גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גולדמן זאקס והאושר העולמי

חבורת ניו יורקים קובעת כמה נשלם בסופר, כמה לטנק דלק, והאם נעמוד במשכנתא

בסוף השבוע הסתיים עוד חודש נוירוטי בוולסטריט, חודש מעניין במיוחד, שבו לראשונה החלה להתערער הפוזיציה העולמית שמוביל בית ההשקעות גולדמן-סאקס פירמת ההשקעות המובילה בוולסטריט כמעט למן תחילת השנה, של המלצת שורט על המניות הפיננסיות, והמלצת לונג על שוק הסחורות, ובראשן, כמובן - הנפט.

בהמשך נסביר מדוע, בעצם, בכלל אנחנו צריכים להתעניין במה שהיאפים הניו-יורקים חושבים ועושים, וכיצד, בעצם, בחדרים המהודרים המשקיפים על ההדסון, מחליטה חבורה מעונבת של בוגרי קולג' איכותיים כמה נשלם במכולת, כמה יעלה טנק הדלק שלנו, והאם נצליח לעמוד בתשלומי המשכנתא (או שמדובר בתיאוריית קונספירציה ...).

ילדים טובים, ילדים רעים

מרבית קרנות הגידור, וגם גופי השקעה לטווח ארוך בארה"ב, הלכו מזה חודשים רבים שבי אחר הפוזיציה שמובילה גולדמן-סאקס, והדבר ללא ספק מסייע בידן להציג רווחים בתחום המנייתי, המחפים על הפסדיהן בתחום האג"ח הסולידי.

למי שמצוי ברזי וולסטריט, קל להצדיק את מגמת השורט על המניות הפיננסיות, ואולם, בה במידה, מי שמבין ורואה לאן הרוחות נושבות, יתקשה להצדיק את המלצות הלונג על הסחורות - המלצה שבבסיסה ההנחה שכל עוד יעלה מחיר הנפט, הסחורה המובילה, יעלה כל השוק.

וכאן, על-מנת להיצמד לפוזיציה ולמצות את הרווחים שניתן להפיק ממנה עד תום, סומכים "הילדים הטובים" של וול-סטריט על "הילדים הרעים" של אופ"ק: איראן של מחמוד אחמדינג'אד מובילת משבר הגרעין העולמי, וונצואלה של הוגו צ'אבס מובילת רעידות האדמה הפוליטיות בדרום-אמריקה בעת הנוכחית.

הילדים הטובים יודעים שכל עוד הילדים הרעים מלבים את המתיחויות העולמיות הנובעות מהסיטואציות המורכבות הללו אף גורם עולמי בעל השפעה לא ימצא את הזמן ואת הנכונות למתן את תפיחתה של בועת הנפט.

אופ"ק "מפריע" (או: אינעל אבו טידא)

עם זאת, בסוף חודש יוני הודיעה סעודיה המפיקה הגדולה באופ"ק כי תגדיל את תפוקתה המקסימלית בשנת 2009 ב- 10%-15% - הרבה מאד.
האמיר הסעודי, עבדאללה בן עבד אל-עזיז, נוקט בצעד חתרני ונועז זה כדי לרסן את מדיניות העלאת מחירי הנפט המשרתת את גחמותיהם של בני דודיו.

לדידם של הסעודים, אומה ערבית משכילה ובלתי מתלהמת, הרחוקה מללכת שולל אחר מלחמות חורמה פוליטיות כאלה ואחרות - המציאות היא פשוטה: עליית מחירי הדלק פוגעת בצריכתו בטווח הארוך. אך גם בטווח הקצר ישנה פגיעה בביקושים, עד כדי-כך שלפי כל ההערכות הנפוצות לא צפוי כמעט כל גידול בצריכת הנפט בין השנה שעברה לשנה הנוכחית.

שכיב ח'ליל, שר האנרגיה האלג'יראי, ונשיאו הזמני של ארגון המדינות המייצאות נפט (אופ"ק), התבטא השבוע באמצעי התקשורת העולמיים, וצוטט באומרו שמחירו הנורמטיבי של הנפט צריך לנוע בין 70 ל- 80 דולר לחבית.

ברור כי לעולם אין כרגע בעיה של כמויות. מחיר הנפט, לפיכך, נסק לגבהים המנותקים מן המציאות הכלכלית הנוכחית, וללא כל הצדקה. עליית המחירים כבר הביאה לירידה בביקושים, ומלאי הנפט והבנזין בארה"ב הולכים ועולים. מי שעוקב אחר ההתרחשויות ראה כיצד נע מחיר הנפט כלפי מטה בשבועות האחרונים, ממחיר של 146 דולר לחבית בפיק, ל- 124 דולרים לחבית בסוף השבוע.

פוזיציה לא נוחה

ובינתיים בניו-יורק, חברות פיננסיות רבות פרסמו באחרונה דוחות הרבה פחות גרועים מהחזוי דבר שהביא לכך שהפוזיציה הגולדמן-סאקסית חטפה ניעור רציני, ולפי דיווחים במדיה נרשמה ב- 3 השבועות הראשונים של יולי ירידה תלולה של כ-3% במדד קרנות הגידור .

מה שמעמיד את מובילי הפוזיציה - בפוזיציה מאד לא נוח, במסגרתה ברור להם שמשקיעי קרנות הגידור לא יהיו ממש מאושרים מהפסדיהם. במאמץ לשמר עדיין את האפקט, פרסמו האנליסטים בגולדמן-סאקס ביום רביעי בשבוע שעבר, יום לפני סוף החודש, תחזית למחיר של 149 דולר לחבית נפט עד סוף השנה. זאת, כאמור - למרות הגידול המוצהר בכושר הייצור של סעודיה, נתון אשר מן הסתם - בעולם דמיוני - היה מביא לירידה ההגיונית והמתבקשת במחירי הנפט.

וכך נמשכת לה המערכה בין שועלי וולסטריט, כאשר המניות הפיננסיות מחד שומרות על תשואה חיובית מתחילת החודש ואילו מאידך הנפט מוביל מגזר הקומודיטי'ס - ממשיך בתשואה שלילית, ולאור נתוני חודש יוני האמורים, יהיה מעניין לראות את עוצמת הפגיעה שיחטפו קרנות הגידור בסיכום חודש יולי.

להערכתי, תומכי הפוזיציה הגולדמן-סאקסית יתקשו להמשיך ולהצדיקה, אם לא תהיה התאוששות מהירה בכלכלת העולם. מלאי המתכות והנפט ממשיכים לעלות, ובתחום הגז הטבעי ישנה פריצת דרך טכנולוגית שתאפשר להגדיל את התפוקה האמריקנית בכ-10% לשנה למשך זמן רב.

מרק פאבר, "גורו" ההשקעות המתפרנס זה 20 שנה מחיזוי בועות, חזה כבר בראשית חודש יוני ששוק הקומודיטי'ס עומד בפני זעזוע חזק, וסביר שיסכם את השנה בתשואה שלילית. ואכן, מסוף יוני רשם מדד הסחורות ירידה של 10%.

אובאמה או מה?

מי שנכנס למקרא הדברים לדאגה לשלומם של החבר'ה הטובים יכול להירגע. אפשר לסמוך על גולדמן-סאקס: גם כאן, כמו בחגיגה שליוותה את משבר הסאב-פריים סביר שבית ההשקעות עצמו ייצא מהפוזיציה בזמן. גם במשבר הסאב-פריים נקט גולדמן-סאקס בפוזיציית הגנה ענקית כחצי-שנה לפני פיצוץ בועת האשראי, בעוד הוא ממשיך לשווק את מוצריו כרגיל.

והיכן זה נוגע לנו? ההשפעה עלינו ברורה: הנפגעים העיקריים הם צרכני כל העולם. הסיטואציה שנוצרה השנה טובה למדינות עתירות המחצבים ורעה לשאר העולם.

ולעתיד: הדמוקרטים בבית המחוקקים האמריקני מבקשים כעת להגביל בחקיקה את נפח המסחר הספקולטיבי בנפט. ב-4 בנובמבר יתקיימו הבחירות בארה"ב, והשאלה הגדולה היא, כמובן, האם אכן יממש בראק אובאמה, אם יזכה בבחירות, את משאלת הלב של הדמוקרטיה העולמית ויפעל נחרצות להורדת מחירי האנרגיה ולתיקון התלות האמריקנית העצומה בנפט זר.

בון פיקנס, טייקון אנרגיה אמריקני שעשה את כל הונו בתחום זה, מקדם לאחרונה תכנית במסגרתה יופנה הגז הטבעי (שכאמור ארה"ב משופעת בו) האמריקני לשוק הרכב, ואילו שוק תחנות הכוח יגדל בתחום המבוסס על אנרגיית הרוח במקום בגז טבעי.

יוזמה זו היא נסיון ראשון זה שנים רבות להתמודדות אסטרטגית עם ההתמכרות האמריקנית לנפט זר, ועשויות להיות לה השלכות ארוכות טווח על שוק האנרגיה העולמי, על תהליך חלוקת העושר העולמי ומתוך כך על האיזון העולמי.


ערן כהן הוא מנהל דסק חו"ל בקרנות הנאמנות, "מגדל שוקי הון"

עוד כתבות

טוקיו, יפן / צילום: טלי בוגדנובסקי

הפד במלכוד: הריבית בארה"ב עלולה להחריב את הין היפני

מדיניות הריבית של הפד מייצאת את בעיותיה של ארה"ב ליפן, והין יורד למחיר שלא היה כמוהו זה 34 שנה ● יפן החלה לתמוך במטבע ובהיותה המחזיקה הזרה הגדולה ביותר של אג"ח אמריקאיות, היא עלולה לפנות למכירה מסיבית וללחוץ על הריבית בארה"ב עוד יותר כלפי מעלה ● הסחרור היפני מאיים על הכלכלות והשווקים הבינלאומיים

חבר הקונגרס ריצ'י טורס / צילום: Reuters

חבר הקונגרס שיוצא נגד ממשל ביידן: "אם אתה שחור ובעד ישראל אתה טרף קל"

חבר הקונגרס ריצ'י טורס, שנמנה עד לאחרונה עם הקבוצה הפרוגרסיבית של המפלגה הדמוקרטית, לא חושש לבקר את מפלגתו והעומד בראשה, הנשיא, גם בשאלת רפיח ● בריאיון הוא מספר על המחיר שהוא משלם בשל עמדותיו: "אם אתה שחור ובעד ישראל אתה טרף קל"

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

ההופעה הישראלית והמלחמה בעזה השתלטו על סדר היום באירוויזיון השנה

מחווה פרו-פלסטינית במהלך חצי גמר של משתתף שבדי בתחרות, שהציג כאפיה כרוכה על ידו, קריאות בוז שנשמעו במהלך ההופעה של הנציגה הישראלית עדן גולן, ואופי הקבלה של השיר הישראלי השתלטו על הכותרות בנוגע לתחרות הזמר האירופית השנה ● ובין ההפגנות האלימות, התפתחות מפתיעה כשעדן גולן זינקה מהמקום השמיני למקום השני בטבלת ההימורים

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

מוליק מרצה על AI בכנס TriNet PeopleForce 2023 / צילום: ap, Jason DeCrow

הפרופסור שהפך לאחד היועצים המובילים בתחום הלוהט בעולם, בחינם

איתן מוליק מאוניברסיטת פנסילבניה אימץ את טכנולוגיית ה–AI הרבה לפני שהייתה פופולרית, וכעת נחשב לאוטוריטה המובילה בתחום ● עם אשתו לילך לצדו ("כותבת הפרומפטים הטובה בעולם"), הם מייעצים לתאגידים הגדולים ביותר ולקובעי המדיניות בארה"ב - ובחינם

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

''גרניקה'' של פיקאסו, דוגמה לביקורת בדיעבד / צילום: ap, Manu Fernandez

החוקרים שמגלים: איזה תפקיד יש לתרבות במלחמה

ממוזיקה ואופנה ועד שירה ואמנות פלסטית, התרבות הישראלית בחצי השנה האחרונה מתכנסת בתוך עצמה ● חוקרים שדיברנו איתם מתעקשים שבניגוד לאימרה על מוזות בזמן מלחמה, הן לא שותקות, אבל גם לא ביקורתיות ● מה תפקיד האופנה בתיעוד, ומה אפשר ללמוד מסיפורם של משורר אנגלי והציור "גרניקה" על המשמעות שיצירות עשויות לקבל בעתיד?

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

מודי'ס בדוח על ישראל: הגירעון והחוב יהיו גבוהים מהצפוי. השלכות המלחמה על הכלכלה יימשכו שנים

סוכנות הדירוג לא שינתה את דירוג האשראי של ישראל והשאירה את התחזית השלילית, זאת לאחר שבפברואר הורידה את הדירוג ל-A2 ● במודי'ס ציינו כי למרות שהסיכון להסלמה לעימות צבאי עם איראן אינו זניח, הוא עדיין נמוך יחסית "בשל גורמים ממתנים"

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

חומת הבטון בכבישי הצפון. נראית כמו מעבר גבול נטוש / צילום: בר לביא

במטולה מזהירים: "אל תעמדו קרוב מדי לחלונות, אתם מטרות נוחות"

רגע אחרי שהגענו למטולה, המציאות התחלפה: "רוצו מהר למרחב המוגן, יש פצמ"רים", צעק לעברנו ראש המועצה ● בהמשך עצרנו בכפר גלעדי, שם פגשנו קיבוץ רפאים ותושבים שמתחננים שישמעו אותם: "המדינה איבדה שליטה עלינו, יש תחושה שאנחנו לבד בחזית" ● תכננו להמשיך לסייר בגבול הצפון, אבל לאש חיזבאללה היו תוכניות אחרות

איילת אבו חלא / צילום: יח''צ

המנהלת שנוסעת בכל יום שעתיים לעבודה, תחת אש: "רצות מחשבות - מה יקרה אם ייפול עליי משהו"

היא גדלה בחברה הדרוזית "שבה בנות לא מתגייסות" אבל לא ויתרה על שירות, עשתה שני תארים במקביל לקידום בעבודה, והיום מנהלת משאבי אנוש בתנובה גליל, שמספקת מוצרים אפילו למקדונלד'ס ● "יש מטחים כבדים על קריית שמונה וזה תופס אותנו באמצע העבודה, אבל מג'נגלים" ● שיחה קצרה עם איילת אבו חלא

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הסקר ממנו עולה אופטימיות בקרב יועצי השקעות ישראלים ● אחרי שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים ● המשקיע המיליארדר שסבור כי מפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב ● וגם: מה גורם בעיקר למשקיעים לחפש הזדמנויות בשוקי חו"ל?

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

מצליחים לחדש גם אחרי שנים. רוני סומק ודיתי רונן / צילומים: כפיר זיו ודפנה טלמון

המשוררים הוותיקים מציגים: מחאה לוחמת צדק וקריצה לצד הימני של המפה הפוליטית

דיתי רונן מצליחה בספרה החדש ליצור איזון מושלם בין שירה ארצית לשירה רוחנית ● ורוני סומק עורם בשיריו מגדל בבל של דימויים, שבוערים הן באש האהבה והן באש המלחמה סביבנו

סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

''ספגטי'' טונה. כחולת סנפיר מיוון / צילום: אסף קרלה

אחת המסעדות הטובות בישראל שינתה גישה בגלל המלחמה - ובינתיים, זה כנראה משתלם

מסעדת העילית היפנית איי, שאיבדה טבח בנובה, נסגרה לכמה חודשים ● היא נפתחה מחדש נגישה יותר, תוך שמירה על עומק הטעמים והייחודיות

דני טוקטלי ואסף גולדברג / איור: גיל ג'יבלי

המשפחות ששולטות בשוק ההון אך פועלות מתחת לרדאר, וההסתבכות

אי הסדרים שנתגלו לאחרונה בחברת ניהול הגמל סלייס, חושפים לאור הזרקורים את בעליה - משפחות גולדברג וטוקטלי, שמחזיקות במכונת מזומנים משומנת המספקת לגופים פיננסיים את מערכות המסחר ושירותי התפעול ● כיצד הפכו שתי המשפחות לדומיננטיות בשוק ההון הישראלי, ומדוע החליטו להיכנס לתחום הפעילות שהסתבך

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון