בטענה כי לא מנעו את התופעה הידועה כ"עושק הקשישים", והורה על החזרת ההליך לביהמ"ש המחוזי ● מה פסק המחוזי, מהן השלכות פסק הדין, וכיצד נפעל מעכשיו במקרה של הונאה? ● גלובס עושה סדר

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים / צילום: Craig Cooper

העובדים והרגולציה: האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים

קרן פימי והפג־לויד הגרמנית צפויות לרכוש את צים תמורת 3.7 מיליארד דולר, באופן שיותיר את חברת התובלה הימית תחת בעלות ישראליות ● ועד העובדים כבר הכריז על שביתה מחשש לפיטורים המוניים לאחר החתימה המסתמנת על העסקה ● כעת הכדור צפוי לעבור לידיים של הממשלה שתבחן אותה

מימין: עו''ד אלון פומרנץ ועו''ד ארז תיק / צילום: תמר דניאלי

ליפא מאיר: עו"ד אלון פומרנץ ימונה ליו"ר, עו"ד ארז תיק לשותף המנהל

פירמת עורכי הדין ליפא מאיר הודיעה על שינויים בצמרת ● עו"ד ארז תיק, ראש מחלקת הנדל"ן והמלונאות, מונה לשותף המנהל ● עו"ד אלון פומרנץ, ראש מחלקת הליטיגציה, שכיהן כשותף המנהל במשך שמונה שנים, ימונה ליו"ר הפירמה

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

קניון / אילוסטרציה: רמי זרנגר

בעלים של רשת אופנה גדולה שם קץ לחייו

הרשת, בעלת עשרות סנפים ברחבי הארץ, נקלעה לקשיים כלכליים

מיכל מור, מנכ''לית ומייסדת סמארט שוטר / צילום: מאיה חבקין

הביטחונית החדשה שמגיעה לבורסה בת"א לפי שווי של 700 מיליון שקל

סמארט שוטר, המייצרת מערכות בקרת אש אלקטרו-אופטיות, תנסה לגייס 200 מיליון שקל במסגרת הנפקה ראשונית ● בין בעלי המניות: חברות הביטוח הפניקס והכשרה והאלוף במיל' ניצן אלון

מג'ד אל־כרום. תורחב דרומה? / צילום: Shutterstock

תקדים מסוכן או תיקון עוול: בג"ץ יכריע אם לאשר שכונה שנפסלה ארבע פעמים

ערכאת התכנון העליונה דחתה את הצעת ביהמ"ש ופסלה הכשרה בדיעבד של הבנייה הלא חוקית במג'ד אל־כרום, שגם כוללת פריצה של עקרונות תוכנית המתאר הארצית ● כעת הסוגיה חוזרת להכרעה עקרונית בבג"ץ ● בעולם התכנון חוששים: "האישור יהווה תקדים מסוכן"

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

עשרות מיליוני דולרים למנכ"ל ולמתווך: המרוויחים מעסקת צים

ענקית הספנות הגרמנית הפג לויד וקרן פימי צפויות לרכוש את צים ● אם העסקה תצא לפועל, המנכ"ל אלי גליקמן ייהנה מכ-40 מיליון דולר, והוא לא בעל המניות היחיד שירשום תשואה משמעותית ● סאמר חאג' יחיא, לשעבר יו"ר בנק לאומי, שתיווך בעסקה, עשוי לגזור קופון של מעל 10 מיליון דולר

נתי סיידוף, יו''ר שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

לאחר מחיקת ענק בשדה דב: שיכון ובינוי מכניסה את השכרת הדירות לשלד בורסאי

בשנים האחרונות, נאלצה חברת הבנייה של נתי סיידוף להכיר במחיקות עתק של 1.5 מיליארד שקל בגין ייזום נדל"ן במתחם שבצפון ת"א ● כעת היא מכניסה את הפעילות לבורסה באמצעות מיזוג לשלד לפי שווי של 270 מיליון שקל