גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על אושר לא משלמים: לא חייבים ארנק תפוח כדי להיות מאושרים. הנה כמה חוויות שמצדיקות חשיבה מחדש

לא חייבים ארנק תפוח כדי להיות מאושרים. הנה כמה חוויות שמצדיקות חשיבה מחדש

כל המשפחות העשירות דומות זו לזו, כל משפחה ענייה - ענייה בדרכה שלה. האם הפרפרזה הזו ל"אנה קרנינה" אכן נכונה? האם עושר הוא ערובה לאושר? הנטייה הרווחת היא לחשוב שכן. אנו נושאים עיניים אל העשירים, מקנאים בהם, מעריצים אותם, חומדים את כספם ורכושם, מייחלים לזכייה בלוטו, לאקזיט או לירושה, ורואים בכל אלו פתרון למצוקותינו, קטנות כגדולות. "הכסף יענה את הכול" אמר קהלת, ואם הוא אמר, מי אנחנו שנתווכח.הצורך הנואש כמעט להפריך את התזה הזו מתעצם עוד יותר נוכח ההשתלטות העוינת של תרבות הצריכה, שהמוטו שלה פשוט: אם אתה לא מאושר, כנראה שלא צרכת מספיק.

מעטים האנשים שחווים אושר כל הזמן, בכל רגע נתון ועל בסיס קבוע, ולכן כאשר מתייחסים לסוגיית האושר, הכוונה היא לרגעי אושר. מתוך המסע שאליו יצאנו בחיפוש אחר המטמון הזה, מצאנו תשובות אלטרנטיביות, שהטילו אותנו דווקא אל המקומות הטריוויאליים, היומיומיים.

חוויות: הנכס האמיתי

"הכסף לא מביא אושר, ויש יש הר שלם של הוכחות מדעיות לכך. הוא מביא סטטוס או סיפוק, אבל אנשים לא עובדים קשה כדי להיות יותר מאושרים", פוסק בנחישות יעקב בורק, איש עסקים ומחבר רב המכר "האם שימפנזים חושבים על פרישה".

לדברי בורק, נכסים אינם הופכים אותנו למאושרים מפני שהם חשופים להשוואה. דהיינו, אנשים מרגישים עשירים לא משום שיש להם כסף רב, אלא בעיקר משום שיש להם יותר כסף מלאנשים אחרים. "דוגמה קלאסית, למשל, היא הדיכאון הנופל על בעלי יאכטות כשהם נתקלים ביאכטה גדולה מזו שלהם שנכנסת למרינה", אומר בורק.

כדי לאשש את טענתו הוא מציין מחקר שנעשה בקרב מי שזכו במדליות אולימפיות. "20 שנה אחרי הזכייה, אלה שזכו במדליית כסף פחות מאושרים מאלה שזכו במדליית ארד. זאת מפני שמי שזכו במדליית כסף משווים את עצמם למי שזכו בזהב, אבל מי שזכו בארד משווים את עצמם למי שלא זכו כלל.

"דוגמה נוספת היא מחקר שנעשה בקרב תושבי מזרח גרמניה לפני נפילת החומה, ואחרי האיחוד עם המערב. רמת האושר בקרב תושבי המזרח עלתה מאוד, כי הם השוו את עצמם לכלל תושבי הגוש הקומוניסטי. ועם זאת, ארבע שנים לאחר מכן הם היו מדוכאים יותר, כי השוו את עצמם לתושבי הגוש המערבי - וראו שרמת החיים שלהם נמוכה יותר. כדי לחדד את הנקודה, אם בעלה של אחותך מרוויח יותר מבעלך, הסיכוי שתצאי לעבודה גדל לאין שיעור".

בורק מציין משתנה נוסף שאליו חשופים הנכסים החומריים, והוא השחיקה ההדוניסטית. בסיס ההשוואה שלנו הולך ונהיה גבוה: מיד לאחר שאנחנו רוכשים משהו אנו מפסיקים להתרגש ממנו, והוא הופך להיות הסטנדרט. לפיכך, אומר בורק, העצה הטובה ביותר עבור מי שיש לו מספיק כסף כדי להתקיים היא לצרוך חוויות, ולא נכסים.

"חוויות לא נשחקות ולא חשופות לשחיקה ההדוניסטית. יתרה מכך, חוויה פתוחה לתיקון - כשניזכר בה אחרי שנה היא תיראה לנו יותר טובה, ונעביר אותה בפילטר שיסנן את הצדדים הפחות טובים שלה. אנחנו אוסף החוויות שלנו, ולא אוסף הנכסים שלנו. כך גם הזהות שלנו - שמורכבת מחוויות ולא מנכסים".

מוזיקה: מכונת העונג

אקסטזה, צמרמורת, מעבר מדיכאון לשמחה, דופק מואץ, אושר. אלו רק חלק מהביטויים המתארים את התחושה שמעוררת בנו האזנה למוזיקה, ועכשיו זה גם מדעי. ד"ר רוני גרנות מהחוג למוזיקולוקגיה באוניברסיטה העברית, שחוקרת את נושא התפיסה המוזיקלית (האופן שבו המוח שלנו מגיב למוזיקה), מספרת כי מחקרים מגלים שכאשר משמיעים לאנשים מוזיקה שמעוררת בהם צמרמורת, ניעור אצלם במוח האזור שקשור להנאה ולגמול.

המוזיקה למעשה "לוחצת" על כפתורים שגורמים לתחושת עונג, הממוקמים באזור במוח העשיר בדופמין - חומר כימי הפועל כמעביר עצבי במוח. מוזיקה יכולה גם לעורר הפרשה של אנדורפינים, שמטרתם לעזור לנו להתמודד עם כאב. כך, למשל, מחקר שנערך בארה"ב השווה את כוח הסיבולת של אנשים ששרו בכנסייה, לזה של אנשים שרק ישבו בכנסייה והאזינו לשירה. שתי הקבוצות התבקשו להכניס את היד למים קפואים, ומהממצאים עלה שכוח הסבל של מי ששרו היה גבוה יותר מאשר אצל מי שרק הקשיבו לשירה.

חוקר המוח סטיבן פינקר קורא למוזיקה מכונת עונג. "הסיבה לכך שמוזיקה גורמת לנו לעונג ולאושר היא שמבחינה קוגניטיבית, אנחנו צריכים להבין את הסביבה הצלילית שלנו", מסבירה גרנות. "המוזיקה מסדרת לנו את הסביבה הזו - המלחין מארגן את הקולות, מה יהיה בולט יותר, איך יסודרו הצלילים וכלי הנגינה.

"רגשות חזקים מתעורר בסוגי אמנות שונים כתוצאה מאלמנט ההפתעה. למשל בסיפור מתח עם נקודת מפנה, בבדיחה או בפרסומת עם פאנץ'. כך גם במוזיקה, וזה בולט מאוד ביצירות של היידן - יש קטעים שקטים ארוכים, ואז פתאום מוזיקה חזקה. גילינו שהצליל הבלתי צפוי מייצר תגובה של עוררות גופנית.

"הרבה פעמים העוררות הזו עוזרת בשיפור מצב הרוח, ומתבטאת ברצון להגיב למוזיקה בצורה פיזית - לשיר, לרקוד, לזוז. באמנויות אחרות אנחנו לא רוצים להצטרף למבצע - כשאנחנו רואים ציור שמעורר אותנו, אנחנו לא רוצים לעבור עם מכחול על הקווים. אבל אל המוזיקה אנחנו מצטרפים, מה שמעיד על עניין תקשורתי-חברתי".

תפילה: מפתח לאושר

בתנ"ך, מקורה של המילה "אושר" הוא במילה "אישור". כאשר אדם חש שיש אישור לפעולותיו הוא מאושר, נטול ספקות ובא ממקום שלם. דוגמה לכך היא לאה, אשתו של יעקב, שאומרת: "באושרי כי אשרוני בנות" (הדברים, אגב, מקבלים משנה תוקף דווקא משום שהם באים מפיה של אישה לא מאושרת, שחיה בצלה של אחותה, האהובה ממנה על ידי בעלה).

מעבר לפרשנות הבלשנית של המילה, מציינת הסופרת והמרצה עליזה לביא, שחיברה את הספר "תפילת נשים", האושר הוא קול פנימי שמעניק לנו את ההבנה שהדברים מאוזנים ושאנחנו עושים את מה שנכון לנו לעשות.

"התפילה היא כלי", מסבירה לביא, "משהו שמאפשר לנו להגיע למקום מאוזן. אפשר לקרוא לזה מדיטציה או שעה אצל פסיכולוג, אבל התוצאה היא אותה תוצאה. בזמן התפילה, אנחנו בורחים מהבלי העולם ועושים לעצמנו חשבון נפש אמיתי, שבמהלכו אנחנו בודקים: מה כואב לנו, מה טוב לנו, לאן אנחנו שייכים. ברגע שאנחנו מוצאים בעצמנו את התשובות אנחנו יכולים להגיע לאיזון, שהוא כאמור המפתח לאושר".

בעקבות הספר שכתבה, שקיבץ תפילות שכתבו נשים יהודיות בכל העולם ועל פני ההיסטוריה, גילתה לביא שאנשים רבים מתפללים, גם אם לא את התפילה הקלאסית. כך הם מרגישים שהם יוצרים דיאלוג בינם לבין עצמם או בינם לבין כל ישות אלוהית, והתפילה מעניקה להם אושר, נחמה וביטחון.

חשיבה חיובית: מה מפעיל אותנו

פרופ' אבי קלוגר מהאוניברסיטה העברית בירושלים עוסק בפסיכולוגיה חיובית, שמאחוריה עומד הרעיון של התמקדות בנקודות בחוזק של האדם ובהעצמתן. דימוי עצמי, הנאה ואושר עומדים במרכז. "אני מברר עם המטופלים שלי מתי הם היו במיטבם, מעצם הדבר שהם עשו ולא רק מהתוצאה", הוא מסביר. "אני מוודא שמדובר בסיפור שהביא אותם לתחושות נהדרות של אושר ושל רגיעה ושלמות, ואז חוקר את הצופן של הסיפור ומחפש מה למעשה מפעיל אותם.

"משם אני מסיק מסקנות לגבי תחומים אחרים שמהם הם לא מרוצים, ומנסה לתקן אותם דרך החוויה החיובית, הצופן החיובי. החוכמה היא להבין שמאחורי הרגשות השליליים יש אינטרס נותן חיים. אני מזכיר למטופלים איך הם הצליחו לחוש תחושות כאלה בעבר, ויוצר תהליך שמגדיל את האמונה שאפשר לחזור לשם, שזה יכול להתקיים".

קלוגר נותן דוגמה אישית לאופן שבו חקר החיובי מביא לתוצאות. "במשך חודשיים ניהלתי יומן שבו כתבתי את כל המעשים הטובים והנפלאים שאשתי עושה. כתבתי את זה בלי לספר לה, ופשוט קראתי לאחר מכן את הדברים. נחשפתי ליריעה של דברים נהדרים, שלא הייתי מבחין בהם לולא התיעוד.

"אני מקיש מכך לעולם העסקי: מה היה קורה אם מנהלים היו רושמים את הדברים הטובים שהעובדים שלהם עשו, ואיזו השפעה חיובית הייתה לזה על המערכת. העניין הוא שזה פשוט לא מקובל. אנחנו לא רגילים לחשוב שיש אפשרויות כאלה - לבחון את החיובי, ולהתמקד בו".

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

ירידות קלות בוול סטריט; טסלה מזנקת בכ-11%

הנאסד"ק יורד ב-0.1% ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

הרש גולדברג פולין

אות חיים מעזה: חמאס פרסם סרטון של הרש שנחטף מהנובה

ביידן חתם על הסיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים ● שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא ● פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● בלבנון דיווחו על עשרות מטרות שהותקפו בבת אחת בדרום המדינה ● צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח ● עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

פעם הוא היה סגן שר ההגנה של איראן, עכשיו הוא מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי