גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חנות קטנה ומצליחה: לקח מעניין לעוסקים בשיווק דיסקים ותרבות

כדאי ללמוד מהחנות "קצת אחרת", שחונכת השבוע את היכלה החדש בת"א ; בניגוד לכל התחזיות השחורות, מצליחה החנות למכור דיסקים, והרבה, בזכות ההתמקדות במוזיקת נישה. אכן, קצת אחרת

גם האופטימיסטים הגדולים לא חזו לחנות "קצת אחרת" עתיד ורוד, כשנפתחה בדצמבר 2002. במדינה שבה 70% מצריכת המוזיקה היא פיראטית ומכירות הדיסקים נמצאות בצלילה מתמדת, אין הרבה סיכוי לחנות דיסקים חדשה ופרטית.

אבל אחרי חמש וחצי שנים וכנגד כל הסיכויים, חנות הדיסקים הקטנה רק מתעצמת והולכת והשבוע היא משיקה את היכלה החדש במשכן המיתולוגי של "בית התקליט" - אחת החנויות המפורסמות והחשובות בתולדות ת"א, ברחוב פינסקר פינת בוגרשוב. אביטל סבג, הבעלים של "בית התקליט", השכירה את המקום - ועכשיו שוב יעלו ויבואו אנשים אל החנות התת-קרקעית, שבשנות ה-80 היתה מוסד של ממש. המקרה של "קצת אחרת", חנות נישה, חנות בוטיק, שהחלה כשיגעון פרטי של אדם אחד חובב מוזיקה והפכה להצלחה גדולה, יכולה ללמד משהו את המומחים בשוק התרבות הישראלי. בכל העולם נרשמת ירידה מתמדת (ותלולה) במספר הדיסקים הנמכרים מדי חודש. אנשים צורכים את המוזיקה שלהם באינטרנט, ההורדות - החוקיות, ובעיקר הבלתי-חוקיות - נוגסות באופן משמעותי ברווחיהן של חברות וחנויות המוזיקה והסיכויים להרוויח ממכירת דיסקים הולכים וקטנים. רשתות גדולות כמו טאואר רקורדס וצליל ספגו הפסדים גדולים והן עסוקות בהיערכות תמידית לקראת הבאות, כשהעתיד אינו ידוע.

ומשום כך מפתיעה עוד יותר ההצלחה המרשימה של "קצת אחרת" לשרוד בשוק שביר. החנות מתמחה בז'אנרים אזוטריים יחסית כפסיכדליה, רוק מתקדם, פולק ומטאל - סגנונות שאינם משודרים בתחנות הרדיו המרכזיות והחשיפה שלהם לקהל הישראלי היא מוגבלת ביותר. אבל מספיק לשוטט יום אחד בין מדפי החנות, כדי להבין שהקהל כאן לא ניזון מערוצי המדיה העיקריים של מדינת ישראל, על הקו שנמתח בין 7 לילות של "ידיעות אחרונות" וגלגלצ לבין ערוץ 2 וערוץ 24.

"ברור לי לגמרי", אומר מנהל החנות, אורי בן-שאול, "שהלקוחות שלנו מחפשים את התרבות בפינות, בקצוות, לא בזרם המרכזי. הם לא מתעניינים בכלל במה שקורה במיינסטרים, בשום מובן".

אנשים מביאים אנשים

ההתחלה היתה מינורית מאוד. החנות "קצת אחרת" נפתחה בדצמבר 2002 כשלוחה של "היי פידליטי" - חברת הייבוא וההפצה המצליחה בישראל, השייכת לדדי יצחייק ולרפי לוינסון. החברה מייבאת חומר הקשור לנישות ספציפיות - מוזיקת עולם ומוזיקה רוחנית ליוגה ולמדיטציה - "קרקורי צפרדעים, פעמונים סיניים ועלים נושרים בשלכת זה חומר שהולך נפלא בארץ", מחייך בן-שאול.

"קצת אחרת" היא התגשמות החלום של דדי יצחייק לייבא מוזיקה שהוא אוהב לישראל. האהבה עמדה בראש מעייניו, ולא דווקא הרווח המיידי. אולי דווקא משום כך, היא מצליחה. "האיש עיצב את המקום לפי טעמו", מסביר בן-שאול. "ככה הוא רצה וככה הוא עשה. בלי לדעת כמה אנשים יתחברו לזה".

החנות הגיעה לקהל הפוטנציאלי שלה דרך פורומים באינטרנט שהפיצו את הבשורה. "בעצם, כל מי שרצה דיסק פסיכדליה, או בלוז, או פולק או איזו להקת פרוגרסיב עלומה מ-1970, הגיע אליי", אומר יצחייק. "הקהל אולי לא כל-כך גדול, אבל רובו המכריע הגיע אלינו לחנות. עובדה. החנות עובדת יפה, מושכת קהל גדול יותר ויותר. להפתעתי, היא התפתחה מהר, ובמעגלים מתרחבים. אנשים מביאים אנשים אחרים. זה באמת קצת אחרת".

"קצת אחרת", במהדורתה החדשה, היא אסופה של נישות, שהבולטת בהן היא ה"מטאל שופ" - המיועדת לחובבי הרוק הכבד . "הקהל ברובו הוא צעיר מאוד, מגיל 13 עד 20", אומר בן-שאול, "אבל יש גם אנשים מבוגרים יותר. החנות מושכת מאוד. כל הזמן יש בה אנשים, בכל זמן נתון, והמכירות נמצאות כל הזמן בעלייה".

*החשיפה של המוזיקה הזאת עומדת ביחס הפוך לכמות הביקוש.

"זה נכון מאוד. התקשורת הישראלית היא מיינסטרימית באופן קיצוני. הרי יש עשרות אלפי מעריצים של להקת אורפנד לנד הישראלית בסוריה, לבנון וירדן, ואין לזה שום ביטוי ברדיו הישראלי או בעיתונות המקומית".

*אולי אין משמעות כל-כך גדולה לרדיו ולטלוויזיה כמפיצי מוזיקה היום?

"בתחומים מסוימים זה נכון. יש תקשורת אלטרנטיבית שפועלת לצד כלי התקשורת המרכזיים. הרי יש פריחה אדירה בתחום החולצות והדגלים שקשורים לתרבות המטאל. החבר'ה משוגעים על אקססוריז. זו נישה קבועה ומתפתחת".

*איפה מרכז הפעילות?

"אזור השרון חזק ביותר במטאל. יש שם הרבה מאוד צעירים שדלוקים על זה. אני יודע את זה, כי ה'מטאל שופ' היא חנות המטאל הגדולה בארץ ורוב הלקוחות באים מהרצליה, מרמת השרון ומכפר-סבא".

*אז אם הרדיו מתעלם, העיתונות לא מבינה במטאל ובטלוויזיה אין שום ביטוי, הם שומעים על המטאל הזה רק דרך האינטרנט?

"דרך האינטרנט וגם דרך מגזינים בחו"ל וגם מפה לאוזן. המטאליסטים הם קהל אדוק ונאמן".

נישה שמחה בחלקה

יצחייק מסביר שההתרחבות באה במקביל למעגל הגדל של הלקוחות המוזיקליים. "פתחתי חנות שהיא הגשמת חלום. חיפשתי חנות עם שכירות נמוכה במקום מרכזי, מצאתי את דיזנגוף, ייבאתי לייבלים ספציפים והרחבתי את היריעה. היום הקהל כבר מאוד רחב, מילדים זבי חוטם בגיל 14 שמגלים דרך האינטרנט כל מיני להקות חריגות, ועד קהל האספנים מגיל 40 עד 60 שרוצה את הקופסה של קראוואן. אני מוכרח לציין גם את העלייה הרוסית שמאוד הגדילה את השוק, כי הרוסים מאוד מעריכים מוזיקה ומוזיקה מיוחדת בפרט, והם גם קונים אלבומים ולא מורידים באינטרנט. זו נישה יציבה".

*על איזה מחזורים עסקיים אנחנו מדברים?

בן-שאול: "אני לא יכול לחשוף נתונים, אבל המחזורים מאוד קבועים, אין ירידות ויש צמיחה איטית וקבועה משנה לשנה. החנות מפרסמת את עצמה בכבוד רב והמהלך הנוכחי מעיד על הגדילה. מקסים אותי שיש הרבה חבר'ה צעירים שגילו את עולם הפסיכדליה, אחרי שהתחילו עם רוק מתקדם. חלקם הגיעו מאהבת הפולק. יש דיסקים שנמכרים אצלנו בכמויות גדולות, והם לא יגידו כלום לאף אחד".

*מה לדוגמה?

"למשל 'סוויט סמוק', להקה של יהודים מברוקלין שעברו לגור בקומונה על גבול הולנד-גרמניה ב-1970 והקליטו אלבום עם השפעות אוריינטליות. מכרנו מאות עותקים של הדיסק הזה. פשוט לא ייאמן".

*ומה לגבי קלאסיקות?

"פורבר צ'יינג'ס של להקת לאב נמכר פה מעולה. זו מוזיקה שלעולם לא ינוס ליחה. בכלל, הדיסקים שאנחנו מוכרים כאן נוצרו בתקופה מיוחדת בהיסטוריה, תקופה שבה עשו יצירות מופת. 1965-1979 הן שנים שהניבו אינספור אלבומים נהדרים. אז יש גם את הנוסטלגיה שעובדת חזק עכשיו, כי על ישראל עובר גל נוסטלגי קיצוני. אנשים מתגעגעים לשנות ה-60 ולשנות ה-70, ומחפשים המון דיסקים שיצאו אז. אתה יודע מה השאלה הכי רווחת בחנות?

*לא. ספר לי.

"יש משהו שדומה לקינג קרימזון? - זו השאלה הכי שכיחה כאן בחנות. אלה אנשים שרעבים למוזיקה מצויינת, אבל בטעם של פעם".

*אז מה אתה מוכר למישהו ששואל אותך את זה?

"את CZAR, כי יש סיכוי שהוא יתאהב בזה. המזל שלנו שיש דרישה קבועה ובלתי נגמרת לחומרים קלאסיים. פינק פלויד, לאב, קינג קרימזון, ג'נסיס, רנסנס, ג'פרסון איירפליין, ג'טרו טול - אנחנו כל הזמן מביאים וכל הזמן מוכרים".

*בעצם, אתם חנות-בוטיק. תן לי לנחש שאין לכם את האלבום האחרון של אייל גולן.

בן-שאול: "הקהל שלנו לא צריך אותנו בשביל אייל גולן. את זה יש בכל חנות דיסקים רגילה. אנחנו נישה קטנה ושמחה בחלקה". *

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב