גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החיזור אחרי הכסף הגדול בענף הקמעונאות הפיננסית

סקירה מיוחדת של גלובס מחקרים בשיתוף קסלמן וקסלמן, PwC ישראל, בחנה את המגמות העיקריות בתחום הקמעונאות הפיננסית להורדת הסקירה המלאה

אחד הפרדוקסים הגדולים המלווים את תהליכי הרפורמות של השווקים הפיננסיים בישראל - בין אם מדובר ביישום המלצות ועדת בכר ובין אם ביישום הרפורמה בפנסיה - הוא העובדה שהצרכן הבודד לא נהנה עד כה מפירות התחרות הגוברת. במילים אחרות, הרפורמות טרם תורגמו לעלויות נמוכות יותר עבור הצרכנים הפרטיים, כך שמשקי הבית לא נהנו מהיתרונות הפוטנציאליים הטמונים בשינויים המבניים בשווקים הפיננסיים.
יתר על כן, כפי שהוכיחה פרשת העמלות הבנקאיות, מנגנון השוק בישראל לכשעצמו עדיין לא הצליח להביא להורדת מחירים ולהגברת היעילות בתחום הקמעונאות הפיננסית, והיה צורך בהתערבות ממשלתית כדי להבטיח את האינטרס של הצרכן הבודד. מצב עניינים זה יצר את הצורך בסדרת שינויים נוספת, הפעם מתוך כוונה להביא להגברת התחרות בשוק השירותים הפיננסיים למשקי בית. השינויים, אם כן, הינם חלק מסדר יומה של ועדת אריאב, אשר אמורה לעצב את הגל הבא של שינויים מבניים בשוקי ההון והכסף.

הסקירה מגלה, כי מהלכים יזומים של מערכת ההסדרה, בשילוב מגמות מסתמנות בתוך המגזר העסקי עצמו, יביאו לגל של שינויים גם בתחום הקמעונאות הפיננסית. כדי לבחון שינויים אלה, מתרכזת הסקירה החדשה בשלושה תחומים עיקריים:

**התפתחות שוק האשראי הצרכני

**צמיחת שוק הקרנות הכספיות

**פיתוח ערוצי הפצה חדשים של מכשירים ושירותים פיננסיים

באמצעות שלוש זוויות אלה מבקשת סקירת עומק זו לבחון את עתיד היחסים בין הלקוח לבין המערכת הבנקאית, ובין אותו לקוח לבין השחקנים החוץ בנקאיים. ברקע הסקירה, יש לזכור כמובן את כוח השוק העצום שבידי הבנקים ברוב רובם של המקטעים בשוק הקמעונאי, ואת רצונה של מערכת ההסדרה להביא לתחרות מוגברת.

חשבון הבנק משנה פניו

כאמור, במהלך 2007 על רקע הוויכוח בנוגע לעמלות הבנקים, ולאחר שהתברר כי דמי הניהול שנגבים מלקוחות פרטיים עבור ניהול נכסים עולים, ולא יורדים, החלו ראשי גופי ההסדרה לבחון צעדים שיביאו את פירות הרפורמות הפיננסיות לחיק הלקוחות הפרטיים. התוצאה הייתה סדרת מהלכים שכבר נמצאים בביצוע - השקת קרנות כספיות, הקמת מערכות שיווק מקוונות לקרנות נאמנות, אישור להקמת מיזמים חדשים בתחום כרטיסי אשראי, וכן מהלכים שנמצאים בקנה התכנון, כגון הנהגת קרנות כספיות לתשלומים, הנהגת ערוצי הפצה חוץ בנקאיים ורפורמה בסליקה בכרטיסי אשראי. מכלול השינויים, אלה שכבר בוצעו ואלה המוצעים, נועד לאפשר למתחרים חדשים להיכנס לשוק, לעמוד בתחרות מול מערכת הבנקאות ולהעניק לצרכנים פרטיים את האפשרות לעבור מספק לספק בקלות יחסית.

ברקע ההתהוות של מגמות אלה, מניע אותן החזון שהולך ומתגבש במערכת ההסדרה - הפיקוח על הבנקים, הממונה על שוק ההון, רשות ניירות ערך והממונה על ההגבלים העסקיים - לגבי טיב היחסים בין הלקוח והבנק. על פי חזון זה, חשבון הבנק של כל לקוח לא יהיה בעתיד כלי שקושר אותו לבנק באופן מוחלט, אלא יהפוך להיות פלטפורמה אותה יוכל בעל החשבון לנצל כדי לקבל שירותי אשראי או לבצע השקעות, מחוץ לבנק עצמו. המשמעות היא, שחשבון הבנק של הלקוח יהיה פלטפורמה אשר תאפשר לו ליהנות משירותים פיננסיים מגורמים חוץ-בנקאיים. חשבון הבנק ישמש לביצוע תשלומים שונים ולזיהוי הלקוח, והוא יהיה, באופן פרדוקסלי משהו, כלי חשוב באסטרטגיה של הגברת התחרות מול הבנקים. הדגש ששמים גורמי ההסדרה על המרכזיות של חשבון הבנק, נובע מחשיבותו בניטור זרמי כסף ובמאמצים למנוע הלבנת הון בישראל.

מהלכי מערכת ההסדרה בשנים האחרונות שנועדו להביא לשינויים בתחומים כמו קרנות נאמנות או שוק החיסכון ארוך הטווח, עוררו שורה של תהליכים עסקיים מצד תאגידי ביטוח ומשקיעים מוסדיים, עם השלכות ישירות גם לתחום הקמעונאות הפיננסית. מדובר בעיקר בכניסה איטית לתחום האשראי הצרכני ובחינת דרכים להיכנס לשוק זה, וגם בכניסה של חברות המנהלות קרנות נאמנות לשוק הקרנות הכספיות, החל מינואר השנה.

האשראי הצרכני בחיתוליו

בהקשר זה, יש לשאול האם ההתפתחויות שתוארו לעיל יביאו לעלייה בהיקפי האשראי הצרכני בישראל ולהוזלתו. אם משווים את המשק הישראלי למשקים מפותחים אחרים, מגלים כי במשק המקומי ישנו היקף נמוך יחסית של אשראי צרכני, וכי משק הבית הטיפוסי בישראל אינו נוהג למנף את הכנסתו השוטפת לשם קבלת אשראי. אמנם בארה"ב ובמדינות אחרות תחום האשראי עובר בימים אלה משבר של ממש, אך גם לאחר שזה יחלוף, וגם אם היקף האשראי הצרכני יהיה נמוך מזה שב-2007, סביר להניח כי כלים שונים שנועדו למנף הכנסה שוטפת ימשיכו להניע את התחום הקמעונאי בשווקים אלה.

שאלות אלה מעניינות בעיקר בגלל הרקע המאקרו כלכלי הנוח יחסית לצמיחה מהירה יותר של היקף האשראי הצרכני בישראל. אשראי זה גדל אמנם בשנים האחרונות, אבל קצב הגידול עדיין נמוך בהשוואה למתרחש בחו"ל גם בשנים "נורמליות", וזאת למרות הירידה באינפלציה ובריביות הריאליות והעלייה בחיסכון של הממשלה. למעשה, ניתן לזהות מספר גורמים מסבירים להיקף הנמוך של אשראי צרכני בישראל. בראשם, התלות הגדולה של הלקוח הפרטי באשראי בנקאי, בהיעדר תשתית משפטית נאותה, ובמיוחד בהיעדר חוק שירותי נתוני אשראי עד ל-2004, וקיומו של חוק עם ליקויים לא מעטים מאותה שנה.

חוק שירותי נתוני אשראי במתכונתו הנוכחית אינו מעודד צרכנים לעשות שימוש בהיסטוריה חיובית שצברו בנוגע להחזרי הלוואות, ועל כן לא ברור אם רמת האשראי המוענקת לצרכנים המקומיים היא אופטימלית. בהקשר זה חייבים לשאול, האם חלק מהאוכלוסייה סובלת מתופעה של גישה חסומה למקורות אשראי, אשר מגבילה מאוד את יכולתם לגשר בין צריכה בהווה לבין הכנסה בעתיד.

פיתרון לסוגיית ה"צרכן החסום" ניתן למצוא במגמות עסקיות אשר כבר מסתמנות, ויביאו בשנים הקרובות לפיתוח האשראי החוץ בנקאי, בעיקר בתחום כרטיסי האשראי המציעים אשראי מתגלגל (Revolving). יחד עם זאת, לגבי הרוב המכריע של אזרחי ישראל, האשראי הבנקאי ימשיך להיות המקור העיקרי של מימון שלא ממקורות עצמיים. האשראי החוץ בנקאי יהווה בפועל איום תחרותי על הבנקים, ולגבי חלק ממשקי הבית בישראל הוא אף ישמש חלופה אפשרית.

בדיוק בגלל סיבה זו יש עדיין צורך בצעדי מדיניות מפורשים, אשר בלעדיהם אותו איום תחרותי לא יתפתח. מדובר בתיקונים מהותיים בחוק נתוני שירותי אשראי, בשינויים בהוראות מערכת ההסדרה שתאפשר מימון זמין לפעולות אשראי חוץ בנקאי, ופיתוח שוק תחרותי של אגרות חוב מגובות בהלוואות צרכנים.

נראה שהמאמצים להגברת התחרות התקדמו מהר יותר בצד של ניהול נכסי הלקוחות, בהשוואה לצד האשראי הקמעונאי. אחד הכלים המרכזיים שמערכת ההסדרה מנסה לקדם, כדי להקטין את הריכוזיות ולהגביר את התחרות בשוק הכסף, הוא הקרנות הכספיות.

הנהגת הקרנות הכספיות מסייעת להגברת התחרות מול המערכת הבנקאית בשתי חזיתות: האשראי לטווח קצר לקונצרנים מחד, וחזית ההשקעות לטווח קצר של משקי בית, מאידך. שתי אלה הן יעדים אסטרטגיים של מערכת ההסדרה בשנים האחרונות. ההנחה היא, שהופעת הקרנות תביא לחדירת מכשירים מתחרים דומים, בין אם פקדונות נושאי ריבית או מכשירים חוץ בנקאיים אחרים, אשר יהיו מבוססים אף הם על סיכון יחסית נמוך ונזילות גבוהה.

אחת התוכניות העתידיות של מערכת ההסדרה, המגלמת בתוכה את התפיסות השונות ביחס לתחרות בתחום הקמעונאות הפיננסית, היא של הנהגת קרנות כספיות מסוג מיוחד בשם 'קרנות כספיות משלמות'. מה שאמור להפוך את הקרנות המשלמות למושכות הוא העובדה שהן יהיו קשורות לכרטיס אשראי, שיהיה למעשה כרטיס לתשלומים נדחים. כך תקום תחרות לא רק לפיקדון לזמן קצוב של לקוחות בבנקים, אלא גם לחשבון העו"ש עצמו.

כלי הפצה עתידיים

הסקירה החדשה דנה גם במערכת ההפצה, אשר אף היא תתפתח בחלקה מחוץ לבנקים. נדונות יוזמות שונות, כמו הנהגת פלטפורמה אינטרנטית לשיווק קרנות נאמנות והפיכת בנק הדואר לגורם מרכזי בהפצה של מכשירי חוב ומכשירים פיננסיים. המסקנה העיקרית היא שמאמצים אלה ודומיהם יתגברו בעתיד, ככל שקובעי המדיניות והמגזר העסקי יחפשו חלופות אפשרויות לשליטת הבנקים גם במערכות הפצה.

בהקשר זה חייבים להדגיש את הפיכתו ההדרגתית של בנק הדואר לכלי מרכזי של הפצת שירותים ומכשירים פיננסיים. הדבר מתאפשר בגלל הפריסה הרחבה של שירותי הדואר בישראל, אך גם בגלל היכולת הטכנולוגית של מערכות תשתית לקשור את ההפצה הזו לחשבון הבנק של הלקוח. יש בכך כדי לרמוז על התפתחויות עתידיות, כאשר גורמים נוספים ינסו גם הם לבנות יכולות בתחום ההפצה. *

להורדת הסקירה המלאה PDF קובץ PDF להורדה

עוד כתבות

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

תיקון והתנצלות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים